HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 6x17: Vakondok #5 - dokumentumfilm a swapperekről

2020.10.09. 23:07 Stöki

(Disclaimer: a felvétel még júliusban készült.)

A második évadban volt már vendégünk Matusik Szilárd, aki akkor néhány barátjával éppen dokumentumfilmet forgatott a magyar játékfejlesztés hőskoráról. A Vakondok 4 - Végigjátszás című film 2016-ban el is készült, aztán mindenféle fesztiválokon szerepelt, 2017 óta pedig bárki megnézheti a neten. Szilárdék viszont nem álltak le, kis pihenő után belekezdtek a Vakondok 5-be.

podcast145.png

Mivel a téma ezúttal a swapperek, azaz a digitális mannát terjesztők szubkultúrája, ezúttal is eléggé videojátékos vonatkozású a téma. Copy-partik a Pecsában, közös csereberék a Csokiban, levélben küldött és fogadott kalózmásolatok, a levél végén pedig az elmaradhatatlan üzenet: STAMPS BACK. Ez a két szó jelezte, hogy a feladó várja vissza a borítékra ragasztott bélyegeket (mert azokat újra fel lehetett használni kis trükkökkel), és ez az emblematikus üzenet lett végül a Vakondok 5 címe. Erről és a film munkálatairól beszélgettünk Szilárddal - és persze CoVboyról, mert ő is szerepel majd a filmben. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy az adásban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb egy héten belül jövünk Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a hatodik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20200930b.png

További támogatóink:

Kiss András, rozmy, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Vasas Gergő, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Seci, NPanyo, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, Tök Inger, pec, Magunsz, Obertmotz, Rauminen és Fattykány.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

18 komment

Címkék: retro podcast checkpoint vakondok

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8816233966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.10.10. 06:27:54

remélem karsten is meg lesz énekelve a filmben.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2020.10.11. 13:01:35

Jellemző a homályos fogalmakra, hogy a korai LSI 1001 könyvekben helyenként a "German Cracking Service" vagy hasonlók szerepelnek mint gyártó, és azt hiszem egy CoV-ban keseregtek kb. azon, hogy "Magyarországon nincs rendesen megszervezett klubhálózat, így a programok terjedése elakad a főváros jobb kapcsolatokkal rendelkező klubjain túl, gyakorlatilag a szomszéd készletének lemásolására korlátozódik". Vagyis nincs meg az infrastruktúra a lopott tartalmak kellő hatásfokú országos terjesztésére. :D Jó, lehet, hogy a gulyáskorszak vége felé erre nálunk még törvény se volt, de nyugaton biztosan.

Emmet Ray 2020.10.12. 01:58:06

Jellemző, hogy elkezdtem keresgélni, hogy mi az a swapper a gaming szlengben és semmit nem találtam a neten, de aztán rájöttem magamtól is. Keresés közben megtudtam, hogy van egy ilyen nevű puzzle videójáték, ami elég érdekesnek tűnik, így már megérte az akció. Egyébként mi az ilyen csereberéket anno író-olvasó találkozóknak hívtuk. :D

Generic Jingle 2020.10.12. 13:40:42

Stöki elég amatőr módon hozza szóba Lákuszt, kb. fél percig párhuzamosan beszél a vendéggel, ejnye és bejnye, nem ehhez vagyunk szokva! :-(

A Pecsa Boys-ért jár a barna pont (fekete és piros keveréke)! :-)

Kár, hogy engem nem hívtak meg a filmbe, tudtam volna beszélni az aranykorról (kb. 1997-től szintén kb. 1994-ig). :-(

Generic Jingle 2020.10.12. 13:43:50

@Emmet Ray: Író-olvasó találkozónak szerintem már a CD-R korszakban hívták a kopipartikat, lévén hogy a CD meghajtó írja és olvassa a korongot. Korábban még a floppy esetén sem volt elterjedt, hogy a meghajtó végezte műveleteket írásnak és olvasásnak hívják az emberek, elterjedtebbek voltak a "rámásol" és a "betölt" kifejezések.

Na, jól tippeltem a korodra? :-)

Emmet Ray 2020.10.12. 14:15:44

@Generic Jingle:
Ja, jellemzően a 90-es évek végén kerültem ebbe a helyzetbe, de azért jócskán elkaptam a floppy korszakot is (még az 5.25 incseseket is), csak akkor jellemzően iskolai és - szülőkön keresztül - vállalati PC-ken toltuk a gaminget, luxus volt a saját gép.

BobaFett 2020.10.12. 19:08:47

Én aztán nem vagyok egy nyelvtan náci, de emiatt a folyamatos "ezmiatt"-ozástól a falra másztam

Generic Jingle 2020.10.13. 12:21:35

@Generic Jingle: Javítva: 1987-től 1994-ig. :-)

Generic Jingle 2020.10.13. 12:25:19

@Emmet Ray: Ismerős történet. Anno a '90-es évek legelején volt pár arc az iskolában, akik a PC-vel menőztek, csak azt nem tették hozzá, de kiderült, hogy nem saját gép, hanem az apjuké, aki azon folytatja a melóhelyen megkezdett munkát. Mondtam is nekik, hogy nekem "csak" Amigám van, de azon akkor nyomom a játékot, amikor csak akarom, nem kell arra várni, hogy fater odaengedjen.

Generic Jingle 2020.10.13. 12:27:12

@BobaFett: Engem a "magyarán" és a "magyarul" keverésével lehet kikergetni a világból.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2020.10.13. 12:30:55

A hajam fel történő állásra kerül!

Bögreőr 2020.10.14. 00:19:28

mi van CovBoy úrral?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2020.10.14. 11:00:04

Ej, de várom már ezt a filmet. A full vágatlan interjús változatot is megveszem, az ziher. A Vakondok 4 esetén is megérte.

(Ott azért érdekes volt, hogy Mérő László miket mondott, amik nem kerültek be a filmbe. Mondjuk úgy nem annyira jó véleménye volt a dolgokról, mint másnak.)

jed 2020.10.14. 19:15:01

@BobaFett: Testvérem vagy! Már a múltkoriban is ideglelést kaptam ettől. Ezt az adást nem is merem egyelőre meghallgatni.

balcso 2020.10.23. 10:40:12

retro.land-en mi lesz a nagy kontent?

fkv.115 2020.10.25. 09:20:19

Werner Zsolt (alias DADA) benne lesz? A neten rákeresve állítólag újdágírással foglalkozik, én még ott tartottam hogy a BME-n tanár (asszem Java programozást tanított), azóta nem találkoztam vele. Gondolom már nem a XI. kerben lakik, meg a "vendégbarát" farkaskutya sincs már meg. :)

fkv.115 2020.10.25. 09:28:09

@Emmet Ray: Az Amiga volt az igazi luxus. Nem is lett sose. Azért Commodore már volt anno is magánhasználatban annak aki akart. Inkább nem érdekelt akkoriban sok embert, ezért nem vettek. Meg ugye a COCOM lista, de azért nem éreztem hogy sokkal többre lett volna igény mint ami átcsúszott a határon. A csajok elől pl. titkolni kellett, különben "á ez csak egy kocka" felkiáltással már fordultak is el. :)
süti beállítások módosítása