HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Now 2021/07 - Botrány a Blizzardnál

2021.08.09. 01:48 Stöki

Már egy hét eltelt elseje óta, ideje kilőni az ehavi Checkpoint Nowt. Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran.

cpnow2107.png

Nem volt kérdés, hogy mi lesz a júliusi hírösszefoglaló témája: a Blizzard körüli botrány a játékipar történelmének egyik legnagyobb balhéja, ezért ezt ki kellett beszélni, amennyire tudtuk (bár biztosan lesz róla szó még később is). Emellett szó esett a SteamDeckről, a Switch OLED-ről és a szokásos témákról: stúdiófelvásárlások, filmes hírek, retrós hírek, üzleti hírek és egy-két fontos játékmegjelenés. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb egy héten belül jövünk egy toplistás Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Now adások a hetedik évadban:


A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20210621.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Kurucz Ádám, Kecskés János, Dvorszki Dániel, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Kaptás András, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

20 komment

Címkék: podcast checkpoint now

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1616654468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.08.09. 17:50:42

végre valami olvazsnivaló.

natS 2021.08.09. 20:18:06

Érdekes adás volt. László a Nxvim szektára gondolt, amibe a Smallvilleből ismerős Allison Mack bukott bele. Stöki Spacey - Whedon eszmefuttatását meghallgatnám.

wrhwk 2021.08.10. 09:37:23

Dogfight: 80 Years of Aerial Warfare

Evoken 2021.08.10. 10:41:21

Tigole-röl nem tudtam, hogy ekkora paréj. Nekem ikon volt a régi hardcore wow miatt, az utolsó nagy Blizzardosok közé tartozott számomra.
Régi Blizzard játékokkal játszani viszont egyértelmü, hogy kell. Nem hiszem hogy azokat az élményeket felül kell irja, hogy hogyan viselkednek házon belül. Föleg ugy hogy azok a játékoknak a nagy része a "békeidökben" készültek. Az aktuálisabb dolgait nézve részemröl a Burning Crusade classicot még végigpörgetem, utána igy is ugy is elváltak volna az útjaink. Ezen kivül nem támogatom a Blizzardot egy jó ideje, de azért mert annyira hitvány irányba indultak el, ennek a botránynak erre már semmi plusz ráhatása nincs. Öneröböl sikerült idáid jutniuk. Szomorú...
Viszont Metzent (de akár a mostani Blizzt is) megvédeném az elöléptetéses sztoriban: ez már a wage gap/gender hiszti része, ezt érdemesebb joval nagyobb körültekintéssel megközeliteni.

Mindenesetre egy legendával kevesebb, most már hivatalosan is. Nem mintha az utóbbi évek történései miatt már ne tudtuk volna ezt legbelül, csak most ezzel a botránnyal vált hivatalossá. Hiába volt régen számomra az utolso igazán jo játékuk (a Legacy of the Void), kicsit(?) azért fáj, hogy mivé lettek. Általános iskolás koromtól a felnött korig adtak megismételhetetlen és óriási élményeket, ez minden mostani mocskot zárojelbe rak. Kösz a halakat.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.08.10. 15:43:55

Molnibalage jelen és szerintem az Dogfight 80 years of aerial warfare lehetett az, amire gondoltál.

F-14 nem volt benne.

classicreload.com/air-duel-80-years-of-dogfighting.html

youtu.be/6ixFkvfTb74

Szekrényszagú néni 2021.08.10. 21:16:55

Bezzeg nálunk hogy dübörög a dolgozói érdekképviselet, vagy a nép javát mindenek fölé helyező népi Kínában, vagy a dicső Szovjetúnióban, esetleg Venezuelában. Vicces módon kapitalistáéknál ez még mindig erősebb.

bonsaicane 2021.08.11. 03:58:58

Erdekes temak jottek ossze, koszi!
Stoki vhogy sokszor kozbevagott szegeny Grathbe akasztva a mondatokat. Miota norvegban hesszel, ugy vettem eszre, hogy dominalobb is lett az adasokban (a korabbi felallas jobban tetszett).
A flipperkonyvnek kulon orulok, erosen tenfalok a beszerzese fele.

thief 2021.08.11. 06:58:47

A beszélgetésben Stöki által említett world of warcraft 3 az a warcraft 3?

larry 2021.08.11. 16:12:00

A Plus4 közösség a gamertársadalom hipszter zászlóvivője.

Szolo 2021.08.12. 12:24:33

A Blizzard ügy ha igaz, akkor megérdemlik a majd kiszabott büntetést, sőt többet is, de ahogy Stöki is mondta a 44. percnél, akinek nem tetszik a helyzet, az tegyen ellene.
Az ilyen sok év múlva felemlegetett problémáknál mindig jogos kérdés, hogy: Akkor miért hagytad ezt? Weinstein esetében is jogosan kérdeztek vissza, hogy a konkrét színésznő miért ment bele a dologba akkor? Nyilván a szakmai előrejutása érdekében, csak akkor évek múltán befutott színésznőként miért állítják azt be erőszaknak? Sajnos van alapja az Index korábbi cikkében foglaltaknak. index.hu/kulfold/2013/07/12/a_noket_okoljak_a_megeroszakolasukert/
Blizzard alkalmazott is évekig elfogadta, hogy a jól mutató Linked In bejegyzésért és a jó fizetésért cserébe néha előkerülhetnek pikáns témák a munkahelyén, ahogy MS alkalmazottként például be kell állnod az LGBTQI elvek mögé.

kemi242 2021.08.12. 16:26:59

Én a Blizzardra már Blitzchung kitiltásakor megharagudtam, ez a botrány csak olaj volt a tűzre. De a harag a cégnek, és nem a játékaiknak (főleg nem a régieknek!) szól.

Flankerr 2021.08.12. 23:57:04

@Szolo: Az áldozathibáztatás erősen nem menő, sőt, geci dolog.

Szolo 2021.08.13. 06:59:37

@Flankerr: Egyesek szemében nem menő, sőt geci dolog, mások szemében pedig jogos szempont felvetése, ha az "áldozat" teljesen önként vállalta a helyzetet egyéb haszon érdekében.

Szolo 2021.08.13. 09:27:59

@Szolo: Nyilván én is elítélem a Blizzardot az állítólagos bűnök miatt, de ugyanúgy elítélem azt is, aki miután évekig összességében nyert a dolgon, utána még egy plusz nyereséget akar szerezni belőle.
Csak néhány példaként, ugyanez a véleményem a többszörös bajnokokról, akik a sportkarrierjük lezárulta után a kegyetlen edzések miatt akarnak kártérítést kiharcolni, vagy a dohányzókról, akik azt állítják, hogy nem tudtak a dohányzás káros mellékhatásairól.

GépBalta 2021.08.13. 16:26:06

A War Tündér egy moszkvai fejlesztő játéka, úgyhogy gondolom abban a pillanatban postázták Putyin papa pribékjeinek a pakkot és csak utána adták ki a sajtóközleményt a komolyabb botrány elkerülésének érdekében.

A Fifa botfarmon nem tudom miért lepődtetek meg ennyire (főleg Grath). Már 15 éve az MMORPG-k fénykorában tele voltak botokkal a játékok. Talán a legnevesebbek nem annyira, de szerintem mindenütt lehetett pénzért értékesebb tárgyakat, vagy tápolt accountot venni. Még olyan MMORPG is volt, ahol lehetett botcsapdát venni az NPC boltosoknál. Mondjuk szerintem többször szívattak meg velük kezdő játékosokat akik nem tudták, hogy mi az, mint valódi botokat, de vicces volt, hogy a játékosokat próbálták bevonni a probléma megoldásába.

Ránéztem a Tom Clancy XD-re. Úgy látom kap rendesen hideget, meleget meg szinte semmit, pedig amúgy ránézésre egyáltalán nem rossz, csak valahogy nem láttam benne egy olyan elemet sem amire azt mondtam volna, hogy na ez az ami miatt be fogom szerezni.

A Witchert én egyszer próbáltam meg folytatni, de én is teljesen elfelejtettem, hogy hogyan is működik a harcrendszer, úgyhogy miután az első kereszteződésnél legyilkoltak valami 10 szinttel kisebb banditák inkább hagytam is a fenébe. Pedig el akartam tüntetni az összes felkiáltójelet a térképről.

_Atti_ 2021.08.13. 18:04:13

Én azzal vigasztalódom a botrányokkal kapcsolatban hogy bàr a 'trónfosztottak' sok esetben rendkívüli tehetségek akik joggal ikonok a területükön, de hiszem hogy tehetséges emberből jóval többnek kell lennie, mint amennyien tehetségesek, befutottak és még vissza is éltek vele.
Megkapták az esélyüket, legtöbbük jóval többet tehetett le az asztalra mint arra más tehetségnek lehetősége adódna.
Fájó és sajnálom hogy nem lesz már valószínűleg új nagy művűk de itt az idő más tehetségnek helyt adni es remélni hogy ők jobbak lesznek.

Kész művek élvezetét amik önmagukban nem propagálnak valami erkölcstelenséget szerintem is kár démonizálni, persze mint Grath mondta, marhára meg tud savanyodni.

Szekrényszagú néni 2021.08.14. 08:29:15

Nem szívügyem a Blizzard, már a Diablo is dögunalom volt, úgyhogy most szerencsére nem kell nyilvánosan elégetnem a nem létező adathordozóim. Amúgy tényleg van árnyalatnyi különbség egy kiskorú borsodi leány meg mondjuk egy pár társadalmi polccal feljebb elhelyezkedő kaliforniai titkárnéni sorsa közt, aki ha nagyon akarna tényleg elmehetne máshova, nem is feltétlen kevesebb pénzért.

Dukefazon 2021.08.14. 22:57:00

Ez egy kemény epizód volt! Nagyon tetszett, ahogy Stöki óvatosan felvezette a témát és megpuhította a hallgatóságot, hogy gondolkozzon árnyalatokban. Az egész okfejtése nagyon tetszett, több ilyen ember kellene, mert nagyon sokan csak fekete-fehéren látják a világot és az Államokból átszivárgó woke kultúra és a cancel culture nagyon nagy veszélyt hordoz a jövőre nézve.

Peregrynn 2021.10.05. 11:05:48

@molnibalage: Szia Molni, ki fogod egészíteni az F-15 cikket, most hogy az F-15EX-szel az öreg Sas feltámad?
Próbáltam utánaolvasgatni pro és kontra, de elég nehéz objektív cikket találni a témában...
süti beállítások módosítása