HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #185: Turok (+ a 10 legjobb dínós játék)

2022.06.30. 11:45 Stöki

cpmini_185.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Nintendo 64-es 3D-s játékról ritkán van szó itt, pedig ezen a platformon is voltak jelentős alkotások, olyanok is, amik aztán pécén is megjelentek. Csak hát ezeknek nagy tragédiájuk, hogy olyan korban jöttek ki, amikor pécén ott volt konkurenciának például a Quake. Ez a helyzet a Turokkal is, de ettől még érthető, miért ütött akkorát, amikor megjelent. Erről is beszélgettünk most. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Turokot az Acclaim adta ki, ami sosem volt jó hírű cég. A minőség helyett a mennyiségre és a licencelt szutykokra mentek rá, sorra ontották a jó esetben is csak középszerű játékokat. Ez vissza is ütött a kilencvenes évek közepére, az Acclaim csődközelbe került, elbocsátásokról, dollármilliókban mérhető veszteségről érkeztek akkortájt hírek. Ebben a nehéz helyzetben kapott lehetőséget a cég egyik korábban felvásárolt fejlesztőstúdiójában, az Iguana Entertainmentben egy bizonyos David Dienstbier.

Dienstbier szinte újonc volt, a Turok volt a legelső játék, aminek a fejlesztését dizájnerként irányította, de az Acclaim mégis rábízott egy 15 fős csapatot 1996 elején. A kiadó jó kapcsolatainak köszönhetően N64-re ment a fejlesztés, a Turok az első jelentős third party játék volt, ami a platformra megjelenhetett. A munka aránylag eseménytelenül zajlott, csak a bugok miatt kellett pár hónappal eltolni a premiert. Illetve érdemes megemlíteni, hogy az emberi karakterek mozgásához egy kaszkadőrrel végeztek tanulmányokat, a dínók mozgásához pedig emuval és struccal, ami bizonyára okozott pár mókás munkanapot.

A Turok eredetileg egy amerikai képregény volt, ami az ötvenes évektől a nyolcvanas évek elejéig futott. Főhőse Turok, egy indián férfi, aki egyben kiválasztott is: ha jól értettük Grathtel, minden generációban van egy "turok", akinek az a feladata, hogy visszatartson mindenféle lényeket egy misztikus másik világból. Ezek a lények többnyire dínók, de akadnak űrlények is - elég nagy zöldség az egész, de egy fps-be tökéletesen passzolt, pláne a kilencvenes években.

A játékot az 1996-os ECTS-en mutatták be, és hamar híre ment, hogy ez valami nagyon tuti dolog lesz N64-en (a show-n nem volt más jelentős N64-cím). Ezen felbuzdulva az Acclaim óriási marketingkampányba kezdett utolsó fillérjeiből, így mire a játék 1997 márciusában megjelent, a végsőkig fokozódott a várakozás. És érdemes is volt várni a Turokra: az N64 képességeit a végsőkig tolta, konzolon addig nem látott látványt nyújtott. Vitték is, mint a cukrot, annak ellenére, hogy drágább volt, mint az akkori játékok (80 dollár, 70 font), a ESRB felnőtteknek szóló kategóriába sorolta a sok erőszak miatt, a kritikák pedig azért megemlítették, hogy az N64 kontrollerével (tudjátok, egy darab analóg joy középen) azért nem olyan jó fps-t irányítani. Hamar elment a játékból másfél millió példány, az N64 egyik system sellere lett, és a brand hosszú évekkel odázta el az Acclaim bedőlését.

Aztán 1997 végén megjelent a pécés verzió, és ezt már nem vitte el a hype. A N64-nek azért akkoriban elég nagy korlátjai voltak egy jó gémer pc-hez képest, mindenekelőtt a cd-nél kisebb adathordozó. Az Iguana csapatának alaposan le kellett butítania mind a játék grafikáját, mind a zenéjét, hogy az ráférjen egy cartridge-re, és ez a grafika pécén nem tudott megszépülni. Különösen a ködeffekt vált hírhedté, pár méternél messzebb nem lehetett ellátni az amúgy nagy pályákkal operáló játéktérben. És hát a játékmenet sem volt olyan sima, mint több kortárs pécés fps-ben. Emiatt nem tudjuk ma sem igazán ajánlani, mert bármilyen felújított verziót próbálunk ki, nagyon érezni rajta egy több évtizedes konzol korlátait.

Természetesen a Turoknak készültek folytatásai is, az Acclaim rendesen megfejte ezt a tehenet. 1998-ban érkezett a Seeds of Evil alcímű második rész, 2000-ben a Turok 3: Shadow of Oblivion, a kettő között volt egy Rage Wars alcímű GBA-s mutáció, 2002-ben pedig az előzményeket taglaló Turok: Evolution. Aztán 2008-ban (addigra az Acclaim elhalálozott) megjelent egy simán Turok című fps, ami PS3-ra és Xbox 360-ra gondolta újra a brandet. Szórakoztató, faék egyszerűségi trash volt, de azóta nem hallottunk Turokról. Pedig egy jó újragondolást azért érdemelne a franchise, akár ma is.

És még nincs vége, mert toplistáztunk is. A legjobb dínós játékok a kategória, vagyis olyan játékok, amikben vagy a főhős egy dinoszaurusz, vagy a játék világában megkerülhetetlenek a dínók. Gépdínók nem játszanak (pl. Horizon Zero Dawn), minden más igen. Íme a listák, amiket megszültünk:

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Monster Hunter World (2018)

2. Super Mario World (1990)

3. Golden Axe (1989)

4. Peter Jackson's King Kong (2005)

5. Cadillacs & Dinosaurs (1993)

6. Bubble Bobble (1986)

7. Ugh! (1992)

8. Tekken 3 (1996)

9. Prehistoric Isle (1989)

10. Ősemberes platformjátékok, úgy általában, Prehistorik, Chuck Rock és társai (kilencvenes évek eleje)

1. Cadillacs & Dinosaurs (1993)

2. Yoshi Crafted World (2019)

3. Mayhem in Monsterland (1993)

4. Tomb Raider (1996)

5. ParaWorld (2006)

6. Dino Crisis (1999)

7. Turok (2008)

8. Dynomite Deluxe (2002)

9. Bermuda Syndrome (1995)

10. Dino Run DX (2015)

Mivel ebben a kategóriában bőven lehet még találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. Legközelebb egy héten belül jövünk új adással. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a nyolcadik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20220309.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Nagy Alexandra, Kurucz Ádám, Kecskés János, Nagy Gyula, Lidérc, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Lemon Alvarez, Klisz Gábor, cue, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Szabó Ferenc, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

22 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr4817870727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2022.06.30. 14:17:26

Dínós játékról van szó, és nincs említés se a Carnivores-sorozatról...?????

thinkEdem 2022.06.30. 16:24:37

Ha az Ugh! szamit, akkor a Caveman Ughlympics is. :D

Dukefazon 2022.06.30. 17:32:22

Wow, tök jó, hogy a Nintendo 64 életében ennyire meghatározó volt a Turok sorozat. Nekem nincsenek ilyen rossz asszociációim az Acclaim-el kapcsolatban, én Amigán sok jó amigás porttal találkoztam tőlük, olyan játékokkal, amik nagyon fontosak voltak akkoriban nekem. Amikor először játszottam a Turokkal, az olyan időszak volt, hogy bármi jött PC-n, az új volt és fantasztikus, meg nem is igazán gondolkoztunk rajta, hogy jó játék-e, volt és toltuk és örültünk neki. Mivel ez is, mint sok játék akkoriban warez utakon jutott el hozzánk, így megszoktam, hogy játékoknak nincs meg az intró videója, vagy kivágták a zenéket, így nem is gondolkoztam azon sokat, hogy hol a játék intrója, vagy mi a sztori, csak lerakott és mentem. Nem tudom, hogy amúgy van-e zenéje a játéknak, az én Turkomnak nincs :) Nem nézett ki rosszul akkoriban, de azért voltak már jobb játékok is, amikor én találkoztam vele. Be lehet kapcsolni a térképet, azt hiszem hasonlóan, mint a Build Engine-es játékoknál így overlay-ként jelenik meg, az tud segíteni a platformer részeknél, ha jól rémlik. Viszonylag sokat játszottam vele, de sose tudtam végig játszani. Valahogy szerettem a hangulatát. Aztán kipróbáltam valami pálya ugró cheat-et és megnéztem, hogy milyenek a későbbi pályák, ott ugyanaz volt, mint az elején, csak pepitában, útvesztő pályák, ugyanazok az ellenfél modellek, csak átskin-ezve valami furcsa robotokká. Akkor kezdett derengeni, hogy talán mégsem olyan jó ez a játék. A sorozat többi része teljesen hidegen hagy, de az első játékkal még ma is szívesen leülnék játszani kicsit, hogy a család első PC beszerzésének időszakát felelevenítsem.

Dukefazon 2022.06.30. 17:58:20

Említettétek, hogy nem volt jó Jurassic Park játék, rövid gondolkozás után ismét vissza kell térnem az Amigához, az Amigás Jurassic Park játék szerintem nagyon jó volt! Izometrikus nézetű játék több is volt, de a SNES és Gameboy játékok teljesen másmilyenek voltak, mint az Amigás. Kicsit lövöldözgetni kell, kevés resource-od van - szinte túlélő játék, de egy csomót kell mászkálni, felfedezni a pályát, tárgyakat felszedni és használni a pálya más pontjain, apróbb küldetéseid vannak, pl meg kell találnod a filmből ismert elkóricált gyerekeket, az egyik pályán rengeteg bogyót kell gyűjtened, hogy majd a pálya végén egy óriás triceratopsz elé ledobva el tudj menekülni. Szerintem nagyon jópofa játék lett. És a zenék meg a hangok is jók, annó nekem nagyon betalált, mert én is, mint minden jól nevelt gyerek, imádtam a dínókat és a Jurassic Park-ot.

Grath említette a Prehistoric Isle nevű játékot, azt nem ismerem, de elmondás alapján nekem a Dino Stalker jutott eszembe, 1943-at írunk és egy 2. Világháborús repülőben vagyunk, kilövik a gépünket és katapultálás után valami időcsavarral átkerülünk a múltba, egy rakat repülő dínó között találjuk magunkat és megjelenik egy futurisztikus fegyver a kezünkben, meg kill-counter karóra a karunkon, így kezdődik a játék, elég beteg :) Azt hiszem, hogy a Dino Crisis és Resident Evil Survivor szerelemgyermekeként látott napvilágot. Én magam sose játszottam, de láttam egy videót, Game Informer srácok játszottak vele az egyik Replay epizód alkalmával (Fatal Frame epizód).

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.06.30. 19:55:18

pacsi a cadillacs&dinosaurs-ért, és stöki listájáért.
a turokban az agyfúró volt a kedvenc stukkerem; a kilőtt bogyóca be-seek-elte az ellent, majd belefúrta a kis csövét a koponyájába, és utána sugárban ontotta ki a darált agyvelőt.
a tek bow is jó volt a későbbi részekben, az első részben még elég erőtlenre sikerült.
nekem a trespasser is kedvenc volt, minden hibája ellenére. a primal rage is jó volt.
a jurassic world aftermath ütős, a vr miatt. no meg az island 359. az nagyon para.

scarabaeus 2022.06.30. 20:25:39

Érdekes volt évtizedekkel később újra látni a videóban a Turokot.
Amúgy ez a "köddel vegyük le a terhet a 3D motor válláról" dolog eszembe juttatta a '91-es Killing Cloudot, nekem Amigán, ahol a játék részévé vált, a történetbe beleszőtték a poligonok számát csökkentő San Francisco-i ködöt.

Emori Spike 2022.06.30. 22:45:03

Nem volt jó JP játék?
A PS1es The Lost World objektíve nagyon jó játék, akkor gyönyörűnek számító grafikával és Michael Giacchino szerezte a zenéjét, aki ráadásul utalt is arra a soundtrackre a Jurassic World OST egyik számában.
Illetve még a fénypisztolyos Lost World is jó volt, ellenben igazságtalanul nehéz

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2022.07.01. 00:30:25

Két játék ugrik be azonnal dinó témában, mindkettőt listáztátok is. Az első a Paraworld, aminek anno nyálcsorgatva nézegettem az előzetes képeit a Guruban, tudva, hogy ez sosem lesz az én játékom, mert a hidegrázás kerülget a stratégiáktól :) A másik a King Kong, aminek viszont minden pillanatát imádtam, talán még a filmnél is jobban sikerült. Jól megtervezett helyszínek, egyedi harcrendszer, gyönyörű grafika; a kedvencem a bónuszok közt megnyíló alternatív befejezést nyújtó pálya volt, imádtam.

Terézágyú 2022.07.01. 09:39:46

@Stöki:
De úgy látom nem sokaknak ugrik be elsőre a "dínós játékról" a Carnivores sorozat...
Aki nem ismerné, a wikin van róla pár szó, a YT-on van pár gameplay - én itt most annyit tennék hozzá, hogy nagyon jól lehetett moddolni is: a hivatalos első három részt (pontosabban a második és a harmadik ment ugyanazzal a motorral stb.) rengetegen átírták, ahogy most hirtelen rákeresek, kapásból felugrik, hogy még az utóbbi évben is moddolják, új dínókat lehet hozzáadni stb.
www.moddb.com/games/carnivores-2/mods

Ami azért jelent valamit, hogy 1999-es játékkal is ennyit foglalkoznak.

Bobby Newmark 2022.07.01. 11:15:51

Nem hagyott bennem mély nyomot, az első két résszel játszottam, de egyiknek sem jutottam a végére. Sosem voltam dinoszauruszokra rákattanva, nem is értem azt a mániát egyáltalán, ebben a sorozatban is bugyutának találtam az egészet.

Viszont a Turok 2-ben az AI egészen érdekes volt, nagyon szivatósan használta a fedezékeket. Lehetett vele körbe-körbe rohangálni egy oszlop körül, pl.

Tomi Kristály 2022.07.01. 17:04:57

nem retro, de az egyik kedvenc dinós játékom a chrome nincs net dinósugrálos játéka

ric64st (Rihárdó) 2022.07.01. 19:16:00

A "Three Wonders: Don't Pull"-ban az ellenfelek többek között tűzokádó T-Rexek...

.DnP. 2022.07.01. 20:32:08

Trespassert sem említettétek szerintem, pedig az is agyon volt hypolva. (amúgy ritka szar volt :) )

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.07.02. 08:17:40

kimaradt a világ legjobb játéka: robosaurs vs the space bastards. it's fuckin' good.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2022.07.03. 15:15:14

Ez pedig egy témába vágó idézet Grath egyik Playtime cikkéből (Walt Disney's Dinosaur): "A dínók vígan élik az életüket egészen addig, amíg egy meteor félbe nem szakítja az idillt és egy párat közülük." :DDD

larry 2022.07.03. 17:00:20

A Turok egy olyan cím, ami után van értelme annak, hogy a "zoknis fiókban". A KOTOR is ilyen. Abban nem vagyok biztos, hogy a "Szakadt csöves" is, ezen még gondolkodnom kell.

Generic Jingle 2022.07.07. 12:10:36

Félig OFF, de a Denver Dínó című rajzfilmsorozatról se feledkezzünk meg.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2022.07.07. 13:01:50

Végre kimondta valaki, hogy a Metro játékok gunplay része totál primitív. Mikor játszottam velük Doom 1 utánérzésem volt.
De mivel a sztori is totál lineáris és az alt. befejezések alig hozhatók elő, egy full lineáris sztoris csőjáték volt. Szépnek szép, volt atmoszféra is, de hogy ezt mire hájpolták fel...?

^LutheR^ 2022.07.08. 11:28:43

Dínós játékok, és senki sem említi a Cryo emlékezetes Lost Edenjét.

Hidden fremen 2022.07.10. 21:45:42

A 3DFX miatt volt csak meg, de csak pár percet toltam. Valahogy pont akkor jelent meg szegény Turok, amikor mindig volt jobb nála.
A The Flintstones Spectrumon úgy kezdődik, hogy Frédi egy dinó hátáról csúszik le. Ez minimum Top 10-es helyezés.

Blooregard19 2022.07.14. 14:16:54

A korábbi kommentekhez hozzátéve: az 1992-es Stone Age aranyos kis logikai játék volt dínó főszereplővel.
süti beállítások módosítása