HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A 10 legjobb C64-játék (amikhez könnyen lehetne találni még 10-et)

2015.03.26. 08:18 Stöki

Persze, nincs olyan, hogy 10 legjobb C64-játék. Minden idők egyik legnépszerűbb személyi számítógépére több tízezer játék jelent meg fénykorában, és a platform rajongói ma is aktívak, az elmúlt években olyan játékok születtek, mint a Prince of Persia C64-verziója vagy akár a magyar fejlesztésű, kibővített Newcomer. Ebből a merítésből lehetetlen csak tízet kiválasztani, de még száznál is nehezen lehetne megállni. Szóval a lentiek inkább csak amolyan személyes kedvencek, kommentekbe jöhetnek bátran saját top10-ek, kiegészítések.

8035810_163320_93482e094a2edaacf4f477c849238a17_wm.jpg

The Last Ninja 2 (1988)

Nem vitás, hogy a platform egyik csúcsjátéka a platform egyik csúcsfejlesztőjétől, a System 3-től. Gyönyörű grafika, csodálatos zene (Matt Gray, leborul, leborul) és nindzsás akciózás izometrikus pályákon. Oké, az első rész is ilyen volt, de a második egy fokkal jobb volt minden tekintetben. Viszont említsük meg, hogy az elsőn magyarok is dolgoztak, mielőtt a System 3-hoz került a programozás (egy forgatókönyv szerint ellopták a magyarok munkáját, de ez azért vitatott). A második részből állítólag ötmillió példány kelt el (bár valószínű, hogy ez inkább összesített adat minden platformra), warezban meg vélhetően a többszöröse, szóval akinek volt C64-e, szinte biztosan találkozott vele.

Impossible Mission (1984)

A C64-játék, amivel ma is bármikor tudok játszani, egy fél pillanatra sem untam meg az elmúlt 30 évben. Egyik első játékélményem volt a robotokkal zsúfolt labirintusban rohangáló titkosügynök, de csak később tanultam meg értékelni a játék összetettségét, amikor rájöttem, hogy mit is kell benne csinálni. Mire főiskolára kerültem, már csuklóból ment a végigjátszása, és a koleszban azzal szórakoztunk, hogy emulátoron versenyeztünk, kinek marad több ideje a játék végére. Ma is elő-előveszem, kényelmi okokból a Krissz által fejlesztett böngészős verziót. A második részt 1988-ban magyarok fejlesztették a Novotrade-nél, az is legalább olyan jó, mint az előd.

Maniac Mansion (1987)

Persze, lehetne említeni az 1986-os úttörő Labyrinthet, meg vannak, akik szerint a Zak McKracken a jobb, de azért leggyakrabban a Maniac Mansiont említik, mint az első igazán kiforrott point-n-click kalandjátékot, ami kis túlzással a műfaj szálláscsinálója lett. A szöveges kalandjátékok után hihetetlen kényelmes kezelőfelület, a több választható főhős és Ron Gilbert elborult humora az instant klasszikusok közé röpítette a játékot. A program nevét megőrizte a motorja (SCUMM, Script Creation Utility for Maniac Mansion), és mai napig őrzi, hiszen továbbélése, a ScummVM köré népes kommuna szerveződött.

ELITE (1984)

Az eredetileg BBC Micróra írt űrhajós alapjáték C64-en még zajosabb siker volt, és mai napig hihetetlen, hogy szemtelenül fiatal alkotói (az akkor 19 éves David Braben és 20 éves Ian Bell) hogyan tudtak annyi mindent belegyömöszölni egy 8-bites gép memóriájába. Az űrállomásra dokkoláshoz világéletemben béna voltam, de azért lelkesen próbálkoztam vele, aztán amikor szereztem egy haveromtól egy mentett állást, amiben már volt autodokkoló, kinyílt előttem az univerzum. Volt idő, amikor fejből köptem, hogy melyik, pár vektorból összerakott űrhajónak mi a neve, ma már azért csak Wikivel menne.

Pirates! (1987)

A játék, amivel megtanultuk Sid Meier nevét. Rengeteg részfeladatból felépülő, és korához képest igen szabad kalózkodásszimulátor (tulajdonképpen sandbox játék, akárcsak az Elite, csak akkor még nem volt külön név ezekre). Amikor végre lett lemezmeghajtóm a gépemhez, napokig csak ezzel játszottam, és ez volt az első játék, amivel átjátszottam egy egész éjszakát. Több remake-je is készült később.

Archon II (1984)

Az 1983-as Archon az Electronic Arts egyik első játéka volt, remek táblás társasjáték, kisebb akcióbetétekkel fűszerezve - egyfajta fantasy sakk, ha úgy tetszik. Pokolian szórakoztató volt, korának egyik legjobb kétszemélyes játéka, amit az egy évvel később érkező folytatás tudott még fokozni az alapjáték csiszolgatásával. A jelenkor még mindig adós neki egy tisztességes remake-kel.

Project Firestart (1989)

A C64 és a mozi találkozásánál magától értetődő lenne a Cinemaware játékait (Defender of the Crown, Rocket Ranger) emlegetni, de én inkább a Dynamix Project Firestartját hozom ide, mert ez sokkal simábban valósította meg a filmes élményt, életre keltve a C64 egyik legijesztőbb játékát. Idegen lények által megszállt űrhajón rohangálni úgy, hogy bármelyik sarkon belefuthattunk egy gyors állóképpel vagy minijelenettel tálalt véres hullába vagy szörnybe - meghökkentő és nagyon menő volt ez akkortájt. Ami a filművészetnek a Nyolcadik utas a halál, az volt a Project Firestart a C64-nek.

Wasteland (1988)

Sok szerepjátékot lehetne felhozni, mert a C64 erős volt a zsánerben (gondoljunk csak az SSI cuccaira vagy az Ultimákra, esetleg a Bard's Tale-re), de nálam mindet felülmúlta a Wasteland. Brian Fargo posztapokaliptikus játékánál volt szebb grafikájú RPG, de a környezet és a sztori kidolgozottsága, a kicsit Mad Maxet idéző hangulat engem nagyon elkapott, és hasonlót csak évekkel később, a Falloutnál éreztem (ami nem csoda, mert a Fallout készítői nagy Wasteland-rajongók voltak). A folytatásra egészen tavalyig kellett várni, rajongói segítséggel születhetett meg, és elég jó lett, igazi kickstarteres sikertörténet. Szörnyű felelőtlenségből amúgy nem volt még nagyobb cikk a blogon a Wastelandről, idén feltétlenül bepótoljuk.

Laser Squad (1988)

Julian Gollop 8-bites korszakának megkoronázása, ami sokat merített korábbi játékaiból, és kiforrottságával, jól kitalált játékrendszerével a Spectrum és a C64 talán legjobb stratégiai játéka tudott lenni. Egy nemzedék alapélménye, ahogy Corporal Jonlan (aki valahogy mindig Jolán lett) lepuffantja Sterner Regnixet, akárcsak a szinte elpusztíthatatlan Battle Droid. Kétszemélyes játékban nemigen volt párja, mai napig le tud kötni, pedig azért születtek azóta már ennél jobb körökre osztott stratégiák - például az UFO, hogy Gollopnak ne csak a 8-bites korszakáról essen szó. De az első szerelem akkor is a Laser Squad marad.

Paradroid (1985)

Andrew Braybrook kultjátéka, amit kevesebben ismernek, mint illene, mert sokaknak megvolt warezból, de nem tudták, mit kell csinálni vele. Egy 001-es számú valami mászkál egy űrhajóban, találkozik más számokkal, azok lelövik, de néha bejön valami kapcsolási rajz, ott valami pittyeg, aztán vége - nekem is ez volt az első találkozásom a Paradroiddal, de aztán egyszer utánaolvastam, mit is kell benne csinálni, és összeállt a kép a megbolondult droidokat meghekkelő 001-es egységről, ami elfoglalja nagyobb verziószámú pajtásait, és a kapcsolási rajzról is kiderült, hogy valójában egy tök jó logikai játék, amiben ráadásul piszok gyorsan kell reagálni. Aztán nem bírtam abbahagyni, amíg végig nem játszottam. Van egy egész jól sikerült pc-s remake-je is.

És amiket fájó szívvel kihagytam: Wizard of Wor (igazából ez is simán top10 lenne, de végül szándékosan nem válogattam be eredetileg arcade gépekre készült játékok átiratait), Commando (dettó), Bruce Lee, Sentinel, Microprose Soccer, Armalyte, Katakis, Karateka, Wizball, Inernational Karate +, Mayhem in Monsterland, C.r.e.a.t.u.r.e.s., Turrican II, Bubble Bobble, Barbarian, Ultima IV, Defender of the Crown. Meg amiket kommenteltek.

168 komment

Címkék: retro toplista c64

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr777302456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2015.03.26. 15:38:21

@Piszok Alfréd és a Matrózfröccsöntő Bt.: Oil Imperium nekem németül volt meg. Még annyit se tudtam, amennyit angolul, de emlékszem, hogy órákat játszottam vele.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2015.03.26. 15:45:22

@powerage: Wow, köszi, ez nekem nem volt meg.

greffi 2015.03.26. 16:13:38

Huhúúúúú... micsoda nevek... :)

Itt az én listám is, elég sokat nem látok belőlük.

Paperboy
Barbarian II
Hostages - ezt mondjuk simán tolnám most is PC-n, eszméletlen hangulata volt.
Prohibition - mesterlövészes óriásosság. :)
Water Polo - nem nagyon tudok más vízilabda játékról semmilyen masinára, ráadásul ez magyar fejlesztés volt. konkrét szombat délutáni program volt a srácokkal közös bajnokságot nyomatni.
Super Ski Challenge
Aztec Challenge
UGH! - mindig elég korán behaltam, de az első néhány küldetéssel is nagyon jól elszórakoztam. :)
Elvira 2 - Őrült hangulatos, asszem vmi vámpíros RPG
Tapper - joy gyilok :)
Caveman Ughlympics - a zseniális anyóshajítás... :D
Xonox - szintén magyar fejlesztésű, sehol nem akadok a nyomára, sidescrollos gáma, amiben egy helikopterrel kellett alagútban haladva nyírni az ellent.
Ja és a Microprose Soccer, ahol Omán válogatottjával többször megnyertem a világbajnokságot :D

paráznabillegető 2015.03.26. 16:14:00

mindent leírtatok.
mident.
ehhez nincs mit hozzátenni.
egy epic korszak epic játékai.

Redmond 2015.03.26. 16:28:29

@Crom77: Lords of Chaos teljesen háttérbe lett szorítva, a kor egyik legjobb játéka sajnos nem kapta meg a méltán megérdemelt népszerűséget... amigára még jobb lett...

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2015.03.26. 16:40:24

Mifelénk a Pirates! helyett, a Thai Pan dívott. Meggyőződésünk volt, hogy a Pirates! a klón. :)

A Lemmings, szerintem Amigás volt.

Én Rátkai átkait sem hagynám ki a felsorolásból. Mivel akkoriban elég erősen híján voltunk az angol nyelv ismeretének (az orosz szöveges kalandjátékok pedig ritkák voltak), a magyar nyelvű gémek, osztatlan sikert arattak.

Számomra a Zak valamiért szórakoztatóbb volt, mint a MM, pedig a MM-t még leírás nélkül toltuk végig 5-en, 6-an gondolkodva a megoldásokon.

A Wizball pedig örök darab, szívem csücske. :) Máig nem tudom, hogyan voltunk képesek végigtolni örökélet nélkül. Persze ketten, egy Wiz, egy Macsek. Ment is, a "Naa, ne pattogást vegyél, engem hozzál vissza!" A macsek és a varázsló örök harca. :)

Nefoglalkozzvele 2015.03.26. 16:58:26

Hűűű... Tényleg nehéz tízet kiszűrni. Szóval:

Revs II. - Geoff Crammond első szimulátor programjának második része
Test Drive II. (a bónusz lemezekkel)
Grand Prix Circuit - Forma-1-es Test Drive
E.H. Soocer - Egész NB I-es szezonokat lejátszottam vele
Hypaball - Jó kis űrfoci, azóta sem láttam hasonlót
Pub Trivia - angol nyelvű kívzjáték, nyelvgyakorlásnak is kitűnő volt
F1 manager - olasz nyelvű Forma-1 menedzser játék, de apám kéziszórárának segítségével elboldogultunk vele
Street Rod I. - már más is említette
Duotis - Tetris két játékossal - órákat el lehetett játszani vele
Defender of the Crown - haveromék megcsinálták a magyar fordítású változatot, nem tudom találkozott-e valaki vele

prunoki 2015.03.26. 17:35:10

Boulder Dash nagyon hiányzik nekem innen.

gary-z 2015.03.26. 17:58:10

Stunt Car Race
Artillery Duel
Rick Dangerous
Newcomer (magyar fejlesztés)

gary-z 2015.03.26. 17:58:46

Ja...
És a Grand Prix Circuit.
Az egyik legjobb....

Bellagio 2015.03.26. 18:20:20

Azota is keresem az Oil Imperium jatszhato formajat PC-re vagy iOS-re, tud valaki segiteni?

Lady.Vengeance 2015.03.26. 18:29:02

@prunoki: Nekem is!

Plusz Monty on the Run, Spy vs Spy, Oil's Well, Quest for Tires.

Bobby Newmark 2015.03.26. 18:38:41

@Bellagio: PCn bármit tudsz játszani emulátoron.

Mindent megtalálsz hozzá itt:
c64hq.hu/

system 3 2015.03.26. 18:40:33

Turrican 2
Last ninja 2,3
Helicopter jack
turbo charge
lemmings
Narc
wings of fury

makru 2015.03.26. 18:41:13

Én a Lords of Midnight és a folytatás, a Doomdark's Revenge említését hiányolom. Nagyon rájuk kattantam.

traz75 2015.03.26. 18:44:24

Sok zseniális játék volt C64re, de számomra messze kimagaslott közülük három :

Elite, Pirates, Gunship.
Ezekkel BÁRMENNYI ideig el tudtam játszani bár a pirates esetében kicsit bele kellett "javítani" a progiba hogy soha ne küldjön nyugdíjba. Mindháromban több ezer játékórám volt, és soha nem untam meg. (piratest, gunshipet kicsit meghekkeltem final-3 kártyával hogy turbóval töltse, ne simán)
Emlékszem egy olyan karácsonyra, amikor konkrétan két teljes napot töltöttem a legnagyobb boldogságban az elitettel (csak kajálás kedvéért tartottam pár perc szünetet :D), és akkor is csak azért feküdtem le aludni mert észrevettem hogy kezd a táp olvadozni. :D

A Giana Sisterst bármikor végig tudtam vinni hiba nélkül, haverral ugyanezt egyszer megcsináltuk a Wizballal is (hú, pedig ott aztán durván felpörögtek az események párszor, macskaként - azon múlik elsősorban a siker) időnként csak reflexből toltam mert a szemem előtt már összemosódtak az enemy hegyek minden irányból :D).

Az olasz F1 manager is király volt - azt is lehetett ketten is játszani!, emlékszem hogy a kvalifikáció arcade módban ment, az összes pálya összes kanyarkombinációját leírtam papírra hogy meglegyen a pole, persze úgy könnyebb volt hogy miközben tolta az ember, a másik a papírból mitfárerkedett. :)

Grand Prix Circuit : az mindenkinek megvolt, hogy ha a legnagyobb sebességfokozatban nyomtad a tűzgombot, akkor a motorfordulatot durván felpörgette? A sebesség nem változott azonnal csak amikor elengedted a gombot, de akkor hirtelen megugrott a fordulatszámnak megfelelőre... (kb mintha üresben lettél volna addig) Leginkább arra volt jó, hogy az autó elméleti csúcssebességénél gyorsabban mehess - leginkább a Williamsnél jött ki a különbség (a Ferrari 5 sebességes volt, a Mclarennél pedig nem volt annyira limitálva a maximális fordulatszám), nagyobb csúcssebességet lehetett így kisajtolni belőle mint az erősebb Hondából. :)

A Strike Fleet is zseniális volt, nem nagyon láttam ahhoz hasonlót PCn. Steel Thunder is kedvenc volt, meg persze egy rakás focimanager, stratégiai játék, kalandjáték...

De két progi amivel még sokat toltam, de senki nem írta még :

Tennis Manager : szintén volt kétjátékos mód, a meccseket rendesen tolni kellett joyról. Egész korrekt versenyrendszere volt valós pályanevekkel, világranglista is volt, nem volt egyszerű top 100ba jutni sem annak ellenére hogy maga a játék elég arcade volt.

BMX Simulator : fix képernyős verseny, talán 3 vagy 4 pályával (a különböző részek között csak a más pályák volt a különbség). Jókat lehetett hülyülni vele ketten.

Régi szép idők. :)

Mercenary (1-2) számomra inkább "A" +4es játék volt. 1:1ben átírták rá! :)

alien 2015.03.26. 18:45:38

@Leadfoot: ezek nagyon ott voltak a tankostol megőrültem. Tow 2-t minden nagy tanknak.
Gunship csucs. Street rod elite pcn is megvolt. Pirates meg megy app-ben.
Ja sim city is csucs volt.

alien 2015.03.26. 18:48:16

@traz75: kesz vagyok bele tudtál irni? Ilyen nincs volt egy adnd progim amiben volt egy ajtó bementem es ott volt 20 30 beholder meg egyéb szörny es ok kezdtek.
Az elite mellett volt hogy szepen kelt fel a nap es meg játszottam előző reggel óta.

alien 2015.03.26. 18:49:13

@traz75: a macanary vel nem tudtam játszani lezuhant mindig.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2015.03.26. 18:50:41

Wizard of Wor (kazin, lemezen, cartridge-n is megvolt)
Blue Max
Choplifter
Super Pipeline
Motor Mania
Krakout (Ben Daglish, baszki!)
Creatures
Steel Thunder (évekig nem tudtam mi az a HEAT csak azt hogy minden kurva kibaszott tankon átmegy)
Pitstop (azt hiszem ma egy versenyt lezavarnak annyi idő alatt amit én elszórakoztam a boxban)
Street Rod
Turrican II
Quest for Tires
Stunt Car Racer
Space Taxi
Out Run
Skramble
Dig Dug (vagy Boulder Dash?)
Miner 2049'er
Ghostbusters (He slimed me!)
Aztec Challenge (ragequit!)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.03.26. 19:11:30

commando, who dares to win, volt egy rambo játék is, ahol miután kiszabadítottam a foglyokat felszáltunk a helikopterrel aztán sehova tovább nem tudtam menni

illetve volt egy felfelé scrollozós játék, ahol több küldetés is volt, ahogy megcsináltuk őket fejlődött a karakter, és a játék elején le lehetett dobni három utánptólás csomagot

valamint nekem a the way of the expliding fist mindig is jobban tetszett, mint az international karate

traz75 2015.03.26. 19:12:27

@alien: Bele. Nem volt nagy ügy...

Annó úgymond jó társaságba keveredtem, volt jó pár remek srác a baráti körömben akik lelkesen (és elég magas szinten) kódoltak, jó pár demó mellett egy-két játék is száradt a lelkükön (ez még a disk-magos hőskorszakban volt, pár progit le is nyúltak tőlük fizetés nélkül).
Sajnos én voltam a legfiatalabb, legtürelmetlenebb, legkomolytalanabb és mindenekelőtt a leghülyébb a baráti társaságban, így én általában csak játszottam és nagyon minimális programozói tudás ragadt csak rám. Gyakorlatilag 0, de ez az évek alatt szépen le is kopott. :D

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.03.26. 19:17:15

és nem maradhat ki a felsorolásból a beach head sem

Circus 2015.03.26. 19:21:37

Már kb mindent leírtatok, régi szép idők... :)

De azért:
Moonfall (Űrhajós-kereskedős, kétdé Elite, bár emelkedni is lehetett)

Másik - (tán itt is kérdeztem korábban, csak elfelejtettem) mi volt ez: oldalnézetű lövöldözős ügyességi, amiben gyanúsan StarWars univerzumból érkező egységeket (lépegető, terepsikló, felhővárosszerű izé) kellett lőni valami vadászgépszerű izével, gyűjteni életeket meg egyebeket egyre nehezedő ellenfelekkel...???

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.03.26. 19:27:08

illetve volt egy másik hajó játék, ahol a part mentén kellett végighaladni is kilőni a parti tüzérséget, valamint később fedezni a katonákat, hogy át tudjanak jutni

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.03.26. 19:41:58

jönnek elő a játékok, csak a címek nem :S volt egy komoly vonat szimulátor, a háborúban kellett meglógni egy vonattal, de talán vigyázni kellett, hogy megálljunk az állomásokon is, de egy idő után támadtak repülők is ránk

traz75 2015.03.26. 19:45:39

@pingwin: The train - escape to Normandy. :)

baltha 2015.03.26. 19:50:20

És ki emlékszik még a North & South nevű csodára?
Jó kis akciók, csaták és sok humor az Amerikai polgárháborúban!!
Azta mennyit toltuk!

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.03.26. 19:54:27

@traz75: köszi :) akkor talán azt is meg tudod mondani, hogy az afrikai harctéren folyó tankcsatának, félig-meddig stratégia, félig-meddig talán tankos, arra emlékszem, hogy jött a repülőbombázás

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2015.03.26. 20:09:07

Nemrég meglepetten olvastam, milyen lesújtóan nyilatkozott a Last Ninja 2-ről az eredeti játék magyar fejlesztője, mondván, a játék elvesztette minden stílusát azzal, hogy Japánból New Yorkba helyezték át. Mondjuk, ha én lettem volna annak az orbitális szivatásnak az áldozata, amit a magyar fejlesztőkkel elkövettek (más olvasatban: ha én lettem volna annyira béna a menedzsmentben, hogy ezt megteszik velem), alighanem hasonló érzelmeim támadnának.

A Times Of Lore-t tenném hozzá a listához mint történetmesélésben, nyílt világban és technológiailag egyaránt kiváló alkotást.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2015.03.26. 20:10:17

@mocor2: A Lazy Jones a zenéje miatt tényleg egészen kiemelkedő volt.

Dell78 2015.03.26. 20:11:31

Top10 mi…?! Valahogy én is úgy vagyok ezzel, hogy ahányszor meglátok egy ilyen posztot, mindig más-más játékok jutnak az eszembe, a sorrendet pedig lehetetlenség felállítani. A játékok típusát/jellegét meg aztán végképp ne nézzük. Engem egy Atari 800XL masinával hozott össze először a sors, utána jött a C=64, de mindkettőn rojtosra játszottam a Boulder dasht, a River raid-et és a Bruce Lee-t. Jó szívvel emlékszem még ezekre is:
Nemesis the warlock – rohadtul nem jöttem rá, hogy van olyan pálya, ahol nem a hullákat kell halmozva felmászni a képernyő tetejére, hanem le kell zuhanni.
Operation wolf – jobbról balra (vagy fordítva) scrollozó lövöldözős izé
Bionic commando – hát az a kilőhető bionikus kar mindent vitt!
Freddy Hardest – ezt nem tudom megmagyarázni miért szerettem
Super pipeline I-II – irtó vicces vízvezeték szerelő szaki kalandjai
Into the eagles nest – felülnézetes náciirtós gyilok
Usagi Yojimbo – ezt nem kell bemutatni szerintem
Druid II – valahol azt olvastam, hogy tekinthetjük a Diablo elődjének. Nagyon szerettem, főleg miután rájöttem hogyan lehet használni a felszedett cumót
Beach head II
Time fighter – ööö…
Bop’n rumble – vicces pankráció
North & south
Cybernoid I-II – kiváló grafikával és még kiválóbb zenével
Kikstart II – motor szimulátor, ahol a téglafalon mindig rosszul választottam meg a sebességet…
Barbarian – 80’-as évek, Schwarzeneggerrel
Hammerfist
LODE RUNNER – gyűjtögetős, menekülős. Ezzel és a pályaszerkesztővel elég sok időt töltöttem.

kozi001 2015.03.26. 20:12:26

druids
defender of the crown
oil imperium

Károly Szöllősy 2015.03.26. 20:38:13

revs, defender ot the crown, raid over moscow, suicide express és még sok-sok minden. én ezen nőttem fel. a revs-be tettem plussz sebességet, meg nyomatékot, meg mivel csak magnóm volt, ezért átírtam sok floppyst magnóra. 50 Ft-ért árultam. tettem bannert minden átírt játék elejére. postán jöttek a megrendelések a magnósoktól. akkor még nem volt internet :) aztán programozó lettem, bár nem tanultam annak soha, most is abból élek, köszönöm c64!

ker0 2015.03.26. 20:59:17

Xenomorph
Times of Lore
Defender of The Crown
Grandprix Circuit
Zak McCracken
Maniac Mansion
North & South
Új vadnyugat
stb...

kicsigee 2015.03.26. 21:24:13

Crystals of Zong ami csak C64-en jelent meg, ha jól tudom.

Ivan 'Ironman' Stewart's Super Off Road, egyszerre hárman is lehetett játszani(2joy+billentyüzet), és természetesen én voltam a "nagyon szerencsés" akinek a billentyűzet jutott.

TryMan 2015.03.26. 21:31:29

Nalam:
Hunchback
David's Midnight Magic
Raid over Moscow
Beach Head
Interkarate
Bruce Lee
Yie Ar Kungfu
Green Beret
Commando
Krakout

Sandokohn - a maláj jiddis 2015.03.26. 22:03:52

Most eltöröltem néhány könnycseppet és halkan megemlítem a Curse of the Azure Bonds nevű első, eredeti, NSZK-ban vásárolt 5.25"-ös floppykra kiadott RPG-met, mely elindított a szerepjátékos világ felfedezésére.
A Commodore Világok olvasása, Cowboy cikkei, Kis Gettó rajzai.... hüpp.
A több órás Elite, Archon I és II, Hunchback, Green Beret, Commando, Way of the Exploding Fist, Fort Apocalypse. Krakout, Boulder Dash, Blue Max stb játékokat...
Those were the times....

Sandokohn - a maláj jiddis 2015.03.26. 22:04:43

Jah meg az istenkirály Wizards of Wor...

fd 2015.03.26. 22:18:00

csak egy kis szórakozás: Moon Buggy...

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.03.26. 22:45:32

meg volt az a kelta mondakörben játszódó játék, aminek szintén nem emlékszem a nevére :p

Hokunda 2015.03.26. 22:47:30

@Mérnork: Én feltörtem és raktam bele sérthetetlenséget. Na azzal simán végigjátszottam és végre megláttam a játék végét. Hogy az mekkora élmény volt. Aztán persze végigjátszottam sérthetetlenség nélkül is és egyszer majdnem sikerült örökélet nélkül is. Azért valljuk be örökélet nélkül piszok nehéz volt az összes C64 játék...

Bellagio 2015.03.26. 23:07:59

Commando zeneje megvan mindenkinek?
Ha eddig nem ugrott be, akkor mara megvan a dudolnivalo :)

Hokunda 2015.03.26. 23:11:58

Hát igen, kapásból vagy 100 C64 játékot fel lehetne sorolni ami igazán jól sikerült. Szinte minden ötlet új volt és minden játék egyedi lett. A Laser Squad nagy kedvencem volt. Most a Stellar Forces remake-el játszok androidon. Szuperjó nosztalgia.
Óriási kedvencem volt a Neuromancer. Leírás nélkül esélyem nem volt. Azzal is nehezen jött össze, de a játékélmény hatalmas.
Az Exile-on a mai napig csodálkozom hogy fért bele a több, mint 300 szobából álló terület a gép memóriájába.
A Second World volt nálam konkrétan az amit reggeltől reggelig játszottam mire összejött. Jó nehéz volt.
A Supremacy-val rengeteget játszottam. Nagyon tetszett az egész játékmenet.
Az impossible mission 2 szintén sok órára lekötött.
A creatures 1-2 rendkívül szórakoztató volt.
A battle command -ban sok-sok órát küzdöttem azzal, hogy kitaláljam mégis mi a francot kellene csinálni, hogy végre teljesítsem a küldetést. Nem sikerült minden küldetésnél rájönni.
Nekem az Elite kimaradt, viszont a Moonfall-al rengeteget játszottam.
Ott volt a Boulder Dash, ami sok ember idegrendszerét megtépázta.
Az F-19 Stealth Fighter volt az első használható repülőgép szimulátor, amivel találkoztam.
A Wings of Furyban órákon át próbáltam landolni az anyahajón sikertelenül.
A Wizball szintén egy kiemelkedően nehéz játék volt. Minden méterért meg kellett küzdeni.
Az Action Biker is rengeteg boldog játékórát adott.
A klasszikus flipper, a David's Midnight Magic. Elég egyszerű volt, de a játékélmény óriási volt benne.
A Grand Prix Circuit során ismertem meg az F1 pályákat és utána az élő közvetítésen is simán azonosítottam pálya rajz alapján az országot.
A Myth szintén jó kis játék volt. A következő, ami hasonló élményt adott az a Prince of Persia volt, de már PC-n.
Akkor most itt meg is állok, mert ha kicsit gondolkoznél 10-20 biztosan eszembe jutna.

parasztvakitas 2015.03.26. 23:28:57

Valakinek beugrik a Camel ?
Meg most is hallom a suhogasat a villogo kilott tevenek, imadtam, tok bugyuta volt pedig

xxiv 2015.03.27. 08:14:58

@pingwin: tir na nog, desert fox, airborne ranger

Dell78 2015.03.27. 08:33:42

@parasztvakitas: hát hogyne, olyan "egyszerűbb" játékok társaságában volt nálam fellelhető, mint a Jungle Hunt, Forbidden forest, Protector II, meg valami bölényterelgetős...:) A Wizardról meg csak annyit: egyszer az egyik haverommal toltuk, amikor egy újgazdag gyerek szüleinek kellett (volna) megmutatni, hogy mit is tud a masina, mert a gyereknek terveztek egyet venni. Nos...nem tudom, hogy a játék miatt-e, de a gyerek végül nem kapott C64-et. Arra emlékszem, hogy megjegyezték milyen "jó" zenéje van...:)

traz75 2015.03.27. 09:24:24

Tényleg, egy remek progit nem láttam még itt, pedig a legjobb repülőszimulátor volt : F-14 Tomcat.

A legjobb az volt benne hogy nem csak hogy a legjobban kidolgozott sim volt c64re (és nem szaggatott!), de RPG vonásai is voltak, egy konkrét repülőskarriert játszott le benne az ember a kiképzéstől kezdve (különbőző valós repülőmanővereket tanított be a progi) a vizsgán át őrjáratokon és háborúkon keresztül egészen a nyugdíjazásig.

Még egy érdekes progi jutott eszembe amit senki nem írt : a Carrier Command. (ez volt amigán és PCn is, sőt, tavaly megcsinálták a remakejét is PCre). Sajnos ez nekem - meg kb az egész országnak - hibásan volt meg, bizonyos szitukban fagyott (talán töréshibás volt). Kár mert szintén nagy ász lett volna!

Bobby Newmark 2015.03.27. 09:48:46

@traz75: Pedig beszélgettünk róla már itt a kommentekben.

Bobby Newmark 2015.03.27. 10:01:26

@pingwin: Ramboban a helikopter annyi volt, hogy elindultál vele fölfelé, kilőttél egy vagy kettő ellenséges helit, leszálltál a H betűn, és Congratulations.

Bobby Newmark 2015.03.27. 10:03:06

@pingwin: A vonatos meg csak szimplán The Train.

Bobby Newmark 2015.03.27. 10:05:03

@pingwin: Desert Fox?
(közben látom, hogy mások már válaszolgatnak, de sorba megyek kommenteken, szorri, ha redundáns)

Dr. Fred Edison 2015.03.27. 10:05:44

Ha jól látom a Jumpmant még senki sem említette, nekem a Lode runnerrel együtt az egyik első játék volt amelyikkel rengeteget játszottam. Plusz ott volt még a Space Taxi, meg aminek a nevére már nem emlékszem, egy elég egyszerű játék volt: kínai tányérforgató fickóval kellett zsonglőrködni. És persze szintén az első kedvencek között volt a nálam Dungeon néven futó Wizard of Wor, meg a betiltott Raid over Moscow.

Viszont fura hogy a multiplayer vegyes sportjátékokat szinte senki sem említi, pedig azzal nem csak simán 1-2 haver társaságában, vagy egyedül játszottunk sokat, hanem a szülinapi partik elhagyhatatlan része is volt. A joystick gyilkos Decathlon, a Summer Games, Winter Games, Aussie Games, a Caveman Ugh Lympics, California Games.. ezekkel külön-külön véve is rengeteget játszottam együtt meg szerintem inkább le is tagadnám. :-)

Bobby Newmark 2015.03.27. 10:07:42

@pingwin: Tir Na Nog. Az eredetileg spectrum játék.

Dr. Fred Edison 2015.03.27. 10:17:31

Hú még valami eszembe jutott, csak sajnos annak sem emlékszem a nevére. Valahogy nagyon ritkán sikerült megtalálnom a lemezeim között, pedig sokszor keresgéltem, csak egy csomó nem volt rendesen felcímkézve, és előbb-utóbb találtam valami mást helyette amihez kedvem lett. Szóval valami olyasmi volt, hogy képernyőről-képernyőre kellett haladni egy barlang-szerű, talán víz alatti környezetben, és közben a szörnyek levadászása mellett még különböző színű kulcsokat és egyebeket is kellett gyűjtögetni. Az egyes képernyőkről lent, fönt és 2 oldalt lehetett kimenni, de nem mindegyik pályán volt 4 kijárat. Valaki ennyi alapján nem ismer esetleg rá?

Bobby Newmark 2015.03.27. 10:21:24

Tusker. Azt nem említette még senki, pedig egész fasza, meg jó a zenéje.

Make Valamit · http://make.blog.hu 2015.03.27. 10:56:23

@Dr. Fred Edison: a tányérpörgetős a Mr.Chin lesz...
a víz alatti talán Lady Tut?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.03.27. 11:10:13

@Bobby Newmark: köszi, közben megnéztem a youtube-on a végigjátszását

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.03.27. 11:24:37

Ha járnál árok partyra kedves Stöki, akkor a last ninjáról többet is tudnál, ott volt ugyanis kétszer a fejlesztője, forráskódokkal, anyagokkal.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2015.03.27. 11:26:33

@enpera: Tudom, láttam felvételről - csakhogy én beszéltem olyan Novotrade-fejlesztőkkel, akik dolgoztak a játékon, és máshogy emlékeznek (úgy, hogy nem volt semmi lopás, korrekten kifizették őket). Ezért írtam, hogy vitatott.

ultravox 2015.03.27. 11:39:09

Sok jó ötletű játék a legegyszerűbben, de nagyszerűen megvalósítva. Ilyen volt asszem Dogfight volt a neve. 2 repülő (2 sprite) repkedett a képernyőn ketten játszhattuk, egymást kellett lelőni :)
Még mi maradt ki?:-D

Dr. Fred Edison 2015.03.27. 11:45:33

@Make Valamit: A Mr. Chin nyert, köszi!

A másik viszont sajna nem. Ennél szebb grafikája volt, nem ilyen szögletes mászkálós pályák voltak, hanem rendesen kanyargós barlang volt. De amúgy hasonlított hozzá, a szörnyek és a kulcsok is ilyesmik voltak.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.03.27. 11:52:35

@Stöki: kéne valami fórumot létrehozni a dologra :D

Amúgy a lista jó, de én 200 legjobb játékomat tudnám felsorolni c64-en, az a baj.
Most meg Amiga 1200-esen játszom, hát halálos

Make Valamit · http://make.blog.hu 2015.03.27. 11:57:25

@kicsigee: Crystals of Zong! El is felejtettem, pedig de sokat játszottam azzal is :)

Bobby Newmark 2015.03.27. 12:14:42

@Make Valamit: Chineese Juggler, és ha jól sejtem, magyar fejlesztés. Nemrég olvastam valamit róla vagy itt, vagy valami egyéb retró oldalon.

Bobby Newmark 2015.03.27. 12:18:12

@ultravox: Save New York volt hasonló, de ott nem egymás ellen kellet harcolni.

Meg a Gun Dogs volt még ilyen aranyos, egyképernyős kétszemélyes.

Bobby Newmark 2015.03.27. 12:18:50

@Bobby Newmark: Eheh, némi nyúlást vélek felfedezni valamilyen irányban... :P

Dr. Fred Edison 2015.03.27. 13:24:41

@Bobby Newmark: Hopsz, mégiscsak a Chinese volt, és nem a Mr Chin. Az csak hirtelen ránézésre tűnt ismerősnek, de szerintem csak azért mert emlékeztetett a Get off my garden!-re(na ennek sem tudtam volna a nevét, még jó hogy van google.:-))

Ja és még 1 eszembe jutott: Tooth Invaders. Fogmosós játék, ami elég beteg ötlet, de rohadt jó volt. :-) Le kellett mosni a lepedéket, meg lenyomni a bacikat, sőt fogselymet is kellett használni hogy rendesen tisztán maradjon a fogsor. Különben ha nem voltunk elég jók, elkezdtek színeződni, és végül kihullani a fogak.

Bobby Newmark 2015.03.27. 14:10:10

@Dr. Fred Edison: Erről nekem a Burger Time jut eszembe, ami meg asszem valami arcade átirat. Le kellett taposni a kis séfünkkel a burgerek alapanyagait, zsömlét, sajtot, húst, salátát, alsó zsömlét, és menekülni a bors meg a paprika elől, vagy valami ilyesmi. :)

DocBulywood 2015.03.27. 16:03:09

Azért a Leaderboard Golf-ot kihagyni, gyerekek...

Emlékszem, hárman-négyen toltuk egy haveromnál. Milyen lassan rajzolta ki a pályákat...! Mai szemmel nézve katasztrófa.

Viszont a manusz animációja parádés! Zene nincs, csak egy kis prüttyenés és a szobában anyááád! kiáltás, ha két-három ütésből sikerült teljesíteni az adott pályát úgy, hogy a zászlórudat megpöccintette a golflabda és a lyukba is beleesett. :-)

Bobby Newmark 2015.03.27. 16:36:41

@DocBulywood: Én má' nyolc éves koromban is untam a golfot, azóta sem szerettem meg.
Máig úgy gondolom, hogy ahol nem lehet embert (lényt, akármit) ölni, az nem játék. :P

xxiv 2015.03.27. 17:36:21

Hat Trick
Master of Magic

DjMcM 2015.03.27. 23:18:01

Nekem a Giana Sisters volt a király, azzal mindig tudtam játszani és a zenéje is ott van nagyon. Aztán volt még a Krakout, Ghostbusters, de hozzá teszem, hogy nekem csak magnóm volt sajnos. Megjegyzem, hogy az Androidos Giana Sisterst azonnal megvettem a telefonomra és most egy pár hónapja a régi nyomán valaki elkezdett egy Giana verziót ami viszont ingyenes. Keressen rá, akit érdekel!

Fizetős: play.google.com/store/apps/details?id=com.kaasa.gianasisters

Ingyenes:
play.google.com/store/apps/details?id=com.mdinic.game.giana

DaemonG 2015.03.28. 01:26:05

Jó a lista, de lenne még pár, ami beférhetett volna, mondjuk:
Shadow of the Beast
Creatures I - II
Mayhem in Monsterland
Newcomer
Lemmings
A Kastély
Uridium
Turrican II
Soul Crystal
Caveman Ughlympics
Ghostbusters
Barbarian I-II
Saint Dragon
Cybernoid II
Cauldron
Defender of the Crown
Wizard of Wor

Maeror 2015.03.28. 03:52:48

Hihetetlenül jó emlékeket hozott fel a cikk és a kommentek olvadgatasa.
Személyes kedvenc az Oil imperium, DoC, Paperboy, Ghostbusters, Karate
Nem láttam a kacsás játszótér epitos játékot a listán, aminek sohasem volt vége.
A Gyorsulási versenyes játék megvan valakinek, ahol újságból vásárolt autókkal és alkatrészekkel kellett az utak királyának lenni, miközben másoktól pénzt meg autókat lehetett nyerni. Azóta is árgus szemmel figyelem a Corvette-eket.
Bátyám játszott meg valami háborús játékkal, a Varsói szerződés meg NATO tagországok között. mire felnőttem volna a játékhoz, sajnos mar nem töltött be, így csak az óriási nagyságrendű számok pörgésére emlékszem.

Circus 2015.03.28. 13:28:41

@Bellagio: hogy a bőr hűne rád, mer' emlékeztettél - AZONNAL_ beugrott... :D

slowmotion 2015.03.28. 15:26:58

@Bobby Newmark: a Hók tengernagy mindig elmondta az eligazításon, hogy szabad-e a lövöldözés, vagy csak viszonozni lehet a tüzet. azért nem volt érdemes megkérdezni, mert ha nem lőttek Rád, akkor ugye nemleges választ adott, ha meg Rád lőttek, akkor már úgyis lőhettél. viszont a fegyverzetválasztót ügyesen kitalálták (f1-f3-f5-f7).

a kiképzésnél meg nekem nem a manőverekkel akadt gondom, hanem még a legelső menetnél, amikor minél gyorsabban fel kellett emelkedni x ezer lábra, meg irányba állni. hát ott azért elég keskeny volt a határvonal a még-éppen-kevés emelkedés és az átesés között. viszont rájöttem, hogy irányba lehet állni a < és > billentyűkkel is, úgyhogy onnantól kezdve nem volt gond a szétcseszett joystickokkal, mert az irány finombeállítását mindig a billentyűkkel csináltam.

Uzi 2015.03.28. 16:01:41

A Rally Speedway volt kétszemélyes játékok közül a kedvencem, ritkán látom említve

vanRob 2015.03.28. 16:21:18

Uhh, Ghost'n'Goblins (őrület ahogy a PPOT tolja koncerten), Hexenküche. Napokig le se jöttem róluk.
Blue Max, Detonators, Street Rod, Robin of the Wood, Kickstart 1-2-3...
Nálam ezek mentek, plusz az eddig felsoroltak 80%-a...
Amikor már tudtam, hogy PC-re fogok váltani hamarosan (=5 hónap, ha jól emlékszem), akkor már csak a Pirates!-t nyúztam. PC-re meg az volt az első, amit felraktam.

Celtic 2015.03.29. 17:08:04

@alien: Curse of the azure bonds.
SSI RPG, Pool of radiance folytatasa (emlekszem, annyira elhittem, hoyg szerepjatek a Por, hogy tablazatot irtam, "Semleges jo karakter - Nice beszed" (ugye, ha velelteln szorny talalkozas volt, akkor szolhattal hozzajuk, nem rogton harc), de semmi ertelme nem volt :)

Sajnos, hibas volt a tores, (marmint a Por), igy sose jatszottam vegig, pedig nagyon jo volt.

H mar Gunship: kodtabla hijan sose tudtam leszallni, igy az F19 Stealth Fighter lett kedvenc (toresnek csak egy gondja volt: turbo hianya, igy beleoszult az ember), az elso, amit megvettem.

Bloodwych: nacceru kis Dungeon Master-szeru rpg volt, de asszem sose jutottam at vmiert a 2. szintre.

Maniac Mansion : nekem orokre az elso (vegigjatszani cska leirassal sikerult, almomban nem gondoltam volna, hoyg radioaktiv vizzl kell az emberevo viragot ontozni) es legjobb.

Pirates: asszem 2005-os, Sid Meier verzio nagyon hasonlit az eredeitre, hasonlo elmegy

Elite: OOlite. Csak kicsit nehezkesebb manapsag vegigvarni, mire elvergodok a bolygoig :)

Strike fleet: LSI 5. konyv + egyik CoV: ugy mar vegigjatszhato volt minden kuldetes. A hadjarat elso kuldetesen csak a vakszerencse segitett, olyan szintu ellenseges tuz zudult az emberre + a 10 partraszallito hajot is ki kellett loni a max. pontszamhoz. Ha nem lett meg a max. (asszem 120), nem volt ertelme folytatni, mert nem tudott az ember kovetkezoben normalis hajokat venni. Jaigen: a hadjarat tobbi kuldetese mar setagalopp volt...

Southern Belle: hires gozmozdony-szimulator.

Regen sokat gondolkodtam azon, hogy a joistenbe jonnek ra nemelyik jatekban a T. CoV-ujsagirok, mit kell csinalni (pl. a fentebbi SB-ben is). Aztan par eve rajottem, amikor rataltam a neten az eredeti jatek eredeti manualjara: szinte szorol szora volt leforditva a CoV-ban :) Szoval akkoriban net hijan is azert be lehetett szerezni eredeti manualokat :)

Celtic 2015.03.29. 17:10:22

@Bobby Newmark: Hat ez az, nalam nem indult el...Odaertem - es vege lett a jateknak. Vagy meghaltam, vagy gyoztem, mar nem emlekszem, de ennyi volt.

Flankerr 2015.03.29. 23:45:05

@Celtic: Strike Fleet-hez van leírás? Hajóvásársláas? Ha ezt tudom.. csak az iraki meg a falklandi küldetést tudtam anno megcsinálni..

Celtic 2015.03.30. 07:26:49

@Flankerr:
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/E1p5/e1p5.html

Aztan a fenti kiegeszitese (ami par dolgot helyretett)
pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV37/cov37.html

Lehet, hogy az elso kettoben eleg volt mindenre a pont, amit kaptal, de kesobb mar ovatosan kellett osszeallitani a flottat, mert ha nem jo hajot vittel, akkor mar az elejen lehetetlen volt a kuldetes (vagy nagyon nehez)

Bizonyos szempontbol nagyon szemet tudott lenni a jatek :)

szbszig 2015.04.01. 07:21:54

Head over Hills mint az izometrikus platformjátékok koronázatlan királya.

A cikkben és az eddigi 156 hozzászólásban nem említette senki? Eléggé szégyen...

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2015.04.01. 07:24:03

@szbszig: az még hagyján, de még a Head Over Heelst sem emlegették. :)

szbszig 2015.04.01. 07:30:27

@Maeror:

Kacsás, játszóteres: Donald Duck's Playground
Autóversenyes: Street Rod
NATO vs. Varsói Szerződés: Theatre Europe

Ezek is mind legendás játékok valóban. :)

szbszig 2015.04.01. 07:32:31

@Stöki: Korán van még, úgy tűnik... :D

Savior 2015.04.02. 18:40:02

@Stöki: "ami nem csoda, mert a Fallout készítői nagy Wasteland-rajongók voltak"

Pláne Brian Fargo maga, aki ugye a producer volt (meg gondolom a csapat fele is ugyanaz volt; Interplay -- Interplay).

A lista amúgy jó, de nagyon-nagyon rövid. Lehetne még:
- Times of Lore (nagyon jó kis kaland)
- Ultima akármennyi
- Dragon Wars (bár már csak PC-n játszottam vele; ráadásul megvolt a manual is, és azzal valami hihetetlen hangulata volt)
- LoM, DR: bár eredetileg Spektrumos, 64-en is a legjobbak között vannak
- King's Bounty
- Space Rogue
- és még ezer másik...

Savior 2015.04.02. 18:53:02

@szbszig: @Maeror:
És persze a Donald Duck's Playground. Hogy is felejthettem ki!

Vagy a Tir Na nÓgot és folytatásait. Vagy a Strike Fleetet. Vagy a Neuromancert. Vagy...

bodee 2015.04.03. 14:21:18

- Oil Imperium
- Defender of the Crown
- Test Drive II
- Microprose Soccer
- Street Rod
- Wizard of Wor
- Commando
- Summer Games

freddyD 2015.04.04. 19:30:15

Sosem voltam képes felfogni, hogy az IMpossible Missionnél mit kellett csinálni azokkal a kódokkal. Most látom csak azt a böngészős verziót ahol van egy leírás. Így talán végre értelmet nyer egy gyerekkorom óta létező rejtély :D

Wizard of Wort tényleg illett volna berakni. Zak McKracken szerintem is jobb a Maniacnél. Bár ott a piramis-labirintusos résztől mindig kivoltam. Cserébe ott volt az örök klasszikus a felrobbant tojással a repülőgép mikrójában

Bobby Newmark 2015.04.13. 11:50:04

@Celtic: Csak az egyik fegyver működött a helikopterben. Ha jól rémlik, pont a lángszóró, aminek a legkevésbé van értelme. Ha nem az volt a kezedben, nem tudtál lőni, és kicsinált az ellenséges heli.

Jahno 2016.06.10. 15:09:59

@Dr. Fred Edison: Jobb későn, mint soha de Manic Miner :-P

Kit Fisto 2023.08.29. 00:14:09

A cím kimondta a lényeget! C64-re annyi jó játék készült, hogy simán össze lehetne állítani egy top százas listát is. És szinte biztos, hogy bárki tízes listáján találnék egy-két olyan játékot, ami nekem is tetszik.
Stöki, a te tízes listádról nekem csak kettő tetszik. A Project Firestart és a Paradroid.
A többi nem, vagy alapvetően tetszene, de szerintem eltolták. Utóbbiak az Elite és Impossible Mission. Elsőbe nem kellett volna a MINDEN hipertérből való kilépéskor kötelező űrharc a thargoidokkal. Ez ugyanis azt jelentené, hogy tele van velük az egész galaxis. Bárhol lépsz ki, bármikor, ők ott vannak!? Ráadásul nem lehet megadni sem magad, ha nem vagy képzett űrlövész. (nem vagy)
Impossible Mission, ez egyszerűen brutálisan NEHÉZ. Játszhatóbban mindkettő kiváló játék volna. A többi nem érdekel, illetve a Maniac Mansion talán jó, nem tudom. Ha sok a szöveg, kuka. Nem olvasni akarok, játszani. Feltűnt, hogy kihagytad a Wizard Of Wor-t! Szerintem véletlenül az Archon-t tetted be helyette! ;)

A listám összeállításánál egy kis cselhez folyamodtam, három listám van! ◔◡◔

Én külön választanám a játékokat legalább három halmazra. Klasszikus, Modern, és Top. Az elsőben levők a C64 nagy klasszikusai. Ezek egyszerűbbek, mind játékmenetre, mind grafikára, hangra. A másodikban fejlettebbek, kidolgozottabb játékok, szebb grafika, jobb hangok és zene, modernebb design. A harmadikban a csúcsjátékok, a gép képességeit nagymértékben kihasználók vannak.
A megjelenés évét nem vettem figyelembe, csak a fenti tulajdonságokat. Tehát előfordulhat, hogy a modern listán van egy régebbi játék, mert már akkor nagyon jót alkottak, és a klasszikusban pedig egy annál újabb, az egyszerűbb stílusa miatt. A tízes listák ABC sorrendben vannak! Különböző típusú játékokat nincs értelme rangsorolni egymáshoz képest. Miért tenném előbbre a Nebulust az Outrunnál, vagy fordítva? Mindkettő kiváló a maga nemében.
Lehetne a tíz legjobb platformert, autóst, akciót, kalandjátékot, stb.. Érdemes lenne egy ilyen összeállítást is csinálni.
Ha egy játéknak van második része is, általában a második szokott egy picit jobb lenni, de akinek az első tetszett jobban, nyugodtan gondolja azt oda, én is fájó szívvel hagytam ki azokat. Viszont nem akartam, hogy egy tízes listán egy játékból két résszel is lefoglaljak egy-egy értékes helyet.
C64-re olyan sok játék, és ezen belül jó játék van, hogy így is nehéz volt a listákat összeállítani.

Classic 10:
Blue Max
Boulder Dash
Lazy Jones
Leaderboard Golf
Lode Runner
Montezuma's Revenge
Paradroid
Uridium
Wizard Of Wor
Zaxxon

Modern 10:
Giana Sisters
Lemon Blues
Nebulus
Outrun
Powerdrift
Rick Dangerous 2
Stunt Car Racer
Terry's Big Adventure
Turrican 2
Wonderboy In Monsterland

Top 10:
Creatures 2
Demon Blues
First Samurai
Flimbo's Quest
Mayhem In Monsterland
Myth
Nobby The Aardvark
Prince of Persia
Sam's Journey
Quak

És akkor még ki is hagytam olyan klassz játékokat, mint az 1997-es "It's Magic" és a 2021-es "Runn n Gunn"!
Érdekes, hogy az utolsó listámon eluralkodtak a mászkálós és akció játékok. Csak a Creatures lóg ki a sorból. Volt egy-két jó autós, pl. a Buggy Boy, és a Bburago Rally, de egyik sem érte el a csúcsjáték színvonalat.

Érdekességképpen a C64-Wiki TOP 100
Van benne pár egyezésem, biztos vagyok benne, hogy mindenkinek!
www.c64-wiki.com/wiki/C64-Wiki:TOP100
süti beállítások módosítása