HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 5x25: Novotrade-sportjátékokkal a csúcson

2019.12.27. 03:06 Stöki

A magyar játékfejlesztés hőskoráról, vagyis a nyolcvanas évek novotrade-es játékairól mindig öröm hallani olyan embert, aki ott volt, és részt vett néhány program készítésében. Zolnai Antal ilyen ember, szóval nagyon örültünk, amikor elfogadta a meghívásunkat, és örömünk fokozódott, amikor kiderült, hogy Tóni megdöbbentő részletességgel emlékszik vissza 30+ évvel ezelőtt történt dolgokra (jó, hát egy Ford Mustangot nehezen felejt el az ember).

podcast123.png

Tóni egyébként főleg a cég sportjátékain dolgozott, aztán még az appaloosás időkben is fejlesztett játékokat, és persze mindenről kifaggattuk. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb megint meglepően gyorsan jövünk új adással. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20191220.png

További támogatóink:

Kiss András, Szentmiklósi Dániel, kopeszku, Kiss Balázs, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Gortva Gergely, Révész Péter, cue, Szabó Ferenc, Lidérc, Galántai László, Báger Milán, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Majdénmegmondom.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

26 komment

Címkék: retro podcast checkpoint novotrade

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr6615366020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wezeeqq 2019.12.27. 14:37:21

Lassan 2019 vége.

Stöki végeztél a Zelda BotW -al?

Amit 2017 -ben ígértél?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.12.27. 15:34:40

@wezeeqq: Az a helyzet, hogy változott a terv, ugyebár úgy alakult, hogy 2019 nem a Zelda, hanem a Golden Axe éve. :)

De ha 2020-ban nem játszom végig a BotW-t, nőjön moba a kezem alá!

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.12.27. 17:21:02

@MelakFromSZTSZ: Pedig ezt be akartam tenni. Köszi, pótoltam.

Wuffy42 2019.12.27. 17:31:18

Pár percig féltem hogy valami olyanra fut ki hogy "Eredetileg Operatőr akartam lenni, csak akkoriban ékezet nélkül gépeltünk mindent, úgyhogy Operator lettem..."

AarPoe 2019.12.27. 22:36:33

Basszus, hogy mindig meg tudtok lepni: a Water Polo-ról azt hittem, egyedül én játszottam vele. A szüleimtől kialkudtam egy eldugott miskolci 576 üzletben, nem is értem, miért pont ezt kértem. Aztán hosszú napokat töltöttem vele, mert meglepően jó: szuper a balance, néha könnyű, máskor nehéz, baromi izgalmas meccseket lehet játszani! Szerettem :)

Generic Jingle 2019.12.27. 22:38:51

Bioritmus program volt C64-en is, lehet, hogy azt is a kedves vendég követte el?

kolbászosrájáspizza 2019.12.28. 14:27:15

@Stöki: Én tegnap kezdtem el a BotW-t. Még csak pár órám van benne, de már most úgy érzem még 40-50 óra kell hogy a végére jussak. Kitartást, lélekben veled vagyok. :D
Én kicsit lefostam a bokámat tőle, pedig féltem hogy csalódás lesz a nagy hype után. Zseniális cucc.

Majdénmegmondom 2019.12.29. 08:44:54

Na jó, valakinek ki kell mondania: ez és az előző vendéges adás (5X23) is irgalmatlanul unalmas volt. Tudom, nem lehet mindig Kiss Donát vagy Révbíró Tamás, de úgy tűnik, hogy a magyar játékfejlesztésből már minden érdemleges arcot meghívtatok, és már csak a resztli maradt. Lehet, hogy János és Antal kiváló emberek, de érdektelen projecteken dolgoztak, és nem tudnak jól mesélni sem. Ha Mazurt vagy Sasát meghívjátok huszadszorra is, ott legalább a röhögés garantált.

cue_ask 2019.12.29. 09:44:24

@Majdénmegmondom: én egyáltalán nem unatkoztam egyik adás alatt sem. Kifejezetten informatív volt mindkettő - és talán ez a lényeg.
Tovább megyek, kifejezetten szeretnék ilyen jellegű műsort egy igazi pixelgrafikussal is - mondjuk Unreal munkássága egészen izgalmas ehhez.

tájbor1001110 2019.12.29. 12:00:10

Érdekes volt de azért lehetett volna szó pl. arról hogy oké mai szemmel olyanok ezek a játékok amilyenek de mégis zseniálisak főleg ha figyelembe vesszük az akkori 'fejlesztői környezetet' ami egy kernal-t és egy assemblert jelentett.
Lenne-e kedve még c64-re fejleszteni, volt-e saját ötlete amit szeretett volna megvalósítsni? Mit szól ahhoz hogy újra divatba jött (valamilyen szinten persze) fejleszteni 8bites platformokra, új játékok jönnek ki. Követ-e bármilyen retro csatornát yt-on? Mi volt az oka hogy nem folytatta PC-s vonalon (elvesztette a varázsát, túlságosan kiéleződött a verseny stb. stb.)?

Flankerr 2019.12.29. 13:06:11

@Majdénmegmondom: Baromira nem volt unalmas, tök érdekes dolgokat mondott: a csepeli mainframetől, a paksi kerítésvédelmen át a lyukkártyás banki dolgokig, a pályaszerkesztős trükk, az alul/felül külön sprite karakter... Jó beszélőke, kellemes orgánum, egy olyan fejlesztő aki 35 éve a pályán van és ebből 15 év játék fejlesztés, mi volt itt unalmas?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.12.29. 13:26:00

Ne essetek azért egymásnak. Van, akinek a régi idők infói jönnek be inkább, van, akinek a rihiröhi - az nem magától értetődő, hogy mindkettő, mint ahogy az sem, hogy a Checkpoint inkább szórakoztató vagy inkább gémertörténelmi podcast. Én igyekszem a különböző típusú adásokat váltogatni (most pl. legközelebb megint egy Novotrade-es jön, aztán megint egy sasás-mazuros), hogy belátható időn belül mindenki találjon magának valót. Hálistennek olyan sokan hallgatnak már minket, hogy esélytelen egy adással mindenkinek az ízlését eltalálni. (Mondjuk a többség tudja tolerálni a neki kevésbé passzentos interjúalanyokat, és várni a következőre, de ebben sem lehetünk egyformák, persze.)

AarPoe 2019.12.29. 14:23:32

@kolbászosrájáspizza: Csatlakozom az ellenkezőleg-táborhoz, nálam a Sasa-s Mazuros adásokban már rég nincs semmi érdekes vagy retro érzés a röhögésen kívül. A retro vendéges adások kivétel nélkül izgalmasak!

Régóta el tudnék képzelni viszont egy harmadik adástipust is. Vesztek egy ócsó retro játékkonzolt (tele vele a vegyespiac) a patreon pénzből és egy videotesztben jól megmondjátok róla, amit kell. Persze ez csak ötlet :)

Generic Jingle 2019.12.29. 17:28:35

Kérdés: ha Sasa úgyis Mr. 576 Lego Kbyte Store úrnál dolgozik, nem lehetne rajta keresztül Mr. Comgame Proszolgot meghívni valamikor?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.12.30. 08:29:55

@AarPoe: harmadik adástípust támogatom, de azt inkább videokaszt formátumban kellene.

p)ec 2019.12.30. 22:05:45

@Majdénmegmondom:
Erről eszembe jut a vicc, amikor Mari néni rendőrt hív közszeméremsértés miatt, mert zavarja a szomszédos laktanyában zuhanyzó meztelen tűzoltók látványa.
- Mari néni, miről beszél? A kerítéstől semmit nem lehet látni.
- Így nem, de ha rááll a sámlira...

Vakondok 4 DVD támogatóként megkaptam a filmben megszólaló 40+ szereplővel készült teljes interjú hanganyagát. És meghallgattam. Többször. És azóta is élvezek minden Checkpointot amiben ugyanezek a vendégek szerepelnek, mindig felmerülnek új témák, kiderülnek újabb részletek.

Légy szíves, ne állj rá a sámlira...

AarPoe 2019.12.31. 09:40:51

@manson karcsi: Persze hát aszontam én is, hogy videoteszt! :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.12.31. 12:09:42

@AarPoe: de olyanból 12 egy tucat a tecsőn. a videókaszt elnevezés az legalább egyéni lenne.

Generic Jingle 2020.01.03. 22:38:33

Az Alternative World Games címe baromi ismerős volt, de a videót megnézve nem értettem, hogy miért nem ismerős, ha a címe az, de aztán beugrott, hogy én a "sima" World Games játékal játszottam anno.

.DnP. 2020.01.17. 18:13:59

Csak most jutottam el addig, hogy ezt az epizódot is meghallgassam, de valami irtó módon szenvedtem alatta. Igaza volt egy korábban hozzászólónak, rettenet unalmas volt. Ha valamire rá akartatok kérdezni, a vendég nem tudott épkézláb mondatban válaszolni, kb minden felé elindult de választ semmire sem kaptunk. Szerintem is inkább még 100 Sasa és Mazur körbeszivatós epizód, mint még egy ilyen rész :) Pl a 2010-es évek bestof is baromi jó volt:) (időzavar, de a montys résztől megyek a múltba, majd ha eljutottam a "nyáladzós" részig, akkor megyek az aktuálisan frissre :) )

Cooper911 2020.01.17. 23:19:10

Antal említi, hogy az International Karatét árulták Lindával.
Nem a The Last Fight-ra gondol? Mert az Andromeda fejlesztés volt az IK meg System3.
süti beállítások módosítása