HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Now 2021/09 - Minden idők toplistái

2021.10.09. 17:54 Stöki

Bár Mininek kellene következnie, beelőz az esedékes Checkpoint Now, hogy ne csússzon tovább (aztán majd két Mini jön utána valamikor jövő héten). Jöjjenek hát az előző hónap legfontosabb hírei + hozzá a kommentárjaink és a hónap mindenféléi. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2109.png

Szeptemberben vihar előtti csend volt, rákészülés a szezonra néhány fontos bejelentéssel, de amúgy hírfronton aránylag nyugalmas volt a helyzet. Ezt kihasználva a hónap témájának egy erősen szubjektív nyünnyögést választottunk a toplistázás jelenségéről, illetve arról, hogy szerintünk hogyan érdemes ezt csinálni és hogyan nem. Emellett szó esett pár fontos per fejleményéről és a szokásos témákról: stúdiófelvásárlások, filmes hírek, retrós hírek, üzleti hírek és egy-két fontos játékmegjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb jövő héten jövünk Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Now adások a hetedik évadban:


A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210621.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Kurucz Ádám, Kecskés János, Dvorszki Dániel, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Kaptás András, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

10 komment

Címkék: podcast toplista checkpoint now

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1016715922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.10.10. 09:32:35

remake-ek, remasterek, gyűjtői kiadások, emulációk nextgen konzolokon, túlhype-olt konzolos nextgenesítések. hihetetlen a bullshit mennyisége, amit a profit reményében rendszeruraink a torkunkon lenyomni kényszerülnek.
nem is beszélve a pissing contest-ekről, amit mostanában játszanak a nagyok. űrhajózás, piacok és érdekek.
egyedül a dune2 os-nek tudok örülni, de az is egy elég régi projekt már.
a szubjektív nyünnyögés jogos, nem lehet az almát a körtével összehasonlítani.

mbm 2021.10.10. 11:10:53

Apple vs Epic témához: A The Verge cikke ellentmondásosnak tűnik abban hogy az Apple-nek engednie kell az in-app nem apple payen keresztüli vásárlásokat, miközben az epic szerződést szegett amikor ezt megtette. Ha az előbbi igaz, akkor az Epic által "megszegett" szerződés nem érvényes, ha az utóbbi akkor az Apple-nek nem kell engednie in-app alternatív fizetési módokat.
Szerintem az Escapist Magazine beszámolója pontosabb (www.escapistmagazine.com/why-epic-games-lost-to-apple-in-court-three-root-causes/ ), röviden: az Epic azért bukott lényeges pontokon mert nem tudta meggyőzni a bírót arról hogy az ios platform külön piac, ahol az Apple kihasználja az Apple Store monopóliumát; ehelyett az okostelefonos platformokat vették egy piacnak, ahol szabad verseny van a különböző platformok között. Emiatt az Apple:
1. Meghatározhatja az apple store-ban árult appokban a fizetési módot.
2. Jogosan távolította el az Epic alkalmazásait amikor a fentieket megszegték (és ezt a tiltást nem kell feloldaniuk).
3. Az Apple Store nem monopólium, tehát nem kell más boltokat beengedniük iOSre.
Az Apple számára kedvezőtlen döntés az volt, hogy nem tilthatják meg az appon kívüli alternatív fizetési módok appon belüli hirdetését (az in-app fizetési módok mellett, és nem helyett). Ezt nem akarom lebecsülni, és elég ahhoz hogy az Apple is fellebbezzen az egyébként minden másban nekik igazat adó döntés ellen, de az általam olvasott értelmezésekben az ítéletet az Epic kudarcaként értékelték, és annak fényében nehéz másként értelmezni hogy a következő minimum 3-4 évben ki lesznek zárva az iOS piacról.

Lóránt Megyeri 2021.10.11. 14:08:46

Ezt a listás dolgot a kelleténél kicsit komolyabban vettétek most szerintem. Ahogy az adásban is elhangzik ezek mindig szubjektívek, ahogy bármi más is az, ami vélemény nyilvánításon alapszik.
A számozással egyet értek. Az kb minidg felesleges, főleg ha ilyen nagy tömegek felé kommunikálják. Ettől függetlenül vannak azért olyanok akik ezt nem csinálják rosszul.

A "világ jelenleg legjobb játékai" lista manapság úgy is nehezen lehetne teljesen releváns információkat tartalmazó, ha műfajonkénti kategóriákra szednénk, hiszen egyre több az olyan játék, aminek a műfaji keveredések miatt nehéz lenne fix besorolást találni.
Visszatérve még az objektivítás kérdéséhez: Azért szerintem annyira minden kritikusnak meg kell próbálnia objektívnak lenni, hogyha az adott dolog amiről ír, az tőle távol álló, akkor is felismerje annak esetleges érdemeit. Vegyük pl. a Fortnite-ot (megjegyzem engem sem érdekel k*rvára se ez, sem a hasonlók), de ha írnom kéne róla akkor nem csak ekézni tudnám, mert tisztában vagyok vele, hogy a világon millióknak meg tetszik. Arra az egyetemes dologra szeretnék rávilágítani ezzel, hogyha neked/nekem/bárkinek nem tetszik valami, attól még az a valami nem biztos, hogy szar. Ezzel gondolom Ti is így vagytok!

A játékárakkal kapcsolatban: Talán nincs olyan, aki felhasználói részről üdvözítené ezt az új árstratégiát, de akkora visszhang sincs egyenlőre, hogy változtassanak rajta. Elkötelezték magukat az ár mellett. Egyébként nem csak ők... MK11 Ultimate-tel jártam úgy, hogy megvettem használtan. PS4 verzió szépen működik is a PS-ön, de az upgade-et úgy csinálták meg hozzá, hogy a játékhoz mellékeltek reedem kódot. Tehát, ha valaki felhasználta ezt a kódot, akkor másnak már semmilyen lehetősége nincsen a PS5-ös upgrade-re. Azaz az alapjátékot engedi frissíteni, de az összes többi kiegészítő aktiválásához kellene ez a kód. Erre külön a store-ban nincs lehetőség ---> Ergo vedd meg a Kombatpack-okat, meg az Aftermath-et.

Múltkori adásban való kattintgatással kapcsolatban: Nem az zavaró ám, ha Grath a felvétel közben az egérrel kattint párat. Itt kifejezetten Dauby gépelése volt hangos, de gondolom nála nem állt meg az élet, csak azért mert nálatok vendégeskedett. Minimális "bosszúság" volt ez csak azokhoz az információkhoz képest, amit megtudhatott tőle az ember.

Strelok93 2021.10.11. 14:53:27

Detroit Become Humanoz kötve,-

- mivel ugye a Sonynak is USA/UK a elsődleges piacai, ezért minden nyílt öncélú szexualitást/meztelenséget/devianciát mellőzni kell arrafele (de ugye az erőszak mehet agyba főbe). -

- vagyis bőven hihető hogy a Quantic dream "már túl európai" volt a sony ízlésének és ezért váltak el az útjaik.

ps.: habár ott az érem másik oldala: a Last of Us 2- ben meg Abby baját látták el a vitorlás belsejében, ami azért valahogy addig nem láttunk jönni, hogy ilyen grafikusan fognak ábrázolni.

Dukefazon 2021.10.14. 14:29:01

A Mario film szereposztás azoknak lesz érdekes, akik eredeti hanggal nézik meg. Emlékszem gyerekkoromból, amikor kedvenc rajzfilmem bemutatóját vagy "hogyan készült" filmjét néztem és az eredeti szinkron hangok magyaráztak dolgokat, azt nem is tudtam hova tenni... Na jó, egyetlen rajzfilm, ahol talán számít a szinkron hang az a Cápa Mese volt, mert ott a karakterek kinézetét is átvették a szinkront kölcsönző színészektől, de a Mario esetében ugye erről sincs szó.

kemi242 2021.10.15. 09:34:22

Nekem egy ZX Spectrum+ volt az első számítógépem, ami közrejátszott abban, hogy megtanultam programozni, és informatikus lett belőlem. Rettenetes gumibillentyűzete volt, a Commodore nagyságrendileg jobb minőségű hardvert gyártott, de azt hiszem Sir Clive-nak sokat köszönhetünk, hogy a számítástechnika eljutott a háztartásokba.

10 PRINT "R.I.P Sir Clive Sinclair"
20 GOTO 10

SternerRegnix 2021.10.16. 12:49:55

Már elnézést, de pontosan mi is lenne a baj azzal, ha a kormány támogatná az említett videójátékot?
Mondjuk ez még eleve csak egy találgatás, de ha esetleg valóban így lenne, akkor az már elvesz a játék értékéből??
Ha a németállam támogat ilyeneket az oké, na de ha nálunk ilyen történik akkor az már veszélyes???

Az elmúlt évek alatt is be-beköszönt egy-egy kormányellenes beköpés, de azért próbáljuk már meg legalább az objektív híradás látszatát fenntartani, ha már ez egy videójátékos podcast! Lássuk be nem a politika miatt követjük ezt a műsort, főleg, mert nem is erősségetek ez a téma, maradjon mindenki annál amihez ért.

Köszönöm szépen

analoque · http://analoque.blog.hu 2021.10.16. 17:01:59

@SternerRegnix: az lehet a gond, hogy itt a tamogatásoknál eléggé lejt a pálya. Sokan azt hinnék, nem az a cél, hogy minőségi exportálható termék jelenjen meg a végén, inkább hogy betömjenek menet közben pár éhes hiénaszájat.

Generic Jingle 2021.10.20. 10:54:29

@analoque: Kiegészítés: amire piaci körülmények között, hozzá értő emberekre bízva a melót elég lenne tízmillió, arra minimum százmilliót adnak, gyakran hozzá nem értőknek, ebből megy erősen a visszaosztás, baráti zsebekbe csurgatás, de a végeredményre, ha elkészül, piaci körülmények között még a százezer is sok lenne.

Random számokat írtam, a könnyen érthetőség és a nagyságrendek érzékeltetése miatt.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2021.10.31. 21:39:07

@SternerRegnix: Részben igazad van, részben nincs, erre a következő Now elején reagálok röviden.
süti beállítások módosítása