HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #233: Corpse Killer (+ a 10 legjobb zombis játék)

2024.02.21. 15:18 Stöki

cpmini_233.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Grath megviccelt és előásott egy nagyon rossz játékot az FMV-korszakból, én meg kicsit felelőtlenül rábólintottam. De ha játéknak nem is jó a Corpse Killer, a háttérsztorija elég érdekes, és hát arra mindenképpen érdemes, hogy egy YouTube-videó erejéig elszörnyülködjetek rajta. De legközelebb azért valami erősebbel jövünk. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Corpse Killert fejlesztő Digital Picturesről volt már szó a Night Trap-adásban, hiszen ez a cég a Night Trap kedvéért jött létre. 1985-ben egy amerikai producer, Tom Zito kitalálta, hogy a világ megérett a VHS-kazetta alapú konzolra, az ötlethez befektetőt is talált (a Hasbrót), de az végül visszatáncolt és a Night Trap csak jóval később jelenhetett meg, amikor a Sega CD-t rakott a konzoljaiba. Aztán 1992-1995 között volt pár év, amikor Zito Sega CD-re és Sega 32X-re készített mindenféle FMV-játékokat, és a Corpse Killer is egy volt ezek közül.

A játék 1994-ben jelent meg és természetesen Zito volt a fő producere. Ő komolyan hitt abban, hogy az élőszereplős videókkal turbózott játékok az ezredfordulóra kiütnek olyan jelentéktelen programocskákat, mint a Doom, és a jövő gémerei már csak ilyen interaktív filmekkel fognak szórakozni. Nem így lett, de az igyekezet nagyon látszik a Corpse Killeren, legalábbis filmes oldalról. A kilencvenes évek első felében többnyire nagyon amatőr módon készültek az FMV-k, de Zito igazi hollywoodi szakembereket és színészeket bérelt fel, aminek köszönhetően a játékaihoz készült FMV-k bőven felülmúlták az akkori átlagot. Volt például egy kosaras játék, amihez a karrierje csúcsán levő Scottie Pippent sikerült szerződtetni, a Superme Warrior című keleti akciójátékszerűséghez pedig elment a stáb egy neves hongkongi stúdióba és ott forgatott.

A Corpse Killer horrorjáték, gyakorlatilag egy zombis rail shooter - vagy ha úgy tetszik, egy Operation Wolf, csak élő szereplőkkel és valódi díszletekkel. Ennek megfelelően Zito egy horrorfilmes rendezővel állt össze: John Lafiával, aki a Gyerekjáték (avagy Chucky) első részét írta, a másodikat pedig rendezte. Lafia vette fel a játék FMV-jeleneteit szintén filmes szakik segítségével, és a végeredményen látszik is, hogy a készítők rendelkeztek némi filmipari tapasztalattal. A pályák hátteréül szolgáló díszleteket pedig egy külön díszletrendező irányításával építették fel kicsiben, majd a kamera végigpásztázott előttük. Ezek lettek a pályák, amikre rámontírozták a zombinak öltözött támadó statisztákat.

Hogy Zito nem vette félvállról a dolgot, a casting is mutatja. A főgonoszt például Vincent Schiavelli alakítja, aki az egyik ápolt volt a Száll a kakukk fészkére-ben, de például az Amadeusban ő volt Salieri komornyikja, a Ghostban pedig a metró szelleme. Karikatúraszerűen jamaicai kísérőnket, Winstont az a Jeremiah Birkett játssza, aki egy epizódszerepig például a Szigorúúan bizalmasban is megfordult, az egyik katonát pedig John Cassini, akinek a Corpse Killer után a következő munkája egy nyomozó megformálása volt a Hetedikben. Nem nagy nevek, de mégiscsak rendes színészek.

A Corspe Killer mégis minősíthetetlen borzalom lett, két okból. Az egyik a forgatókönyv, ami sajnos nem nőtt fel a hollywoodi mércékhez, és a lehető legbénább trashbe fulladt rossz dialógusokkal és pocsék színészvezetéssel (igaz, muszáj volt a színészeknek ripacskodniuk, hogy kis felbontásban is látsszon valami a mimikájukból). A másik maga a játékmenet, ami menthetetlenül szar volt. Egy nagyon egyszerű, balról jobbra scrollozódó, egyhangú lövöldözés, amiben csak arra kellett figyelni, hogy a speciális lőszert tartogassuk a bossokra, mert őket csak ilyen skulókkal lehetett lelőni. Rém unalmas volt, ráadásul a zombitatisztákat sem sikerült jól a díszletekre illeszteni, közülük többen légiesen a játékos felé repülnek, teljesen lehetetlenné téve bármilyen immerziót. Nagyon tré volt ez már a premierje idjén is, a kritikák le is húzták a játékot, amikor megjelent (bár az FMV-k kaptak pár jó szót).

A Digital Pictures nem is húzta sokáig, 1996-ban bezárt. De műveinek van egy apró rajongótábora ma is, ennek köszönhetően 2019-ben a Corpse Killer kapott egy felújított verziót, ami Steamen, PS4-en és Switchen is elérhető. Ebben felújították az eredeti filmfelvételeket, így sokkal jobb minőségűek, cserébe tökéletesen látszanak, hogy a zombimaszkok hogyan lógnak a statisztákon. Nézzetek bele YouTube-on (vagy a fenti lejátszóban), érdemes.

Hogy ne csak egy merő finnyogás legyen az adás, mellécsaptunk egy toplistát kedvenc zombis játékainkról. Hogy mi a zombi, abba ne menjünk bele (nálunk egy gombafertőzött vagy vírusfertőzött ember is az tudott lenni), viszont azt feltételül szabtuk, hogy olyan játékokat keressünk, amikben a zombik valamilyen központi szerepet kapnak. Ennek megfelelően a lenti toplistákat szültük, és olyan történt, ami valószínűleg soha többet nem fog megesni: hat egyezésünk lett, és egy első öt helyezett pozícióról pozícióra ugyanaz. Ennyire azért nem szoktunk egy húron pendülni, egészen kivételes ez az alkalom.

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. The Last of Us I-II (2013, 2020)

2. Resident Evil 4 + remake (2005, 2023)

3. Plants vs. Zombies (2009)

4. Red Dead Redemption: Undead Nightmare (2010)

5. Dead Space 2 (2011)

6. The Walking Dead (2012)

7. Dead Rising 2 (2010)

8. Organ Trail ( 2010)

9. The Last Guy (2008)

10. Half-Life (1998)

1. The Last of Us I-II (2013, 2020)

2. Resident Evil 4 + remake (2005, 2023)

3. Plants vs. Zombies (2009)

4. Red Dead Redemption: Undead Nightmare (2010)

5. Dead Space 1-2 (2008, 2011)

6. Left 4 Dead (2008)

7. Dying Light (2015)

8. House of the Dead sorozat (1996-)

9. Lollipop Chainsaw (2012)

10. The Last Guy (2008)

Mivel ebben a kategóriában még akadhat találat, várjuk kommentben a ti tippjeiteket és listáitokat is. Legközelebb egy héten belül jövünk, lehet, hogy megint Minivel. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a tizedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20231125.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Paller, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Adam007, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, Bohner Gergő, cubeshadow, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Polben, Nagy Krisztián.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

10 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3418330403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fausto(tm) 2024.02.21. 17:06:20

Ilyen egyezőség sem volt még! Ahogy ránéztem, elsőre azt hittem Stöki véletlen kétszer másolta be ugyanazt a listát.

Chessterfield 2024.02.21. 17:57:36

Lemaradtam, mi ez a "PP-ról meneküljetek" sztori? :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.02.22. 05:29:43

stubbs the zombie!
amúgy annyi zombis játék jött ki a 2000-es években, hogy besokalltam tőle.

TunderBela 2024.02.22. 17:46:54

Mikortól számít az erotikus film szexfilmnek?

"Amikor a csaj kiveri a delfinnek." - Grath (KK09)

kolbászosrájáspizza 2024.02.22. 22:55:16

A Dark Souls játékokat hiányoltam a listáról. Ugye ha ott meghalunk “hollowed” állapotba kerülünk, tulajdonképpen zombivá válunk és véges számú “ember” nevű cuccossal tudjuk vissza állítani az emberségünket (höhö). Ez a játékmenetre is hatással van, minden halál után egyre kevesebb életerővel éledünk újra és másokat sem tudunk megidézni, de cserébe legalább ilyenkor minket sem tudnak betámadni más játékosok.

Kit Fisto 2024.02.25. 03:45:02

Alapvetően utálom a zombis filmeket, játékokat. Unalmasak. Belenéztem a játék videójába, és valóban, ez még nevetséges is. Technikailag nem lenne az ötlet olyan rossz, csak az ellenfeleket ennél azért jobban kellett volna igazítani a háttérhez. Így össze-vissza repdesnek a talaj felett a képernyőn, még a méretük is hol kisebb, hol nagyobb. Na és ez az Operation Wolf lövölde sem jó móka ma már. Igazából akkor sem volt az.
Megkerestem a videó végén a Stöki által említett bikinis részt, és attól viszont leesett az állam. A hölgyike elképesztően jól nézett ki, egyből rá is kerestem a neten. Sajnos nincs róla szinte semmi infó (értsd kép), hihetetlen, egy ilyen bombázó esetében. Még a játék végén látható stáb feliratozásban is rosszul van írva a neve, Brigget Butler-nek, ami különben Bridget.
Top lista: Ahogy említettem, én nem nagyon játszottam zombis játékokkal, de végülis három játékban voltak zombik, amiket ráadásul nagyon is kedvelek máig! Megjelenési sorendben:
Doom - Zombi katonák is lőnek ránk.
Quake - Saját húsukat tépő, és azzal minket dobáló zombik.
Half Life - Headcrab áldozat emberek, akik ránk támadnak.
Nálam ennyi zombis játék fordult meg összesen.

Verghaust 2024.02.25. 04:15:50

Még jók:

Days Gone
Zombie driver sorozat

larry 2024.02.25. 20:11:20

A feral ghoul-ok meg az affélék miatt a Fallout is. Meg a Ghosts'n Goblins is, alapszörnyek a zombik.

Kit Fisto 2024.03.03. 11:05:11

@larry: Ja, hát Ghosts'n Goblins, az természetesen megvolt, és hozzá a frusztráció, hogy képtelen vagyok valameddig is eljutni benne. Talán még egy kicsit jobbra, át a vízen, aztán Game Over man, game over!
Van egy folytatása SNES-re, Ghouls'n Ghosts címmel. Ki még nem próbáltam, de az emulátorhoz már megvan a rom. :)
Viszont volt még egy, amit kihagytam, és jó volt, a Blood! Abban is vannak zombik, adtam is nekik vasvillával. Aki még nem játszott vele, és szereti az FPS játékokat, ki ne hagyja!

B-Bird 2024.03.14. 17:29:40

Zombi bubiszofttól
süti beállítások módosítása