HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Heti retro: A szovjet szekrénycomputertől a robotkaticáig

2010.10.14. 09:00 Stöki

Újra rendhagyó retro következik rengeteg képpel és néhány magyarázattal. Múlt héten a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Tanulmánytárában jártam, amit csak ajánlani tudok mindenkinek. Elképesztő dolgokat lehet ott látni, néhányat megpróbálok átadni pár béna fotóban (sajnos nem lett jobb gépem a legutóbbi poszt óta), de egyszer nézzétek majd meg a saját szemetekkel, érdemes. Ez például egy csodás formatervezésű műszer a hatvanas évekből. Én először rádiónak néztem, de mint kiderült nem az, hanem egy kábelazonosító műszer.

Ő Képes Gábor, a Tanulmánytár számítástechnikai gyűjteményének kurátora, az ő meghívására mentem el megnézni az alábbiakban következő csodákat. Gábor egyébként lelkes IDDQD-olvasó és az Űrhódító - a számítógépes játék (r)evolúciója című időszaki kiállítás (erről írtam megnyitásakor az Indexre) szervezője. A lenti képen a walkie-talkie és a mobiltelefonok egyik ősével látható. Egészen pontosan egy Motorola SCR-536-tel, ilyen rádió-adóvevőt használtak az amerikai csapatok a második világháború alatt.

A Tanulmánytárban akadnak gőzgépek és mindenféle régi hajtányok, járművek, motorok is. Az egyik szint olyan, ahogyan konkrétan a steampunk mennyországot képzelem.

Csonka János és Bánki Donát találmánya, a porlasztó, illetve annak prototípusa egy korabeli motorba építve.

Ez pedig a Jedlik Ányos által felfedezett öngerjesztés elve alapján készült első magyar dinamó. („- Anyu, anyu, feltaláltam a dinamót! - Tudom, Ányos.”)

Na de mégiscsak azért mentem oda, hogy régi számítógépeket és játékgépeket nézzek meg. Ezt a csodát úgy hívják, hogy MESz-1, azaz Műegyetemi Számológép-1. Oktatási célokra készült a BME-n 1958-ban Kozma László professzor vezetésében. Szegény professzor sok meghurcoltatást átélt, raboskodott a mauthauseni lágerben, a Rákosi-éra alatt koholt vádak alapján bebörtönözték, de ötvenhat után lehetőséget kapott arra, hogy azzal foglalkozzon, amihez ért. Meg is alkotta az első magyar digitális, elektromechanikus számítógépet. A négy szekrény mindegyike 650-650 jelfogót rejt, ezek töltik be a számoló- és vezérlőmű, a tároló és a programolvasó egységek feladatait.

A vezérlőasztalon egy méretes lyukkártyás programolvasó található, az output pedig egy írógépen jött, aminek a billentyűit alulról rángatják a relék. A tápegység 60 voltot biztosít a gép működéséhez, a szörnyeteg fogyasztása 600-800 watt.

A "printer" közelebbről. Egy Mercedes Elektra villamos írógép, amit a célnak megfelelően átalakítottak. Az írógép 1927-es, tehát már a gép készülésekor is antik darab volt.

Az M3, vagyis az első magyar elektronikus számítógép mágnesdobja (sajnos a gép több része 1968-ban megsemmisült, amikor Szegeden alkatrészbányának használták fel). A dob kapacitása egy kiloszó (vagyis ezer szó, körülbelül 3,8 kilobájt), másodpercenként nagyjából ötven szót tudott a memóriából kiolvasni. A gépet 1957 és 1959 között építette az MTA Kibernetikai Kutatócsoportja, a logikai áramköröket a Szovjetuniótól kapták meg. A gép így is legalább felerészt magyar fejlesztés. Egyébként rajta ellenőrizték az épülő Erzsébet-híd statikai számításait.

Ez már egy jóval modernebb cucc, az Apple Lisa egyenesen 1983-ból. Az elsők között alkalmazta a teljesen grafikus oprendszert, úttörő típus volt annak idején, a fiatal Kevin Costnerrel reklámozták. A későbbi Macintosh XL a Lisa házába került. A múzeum Lisája még 5.25-ös flopit használt: ez az első variáns ma már nagyon ritka.

Ez a bumfordi jószág az Számítástechnikai Koordinációs Intézetben (SzKI) 1982-ben tervezett Proper. A Proper első változata még CP/M operációs rendszert használt, a későbbi modellek már DOS-kompatibilisek voltak, és ezzel ez a gép nyitotta a pc-korszakot Magyarországon. Sokak szerint a világ legrondább számítógépe volt akkoriban, Gábor szerint viszont ez minden idők egyik legszebb retró számítógépe.

Alant a Pro/Primo, vagyis az olcsó, magyar boltban megvásárolható, otthoni számítógépnek szánt Primo utódjának prototípusa, ami 1985-86-ban készült. Nem volt rossz gép, de szoftverellátottságban nem tudott versenyezni a Commodore-okkal. (Egy személyes megjegyzés: a gép szoftverének egyik tervezője, Tick József különösen kedves nekem, ő volt ugyanis a kandós szakdolgozatom konzulense, az államvizsgámon pedig nagyon elnéző volt.)

Egy igazi ritkaság, az esztergomi Labor Műszeripari Művek által 1984-ben fejlesztett pc-klón, a LabSys-80. Intel 8080 vezérlő volt benne, de inkább a dizájnja miatt híres: az elismert gépipari formatervező Németh Aladár tervezte a burkolatot.

Az első magyar grafikus megjelenítő, a GD-71. 1971-ben fejlesztették az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetében, korának egyik CAD-eszköze volt. Számítógépekhez kapcsolva használták tervezésben és szimulációs feladatok megoldásában, a vektorgrafikás kijelző körül beépített szögmérő segített az eligazodásban.

A GD-71 legszebb alkatrésze: a fafelületbe alumíniumkerettel illesztett vörös trackball. Egyébként fényceruzát is lehetett használni a géppel.

Ez a csoda az első magyar robotállat, a pavlovi reflexeket modellező szegedi Katicabogár másolata. Követi a zseblámpa fényét, hallja a füttyszót, érzékeli a simogatást és képes tanulni (ha füttyögnek neki lámpázás közben, összeköti a két ingert és utána már a füttyszót is követi). Az ötvenes években építette meg dr. Muszka Dániel matematikus, aki éppen idén volt nyolcvanéves. Születésnapját a Tanulmánytárban ünnepelte tisztelői körében.

A katica fénykövetéséről van egy videónk is:

Na, ez egy szörnyű találmány, minden diák réme, a feleltetőgép (legalábbis annak a központi kijelzője). Már a neve - Didaktomat - is olyan, mintha egy ötvenes évekbeli scifi főgonosza lenne. A parlamenti szavazógépekhez hasonlóan működött, a diákok tesztlehetőségek közül választhattak (minden diákhoz egy zöld és egy piros lámpa tartozott). A tanár feltett egy kérdést, a diákok nyomtak, és a tanár rögtön látta, ki nem tanult. Két piarista tanár, Kovács Mihály és Terényi Lajos készítette a hatvanas években a "tudásellenőrző villamos logikai készüléket".

Szintén az első magyar középiskolai számtech tanár, Kovács Mihály nevét dicséri ez a kibernetikus játék, szintén a hatvanas évekből. A gépelt lapra vannak írva a játékszabályok: a játékos és a gép felváltva lépett, balról indulva legalább egy, legfeljebb három égőt lehetett felkapcsolni, az győzött, aki az utolsót felkapcsolta. Aki kicsit konyít a játékelmélethez, az tudja, hogy ilyen szabályokra pofonegyszerű tuti győztes stratégiát építeni. Ezt Kovács ki is használta, vagyis a gép mindig győzött.

Gondolom, a blog legtöbb olvasójának már semmit nem mond a lyukkártya. Ők talán nehezen képzelik el, hogy egykor a digitális információt nem mágneslemezeken tárolták, hanem kartonpapírból vágott és kilyuggatott fecniken (illetve a lyukkártyát elsősorban nem adattárolásra, hanem adatbevitelre használták, de akkor is). És hogy mennyire elterjedt volt ez a módszer (főleg a hatvanas években), arra bizonyíték az IBM lyukkártya-ellenőrző gépe - ezt a példányt a Budapesti Geodéziai és Térképészeti Vállalat használta adatfeldolgozó állomásán.

Ez pedig nem varrógép, bár egy varrógépgyár, a Remington készítette. Bizony ez egy lyukkártya-szortírozó gép, a Magyar Posta Gépi Adatfeldolgozó Üzeme használta. Jócskán a második világháború előttről való.

Az előbbi gép közelebbről. A gép osztályozta a kártyákat a lyukasztásuk szerint, mechanikus léptetőrendszere volt 13 tárolóval.

Egy ritka konzol a végére: az 1982-es Vectrex (Európába csak 1983-ban érkezett meg). Beépített játékkal adták (a Minestorm nevű Asteroids-klónnal), ez indul el, ha bekapcsoljuk a kütyüt.

1 kilobájt RAM, 8 kilobájt ROM - nem volt egy erőgép, viszont az elsők között használt analóg joysticket a kontrollerében. Hogy jobban látszódjon a kijelző vektorgrafikás mivolta, Gábor feltekerte a kedvemért a fényerőt.

És az utolsó darab, amiről több kép is lesz: az Ural-2. Gyönyörködjünk egy kicsit ebben a cirilbetűs feliratban.

Jellemző a gép méreteire, hogy elmentem mellette, mert nem gondoltam, hogy ez számítógép, inkább valami központi kapcsolótáblának néztem. Mondjuk Gábor is ügyesen vezetett végig a tárlaton, először a géppel szemközti tárgyakat mutatta meg, aztán a hátam mögé mutatott: „és ez az Ural-2”. Én meg elájultam.

Amikor magamhoz tértem, lefényképeztem a kapcsolótáblát, ami elárulja, hogy nyolcas számrendszerben programozták a gépet. 

Az Ural-2-t az ötvenes évek második felében fejlesztették, de ez a példány a hatvanas években épült. Nagyon kevés maradt meg belőle, ez az Építésügyi Minisztériumból menekült meg. Másodpercenként 12 ezer lebegőpontos műveletet végzett, ami akkoriban rengeteg volt - igaz, ezért meg kellett szenvedni, mert külön hűtőládái voltak, amibe hordani kellett a jeget. Így is gyakran elromlott, szinte naponta, és egy ekkora monstrumnál a hiba okának megtalálása is órákig tarthatott. Újabb vicces részlet lent, egy analóg óra a műszerfalban.

Egyébként az Ural-2 volt az első számítógép, amin Charles Simonyi programozott, még kamaszként. Simonyi el is látogatott a tanulmánytárba, amikor egyszer Magyarországon járt, Gábor szerint néma áhítattal állt hosszan a szovjet informatikai csoda előtt. A gép nevét egyébként a BME egyik szervere is őrzi. Lent látható a gép bemeneti egysége, mágnesszalagról olvasta be az adatokat (amúgy hagyományos mágnesdobos merevlemeze is volt).

Zárásul pedig az első magyar számítógépes pornóképek egyike. A nőcit az M3 telex gépadója nyomtatta ki, el lehet képzelni mennyit kellett szenvedni ezért az élményért akkor, amikor még kijelzője sem volt a számítógépeknek.

Jövő héten megint játékos heti retro lesz (ahogy láttam a szavazásnál, az Alone in the Dark következik). Addig is nézzétek meg a cikk elején linkelt kiállítást vagy a Tanulmánytárat, nem fogjátok megbánni.

82 komment · 1 trackback

Címkék: retro magyar múzeum heti retro hardver

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr542366748

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gőztranzisztor, gyöngyházkvantum 2010.10.14. 17:14:06

Csikorog a tél, Moszkva 30 versztányira ragyog, szinte látni a fényeit - Tatjána pedig levelet ír és ezzel annak a hosszú útnak teszi meg az első lépését, amelynek a végén a női választójog magasodik diadalmasan. Az eredmény kétes: barátnőnk a Kétfarkú...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mirell 2010.10.14. 09:19:28

Első képen 90%, hogy feszültséggenerátor (és mérő) műszer látható. A jobb oldali output résszel tudod szabályozni a kimenő feszültséget.

Dester 2010.10.14. 09:21:43

Nem semmi ez a retrókiállítás, egyszer biztosan el fogok látogatni ide. A használt technikák többségéről már csak hallottam vagy olvastam, de működni nem láttam. Fiatal vagyok. :)
A videókat meg majd otthon megnézem, sajnos azt most nem tudom. :(

GiveltAway 2010.10.14. 09:21:57

Az első gépen lévő eszközt a "huhogó" ősének tippelem. Ha igaz, akkor telefonvonalakat lehetett vele beazonosítani.
Ezt megerősíti a "galv/ind" kapcsoló, hogy a jelet galvanikusan vagy egy leválasztó trafóval teszi rá a vonalra.

Trebron55 2010.10.14. 09:33:16

A didaktomat képe feletti szövegrészben az 50es évek el van gépelve, nem basztatásként, csak szólok.
Amúyg tök érdekesek ezek a posztok furcsa belegondolni,hogy én nem is éltem még mikor ezekkel komoly tudományos munkát végeztek. De megnézném az akkro "informatikusok" arcát ha beállítanék a régi 6 éves akkor is tescóból vett asztali gépemmel és az a kis doboz szétalázná ezeket a monstrumokat:D

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.10.14. 09:37:02

@GiveItAway: Stimmel, az az.

@Stöki:
"A lenti képen a Motorola egyik mobiltelefon-ősével látható."
Az az izé egy Motorola SCR-536, ami egy rádió-adóvevő. Az amerikai csapatok használták a második világháború alatt - ha jól emlékszem a koreai háború után vonták ki a hadrendből. Nem a mobiltelefon, hanem a walkie-talkie őse. (Részletek: en.wikipedia.org/wiki/SCR-536)

Vectrexe volt az egyik osztálytársamnak - szerintem nyugati rokonoktól kapta, akik már ráuntak -, de már akkor, amikor nekünk volt Speccynk.

Az még csak hagyja ám, hogy az Ural-2-ben az egy analóg óra, de a legszebb benne, hogy amúgy repülőgépekben történő használatra tervezték.

Ja és szia KGB!

Mirell 2010.10.14. 09:44:11

@GiveItAway: Most így belegondolva a névbe tényleg mivel a line az ugye telefonvonal :D

algi 2010.10.14. 10:04:56

Durva lehetett működés közben az a magától gépelő antik írógép.

Dester 2010.10.14. 10:25:50

@algi: ja, szerintem már akkor is a Skynetet láthatták benne, csak még nem tudtak róla. :)

thinkEdem 2010.10.14. 10:26:04

Az M3 31 bites volt, szóval az 1 kiloszó csak 1024*31/8=3968 byte (~3.8kbyte). ;)

(Ja, és két typo: 'kéásőbbi' illetve 'Európába csak 1983-ba érkezett meg')

moli 2010.10.14. 10:49:26

@thinkEdem: az megvan, hogy mar SOK eve nem 1024 byte egy kilobyte?
en.wikipedia.org/wiki/Binary_prefix

sys_64738 2010.10.14. 10:49:45

Az Ural-2 kihangsúlyozott órája a MIG-21 esekbe készült. Csak mindenbe ezt szerelték. Még főiskolás koromban eljutottunk Taliándörögdre a műholdas állomására. Ott lehetett még szép dolgokat látni.

Bambula 2010.10.14. 11:05:18

Valahol 1991-1992 környékén jártam egy TSZ-nél (amik akkor még léteztek), ahol a bérszámfejtést még lyukkártyás módszerrel csinálták, érdekes volt látni saját szemmel :)
Az Ural-2 miatt már önmagában is lehet hogy meg kellene nézni ezt a kiállítást.
Ja, amikor nézegettem a Mesz-1 -et, önkéntelen is arra gondoltam vajon hány javítási munkaóra jutott egy 10 perc működésre, egy ilyen relés szerkezet nem a legmegbízhatóbb.

Gukker 2010.10.14. 11:50:15

"(„- Anyu, anyu, feltaláltam a dinamót! - Tudom, Ányos.”)"
A vicc helyesen:
Ifjú Jedlik megkérdezi az anyját:
- Anya, tudod mit csinál a Holdon az űrhajós, ha elfog a vize?
- Tudományos űrkutatás.

A cikk nagyon jó, mégilyet!

rootshaper 2010.10.14. 12:25:24

elkepeszto :O
le a kalappal, ismet. imadom a retro rovatot =)

rubberbandman 2010.10.14. 14:41:53

elképesztő dolgok! ezek az eszközök már magukban is megérnek egy-egy postot.

Celtic 2010.10.14. 15:25:11

Properrol csak olvastam az "Ismerd meg a Basic nyelvet" c. konyvecske vegen, szerencse, hoyg eddig nem lattam, a regi vasuti motorkocsik belsejere emlekeztet a szine (ABmot, a Piroskak elott gyakori volt).

Tick engem is tanitott, a szoftvertechnologia nevu iszonyatos targyat. Lehet, hoyg jo tanar, de a targyra hatborzongva emlekszem vissza. Mondjuk, ujra megyek szigorlatozni telen, ott vissza fog koszonni...

bbandi 2010.10.14. 15:37:48

Az az óra szerintem nem is csak kényelmi szempontokat szolgált. Akkoriban egy ilyen gépnek minden perce be volt osztva...

Dester 2010.10.14. 15:53:16

@moli: ez eddig oké, de mutass nekem mindössze egyetlen embert, aki azt mondja, hogy "kibibyte".

moli 2010.10.14. 16:21:36

@Dester: nemjo, azt kellett volna irnod, hogy 2-t.

Lucius Flavius Arrianus 2010.10.14. 16:35:35

@Gukker:
érdekes, hogy az édesanyja nem mondhatta a kis Jedliknek azt, hogy Ányos. Jedlik Istvánként született, az Ányos a szerzetesi neve volt :-)

Jim Raynor 2010.10.14. 16:43:45

a GD-71 valójában az első csillagkapu volt.... :D

Terézágyú 2010.10.14. 16:47:05

"az olcsó, magyar boltban megvásárolható, otthoni számítógépnek szánt Primo utódjának prototípusa, ami 1985-86-ban készült. Nem volt rossz gép, de szoftverellátottságban nem tudott versenyezni a Commodore-okkal."

Primo juhéé! :)

Mivel a felbontása és a procija olyan volt mint a sima Spectrumnak, ezért viszonylag egyszerűen lehetett (volna) sok-sok programot csinálni rá... Egy srác akkoriban konvertálgatta is a spectrumos progikat...

rbatty 2010.10.14. 16:54:40

@Jim Raynor: Az első magyar csillagkapu. :D

Egyébként nekem tetszik a Proper.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.14. 17:11:09

Nekem még van valahol sajátkezűleg lyukasztott lyukkártyám! :)

charlie 2010.10.14. 17:17:20

@Dester: szóban oké, de írásban...

nyusziorr 2010.10.14. 17:20:59

@Mirell: Ne menj műszaki pályára. Vagy ha már ott vagy, akkor hagyd abba. Szebb jövőnek nézünk elébe, ha így teszel.

Syolos 2010.10.14. 17:59:10

Stöcki, nem mondod, hogy te is kandós vagy! :) Tick engem is tanított, nagy koponya, szerettem az óráit. Igaz, néha nagyon elborult tudott lenni a kisöreg :)

BKV reszelő 2010.10.14. 18:08:26

@moli: De, 1 kbyte=1024 byte. Az megvan, hogy az egyszeri embereknek 1000 a váltószám, ezt a diszkgyárak vezették be...egyszerűbb az egyszerűeknek.

PiBá 2010.10.14. 18:58:08

Jó látni ezeket a régi dolgokat, látni hogy honnan hová jutott el a számítástechnika :)Az ilyen cikkekért piros pont jár :)

De hol itt a retro? A retro nem az, hog ymegint divatbahozták a 70-es évek karon két csíkos melegítő felsőit, akár nem sport tevékenységre is? Vagy a Commodore újjáélesztési kísérlete? Ez inkább a műszaki történelem szerintem.

ben2 2010.10.14. 18:58:16

A kedvenc sztorim a 80-as évek végéről. Az OTP-nél kezdték bevezetni a számítógépeket, de minden vállalati IT stratégia nélkül, így előfordult, hogy az adatátvitel két gép között az volt, hogy az egyiken kinyomtatták, a másikon meg begépelték. :)

AgentO 2010.10.14. 19:00:15

96-ban az első munkahelyemen (Rába Magyar Vagon és Gépgyár) még volt bőven olyan NC maró illetbe esztergagép, amelynek Tesla lyukszalagolvasó egységen keresztül ment az input, volt persze hozzá speckó lyukszalag készítő gép is, illetve szintén a régebbi technológiát képviselték a mátrixtábla "dugaszolással" programozható szerszámgépek.

uni1002 2010.10.14. 19:05:27

Régen, az Ezermester és Úttörő boltban árusították ki egy Ural-2 egységeit. Én is vettem 20 forintért, aztán, kitermeltem az ellenállásokat belőle, a csöve, egy kettős trióda még valahol meg van. Nem régen jött a meglepetés, ahogy nézem a tévében, pont egy ilyet, amit szétszedtem, kapott ajándékba Simonyi Karcsi, a második magyar űrhajós.

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.14. 19:07:19

@ben2: 80-as évek... a CSM-ben dolgoztam akkoriban. Internetnek még nyoma sem volt, hálózatról még nem nagyon lehetett hallani. Volt egy NCR Elliot 4130-as, csöves(!) gépünk és egy ICL System 4-52-es. A kollégák ezt a két gépet kötötték össze egy újabb szekrénnyi, LSP-nek nevezett dobozzal + némi szoftveres barkácsmunkával. :)))
Ha jól emlékszem, mindennek az volt a célja, hogy az Ellioton készült listákat átküldjék az ICL nyomtatóira.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.10.14. 19:10:53

@Syolos: Jaja, ott végeztem 98-ban infón (és tatán).

anonymous1 2010.10.14. 19:34:35

Te jó ég!
Én még programoztam Proper gépen a GAMF-on, 1989-ben !!!

Már ilyen öreg vagyok.

anonymous1 2010.10.14. 19:38:37

És a többi régi gép?
HT 1080Z School Computer
PRIMO
Videoton TV Computer

Dukefazon 2010.10.14. 20:18:46

A kábelazonosító tisztára olyan, mint egy uzsidoboz :) Én azt reméltem, hogy sugárzásmérő.

Uhh, baszki, ez a Mercedes Elektra elég durva periféria volt, nem lehetett egyszerű az illesztése. Relé Driverrel ment :)

Mr Proper segít, ha baj van! Még a perem alatt is tisztíccsa!

ASZTAKURVA!!! Tick József rulez!!! Nekem a NIK-en segített hozzá a szoftver szigorlathoz, nagyon rendes és jó tanár! Mellesleg a No one Lives Forever egyik karakterére hasonlít :)

Durva ez a szögmérős cucc.

"Már a neve - Didaktomat - is olyan, mintha egy ötvenes évekbeli scifi főgonosza lenne." XD

Játéklogika: Hehe, akkor a győzelem oldalon ki is lehet spórolni az égőt :)

Arról nincs infó, hogy valami lyukkártyás IBM gép szortírozta az embereket a náczi németországban? Valami ilyesmit hallottam régről...

Vectrex! A Classic Game Room-os fazon nagy kedvence, durva kis gépezet volt! Kár, hogy nem ismertem élőben. Jól értem, a lényeget egy pötty rajzolja folytonosan és azért látjuk azt a sok összefissza vonalat? Kurva nagy!

Az URAL2 meg odabasz! Az analóg óra adta az órajelet :) Kemény cucc lehetett, hordani kellett bele a jeget. Most a PS3 is eléggé fűt :)

Menj be az Óbudai Egyetemre és keresdd Kutor Lászlót, neki is kész gyűjteménye van régi stuffokból!

Alone in the Dark!!! Rengeteg háttérinfót kérünk! Az elsőtől az utolsóig, minden morzsát szedj elő!

kszabo 2010.10.14. 20:27:31

@Mirell: Ez inkább a kábelazonosító jeladója, amelyen lehetett állítani a vizsgáló jelet. Tartozott hozzá egy aknakereső szerű fülhallgatós eszköz, amivel az így gerjesztett nagyfeszültségű kábelt kerestük a terepen. Igazából a jel sokszor kiszökött a földben lévő más dolgokba, vasúti sínekbe is. Mivel ~ 1970 körül találkoztam vele, így sokra már nem emlékszem, a net meg néma víztükör. Üdv

suha 2010.10.14. 21:01:38

Kiválóez a cikk. Kár, hogy csak az adattárban látható. Fiatal koromban, éppen Ural gépet szedtünk szét. Csoda volt a csöves triódák halmaza, a hűtéshez szolgáló szökökút. Az egykori honi légvédelem használta ezeket a gépeket. Azután jött a tranzisztoros Dnyeper és társai. Én a teljesen mechanikus gépen akadtam ki, amikor az atomháború rémével fenyegettek és mechanikus trácsáákkal csináltak mindent. Ugyan ezt láttam később az USA-ban is, hiszen nem volt kész megoldás semmire.
Örülök, hogy még sokan élnek abból az időből és talán le is irják tapasztalataikat. Sok sikert ehhez a kiállitáshoz. Emlékszem a raktárnyilvántartást segitő lyukkártyákra, emlékszem a propperre, ami 1986-ben, a VSz-ben elsőként oldotta meg az automatikus tűzvezetés kérdését, de lehetne beszélni a DEC-ekről, a Mac-ekről. Az akkori képességekkel tagjai voltunk a Landsat programnak, már ahkor meg lehetett mondani, hogy hol, milyen a termés, csak a nagyérdeműt ez egyáltalán nem érdekelte. Assebler-ben programoztuk, voltak közöttünk olyanok, akik fejből közvetlen gépiben. Érdekes időszak volt. Hogy azután a a Kecske és barátai, a győztes jogászhalmaz, teljesen tönkre tegye mindazt, ami 1925-zől fejlődött Kishazánkban...

mbazs 2010.10.14. 21:06:47

NIK Tick... a legborzasztóbb tárgy volt a szoftvertechnológia. Viszont mióta dolgozom, rájöttem, hogy pont ez a legfontosabb a fejlesztői világban.

zanzibear 2010.10.14. 21:13:12

@Dukefazon:
De, IBM Hollerith táblázó és lyukkártyafeldolgozó gépekkel válogatták le először a náci Németország, majd Európa lakosságából a zsidókat, illetve zsidó felmenőik alapján zsidónak minősített személyeket.

Részleteket ld. itt:
www.ibmandtheholocaust.com/

min 2010.10.14. 21:39:52

@sys_64738: Azt az órát minden orosz járműbe szerelték. A repülőktől a harckocsikig:-)
Nekem is van egy a konyhában. egyszer felhúzod és jár napokig:-))

HgGina 2010.10.14. 21:41:26

ABC-80?
VT-10?
VT-20?
Nekem kicsit hiányoznak.

manager2008 2010.10.14. 22:06:50

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
Én is ott dolgoztam de korábban 1969 -1971 akkor még új volt az NCR Elliott.
Jó csajok voltak a cégnél ))) (vonzó munkahely volt akkor) és éjszakai műszakban lehetett tanulmányozni a lyukkártyákat)))) Csináltunk belőle ágyat a kellő magasságban. Az informatika fontos dolog kérem.
Az össze többi cuccal nagyjából találkoztam ami itt megjelent.

manager2008 2010.10.14. 22:11:47

Az első IBM lyukkártya nagy és komplett gépparkot a nagyapám hozta be az országba.
Igaz, nem tudott róla, hogy most történelmet csinál, de azt tette. Adatfeldolgozásra használták (készletnyilvántartás, pénzügy, személyügy stb.)
(az egyik nagy gyár igazgatója volt)

Cirrus 2010.10.14. 22:14:50

Talán 600-800 kilowatt, nem? Gondolom, azért egy gyenge porszívónál azért többet fogyasztott.

imres 2010.10.14. 22:15:12

Kiegészíteném a cikket.
Lyukkártyás adatbevitel még a 70-es, sőt a 80-as évek elején-közepén is javában volt.
Én a szakmát 1976-ban lyukkártya-rendezőként (szorteres) kezdtem.
:)
Nem volt az rossz előtanulmány, bár az kétségtelen, hogy segédmunka.
:)
A nagy megrendelők tízezerszám ontották az információt, amit valahogy fel kellett lapátolni valamilyen elektronikus hordozóra.
Némi előrelépést jelentett a csoportos-mágneses adatrögzítés. Én a Redifon-Mera (angol-lengyel kooperáció) csoportos adatrögzítőt programoztam.

Sajnos, csak emlékeim vannak, pedig néhány fényképpel szívesen hozzájárulnék a történethez.

segabor 2010.10.14. 22:17:37

@HgGina: ABC-80 az első gép, amin programot írtam. Istenem, de rég is volt az.

Mikrobi 2010.10.14. 23:25:17

Én még egy XT-t meg egy TV Computert szívesen láttam volna. Nekem pl. van egy 8088-as (8 bites!) XT-m, igaz, van benne egy 5 megás vinyó is.

LoviGabi 2010.10.14. 23:34:47

A DOS-os PROPER16-hoz még volt szerencsém; engem az lepett meg hogy nem ilyen 'könnyű' alumínium háza volt, mint manapság van a gépeknek, hanem rendes és nem épp könnyű acélos. Üresen volt olyan súlya mint egy mostani telerakott gépnek :o

moli 2010.10.15. 00:13:26

@BKV reszelő: azert a linket megnezted? egyszeruen?

@Dukefazon: auschwitzban a muzeumvezetesen megemlitik, vitrinben vannak kirakva kartyak.

BushDoctor 2010.10.15. 01:31:07

Jó kis gép volt a vectrex, egy kisméretű arcade machine designja volt. Lehetett rom kazettákat használni hozzá, az Asteroids csak az alapgame volt. A képernyő monochrome volt, de a játékokhoz álltalában járt egy szines műanyag, átlátszó kártya, amit a képernyő elé kellett pattintani, az alap monochrome fehér grafika pedig remek szinessé változott. Egyszer szeretnék majd szerezni egy jó állapotban lévőt.
stupidgamer.com/wp-content/uploads/2008/03/Vectrex.jpg

◄ViZion 2010.10.15. 06:33:53

Ehh, én C64-körül jöttem a számtech világba, ezek szerint fiatal vagyok.
Lyukasztós gépbe hány kiló volt egy program? (nem elírás, nem kilobájt hanem a kg érdekel:) )

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.15. 07:21:41

Ezt látnom kell, kösz, hogy szóltál róla.

A lyukkártyáról jutott eszembe, hogy gyerekkoromban többször is készítettünk mindenféle díszeket rontott lyukszalagból.

Zárójelben mondom, hogy a porlasztót Gottlib Daimler találta fel, a Bánki-Csonka páros csak annak egy szabályozott változatát.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.10.15. 07:57:18

41 évesen én is sok cuccal találkoztam ezekből gyerekkoromban.

Conan a barbar 2010.10.15. 08:00:49

Bakker el kell mennem erre a kiallitasra. Koszi az infot :)

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2010.10.15. 08:38:54

@segabor: Leggyorsabb Basic implementáció, amit láttam valaha. RUN után FOR/NEXT és GOTO/GOSUB ellenőrzés.

Zozosoft 2010.10.15. 09:02:40

Akik mindenféle cuccokat hiányolnak, menjenek el megnézni személyesen, itt a fotókon csak egy kis ízelítőt láthatunk, sokkal több masina van ott még a gyűjteményben! Plusz rádió, tv, háztartási gép vonalon is vannak igen ütős darabok.

EMBEREK! (törölt) 2010.10.15. 09:13:02

@Gukker:
- Anyu, ne piszkáld a dinamómat!
- Jó. Hagyományos.

pit.stop.boys 2010.10.15. 09:20:19

Én is használtam lyukkártyát, még 87-től. A cégnél egy R10-es működött, és lyukkártyákon tárolták a programokat. Egy programköteg 2-10 cm vastag volt. Olyan fél kiló körül volt a súlya a vastagabbaknak. Akkor volt gáz, ha sikerült leejteni, és szétszóródtak a kártyák.
A seregben is találkoztam valami szovjet csodával tűzvezetésre, a nyolcvanas évek végén akarta megmagyarázni a műszaki analfabéta zászlós, hogy ez milyen fejlett technika a ferritgyűrűs memóriájával.
Aztán ott is inkább egy Videoton TVC-re írtak programot a tüzérosztály számára. Lehet, hogy egy Proper volt az első, ahogy Suha írta, de 89-ben, Szombathelyen az Árpád rendszerrel kellett ismerkednem.

Cpt. Flint 2010.10.15. 09:25:58

Huhú, én is HT1080Z előtt ültem először szakközépben, kb. 1984-ben; volt már számtech szakkör, 2 géppel! Mi komolyabbat is akartunk, úgyhogy bejártunk a Vegyipari Egyetem kolijába, ott már hozzáférhettünk AT-k hez is néha. Aztán a húgomnak már ZX Spectrumra írtam a progikat számtech órára...
Istenkém, de rég volt. TI programozható számológépekre (amiket felülfestettek valami magyar márkajellel, de én koszpucoláskor véletlenül lemostam acetonnal) írtunk számolós játékokat, még most is megvan tán a papírra kézzel megírt "progi".

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.10.15. 09:34:26

@Cpt. Flint: PTK volt a "valami magyar" - alias Programozható Tudományos Kalkulátor. :)
Nálam egyszer járt kölcsönbe pár napra egy PTK-1096-os is (ha ez mond valakinek valamit...)
:)

Cpt. Flint 2010.10.15. 10:15:35

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: ez az, nem ugrott be hirtelen. szép arany csíkon volt negatívban (kihagyással) kiírva a PTK-akármennyi a kijelző alatt. Már nagyon el volt koszosodva (a gombok körül is), én kis naiv fogtam a vattát, körömlakklemosót, adj neki. Hoppá, elmázolódott az aranyfesték, most már nincs mese, inkább ledörgölöm az egészet... hát alatta ott van (a gombok alatti feliratokkal megegyező eloxálássál v. lakkozással) a Texas Instrumensts felirat, logóstul. :O
Amúgy nálam is kölcsönben volt, gyárból kihozott példány. Aztán még az egyetemen találkoztam vele geodézia tanszéken, azok használhatták a gyakorlatokon, akiknek nem volt saját rendes todományos számológépük (ami bírta a DEG-RAD meg polár-vektor váltást).

manager2008 2010.10.15. 10:16:50

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?:
Használta a sereg is pld. a tüzérség, és ügyviteli programokat is próbáltak rá írni. Kész téboly volt ha nem olvasott be egy programot tartalmazó mágnescsíkot.
Nem merültem el a programozásában, mert nem arra használták mint amire kellett volna. Képzeljünk el egy alkalmazást amihez tartozik 10-20 mágnescsík és állandóan cserélgetni kell amikor a gép kéri.
Viszont egyszer két példányt bevetettem az országgyülési választás egyik szavazókörének eredmény összesítésre. Amikor bontották a borítékot, azonnal feldolgoztuk az egészet. A végén közöltük a központtal az eredményt is, amit persze baromira nem hittek el mert máshol sehol sem tartottak.

2010.10.15. 10:35:46

Stöki, segíts, ez egy nyilvános tárlat? Látogatható? Megnéztem a linkeket, de használhatatlanok, illetve 2008-as tárlatokat ajánlanak. Pedig nagyon elmennék ide. Kösz.

Flúgatlan 2010.10.15. 10:36:13

ABC-80-on és HT-1080z-n kezdtem, mert annyira nem vagyok öreg... De kellemesek az emlékeim.

Kicsit más, de én még sokat számoltam a 80-as években egy teljesen mechanikus asztali számológéppel. Van vagy 10 kiló, tekerői, kallantyúi voltak meg 3 regisztere kb. 16 értékes jeggyel. A tizedesvesszöt egy csúszkán kellett tologatni. Egy komolyabb osztás fizikailag is sokat kivett az emberből, de volt hangulata. :-) Csilingelt, ha túlcsordulás volt, meg folytonosan kerregett...

Egyszer Newton-iterációval a gyök-2-t is kiszámoltam vele 8 tizedesjegyig, de abba nagyon elfáradtam. :-) De nagyon hasznos volt látni és érezni a regiszterek közti adatmozgást, az átviteleket, meg az egész procedúrát.

codesign · http://vilagkor.blog.hu 2010.10.15. 10:40:47

A GD-71 az egyértelmű kedvenc: de az Ural is ott volt a szeren !

Turanga Leela 2010.10.15. 10:50:37

Ez nagyon jó volt, köszönöm:)

Cpt. Flint 2010.10.15. 10:57:29

@Flúgatlan: ajjaj, ne tudd meg, az egyetemen útépítéstan gyakorlaton mi is használtuk még a tekerős számológépet (Brunswiga?)! Közben meg volt olyan is, aki az úttervét már CAD-dal csinálta.

uni1002 2010.10.15. 11:20:42

A Lengyel Nizza mechanikus motoros elektromos számológépre emléxem. Mikor meghozták a raktárból, beadtunk neki 1/0= műveletet. Elkezdett őrülten csattogva zúgni, és nem akart leállni. Csinálta pár percig, kirántottam a zsinórját a konnektorból, hogy le ne égjen a hajtóműve:-)

arconfosom 2010.10.15. 11:21:04

- Anyu, apu a kertben van!
- Tudom Ányos, kutat ás

Szerintem

rubberbandman 2010.10.15. 11:22:59

@suha: jut eszembe én is láttam elektroncsöves analóg számítógépet ami az RPK tűzvezető lokátorban egy Ural teherkocsira szerelt dobozban volt, egy szekrénnyi volt és kb. 30 műveleti erősítőt tartalmazott. mikor pedzegettük, hogy miért nem félvezetős akkor mondták, hogy ez túléli az atomot.

Celtic 2010.10.15. 17:59:45

@mbazs: Hatigen. Viszont ha az ember rendszergazda, halalba kivanja az egesz szoftveres vonalat, az osszes programozasi nyelvvel es technologiaval (meg a szigorlattal) egyutt es kevesli az opre/archi/infobiztonsag targyakat...

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.10.15. 19:27:23

@shitgun: itt a lényeg: www.omm.hu/eler.htm

hívd fel őket, mikor vannak nyitva

Molylepke 2010.10.16. 22:37:47

Köszi fiúk, most nyertetek nekem egy sört. :D
Barátnémmal fogadtunk, hogy mikor kerül fel a Tanár Úr (gy.k.: Képes Gábor) a blogra. :D

siklara 2010.10.17. 12:37:24

Nagyon köszi utólag is ezt a képes beszámolót, ritka érdekes volt!

Nekünk pihenget a fiókban pár 5.25-ös flopi, bár a gépet már nem láttam, amibe a szüleim dugdosták. A lyukkártyákról is középiskolai számtech órán hallottam utoljára (bölcsész vagyok, úgyhogy érdemben csak ennyit bírtam hozzászólni a témához).

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2010.10.17. 13:55:24

Találtam egy lyukkártyát az egyik könyvemben, ami általánosban volt kötelező olvasmány. A nagybátyám hozta, és eltettem könyvjekzőnek. Most kerestem elő a könyvet a gyereknek, hogy ne a neten nézze meg mit írnak róla, hanem olvassa is el.

szbszig 2010.10.28. 06:27:22

"az output pedig egy írógépen jött, aminek a billentyűit alulról rángatják a relék"

Én se értek a hardverekhez, de nagyon tetszett az egész. Még kérünk ilyen retrókat máskor is! Nagyon jó összeállítás volt! ;)

[su] 2011.04.25. 09:23:59

Ez is érdekes, de igazából én az InformatikaiMuzeumot ajánlanám a közönség figyelmébe!

www.infmuz.hu/

Három Nagy Öreg tartja karban, a fentebb már említett Muszka Dani Bácsi, Bohus Mihály, és Csorba Béla.

A múzeum egy régi ororsz laktanyában kapott helyet három emeleten. Hatalmas élmény!

A gyűjteménylátogatáshoz be kell jelentkezni, a honlapon vannak elérhetőségek. Ha az emailre nem érkezik válasz, ajánlom igénybe venni a telefonos segítséget!

Mindenképpen vigyetek magatokkal enni, innivalót!!!
És ha nem a nyári legnagyobb hőségben mentek, akkor meleg ruhát :]

CodeKiller 2012.05.09. 17:00:39

Én meg eme 2 részes dokumentumfilmet ajánlanám, amiben a legautentikusabban, maguk a feltalálók/fejlesztők elevenítik fel, milyen volt a számítástechnika születése.

www.youtube.com/watch?v=qundvme1Tik
süti beállítások módosítása