HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A videojáték most már modern művészet

2012.12.03. 08:11 Stöki

Úgy tűnik, eldől a vita, hogy a videojáték művészetnek tekinthető-e. Pár éve még olyan nevek ostorozták a videojátékokat, mint a neves filmkritikus Roger Ebert, de később Ebert is kisebb arcvesztéssel jött ki szerencsétlen nyilatkozataiból (kijelentette, hogy a videojáték soha nem lesz művészet, aztán kiderült, hogy tulajdonképpen nem is nagyon ismeri a játékokat). Tavaly és idén pedig sorra nyíltak a videojátékos témájú kiállítások egyre rangosabb múzeumokban.

donkey.jpgIdén például Washingtonban nyílt videojáték-tárlat a Smithsonian American Art Museumban, most pedig a híres New York-i MoMa (azaz a Modern Művészetek Múzeuma) készül egy hasonló időszakos kiállításra. A múzeum eddig 14 játékot szerzett be erre a célra, de Paola Anonelli kurátor szerint összesen nagyjából negyven játékkal nyílik majd a kiállítás jövő márciusban.

Az már a 14 kiválasztott játékból is látszik, hogy nem a történetmesélés volt szempont a válogatásnál, és nem is a platformok teljes skálája, vagy az, hogy a játék AAA-kategóriás legyen, mert még flashjáték is befért. A 14 játék időrendben haladva: Pac-Man, Tetris, Another World, Myst, SimCity 2000, Vib-ribbon, The Sims, Katamari Damacy, Eve Online, Dwarf Fortress, flOw, Portal, Passage, Canabalt. Elég vegyes, kíváncsi vagyok, milyen lesz a negyvenes teljes lista.

A videojátékok múzeumos térhódítása egyébként szerencsére Európában, sőt Magyarországon is megfigyelhető. Berlinben állandó játékmúzeum nyílt tavaly, de nálunk is volt egy nagy sikerű Űrhódítók kiállítás, most pedig a VAM Design Centerben lehet megnézni egy hasonló interaktív tárlatot, a Game Ont.

(Mi pedig még mindig keressük a 100 legnépszerűbb játékot Magyarországon.)

23 komment

Címkék: kiállítás moma játék és művészet

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr544944331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sadist 2012.12.03. 12:01:50

Team Fortress 2. Ha az nem kreatív művészi alkotás (látványvilág, karakterek, hangulat), akkor semmi.

egyhazafi 2012.12.03. 12:18:04

1. Half life 1
2. Postal 1-3
3. Doom
4. Quake
5. Counter Strike
6. NFS MW
7. Black and White
8. Dead Space all
9. Hitman
10. Max Panyne
11. GTA all

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.03. 12:21:50

A videojátékok is elértek arra a szintre, hogy mára kezd komoly múltjuk lenni, tehát igenis ki kell őket állítani.

Van a tekerős tv-játékom (tenisz). Elővettem a múltkor, még ment. A gyerek csodálkozva nézte 30-35 évvel ezelött mivel játszottunk.

G_Norton 2012.12.03. 14:39:40

Nem hinném, hogy ott lesz, de a Gemini Rue is nagyon jó, erős a hangulata, és a sztorija is jó a nagy átlaghoz képes.

Bambula 2012.12.03. 17:48:39

Az ICO és a Journey is odavaló a listára, egészen egyedülálló alkotások.

Brushy 2012.12.03. 19:25:46

A szubjektív listámat aszerint írtam össze, ahogy én a művészetet definiálom magamban. A műélvezet során egy olyan katartikus élménnyel legyek gazdagabb, ami nem csak rövidtávon marad velem, de életem végéig formál, gazdagodom tőle. De mivel iparról beszélünk és a filmekkel, zenékkel, stb ellentétben a JÁTÉKipar alapvetően a szórakoztatásra megy rá - még akkor is, ha ez a médium tulajdonképpen a főbb művészeti ágak egy érdekes egyvelege - , szóval ezek ellenére elég nehéz megítélni mi is az, ami igazán érték.
És akkor még nem is vettem figyelembe azt, hogy itt szinte évek, hónap alatt cserélődik a technika, amire készülnek ezek az alkotások. Más művészeti ágak nem függnek ennyire a jelen kor technikájától.

Szóval akkor a szubjektív lista, ami véleményem szerint valami olyat tudott adni a játékosoknak, ami az elavuló technika ellenére is örökké megmarad bennem és még nagyon sok más játékosnak.

Fallout - A világ, a hangulat, az alternatív 50es évekből kiindult jövőkép

Shadow of the Colossus - A környezet, a kolosszusok méretei és egyedi jellegük. A történet mélysége.

Heart of Darkness - A szinte storyboard szintű látvány és egységes mesevilág, alatta a zene, mintha egy steven spielberg produkciót látnánk a nyolcvanas évekből.

Portal 1,2 - A környezet, a hangulat, az alternatív történetmesélés, amikoris a környezeten keresztül ismerjük meg a történetet. Az első rész vége.

Assassin's Creed 2 - Szinte mi vagyunk Desmond, akit teljesen beszippant a reneszánsz Olaszország. A zene, a profi háttértörténet, a történelem és fikció nagyszerű keveredése.

Sim City 2000 - Egy teljesen megismétetlhetetlen sandbox érzés, élmény.

Machinarium - Gyerekkorunk szovjet meséit idéző kedvesen nyomasztó egyedi világával, zenéjével, élő karaktereivel.

Eden (Pixeljunk Eden) - Absztrak formákra építeni a lehető legegyszerűbb játékötletet.

Syberia 1 - A steampunkos alternatív világ teljesen, ami a hideg, rideg, modern világ mellett létezik párhuzamosan. A karakter jellemfejlődése és pálfordulása.

GTA Vice City - A tökéletes múltidézés, illetve annak görbe tükre, paródiája. Ha valakinek meg akarjuk mutatni miről is szólt a nyolcvanas évek, akkor üljön le Vice City-zni.

Tetris - A legjobb ötlet, sosem lehet kiismerni, megunni és mindig szórakoztató tud maradni. A lehető leghardcore-abb arcok is ugyanúgy el tudnak benne mélyülni, mint az abszolút casual játékosok. És mindez csak az alapötlet miatt, amire épül.

Limbo - Minden alárendelve a hangulatnak, az atmoszférának.

Neverhood - Nuff said, az egyediség, nem mindig azt jelenti, hogy valami értékes és maradandó. A Neverhood az.

Eve Online - A virtuális valóság. Nem a legtöbben játszott, nem a legnépszerűbb és még nem is a legjobb, de ez az, ahol tényleg online létezel. Ott vagy, ott élsz. Másképp nem is lehet. Az EVE-et nem játszod, hanem átéled, tapasztalod.

Planescape: Torment - Ennyire egyedi fantasy világot, ilyen részletességgel sehol nem fogsz találni.

A legeslegeslegebb pedig:

Outcast - Van szebb, van összetettebb, van fordulatosabb, van újabb, de egy játék sincsen, ami ennyire eltalálta volna az összhangot az alkotóelemei közt, aminek ennyire kikezdhetetlen lenne minden egyes alkotóeleme még az évek múltával is.

Egy kis "majdnem a listán van, de aztán mégsem" lista:

Bioshock - Fantasztikusan egyedi, hangulatos környezet.

Deus Ex - Human revolution - A környezet, a morális kérdések, a zene, a történet.

Guitar Hero - A legegyszerűbb ötletek mintapéldája.

Left 4 Dead - A popkultúra egyik ékköve, másrészt ismét megmutatta, hogy a coopnál nincs jobb multi játékmód.

Silent Hill sorozat, azon belül is a 2. rész. Valami hiányzik, pedig évekig kísértett a befejezés.

Red Dead Redemption - Lásd GTA Vice City, de a Vice CItyben még volt valami kis plusz, ami miatt a RDR nem került fel a listámra.

Defcon - Az alapötlet, a minimalista és teljesen reális élmény.

bit.0x8000 2012.12.03. 21:00:57

Nekem a videojáték meg a művészet metszetében leginkább egy olyan játék ugrik be, ami először számomra is sokáig radar alatt maradt, név szerint a Sword & Sworcery. Ebben a vizuális stílus, a zene meg a történet együtt olyan egyedi hangulatot ad a játéknak, amit nehéz lenne körülírni. Aki fogékony az elvontabb dolgok iránt, annak szerintem mindenképp érdemes egy próbát tennie vele... :)

2012.12.04. 01:08:24

miért számít az bármit, hogy a játékokat művészetnek hívják vagy sem? mert ha annak, akkor lesz rá állami támogatás vagy mi? akinek szüksége van rá, hogy "hivatalosan" művészet legyen - és ennek az attribútumnak a hiányában teljesen mást gondolna róla - annak nem teljesen mindegy már/még?
nem értem. de lehet, hogy ez megint csak nekem tűnik fel.
amúgy persze hajrá videójáték, hajrá portás bűvészet!

algi 2012.12.04. 06:39:22

Én azt nem értem, hogy ez miért kérdés egyáltalán.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2012.12.04. 10:00:23

Shadow of the Colossus is simán beleférne a listába.

mcbrian 2012.12.04. 10:26:03

@Brushy: Az EVE Online-t beválogatták, és ahogy egy közösségi játékhoz méltó, a játokosokat kérik, hogy segítsenek az installáció megalkotásában:
community.eveonline.com/devblog.asp?a=blog&nbid=74037

Remélem, felteszik valahova a végleges változatot.

De a listád többi tagja is a szívemből szól.

Egyébként ha vizuális művésztről beszélünk, akkor Psychonauts. Nem is tudom, nyűgözött le ennél jobban más játék. Volt, amivel többet játszottam, volt amelyik szebb volt, de az állam mindig leesett, ha elővettem.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.12.04. 15:39:10

de hogy a vibrátoros nyúlról mit lehet rajzolni, amikor egyértelműen audiális játék...

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2012.12.06. 11:06:11

Gondolom sokan ismerik (sztem itt is volt már róluk poszt), de a Tale of Tales kimondottan a művészi játékok megvalósítására hajt. A The Path zseniális alkotás, hátborzongatóan gyönyörű és hangulatos darab.
tale-of-tales.com/index.html

algi 2012.12.06. 11:21:34

Na, jó, ezt nem bántásból mondom, csak szeretném eloszlatni azt a sznob elképzelést a művészetről, ami sokakat megfertőzött annak ellenére, hogy ők maguk nem sznobok. Nem attól lesz valami művészet, hogy igényes. A giccs is művészet. A gagyi is művészet. A pornó is művészet. A The Asylum filmjei is művészet. A művészet az egy tevékenység. A műkritikák nem azt hivatottak eldönteni, hogy valami művészet-e, hanem azt, hogy milyen jó művészet. Tehát műalkotás az összes Call of Duty, az összes Battlefield, művészet a Heat, művészet a Mesterlövész, és művészet a Mass Effect 3 is, bármilyen szar is a vége. Művészet a Doom, a Quake, az X-Wing, a Mortal Kombat, a Street Fighter, ez mind-mind művészet.

Attól, hogy valamihez hozzáadunk interaktivitást, nem szűnik meg művészetnek lenni. Sőt, még csak azt se kell várni, hogy felnőjön a videojáték a művészet státuszhoz. A legagyatlanabb, legfelszínesebb, ugyanakkor legrandább játékok is mind műalkotások.

Wertzui 2012.12.06. 12:10:03

Kövezzetek meg, de én inkább visszamennék abba az időbe amikor a videojátékozás outsiderek, kazuárok, és a média számára teljesen ismeretlen szubkultúra volt. Művészet vagy sem? Kit érdekel hogy az outsiderek minek nevezik!

...Na jó, ha már játékot kell mondani, akkor az Abe's Oddysee/Exoddusnak meg a Neverhoodnak mindenképp ott a helye.

Na meg a YOOMPnak!
www.youtube.com/watch?v=TNxICcU3bPo

Brushy 2012.12.07. 12:13:52

@algi: No ezzel azért vitatkoznék. Azt leszögezném, hogy általános művészet definíció nincsen. De van néhány dolog, ami be lehet lőni mi manapság a művészet. 1. A művészet mindig az, amit az adott társadalom annak fogad el. 2. A művészet egy önkifejező alkotó tevékenység. (Vagy nem, mert nem mindig van köze a tudatossághoz.) 3. A művészet törekszik a műélvezetre, tehát a katarzisra. A mű és a műélvező közti "kommunikációra", de legalább is észlelésre. 4. És hogy csavarjunk a dolgon. A művészet az, amit annak kiáltanak ki, amit abban a kontextusban helyeznek el. Lásd Andy Warhol, vagy pl a fennmaradt görög vázák újraértékelése a modern korban.

ötödiknek még írhatnék olyat, hogy mögöttes tartalom, több, mint aminek látszik, stb, de ezek annyira megfoghatatlan dolgok és annyira szubjektívek, hogy nem erőltetem. Mások már megtették helyettem több könyvtárnyi irodalommal.:) A legfontosabb, hogy mindig az adott kor és társadalom által elfogadott értékek szerint van meghatározva, hogy mi az, ami művészet és mi az, ami nem.

Szóval nem ilyen egyszerű ez a dolog. Nem függvénye az "igényességnek" (Mi az igényesség?:P) és nem is köthető a "szépséghez". Lehet a pornó is művészet, ahogyan a videó játékok is.

algi 2012.12.07. 13:16:56

@Brushy: Szerintem nehéz olyan definíciót találni, ami valamennyire jó, de ugyanakkor a videojátékokat kizárja. Tehát szerintem a videojátékok bőven a kérdéses határokon belül vannak. Ráadásul, még ha valahogy sikerül is kizárni a videojátékot, mint olyat, a művészet definíciójából, és mondjuk használati tárgynak kiáltjuk ki, mert a játékmechanika nem művészi eszköz, akkor onnantól kezdve (hála a közreműködő grafikusoknak, íróknak stb.) rögtön iparművészeti tárgyról van szó, amiből aztán végképp nem lehet kizárni, hacsak nem kezdjük el szalámizni a grafikát, az írást, a zeneszerzést, és a Mass Effect 3 befejezése rögtön odakerülhet egy mívesen munkált sakkfigura mellé. :)

Wertzui 2012.12.07. 18:43:26

És most teljes offtopicban megkérdezném a néhai (mostani?) Commodore 16/Plus 4 tulajdonosokat, hogy mik azok a játékok, amikkel ezeken a platformokon játszottak!

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.12.08. 08:06:02

@Wertzui: tessék egy abc-s lista:
A ace 2, +4, 1987
B bandits, +4, 1986
C championship wrestling, +4, 1985
D dudaorrú patric, +4, 1989
E exorcist, +4, 1984
F future knight, +4, 1986
G g-man, +4, 1986
H harvey headbanger, +4, 1986
I icicle works, +4, 1985
J jet set willy, +4, 1984
K kane, +4, 1986
L labirintus, +4, 1987
M mercenary, +4, 1986
N number chaser, +4, 1985
O out on a limb, +4, 1984
P paperboy, +4, 1986
Q q-bert, +4, 1987
R revs, +4, 1988
S saboteur, +4, 1986
T treasure island, +4, 1985
U új vadnyugat, +4, 1990
V varmint, +4, 1986
W wacky painter, +4, 1985
X xcellor8, +4, 1986
Y yie ar kung-fu, +4, 1986
Z zagan warrior, +4, 1986

nem abvc-s listában van még vagy negyven.

Wertzui 2012.12.11. 22:23:48

@manson karcsi: Köszi.

Sajnos időközben a Plusit elhappolták előlem.
süti beállítások módosítása