HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

Checkpoint 5x28: 2019 legjobb videojátékai

2019.12.30. 18:15 Stöki

Amikor két napja kitettem az évtized legjobb játékairól szóló adást, ígértem egy 2019 legjobb játékairól szóló adást is. Mivel holnap már véget ér az év, ideje kitolni ezt is: jöjjenek tehát a 2019-es év legjobb játékai, szigorúan szubjektív toplistáinkban tolmácsolva.

podcast126.png

És persze, hogy ezúttal is Sasa és Mazur segített nekünk, vagyis összeállt a Checkpoint Bosszúállók-csapata (vagy Suicide Squad, kinek hogy tetszik). Legközelebb 2020-as jóslatokra fogunk összeállni, de már jövőre. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle (most csak ez a minimál, mert sok értelme nincs belinkelgetnem mindenki által ismert játékokat, a toplistáknak több értelmük van):

 

MAZUR TOP10

SASA TOP10

1. Children of Morta

2. Disco Elysium

3. Death Stranding

4. A Plague Tale: Innocence

5. Control

6. Resident Evil 2

7. The Outer Worlds

8. Star Wars Jedi: Fallen Order

9. Concrete Genie

10. Sekiro: Shadows Die Twice

1. Sekiro: Shadows Die Twice

2. Luigi's Mansion 3

3. Death Stranding

4. The Legend of Zelda: Link's Awakening

5. Control

6. Super Mario Maker 2

7. Halo: The Master Chief Collection

8. Star Wars Jedi: Fallen Order

9. Days Gone

10. Ring Fit Adventure

 

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Disco Elysium

2. Heaven's Vault

3. Death Stranding

4. Fire Emlblem: Three Houses

5. Luigi's Mansion 3

6. Resident Evil 2

7. Outer Wilds

8. Control

9. Slay the Spire

10. Telling Lies

1. -

2. Disco Elysium és Luigi's Mansion 3

3. Baba Is You

4. Slay the Spire

5. Resident Evil 2

6. The Outer Worlds

7. Metro Exodus

8. A Plague Tale: Innocence

9. Tetris 99

10. Death Stranding

 

Legközelebb megint meglepően gyorsan jövünk új adással, addig is kommentekben jöhetnek a ti toplistáitok. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20191220.png

További támogatóink:

Kiss András, Szentmiklósi Dániel, kopeszku, Kiss Balázs, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Gortva Gergely, Révész Péter, cue, Szabó Ferenc, Lidérc, Galántai László, Báger Milán, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Majdénmegmondom.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

30 komment

Címkék: podcast toplista checkpoint checkpoint kurrens

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr9815370978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandras 2019.12.30. 20:25:38

Sasa véleményét osztom Disco Elysium kapcsán, ebból a játékból nem lesz hivatkozási alap, egész egyszerűen azért, mert ez inkább egy interaktív regény, semmint egy videójáték. Nekem a régi kaland játék kockázatokat idézte fel elsősorban. Nagyon jól van megírva, ez elvitathatatlan, de annyira nem játék én már kétszer is lepattantam róla és ha jól értettem itt is többen úgy tették a toplista élére, hogy valójában végig se játszották - remélhetőleg ez azért ma már nem így van, mert azért ez furcsa egy ennyire történetközpontú játéknál.

Hasonló véleménnyel vagyok például a Telling Lies kapcsán is. Azt végig is játszottam, tetszett, hasonlóan őrült lett a végére, mint a Her Story, de nekem valahogy életidegen videójátékként hivatkozni ezekre az interaktív audiovizuális alkotásokra.

Egyszerűen minden porcikám tiltakozik az ellen, hogy egy Sekiro és egy Disco Elysium közé relációs jelet tegyen valaki.

Grath 2019.12.30. 20:36:26

@Kandras: Én elfogadom, hogy így gondolod, de hol húzod meg a határt játék és "interaktív audiovizuális alkotás" között?

Kandras 2019.12.30. 21:19:13

@Grath: Teljesen jogos visszakérdezés, gondolkodtam is ezen, miközben fogalmaztam a fenti írásomat és a legjobb válaszom erre az, hogy "nem tudom". :)

Lehet egy picit bennem van a savanyú öregúr is, aki még úgy kezdte a gaminget, hogy egy játékban semmi szükség történetre, most pedig azt látom, hogy kritikusok sorra osztják a legkiemelkedőbb titulusokat gyakorlatilag gameplay nélküli interaktív regényeknek, miközben ott egy csomó elképesztően fasza gameplay-el rendelkező alkotás.

Én jobban örültem volna, ha a Disco Elysium megkapja a rengeteg dícséretet, amit meg is érdemel, de mellékerül az is, hogy viszont gameplay oldalról még van hova továbblépni vele és mondjuk becsúszik néhány top10es lista alsóbb pozícióira bíztatásként, a fejlesztők pedig a jogos, konstruktív kritikát meghallgatva második játékukként tényleg elkészítik a Planescape Torment méltó utódját - nem csak writing oldalról.

Minden esetre harmadszorra is feltettem a játékot, ha ti is ilyen sokra tartottátok teszek vele még egy például, ezzel kezdem a jövő évet.

Kandras 2019.12.30. 21:20:01

@Kandras: a végén például = próbát, alaktítgattam a mondatot és így maradt... :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.12.31. 08:53:11

baba is you, flag is win. zseniális játék!
a ring fit adventure nem gondoltam volna, hogy toplistás lesz.

Wild Colonial Boy 2019.12.31. 10:01:04

Az interaktív regények videojátékok is. (mérmint ha van bennük videó. Amúgy csak játékok.)

Andrews 2019.12.31. 11:50:47

Sajnos igen idén elég kevés jó film s játék volt nehéz top 10 es listát kreálni pedig nem szokott az lenni általában.

Andrews 2019.12.31. 12:25:44

SPOILER SPOILER

Az Alan Wake-es kapcsokat a kis sztorirészletekből észrevettétek? Elvileg shared universe is lehet akár a Control. S most le is védették az Alan Wake jogokat a Remedysek.

Andrews 2019.12.31. 12:35:24

A Star Wars Jedi - Fallen Ordert sajnos 3 óra játék után az 1. bolygónál (A tutorialos utáni) meguntam. A harcrendszere nagyon lassú én a Jedi Knight 2 és Jedi Academy harci vonalát vittem volna tovább, máig az a legjobb SW harcrendszer szerintem, de még a Force Unleashedé se lenne rossz, csak ott a fura kamerahasználat és irányítás volt ami sokszor elvette kedvem. A másik, hogy a sok-sok infóáradat amit innen onnan lehet szerezni sokszor számomra érdektelen volt. Sokszor úgy éreztem hogy ezt a játékot is olykor elérte a Disney féle kevés újdonság és érdekes fejlemény átka csak a nosztalgia faktor only.

Andrews 2019.12.31. 12:37:43

S sajnos az Unreal 4 engine se valami erős pont a főszereplő elég fura volt még ha hasonlított is picit a színészhez. Általában nem volt oly erőteljes a látvány pl a látványvilágban az Outer Worlds erősebb pedig kidolgozás, poligon szempontjából gyengébb s ugyanaz az Unreal 4 engine.

Andrews 2019.12.31. 12:40:59

PC-n az irányítás és a kamera szintén nagyon rossz, csakis kontrollerrel jó igazán a Jedi Fallen order. A sztori se nagy szám, az eleje vége erős lehet, de közte tényleg leül. Felemás lett tehát.

Alick 2019.12.31. 21:22:29

Engem az érdekel, hogy HTC Vive szemponjából hogyan nézne ki a lista.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.01.01. 13:09:28

Nem játszok platformerekkel, nem játszok konzolon, így nem sok értelme lenne top listát írni, hiszen akár meghatározó játékok sokasága is kimaradhat.

Viszont eszembe jut, hogy a WoW Classic sok dologban a régi wowtól eltér. Az év videójátékos hírei között pedig ott volt, s nem is rossz a Classic. Ha a felújítások, remakek, stb. kapcsán a Resident Evil eszünkbe jut, akkor a WoW Classic is Remaster, meg az AOE2 Definitive Edition is, és mivel a régi játékok sok adottsága kitűnik a mai mezőnyből, könnyű lenne ilyesmivel megtölteni a listát. Ha Remake, felújítás ér, akkor furcsa, hogy az év legnagyobb dobása kimaradt.

Biztos, hogy eszembe jut az, hogy a Tycoon műfaj látványosan alulreprezentált a listátokon. Pedig a Transport Fever 2 jó. A grafika, a hangok, stb. kipipálhatóak, a játékmenet pedig fejlődött. És biztos van sok más is, de a fenti toplisták kapcsán is azt látom, hogy egyes műfajokból akár tucatjáték oda kerül, akár olyan aminél felmerülnek kétségek, mások alulreprezentáltak. Ha egy listával ez a bajom, akkor nem lenne elegáns szintén műfajokat kihagyó listát indítani.

Szóval a mélységgel rendelkező, nem casual tycoon játékok műfaja, ha ma nem is éppen divatos, de egy olyan műfaj, ahol egy-egy játékkal is hosszú évekig sokan játszanak, egy-egy jó alkotás itt hosszan meghatározó.

A mobiljátékok még mindig nagyot mennek, igaz nem sok olyanba futottam bele, amit jó szívvel ajánlhatnék. De a mobilos és casual műfaj nagyon megy. Nos az utóbbi műfajjal viszont sem a gamer sajtó, sem a nem gamer sajtó nem foglalkozik. Könnyen teszem hozzá: Szerencsére én sem.

Ellenben ott tartunk, hogy ma a hardcore játékos játszik kevés játékkal, a casual sokkal. Régen a casualnak volt elég kb. a passziánsz és a komolyabb játékos várt minden új művet. Nem véletlen az, hogy ma több játékot néz meg az abszolút kazuár szomszéd, és kevesebbet én.

Igaz, az én kedvenceim között sok olyan van, ami többszáz óra után is tud újat mutatni, új célt adni, stb. Viszont az utóbbi irányból nem fér bele egy évbe 10, nehezebb ezekből éves top10 listát alkotni. Egyszerűen azért, mert nincs annyi ideje az embernek, hogy a többszáz órás elfoglaltságot jelentő művekből egy évben többe is bele tudja ásni magát komolyabban. Nem elég hosszú hozzá az év.

Flankerr 2020.01.01. 19:21:49

@Válasszunk: mobiltelefon gamer kazuár vagy, és kábé 4 játékkal játszottam 2019-ben összesen pár órábál hosszabban, és abból is már csak kettővel. Kábé 20 másodpercet tudnék beszélni róluk per darab, azért kazuárok.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.01.01. 20:25:20

@Flankerr: Nézd, mobilon sok mindent nem néztem meg, bár tudom, hogy ezek nagyon mennek, stb. de nem hiszem, hogy jobban ajánlhatnám a sok aktívan hirdető játékot, mint azokat amik fenn is vannak akár telefonom is.

Egyszerűen azért, mert nem kedvelem a "szívni ingyen is lehet, ha nem szívni, hanem szórakozni akarsz, timegate és egyebek nélkül, akkor fizesd egy AAA játék árának a sokszorosát" típusú játékmenetet. Egyszerűen azért, mert pár jobb játékot megvenni a haveroknak még mindig olcsóbb, mint az általuk ajánlott "ingyenes" fost élvezhetővé alakítani. Így nálam a mobiljáték többnyire egy droidos port.

De amit ebből a kategóriából évek alatt megnéztem azt sem tudom jó szívvel ajánlani. Mert oké, hogy KOTORtól, NeverWinter Nights: Enhanced Edition-ig elég sokminden megvan mobilra is, de ezek jobbak PCn. Ha eszembe jut az, hogy a Bully kapcsán egy továbbfejlesztett kiadás volt PCn, igaz az sem idei, akkor is eszembe jut, hogy fejlesztés ellenére jobb PCn.

OpenTTD is van mobilra :) Ezekből az újról is lehet beszélni. De kb. mindig oda lyukad ki a történet, hogy ahova mobilt / tabot viszel, laptopot nem, és unatkozol, ott a mobilos változat is játható játék, de PCn valahogy jobb.

Nyiri 2020.01.03. 13:45:31

Év játéka számomra a Witcher 3 + összes DLC. Idén vettem meg csak. Eddig nem érdekelt, de teljesen elkapott. Semmi meg sem közelíti. Tény hogy rohadtul nem érdekelt idén semmilyen játék. Öregszem. Sajnos úgy érzem ha vége rohadt nagy űrt hagy maga után. 4 év eltelt mióta elkészült és semmi hasonló sem jelent meg azóta.

GépBalta 2020.01.03. 21:15:08

@Nyiri: Én most álltam neki rendesen az elsőnek a sorozatok hatására. Amikor pár éve a három után elkezdtem, hogy na nézzük milyenek voltak az előzmények, akkor kb. 20 perc után adtam fel, mert játékélményben hatalmas visszalépés, de így, a sorozat után nekiültem másodszorra is. Átlendülvén az irányítás fapadosságán rá kellett jönnöm, hogy legalább olyan jó a hangulata mint a 3-nak, úgyhogy mivel én ritkán játszom ki évente tíznél több játékot, biztosnak tűnik a helye a 2020-as toplistámon. :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.04. 14:32:38

@Nyiri: Egyetlen 2019-es kiadású játékkal sem játszottam. Azt hiszem ez mindent elmond a játékipar idei helyzetéről...

Konzolom nincs, de ez is max. 2 db játékot hozott volna be, a Days Gone és a God of War. Már, ha annak játszottam volna előzményeivel. Soha nem is volt...

A tököm teli van a konzol exluzivitással. Nagyon remélem, hogy lesz egyszer game service PC-n és akkor soha nem kell szutyok platformot vennem, csak azért, hogy játsszak. Ha a PS5 lefele kompatibilis lesz minden korábbi PS-sel (ezt pusmogják), akkor azt biztosan megvenném már, mert az összes korábbi PS-es cím futtatható lenne rajta.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.06. 17:49:02

A Metro első két része esetén gunplayről beszélni nálam a vicckategória határa. Kb. a Doom 1 szintjén éreztem magam. Ok, fegyver reload volt, de se sarokból kihajolás, se kitérés, se semmi. Jöttek a szörnyek és mivel szűk folyosó volt még kitérni sem lehetett előlük.

A két Metro játék a szép grafika és atomszférát leszámítva semmit nem mutattak nekem.

zobor 2020.01.07. 20:50:12

" Egyetlen 2019-es kiadású játékkal sem játszottam. Azt hiszem ez mindent elmond a játékipar idei helyzetéről..."

No offense, de a saját ízlésed/szokásaid alapján következtetni a globális játékipar helyzetére erős túlkapásnak tűnik... ;)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.09. 10:20:23

@zobor: Az egész műsor felvezetése azzal kezdődik, hogy ők sem tudtak 10 épkézláb játékot összekaparni. Nem egyikük, mindegyikük ezt mondta Navajon miért? Szóval ez nem csak az én észrevételem.

Csak a műsor készítői erős túlzással mindenevők és konzol is van. És így erőlködtek. Meg a Death Stranding is úgy került rá, hogy emlékezetes. Nem azért, mert egyébként a minősége alapján oda való több megszólaló szerint.

Azért ez így vicces no...
Nálam ez elve azzal terhelt, hogy nincs konzolom...

2015-ben több az évi címet is megvettem. És jó volt. Mind. Vagy nagyon 2014 végit. Akkor a This War of Mine. Dying Ligth, Witcher III és a Life is Strange volt kb. 12 hónap alatt nálam. Most meg a nagy büdös semmi...

De így volt idő a Wasteland 2, FO: NV, Divinity OS-re (éppen most), a DAO-re (nem volt nagy durranás...) meg még erre arra. Mivel nekem semmit nem jelent egyik menő AAA brand sem, így nem sokat tud mutatni mostanában a játékipar.

Sajnos a Vampyr-t és a Lis2-őt úgy hallom eltolták, ezért lehúztam őket. Egyelőre.

KB. 2016 éve óta nem tudok egy AAA címet sem felidézni, ami megvettem volna. A Civ VI-ot megvettem, hogy lássam minden fejlődött. Kb. semmiben. Más. De nem jobb. Azóta se játszottam vele.

A Rise of the Tomb Raider is 2016 eleji, ha jól emlékszem. És ennyi.

Azóta csak régebbi játékot vettem meg a GoG-on és Steamen is.

zobor 2020.01.09. 10:27:59

Ezek szerint, ha én 2019-ben nem voltam moziban, akkor kijelenthetem, hogy 2019-ben nem készültek jó mozifilmek?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.01.09. 10:39:26

@zobor: Saját szemszögedből nézve téged érdeklő filmek igen. Főleg, ha 4 filmbuzi összeül és közlik, hogy nem tudnak top 10-es listát csinálni, mert nem volt szerintük sem 10 emlékezetes film.

killerbee 2020.01.23. 11:07:53

Nalam ez is simán top10-es, Stökinek mindenképpen ajánlom kipróbálásra. Ilyen Mario Odyssey meets Fez kb, bár a nehézségi szint lényegesen alacsonyabb :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.01.23. 11:13:24

@killerbee: épp írni akartam, hogy melyik játék is az, ami hajaz a fez-re. de aztán megláttam, hogy switch. majd ha kiadják másra is, ránézek.

killerbee 2020.01.23. 12:42:34

4-6 ora alatt vegig lehet nyomni, de nem repetitiv, az tetszett benne. A Shin'en alapvetöen Nintendo gepekre fejleszt csak, de mivel eleg szarul fogy a jatek, akar az is megeshet, hogy latjuk meg valahol mashol is.

killerbee 2020.01.23. 16:54:14

@Stöki: van mar demo is belöle a mai naptol, szoval meg zsakbamacska se lesz :D

Tortahegesztő 2020.09.29. 14:13:30

Végig megy a kínlódás, hogy milyen nehezen jött össze a 10-es lista, de a DMC 5 egy futottak még lábjegyzetet sem ért. M'kay...
süti beállítások módosítása