HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #246: a Samorost sorozat

2024.09.08. 21:12 Stöki

cpmini_246.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az megvan, hogy a Samorost már több mint húszéves? Hát mintha tegnap lett volna, hogy flashben játszottam vele. Bizonyára sokan ismeritek a játékot vagy a folytatásait, mert nagyon könnyű szeretni ezt a sorozatot - vagy akár az alkotók más játékait. Szóval elővettük megint ezt a gyöngyszemet és felfrissítettük emlékeinket. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Samorost eredetileg a cseh Jakub Dvorský diplomamunkája volt. Dvorský nem fiatal egyetemista volt akkor: korábban tíz évet lehúzott itt-ott a cseh játékiparban profi fejlesztőként, aztán besokallt és elment inkább főiskolára, egész pontosan a prágai művészeti egyetemre. Ott rakta össze 2003-ra diplomamunkának ezt a flashjátékot, aztán hogy publikálhassa, ugyanebben az évben megalapította az Amanita Designt.

A cég azóta is létezik és prosperál, bár nem egy tipikus stúdió, az "alkotóközösség" szó talán jobban illik rá. Elég szabad keretek között működnek, ahol mindenkinek lehet ötlete vagy akár saját játékkezdeménye, és ahol a nagy szabadságban vannak kommunikációs problémák - erről Dvorský is önkritikusan beszél, nagyon szimpatikus embernek tűnik.

De 2003-ban a Samorost még többnyire egyszemélyes mutatvány volt. Technikailag könnyű letudni a játékot (vagy akár az Amanita Design szinte összes játékát): point-n-click kalandjátékról van szó, ahol dialógusok legfeljebb csak gesztusokkal vannak jelezve és tárgyból sincs sok, mert a felfedezés öröme a lényeg. Végigkattintgatni a képernyőn a gyanúsan megrajzolt vagy animáló bigyókat és rájönni a továbbjutást jelentő megoldásra.

Ez egyszerűen hangzik és igazából az is, de a látvány az átlag fölé emeli az Amanita-játékokat: annyira megkapó és/vagy cuki a cég összes játékának a vizualitása, hogy az védjegyükké vált. A cég nevében az "amanita" a galóca latin neve, a légyölő galóca pedig erős hallucinogén mérget tartalmaz, plusz főiskolás évek, hát mi következik ebből? Egy kicsit szürreális, "begombázott" fantáziavilág, amiben egyrészt tartalmilag is koncepció a természetközeliség, másrészt a grafikában dominálnak a természetes anyagok, textúrák. Öröm végigvezetni a főhős kis manót az első, a második (2005) vagy pláne a harmadik (2016) Samoroston. Az első kettő amúgy ingyenes, mert azok tényleg inkább prémium flashjátékok voltak, a Samorost 3 viszont már egy rövidebb teljes játékként is működik (és persze az alkotók már flashről Unityre váltottak).

És hát ezek ma is nagyon aranyos játékok, alig öregedtek, szóval ma is jó szívvel ajánljuk a Sanmorost trilógiát vagy Dvorský és kollégái bármelyik egyéb játékát. Mert a Samorost széria mellett vannak még nagyon jók, mindenekelőtt a Machinarium vagy a Botanicula. De voltak megrendelésre készült kisebb játékaik, azokat is öröm kipróbálni, a 2004-es The Quest for the Rest ilyen például vagy a BBC-nek készített 2008-as Questionaut. Most amúgy a Phonopolis nevű nagyobb játékon dolgoznak, annak teaserére is öröm ránézni, de 2026 előtt sajnos nem várhatjuk.

Legközelebb holnap jövünk az esedékes Checkpoint Now-val. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a tizedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20240704.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, adam1224, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Paller, Tóth Balázs Aladár, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Adam007, PeterB, Sh4mir83, Nagy Ákos, Bognár Helka, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Bohner Gergő, cubeshadow, Balfars, Karasz Edit, Dirty_ Dave, Zergeborg, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tamás, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Polben, Nagy Krisztián, Tamás, Rules, Pusztai László, Ripburger, Kester, Szabó Ferenc, Salat Csaba, Pálfi Tamás, Kavics, thechewieone, MacMaiger, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, milyenferi, Xlabu.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

3 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr2418487019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szekrényszagú néni 2024.09.09. 22:20:09

Megnyomtam a play gombot a lejátszón pontosan abban a pillanatban, amikor a mikrón is a vizet a Neoguri Ramyun koreai zacskós levesen, ennek ellenére nem állíthatom, hogy sokkal többet megtudtam róla, mi is az a Samorost. Az én hibám nyilván.

Tenser 2024.09.09. 22:47:27

Kisgyerekeseknek örök élmény!

Nem esett szó arról, milyen fontos szerepet játszik a zene és az effektek a hangulatteremtésben. És hogy milyen komolyan vették a srácok ezt a feladatot:
www.youtube.com/watch?v=sUTHqP3ap9Y

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.09.11. 17:38:15

nekem nagy kedvencem mindegyik játékuk, megemlíteném még a creaks-t, ami egy logikai-platform-ügyességi játék, és a csucselt (chuchel), ami egy nemtudommi. talán kalandjáték? olyan amanitás, csak sokkal letisztultabb. de legfőképp szórakoztató.
süti beállítások módosítása