HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #82: Elevator Action Returns

2018.09.19. 12:50 Stöki

cpmini_82.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Elevator Action Returns - hallott erről bárki is? Mi nem, de kipróbáltuk, miután nemrég sok szépet hallottunk róla. A kilencvenes évek egyik legjobb játéktermi játékát ismerhettük meg benne, pedig igen furcsa csillagzat alatt született annak idején. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Ez megint egy olyan játék, amit taitott szájjal néztünk, vagyis a Taito fejlesztette és adta ki. Készítői között jelentős nevet nem találunk - Yusuke Tsuda, Koji Terada, Toshiyuki Takenami, a zeneszerző pedig Yasuhisa Watanabe -, de a fejlesztésében nem is a személyek a furák, hanem az a tény, hogy a játékot a Taito egyáltalán megrendelte. Az 1994-ben kiadott Elevator Action Returns ugyanis az 1983-as Elevator Action folytatása volt. Igen, a két rész között 11 év telt el, ami éppen elég ahhoz, hogy akik anno játszottak az első résszel, már kinőjenek a játékból, az új generációk viszont már nem emlékezhettek az első Elevator Actionre.

De a folytatás nagyot villantott: az Elevator Action Returns 1994-ben debütált a játéktermekben, aztán a következő években szépen jöttek a Saturn-, PS2 és Xbox-változatok is, és a játék mindenben felülmúlta az elődjét. Az első rész ugyanis egy kémfilmes hangulatú akcióbújócska volt, aminek a játékmenete liftes közlekedésre, pár ellenfél kiiktatására és ajtók mögötti keresgélésre épült - a kilencvenes évekbeli fejlesztőcsapat viszont sokkal akciósabb és sokoldalúbb folytatást készített. Ha az Elevatior Action egy elegáns keringő volt, akkor az Elevator Action Returns pörgős rock & roll.

A '94-es folytatásban a kémek helyett már egy elit katonai csapat tagjai a főhősök, akik terroristákkal küzdenek több scrollozódó emeleten, miközben bizonyos ajtók mögül a pályák teljesítéséhez szükséges információkat szereznek meg, ugrálnak és persze irtják az ellent. A játék legnagyobb erénye talán ennek az irtásnak a gördülékenysége: az alap lövöldözésen túl közelharcba bocsátkozhatunk, mindenféle tárgyakat és pályaelemeket is felhasználhatunk, sőt a liftekkel is összelapíthatjuk azokat a rosszfiúkat, akik éppen alattuk mászkálnak - és mindez olyan simán épül a játékmenetbe, hogy öröm ritkítani a gonoszokat. Valami kis sztorit is kapott a folytatás, a grafika pedig kicsit közeljövős-cyberpunkos lett, nagyon szép pixelfestészettel, ma is jó ránézni.

Szóval talán nem csoda, hogy amint kipróbáltuk az Elevator Action Returnst, úgy is maradtunk, és végigjátszottuk egy ültő helyünkben (van kooperatív mód is, ami nagyon jól áll ennek a játékstílusnak). És teljesen megértjük, hogy a Retro Gamer egyik alapemberének, Darren Jonesnak miért ez a kedvenc arcade játéka, és miért írják sok helyen, hogy "egy elfeledett klasszikus". Ez tényleg az.

Most a Tokyo Game Show-ra készülés miatt kicsit megcsúszott az adások publikálása, de érkeznek, ahogy erőm bírja (még kettő máris van earlyben, csak posztot írni alig van időm). Legközelebb jön egy visszatérő vendég, aztán meg toplistás Mini. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint Mini adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With GeeksYouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

(Igen, adós vagyok pár avatárral, kis türelmet kérek, nagyobb redizájnt kap éppen a pantheon, hogy három oszlopba férjenek a támogatók.)

halloffame_20180914.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Kalázdi Tamás, Gortva Gergely, Révész Péter, Szabó Ferenc, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Lottsie, CsikosZ, Gytb, Oli, Udvardy Tamás, Döme, waces, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Kovács Marcell, Neriana, Larten, Arsenic, rBali, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Gueszka, Magyar Kristóf.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

9 komment

Címkék: retro podcast arcade checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr7414215667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2018.09.19. 14:47:30

Húú, ez kurvajól néz ki, sajnálom hogy kimaradt anno

mbm 2018.09.19. 15:16:53

Még nem hallgattam meg, de remélem elhangzik benne az "én nem vennék taitós tejet" mondat.

AarPoe 2018.09.19. 15:31:56

Hát ezt egyszer ki kell próbálni :D

jürgen baromartz 2018.09.19. 19:37:57

@mbm: Én sem, de remélem, benne van, hogy "kinyitom a liftaitót".

Dukefazon 2018.09.19. 23:36:47

Ahogy a podcast-ben beszélgettetek a játékról, úgy képzeltem el elsőre a kinézetete, mint a Rolling Thunder-t. Aztán ahogy egyre őrültebb dolgokról esett szó, egyre inkább gondoltam a Neo Contrára. De az PS2-es 3D játék volt, túl új. Amúgy mindenképp érdemes megnéznetek a Neo Contra játékot, nagyon őrült.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.09.20. 13:08:44

mutánsok is vannak benne. jó játék tényleg, de az eredetinek van egy kis polkorrekt varázsa, ami miatt gyerekbarátabb.

Balu az Alfás 2018.09.21. 15:00:01

A C64-es Mission Elevator-nak lehet köze hozzá? Anno nagyon sokat toltam vele :) www.youtube.com/watch?v=f-rfRuV3Wpw

Cvd 2018.09.22. 16:00:58

Ugyanebben az évben, 86-ban jelent meg hivatalos C64 port is a Elevator Action néven, ez nem az. Elég valószínű hogy koppintás, de jobban tűnik mint a hivatalos port.:)

Savior 2018.09.24. 14:41:21

@Stöki:
@Grath: ezt most eléggé összecsaptátok. Hol marad a "Legjobb 10 liftes játék" toplista?!

Egyébként (mivel Godmode-on nem lehet kommentelni) Jill Valentine. Oda van alá írva.
süti beállítások módosítása