HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 5x02: Nagyot bukott konzolok és gépek

2019.02.03. 23:38 Stöki

Különösebb csinnadratta nélkül érkezett el a századik nem Mini adásunk, amit külön nem terveztünk megünnepelni, mert ezt a száz adást vegyesen adták össze mindenféle retrós és kurrens témák, de még besztofok is, szóval csak annyiban emlékeztünk meg a jubileumról, hogy újra meghívtuk legelső vendégünket, Szakács "Sakman" Gábort, a ReGamex rendezvények exgurus szervezőjét, az egyik legismertebb hazai hardvergyűjtőt.

podcast100.png

Már csak azért is, mert vele volt egy adósságunk: a harmadik évad végén ő volt az, akivel átbeszéltük a tervezett, de végül nem megjelent konzolokat, és akkor beígértük a folytatást a megjelent, viszont nagyot bukott konzolokról és számítógépekről. Ez következik most, a tőlünk megszokott felsorolós-elemzős-két-órát-átlépős technikával, és melegen ajánljuk a shownotes linkjeit, mert egyik-másik gép pazarul néz ki. Sakmannak nagyon köszönjük, és reméljük, ti is annyira fogjátok élvezni az adást, mint mi a felvételt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy az adásban előkerülő témák, játékok:

Legközelebb a jövő héten jövünk toplistás Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink a Runyai Stúdió podcastjében, A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20190203.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, Szabó Ferenc, Huszti András, cue, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, CsikosZ, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Arsenic, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Magyar Kristóf, Kester.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

 

38 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3414602506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2019.02.03. 23:55:07

Ó, Burgerpápa a fedélzeten :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.02.04. 08:46:58

ezt a gizmodós bo erixonos figurát még mindig nem bírom megérteni.

Borisz 2019.02.05. 08:56:27

14:15-nél többszöri visszahallgatásra se azt hallom, hogy "mekkore tróger vagy", kihagyott ziccer? :))

ROTFL Manó 2019.02.05. 10:38:45

@Stöki: Mi a podcast záró-zenéje? Kurva jó!

Void Bunkoid 2019.02.05. 12:47:44

Legyetek szívesek közölni szöveges átiratot, már csak azért is, mert:

1. Tudom, hogy jobban terjed a funkcionális analfabetizmus, mint a pestis, meg szeretnétek a médiatartalmat már digitálisan SEM írott formában fogyasztó (mivelhogy tisztelet a kivételnek, de sajnos egyre többüknek nehezen megy az értelmező olvasás...) Fortnite-generációnak is kedvezni de azért szerintem a jelenlegi IDDQD közösség zöme még tud és szeret is olvasni.

2. pl akad néha szabad időm akár munkaidőben is, ám rengetegszer kell a fülemet használnom (pl telefonálás, konferenciák), és baromi kellemetlen a meg-megállítgatott, majd a holapicsábaistartottunk, na jó kezdjük elölről-végül soha a büdös életben nem hallgatom végig podcasthallgatás.

Amúgy csak kérdezem, a Pippin volt említve? Azon kevés Apple-termékek egyike, ami habár tipikus Apple-dizájn volt, valahogy nem talált közönségre (pedig a kontrollere elég forradalmi volt, a szokásos gombok meg dpad mellett nem analógkart, hanem egy trackballt tartalmazott, a sok CSrajongó örülne neki :D)

veganhentes 2019.02.05. 18:16:38

Én pedig követelem, hogy Grath olvassa fel hangosan a retro.land-es cikkeit, és a hanganyagot tegye közzé!

cue 2019.02.05. 21:47:56

@Void Bunkoid: felajánlom a havi Patreon támogatásom: csináld meg a szöveges átiratot - örülni fog az a 4-5 fős tömeg, aki újra és újra képes elővenni ezt a témát, természetesen mindig degradáló jelzőkkel telefűzve.
Szörnyen unalmasak vagytok!

inframazsola 2019.02.05. 23:42:52

@Void Bunkoid: Te troll vagy, vagy hülye?
Minden második poszthoz van cikk, a retro.land oldalon csak cikkek vannak.

p)ec 2019.02.05. 23:57:39

@Void Bunkoid:
Belépsz az ajtón, megöntözöd a ruhádat gázolajjal, unottan nézzük, ahogy a gyufáért nyúlsz. Minden héten látunk ilyet.
Amikor már lángol az inged, elkiáltod magad:
- Égők vagytok! A szó legszorosabb értelmében!
Ki rakta el a poroltót? Tegnap még a falon volt. Újratölteni? És mikor hozzák vissza?
Összenézünk. Ezzel bizony elkéstünk, teljesen elégett. A szenes folt a parkettán már örökre megmarad, túl mély ahhoz, hogy lecsiszolják.
Majd a szőnyeg takarja, szerencsére épp elvittél tisztíttatni.

"Amúgy csak kérdezem, a Pippin volt említve?"

Remélem belátod, elég szánalmas azzal arcozni, hogy te olvasol, majd rákérdezni arra, ami le van írva.

p)ec 2019.02.06. 00:16:01

@veganhentes: Követelem, hogy Finta József táncolja el a Kongresszusi Központot, Monet szavalja el a Vörös csónakokat, Széll Tamas pedig rendezzen megy egy paprikás krumplit az Operaházban!

inframazsola 2019.02.06. 00:56:50

@Void Bunkoid: "meg-megállítgatott, majd a holapicsábaistartottunk, na jó kezdjük elölről-végül soha a büdös életben nem hallgatom végig podcasthallgatás."

Szóval ha jól értem, amit mondasz, azért melózzon más pluszban, mert te nem tudod kezelni a Podcast Addict appot.

Void Bunkoid 2019.02.06. 01:17:57

@cue: @p)ec: @inframazsola: nem, csak mint mondtam, egyszerűen jobban szeretek olvasni, semmi trollkodás jellege nem volt.

Viszont ti mind igazán rosszindulatú/intoleráns faszkalapok vagytok mind. Lehet, hogy van véleményem, ami lehet hogy nem tetszik mindenkinek, ám nem kezdek el személyeskedni és lehülyézni érte senkit. Csak közlöm, hogy nekem nem tetszik.

A podcast addictról meg csak annyit, hogy nagyon is jól használható dolog, de egyrészt az egy android/ios app, nincs működő pc-s portja, és ugye mint írtam is, sokszor konferenciában ücsörgök (és hiába sokszor negyed óráig nem kerülök sorra, azért figyelni kell, hogy mikor igen), és hiába lennék képes multitaskingra, bocsi, csak két fülem van, és olyankor mind a kettő foglalt :P

inframazsola 2019.02.06. 02:05:41

@Void Bunkoid:
"ám nem kezdek el személyeskedni és lehülyézni érte senkit. "
- "funkcionális analfabetizmus"
- Fornite-generáció, aki nem tud olvasni

Asheron 2019.02.06. 06:47:13

Javaslom hogy a néha néha idetévedő irott formátumot követelőkkel
egyszerüen ne foglalkozzunk. Százszor le lett már ÍRVA hogy ez miért így a legjobb a készítőknek és nekünk is. Van sok irott cikk is a gamer témában ők olvassák azokat.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.02.06. 07:06:36

Na, megjött a csősz, és mindenkit kizavar az erdőből.

@cue: @inframazsola: @p)ec: Nem kell nekiesni rögtön a cikkeket követelő embernek. Az igény valid, és lehet, hogy nem olvasta az előző 246552426 válaszomat a témában.

@Void Bunkoid: Neked meg nem kell leanalfabétáznod egy egész generációt.
És persze nem úszod meg, hogy bemásoljam az ilyen esetekre bekészített konzervválaszomat, tessék:

"Nyilván vannak olyanok, akiknek nem tetszik, hogy itt már nem olyan tartalom van, mint mondjuk 5-6 éve volt. Ezt én tökre megértem, és sajnálom, ha elveszítem ezeket az olvasókat. Ugyanakkor ezzel sajnos nem tudok mit kezdeni, mert soha nem lesz már olyan az IDDQD, mint 5-6 éve. Ennek főleg 3 oka van:
– A blogot sokáig többen írtuk, de aztán az alapítók, majd a későbbi besegítő kollégák mind elszállingóztak (ami azért érthető egy full ingyen, lelkesedésből tolt blognál – előbb-utóbb vége a lelkesedésnek, és ha vége a lelkesedésnek, vége a kontentnek is).
– Nekem az egy, majd két gyerek születésével sokkal kevesebb szabadidőm lett a szerelemprojektjeimre.
– És sajnos az is van, hogy 20+ év gémerújságírás (ebből jó pár év IDDQD) után kiégtem, vagy legalábbis már csak munkának tudom érezni, ha összedobok egy videojátékos cikket. Az IDDQD lényege pedig nekem mindig az volt, hogy ne érezzem munkának.

A podastben találtam új motivációt, mert ilyet korábban nem csináltam, és bőven tudok fejlődni benne, ugyanakkor nagyon élvezem, hogy Grathtel évek óta úgy lelkesedünk közösen valami iránt, mint egykor az IDDQD iránt. Persze, lehet, hogy tisztább lett volna totál bezárni az IDDQD-t, és indítani egy checkpoint.blog.hu-t (ez anno meg is fordult a fejemben), de a blog azért elég nagyrészt az én személyemhez kötődik, és ezért a váltás ha fájdalmas is volt, de organikusan következett az életemben beállt változásokból – ezért folytatódott itt az egész a podcast indulásakor, aztán meg már azért, mert ideszokott egy részben új közönség. (((Meg azért is, mert soha ne mondd, hogy soha, de ezt csak három zárójelben írom ide, mert most tényleg nagyon nincs időm/kedvem szöveges posztokhoz.)))

Viszont mindezek ellenére továbbra is készülnek IDDQD-kompatibilis cikkek. Egyrészt a körülmények ellenére megerőltetem magam, és minden második podcasthez (a Mini adásokhoz) csinálok egy rövid szöveges leiratot is (iddqd.blog.hu/tags/checkpoint_mini). Másrészt – érdekes módon részben éppen a podcast sikere és támogatottsága révén – végre lehetőség nyílt arra, hogy Grath, a blog egyik alapítója megvalósítsa régi, full szöveges-cikkes-olvasnivalós projektjét, a Retrolandet. Ajánlom minden, Heti retrókat hiányoló figyelmébe, nagyon színvonalas: retro.land/.

Szóval ez a helyzet, igazából olvasnivalót most is találtok, kicsit itt is, de még többet a Retrolanden. De a régi IDDQD-t hiányolni itt nagyjából annyi értelme van, mintha Sebestyén Balázsnak írnátok levelet, hogy miért rádióműsort vezet, miért nem saját tévéshow-t, mint régen. Lehet, hogy ez cudarul hangzik, de sajnos ez az igazság."

AarPoe 2019.02.06. 09:08:23

Ja, ööö, amúgy tök jó adás volt, és a mérnincsmámmegintcikk-flow nélkül is megérdemelt volna tizenhat kommentet.
A Coleco Telstar-nál ledobtam a láncot, ezt őszintén mégis hogyan gondolták?? :D

2019.02.06. 09:34:31

Kb. 10 éve (mikor még kb. 25-30 ezer volt az ára) vettem egy CD32-t, meg hozzá eredeti Amiga tankegeret és billentyűzetet. Azóta a gépet újrakondiztattam, nemrég pedig vettem hozzá USB gamepad/egér adaptert, valamint Wicher CD32 bővítőkártyát, amely segítségével EDO FastRAM-mal és (bootolható) CF kártyával lehet ellátni. Teljesen jó gép, a jelenlegi amigás retro "széna" egyik számottevő platformja. Rengeteg letölthető CD image van fent hozzá a neten.
Annak idején leginkább az vágta meg, hogy majdnem kizárólag csak újrahasznosított programok jelentek meg rá. Talán a Microcosm volt az egyedüli játék, amely csak CD32-re jelent meg az Amigák közül és technológiailag ki is használta a lehetőségeit, de mint játék, az sem volt egy nagy eresztés.

***

Egyébként szerintem a "Steam Machines" fedőnév alatt megjelent gépeket is simán ide lehetne venni, hiszen mindenben kimeríti az elbaltázott koncepciójú, túlárazott és bukott számítógép-konzol hibrid kritériumait.

cue 2019.02.06. 12:12:38

@Zolexx: azt is érdemes hozzátenni, hogy hiába volt/lett volna CD32 exluzív - egy CD meghajtóval felszerelt A1200-esen simán lehetett menüből bootolva játszani majdnem mindennel. A korszak végén egészen sok eredeti lemezt vettem így, pedig sosem volt CD32 a háztartásban. :)

Érdemes egyébként e-bayen megnézni, hogy milyen árban futnak ma az eredeti, bontatlan játékok... o_O

Grayfox 2019.02.06. 12:42:00

@Asheron: Egyetértek

Amúgy köszi az adást srácok

2019.02.06. 13:08:24

@cue: Igen, meg némelyik nem bontatlan is. Pl. a ca. 50 ezres Defender Of The Crown II és társai. :D

Zarbon 2019.02.06. 14:56:30

xboxone benne volt ? :)

Még egy a sok közül 2019.02.06. 21:49:03

Régi arcok közül egyre többet ismerek meg titeket hallgatva, viszont OldMan-ról kevés szó esett. Lehet tudni, hogy hol van most, él-e még? Ha jól emlékszem kétezres évek elején abbahagyta üzletelést mert nyugdíjba ment.

Fausto(tm) 2019.02.07. 19:59:09

Király adás volt, köszi!
Azon gondolkoztam közben, hogy vajon mit érezhetett az a pár ezer ember, akik valamelyik roncsot megvették egy kisebb vagyonért és volt rá 5-10 borzalmas játék...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.02.08. 06:29:51

@Fausto(tm): nézd meg pl az avgn cd32-es epizódját.

Zolexx (törölt) 2019.02.08. 08:54:26

@manson karcsi: Na az egy nettó baromság, amit ez az ember ebben a videóban összehord. Vesz az ebay-en egy gépet nyilvánvalóan hibás CD meghajtóval (az enyém köszöni szépen, évek óta kiválóan működik, főleg egy kis utánállítással így 25 év után), veszi a toplista legalján szereplő néhány játékot és végkonklúzióként elégeti magát a konzolt. Ugyan már! És akkor hol maradnak ilyen címek, mint Cannon Fodder, Beneath A Steel Sky, Gunship 2000, Pinball Fantasies, Chaos Engine, Super Stardust, stb. stb. Komolytalan!

kemi242 2019.02.09. 13:00:22

A 3DO kapcsán, ha jól hallottam megemlítettétek a Steam Machine-t. Kicsit többet megérdemelt volna, mert a koncepció nem volt rossz, de az sem volt egy sikertörténet. Aztán meg a handheldek között az Nvidia Shield, ami gyakorlatilag egy androidos tablet volt alul megtoldva egy kontrollerrel. Annyira nem ment jól, hogy a következő generációt, ami már TV-re köthető asztali "konzol" lenne, az Nvidia nem is merte konzolként marketingelni.

Adsr 2019.02.11. 07:51:45

Grath azon kijelentésével, hogy a Vectrex 30 fps-el tolja a játékot a képernyőre, kicsit vitatkoznék! Nézzétek meg pl. a Berzerk játékot, ahol amikor sok ellenfél és lövés van a képernyőn, igencsak belassul az egész. Aztán ahogy tisztul a pálya, egyre gyorsabb az ellenfelek mozgása is...

scherier 2019.02.11. 11:41:53

Még annak idején Lengyelországban egy számítógépes boltban láttam egy CDTV-t fekete monitorral, billentyűzettel, egérrel, floppyval kiállítva, gyönyörű volt. Szerintem a mai napig az egyik legszebb elektronikai kollázs. Ha az eladó nem nézett volna végig, biztos megnyalom olyan szép volt (a gépet:)). Ha jól emlékszem az ára talán két sorba volt kiírva, de lehet hogy három. Apukámmal másfél órán át néztük az eladó már elkezdte ecsetelni a hitel lehetőségeket:) A végén egy 1351 egérrel távoztunk amit a c64-hez mai napig használok:)) Emlékezetes volt.

2019.02.13. 09:54:18

Csatlakoznék Void Bunkoid-hoz, én jó ideje azért nem látogatom ezt az általam kedvelt blogot, mert míg olvasásra tudok szakítani időt, hallgatásra (vagy video nézésre) viszont nem, és ezzel sokan vagyunk így. Ezzel együtt én teljesen megértem, ha erre nincs ideje, energiája a szerzőknek, és én emellett senkit sem tekintek funkcionálisan analfabétanak, mert nem a szöveges formát preferálja. Már csak azért sem, mert aki funkcionálisan analfabéta, az a hallott tartalmat ugyanúgy nem tudja értelmezni.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.02.13. 09:59:32

@Zabalint: A Checkpoint Minik posztjaiért azért még érdemes lehet idelátogatnod, mindegyik mellé születik egy kis írás is. Illetve nagyon ajánlom a retro.land oldalt is.

Adsr 2019.02.15. 09:38:22

A Virtual Boy-ra hogy barkácsoltak RGB kimenetet? Grath említette a gépnél ezt, de utána Sakman említi a megjelenítő technikáját, ami ugye egy tükörrel "multiplexelt" kivetített kép. Ezért el nem tudom képzelni, hogy lesz ebből rgb kimenet.

Bobby Newmark 2019.02.18. 16:39:09

@Zolexx: Jézusom, kicsit ki tudnál lépni az elcseszett fanboy szerepből, és helyén értékelni azt a showt?
1. Igen, AVGN direkt szar játékokat tesztel. Azért nincsenek jók a listában. Másrészt mert 3. pont.
2. Igen, Ebayről vásárol, tekintve hogy a gyártó 30 éve csődbe ment, meg ha nem is ment volna, CD32-t akkor se gyártana már. Honnan kéne vásárolnia, ahonnan gyári szagú újat kap?
3. A felsorolt játékok nem CD32 játékok, max megjelentek arra is. Mindegyik néhány száz kilobájtos, pár lemezes cucc, ami akkor szokásos volt. Egyik sem CDs játék.

Ezek pont nem a felróható hibái a Nördnek.

Bobby Newmark 2019.02.18. 16:41:33

@Adsr: Hát, rákötöd a jelet az R-re, a G-re meg a B-re is. :P Lesz belőle fasza grayscale, jóaz!

Zolexx (törölt) 2019.02.18. 18:31:05

@Bobby Newmark: Ezzel a kiforgatott, fonák érvrendszerrel egy cseppet sem győztél meg arról, hogy az AVGN csókának igaza van és a CD32 az egy égetnivaló platform lenne. Főleg nem úgy, hogy az Amigás táborban elég sokan tartanak és használnak jelenleg is CD32-t és az Amigára újabban megjelenő, említést érdemlő cuccok szinte mindegyikének van CD32 verziója is. Mindenkinek tudatában kéne lenni azzal -már aki ehhez a témához hozzászól- hogy Amigázni sohasem volt filléres dolog és ez manapság egyre inkább így van. Amit James Rolfe az ebay-ről néhány petákért septében össze tudott gereblyézni, abból legfeljebb ilyen feltűnési mániás, hőzöngős borzalmat lehet összehozni.

Bobby Newmark 2019.02.19. 09:39:27

@Zolexx: Figyu, AVGN egy karakter, és a show egy poén, direkt túlzásokra felépítve a poénjait. Azt értem, ha nem tetszik, azt viszont nem, ha ezt nem fogod fel.
Nem amellett érveltem hogy neki van igaza, hanem hogy neked sincs, és húzd már ki a partvisnyelet a seggedből, senki nem bántja komolyan a kedvenc gépedet. Továbbá senkit sem érdekel igazából, tökfelesleges is pörögnöd rajta.

Zolexx (törölt) 2019.02.19. 09:56:30

@Bobby Newmark: Ha ennyire nem kell komolyan venni, akkor nem értem, hogy egyesek miért hivatkoznak rá?! Szerintem nem én pörgök rajta, csak megmondtam róla a véleményemet és -ha nem probléma- erre ne te akarjál már nekem engedélyt adni!

Azt meg majd mindjárt megmondom, hogy azzal a bizonyos kihúzott partvisnyéllel te mit csináljál, csak nem szeretnék ennyire a jóízlés határain kívülre kerülni. Úgy hogy leszel szíves moderálni magad!

Részemről ennyi.

mindbender2 2019.03.17. 14:24:42

@Stöki: Na, ezért lehetsz te az egész index legnormálisabb arca.
Ez korrekt volt, nem kell senkit kirekeszteni, csak elmondani a dolgot. Normálisan.
Máris béke és szeretet van.
süti beállítások módosítása