HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 5x04: A PC Ultra magazin

2019.03.02. 22:04 Stöki

Van ez a magyar gémersajtót feldolgozó sorozatunk, amiben volt már szó a Zedről, a Gamestarról és a PC-X-ről, és persze fájó hiány még egy (vagy akár kettő) adás a Gururól, az 576 Kbyte-ról és persze a Commodore Világról. Most ugyan nem ezekről lesz szó, de a CoV-ot kicsit azért érintjük, ugyanis annak megszűnésével jött létre a PC Ultra, amiben pár lapszám erejéig CoVboy is visszatért. (Tényleg, nem tudja valaki, mi van CoVboyjal? Úgy meghívnánk vendégnek.)

podcast102.png

A PC Ultra sztorijához pedig Hancu volt a legalkalmasabb vendég, hiszen ő ott kezdte főállású újságírói karrierjét, bár erre a kezdetre nem feltétlenül volt büszke az adásban. Ezért is big thx neki, amiért vállalta, és szeretném megnyugtatni, hogy nekem is borzalmas élmény elővenni a régi PC Ultra-cikkeimet. Bónusz pornófilmajánló, és vállalhatatlan majmos szóvicc, vállalhatatlanul sokszor. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy az adásban előkerülő témák, játékok:

Legközelebb a jövő héten jövünk Checkpoint Minivel, aztán következik a 200. adás! (Készültek róla fotók is, Desternek hála.) Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink a Runyai Stúdió podcastjében, A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20190302.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, Huszti András, cue, Senye Dénes, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, CsikosZ, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Arsenic, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Magyar Kristóf, Kester, HaverDodi, arpadapunk, ArcadeMacho.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

 

51 komment

Címkék: retro podcast checkpoint játéksajtó pc ultra

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3814662283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2019.03.03. 01:48:44

"kb ekkora lesz kész a Home Page-ünk as Interneten"
Igazi kortörténeti dokumentum ebből a szempontból is.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.03.03. 07:30:07

a photocd lejátszó nem is drága annyiért, viszont a vfx1 sisak 160-ért már igen húzós. egy oculus rift sem kerül annyiba most.

j.gabi 2019.03.03. 10:01:29

Stöki, felteszed majd a 200. checkpointot? Plusz még szeretnék kérni egy ujgur nyelvű rovásírásos átiratot. Köszi.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2019.03.03. 10:18:05

Nem nem nem, Stöki genezise NEM a PC Ultra volt. Publikált már évekkel korábban máshol.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.03.03. 10:43:59

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: A gimnáziumi iskolaújságra gondolsz, ugyebár. ;)

AnnieC 2019.03.03. 15:12:12

@manson karcsi: Most lehet, hogy nem kerül annyiba a Rift, de amikor megjelent, akkor itthon nem lehetett 200 ezer alatt beszerezni.

defaultXEX 2019.03.03. 18:21:44

Régen volt ennyire vicces az adás, nagyon jól szórakoztam! :)
Egy olyan ötletem támadt a műsor hallgatása közben, hogy valahogy meg kellene köszönni a közösségnek, hogy olyan sokat tesz hozzá a műsor a magyar videojátékos kultúra magas színvonalon tartásához. Erre egy kiváló módszer, ha valami új fogalmat, amely még nem rendelkezik magyar névvel, az alkotókról neveznénk el. Konkrétan arra gondoltam, hogy a loot box elég magyartalan, és sajnos eddig nem sikerült honosítani a nevét. Mi lenne ha mostantól stökiláda lenne?

sykth.com · http://sykth.com 2019.03.03. 21:30:40

@defaultXEX: szerintem Stöki nincs nagyon oda a loot box-okért, vagy büntetni akarod? :)

NorbiGO 2019.03.03. 21:32:59

Kár, hogy Lákusz ennyire elérhetetlen. Mármint tényleg ennyire, hogy még a hozzá közel álló(?) volt munkatársak/haverok sem tudják, hogy mi van vele. A róla eddig megismert kép alapján lehet, hogy még a podcastet is túlzásnak vélné mert "szerepelnie" kellene benne, bár pont, hogy nem kellene... bőven elég lenne ha csak beszélgetne veletek arról a röpke 20 évről amit ebben a témában eltöltött. Úgy érzem, hogy sokezren hiába várjuk a vele készülő adást, de hát a remény hal meg utoljára.

A ZED-es mellett ez is nagyon jó anyag lett, múltidézésben Hancu könnyeden pikírt kommentárjai valahogy emberközelivé teszik a számomra kisgyerekként felnagyított újságosdit.

FF 2019.03.04. 05:41:56

Nna, ha tényleg előkerítitek CoVboyt, azt az adást még meg is hallgatom.

@Stöki: nem tudom, a hosszú nevű kolléga mire gondolt, nekem valami Démon rémlik, de az mintha már a gimnázium után lett volna... :)

2019.03.04. 09:26:47

Jó volt, a winchester nélküli XT-n floppyról kellett a DOS-t is bebootolni.

lokkoL 2019.03.04. 10:16:56

helyes a következtetés, hogy Lacus = Cowboy?

Majdénmegmondom 2019.03.04. 11:24:49

Én is csak most tudtam meg, hogy ki is az a sokat emlegetett Lákusz. Kellenek ezek a belterjes infók, amiről az átlag olvasó mit sem tud. A mi családunkban az 576 volt AZ ÚJSÁG, és csak sok-sok évvel később tudtam meg fórumokból, blogbejegyzésekből és személyes sztorikból, hogy Zolee, Martin, Vári Zoli, Balogh Zsolt és a többiek valójában messze nem is voltak olyan jó arcok, ahogy én azt tizenévesen képzeltem.

Térdep Elek 2019.03.04. 12:00:11

Cov-boyt-aka-runk! Cov-boyt-aka-runk! Cov-boyt...

payskin 2019.03.04. 12:11:38

@Majdénmegmondom: A TRf is egy kötsög volt a PC-X-ben. Fiatalként hajlamosak vagyunk az idoljainkra élő legendaként tekinteni, aztán, mikor kiderül, hogy ők is hús-vér emberek, és egyáltalán nem púznak rózsavirág illatút, egy világ dől össze bennünk. Így van ez.

Komojtalan 2019.03.04. 12:21:00

Tavaly év végén rendezgettem a Spectrum világ, COV, PC Ultra sorozatomat. SPV -ben, COV -ban mindig volt valami amit el kellett olvasnom, a PCU összes számaval 5 perc alatt végeztem ... Nem is értem miért vettem annak idején? Ma meg kezembe akadt egy CD -s doboz, amelynek a tetején a CD Ultra volt. Ment ki a szemétbe a Chip meg hasonló CD -k, a CDU -t hagytam meg csak, igaz nem tudom miért, mert csak Dos alatt menne.

GalaHU 2019.03.04. 12:50:47

Akkorm legalább írjuk ehelyesen: CoVboy!!!!

Stussz 2019.03.04. 13:24:18

Gyerekek, az hogy ki volt köcsög meg ki nem, nem pont jó oldalról nézitek. Az újság szerkesztése komoly munka, bár ez a kifejezés a PC Ultra esetében párszor visszaszalad az ember torkán.
Jópofiság nem feltétlenül takar teljesítményt. Ideális esetben a kettő együtt mozog, de akinél a teljesítmény elmarad attól idővel meg kell válni, ez is valakinek a (nem túl hálás) feladata lesz.
Aztán persze vannak azok akiknek olyan jó a stílusuk és/vagy annyira kedvelik az olvasók, hogy kénytelen vagy elviselni a phantasmagorilláit.
Csodálkoztok hogy egy idő után besavanyodnak az emberek?

Helyszíni zsemle 2019.03.04. 15:15:14

Elege belterjes volt, az egyszeru nezo nem ismeri azokat az embereket meg torteneseket amikrol beszeltek.
Es kozben meg senki nem emlekezett semmire, mintha amnezias komas betegek beszelgetnenek, arrol hogy semmire sem emlekeznek.

Ha mar 50-szer emlitik mondhattak volna mi volt a szavazas meg hogy mi volt benne a plane.

Karvaly 2019.03.04. 16:59:27

Azt kétlem, hogy ha CoVboy előkerülne, akkor vállalna egy ingyen adást. Na de pénzért... Azt meg szerintem simán összedobnánk, amennyire gondolna.
De örülnék neki, ha valaki tudna róla végre valami biztosat mondani.

MelakFromSZTSZ 2019.03.04. 17:16:44

vállalom: nekem tökre bejön a PC Ultra mai szemmel is :)

sykth.com · http://sykth.com 2019.03.04. 17:31:16

@Helyszíni zsemle: szavazás? amit többször említettek, az ki van fejtve az elején, értékelni kellett a cikkírókat, és aki 5 alatt volt azt kirúgták, vagy mire gondolsz?

Stussz 2019.03.04. 18:08:16

@sykth.com: Nem csak simán kirúgták őket, hanem a dolog részleteit is közölték a nagyérdeművel nem kicsit megalázva a kirúgott újságírókat.
Enyhén szólva agyament.

sykth.com · http://sykth.com 2019.03.04. 18:13:28

@Stussz: nem összefoglalni akartam, csak kérdezem, mert írta, hogy milyen szavazás. A "majd máshol még írhattok" búcsúztatás röhejes, ez tény, de a szavaztatás után nem közölni az eredményt sem lett volna egy túl okos döntés. Az értékelési rendszer bevezetése meg konkrétan korszakalkotó, ha valakit nem kedvelnek, tudjunk már róla, mert egyszer csak nem veszik majd az újságot. (Ha nem reprezentatív a minta, akkor meg rácseszünk, hangos kisebbség kirúgatja a legjobb írókat, ...)

Stussz 2019.03.04. 18:17:54

@sykth.com: Civilizáltabb módon is végig lehetett volna vinni a dolgot. Kiteregetni a szennyest aztán odavetni egy cinikus megjegyzést minden csak nem civilizált. Más módon is meg lehetett volna csinálni, de ahhoz egy kis gógyi is kellett volna a főnök részéről.
A PC Ultrára értve, természetesen :)

mbm 2019.03.04. 22:55:08

@defaultXEX: Lehetne, nem is tudom, zsákbamacska.

Po 2019.03.05. 11:07:08

@Komojtalan: egy-két évente én is át szoktam lapozni a teljes gyűjteményt, jó kis nosztalgia trip...

A szavazás abban a számban történt, aminek a címlapjára Grath csak úristen-ezett. Én személy szerint nem küldtem vissza szóval az én lelkiismeretem tiszta... na nem azért, mert jó fej vagyok, csak ki kellett volna vágni az újságból, az meg nem az én stílusom. CoVboy gyárilag 10 pontot kap, mondani sem kell. :)

@Stussz: az meg lett említve, hogy a kevés pontot elérő versenyzők esetleg a jövőben háttérbe szorulnak, esetleg repülnek is, lásd:
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/PcU/pcu8/pcu8-24.jpg
de egyetértek, az "elbocsájtó szép üzenet" nem volt éppen baráti.

Egy kis odabökés Hancu tördelő skilljeinek ("Phantasmagorilla, én tördeltem, biztos hogy tökéletes"), nézd csak meg a második hasáb elejét... kicsit szűkös az az inventory szerintem :D

veganhentes 2019.03.05. 16:25:53

Szégyen-nem szégyen, de nekem nagyon kellemes emlékek fűznek ehhez az újsághoz. Általános iskolásként számomra ez volt az egyetlen megfizethető játékmagazin. Abszolút tudtam vele azonosulni, mondjuk ez azért is lehetett, mert tényleg egy 13 éves színvonalát hozta. :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2019.03.05. 17:25:02

@Ivan Olsen:
Hah, csak nem Comic Sans volt a PC Ultra tartalomjegyzékének lendületes, fiatalos, laza és cool betűtípusa?
:D

Havas Henrik 2019.03.05. 17:58:25

Eleg nagy geciseg volt ez a kiszavazosdi. Ha en lettem volna az egyik szerzo, tutti vettem volna ezer ujsagot, es visszakuldtem volna 10 ponttal a nevem melett, a tobbikre meg 0 pontot adtam, volna.

Belegondolva, lehet hogy nyertes iro az a hancu pont ezt csinalta. :))))

scherier 2019.03.06. 10:28:53

Még nem hallgattam végig, de annyit tudnátok spoilerezni, hogy kiderül-e a műsorban a legfontosabb dolog, hogy Hancu végül visszament a barátnőjéhez Adry-hoz aki megbocsájtott neki?:)
Bocs srácok, de a Hancu név hallatán nekem mindig ez a Cov-os apróhirdetés ugrik be először, sajnálom:))

Taldarim 2019.03.07. 09:59:35

@Po: Valakinek aki nem élte át ezt a korszakot, valamelyik adásban szóba kerülhetne, hogy miért is ekkora legenda ez a CoVboy. Ez olyan mint a régi kommunista dalokban a Geyer Flórián, róla se derül ki egyik dalból sem hogy ki volt. :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.03.07. 12:37:02

@Taldarim: geyer flóriánról van szép szócikk a wikipédián, tessék olvasgatni.
viszont covboy-t, mint jelenséget leírni a wikin teljességgel lehetetlen. röviden talán úgy lehetne jellemezni, mint borgőzös, nagydumás korai influenszer.

Grath 2019.03.08. 10:04:25

@Taldarim: nyilván lehetne hosszan is írni róla, de
-ő volt az első olyan játék-újságíró, aki értett ahhoz, amiről írt (akkori viszonylatban) és emellett írni is nagyszerűen tudott (mindenkori viszonylatban).
-az egyik leghumorosabban író játék-újságíró volt.
-a Commodore Világ magazin volt "A" lap akkor Magyarországon, amikor a játékosok közössége létrejött idehaza. Lényegében mindenki, akinek volt C64-e, olvasta a lapot, ami azt jelentette, hogy olvasta és ismerte és jó eséllyel kedvelte CoVboyt

Később, amikor 576-ot csinált, talán már nem volt egyedül azzal, hogy ért a játékokhoz (sőt, ekkor már voltak tájékozottabb, mélyebb tudással - például hardverismerettel - rendelkező kollégák), de annyira jól írt, hogy sokan miatta vették a lapot, és nem feltétlenül a tartalom miatt.

Ilyen szempontból mindenképp a magyar játék-újságírás első nagy, és így megkerülhetetlen alakja, aki felé tényleg tízezrek fordulnak nosztalgiával.

Taldarim 2019.03.09. 07:41:44

@manson karcsi: Azért a 60as, 70es években nemigen volt még wikipédia.

@Grath: Értem, remélem egyszer tényleg sikerül megtalálni.

Po 2019.03.09. 08:45:19

@Taldarim: lassú vagyok és Grath már nagyjából meg is válaszolta, annyit tennék hozzá, hogy maga a kor is tehet róla. Nemcsak wiki nem volt, de net sem nagyon, meg angoltudás sem, stb. Áramlottak befelé a játékok (khm.) és a legtöbb esetben ott állt az akkoriban formálódó játékos társadalom és csak vakarta a fejét.

Az átlag ifjoncnak ott ültek a lemezein/kazettáin az innen-onnan beszerzett programok, egy szótár (legalább a szavakat kibogarászni), és a haverok/klubok a közös ötleteléshez. Nagyjából ennyi...

Az elérhető számtech könyvek inkább voltak tankönyvek (értsd alapos és részletes, de száraz és unalmas), az a néhány létező újság szintén nem a fiataloknak szólt, és inkább üzleti oldalról közelített (kb. mint a PC World és társai később).

Ebbe a környezetbe érkezett meg az SpV, és nyugodtan lehet mondani, hogy letarolta a piaci rést :) még azok is olvasták, akik Spectrum közelében sem voltak soha. Nemcsak a játékokról írtak, a programozást és társait is vicces hangvétellel kezelték.
Aztán egy évvel később ennek farvizén jött a CoV, a bejelentkezésben elég jól leírják az akkori viszonyokat:
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV1/cov1-1.jpg
(a zalalövői Mgtsz. volt talán az első mém...)

Mivel CoVboy vitte a második számtól indult levelezési rovatot, kb. ő lett a CoV arca. Olyasmi mint mostanában a játékok CM-ei, vele voltak közvetlen kapcsolatban a srácok-lányok, lehetett írni neki Gödről éppúgy mint Vácról (Hancu :D ), és még a stílusa is egyedi volt.

Nálunk az osztályban csak egy pár embernek volt gépe (egy Amiga, a többi C64 vagy +4), de a levrovot mindenki olvasta. Amikor megjött a friss szám (előfizetés, naná, az újságosra nem lehetett számítani) közösen röhögtünk rajta a szünetekben. Voltak is levelek az évek során, ahol úgy indítottak a levélírók, hogy "Nem játszom, csak X/Y/testvér kezében láttam a levelezést és..." :)

Savior 2019.03.09. 10:05:27

@scherier: pcmuskatli linket légyszives, az apróhirdetéseket akkoriban átugrottam, így erről is lemaradtam. :(

natS 2019.03.09. 15:01:48

Nekem CoVboy még kimaradt, bár még emlegették, mikor én elkezdtem újságot olvasni. Viszont Brazilt hatalmas formának ismertem a levelezési rovat alapján a Guruban, vele igazán elbeszélgethetnétek akár a semmiről is, biztosan élvezném. (Hozzácsaphatnátok egyben Lazát is.) Nem gondolom, hogy csak CoVboy-pótló adás lenne, saját jogán is érdekes ember lehet. Beszélhetne mondjuk a Guru táborokról, oda sose jutottam el, pedig elég hangulatosnak tűnt a leírások alapján.

the_indigo 2019.03.09. 19:47:02

@natS: Támogatom! Brazil, Laza, Lily, bármelyikükkel szívesen meghallgatnék egy beszélgetést.

scherier 2019.03.11. 18:55:27

@Savior: Elég sokszor volt benne, mindig röhögtem rajta, itt vannak a lapok:
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV43/cov43-23.jpg
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV44/cov44-19.jpg
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV45/cov45-19.jpg
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV467/cov467-34.jpg
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV48/cov48-20.jpg
és az utolsó, egyben a legjobb:
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV49/cov49-20.jpg

Azóta végig hallgattam, és nem volt benne! Szerintem ez is megérne egy pár mondatot az eljövendő egyik Hancu-s podcast-ben, hiszen elég egyedi esetről van szó, nem sűrűn könyörgik vissza a pasijukat a csajok apróhirdetésben, főleg nem számtech újságban, és főleg nem ilyen kitartóan:) Vagy egy régebbiben ahol szintén Hancu volt a vendég volt róla szó, és átsiklottam felette?

scherier 2019.03.11. 18:55:56

@Savior: Elég sokszor benne volt:

pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV43/cov43-23.jpg

pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV44/cov44-19.jpg

pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV45/cov45-19.jpg

pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV467/cov467-34.jpg

pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV48/cov48-20.jpg

és az utolsó, de egyben legjobb:)
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV49/cov49.html

Azóta végig hallgattam, és nem volt benne, a korábbi adásokban ahol Hancu volt a vendég, nem volt erről szó?
Legközelebb kérdezzétek már meg erről, mert ez elég egyedi eset a számítástechnikai sajtó világában:)

scherier 2019.03.12. 07:27:50

Bocsi, azt hittem elsőre nem ment át.

Generic Jingle 2019.03.14. 13:27:41

A beszélgetésben említett Mónikáról nincs fotó véletlenül?

BobaFett 2019.03.14. 19:55:12

CoVboy azért "írt" párhuzamosan két ujságba, mert a régibe nem ő irt, hanem valaki a stábból próbálta utánozni. Volt is belőle balhé, ezt a storit lehozta az 576, szóval visszakereshető a váltás után néhány számmal lehet.

Savior 2019.03.27. 17:31:24

@scherier: Basszus, tényleg nem emlékeztem, de a Hancu, menjél már haza!-ról beugrott. :D

Én egyébként a CoV-ot addig vettem, amíg Commodore volt; a névváltoztatás jó kifogás volt az abbahagyásra. Az az igazság, hogy a végén már teljesen elvesztette a kezdeti báját, a sok műmájer arc nem tudta a régi minőséget hozni. PCU-t összesen egyet vettem meg kíváncsiságból, de ez volt az utolsó számítógépes újság, ami járt a kezemben. Egyébként pont a Blond Justice-os. :)

izellajos 2021.09.01. 20:11:11

Megtaláltátok végül CoVboy-t? Van vele retro adás valamerre? Egyre jobban legendává válik az ember, még így 2021-ben is.
süti beállítások módosítása