HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 6x11: Otthoni számítógép-építés Magyarországon

2020.06.17. 21:30 Stöki

Ezúttal kevesebb videojátékról lesz szó, és inkább hardverekről, de kétszer volt már ilyen, és mindkét alkalommal nagyon jó visszhangja volt. Meghívott vendégünk mindkét esetben Képes Gábor volt, a Műszaki Múzeum egykori kurátora, muzeológus, jelenleg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa. Gábornak olyan beszélőkéje van, hogy ha belekezd egy témába, tátott szájjal hallgatjuk, és csak ámulunk felkészültségén és szórakoztató anekdotáin. Ezúttal is ez történt.

podcast139.png

És ezúttal a legelső checkpointos találkozásunk témáját folytattuk. Akkor a magyar számítástechnika kezdeteiről beszélgettünk, most pedig arról, hogy milyen volt, amikor a fiatal mérnökök, tanulók már nagyobb számban kezdtek találkozni a számítógépekkel... és aztán elkezdtek új masinákat építeni, jellemzően létező konstrukciók alapján. Rémesen izgalmas időszaka ez a magyar hardvertörténelemnek, pláne úgy, ahogy Gábor előadta, fogadjátok szeretettel. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy az adásban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb egy héten belül jövünk egy Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a hatodik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20200612.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, Kurucz Ádám, Nagy Gyula, Révész Péter, Lidérc, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Koppn, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Ergoproxy83, Milo, Csviri, HaverDodi, ArcadeMacho, Gabesz Fótról, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, Vidra, kszicsillag, Bakonyi Gergő István, Markó Gábor, bbandor, Seci, NPanyo, AnnieC, zsovez, Alien Mindbender, Csíkos János, Tofi, Tamás, Bencsik Gábor, periklesz és Tök Inger.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

16 komment

Címkék: retro podcast checkpoint magyar játékfejlesztők

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr6215823660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NMEszeme · mernokiszem.blog.hu 2020.06.18. 07:54:14

Arató András az nem Hide the pain Herold?

Generic Jingle 2020.06.18. 08:35:59

@NMEszeme: https://hu.wikipedia.org/wiki/Arató_András_(villamosmérnök)

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2020.06.18. 11:47:16

Képes Gábort nem szokták Duke Nukemnek nézni?

Generic Jingle 2020.06.18. 20:04:10

@Stöki: De még mindig közelebb jártam hozzá a tippemmel, mint ha a DJ Arató Andrást linkeltem volna. :-)

.DnP. 2020.06.18. 20:41:53

Mikor BME-re jártam, az egyik szervert URAL2-nek hívták, az is egy régi gép neve lehetett?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2020.06.18. 20:49:25

@.DnP.: Annyira az, hogy pont Gábor mutatta meg nekem, és meg is írtam a blogra (Jézusom, már) 10 évvel ezelőtt:

iddqd.blog.hu/2010/10/14/heti_retro_a_szovjet_szekrenycomputertol_a_robotkaticaig

Generic Jingle 2020.06.18. 21:19:17

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Én is erre gondoltam az első CP-s jelenésekor.

kemi242 2020.06.19. 22:20:19

Ha már Kutor László, és Tick József neve felmerült, láttam, hogy a Primo fejlesztői között volt Tiszai Tamás is. Ő is tanított engem a NIKen, egyébként mindhárman nagyon jó arcok, szerettem bejárni az előadásaikra.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2020.06.21. 12:27:23

@scarabaeus: Jézusom, ne már. Még az egyik Pixelconon beszéltem vele. :(

Dukefazon 2020.06.30. 20:13:32

Indítványozom, hogy készítsetek interjút NIK-es tanárokkal! Kutor László, Tick József és Tiszai Tamás tudna mit mesélni (még biztos Csinknek is lennének sztorijai :P )

Dukefazon 2020.06.30. 20:14:43

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: LOL :D Cannot unsee now, tényleg van hasonlóság bőven. És iszonyat jó hangja van podcast/rádiózáshoz.

Cooper911 2020.07.29. 23:00:46

Nálunk álltalános iskolában a "számitógép terem" (Fizika tanáriban) a következő képpen nézett ki: 3db Primo 2db C16 Ezek Junoszt TVkre kötve és 1 db C64 színes (!) TV-vel. Elvileg sorsolni kellett volna, hogy ki hova ül, de mivel sokan szerették a C16os játékokat ezért viszonylag gyakran ülhettünk a C64 előtt. Húú a Primo-n snake-et játszani, na az volt a mazohizmus :D "Balra! Balra! Bakker én nyomtam, most játszál te nekem letörött az ujjam!" :D Ja amúgy a számtech fakultáción (óra még nem volt belőle) viszonylag komoly oktatás is volt, de aztán a foglalkozás felénél a tanárbá bedobta a gyeplőt aztán mehetett a játszás (valamivel oda kellett vonzani a nebulókat XD )
süti beállítások módosítása