HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 4x14: A Zelda sorozat - II. rész

2018.06.11. 18:02 Stöki

Tegnap élesítettem Zelda-minisorozatunk első részét, és akkor mára ígértem a következőt. Mivel nem szeretném, ha a magyar Zelda-rajongók elképesztően széles tábora - ami talán még a magyar Giana-rajongók táboránál is nagyobb, de azért lehet, hogy nem - elsöpörne haragjával, betartom a szavam.

podcast81.png

Tehát az előző részben 2000-ig, a Majora Maskig vesézTÜK ki a Nintendo egyik legfontosabb brandjének diadalmenetét. Ahogy a bencések jelmondata tartja, ora et majora, szóval most jön a többi 2000-től a tavalyi Breath of the Wildig. Zelda-szakértésben továbbra is Géczy Attila alias Mackó segít nekünk, a Gamer365 szerkesztője, a Checkpoint stábjából továbbra is Grath képviseli a felkészült újságírót, én pedig továbbra is a hülye trollt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

Shownotes, azaz az adásban hivatkozott dolgok:

Legközelebb a hét közepén jövünk Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20180601.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Gortva Gergely, Révész Péter, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Gabesz, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Rokborn, Lottsie, Valis142, CsikosZ, Gytb, Oli, Udvardy Tamás, Döme, waces, oplenti, Szabó Ferenc, Palkó D. István, gyulaur, Kovács Marcell, Neriana, Larten, Arsenic, Rasque

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

 

21 komment

Címkék: retro podcast nintendo zelda checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr2114039108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AarPoe 2018.06.11. 21:54:14

Nem emeltem szót a múltkor a bugyuta tibibácsis Mario 3. helyre emeléséért, de a rosszízű Giana poénokat nem fogom elnézni. Miért és kinek fáj ennyire, hogy utóbbit is sokan - talán sokkal többen szerették???

lokkoL 2018.06.12. 11:00:13

@AarPoe: legfeljebb itt kelet-európában, ahova a 80-as években nem jutott el Mario, csak Giana kalóz verzióban.

AarPoe 2018.06.12. 12:03:21

@lokkoL: Ellenben a posztban "magyar Zelda-rajongók" van említve, szóval igen, Kelet-Európában járunk.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.06.12. 13:41:28

@lokkoL: a giana mondjuk sokkal jobb volt, a scrollozás is, meg irányítás is, a zenét ne is említsem
amúgy meg én Közép-Európában lakom, de üdvözöllek innen téged , ott Ukrajnában vagy Oroszországban

lokkoL 2018.06.12. 14:00:43

@enpera:

Giana lassúbb Mariohoz képest,
Giana nem tud sprintelni,
Mario fizikája simább

Zene: Mario is nagy klasszikus, de a NES nem szól olyan szépen, mint a SID

Marioban néha villog a 8 sprite / scanline limit miatt, Giana nem.

Giana-nak több power upja van ... A hőkövetős labda kicsit túl is erős lett.

Összességében Mario jobban összerakott, intenzívebb platformer, egy erősebb hardveren, egy jobb kontrollerre fejlesztve
+ Mario a korábbi, Giana az aki másolta őt.

Hecky86 2018.06.13. 08:43:44

Pár éve volt szerencsém hozzájutni egy Gameboy Color-hoz. A Pokémonokon kívül nem tudtam, hogy mi számít systemsellernek, így muszáj volt egy kis kutatómunkát végeznem, és kb az elsők között futottam bele az Oracle of Ages\Seasons címekbe. Mivel még soha nem játszottam Zeldákkal gondoltam jók is lesznek pótolni ezt a hiányomat, és az első adandó alkalommal jól be is szereztem őket (bolhapiacon valami nevetséges összegért sikerült beszerezni). Sajnos időhiány miatt még egyiket se fejeztem be, rajta vagyok a dolgon, de azt aláírom, hogy valami iszonyat jó játékok: szép és aranyos grafika, 1-2 nagyobb lény baromi jól meg van csinálva (főleg a boss-ok, meg az a falény), a zenék is nagyon jók, és a gameplay is élvezetes, és nagyon jó a pályadesign. Azon meg én is hüledeztem, hogy mennyire komplex a játék ahhoz képest, hogy handheld konzolra jelent meg. Szóval én is csak ajánlani tudom ezeket, nagyon élvezetes játékok, biztos jók emulátoron is, de gameboyon játszva hatalmas élmény, jó kis nosztalgia trip.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2018.06.13. 09:45:11

@lokkoL:
Giana lassúbb Mariohoz képest - nem

Giana nem tud sprintelni - igaz
Mario fizikája simább - marhaság

Zene: Mario is nagy klasszikus, de a NES nem szól olyan szépen, mint a SID - ennyi

Marioban néha villog a 8 sprite / scanline limit miatt, Giana nem. - bizony

Giana-nak több power upja van ... A hőkövetős labda kicsit túl is erős lett. - de nehéz is megszerezni

Összességében Mario jobban összerakott, intenzívebb platformer, egy erősebb hardveren, egy jobb kontrollerre fejlesztve
+ Mario a korábbi, Giana az aki másolta őt.
- tehát levontad a tényekből az ellenkezőjét

hpeter 2018.06.13. 16:55:03

Van aki szereti a Zelda sorozatot és vannak a többiek, akik nem vagy nagyon keveset játszottak vele.

Zarbon 2018.06.14. 19:09:10

@hpeter: meg van aki rosszul van a kiddie nyáltakonytól

hpeter 2018.06.15. 10:48:57

@Zarbon: ők a keveset játszottak kategóriába tartoznak... :)

sumaksanyi 2018.06.16. 23:02:14

@hpeter: Nekem volt szerencsém a link to the past-hez, de sajnos időhiány miatt sose vittem végig. Pedig nem rossz játék.

Geril 2018.06.17. 10:17:03

Nem is tudom, hogy van e olyan rész a szériában amivel nem játszottam volna.
Ja, de a Link's Crossbow training kimaradt, de azon kívül mindegyik rész megvan valamilyen formában.

Nagyszerű játékok. Mindegyik rész másban jó, és a különbségeik miatt gondolom hogy igazán jó játékok.
Az egyik rész felülnézetes, a következő oldalt, a 3D részek látványa hangulata kicsit zordabb-ijesztőbb, A DS játékok irányítása sajátos. Sosem hagyják hogy az adott hardver lehetőségei ne legyenek kihasználva.

Azt hiszem ez a legnagyobb előnye a többi játékkal szemben, mindig egy adott hardverre készítik annak tulajdonságait észben tartva.

Érdemes játszani velük. Viszont nem különösebben érdemes emulálni. Ahogy írtam az a varázslat az egész játékban, ahogy működik az adott hardveren. És gondolom kevesen hajlandóak csak egy széria miatt venni hét különböző konzolt.

Guardian Hero 2018.06.17. 17:33:21

Akit érdekel a Zelda sorozat kicsit game design centrikusabb megközelítése, annak ajánlom Mark Brown kiváló Boss Keys videó-sorozatát:
www.youtube.com/watch?v=ouO1R6vFDBo&list=PLc38fcMFcV_ul4D6OChdWhsNsYY3NA5B2

gerithegreat88 2018.06.18. 22:38:47

Nem tudom hogy vannak vele kedves hallgatótársaim és a szerkesztőség, de ha lehetne a jövőben is hívjátok Mackót, nagyon nagyon jó volt ez a két rész vele, és nem csak a téma miatt.

Etniez 2018.06.19. 21:04:01

Link of the past: nagyon fiatalon játszottam vele, nem tudtuk befejezni, pedig együtt próbáltuk hetekig az egyik barátomnál.
Azóta kijátszottam emulátoron és 3DS-en a felújított változatát.
Megvettem a Snes minit is, azon is hamarosan elkezdtem.

3DS-en a Majoras mask nem tetszett, félbehagytam, Ocarinát nem kezdtem el.

Melyiket ajánlották még a műsorban? A Four swords-öt?

Etniez 2018.06.19. 21:21:09

Meg kell hallgatnom újra :)

Etniez 2018.06.21. 08:12:35

megvan: The Legend of Zelda: The Minish Cap

Geril 2018.06.28. 09:42:15

@Etniez: A Link to the Past-et jó valakivel végigjátszani, mindig jó ha két fej gondolkozik a fejtörőkön (A Four Sword ami még jó co-op ha van rá elég haverod).
A 3ds-re nincs felújított változata a LttP-nak, a Link Between Worlds a Nintendo szerint folytatás, nem remake - japánbat Link to the Past 2 -ként árulják.

Vannak akik nem szeretik a 3D Zelda játékokat, és habár én ugyanúgy szeretem azokat is, megértem az okokat, a 2D egyszerűen kényelmesebb.
A Minish Cap a LttP stílusára épült, ahogy a GB címek is - Link's Awakening, Oracle of Seasons/Oracle of Time - tehát még azok amiket ajánlani tudok. Platformjukhoz képest komplexek.
A 3ds tud DS játékokat lejátszani, és a két DS-es Zelda játék szintén felül nézetes - bár sokan nem tudtak megbarátkozni az irányítással.
De nemrég volt alkalmunk végre hármasban játszani a Tri Force Heroes -al és nagyon jól szórakoztunk. Ha vannak rá társaid csak ajánlani tudom.

De ha engem kérdezel a legérdekesebb rész az első rész. Egyszerűen furcsa, és váratlan. Persze mai szemmel egyszerűnek és kaotikusnak hat, de van egyfajta bája ami miatt még most is szívesen csattantom be időről-időre a NES-be.

Geril 2018.06.28. 09:57:33

@Zarbon: "kiddie nyáltakony"
www.toy-tma.com/wp-content/uploads/2011/03/Ocarina-of-Time-ReDead1.png
images3.wikia.nocookie.net/zelda/images/a/af/Link_vs._Dead_Hand.png
static.tvtropes.org/pmwiki/pub/images/majorasmaskhonf_2996.jpg

Ez a játéksorozat nagyszerűen tud játszani a kontraszttal. Értem ez alatt a hangulatokat.
Szép boldog zöld világból beesel a sötét visító halottakkal teli Shadow Temple -be.

Vagy ott a Majora's Mask amiben három napon belül megsemmisül a világ, és jobbára semmit nem tudsz tenni ellene. És ahhoz hogy továbbhaladj halottak maszkjait kell megszerezned hogy átváltozz egy gyereknél erősebb formába, vagy hogy egyáltalán szóba álljanak veled. És a hold az égen napról napra közeledik.
Az egész MM olyan mintha Tim Burton rendezte volna.

Szóval jogos amit írnak, nem árt kipróbálni mielőtt elkönyveled valaminek.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2019.12.12. 20:24:33

A corruption lehetett volna "rontás".
süti beállítások módosítása