HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 7x13: A nosztalgiáról tudományosan

2021.11.07. 22:37 Stöki

Minden évadban van egy (esetleg kettő) adás, amikor kicsit hátrébb lépünk, és nem egy-egy konkrét műfajt, fejlesztőt, játéksorozatot, gémerlapot vagy céget vesézünk ki, hanem általánosságban próbálunk valami okosat mondani egy videojátékokkal kapcsolatos témában. Ezeknek az adásoknak az egyik visszatérő vendége Patti (disclaimer: a feleségem), aki dual class human karakter lenne AD&D-ben, mert pszichiáter és pszichoterapeuta is, és ebben a minőségében mesélt már korábban tök jókat a játékfüggőségről meg az erőszakos játékokról.

podcast167.png

Ezúttal pedig a nosztalgiáról kérdeztük, és egyrészt megpróbáltunk tudományos keretet adni ennek a retróhoz szorosan köthető élménynek, másrészt több oldalról betámadni a "régen minden jobb volt" illúzióját. Tényleg minden jobb volt? Ha nem, miért jön elő mégis mindennapjainkban folyton a bezzegrégenezés? Ha igényünk van erre, miért? Ilyesmikről esett szó, hallgassátok csak. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy az adásban elhangzott mindenféle:

Legközelebb két nap múlva jövünk Checkpoint Nowval, aztán majd két Mini jön egymás után. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a hetedik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20211024.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Westy, zsovez, Bera Nándor, Kurucz Ádám, Kecskés János, Kozmér József, Nagy Gyula, Lidérc, kfgyk kfgyk, Horváth Zoltán, MLM a tét, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, KrApN3k, periklesz, pec, Magunsz, Rauminen, Fattykány, Nagy Tamás, Tusák Károly, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, bosken, RxMikes, Kovács Tamás, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

37 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr9416749006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scarabaeus 2021.11.08. 01:53:13

"A fiatal az, akinek fogalma sincs róla, hogy a régi szép idők az most van" :-)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2021.11.08. 06:04:17

régen minden szarabb volt, és ahogy öregszünk, minden egyre szarabb lesz, de egyre jobban leszarjuk.

Dr.OG 2021.11.08. 06:48:13

"Régen minden jobb volt, még a nosztalgia is..." ;-)

Dukefazon 2021.11.08. 20:17:52

A baráti körben én vagyok az, aki mindig mindenre tök pontosan emlékszik, én aztán tudok nosztalgiázni. Én régen is rengeteget nosztalgiáztam, ez nálam nem korral ját. Elég jó életem volt régen is és most sem panaszkodhatom, bár a felnőtt élet fájdalmasabb, mint azt gyerekként elképzeltem. Nálam sok-sok ilyen játék van, ami olyannyira beégett, hogy fel tudom idézni az évszakot, a napszakot amikor hatalmasakat játszottam ezzel azzal. C64-en a Wizard of Wor nagyon élénken él bennem, tesóimmal körbeültük a családi tévét, a szobában teljes sötétség, csak a TV kék és sárga fényei domináltak és felváltva nyomtuk. Másik meghatározó emlékem C64-ről valamelyik karácsony környékén a Creatures 2 volt, mert mivel játsszon a gyerek karácsonykor, ha nem cuki kibelezős-véres játékkal :) Amigáról a Flashback volt a legelső emlékem amikor bátyám meghozta az amigát, én a gép bal oldalán ültem és nem értettem, hogy hova az istenbe pakolássza a lemezetek olyan serényen. További megemlítendő: Shadow of the Beast 3, Bubba N Stix, Darkmere, Ruff N Tumble, Cadaver, ezekhez mind-mind határozott éles emlékem fűződik, amit azóta sem írt felül az, hogy ezekkel a játékokkal évekkel később is játszottam. PC-n a szomszéd srácnál játszott Need for Speed 3, Duke3D és a Quake az, ami berögzül elég erősen, még a mai napig álmodok azzal, hogy átmegyek hozzájuk "Tsókolom, Gábor itthon van, átjöhetek játszani?", de a Revenge Pack Deluxe is mély nyomokat hagyott, azt a másik PC-s haveromnál toltuk. Saját PC-n a Rogue Squadron, Forsaken, Tank Racer, Tomb Raider 3, Soul Reaver és a ShadowMan voltak keményen beégetve. Utána már vagy idősebb voltam, vagy már túl sok volt a jóból, a későbbi játékok kevésbé maradtak meg, bár sok újabb játékot is különleges helyen őrzök, pl a Nier az egyik ilyen. Zenék nagyon durván fel tudják eleveníteni a régi hangulatokat és körülményeket, de az illatok/szagok is hasonlóan erős kapcsolatot tud kiépíteni az emlékekkel. Egyik nyáron anyu borzalmasan finom meggylekvárt készített egy hatalmas kondérba és emlékszem, folyton kijárkáltam a konyhába bele-bele nyalakodni, közben a Cadaver-t toltam Amigán. A meggylekvár azóta is a Cadavert jelenti nekem több, mint 25 évvel később. És azt hiszem, hogy sorolhatnám még...

Generic Jingle 2021.11.08. 21:32:08

Már a nosztalgia sem a régi. :-(

Majdénmegmondom 2021.11.09. 10:59:41

Én így 50 felé ballagva határtalanul boldog vagyok, hogy nem kell már lemezeket cserélgetni, hallgatni a betárcsázós modem nyekergését, stb. Baromi jó volt a Pirates! meg a Last Ninja, a maguk idejében. Szénné játszottam őket, szép volt, mese volt, vége volt. Én 2021-ben már inkább játszanék az aktuális Assassin's Creeddel vagy Forza Horizonnal, mert most azoknak van itt az ideje.

ric64st (Rihárdó) 2021.11.09. 11:27:17

Nagyon jó adás volt, érdekes a tudományos és hétköznapi megközelítés is. Patti megjelenése után mindig igazolást nyer, hogy a gamerekkel amúgy semmi baj nincs, a ránksütött bélyegek nem igazak :)

Arról talán nem esett szó, hogy a gyermekkori (és tinédzserkori) kellemes emlékek azért tűnhetnek most szebbnek, mert az akkori problémáink nem léteznek már - pedig akkor nagyon is meghatározták a hangulatunkat, tudatállapotunkat.
Visszagondolunk rá, de ma már nincs súlya például a hétvégi játszogatást beárnyékoló, közelgő hétfői matekdolgozat tényének (amire a szüleink mondjuk sűrűn emlékeztetnek is), csak az élmény marad meg, a bosszantó részletek nélkül.
De mint hallhattuk, gyógyító hatású!

Evoken 2021.11.09. 12:39:49

Érdekes, én pont fordítva müködöm, ha gázos a jelen akkor a legkevésbé nosztalgiázni akarok, mint inkább megoldani a gondjaim. Az maradjon meg a békeidök luxusának. :) Bár mintha 30-on túl egyébként is egyre kevésbé lenne rám jellemzö, valahogy nincs igény rá, pedig anno szerettem ezeken álmodozni.

Ennek ellenére rengeteg olyan nosztalgikus emlék van ahol szagokra/illatokra, évszakra, napszakra, a szoba berendezésére, stb-re emlékszem:
- ahogy haverral nyomjuk a spektrumot hétvégén, az ablakon beszürödö délelötti napfényben, és a betöltés zajára imitáltuk a Végsö Visszaszámlálás film idöugros jeleneteit, amikor a fülüket fogva vergödtek a matrózok:)
- amikor a padlásszobában nyomattuk az elsö command and conquert (szigorúan csak NODdal, az volt a badass!)
- szintén hétvégi összeröffenések Heroes 2-re, Worms Armageddonra, Descend Freespacere, Fallout 2re (ezt utóbbit elég volt csak néznem, pedig alig fogtam fel hogy mi történik a képernyön, de imádtam az összetett játékmenetét
- késöbb nyilt a panelek aljában egy lanozós placc, az elsö intenzív multiélmények: UT, Q3 aréna - az egész nyarat (és minden zsebpénzt) ott t(k)öltöttük el
- A Heroes 3 Beleszerelmesedés Korszaka. Mai napig a tökéletes játék, ezer és egy emlék, rengeteg cimborával a hot seatelésekröl
- az elsö saját konzol, a csoda, PLAYSTATION. Karácsony (minden hozzá tartozó hangulati elemmel), Resident Evil 2-vel és Gran Turismo-val, örök szerelem.
- pár évre rá vissza PCre: Warcraft 3, a teljes elveszés, az nagyon durva kattanás volt. Azt hiszem hetekig vittem végig a kampányt, mindig rohantam haza hogy végre folytatódjon a történet-> a Burning Crusade kiegészitövel becsatlakozni a wowba és még brutálisabban elvesziteni a kapcsolatot a valósággal. :) 2007 nyarát azt hiszem csont nélkül a panelban tocsogva töltöttem, a mai napig felidézem a körülményeket ha Terokkar Forestben járok.
Hirtelen, elsö impulzusra ennyi, de lehetne még mit. :)

Azért azt hozzátenném, hogy egyre ritkábban de tényleg vannak nagyon jó élményt ado játékok manapság is. De. A mai játékok (kb 15 éves ciklusról beszélünk) legtöbbször rókabör effektusok, nincs bevállalás mert az profitvesztéssel jár, a mai társadalom hiperérzékeny és rengeteg téma/megoldás egyszerüen kiesik a szórásból, túlságosan felhigult a közeg (értsd: a játékok butulása), értelmetlenül akarnak túljátszatni, azt akarják hogy minél több idöt tölts a termékkel, ezzel kötelezve rengeteg értelmetlen pótcselekvésre. BEZZEG régen objektíve voltak jobbak: megkívánták a kitartást, az odafigyelést, a "beleásást" de közben játékok maradtak. Nem volt newgame+? Kit érdekel: lenyomom ujra mert király a zene, jo a sztori, akármi. Az online játékok "logolj be minden nap hogy csinálj valami hülyeséget" megoldása a csúcs...

Generic Jingle 2021.11.09. 18:38:47

Jó adás volt, és kalapot emelek a vendég szakmai tudása előtt, de most azt éreztem egy picit, hogy séróból és rutinból nyomta, azaz a (részben) más területeken szerzett ismereteiből építkezett, kb. mint amikor egy dzsesszgitáros beugrik egy trash metál bandába kisegíteni, mert hát itt is gitározni kell, ott is gitározni kell, olyan nagy gond nem lehet ebből.

Szekrényszagú néni 2021.11.11. 10:51:38

Szerintem nem irreális képzelgés, hogy az ember fiatalon messzebb volt a haláltól, nem indult meg a testivel párhuzamosan a szellemi leépülés undorító és megalázó lejtőjén, plusz a világ sem az egyre biztosabb végpusztulás felé vágtázott öntudatos fogyasztói vigyorral azon a kibaszott hülye pofáján.

Öregedve az embernek egyre kevesebb az ideje, ez megintcsak nem kitalálás, kamaszkorban elvagyunk azzal, hogy kimaxoljuk a Piratest például, de ma már nem tűnik megtérülőnek, bármilyen üzletiesen hangzik.

Szekrényszagú néni 2021.11.11. 10:54:30

Vagy hogy én is egészen tudományos legyek: régen sem volt minden jó, de az biztos, hogy most sokkal sz@rabb.

scherier 2021.11.11. 11:04:40

Most már tisztán látom, hogy amikor megvettem C64-hez az Ultimate II cartridget és a régen várt összes játék az ölembe potyogott az nem nosztalgia volt, hiszen régen nem játszottam ezekkel hanem új élmény!

A játékok és filmek terén a régen minden jobb volt, szerintem részben igaz. Gyakorlatilag a 80-90es években minden amit a játékokból ki lehetett hozni, az akkor megtörtént. Az új játékok nekem már nem nyújtanak akkora örömet (sok egyáltalán nem), talán az újdonság hiánya miatt, vagy azért mert már nem kap el, és csak azt nézem hogy mennyivel jobb volt az előző. A legújabb játékom a Witcher 3 volt. De ott is pl az első rész hangulatát nem adja vissza egyik rész sem.
Filmek detto. Szerintem a világ film gyártása kiégett, nincs új ötlet, ami van az a régi másolása.
De talán ezt ha tudományosan nézem a játékok és a filmek is egy mintát követve alakultak aminek véges volt a variációs lehetősége. Ez kimerült és ennyi.

ric64st (Rihárdó) 2021.11.11. 12:06:47

@Szekrényszagú néni: számomra a játék mindig játék volt, ami önmagáért van, sosem maxoltam ki egyetlen játékot sem, bár játszottam végig néhányat, de sosem szerettem a feladatok teljesítgetését, mert az számomra nem volt játék, hanem inkább munka. Talán ezért sosem éreztem elvesztegetett időnek a játékot és a "megtérülés" sem merült fel (most sem). Így "idősödve" valóban kevesebb az idő, de az a kevés játékidő annál intenzívebb, a bőség zavara, mennyi sok jó játék - ha valaki egy kicsit meg tud maradni belül annak a gyereknek, aki annak idején elfogott az izgalom akár egy játékmagazinban látott screenshottól, az ma úgy érzi, hogy bebocsátást nyert az Elíziumi mezőkre.

Hidden fremen 2021.11.11. 18:51:33

@Dukefazon: Bakker én is ilyen vagyok. Máig emlékszem a SZOT üdülő szobaszomszédnál életem első játékára (Pitstop),
anyám munkahelyén a Hunchbackre, a Hemo-ban a Spy Hunterre, a balatonszemesi kocsmában a Chase HQ-ra, haverom mutterjának munkahelyén a Prince of Persiára, barátomnál az éjszakai Another Worldre, Dune-re, EOB-2-re. Osztálytársakkal a Mortal 2-zésre,
az első munkahelyemen a Warcraft 2 partikra. Vagy amikor a barátokkal internet kávézóban toltuk a MoHa-t és hátba lőttem távcsöves puskával a haverom csaját.;-)

Remek adás volt. Szívesen emlékszem vissza rá :-D

Szekrényszagú néni 2021.11.15. 14:34:30

Evoken, a "gondok megoldása" az hosszú távon esélytelen. Meg fogsz halni, addig pedig az idő múlásával minden egyre rosszabb és rosszabb lesz, míg a külső és belső rothadás meg nem haladja a csúcsszuper biológiai hardvered teljesítőképességét, és kinyúvadsz, mint fent is említettem, valószínűleg fájdalmas és megalázó körülmények közt (illetve nem kötelező, lehetsz még előtte öngyilkos, köszönjük a lehetőséget). Ehhez az elbaszott leosztáshoz "optimistán" hozzáállni szerintem nem kicsit nevetséges, hogynemondjam gyermeteg. Ami már érdekesebb, hogy ki-ki milyen önámítással próbálja a maga számára megoldhatóvá tenni ezt az elviselhetetlen szettinget.

2021.11.21. 09:57:44

Régen minden jobb volt, bezzeg az Amiga...

Nem igazán értem, hogy miért mindig ez a platform van nálatok kipécézve (hehe), hogy milyen sz@r volt, ez szerintem valami poszt-traumás berögződés lehet. Orvos látott már? ;)

2021.11.28. 06:31:07

@Stöki: Már elnézést kérek mindenkitől a "kirohanásomért", de mintha elhangzott volna egy olyan megjegyzés is az adásban, hogy Amiga játékokkal mostanában játszani csalódást okozó élmény. Ez egyrészt az Amiga könyvtár egy részére igaz csak, másrészt ez ugyanúgy igaz az összes többi retro platformra is. Nem beszélve arról, hogy az Amiga játékok legjavának nagyon jelentős része pl. DOS-ra is megjelent (lásd pl. az alábbi listát: www.lemonamiga.com/games/votes_list.php), nem gondolom, hogy ott annyival jobb élmény volt játszani ezekkel, akár régen, akár manapság. Na mindegy, amit javasolni szeretnék (mindannyiunknak), hogy ne részesítsük megkülönböztetett figyelemben az Amigát sem pozitív, sem negatív értelemben. Mert egyrészt egy nagyon jó képességű gép volt, másrészt a Commodore bukásával a mainstream gaming világ túllépett rajta.

2021.11.28. 06:34:12

@Zolexx: Ui. a megosztott linkhez a zárójel természetesen nem értendő hozzá (azaz a blog.hu fórummotorjának újabb "bravúrja").

Flankerr 2021.11.28. 09:21:25

@Zolexx: Nem igazán bántották az Amigát a Checkpointban, miért is tették volna, annyi hogy se Stökinek, se Grathnek nem volt anno.

"de mintha elhangzott volna" konkrét adás, konkrét időkód, idézet, kontextus?

ric64st (Rihárdó) 2021.11.28. 19:20:22

@Zolexx: nem Stöki helyett szeretnék válaszolni :) de ha jól emlékszem, Sasát idézték (akinek viszont volt Amigája), hogy ma már nem szeretne játszani Amiga játékokkal: a manapság elvárt játszhatósági szinvonal igényével hozzáállni egy régi játékhoz igen nagy csalódások forrása tud lenni. Ráadásul ez platformtól független tény, és ezekre rendre ki is térnek a srácok, ha egy régi játékot kotornak elő.

Az Amigáról, mint gépről ráadásul külön Checkpoint adás is szólt, sok más helyen is megemlítették, pl. a régi Guru fénykorban betöltött szerepét, vagy akár a jelenkori Amiga fejlesztéseket, és a Minikbe beválasztott Amiga játékokat (Pl. Bahnsee).

Szóval nem hiszem, hogy a Checkpointban alul- vagy túlértékelődött volna valaha az Amiga, sőt, annak ellenére, hogy milyen macerás és fárasztó jól belőni egy emulátort, ajánlani is szokták az adott játék kipróbálását, ha tényleg abban az Amiga verzió a jobb.

ric64st (Rihárdó) 2021.11.29. 11:38:00

@Zolexx: én azt is el tudom képzelni hogy a hardcore közösségnek is van radikális Amiga 500-as magja, akik állandó fórumháborúban állnak az Amiga 600-as arcokkal :D

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2021.11.30. 15:25:50

@Zolexx: Hm, lehet, hogy nem a hardcore amigás közösségnek akartunk megfelelni, hanem egy szélesebb publikumnak? :) Jelzem, egyetlen más platform feldolgozásánál sem volt hasonló problémák, pedig soha nem fúrtunk nagyon mélyre, mindig a piac/játékfelhozatal felől elemezgettünk. Az amigásokkal viszont az az alapélményem, hogy folyton elégedetlenkednek, akkor is, ha másról van szó (egyikük még egy élőadásunkon is feljött a színpadra, hogy a mikrofonba mondhassa: "Amiga!"). De szeretném leszögezni, hogy a platform egyáltalán nincs lenézve (én inkább felnéztem rá mindig is), és néha szóba kerül, hogy csinálunk majd egy második amigás adást is. Bszilinél amúgy sokan visszajelezték, hogy túl technikai volt már, szóval egy ilyen nézőpont is van.

Generic Jingle 2021.11.30. 19:31:37

Nem értem ezt a komment cunamit. Jött valaki, aki felháborodott valami olyanon, amit senki nem mondott, legfeljebb ő értette félre, ráadásul kiderült, hogy nem is a saját nevében háborodott fel, hanem az ún. hardcore közösség nevében, viszont a hardcore arcok közül senki nem jelezte, hogy problémája lenne.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2021.12.01. 10:15:24

@Generic Jingle: Az emlegetett amigaspirit.hu fórumán azért néhányszor már leszedték rólunk a keresztvizet. Nem a mostani adás kapcsán, hanem régebbieknél. Zolexx erre utalt, én erre reagáltam.

Generic Jingle 2021.12.01. 12:58:20

@Stöki: Összegzés következik!

1. Az Amigáról szinte mindig pozitívan nyilatkoztok. Ez tény. Nem tudom, az említett fórum mit írt ezzel ellentétben.

2. Kettő emlékezetes "beszólás" volt az Amigával szemben, mindkettő vendég szájából hangzott el. Az egyik a C64 zenék adásban, a másik meg a Spectrumosok a Csokiban adásban ("valaki elhagyott egy floppyt").

3. Az Amiga adás a Konnektor stábjával nagyon gyenge volt, ha az ember valóban és csak az Amigára volt kiváncsi. Ha csak egy jó dumcsizásba akart valaki belefülelni, akkor persze remek.

4. Az élő adásban beszólós arc ebben az adásban volt: Checkpoint 4x22: Híres fejlesztők első játékai (Árok Party 2018 Live)

iddqd.blog.hu/2018/10/24/checkpoint_4x22_hires_fejlesztok_elso_jatekai_arok_party_2018_live

5. Videó a beszólásról (1:11:11-tól Grath szóvicc, a beszólás meg 1:11:30-tól kezdődően):

youtu.be/uAbG4GxTXME

;-)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2021.12.01. 17:27:20

@Zolexx: Szerintem bőven nem fajult ez flémmé, és nyugodtan beírhatsz ilyeneket, csak nem biztos, hogy egyetértünk majd. :)

The Biclops 2021.12.05. 15:58:17

Régen volt már olyan, hogy a Podcastnak kiabáltam. (Olyan már volt, hog a beszélőre kiabáltam, legutóbb a folyton kattogtató-billentyűt nyomogató riportalanyotokra - őt nem is bírtam végighallgatni).

De most: Amikor Patti azt kérdezi, hogy volt-e olyan játék, ahol valakinek az emlékeiből kell felépíteni a sztorit, azt üvöltöttem Stökinek, hogy "Háppersze: A What remains of Edit Finch". Majdnem megettem a bal alkaromat, amikor két percnyi tűnődés után sem jutott eszetekbe.
Ne csináljatok velem ilyet, öreg vagyok már ehhez. Bezzeg a régi szép időkben.

Amúgy meg Müller Péter Sziámi már nagyon régen megmondta a tutit a Világegyetemista c. dalában, amit akkor még nem értettem és így is minden soráról ódákat zengtem gimisként. De így 45-höz közeledve már értem, sőt érzem is:

Már nem vagy a régi, mert már nagyon régi vagy
Régi lábon jársz, a fejedben régi agy
Régi a kezed, régi az arcod is
Tartod magad, régi minden tagod akkor is

Régi lábon jársz, régi cipő azon
Persze, lehet, hogy új, de idejemúlt fazon
Régi, régi a dumád, régiek a trükkjeid
Régi vagy, nemrég még új voltál pedig

Te fél pár ember, hol van már az a pár
Aminek a fele nemrég még te voltál?
Az a pár jó éved elpárolgott hamar
Régi vagy, és ez szemlátomást zavar

Régi vagy, oké, és most már mindig régi leszel
Teljesen többé soha-soha nem támadsz fel
Régi, régi, régi, régi mák-mákvirág
Másvilág, túlvilág, csak ott várhat valami rád

De azért ne nagyon izgulj, te vagy az attól még
Fogd fel inkább úgy, hogy letudtad a nehezét
Túlvilág, másvilág, az is csak egy világ
És te a világegyetemtől kaptad meg a diplomád

Hát akkor
Hogy lettél te egyszerre csak ennyire régi?
Hogy lehet így élni? Hogy lehet így élni?

Nosztalgia? Ebben minden benne van.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2021.12.05. 21:24:42

@The Biclops: Szégyellem magam, hogy nem ugrott be, tényleg nagyon adta volna magát.

Dukefazon 2022.05.12. 18:07:26

Most újra hallgatom az epizódot, és amit Patti vetett fel, hogy van olyan, hogy egy karakter visszaemlékszik és később kiderül, hogy nem is úgy voltak a történése - ennek kapcsán a Lost Highway jutott eszembe, egyik kedvenc David Lynch filmem (természetesen szigorúan csak a Twin Peaks után). Tudom, hogy ti nem vagytok nagy Lynch fan-ok, de ezt a filmet lehet, hogy érdemes lenne megnéznetek. Az egész egy agyrém, sokszor láttam már és utána is olvastam, de nem állt össze, hogy mi is folyik a filmben, de mégis nagyon szeretem a hangulata miatt. Na, ebben a filmben vannak ilyenek, hogy egészen másképp történtek meg a dolgok, ahogy a főszereplő emlékszik rájuk.

A másik amit Grath mondott a Trace Memory, az EU területeken Another Code: Two Memories néven futott, egy nagyon kellemes kis DS kaland játék és készült egy még kellemesebb folytatás Wii-re. Én nagyon szeretem mindkettőt. A fiú akit Grath mondott egy szellem, akivel a főszereplő beszélget és a szellem srác próbál emlékezni, hogy hogyan is halt meg vagy úgy egyáltalán ki is ő. Viszont arra nem emlékszem, hogy mi a lány sztorija. A Wii-s játékot mindenkinek ajánlom, nagyon bájos kis játék egészen egyedi hangulattal és jó kis fejtörőkkel. Van benne némi Wii-s gimick ami a motion control-ra van kihegyezve, de azok sem rosszak. Sokat kell mászkálni, beszélgetni karakterekkel, kombinálni tárgyakat. Én nagyon szeretem.
süti beállítások módosítása