HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 4x29: 2018 legjobb játékai - kibeszélő

2018.12.22. 13:18 Stöki

Mindjárt karácsony, ezért amolyan ajándék gyanánt megsűrítjük az adásokat. Most éppen egy nem annyira retrós témával: ahogy tavaly is kibeszéltük az év legjobb játékait, idén is csináltunk egy ilyen adást, jól bevált vendégekkel. Szó esett a konkrét játékokon túl a PlayStation Classicról és a legnagyobb cégek helyzetéről is.

podcast96.png

Vendégünk pedig Mazur és Sasa volt, régi harcostársaink, akik régóta vannak a játéksajtóban, és sok mindent láttak velünk együtt (nem mellesleg pedig nagyon aktív gémerek). Hoztak egy-egy toplistát is, és mi is készültünk ilyenekkel. Ha idén játszottál, azért hallgasd meg az adást, hogy felidézd az idei szép emlékeket. Ha idén nem játszottál, akkor meg azért, hogy képbe kerülj. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes most nem nagyon van, viszont a toplistákat mutatjuk:

 

MAZUR TOP10_TOP9

SASA TOP10

1. God of War

2. Red Dead Redemption 2

3. Tetris Effect

4. Spider-Man

5. <PLACEHOLDER>

6. Assassin's Creed Odyssey

7. Shadow of the Colossus

8. Subsurface Circular

9. Detroit: Become Human

10. Forza Horizon 4

1. God of War

2. Spider-Man

3. Shadow of the Colossus

4. Monster Hunter World

5. Dead Cells

6. Assassin's Creed Odyssey

7. Dragon Quest XI

8. Super Smash Bros. Ultimate

9. Call of Duty: Black Ops 4

10. Detroit: Become Human

 

GRATH TOP10 TOP2×5

STÖKI TOP10

1. God of War

2. Dragon Quest XI

3. Monster Hunter World

4. Shadow of the Colossus

5. Yakuza 6

1. The Council

2. Six Ages

3. Tetris Effect

4. Unavowed

5. Return of Obra Dinn

1. God of War

2. Shadow of the Colossus

3. Red Dead Redemption 2

4. Dead Cells

5. Assassin's Creed Odyssey

6. Forza Horizon 4

7. Return of Obra Dinn

8. Gorogoa (2017)

9. Nintendo LABO

10. Detroit: Become Human

 

Legközelebb holnap jövünk Checkpoint Minivel, aztán még jövő héten lesz új vendéges adás is. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink a Runyai Stúdió podcastjében, A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20181220.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, Szabó Ferenc, Huszti András, cue, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Lottsie, CsikosZ, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Kovács Marcell, Neriana, Larten, Arsenic, rBali, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Gueszka, Magyar Kristóf.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

 

24 komment

Címkék: podcast toplista besztof checkpoint checkpoint kurrens

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr7014491936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2018.12.22. 22:49:34

Battletech senkinél se. Ti se tudjátok mi a jó. :)

Majdénmegmondom 2018.12.22. 23:46:39

Valami baj van velem, mert végigtoltam a God of Wart, Red Dead 2-t, Spider-Mant, és semmit, de semmit nem mozdítottak meg bennem, a mai napig nem látom, miért ezek a világ legjobb játékai. Ellenben az AC Odysseyt, Shadow of the Tomb Raidert feltétel nélkül imádtam.

kolomparlole1114 2018.12.23. 06:53:57

Pedig ezekből a szarokból csak a Red Dead ami értékelhető. Talán még unaloműzőnek a FH4, ha nincs más, de a többi még ingyen se kéne, nemhogy pénzért. Ezért szar annak aki csak konzolozik, ott már ez is minőségnek számít, pc-n meg ezekre húzzuk a szánkat hogy csak ennyi, nincs jobb?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.12.23. 07:24:55

apukáknak nagyon bejött a god(father) of war, azt meg kell hagyni.

cue 2018.12.23. 10:13:49

@kolomparlole1114: mesélj, melyik játék volt az, amit minőségben oda lehet állítani mondjuk a GoW mellé, de szegény nyomorult konzolosok nem játszhattak vele?
Le kellene már rázni ezt a pc-s szemellenzőt, mert nagyon sok jó dologról lemarad, aki belekényszeríti magát ebbe a verembe! ;)

Grath 2018.12.23. 10:29:07

@kolomparlole1114: mondjár már idénről 5 PC-exkluzív szuperjátékot, amit kihagytunk.

Grath 2018.12.23. 10:32:21

@Majdénmegmondom: Az Assassin három toplistán is szerepelt, de én például azért nem tettem fel a listámra a Tomb Raidert, mert folyamatosan egyre unalmasabbá vált számomra, és az utolsó harmadában már alig vártam, hogy vége legyen. Az első két óra tényleg fantasztikus, de a sztori végül sehová nem vezet, a mellékküldetések satnyák, és szerintem a tombok is gyengébbek lettek az előző részhez képest.

jófejsrác 2018.12.23. 15:57:21

Szerintem is reális a lista. A Gow fantasztikus játék, a RDR2-t majd csak leárazva fogom beszerezni ahogyan a pókembert is. Shadow of the C-t anno ps2-n 2x kijátszottam, 1x ps3-mon - de annyira jól néz ki ez a remastered, hogy meg kell vegyem újra :).

Viszont voltak ismeretlen játékok is a listában számomra amik közül az "Unavowed".et magamévá tettem GoG-on. Szóval a lista - a remek podcast mellett - már csak emiatt is megérte.

Kellemes ünnepeket! :)

wezeeqq 2018.12.23. 17:54:19

Tavaly az egyik év végi podcastben stöki megígérte, hogy végig játssza a Zelda:BotW -od idén. Ez megtörtént egyébként? :D

-sg- 2018.12.23. 19:15:48

@wezeeqq: Még van 8 napom, hé!
De nem ezért volt aljasság ez a kérdés. :)

Nyiri 2018.12.23. 22:30:31

Gondolom velem van a baj, de már a 2. éve hogy egyik játék sem fog meg igazán. Folyamatosan refundot kérek steamen, mert megveszem játszom vele fél órát, néha egyet de annyira érzem már a játékon, hogy nem fogok vele játszani, hogy semmi értelme a könyvtáramban tartani. Már ott tartok, hogy rég megvett de ezer éve nem játszott játékokat törlök a Steamből végleg. Nem vagyok depressziós rengeteg gépen kívüli valós élményem és hobbim is van.

Úgy néz ki felnőttem :D Vagy nem is tudom. Nem hiszem hogy kor kérdése ez a játék dolog. RDR2 kimaradt mivel PCm van. De pár gameplay videót és review-t megnézve nem maradtam le semmiről.

Multival rég nem játszom. Régen sokat nyomtam, de valahogy nincs kedvem végighallgatni egy kappan hangú taknyostól, hogy mekkora buzi vagyok és hogy anyám hogy hágta meg tegnap azután hogy fraget szereztem esetleg Ő lőtt le.

Ráálltam a sigle-re, de ott meg folyamatosan repetitív szarságokkal jönnek. Talán utoljára a GTAV fogott meg. De mikor volt az már? :D

Assassin's Creedből is a Black Flag volt utoljára ami tetszett, de még mindig Ezio sztorija a legjobb számomra.

Ennek köszönhetően idén sincs top listám. Hitman 2-t és a Far Cry 5-t végignyomtam az igaz. De egyikre se mondanám hogy jó. Sőt. Kurvára egyhangú az egész. Azért szar úgy játszani, hogy csak azért játszod végig mert ha már megvan és fizettél érte legyen meg az achievement hogy legalább nem basztad el a pénzt megint feleslegesen.

Idén talán a Wreckfest okés volt.

Amúgy jó pár early accesst követek és amint megjelenik megveszem de ott is az van, hogy látom hogy okés okés, de ebből még minimum 2 év mire lesz valami. Hacsak nem döglik meg a fejlesztő cég vagy elmegy a kedve a srácoknak akik csinálják. Blues and bullets mond valakinek valamit? :D Hogy rohadjon meg az a banda is. 2 jó episode óta 3 éve semmi. Gondolom nem is lesz.

Van még valaki rajtam kívül aki mellett teljesen elrohant a gamer világ és nem találja meg benne a szórakozást?

Grath 2018.12.24. 08:15:18

@Nyiri: próbálj meg valakitől kölcsönkérni egy PS4-et és/vagy Switch-et pár exkluzív játékkal, hátha azok bejönnek.

De ha nem, nem, ne erőltesd, annál szarabb nincs.

Mondjuk nekem a Blues and Bullets pont nem jött be, igénytelennek találtam, de abban a stílusban (szőrmentén) a The Councilt csak ajánlani tudom.

Zardas81 (törölt) 2018.12.25. 17:20:56

Hát a Kingdom Come: Deliverance? Így év végére már egész játszható állapotba hozták.

Serathis 2018.12.25. 21:06:06

Nem vágom ezt a Celeste mániát. Az a játék szerintem egy erős 4, de nem GOTY. Sokkal jobban szórakoztam az Epic Battle Fantasy 5-tel, vagy a DUSK-al. Vagy a Factorióval ha early access ér. Ja és Subnautica.

Zarbon 2018.12.26. 19:00:20

Grath: "sokat toltam a fortniteot"
karma lost :B

svb · http://retrostation.freeblog.hu 2018.12.29. 21:03:04

SotC remastert en se tudtam megallni hogy ne vigyem vegig, ezuttal mar a felesegemmel, remelem a gyerekemmel is letudom egyszer. Dark Souls remaster is bejott, bar az inkabb a felpezsgo kozosseg miatt. A God of Wart túlertekeltnek erzem - nekem 1000 éves GoW es Dark Souls rajongókent nem jott be ez a megbolonditjuk a regi kepletet egy kis DSsel szisztéma. Technikailag, muveszileg nyilvan hibatlan, a sztori is jo, a jatekmenet GoW jatekhoz kepest vontatott, a DS hez kepest szinten nem olyan fluid...

kemi242 2019.01.05. 11:41:14

@kolomparlole1114: Akkor mutass már nekem egy PC exklúzív AAA címet! A PC halott, a Steam kb. lélegeztetőgépen tartja. Sajnos emiatt nem lesz soha Warcraft 4, mert konzolon nem működne, a Blizzardnak meg nem érné meg egy marginális piacot megcélozni. Emiatt tűnnek el az alapvetően PC-s műfajok, mint az RTS, meg a klasszikus kalandjáték.

payskin 2019.01.05. 11:53:12

Részletkérdés, de a Subsurface Circular is 2017-es.

stavanger · http://stavanger.tumblr.com 2019.01.26. 16:11:04

GRIS-t nagyon tudom ajánlani még a múlt évből, szerintem csak úgy maradhatott le a listákról, ha nem próbáltátok :) Lenyűgöző látványvilágú és atmoszférájú 2D puzzle platformer, szerintem simán lehet az Ori-val egy lapon emlegetni.

De mivel egy trailer többet mond ezer szónál, inkább ámuljatok :)
www.youtube.com/watch?v=gvECQlxrhbw

Szajkó Gábor Krisztián 2019.02.05. 13:30:29

@kemi242: Ez így egyáltalán nem igaz. Ha RTS alatt csak a Real-time stratégiákat értjük, abból valóban kevés van mostanság, de ha a körökre osztottakat is belevesszük, talán rózsásabb a helyzet mint valaha. Lásd pl. a Paradox játékokat. És a Paradox játékokat szerintem bátran lehet AAA-nek is nevezni, ha a minőségüket tekintjük.
De ha szigorúan real-time stratégiát keresünk, akkor is ott a közel 100 milliós nézettségű League of Legends és az egyéb MOBA-k. Igaz nem a klasszikus stratégiák, de stratégiák. Felesleges a PC-t temetni ilyen téren.
Egyébként régen ha egy játékot pár 100000 ember játszotta már nagy név volt. Ma a tömegjátéokat 10milliós nagyságrendben játszák. Ettől még nagyon sok minőségi "PC exkluzív" játék van, csak nem a jelenleg AAA-nak kategorizált játékok között kell keresni őket.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.19. 14:20:32

Érdekes generális megjegyzések alakultak ki a RDR2 és a Witcher III vonalán.

Érdekes, hogy a WIII-nak is szép komplex rendszere van a crafting terén, ami gyakorlatilag semmire sem jó és nem is kell használni. Csak mellette a gameplay legalább átlagos, a questek jók, voice acting és grafika 5* és a játék nagy open world.

Na, ehhez képest a RDR2 érdekes módon egy csomó review annyit tud mondani, hogy nagy az RDR2, meg szép és jó a VA. De tengernyi észrevétel, hogy nem tiszteli idődet, a játékidő túlnyomó része az autpilot lovaglás, mini játék vagy csak időhúzás. Csak akkor nem értem, hogy mire fel a nagy hozsánna...

Emiatt és a launch körüli mizériák miatt én teljes áron nem merem PC-re megvenni...

Viszont az is furcsa, hogy a stábnak eddig nem tűnt fel, hogy gyakorlatilag minden játék ilyen? Hogy pl. a survivor mode is kb. whatever a FO: NV-ben? Mert azt az ellentmondást még senki nem tudta feloldani, hogy a survivor mániások el elégedettek legyenek, de a játék kellően áramvonalas is maradjon.

És mivel rohadt sok erőforrás egy élvezhető survivor RPG megalkotása, akkor marad a MOD. Ennek feloldását még nem láttam a fejlesztői oldalról, hogy komolyan benne legyen az ilyen és olyan játékmenet is. Az, hogy a craftingnak legyen értelme azt nem sikerült megoldani kb. 20+ év alatt sehol. Nem a játékelem része kvázi.

A Gothic szériában is pénzcsinálás volt kardokkal, de bármit kovácsoltál, annak kvázi értéke nem volt. Lásd GIII. Kitakarítod a bányát a világ összes orkjával és kapsz egy kb. 10%-kal jobb kardot. Na, ennek aztán van értelme....
süti beállítások módosítása