HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Now 2023/09 - A Unity-botrány

2023.10.10. 09:30 Stöki

Kicsit csúszva, de végre itt a Checkpoint Now, a szokásosnál kicsit hosszabban, de ezt nem szoktátok bánni. Amint Grath hazajött Japánból, felvettük az adást, de eddig tartott megvágni. Mert hát volt miről beszélni, szeptemberben visszajöttek a videójátékos cégek CEO-i, és akcióba lendültek. (Aki nem tudná még: a Now az a podcast-spinoffunk, amiben mindig összefoglaljuk az előző hónap híreit.)

cpnow2309.png

A hónap témája egyértelműen az a balhé volt, ami a Unity körül zajlott: a vállalat, ami eredetileg a játékfejlesztés demokratizálását tűzte zászlajára, durván átalakította díjszabási rendszerét, aztán ezt elsöpörte a népharag. Biztosan fogunk még erről a későbbiekben is beszélni, akárcsak az Embracer karcsúsításáról, ami szeptemberben nagyon felpörgött. (UPDATE: a felvétel idején még nem tudtuk a tegnap esti hírt, hogy John Riccitiello távozik a Unity éléről.) És persze vannak még a szokásos retrós hírek és szokásos minirovataink, meg most már a szokásosnak mondható War Thunder-szivárgás. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, vagyis az adásban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb a jövő héten jövünk toplistás Checkpoint Minivel. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint Now adások a kilencedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20230927.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, Schmatzy, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, marat, Tamás, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Leto, Karasz Edit, Szabó Ferenc.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

12 komment

Címkék: retro podcast checkpoint now

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr218231043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karvaly 2023.10.10. 11:05:07

Hétvégén lesz mit hallgatni futás közben :)

j.gabi 2023.10.10. 11:12:17

twitter: "Unity CEO John Riccitiello is stepping down effective immediately."

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2023.10.10. 18:09:26

a flipperes hova pisált? a gépbe?

Szekrényszagú néni 2023.10.10. 21:39:27

A GTA nem autós játék? Amúgy ez az Unity-ügy az OGL-re emlékeztet év elejéről, ott is kitalálta egy nagyon okos kapitalista a WOTC-nál, hogy fizessen a jónép az "engine"-ért (addig ingyenes asztali D&D rendszer, amiben bárki fejlesztgethet), mert csak, aztán a népharag hatására visszaléptek, hogy csak félreértették a t. felhasználók az ő nagyszerű közös kalandjukat.

Franciáknál meg volt lettre de cachet, de mióta lenyakazták a királyt, már nincs. :/

kemi242 2023.10.11. 12:05:40

A Stöki által emlegetett olasz "tank" talán az Autoblindo AB-41?
en.wikipedia.org/wiki/Autoblindo_Fiat-Ansaldo

Do.ki 2023.10.12. 21:55:58

Öröm volt hallgatni Stöki beszámolóját a Baldurs Gate 3-ról. Szinte szóról szóra leírta ugyanazt az élményt, amit nekem is nyújtott a game. Szintén: A witcher 3 óta nem mélyedtem el játékban ennyire. Összetettségében, történetmesélésben, ötletek terén szerintem egy következő lépcsőfok a szerepjátékok evolúciójában. A Larian alázatos, szorgalmas munkája, elhivatottsága példaértékű.

A játék megjelenése körül egy tweetnek köszönhetően kialakult egy érdekes diskurzus (vagy inkább szánalmas mentegetőzés), ahol többen azt mondták (köztük neves stúdiók fejlesztői), hogy a Baldurs Gate 3 csak egy anomália, illetve hogy erre nehogy már standard-ként tekintsenek innentől a játékosok. Hát, szerintem meg csak nyugodtan tekintsenek rá standardként az AAA stúdiók. A nagy hype-hoz képest elképesztően középszerű, innovációt gyakorlatilag nem tartalmazó iparosmunka Starfield, és a még középszerűbb, dögunalmas Diablo 4 után. (amit még végig vinni is képtelen voltam, nem hogy újra játszani. Az biztos, hogy Blizzard játékért én jó ideig nem fogok pénzt fizetni)

Régóta hallgatlak már titeket, és ugyanilyen régóta szerettem volna megkérdezni valamit, ami most talán aktualitást nyert: Elképzelhetőnek tartjátok-e, hogy akár egy mini keretén belül feldolgozzátok a régi Baldur's Gate játékokat? Ha jól emlékszem, Stöki említette, hogy ő azokat eléggé kamázta.
Tudom, a Bioware adás révén már voltak említve, de szívesen meghallgatnám a saját élményeiteket, Stöki szóvicceit, Grath tűpontos nyomozómunkájának eredményét egy teljes adásban.

Persze nem titok: nekem a Baldur's Gate "A" kedvenc játék. Egy rég elmúlt, végig számítógépezett nyáriszünet emlékeit idézi. Amikor a játék zenéje keveredett a kintről beszűrődő éjjeli tücsökzenével, amikor a napfelkelte jelezte, hogy mostmár ideje lenne aludni. Ébredés után persze az első dolgom az volt, hogy beültem a gép elé. Anyám pedig dél körül kiabált fel az emeletre, hogy mostmár jó lenne reggelizni :)

Persze minden első kommentelőnek maga felé hajlik a keze, de talán lenne más is, akit érdekel :) Én nagyon szívesen meghallgatnám.

Üdv: Doki

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2023.10.13. 08:26:43

Magyarázza meg már nekem az Unity botrány esetén, hogy ennyire fogalmatlan iqnuku ember hogyan juthat ennyire magasra? Kb. egy 0 éves joghallgató is két vállra fekteti azt 2 perc alatt, hogy visszamenőleges hatályú egyoldalú szerződésmódosítást jelentenek be. Megfejelve ezt trójai kémkedéssel.

És ez átment a szűrőn, nem állította le semmi.

Tényleg eluralkodik rajtam az érzés, hogy a cégeket és az államot is törtető, de átlagemberek szellemi szintje alatt levő inkompetens barmok vezetik. Mert ez, amit előadtak ez a sima ostobaság szintje alatt van LEGALÁBB két szinttel.

Az, hogy meg előadják, hogy kedvesek vagyunk és mégse kell, lássátok milyen gálánsak vagyunk. Hülyék ezek? Az EU és a Amerikai n+1 állami szervezet ÉLBŐL beperelte volna a Unity-t minimum kettő húzásáért abból, amit kitaláltak ezek a vadbarmok.

És ezt látom minden szinten az élet számtalan területén.
Nem csak politika, gigacégek felső szintjén.
Tényleg nincs meg ezekben a belső hang, hogy soha ne tolják fullba a kretént...????

De az is mókás, hogy n+1 doksit kellett már a Blizz-MS téma kapcsás feltölteni és egy ennyire egyszerű művelet végrehajtására nem képesek?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2023.10.13. 08:32:08

@Do.ki: Konkrétan ott tartok, hogy a 20+ év után végre elkezdett BG1-et leraknám, mert mindenhonnan az ömlik, hogy micsoda gamma a BG3.

Do.ki 2023.10.13. 19:51:08

@molnibalage: Talán kicsit megkönnyíti a döntést: Jelenleg a BG3 utolsó fejezete nem tökéletes. (ez kb. a játék utolsó negyede) Néhány gépen gondok vannak az optimalizációval, illetve ahogy Stöki említette, akadnak bugok/tartalmi hiányosságok. A Larian előző két játékára is igaz volt ez, azokat is hónapokba telt, mire helyre rakták.
Most is nagyon aktívan dolgoznak ezek kijavításán, de szerintem ez a játék fél év múlva lesz igazán kiváló (mondanám, hogy 10/10, de ez nyilván szubjektív vélemény).
Ha ennyi év távlatából tetszik a BG1, szerintem nyomd azt tovább! Ha még nem haladtál nagyon előre benne, nagyon ajánlom az "NPC Project" nevű modot! Rengeteget hozzáad a csapattársak interakciójához, lehet románcolni, stb.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2023.10.16. 17:31:03

@Do.ki: A játék elején vagyok, 2. szintű karaktereim vannak kb.

nyu 2023.10.18. 11:13:23

Levezető zene erősen nyúlta Deep Purple-től a Highway Star-t.
Még az orgona szóló is ugyanaz.
süti beállítások módosítása