HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 6x02: Halál a videojátékokban

2020.02.02. 22:05 Stöki

Újfajta adással próbálkozunk, ezúttal ugyanis nem egy konkrét cég, fejlesztő vagy játékműfaj múltját járjuk körül, hanem egy nehezebben megfogható jelenséget: egy egyszerre játéktechnikai és narratív megoldást, ami valamilyen szinten mindegyik videojátékban megtalálható. Kedves gyerekek, ezúttal a halálról lesz szó.

podcast130.png

A halál kezelése is sokat változott a játékipar fél évszázada alatt, és néha egészen extrém megoldások születtek. Ezek végigbeszélésében veterán vendégünk, Juhász Viktor volt segítségünkre, aki narratív dizájnerként dolgozik a Neocore-nál. Nem tudtuk, mennyit lehet kihozni a témából, aztán két óra úgy elröppent, hogy szinte észre sem vettük. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy az adásban hivatkozott néhány játék:

Legközelebb jövő héten jövünk Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a hatodik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20200127.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Kiss Balázs, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Kurucz Ádám, csiko, Nagy Gyula, Gortva Gergely, Stang Szabolcs, Révész Péter, Szabó Ferenc, Lidérc, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, Majdénmegmondom, bbandor, Seci, NPanyo.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

34 komment

Címkék: retro podcast checkpoint checkpoint kurrens

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8615451372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeFranco 2020.02.02. 22:19:39

láttam a shownotes-ban az alábbi bejegyzést:

"Mordin végzete a Mass Effect 3-ban"

mivel én nem rég kezdtem az ME3-at, nekem ez még spoilernek számít, kérhetnék szépen egy tól-ig timestampet, hogy melyik részt hagyjam ki?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2020.02.02. 22:24:58

@DeFranco: 1:35:30-1:37:00, másfél perc az egész

DeFranco 2020.02.02. 22:28:12

@Stöki: köszönöm, tökéletes.

mbm 2020.02.03. 11:23:55

Az első évadban több ilyen típusú adás volt, mint a filmélményes, a narratívás, a magyarításokról vagy a játékzenékről szóló, nekem hiányoztak is az ilyenek, örülök hogy most leporoltátok :)

Aston Kanál 2020.02.03. 11:42:05

Ez a fenykepes, katonas dolog a Cannon Foddert juttatta eszembe. Ha nem ugy kezdodott a tulelok nevsora, hogy Jools, Jops, akkor kezdtem elolrol a palyat. A vegen mar tabornokok voltak :)

AarPoe 2020.02.03. 12:11:07

Hogy a Mortal Kombat, vagy a Heart of Darkness változatos haláljai nincsenek a listán... lassan át lehetne nevezni a blogot Checkpoint A++ kurrensre. Semmi sem a régi, sajnos ez sem.

Flankerr 2020.02.03. 15:03:28

@AarPoe: Nem arról szólt az adás hogy hogyan halsz meg, hanem hogy miként kezeli a halált, a játékoshalált játékmenetileg. ez egy nagyon jó adás volt. És nagyon nem volt kurrens, egy csomó régi példa volt, néhány újabb mellett.

mbm 2020.02.03. 15:18:48

Egyébként most fejeztem be a Grist, ami a halál feldolgozásáról, a gyászról szól, de közben - nagyon helyesen - a játékmechanikából teljesen kipurgálták a meghalást.

Kandras 2020.02.03. 15:58:00

@mbm: Nekem is rögtön a Gris ugrott be az adás címe láttán, amiben nagyon profin megoldották, hogy miközben a játékban nincs is halál mégis az egész a halál és az elmúlás feldolgozásáról szól. Talán az eegyik legerősebb játék, ami halál témában készült valaha. Sajnálom, hogy nem került adásba, persze viszonylag új és nem túl felkapott indie lévén megértem a dolgot, de hátha valakinek felkeltettük az érdeklődését.

larry 2020.02.03. 23:10:18

Amikor Grath belekezd abba, hogy nagy fenntartásai vannak a Half-Life 2-vel szemben, de aztán nem fejezi be, az remélem egy valamikori RetroLand cikk teaser trailere.

Egyébként az X-Com 2 DLC-ben van egy kötelékrendszer is, aminek az a lényege, hogy a csapatunkban egy-egy összeszokott pár kapcsolata ugyanúgy fejlődik, szinteket és extra skilleket kap, és ha együtt mennek bevetésre, többet tudnak, mint ha csak az egyik. Viszont ha az egyik bondmate meghal, akkor a másik biztosan kap valami negative effectet a csata közben, mert kiakad (simán lehet, hogy más csapattag is bepánikol közben). Jó eséllyel ki is esik hetekre kimerültség miatt. Amikor visszajön, akkor se lesz már ugyanolyan, mint korábban, mert a skilljei egy részét a kötelékből kapta. Emellett az elesett bajtárs képe kinn van egy külön az elesettek emlékének szánt teremben, miközben a bázison folyamatos helyhiány van. A halál rossz a játékban lévő karakrtereknek, és a játékosnak is, de olyan szinten is, hogy a játék onnatól végig szembesíti egy rossz döntésével. Ludonarratív konszononcia!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.02.03. 23:23:03

"see you on the chronostream, space jockey!" a sierrás halálok irritálóak voltak.
a braid halála viszont emlékezetes számomra.
az undertale-ben is egészen másként van a halál ábrázolva, mint amikor máriócska kipirult arccal, bárgyú csilingelés keretében kiesik a pályából.

ja, még egy játék: one chance.

a dead space-ben is volt egy kellemes rész, amikor a gyermekkórház részlegen bóklásztál, és az egyik ajtó mögött nagy gyereksírás volt. a szülőket megették a nekrók, vagy elszöktek, a gyereket meg ott hagyták a kiságyban. kb olyan ez, mint az under the skin-ben a tengerparti jelenet: m.youtube.com/watch?v=uny-fKueivo. persze ez más médium.

max payne első rész, vércsíkos labirintus. a dreamweb vége, no meg az a zene.
vagy ott van a journey, ami a taoista világképet mutatja be, egyszerűen.
a cod4mw-ben is elsőre sokkoló volt a nuke. a spec ops: the line-ban walker sorsa. az mgs4-ben big boss. a the red strings club-ból brandeis. betrayal at krondor-ból a moredhel gorath áldozata.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2020.02.04. 15:13:37

Azért emlékszem aarra, hogy a GTA: San Andreasban hiába van mentés, a mentés ugye csak fix helyeken van és csak missionon kívül. Sok esetben igaz a GTA játékoknál is, hogy pár helyen az irányítás egy kis input lag mellett akár bonyolította a helyzetet. Ha egy nehézségen túljutott az ember, akkor még volt másik a missionon belül, így volt bőven pár olyan mission ami során sokan akadtak el. Ekkor ment az, hogy "elküldjük másnak a savet ő majd átmegy a pályán" szinten ment a megoldás...

Pedig ugye ott a játék nem volt olyan rövid, hogy erre szükség legyen...

Generic Jingle 2020.02.05. 09:35:22

C64-en sok halált láttam, de az első halál, amit halálnak fogtam fel és meg is érintett az az Usagiban* volt, ráadásul rögtön kettő is: ha egy ártatlan figurát kaszaboltunk le, akkor a főhősünk öngyilkos lett.

(* Mi csak Usaginak hívtunk magunk között, fene sem gondolta, hogy a teljes címe Samurai Warrior: The Battles of Usagi Yojimbo)

en.wikipedia.org/wiki/Samurai_Warrior:_The_Battles_of_Usagi_Yojimbo

kolbászosrájáspizza 2020.02.07. 10:51:45

Kis apróság, de szerintem nagyon ötletes volt ahogy a Metal Gear Solid 3 (mint előzmény történet) kezelte a dolgot. Ha meghaltál a megjelent a Time Paradox felirat, utalva arra hogy zavar keletkezett az időben és így nem történhetnek meg azok az események, amik a későbbiekben tovább viszik a történetet (The Boss likvidálása, Big Boss klónozása, Solid Snake megszületése).

B-Bird 2020.02.07. 13:52:13

Érdekes szemszög a szemszög is a halál témában:
Pac-man -ben a halál érzete nem volt ugyanaz a feeling, mint a 3-Demon -ban, amikor elkapott az ellenség. Kölyökfejjel legalábbis nem volt olyan rossz vagy para érzés, mint az utóbbinál.
youtu.be/J0JGd_itBVk?t=263

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.02.07. 19:44:48

@B-Bird: "i hunger! beware! i live! run, coward!" amikor sinistar bekapott, az emlékezetes halál volt.

moli 2020.02.10. 19:23:57

Grath emlitett egy jatekot a That Dragon Cancerhez idoben nagyon kozel, de hiaba tekertem at itthon az mp3-at ujra, nem talalom. A cime valami Remember Him vagy Him Remains (NEM edith finch) volt. Tudja valaki?

Serathis 2020.02.11. 02:10:22

Undertale, Chrono Cross, halihó?

Dukefazon 2020.02.12. 15:06:42

Véres, brutális halálokkal teli játék: Creatures. Nekem ez jutott eszembe először. Amúgy a Dark Souls mellett ami még eszembe jut ami jól építette be a halált a játékba, az a Shadow Man és a Soul Reaver volt. Imádtam ezeket a játékokat :)

thinkEdem 2020.02.14. 09:44:50

Unravel. Ha csak jatekmechanikat nezzuk, egy erdekes otletre alapozott logikai platformjatek. Ha viszont figyeled, hogy mi tortenik a hatterben, es vegiglapozgatod a fejezetek fegen unlockolt fotokat, akkor a hatterben kibontakozo tortenet szinten halallal kapcsolatos, es ez ad a palyak temajanak (foleg az utolsonak) egy eros erzelmi toltetet.

Ja es ha mar brutalis lefejezes a Barbarian-ban, akkor mar felhoznam a Barbarian 2 fejzabalo gyikjat: www.youtube.com/watch?v=j86vavsL2Uw

FeroxX 2020.02.21. 16:06:19

Nekem a S.T.A.L.K.E.R. vége maradt meg.. Ott 90%-ban mindig valami "rossz" befejezést kaptál amiben a fő karaktered kegyetlenül megszívja a lehető legváltozatosabbul szemét ending renderelt animációkban.. Az egyetlen jó megoldást eszméletlen cryptic módon lehetett csak emlékeim szerint elérni...

Nem is emlékszem túl szívesen arra a játékra, az egész nyomasztó volt mint az állat, de a vége csak megkoronázta ezt.

FeroxX 2020.02.21. 16:08:15

Legemlékezetesebb szomorú halál -> Mafia 1 vége.

"Mr Salieri sends his regards"

..és ugye ezen csavartak egy szépet a Mafia 2-ben amikor a másik oldalról éled át a dolgot. Az elég kemény volt.

Arsenic 2020.02.23. 14:40:08

@FeroxX: Rosszul emlekszel. A "jo" megoldas mindossze annyi volt, h megkerested a Guide-ot az egyik kuldinel de ha ezt kifelejtetted akkor jutottal el vegul a Wish Granter-hez.
stalker.fandom.com/wiki/Guide

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.02.23. 19:52:15

@Arsenic: bennem a monolit zengő иди ко мне-je maradt meg, ahogy mondja a hülye monológját.

Arsenic 2020.02.26. 16:43:39

@manson karcsi: eleg emlekezetes volt, igen, bennem is bennem maradt. :) ha jol emlekszem raadasul nem is volt feliratozva az a jatekban szoval csak a wiki-rol lettem okosabb h pontosan mit is dumal, eleg hangulatos, szvsz. (Mondjuk egyik kedvenc jatekom, meg annak ellenere is h a SoC vege erezhetoen elegge osszecsapott.)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.02.27. 06:09:36

@Arsenic: régebben az orosz volt a kötelező idegen nyelv az iskolákban. ezzel felértezve nem volt olyan bonyi megérteni.

Arsenic 2020.02.27. 11:08:11

@manson karcsi: sajnos tul jol is emlekszem h az volt leven utolso koros voltam a kotelezo orosz oktatasban (altalanosban), slusszpoenkent raadasul kitalaltak h aki jo magyar irodalom/nyelvtanbol az tuti oroszbol is szal emelt csoportban "tanultam" ugy h az elso 2-3 evet full alibiztem. {erzekelteteskepp: hetes jelenteskor miutan nem tudtam rendesen ragozni mindig azt mondtam, h senki nem hianyzik ... influenza szezonkor is. :D }

2007ben sztem meg ment talan h kibetuzzem a leirt cirillt de h ertsem is ... szal nekem is emlekezetes maradt az idi ko mne (pedig csak elso vegigjatszasra csesztem el a veget szoval 12.5 ev homalyabol ilyen elenk).

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.02.28. 06:27:30

@Arsenic: никто не ацуствует.

Arsenic 2020.02.28. 11:35:27

@manson karcsi: igen, "tokeletes" kiejtessel mondtam mindig h nyikto nye atszvujet akor is mikor a 28 fos osztalybol ott alltunk 4en es a tanarno felvont szemoldokkel kerdezte tolem (hala magyarul) h "senki nem hianyzik?", en meg valaszoltam, h "nekem nem".

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2020.02.28. 16:26:14

@Arsenic: aztán a tanítónéni gengszterváltásnál átképzezte magát angolra vagy németre, és két hét spéttel az osztály előtt haladva próbálta meg az új nyelvet elsajátítani/elsajátíttatni. plíz open dö hátsó ajtó, bitte.

Arsenic 2020.02.28. 17:57:57

@manson karcsi: Hat ahogy irtam utolso koroskent 5 evig probaltak belem nevelni az oroszt altalanosban igy ez a resz kimaradt, plusz az a tanitoneni is eleg oregecske volt mar szoval ketlem h atkepezte volna magat. De teny h voltam akkoriban olyan angol nyari taborban ahol a mennyi az idot "How many tik-tak?"-kent oktattak.

Reactor 2020.05.21. 04:44:32

Commander Keen pattogós grimaszolós halálanimációja az, ami mái napig mindent visz :D meg az a hangeffekt hozzá...
süti beállítások módosítása