HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 7x17: Valve

2021.12.30. 00:04 Stöki

A Gamer365 legénységét szeretjük, mert nagyon felkészülten és lelkesen tudnak mesélni kedvenc játékaikról és fejlesztőikről, akár Klárit hívjuk el, akár Mackót, akár Stingert. Az oldal főszerkesztője, Liquid viszont kimaradt eddig, de ezt most pótoltuk, és vele egy régi adósságot is: beszélgettünk végre a Valve-ról.

podcast171.png

Avagy a videojátékipar egyik legsikeresebb cégéről, ami nem a játékain gazdagodott meg igazán, sőt az elmúlt évtizedben nem jeleskedtek különösebben a játékfejlesztésben (és sajnos a Half-Life 3 már sosem fog megjelenni). Erről is beszélgettünk, meg persze a dicső múltról, ami rögtön egy szenzációs, stílusteremtő játékkal indult. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy az adásban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb 24 órán belül jövünk újabb adással. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20211024.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Kurucz Ádám, Kecskés János, Kozmér József, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

15 komment

Címkék: retro podcast valve checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8516798576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anaqer 2021.12.30. 08:12:17

a csatornafedeles rész nem a splinter cell elsőben volt...?

anaqer 2021.12.30. 08:32:39

mármint dehogynem - hcgamer.gun is volt, banyek....

Generic Jingle 2021.12.30. 09:10:59

Mi ez a linkeskedés, hogy nincsenek linkesítve a linkek?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.12.30. 09:59:25

Te jó ég 5+ órányi anyag alig egy hét alatt.

GépBalta 2021.12.30. 10:49:18

Elfelejtettétek említeni a Day of Defeat játékokat, pedig igazán említésre méltó alkotások voltak. Azon kívül, hogy melítem őket én se tudok rólok semmi egyebet mondani, mert a stat szerint összesen van 67 percem a két részben. Állítólag vannak akik szeretik/szerették őket.

A Steam machineok egy picivel többnek lettek kitalálva, mint csúnya de túlárazott PC-k, mert velük együtt megjelent immár 8 éve a Steam OS is, ami valami Debian alapú Linux rendszer volt. Látszólag ugye elengedték az egészet, de gondolom az azzal szerzett tapasztalatokat tovább vitték a Steam Deck fejlesztésébe. Nekem egyébként annyira nem volt negatív a tapasztalatom a Linuxos steammel, nekem legalább a könyvtáram felének volt Linux portja is, most meg majd elvileg futni fog az is aminek nincs. Majd kiderül.

Remélem bejön nekik ez a Steam Deck, mert igény eddig volt bőven egy ilyen gépre, csak a hasonlókat "fejlesztő" cégek többsége mindenféle ismeretlen hátterű indiegogón kalapozgató társaság volt, amik közül szerintem csúszni az összes csúszott, de egy-kettő olyan is volt, akik csak simán felszívódtak a pénzzel. Amennyit mostanában a gépem előtt "social distancingelek", egy deka szükségem nincs egy hordozható játékgépre, de tetszik annyira az irány, hogy így, hogy már egy rendes cég van a dolog mögött egyszer beszerezzek egy ilyet, ha nem bukik meg.

izellajos 2021.12.31. 11:47:53

kezdés by Stöki ***** (fünf stern; five star)

elektronikus 2021.12.31. 12:07:01

@molnibalage: ne is mondd, alig várom az első munkanapom, hogy fogjak nekik, itthon nincs időm... :) És még jön az év egyik fénypontja!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2022.01.02. 21:25:16

let off some steam, bennett!

Kovalcsuk · http://bigbox.blog.hu 2022.01.03. 11:43:43

Stöki, Te voltál a HES Addict játékos (moh)?

Zarbon 2022.01.06. 17:25:08

Volt pár refoundom, gyorsan ment mind. Egyik cimbimnek meg feltörték a steam fiókják és egyik vásárlásának az igazolásával vissza tudta szerezni 1 nap alatt, lehet szerencséje volt.

Negrogo 2022.01.09. 20:41:45

@GépBalta: Mival anno nalam inkabb CS ment, mar 1.0 ota, igy a sima DOD kimaradt de a Day of Defeat: Source -al eveket toltottem el. Nagy kar volt, h egy ido utan le alltak a tuningal es az ujabb gyari palyak prezentalasaval. Persze volt hozza sok nem hivatalos map. Imadtam azt a jatekot es korszakot. Ugy is mondhatnam akik mar kinottek a "cset" es egy komolyabb jatek elmenyt es egyben realisztikusat akartak atnyergeltek. Ahogy en is. Nalam a CS az 1.6 utan meghalt. A source verzioval vmi veget ert de a dod:s ujbol le tudott kotni evekre.

RagingSquirrel 2022.01.19. 18:26:33

Engem amint felvettek Vr jatek fejleszto ceghez elso dolgom volt vegigvinni Half-Life Alyx et.. S Grath kerdesere valaszolva ez a jatek csak Vr ban mukodik. az osszes mechanika erre lett felepitve.. sztem ha at is portolnak nagyot csokkene a jatekelmeny. Szemely szerint csak ajanlani tudom. Az elmult idoszakban volt alkalmam tobb Vr titlet kiprobalni, de eggyik sem ert meg csak a kozelebe sem minosegileg. Csak ezert en se vennek szemuveget, de akinek van hozzaferese feltetlenul tegyen egy probat...

Dunpy 2022.06.11. 03:43:40

Fú, srácok, azért itt pár dolog félrement. Nem térek ki azokra, amit már itt és a 365 cikke alatt emlegettek (de amúgy komolyan, nem tudtatok volna egy embert találni, aki játszott is az Alyx-szal?).

Ami a legvitathatóbb, az a Dotát illető kijelentések, és egy kicsit kevéssé profinak is érzem, hogy egy ekkora játékból ennyire fogalmatlanok vagytok, függetlenül attól, hogy utáljátok vagy sem.

Grath azt mondtad, jöhetnek az e-mailek azt a kijelentésedet illetően, hogy A Dota 2 egy '5v5 Diablo, egy kicsit primitív'.
E-mail elmarad, de majd itt.
Semmi köze a Diablohoz, de tényleg. Vagy annyiban, amennyiben mondjuk egy CoD-nak köze van a Left 4 Deadhez. Mindkettőben lősz, szerzel új fegyvereket, ugyanaz a nézet...tök ugyanazok, nem? Nem.

Nagyon, NAGYON különböző játékokról beszélünk.

A primitívséget illetően olyan messze jársz az igazságtól az 1 pályás exp-eddel, mintha azt mondtad volna, hogy te láttál 10 percet a Kontrollból, és ez alapján egy olyan óvodások által is érthető semmi, mint a Pappa Pia. Értem, nem láttál belőle sokat, de talán pont ezért nem kéne véleményezni.

A MobA-knak magas a belépési küszöbe, de ezek közül magasan a DotA a legrosszabb. Notórikusan bonyolult játék, ahol a fejlesztő csapat első 2 éve a content creation után nagyjából azzal telt, hogy kitalálják, hogyan tegyék vonzóvá kezdők számára is. Ezt illetően számtalan megoldás született, a legszembetűnőbbek talán a beépített guideok, amik teljesen fogják a kezed, hogy mit csinálj, és segítenek legalább minimális szinten elhelyezni, hogy mi is történik a játékban, mert egyébként semmi esélyed az alapokon kívül.

A Diablo ezzel szemben, jó aRPG-hez híven, nagyon alacsony belépési küszöbű, egyszerű játék. Ha engem kérdezel, ez éppen dicséri a designereket, sokkal jobb ez mindenkinek. Ettől függetlenül, jó nagy hülyeséget mondtál.

Az is furcsa volt, mennyire nem mozgat meg újságíróként titeket az az egyébként eszement sztori, ami a Dotát kíséri. Az még csak-csak megvolt, hogy ez egy modból nőtte ki magát. Oké. Ilyen már volt a játéktörténelemben, bár zsánert szerintem semelyik másik játék sem alapított ilyen úton, de whatever. Na de mondjatok még egy címet, ami azután, hogy modból sikeres önálló játék ÉS zsáner lett, kitermelt egy saját modot ami SZINTÉN önálló játék és zsáner lett? Mert bizony az Auto Battler műfaj a Dota 2-ből ered, konkrétan a Dota Auto Chess-ből. Fura volt, ahogy Liquid elmondta százszor, hogy nem tudja, de szerinte nem ez volt az első játék a zsánerben. Ha nem tudja, miért beszél róla? Ill. miért nem tudja? Nem kellett volna ezt az abszolút minimális utánanézést beletenni?

Ez a sztori a játékról önmagában is wtf de hogy meg sem említitek azt a tényt, hogy van egy konkurens cég, aki MINDKETTŐ zsáneralapító játékot átveszi és rövid időn belül ’lemásolja’ majd jóval sikeresebbé teszi mint az alapjáték, azt én már nem tudom felfogni. A Riot ugyanis mind a LoL-lal mind a Teamfight Tactics-szal népszerűbb játékot teremtett az alapoknál (játékosok száma, stream nézők száma, stb). Ez egy félmondatot se érdemel? O,o

Srácok, videojáték újságírók vagytok, de szintúgy, EGYETLEN fél mondatot se kap az a tény, hogy a DotA 2-nél van minden idők legnagyobb díjazású videojáték tornája? Ráadásul nem is kevéssel verve a második helyezett Fortnite-ot.

Bírlak titeket meg minden, de Grath-et leszámítva itt senki nem készült erre az adásra, én legalábbis így éreztem. Mind Stöki mind Liquid nagyjából abból táplálkozott, amire emlékezett és átélt a játékok kapcsán annak idején. Pro tip: ha valaki beszél egy játékról, a Wikipedia szócikk első 3 mondatát olvassa el. Csak az első hármat. Ez az újságírói magaslat, amit meg kellett volna ugrani.

Nem, komolyan, vegyétek a fáradtságot és kérlek, nézzétek meg most a Dota Auto Chess első HÁROM mondatát a wikin. Igen, ennyi effort elég lett volna. Szomor.
süti beállítások módosítása