HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

Checkpoint Mini #102: Gods

2019.06.08. 23:21 Stöki

cpmini_102.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Isten áldja a Bitmap Brotherst, vagy akár az istenek, amiért olyan játékokat készítettek a kilencvenes években, mint a Gods. Az Amiga egyik definitív játéka nem volt könnyű, de olyan stílusos volt, hogy azóta is emlékszünk rá. Most kipróbáltuk megint, és bár mostanra kicsit kopott a fénye, azért még mindig szépen ragyog. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

Kis emlékeztető a Bitmap Brothersről: 1987 óta létező brit fejlesztőcsapat, aminek kulcsfigurái Mike Montgomery, Eric Mathews és Steve Kelly voltak. (A cég elvileg ma is létezik, régi sikereiből éldegél szerényen.) Sajátos, kicsit fémes grafikájú, fakó színeket használó játékokkal szereztek maguknak hírnevet, általában baromi jó és baromi nehéz dolgokat műveltek (Speedball, Xenon, Cadaver vagy a Chaos Engine, amiről volt már Mini). A kilencvenes évek elején voltak a csúcson, többek között az 1991-ben megjelent Godsnak köszönhetően.

A játék fejlesztéséről nem maradtak fenn nagy drámák, minden idevágó interjú arra mutat, hogy nagyon flottul ment a munka. A Bitlmap Brothers már ismert cégként, többéves tapasztalattal valamikor 1990/91 fordulóján kitalálta, hogy készít egy pöpec mászkálós-lövöldözős játékot, és a Matthews vezetésével, Steve Tall programozó és Mark Coleman grafikus támogatásával felálló csapat pár hónap és a játékiparban megszokott párhetes bentalvós finis után szállított egy olyan terméket, ami sorra kapta az ötperötöket a játékmagazinoktól (amúgy maga a Bitmap is a Godsra a legbüszkébb). Mivel a játék Atari ST-re és Amigára készült, és mindkét vas képességeit eléggé kihasználta, mindkét platformnak emblematikus programja lett. Aztán 1992 körül már persze jöttek a portok DOS-ra, Acorn Archimedesre, PC98-ra, Mega Drive-ra és SNES-re.

A sztorira kár sok szót vesztegetni: főhősünk Herkules, akit az istenek felkérnek, hogy foglalja vissza a városukat az azt elözönlő szörnyektől, és akkor cserébe őt is istenné teszik (és ő is olyan nyiszlett lehet, hogy halandók segítségét kéri minden csip-csup szörnyinvázióban). Négy nagy világ, több pályára osztva, végükön négy főszörny - eddig semmi meglepő, de a játékmenet azért kicsit szokatlan.

A Gods ránézésre platformjátéknak, esetleg lassabb run-and-gunnak tűnik, de valójában kell egy kis taktika a játszásához (akárcsak a Chaos Engine-éhez). Aki rohan előre, az hamar meghal, inkább fel kell deríteni a terepet, triggerelni a szörnyeket, aztán visszahúzódva kitalálni, hogyan számoljunk le velük - és az se árt, ha valamennyire tudjuk, merre vannak a pályákon az ajtónyitó kulcsok, illetve a felvehető fegyverek. Ez egy fura, "két lépés előre, egy lépés hátra" játékmenetet eredményez, amit kicsit szokni kell, de ha belejövünk, lehet sikerélményünk, annak ellenére, hogy a Gods nem könnyű. Ugyanakkor a játék egyik nagy trükkje a dinamikus nehézség, ami - elvileg - a játékos képességeihez igazítja a szívást, és ha a játékos túl béna, segít neki (például azzal, hogy gyógyitalt teleportál eléje). Ez nagyon szépen hangzik, de a gyakorlatban sem Grath, sem én nem nagyon tapasztaltunk ilyesmit. (További érdekesség, hogy a játék amigás verziójának másolásvédelme még nehezebbé teheti a dolgot, a védelem ugyanis kétszintű: az első védelmet fel kell törni egy crackernek, és ha ez sikerül, elindul a játék, látszólag normálisan, de életbe lép a második védelem, és ha ez nincs feltörve, a játék egyre nehezebb lesz, végül már játszhatatlan.) A nehézséget amúgy ellensúlyozzák a pályák közti boltok is, amikben a pályákon szerzett pénzünket költhetjük el mindenféle tápokra.

A játékosoknak bejött ez a furcsa műfaji hibrid (ami amúgy még ma is tök jól működik), de persze a csúcsgrafika és a szuper főcímzene (Nation 12, valamint Richard Joseph) is hozzájárult a Gods sikeréhez. A későbbi portokban akadnak kisebb különbségek (például pont zenében), a legutóbbi kiadás pedig a Robot Riot nevű indie csapaté, 2018-ból. Megtalálható benne az eredeti grafikás verzió és egy új, és mindenképpen az előbbit javasoljuk, mert az új valami förtelem lett - a Bitmap játékoknak egyszerűen kellenek a nagy pixelek.

Legközelebb jövő hét elején jön vendéges adás, aztán a következő Miniben egy olyan játék, aminek a címe még a Godsnál is rövidebb. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20190514.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, cue, Senye Dénes, Csopa Tamás, Csányi Dániel, T1M3 D3VOUR3R, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Arsenic, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Magyar Kristóf, Kester, HaverDodi, arpadapunk, ArcadeMacho, MakkOS, Xlabu, Gabesz Fótról, G, Gergő, Havasi László, kaczurzsolt.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

15 komment

Címkék: retro podcast amiga checkpoint mini bitmap brothers

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr6314885178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyu 2019.06.09. 15:31:39

Acorn nem volt meg?

Sinclair nagy riválisa volt a nyolvanas évek Angliájában, Raspberry Pie/Arduino jellegű szabadon buherálható kütyüktől kezdve rendes számítógépekig mindent gyártottak.

Archimedes volt az első moduláris számítógépük 87-ben, ami a saját tervezésű Acorn RISC Machine processzorukra épült.

Persze a kilencvenes évek végére nem bírták a versenyt az IBM PC klónokkal, így csődbe mentek, de a függetlenné vált procitervező részlegük ARM néven ma is él és virul...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.06.10. 14:28:18

coleman grafikái odabasznak. azok a minimál palettás műremekek hihetetlenek.

Gandalf Garaboncias 2019.06.10. 15:18:13

Életem első PC-s játéka volt.

killerbee 2019.06.11. 00:28:49

Egyik kedvenc remix a föcimzeneböl:
youtu.be/5NPPPDCJ6R4

Egyebkent a Nation12 Tim Simenon projektje volt (ö csinalta a Xenon2 zenejet is (ami ugye a Megablast)).

Magat a jatekot nem igazan szerettem, nalam is a Chaos Engine ill. a Speedball 2 volt inkabb a favorit.

2019.06.11. 10:48:09

Ezt egy másik bloghoz akartam kommentelni, de még időben észbe kaptam és sikerült visszatörölni.

Reactor 2019.06.11. 19:17:59

Nagy kedvenc volt anno, ha ötszázezerszer nem játszottam végig, akkor egyszer se. Megkockáztatom, mái napig az egyik legjobb oldalnézetes ugrálós játék, külön tetszettek az űrhajós játékokra hajazó fegyverek (egyszerre akár 3 fegyvered is lehet, a csatafejsze-tűzlabda-hőkövető buzogány a legjobb), a különféle módokon elérhető speciális bónuszok, amik kiismeréséhez több évtized kell, és az ötletes, dizájnos szörnyetegek. Egyik monszter jobb, mint a másik, utoljára talán a Doom tudott felvonultatni ennyire színes bestiáriumot (bár a Gods még ezt is felülmúlja).
A játék nehézsége viszont valóban figyelmet érdemel, kötelező a későbbi erősebb fegyverek megvásárlása, mert nélkülük fizikai képtelenség legyőzni a 3. és 4. pályán a szörnyeket már. Ráadásul a semmiből beteleportáló ellenfelek gyakran meg tudnak lepni. Érdekes dolog, hogy néhány ellenfél mesterséges intelligenciája helyből lealázza a mai túlfejlesztett modern játékbeli ellenfelekét. Uszkve 25 évvel ezelőtt jobb AI-t írni, mint a mai...na ehhez már tudás kell.
És, ami még nagyon jó dolog, hogy sok a titkos hely a pályákon. Mennyit szívtam, míg végre kiderítettem, hogy a 3. pálya elején hogy kell kinyitni a felső, kinti folyosót!!! De megérte! Ahh!
Ennek a játéknak is vannak viszont disznóságai. Szereti ok nélkül elszedni az erős fegyvereket tőled: a Villámcsapás meg az Időzített bomba például nagyszerű fegyverek lennének, de pár lépéssel később elszedi őket a játék. A szörnyvonzó italt szintén. Az utolsó pályán pedig elég nagy disznóság, hogy csak akkor enged tovább, ha felszedsz egy gyenge fegyvert...ez kb. Ghosts & Goblins színvonal. Ja, és van egy olyan hibája is, hogy főellenséges harcnál nem használhatsz sebezhetetlenséget...egyszerűen eltűnik...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.06.12. 06:53:42

Ááá, elképesztően cool az intrózene, meg a remixei is! A dallamtapadás miatt két napja ezt dúdolom!
Intu...döwonderful...tútítűtí...ááoooó...ááoooó...áó! :D

AarPoe 2019.06.12. 13:08:20

20 perc van még a számtech órából, a feladat kész... menjünk gyorsan Retal-ozni, de előbb egy kis GODS! :) A 2. világot ember nem látta még a teremben, de jó móka pár percig késeket dobálni, taktikázgatni. Meghatározó!

Reactor 2019.06.13. 01:14:18

@AarPoe: Az a vicc, hogy ha rámész a PASSWORD menüpontra, egyből megadja mind a 4 pálya kódját! Sőt, még lóvét is ad, hogy vásárolj!

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2019.06.13. 07:51:23

@-Szűcs Gyula-: Jobban, mint a Checkpoint Creatures-es zenéje? :)

Generic Jingle 2019.06.13. 08:20:57

@killerbee: A Bomb The Bass féle Tim Simenon?

Generic Jingle 2019.06.13. 08:23:07

Nagy Amiga fogyasztó voltam, de ez valahogy kimaradt, viszont az emlegetett Chaos Engine nem.

killerbee 2019.06.13. 10:02:36

@Generic Jingle: igen ö. Anno a Xenon 2 zeneje volt talan az elsö kooperacio a Bitmappel:
youtu.be/2w-tiRnac2k

Illetve a Speedball 2 sem maradhatott akkor ki (szinten Nation 12):
youtu.be/GrM0hHzM4to

Generic Jingle 2019.06.13. 19:02:44

@killerbee: Na akkor ezt az oldalát is csekkolom a művész úrnak...
süti beállítások módosítása