HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 5x15: Erőszakos videojátékok

2019.08.23. 07:42 Stöki

Mivel az adásban öngyilkosságról is szó esik, fontosnak tartjuk jelezni a következőket: Ha te is úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot, illetve olvasd el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.

(Három további disclaimer: 1. Valami hiba volt a felvételnél, amit utómunkában sem tudtam kiszűrni, ezért az első öt perc picit recsegős. Elnézést a technikai malőrért. 2. Az interjúalany a feleségem, de nem ezért hívtuk meg, hanem mert szakértő vendégnek gondoltuk. 3. Valójában az 5x14-es adás jönne, de a téma aktualitása miatt ezt előrevettük.)

Megszakítjuk retroadásunkat egy olyan téma kedvéért, ami folyton előkerül, és mostanában megint szomorú aktualitást kapott: erőszakos videojátékok hatásai, avagy hozzájárulhatnak-e ezek valós erőszakhoz, és ha igen, mennyiben. A napokban volt Amerikában több tömeggyilkosság is, amelyek kapcsán megint a videojáték lett az egyik bűnbak, maga Donald Trump is mondott egy erőset erről. Persze józan ésszel elég nehéz összekötni egy virtuális szórakozást egy valós tömegmészárlással, a tudománynak - spoiler! - nem is sikerült ezt megtennie.

podcast113.png

Többek között erről beszélt vendégünk, dr. Polgár Patricia pszichiáter-pszichoterapeuta, aki tavaly a játékaddikcióval kapcsolatban már tiszteletét tette a Checkpointban. Most szó esett még a játékok által kiváltott mikroagressziókról (amikor becsapod az ajtót idegességedben, mert elbukod a Starcraft-partit), egymást kritizáló tudományos kutatókról, híresebb esetekről, és arról, miért olyan fontos a valós emberi kapcsolatok élménye meg egy kis séta a természetben. Kommentekben persze jöhetnek észrevételek, az adáshoz jó hallgatást kívánunk, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy az adásban előkerülő témák, játékok:

Legközelebb pár napon belül jövünk toplistás Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20190819.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Kiss Balázs, Hollósi Dániel, Huszti András, Körmendi Zsolt, Peter, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, cue, MakkOS, Szabó Ferenc, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, arpadapunk, ArcadeMacho, Xlabu, Gabesz Fótról, G, Gergő, Havasi László, kaczurzsolt, Ateela Wrink.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

 

50 komment

Címkék: podcast checkpoint erőszakos játékok játék és tudomány checkpoint kurrens

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr7215018944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.08.23. 19:14:32

A Gothic I/II mai besorolással a 18+-os lenne csak azért, mert anno kvázi füveztek benne? Vagy az, hogy weed helyett seaweed van, akkor az elég a jogászkodás megúszásához?

Az Epic Store kapcsán elinduló gyűlölet hullámon és vergődésen csak pislogtam, hogy bármilyen ember számára fakor az, hogy egy játék hol vehető meg DIGITÁLISAN...

A videójátékok állandó bűnbakként való beállításától meg hányni tudnék. Hány olyan film van, ahol kb. gyilkolgatnak és lazára veszi az egészet, a buddy akciófilmektől kezdve a szutyok Fast and Furious filmeken át bármeddig? Vagy a videoklippek? Képregények? Stb.

De nem, biztos a videójátékok a hibásak.

Említve volt, hogy a Távol-keleten (Japán és Korea) nincs lövöldözés, amikor durván videójáték függő emberek vannak. Ennek az az egyszerű oka, hogy lőfegyverhez jutni Japánban erős túlzással kvázi lehetetlennel határos dolog tudtommal.

Rate of Civilian Firearm Possession per 100 Population (GunPolicy.org):

United States, 120.5
Canada, 34.7
New Zealand, 26.3
Australia, 14.5
United Kingdom, 5.03
Japan, 0.3

És ebben a vadász célúak is benne vannak tudtommal, tehát az "önvédelmi fegyver" az valahol kb. kerekítési hiba.
thetokyotourist.com/do-japanese-police-carry-guns/

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.08.23. 20:27:02

@molnibalage: erről az epic store-os dologról írhatnál bővebben. vagy gollop phoenix point exkluzivitására gondolsz?
én most szereztem meg a fez-t, ingyenesen ott.

p)ec 2019.08.23. 21:43:59

Amikor Grath a játékosok agresszivitásáról beszél, az szerintem általánosabb téma, "outrage culture"-ként szoktak beszélni róla. Nehéz eldönteni, hogy több-e a tömeges felháborodás, mint régen, vagy csak a közösségi média teszi szervezettebbé és láthatóbbá azt a felháborodást, ami régen is megvolt.
A Facebook pl. olyan tartalmat szeretne ajánlani, aminek a hatására többet facebookozol, csak hát úgy tűnik, hogy az emberek azoktól a tartalmaktól facebookoznak többet, ami felháborítja őket. A Twitter is alkalmas haikuk publikálására, de valamiért úgy tűnik, az emberek jobban szeretnek mérgesen írni oda, vagy mérges embereket megosztani.

@manson karcsi: Ha a Zen Studios adás alatti hisztimaratont megnézed, érteni fogod, miről van szó. És ezt most értsd úgy, hogy nem fogod érteni, miről van szó.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.08.23. 21:58:33

@manson karcsi: Teljesen mindegy melyik játék kapcsán. Valaki a PP (alig ismert pedig, rétegjáték lesz sanszosan) valki meg a Metro Exodusnál hisztizett egy sort. Vagy ment tovább ennél...

Generic Jingle 2019.08.23. 23:43:06

Mehetett volna ez az adás úgy is, hogy a vendég Patti, a műsorvezetők pedig Gabbi és Lacci.

AnnieC 2019.08.24. 00:26:29

@molnibalage: Mindig egyszerűbb keresni valami bűnbakot, mint rendesen kivizsgálni, hogy pontosan mik voltak a kiváltó okok.

Az adásban elhangzott, hogy a GTA külső nézetes, ezért nem is tudja annyira beleélni magát az ember. Na ez már a GTA 5-re pont nem igaz, mert annak az egyik nagy újítása az FPS nézet volt. Pont emiatt játszottam vele sokkal többet, mint akármelyik korábbi résszel.

szombi 2019.08.24. 02:45:46

Én konkrétan 3 egeret haraptam (!!!) szét CoD2 közben, csak azért mert folyton kempeltek a galamblelkű ellenfelek, vagy nem úgy mozgott a gépkarabélyos emberke ahogy én szerettem volna.
Vihar a biliben. Senki sem lesz videójátékoktól agresszív, pláne nem áruházi lövöldöző. A 90-es évek elején gyerekeskedtem, a legdurvább videójáték a Super Mario volt, a kretén gyerekek a Wolf3D-t nem tudták elindítani. Konkrétan én sem, mert ritkán fértem oda ahhoz a géphez az iskolában.
Egy képernyőn ugrabugráló figura soha nem fogja helyettesíteni a valóságot, bármennyire próbálják elhitetni velünk a tudjukkik. Leülni a gép elé és játszani már önmagában olyan kihívás, hogy a valóságérzet nem vész el. Akinek eleve nem is volt, azt egy light-osabb mónikashow is képes (lelkileg) felfegyverezni egy kiadós áruházi aprításra.

acycloren 2019.08.24. 03:09:21

@molnibalage: A Távol-keleten ugyan kevés a lövöldözés, de késsel, konyhai bárdokkal elég szép munkát tudnak végezni.

Az amerikai tömegmészárlások nem a videójátékok miatt vannak, de nem is a szabadabb fegyvertartás miatt.
Az egyik ok, hogy egymást másolják és ebben segítinőket a fősodratú média, ami teljes terjedelemben foglalkozik a legújabb tömegmészárlásokkal és nevet ad az elkövetőknek. Így a következő elkövetők egy csoport tagjainak képzelhetik magukat, egy közösségbe kerülnek a korábbi hírhedt lövöldözőkkel, nem magányos lúzerek a saját szemükben.
A másik ok, hogy a fiatal fiúknak esélyük sincs nőhöz jutni, mert a lányok hipergámok. Ez borzasztóan nagy nyomás rajtuk, egy nő ezt el se tudja képzelni. Egy fiú, aki huszonéves korára nem él aktív szexuális életet, mindenki szemében vesztes, főleg a lányok szemében. A nők 80%-át a férfiak 20%-a hegeszti, tehát a férfiak többségének esélye sincs szexhez, intimitáshoz jutni.

A fő ok viszint az, hogy a gyerekeket, főleg a fiúkat gyógyszerezik Amerikában. Antidepresszánsokkal, mesterséges amfetaminokkal (Adderall) és SSRI (Selective serotonin reuptake inhibitor) tömik őket. Ettől nem kifejezetten erőszakosak lesznek, hanem teljesen érzéketlenek mindenféle következménnyel szemben. Ha lefejezel egy csecsemőt előttük az ebédlőasztalon, az se vált ki belőlük semmilyen érzelmet, csak folytatják az evést. Zombiként járkálnak a világban, de legalább az iskolában semmi gondot nem okoznak, mert tényleg le vannak szedálva, nem kapják fel a vizet. Viszont pont ezért ők teljesen érzéketlenül tudnak ölni, állatot kínozni.
A fejlett világban Új-Zéland mellett Amerika az egyetlen ország, ahol a gyógyszercégek szabadon reklámozhatják a termékeiket. A legdurvább drogokat is nyomhatják főműsoridőben a reklámokban. Az amerikaiak bármilyen problémára gyógyszert kapnak és ez a bevett megoldás, mert az orvosok pedig ösztönözve vannak, hogy minél több gyógyszert adjanak el.

Az antidepresszáns, SSRI, amfetamin (Adderall) mellett pont ezért lett hatalmas probléma az opioid fájdalomcsillapítókból. Simán felírták őket bárkinek mondjuk hátfájásra, teniszkönyökre. Magyarországon fentanyl-t akkor kap az ember, ha végstádiumú rákos beteg és csak pár hét van már hátra az életéből. Addig legfeljebb paracetamolt kap. Tudom, volt ilyen a családunkban. Amerikában a fentanyl-t simán felírják hátfájásra is, aztán persze nem tudja letenni az ember, mert függő lesz hamar.

Flaggx 2019.08.24. 03:36:46

@szombi: Nekem néha az asszonytól lenne kedvem karton lapot harapni, akkor most tiltsuk be őt is? :)
Szerintem sem a játékoktól, sem a fegyverektől nem lesznek az emberek aggresszívek, vagy tömeggyilkosok.

Én egy másik okot is megvizsgálnék - amit sajnálom is hogy kimaradt az adásból - az pedig a bully. És itt most nem a netesre gondolok, hanem az IRL-re. Kíváncsi lennék, hogy hány jelenlegi és majdani iskolai mészárosból váltotta ki és fogja kíváltani az ilyen hajlamokat, hogy gyerekként folyamatosan cseszegették, megalázták, csak azért mert nem tartozott (tartozik) a “nyájhoz”. Erre még rápakolunk egy alkoholista apát, és az amerikai fegyvervásárlási lehetőségeket és tádámm.

Másrészt itt be is jön a képbe a szülői felelősség példamutatás néven. Pedagógus ismerős mesélte, hogy az egyik gyerekének zsurja volt, ahova elhívták a szülőket is. A srácok között volt egy darab cigány, akivel amúgy nem is lett volna gond, de rendőr apuka 2 sör után elkezdett beszólogatni a kissrácnak csak a származása miatt (6-7 éves gyerekekről beszélünk). Természetesen következő hétfőn már az osztálytársak viszhangozták apuka szavait és úgy csúfolták.

Szóval először inkább az emberi tényezőket kéne vizsgálni, mint bűnbakokat keresni, és talán közelebb kerülhetnének a megoldáshoz is...

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2019.08.24. 07:48:04

Legviccesebb a témában a Postal 2: az agyatlan belezés paródiája, ahol a játékban szerepel a játék kiadója, előtte tüntetnek a Polgárok az Erőszakos Játékok ellen v. valami hasonló (magyar szinkronban: "A játékok rosszak, erőszakot hoznak!"), de ugyanúgy előkapják a páncélöklöt a retikülből, hogy kinyírjanak, ha teszel egy rossz mozdulatot.

A híres iskolai lövöldözéseket talán szerencsésebb lett volna hírhedtnek hívni, nem?

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2019.08.24. 07:58:13

acycloren: "Brühühühü nem dughattam meg a legjobb csajt az osztályban, tömegmészárolnom kellett!" - ez így ebben a formában kicsit erős, nem? Ezen az alapon kb. a fél világ elkezdhetne gyilkolászni.

Ahol meg csomó fegyver hever szanaszét mindenhol, ott valószínűleg könnyebb hatékonyan embert ölni, mint ahol 1 szál tompa vajazókés áll rendelkezésre a dologhoz, szóval talán a fegyvertartás szabályozásának is van köze hozzá (hallom, ha az áldozatnak meg a nagymamájának is lett volna... vagyis pár kóbor elmebeteg miatt több százmillió ember mászkáljon állandóan fegyverben, mint a háborúban? A fegyvergyártók meg Trumpi biztos örülnének, más nem annyira.)

midnight coder 2019.08.24. 09:05:44

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Ha ölni akarsz, pláne sok embert, millió lehetõséged van amivel sokszorosát tudod megölni annak mint amit egy-egy lövöldözésben meg lehet. És nem kell hozzá akkora nagy elõkészület mint amit egy-egy lövöldözés kapcsán csinál egy-egy ember.

Másrészt, egy-egy ilyet nagyon felkap a média. Miközben az amcsiknál minden hétvégén 10x annyian halnak meg autóbalesetben.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.08.24. 10:06:45

@AnnieC: De az csak PC-n elérhető tudtommal. Ezt is be akartam kommentelni, csak elfelejtettem.

AnnieC 2019.08.24. 10:16:42

@molnibalage: A PS4 és Xbox One verziókban is elérhető az FPS nézet.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2019.08.24. 10:35:56

@midnight coder: Bizony, pl. bármikor szerezhetek atombombát, mert azzal aztán jó sok embert lehet megölni. Vagy kimehetek az utcára és elkezdhetem egyenként puszta kézzel megfojtani a szembejövőket, előbb-utóbb összejön annyi, mintha géppisztollyal csinálnám, csak türelem kérdése. Vagy hogy kell ezt a hülyeséget összerakni?

AnnieC 2019.08.24. 10:38:27

@Flaggx:
Ezeket a problémákat viszont sokkal nehezebb megoldani, mint az épp aktuális bűnbakra kenni mindent.

Aki nem volt egy ilyen helyzetnek a rossz oldalán, az sokszor fel se fogja, hogy mekkora károkat tud okozni ez és a gyerekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni.

acycloren 2019.08.24. 11:09:35

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Ferdítesz, de méginkább hazudozol. Miért teszel idézőjelbe a nekem szóló válaszodban valamit amit nem írtam? Nem arról van szó, hogy a legjobb nőt nem dughatja meg az osztályban, hanem hogy SOHA nem fog nőhöz jutni. Forever alone, incel stb. Még ha esetleg azt mondod neki, hogy 20 év múlva talán talál magának egy elvált, többgyerekes trailer park queen-t, azt se hiszi el. Pont olyan beszűkült tudata van az ilyen tömeggyilkosoknak, mint az öngyilkosoknak. Az öngyilkos is úgy gondolkodik, hogy az ő fajdalma a legnagyobb a világon, senki se érti meg, jobb lesz nélküle a világnak, nem lát a jelenen túl, el se tudja képzelni, hogy ez a helyzet javulhat.
Pont így gondolkodik az incel töneggyilkos is. Nincs nője, de soha nem is lesz, ez sose fog változni, így élni nem érdemes, a világnak jobb lesz nélküle ÉS azok nélkül az emberek nélkül, akiket magával visz. Ugyanis ezek a tömeggyilkosok jellemzően vagy magukat is megölik, vagy pedig a rendőrökkel lövetik le magukat. Suicide by cop amerikaiul.
Ezek a tettek pont olyan végső elkeseredettségből táplálkoznak, mint az öngyilkosságok. Lényegében ugyanaz a vége, mint amikor egy családanya mindne gyerekét fürdőkádnyi vízbe fojtja, majd bevesz egy csomó altatót.

Nyugi, Ázsiában rengeteg késes tömeggyilkosság van, ahol sok ember meghal, csak ez nem jut el a nyugati médiába. Behalad egy elbocsátott óvónő vagy életébe beleunt biztonsági őr az óvodába és lekaszabol 20 kisgyereket. Ez nem ritka eset.
A fegyvertartás Amerikában alkotmányos jog. Talán nem véletlen, hogy Amerika a kevés olyan ország egyike a világon, ahol sose volt diktatúra. Mert pont ez a célja a fegyvertartás jogának, az állami önkény elleni védelem. Nem csak a vadászat, önvédelem, sportlövészet. Kifejezetten az állami túlhatalommal, esetleges diktatúrával szembeni ellenállás esélyének fenntartása.

Mint fentebb írtam, szinte mindegyik tömeggyilkos SSRI-on volt, gyógyszerezettek voltak, antidepresszánsokat szedtek. Ez amellett, hogy enyhíti a depressziójukat, teljesen érzéketlenné teszi őket minden tettük következményeivel szemben. Nézz ennek utána, ez a helyzet, az amerikai társadalom sokféleképpen túl van gyógyszerezve. Egyesek felnőttkorukban is Adderall-on pörögnek, mások antidepresszánsokon zombiskodnak.
Nekem is írtak fel itt Ázsiában 3 éve antidepresszánst egy pánikroham után, de az orvos elmondta, hogy ha ezt elkezdem szedni, akkor nem fogom tudni az életemet enélkül élni, és ha egyszer abbahagyom, akkor sokkal mélyebb depresszióba fogok esni, öngyilkosság esélye sokszorosára nő. Ismétlem, csak egy pánikroham (azt hittem szívrohamom volt) miatt kerestem fel az orvost, ami azóta nem is jött elő, erre adott egy zacskó olyan antidepresszánst, ami esetleg öngyilkosságra vezethet. Azóta se szedtem be egy szemet se, a hűtőmben figyelnek a kis rózsaszín, ovális tabletták.
Amerikában ezeket az antidepresszánsokat úgy írják fel és szedik, mint Magyarországon a vitamint.

acycloren 2019.08.24. 11:11:00

@midnight coder: Igen, fürdőszobai balesetekben nagyságrenddel többen halnak meg, mint tömegmészárlásokban az USA-ban.

AnnieC 2019.08.24. 11:31:00

Ami még érdekelne, hogy mi fog történni vajon akkor, amikor már a játékok sokkal nehezebben lesznek megkülönböztethetőek a valóságtól?

Már egy mai VR játék látványa is meglepően élethű tud lenn és ez csak jobb lesz. Egy idő után elérjük azt a szintet, hogy az agyunk, pusztán a látványból már nem fogja tudni megkülönböztetni, hogy valóság vagy virtuális valóság, amit lát.
Vajon az ilyen virtuális környezetben megélt erőszak képes lesz esetleg agresszívabbá, kevésbé empatikussá tenni az embereket?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.08.24. 11:45:03

@acycloren: Soroljuk azon országokat, hogy a szabadabb fegyvertartás hiánya ellenére sem volt azon korszakban diktatórikus berendezkedés?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.08.24. 11:48:30

@AnnieC: Ameddig elindítod a játékot és tudsz erről a cselekedetről, addig tudni fogod, hogy ez csak szimuláció. Ezen felül a valóság nem csak látványból áll. Illatok, hőmérséklet, nyomás, amit érzel a bőrödön, stb.

Szóval kb. fényévekre van az, hogy egy játékot ne tudj a valóságtól megkülönböztetni. Még látvány terén sem vagyunk ennek közelében sem.

Wildhunt 2019.08.24. 13:26:09

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Hát kamiont pld. igen, amint azt az ábra mutatja. Hatékonyabban is gyilkol, mint egy beretta. Amúgy nem tudom feltűnt-e, hogy a tömegmészárlások majd mindegyike gun free zone-ban történt? Ami nem, ott az első pár lövés után az elkövető szépen ki lett lyugatva.
Amúgy nem, nem a brühühü nem kapok nőt volt a,kommenntárs mondanivalójának a lényege, hanem az a végtlen mennyidégű antidepresszáns amit a ott benyomnak.

midnight coder 2019.08.24. 15:22:54

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Semmi kedvem ötleteket adni senkinek, de millió lehetõség van. Az amit az arab terroristák használtak, a kamionnal a tömegbe dolog roppant látványos, de ennél sokkal-sokkal kisebb ráfordítással sokkal-sokkal több embert meg lehet(ne) ölni. Más kérdés, hogy szerencsére a terroristáknak nem céljuk igazán nagyot ütni, õk inkább a látványra hajtanak.

midnight coder 2019.08.24. 15:33:04

@molnibalage: Ha azt nézed, Pl. itt Európában nincsenek ilyen lövöldözések, de cserébe idõnként van egy-egy Nagy Októberi, Holocaust, jugoszláv háború... És bár ez csak kisebb akció volt, az ottani civil áldozatok mennyiségébõl is jó sok évnyi amcsi lövöldözés kijönne. Ráadásul úgy, hogy itt jóval kisebbek a társadalmi feszültségek mint az amcsiknál.

Az, hogy a polgár a saját magának fegyveres megvédésének a jogát az állam bácsira ruházza, iszonyatosan nagy hatalmat ad állam bácsinak. A nagy hatalom pedig menetrendszerûen bevonzza a hatalommániás idiótákat. Az amcsiknak - pont az alkotmányuknak, benne a fegyvertartással köszönhetõen - a viszonyuk állam bácsival még mindig olyan, hogy állam bácsi az amit mi csináltunk magunknak azért, hogy képviselje az érdekeinket. De mi vagyunk állam bácsi hatalmának a forrása. Ezzel szemben az európai állam - ahogy Pl. a kínai is - királyság király nélkül. Az európai polgár alattvaló, aki ha ügyesen kapar akkor akár a kiváltságos szolgák közé is felverekedheti magát, de hivatalosan akkor is csak szolga marad. És ez a királyság nélküli királyság rendre vonzza azokat akik koronára vágynak.

acycloren 2019.08.24. 17:01:15

@molnibalage: Kezdjük azokkal a diktatúrákkal, ahol első lépésként begyűjtötték a fegyvereket a polgároktól. Mind ezzel kezdte. Aztán betiltották a szabad sajtót, gyülekezést, más véleményt képviselő pártokat.
Japánban évszázadokig diktatúra volt, ahol a hadurak és szamurájok lekaszabolhatták az alattvalóikat, akik még kardot se tarthattak. Aztán jött a Meidzsi dinasztia, ami militáns, ultranacionalista diktatúrához vezetett és a második világháborúhoz. A nácik és bolsevikok is azzal kezdték, hogy minden fegyvert begyűjtöttek. Nem nagyon van kivétel.

polgarpatricia 2019.08.24. 19:31:49

@acycloren: szia.
Az antidepresszánsokkal kapcsolatos tévhiteket szeretném eloszlatni. Természetesen lehet véleményed a témában, de azért szeretném, ha megjelennének a tények is.

Az valóban igaz, hogy az usában szabadabban reklámozzák pszichiátriai gyógyszereket és ez szerintem sincs rendben. Ahogy a gyerekeket is bátrabban gyógyszerelik odaát, mint itthon, és azzal sem értek egyet.

Ugyanakkor: a lövöldözők kb 25%-a volt pszichiátriai beteg. A többi egészséges volt, nem szedett antidepresszánst. A 25% pszichiátriai betegnek egy része kezeletlen volt, nem szedett antidepresszánst. Lehet, hogy van egy pár ember, aki szedett SSRI-t, de ez az elkövetők töredéke csupán.

Az SSRI-k nem okoznak gyilkosságot, öngyilkosságot, hosszú távon csökkentik az öngyilkossági kockázatot. Azonban úgy hatnak, hogy amikor elkezdi szedni az ember, kb két hétbe telik, mire használni kezd, és ebben az első két hétben ritkán, de előfordulhat, hogy növelik az öngyilkossági gondolatok számát. Erről a pácienst figyelmeztetni kell, és megbeszélni vele, hogy ha ilyet észlel, rögtön jelentkezik - ha pedig annyira rosszul van, hogy ez nem tűnik reálisnak, akkor csak kórházi körülmények között állítunk be antidepresszánst.

Az antidepresszánsokra, pszichiátriai szerekre kenni a lövöldözéseket ugyanolyan bűnbakkeresés, mint bármelyik másik. Az emberek egy része képes arra, hogy más embereket bántson, és ez mindig is így volt, nemrég olvastam egy remek cikket a dunapataji mészárlásról, szörnyű és kegyetlen, 1919-ben történt, amikor se tv, se videójátékok, se antidepresszánsok nem léteztek és a feminizmus is eléggé gyerekcipőben járt, szóval nem éhezhettek a fiúk.

Az incel-mozgalomra most nem térnék ki, mert az hosszú lenne és utána kéne néznem adatoknak és rángatja a kezemet a gyerekem.

Belzebubo 2019.08.24. 20:39:08

Lieb poster! Am nächsten mal bitt ne link nes englisch wörtebuch beilegen weil i seh so diese schrift wos hunglish text indem in spuren ungarische worte enthält...

midnight coder 2019.08.24. 21:43:06

"A többi egészséges volt, nem szedett antidepresszánst."

Az lehet, hogy nem szedett antidepresszánst, de én azért picit kétlem hogy annyira nagyon egészségesek lettek volna. Azért él még pár millió amcsi ugyanott, és azok mégsem kezdenek napi szinten embertársaik gyérítésébe még akkor sem, ha amúgy tehetnék. Ergo valami ici-pici kis bajocska kellett hogy legyen az illetõk fejében ahhoz, hogy ugyanazok az ingerek amik a többi átlagpolgárt is érik, ilyen kissé radikális reakciót váltsanak ki belõlük. Olyan ez, mint amikor a pszichomókusok azzal jönnek, hogy Gipsz Jakabka azért lett
sorozatgyilkos, mert túl sok erõszakot látott a tévében. Ja. És rajta kívül még pár milliárdan látták ugyanezeket a filmeket, akik ettõl valahogy mégsem kezdtek gyilkolászni...

polgarpatricia 2019.08.24. 22:33:59

@midnight coder: oké, igazad van, definiáljam a "normális" fogalmát :) A kegyetlen, etikátlan, erőszakos, érzéketlen viselkedés, beleértve a gyilkosságot társadalmilag nem elfogadott viselkedés, ugyanakkor nem pszichiátriai betegség. Mindig voltak a világtörténelemben gonosz köcsögök/bűnözők, de ők nem pszichiátriai betegek.
Igen, szerintem is sokkal jobb lenne azt hinni, hogy csak őrültek bántanak másokat, dehát sajnos nem ez van. www.psychiatrictimes.com/couch-crisis/cruel-immoral-behavior-not-mental-illness

polgarpatricia 2019.08.24. 22:38:36

@acycloren: itt egy kutatás pl, mondjuk ez nem mass shooting, hanem kiterjesztett öngyilkosság (murder-suicide) és SSRI, és nem gyógyszercég csinálta: ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.159.7.1248

Hajdú Peter 2019.08.25. 00:27:12

Hozzatennek meg egy tenyezot a pszihopata amerikai tarsadalomhoz. A totalis gyokertelenseget. Barki barhova elkoltozik, a gyereket 1000 merfoldre jaratjak iskolaba es egy evben egyszer talalkoznak vele, vagy egy jobb munka miatt kepes valaki a kontinens masik felere atkoltozni. Ezek mindenhol jol erzik magukat, ha kell lakokocsiban laknak. Abban azert bizonytalan vagyok, hogy ez inkabb kovetkezmenye az elmebeteg tarsadalmuknak, vagy az egyik kivalto oka.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.08.25. 07:34:32

Amikor gyerek voltam a 70-es években, a videójáték azt jelentette, két vonal megy a képernyő egy-egy oldalán, s megy köztük egy pont. Ezt tenisznek nevezték. Én ennek hatására radikalizálódtam.

midnight coder 2019.08.25. 07:57:53

@polgarpatricia: Ja. Kurva az, akire azt mondjuk. Ezzel együtt, ha 300 millióból évente 4-5 ember nekiáll szándékosan legyilkolni embertársait, akkor a gond az ezzel a 4-5 emberkével ven, és nem a többi 300 millióval aki nem tesz ilyet. És a baj ami ezt okozta náluk nem a nagylábujjukban van, hanem a fejükben.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.08.25. 10:50:56

@Hajdú Peter: www.cbsnews.com/news/moving-for-work-getting-increasingly-rare/

Ez most tényleg csak egy nagyon rövid és gyors cikk.

Szóval az összevissza költözgető amerikai az csak egy sztereotípia. A magasan képzett munkaerőre igaz, a társadalom egy kis része költözik sokat. Anno találtam valami olyan felmérést, hogy az USA népességének nagyon komoly százaléka életes során egy megyével (county) is alig költözik odébb.

Pont az az egyik probléma a gazdaságban, mert azok az állások, amik alacsony hozzáadott értékkel bírnak és alacsony jövedelmet biztosítottak, azok nem mozognak odébb és őket célozta meg Trump azzal, hogy majd visszahozza az állásokat Kínából meg mindenhonnan.

De ez már OFF.

inframazsola 2019.08.26. 12:10:08

@midnight coder: Pontosan mit javasolsz és mi lenne annak a haszna?
Lehet, hogy jól esne betegnek hívni őket.
De ha nem illik rájuk egyik ismert betegség leírása sem, akkor miért?
És ha előre nem tudjuk róluk, hogy mit fognak csinálni, akkor mi a gyakorlati haszna utólag betegnek hívni őket?

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2019.08.26. 18:31:26

Csomó embernek nincs nője, de valahogy megoldják, nem azt tartják létük értelmének, hogy dugnak-e vagy nem, naon depisek se lesznek feltétlenül, sőt a tömegmészárlást is sikerül elkerülniük az esetek túlnyomó többségében, szóval hadd ne legyen kötelező sajnálni ezeket az elbaszott kreténeket. A mit sem vétett áldozataikat inkább.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2019.08.26. 18:42:14

midnight coder: "A nagy hatalom pedig menetrendszerûen bevonzza a hatalommániás idiótákat."

:DDDDDD

Mert a szabadság honában a sok felvilágosodott világpolgár (akik gondolom valami fatális véletlen folytán látszanak csak megannyi fogatlan, segélyen tengődő lakókocsilakó rednecknek) nem egy felfuvalkodott, tudatlan óriásprolit választott meg éppen prezidentnek. Szemben a szolgalelkű Európával, ugye. De legalább lehet fegyvert venni a bótba, megvédeni az öööö, ki tudja mit, gondolom még most is vad indiánok, haramiák meg grizzlymedvék császkálnak New York közepén, csak a hírekbe nem kerülnek be a tudjukkik miatt.

Majdénmegmondom 2019.08.27. 14:59:56

Lehet, hogy fontos emberek közé járni és szocializálódni, de nekem nem jött be. Végigcsináltam a kötelező barátkozás, bulizás, csajozás, házasság, gyerekcsinálás sorozatot, de a várt boldogság elmaradt. Aztán a kisfiam meghalt, a feleségem elhagyott, a barátaim elmaradoztak, én pedig belefáradtam abba, hogy másoknak próbáljak megfelelni. Negyven-egynéhány évesen egyedülálló vagyok, de csöppet sem magányos. Visszatértem a könyvekhez, játékokhoz, zenékhez, filmekhez, ezek jobb barátaim, mint amilyenek az emberek valaha is voltak. Sokkal elégedettebb, egészségesebb és kiegyensúlyozottabb vagyok, mint a családos ismerőseim 99%-a. Akkor meg miért erőltetnék magamra még egyszer egy kötelező életstílust, ami tőlem merőben idegen?

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2019.08.27. 19:57:42

Majdénmegmondom: Részvétem. Egyben köszönöm, hála neked tudom, hogy a felesleges körök sem tesznek boldoggá.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2019.08.27. 20:38:18

Amúgy olvastam több életrajzot is a kis bajszos osztrák karlengetőről, sőt láttam róla filmeket, ahol eléggé ki volt domborítva szegénykém emberi arca, de még egyszer se támadt kedvem zsidókat irtani. Valamit rosszul csinálok?

AarPoe 2019.09.01. 20:15:15

Bennem az fogalmazódott meg kérdésként Patríciához (ha még nézi a kommenteket), hogy miért épp az erőszak és a gyilkolás vált ilyen tényezővé a videojátékokban? Miért és hogyan alakulhatott ki az, hogy épp ez vált élvezetessé az idők során? Pusztán az nem lehet elég indok, hogy "mert ezt úgysem tennénk meg a valóságban", mert pl. wc-csészéket sem törünk össze passzióból a valóságban - ez mégsem okoz akkora örömöt a játékban. Az emberölés ellenben miért? Létezik erre vonatkozóan valami kutatási anyag?
Bocsánat ha az adásban esett erről szó, még nem értem a végére (nekem is rángatta a nadrágomat a két drága gyerekem a nyaralás alatt). Köszönöm!

GépBalta 2019.09.01. 20:45:25

@AarPoe: Elég rossz példát hoztál. Ma már eléggé szégyenlem, de hülyegyerek koromban én egyszer tajtrészegen összetörtem egy wécécsészét és akkor nagyon élveztem. :D

polgarpatricia 2019.09.03. 11:07:25

@AarPoe: fogalmam sincs (mmint tudnék elméleteket gyártani, de inkább nem akarok), de ez egy tök jó kérdés, utána fogok nézni és visszatérek!

Tzeentch Herald 2019.09.10. 16:21:20

Kár, h mindig podcast, h mindig disclaimerrel indul, és ezért is a videojátkok a hibásak, főleg az a rohadt erőszakos tetris!

polgarpatricia 2019.09.30. 20:01:37

@AarPoe: hát szóval két dolog van a tudományos álláspont szerint.

Az egyik, hogy van a szadizmus nevű jellemvonás, ami az emberiség egy kis részénél jelen van, és ezek azok, akik valóban élvezetet nyernek abból, ha másokat bánthatnak, örömöt éreznek, ha kismacskákat kínozhatnak a valóságban. Ez ritka, de létezik. Ezek a személyek az erőszakos, mások virtuális bántalmazásával járó videójátékoktól is örömöt éreznek, erre van kutatás. De ők kevesen vannak.

A másik, hogy az emberek imádják a szimulált veszélyt. A veszély érzése adrenalint, dopamint szabadít fel, felpörget, koncentrálja a figyelmünket, magyarul, leköt. Ez azért hasznos, mert nem alszunk el és nem is kalandozik el a figyelmünk, ha épp üldöz a kardfogú tigris, hanem direkt felélénkülünk tőle. Az emberek egy része emiatt valós veszélyt keres, ahol igazából baja is eshet akár, persze, azért többnyire igyekeznek úgy belőni, hogy ne haljanak meg, de a kötél nélkül sziklamászó extrémsportolók tartoznak ide.

És akkor vagyunk mi, földi halandók, akik nem élvezzük feltétlenül direktben, ha kínozhatunk másokat, és valós veszélynek se szeretnénk kitenni magunkat, akkor nagyon jó a szimulált veszély. A jó szimulált veszély olyan, hogy veszélyezteti az életedet, a vagyonodat, a népedet, vagy ha nagyra akarunk törni, az egész univerzumot, de a leginkább az tud lekötni, ha közvetlenül az életünkre törnek. Akkor felszabadul a dopamin, adrenalin, megfeledkezünk a külvilágról, DE közben mindvégig tudatában vagyunk, hogy igazából nem fogunk meghalni, csak a játékban. Mégis, amikor sikerül megvédeni magunkat, az hatalmas örömforrás. Szóval az a lényeg, hogy veszélyes ellenség legyen, akit le kell győzni, de ne legyen veszélyes igazából, és ne kelljen hozzá ölni igazából.

Ezeket olvastam, egyik se túl nagy dobás, de azt mondjuk segít megmagyarázni, hogy amúgy békés emberek, akik a való életben sosem vetemednének közelharcra, miért élvezik mégis játékban.

AarPoe 2019.10.01. 09:10:52

@polgarpatricia: Nagyon köszönöm a részletes választ! :) Így már én is tisztábban látok, ill. nekem is van egy elméletem. Addig viszont nem akartalak befolyásolni, amíg a válasz meg nem született.
Ez pedig az lenne, hogy alapvetően a játéktörténetben - főleg annak az elején - mindig a jót testesítette meg a játékos és a rossz volt az ellen. Kezdve a jétéktermi, vagy Commodore-os tyu-tyu lövöldözésektől (ide még a végén visszatérek) a híres Wolfeinstein-ig, ahol a végén a játékos jutalma az volt, hogy magát Hitlert tehette el láb alól. Ez az egyik első belső nézetes lövöldözős 3D játék is volt egyébként. De még - ha a történetet nézzük - a Mortal Kombat is ide tartozott. Tehát jutalom a rossz bántásáért olyan valami, aminek nehezen állunk ellen.
Felállítottam 4 játékkategóriát - aztán lehet hogy ez hülyeség van túl okoskodás, majd a doktornő kijavít.

1. Nem ölünk meg senkit (Tetris, Guitar hero, Mahjjong)
2. Ölünk a jó érdekében, de csak zombikat, szörnyeket (House of the dead, régi játéktermi lövöldék, számtalan fantasy játék....)
3. Ölünk a jó érdekében, de embereket is (Doom, Half-Life, háborús játékok (ezutóbbi kérdéses!! mi a "jó" oldal??)
4. Ölünk a jó és/vagy a rossz érdekében is, embereket is, azaz mi vagyunk a rossz oldalon (GTA, Manhunt, stb...)

Azt aztán, hogy melyik kategóriából kerülnek ki a valódi sorozatgyilkosok, szerintem ember nincs a talpán, aki meg tudná mondani. Az a durva, hogy szerintem egyáltalán nem elképzelhetetlen egy sorozatgyilkos Tetris-es ugyanúgy, ahogy egy békés GTA-s (pl. én).

Van még - szerintem - 2 típus, amit a végére hagytam, és szakmailag szerintem ezek az igazán ropogósak. Egyik, hogy számos játékban eljátszhatjuk a jó és a rossz oldalt is (pl. történetéből adódóan a Star Wars, az egyik Splinter Cell epizód vagy stratégiai játékok). Ez valami hihetetlen igzalmakat okoz, szerintem hasonlóan ahhoz, minthogy a színészek is rendre nyilatkozzák: a rossz szerepet sokkal élvezetesebb játszani, mint a jót.
Másik a férjed által és az egész játékos társadalomban is igen nagyra tartott Wizard of Wor. Ami alapvetően egy kooperatív szörnyharc, ám elég egy apró félreértés, vita, és máris vérre menő egymás elleni lövöldözés kezdődik a szörnyek között, ami ugyancsak baromira élvezetes. Úgy néz ki, tényleg belénk lehet kódolva valami...

Reactor 2020.08.04. 00:44:23

@AnnieC: A VR miatt fölöslegesen aggódsz. Mikor először megjelent, úgy megbukott az egész koncepció, hogy öröm volt nézni. Most a pénzéhes gyártók visszahozták a köztudatba, mondván, úgyse emlékszik már senki, mekkorát hasalt a Virtual Boy, a mai konzumidiótáknak már be lehet adni, hogy a virtuális valóság a legnagyszerűbb dolog a szeletelt kenyér óta, és veszik-viszik majd, mint a cukrot...

Ööööööö, sajna nem jött össze, az emberek döntő többsége nem harapott a csalira. Oké, van pár tucat közepes minőségű játék, ami kezeli a virtuális valóságot, a maradék 98% meg szarik rá egy nagyot, és eközben fényévekkel népszerűbb.
süti beállítások módosítása