HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Heti retro: Linda a szoftvertolvajok ellen

2010.11.04. 12:00 Stöki

Ez most kicsit alibiposzt lesz, marha sok dolgom volt az elmúlt napokban, nem nagyon volt időm retrózni. Remek alkalom viszont ez arra, hogy elővegyük a magyar tévésorozat-gyártás egyik gyöngyszemét, ami itt már több kommentben is előjött – és hogy ellenőrizzük, mennyire van köszönőviszonyban a valóság és a fikció. Természetesen a Linda első évadának 9. részéről van szó, aminek roppant ígéretes a címe: Software. Aki még nem látta esetleg ezt a részt, megnézheti az MTV netes archívumában, de egy gyorstalpalót ad a lenti galéria is (örök hála érte kollégámnak, naknak, aki megtalálta az epizódot a weben és szorgosan gyártotta a screenshotokat belőle).

Szóval Linda, Babetta, vállalhatatlan frizurák, „Ííí-jjá!” kiáltások (ami legalább annyira emblematikus volt, mint Doctor Justice – ejtsd: justice – „kiaiii” üvöltése), és persze nyolcvanas évek. Az epizód központi konfliktusa egy szoftverlopási ügy: pár magyar játékokat készít francia exportra, de ezeket egy belső ember folyamatosan lopkodja, sőt egy gyilkosság is történik. „Szoftvert adunk el nekik, számítógépprogramokat” – mondja az egyik szereplő az ügyfeleiről. „Futball, baseball, rókavadászat, tudja.” Majd hozzáteszi: csak a teljesen új játékokat lehet készíteni a már telített piacra, olyan játékokat, amik nem is hasonlítanak a korábbiakra. Mi volt ezzel szemben a valóság? A magyar játékfejlesztés fellegvára akkoriban a Novotrade volt. A rész 1984-ben készült, amikor még valóban voltak olyan törekvések a cégnél, hogy támogatták a belső, kreatív projekteket, de sokkal inkább jellemző volt a sikeres brandek nyúlása (így készült a Videoton megrendelésére magyar Pong, magyar Space Invaders, magyar Jumping Jack, és még sorolhatnám). A későbbiekben pedig a sikerjátékok konzolos portolása lett az egyik fő profil. Szóval a Novotrade vitorláját igazából sosem a fene nagy eredetiség dagasztotta. A külföldi export stimmel, a Videotont leszámítva gyakorlatilag csak nyugati piacra dolgoztak (és ugye a rendszerváltás után amerikai tulajdonosa is lett az akkor már Appaloosa névre átkeresztelt cégnek).

Nézzük meg kicsit az epizódban szereplő gépparkot is! Ez ugye egy C64, még ilyen rossz minőségű képen is könnyen felismerhető:

De mik ezek a rejtélyes masinák, amiken Veszprémi Linda megtanul programozni? (Sőt, készít is egy játékot, amiben birkákat kell terelgetni.)

Az előbbi gépet a billentyűzete elárulja: ez bizony egy ICL, vagyis az International Computers Limited nevű egykori brit cég számítógépe. Az ICL 1968-ban alakult, és főként a brit közszférának gyártott gépeket (bár voltak külföldi megrendelői is). A hetvenes évek végén már elkezdték fejleszteni a saját pc-iket is, ezek egy másik cég, a RAIR 8085-alapú hardvereit licencelték. Két sorozatot is készítettek ezekből a pécékből, mindegyik ötnegyedes flopival és 5 megahertzes procival került forgalomba, a modellek igazából csak RAM-ban (64 vagy 256 kilobájt) és vinyóméretben (amelyikben volt, abba 5 vagy 10 megás került) különböztek – illetve a fejlettebb ICL pécéken egyszerre akár hárman is dolgozhattak.

Vicces egyébként, hogy az epizódban Linda kap egy „kis kézi egységet”, hogy otthon is tudjon dolgozni – és el is rak a táskájába egy sima ICL-billentyűzetet, amit ugyan lehet otthon nyomkodni, de gép nélkül nem sokat ér.

Az ICL a pc-gyártás előtt mainframe-eket készített, az ICL 2900 elég híres nagygépes rendszer volt, az epizódban látott narancssárga házas rettenet ennek egy terminálja, az ICL 7561:

Az ICL-nek több alvállalata is volt, ezeket apránként elkezdték privatizálni még a Thatcher-éra alatt, aztán az anyacéget a Fujitsu vette meg, és 2002-ben végleg elveszett az ICL név, amikor átkeresztelték Fujitsu Services-re. Engem csak az érdekelne, hogy miként kerülhettek ICL-gépek egy magyar tévésorozatba? Linda miért nem a magyar csodagép HT-1080Z-n tanul programozni, ami már létezett a forgatáskor? Aki esetleg tudja a választ, írja meg a kommentekben.

Érdekes még az epizódban a magnókaztettás szál. Azt ugye egy korábbi posztban bővebben leírtam már, hogy milyen bevett módszer volt a kazettára történő adatrögzítés a nyolcvanas években, a rögzítendő program byte-jait hangfrekvenciás jelekké alakítva tárolták a kazettákon. Ha egy ilyen kazettát a magnóba tettünk, borzalmas csipogást és prüttyögés volt a jutalmunk. Ezt a csipogást az epizódban többször hallani is – aztán kiderül, hogy a rosszfiú éppen ilyen jelek telefonos továbbításával csempészi ki a programokat a konkurenciának. Ami azon túl, hogy igazi high-tech bűnözés volt egy 1984-es tévéepizódban, még hihető is, hiszen programsugárzás nálunk volt ugye tévén és rádión keresztül is.

Végül – bár ez már offtopic –, elég vicces és átlátszó, hogy mivel az epizódban túl eseménytelen és vérszegény lett a számítógépes bűnözés, a forgatókönyvírók belekevertek egy Opellel átvert huligánbandát is a sztoriba, hogy több verekedős rész legyen. Na és ki a Coper András néven a stáblistában említett egyik forgatókönyvíró? Csak tegyünk be még egy p-t a vezetéknevébe, és megkapjuk a választ.

Jövő héten vagy a múlt heti szavazás nyertese jön a rovatban (ahogy látom, a Lemmings éppen kezdi lenyomni a Populoust), vagy egy újabb meglepetés, attól függ, összejön-e. Addig is búcsúzom a Linda-epizód végén elhangzó tanulsággal: Hiába, ez a computertechnika életveszélyes dolog!

108 komment

Címkék: retro tv magyar linda icl heti retro egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr672422271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burwor · http://loot.blog.hu 2010.11.04. 12:45:19

17, 18-as kép Catastrophers :)
35-ös Scrambe64, vagy inkább egy másik scramble...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.11.04. 12:56:50

Soha rosszabb alibiposztot, kolléga! Hii-jááá!
:)
Minden nap megbámulom a 41 villamosból a Felszabadulás, izé, Március 15. téri bérházat, aminek a tetején Linduska a homokzsákot rugdosta!
:)

uhrindam 2010.11.04. 12:59:31

Hatalmas!! :D Számomra az egyik legjobb retro!

thinkEdem 2010.11.04. 13:07:06

Nekem Lindában a kedvencem az volt, amikor felszállt a Blahán a piros metróra, majd - különböző huligánok miatt - leszállt a második megállónál, ami az Astoria volt. Pesti metróvonalat nem ismerőknek említem, hogy a kettő között nincs metrómegálló... :)

Leadfoot 2010.11.04. 13:09:59

"Engem csak az érdekelne, hogy miként kerülhettek ICL-gépek egy magyar tévésorozatba?"

Hajjaj... volt anno az Űrgammák c. valami (sorozatnak nem nevezném, mert megsérteném az Életképeket). Egy unalmas szombat délelőttön kapcsolgattam a tévét, épp az ment (esküszöm, tényleg nem néztem), és valami ismerőset láttam.
A szereplők épp egy fura tárgyakkal teli teremben kutakodtak, a földön szárazjég. Egyikük egyszer csak talál valami fura cuccot. Nézem, és tényleg jól láttam... egy harci repülőgépekre/helikopterekre függeszthető, üres UB rakétablokk volt.

De hogy valami ON is legyen a hozzászólásomban: a retro sorozatok közül az Angyalbőrben is büszkélkedhet egy kompjúteres résszel, a címe Computer manőver. Nincs kedvetek valamikor írni róla?

newnt55 2010.11.04. 13:22:29

C-64 képen a zöld telefon: Mechanikai Művek CB811, itt van mellettem egy példány, a tárcsája dőlésszögét is lehet változtatni. :-D

mátéé (törölt) 2010.11.04. 13:31:30

Jól emlékszem, akkor, hogy a Tv-n adásszünet idején programokat prünytyögtek le?

sikitomi 2010.11.04. 13:39:44

a rész elején megy a szereplői lista: Bitskey Tibor. Ki olvasta még Bits Key-nek rajtam kívül? :D hogy ekkora kocka legyek basszus... :)

egyébiránt csak csatlakozni tudok, hogy ilyen "rossz" időhiányos retro posztot még szívesen veszünk ;)

Zozosoft 2010.11.04. 13:44:22

Az bizonyos birkás program pedig Spectrumon fut. Egy barátom azt mondja, hogy neki meg is volt ez a játék Spectrumra, természetesen nem Linda neve alatt :-) de a valódi címére nem emlékszik :-( Tudja valaki?

Gaspacho (törölt) 2010.11.04. 13:46:06

Van valaki, aki nem sunázta volna Lindát '84-ben? :)

Flankerr 2010.11.04. 13:54:13

@Leadfoot: Amikor az Éder egy olyan chipet kap a C64-hez (amin az Egri vár ostromát lehet újrajátszani), amivel majdnem kirobbantja a 3. világháborút, és zajlik az élet a Pa-Dö-Dő által üzemeltetett játékteremben? Jó kis rész az..:)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2010.11.04. 13:58:50

"Mert ő üt, balettozik és énekel! Ez egy ungarische szamuráj!"

TH 2010.11.04. 14:01:13

Én is támogatom, hogy legyen máskor is nyugodtan ilyen vacak alibiposzt. :D

@mnmlst: én nem vagyok ennyire kocka. :D

sys_64738 2010.11.04. 14:04:38

@Flankerr: És Tabajdi ezredes (Bárdy György=Jumurdzsák) nem akar a törököknek semmit adni, ő meg tankokkal védené a várat :)

Anti Anyag (törölt) 2010.11.04. 14:06:06

C-64-essel behatolnak a NATO rendszerébe. Nincs internet, de tökmindegy, mert a C64-ben nincs modem.

Már akkor is sokan röhögtek ezen, elég sok embernek volt C64-ese akkoriban.

anarch 2010.11.04. 14:14:02

@Anti Anyag: jaja, internethez pentiumos számítógép kell, Vágási Feri is megmondta :).

algi 2010.11.04. 14:22:40

@Burwor: 34-es meg a Falcon Patrol a panelház és az olajtartály alapján.

Apropó: emlékszem egy játékra, ami olyan volt, mint a Falcon Patrol, csak sokkal bővebb. Váltakozott az éjje és a nappal, két küldetés között le kellett szállni repülőgéphordozóra tankolni, és küldetésről küldetésre durvább ellenfelek voltak. A legdurvább az volt, amikor megjelentek a hajók, amik rézsút lőttek, úgyhogy szigetről-szigetre bújócskázva tudtam csak kikerülni a lövedékeiket, nem is tudtam egyet se lelőni közülük.

Kolompár Szándokán 2010.11.04. 14:26:29

Nagyszerű írás! Soha rosszabb alibiposztot :)

Anti Anyag: Én is belepusztultam majdnem a nyihogásba, amikor ezt láttam :D :D

IndaMuncher 2010.11.04. 14:35:09

@thinkEdem: És uyge a Kontrollnál is örült a fejed mikor ezeket felfedezted?
(-_-)..
Sosem értettem az ilyen embereket.

Vonatos Flash játék · http://trainhelp.i-host.hu 2010.11.04. 14:36:50

A tvc.hu galériában fenn van 3 kép az Angyalbőrben-ből ahol tvc-n nyomulnak :D

Stöpli 2010.11.04. 14:37:18

Kár, pedig azt hittem, hogy az az András a Nikusz tesója. Gy.k.: Coper Nikusz

uni1002 2010.11.04. 14:37:41

@Anti Anyag: Volt nekünk modemünk. Valaki hozta Bécsből, a cég jó pénzért megvette. Egy negatív telefonkagyló, a telefonkagyló rögzítéshez két gumigurtni, meghajtás a C64 soros portjáról, és mellékelve 10db BBS telefonszám, Párizsból és Londonból. A raktárban rohadt el, mert a főkönyvelő megtiltotta a külföldi telefonhívásokat.
Mindez úgy '83-'84körül.

gabest1 2010.11.04. 14:42:45

Minőségi Cipőgyár, Tisza Cipőgyár.

no mail, no problem 2010.11.04. 14:52:02

Gondolom úgy került be az ICL 2900, hogy vagy volt a TV-nek valami okból, (hogy miért, azt nem tudom, de simán lehetett), vagy elmentek valami állami céghez, amelyik benne volt a gyártásvezető noteszában erre az esetre. Ha befeszülök, akkor sem jut eszembe, hogy hol volt ICL, de az utolsó képen rajta lehet a megfejtés. A Comporgin Rendszerház nevéről meg akármeddig vitatkoztam volna, hogy Comporgan Rendszerház, megkockáztatom, hogy elírták. Stöki, te biztos vagy benne, hogy az Appaloosa amerikai tulajdonban volt?

@Hamlet: A Március 15. tér akkor is Március 15. tér volt. Csak Klotild palotáktól keletre fekvő kis tér, buszmegállók környéke volt Felszabadulás tér. Pont, úgy, ahogy ma a Ferenciek tere van.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.11.04. 14:56:11

@no mail, no problem: Amerikai tulajdonosa is volt, igen. Meg magyar is.

BP80 2010.11.04. 15:07:03

@algi: Nem a Wings of Fury? En Amiga-n is nyomultam vele kesobb!

WinG 2010.11.04. 15:15:00

@BP80: van egesz jo PC-s konverzioja is, meg csinaltak ilyen 3D-s reszt is, de az eleg gagyi sztem. ez a pc-s, en csinaltam a video, yay!

www.youtube.com/watch?v=6gPT7YLxvJU

biododírium 2010.11.04. 15:17:56

"narancssárga házas rettenet" - ezen beröhögtem:)

Logan Grimnar 2010.11.04. 15:21:35

Király poszt, soha rosszabbat! :-)

TH 2010.11.04. 15:22:13

@F.house: ühh, a Kontroll NEM Pesten játszódott, tehát ott ez lényegtelen volt. De a Linda igen, tehát ott ez hibának számít, nem tudom, mi a baj azzal, ha valaki észreveszi ezeket.

Netszamuráj 2010.11.04. 15:32:04

Azt hiszem ebben a részben volt az Eagle Empire is a háttérben! Emlékszem rá, mert akkoriban én is játszottam vele. :)

il.youtube.com/watch?v=jqcpq-CFepI&feature=related

KenSentMe 2010.11.04. 15:32:35

Engem főleg az érdekelne, hogy Andrew Réz honnan a rákból talált ki ilyen sztorit az orwelli évben.. bakker.. ilyen kocka haverjai voltak?

vargatom 2010.11.04. 15:32:45

Egyébként az Appaloosa nevéhez fűződik a magyar játékfejlesztés egyik legnagyobb sikere, az Ecco the Dolphin, az is megérne egy kitekintést talán (hiszen retro is, asszem Sega Genesis?)

Hivatalos példányszámokat mondjuk nem tudok, szóval lehet hogy a Panzers meg a Crysis Warhead eladásokban már lenyomta, de annak idején ugye kisebb volt a fejlesztési költség is, szóval arányaiban asszem még mindig az a csúcs...

nehogymárne 2010.11.04. 15:38:24

amire az epizódból emlékszem: az egyik rendőr talál egy könyet a tetthelyen aminek a címe "a basic nyelv" kérdezi a kollégát, - te kik azok a basicok?

na ettől feküdtem egy hétig.

Penya64 2010.11.04. 15:53:54

@vargatom: Megadrive volt. Megvan nekem eredetiben.. :)

Bambula 2010.11.04. 16:14:36

@vargatom: Ja ja, az a játék nagy siker volt, csak a Sonic-okból adtak el többet Megadrive-ra, ami nagy szó.
Egyébként én hiányolom a konzolos játékokat a retró rovatból.

pit.stop.boys 2010.11.04. 16:22:54

A filmnek díszletet adó irodaház berendezése sem volt semmi. Akkoriban hipermodernnek számíthatott az aluprofil vázas, kék lapú íróasztal, mert minden számítóközpontban ezekkel találkoztam (abban a néhányban ahol jártam), sőt a mi cégünknél még a mai napig sem sikerült kiutáni ezeket. Meg az űrhajókat idéző kerek ablakszem az ajtóba vágva... Biztos modernnek számított egy átlag hivatal mellett, de most olyan gagyinak tűnik, mint a bundesliga frizura meg a kőmosott répaszárú farmer. :-)

Burwor · http://loot.blog.hu 2010.11.04. 16:24:18

@nehogymárne: És a másik válaszol: biztos valami afrikai törzs...

TH 2010.11.04. 16:29:57

@pit.stop.boys: a tanfolyam sztem a Számalk székházban volt forgatva, felismerni véltem az egyik teremben az egyik előadót, ahol jó pár előadást hallgattam annó. :)

armitage 2010.11.04. 16:33:24

Alig egy hete, retró hangulatomban, pont ezt a Linda-epizódot nyomtam le magamnak. Jó kis kiegészítés ez hozzá, köszönet.

(Oké, mi már akkor értettünk a dolgokhoz, javában nyomultunk C64-en és/vagy Spectrumon, de a társadalom nagy részének valsz tényleg elég misztikus volt az informatika. A rendőrségen folyamatosan játszott adatkazettákat viszont ma sem értem, nem tudom, Cuprum ezzel a szállal mit akart kifejezni, ennyire eke a korabeli rendőrség se lehetett.)

armitage 2010.11.04. 16:34:14

@TH:
Magáról a Számalk székházról is már csak múlt időben van értelme beszélni :(

TH 2010.11.04. 16:41:37

@armitage: ja, látom arrébb költözött, de erről nem tudok semmit, utoljára 1999-ben voltam az épületben. :)

Celtic 2010.11.04. 16:46:01

@nehogymárne: "Valami indonez nep". Naja. Eppen mult heten neztem meg en is az elso 3+7 reszt, a verekedes rettenet, a sztori blodli, de a szineszek...Bodrogi es Pecsi Ildiko remek. Azt a szegeny Tomit meg olyan szivesen fejbevertem volna neha...olyan szerencsetlen hulyegyerek es meg egy dugas se jon ossze neki Lindaval, de tobb eve kitart mellette...Mindegy.

A forendornek (magas, szikar, pipazik) meg lecsereltek a hangjat az elso harom resz utan. Nem csoda, mert ilyen fahang nem letezika vilagon meg egy.
Linda jol nez ki, csak melle nincsen. Hat, ez van.
De amugy maga az eros retro a film, szoval nem rossz :)

ismeretlen_katona 2010.11.04. 16:49:25

@Anti Anyag: Nem értelek, most tagadod, hogy volt c64-es modem, vagy csak kihirdeted, hogy nem tudtál róla? :o

firg_firg 2010.11.04. 16:55:22

Az epizod masik érdekessége, amikor a Linda altal hazavitt billentyuzettet kozosen nyomkodja a csalad (Bodrogi + Klarika + Emodi + Linda (utobbi ketton komoly NHL polo feszul, nyugati import gondolom) es fealdnak valami hirdetest, mert el akarjak passzolni / ki akarjak adni Klarika lakasat.

Aztan par jelenettel kesobb jon egy ficko Klarikahoz, hogy ö szivesen bekoltozne Klarika mellé. Internet + szexualis bunozok es perverzek mar akkor is egyutt jartak. Illetve akkor meg nem is volt net.

De akkor ez mi volt (ahova feladtak a hirdetest)? BBS?

TH 2010.11.04. 16:58:27

@Celtic: A főrendőrt IS lecserélték, nem csak a hangját. Deme Gábor ugyanis meghalt, ezért Vayer Tamás lett helyette a főnök, de Tolnay Miklós lett a hangja...

firg_firg 2010.11.04. 17:00:20

Meg is van, 25:30 és 34:00-nal van a ket jelenet.

kerikak 2010.11.04. 17:00:52

@firg_firg: ezt én sem értettem.. de azt sem hogy lehetett két hirdetést így összekeverni..:)

firg_firg 2010.11.04. 17:01:10

Meg is van 25:30 és 34:00-nal van a ket jelenet

kerikak 2010.11.04. 17:01:39

@kerikak: de ettől függetlenül a sorozatot szeretem a mai napig :)

TH 2010.11.04. 17:05:40

@firg_firg: nem feladták a hirdetést, hanem begépelték az ÖSSZES hirdetést, és abból a Linda által írt remek program valamilyen keresési szempontok alapján ezt találta a legmegfelelőbbnek. Szép kis gépelési gyakorlat lehetett az összes hirdetést bepötyögni...

Palkova 2010.11.04. 17:18:11

Azért az tévedés, hogy a HT 1080z magyar gép lett volna. Maga a gép amerikai volt, majd elavulva valahova távolkeletre adták el, majd a végleges elavulás után vették meg az illetékes elvtársak a teljes gyártósorral együtt.

Bambula 2010.11.04. 17:24:51

@Palkova: Ferritgyöngyös memória.. :) Abban az időben már erősen idejétmúlt. Nem is tudtam egyébként hogy nem magyar tervezés.

algi 2010.11.04. 17:31:45

@BP80: Sajnos nem. Egészen úgy nézett ki, mint a Falcon Patrol.

Adani 2010.11.04. 17:41:12

@uni1002:

Igen, volt már modem akkor, de mivel a Posta, aki akkora telefonhálózatot üzemeltette nem engedélyezett semmit ráköti a vonalra, ami nem az övé volt (telefonokat sem árultak boltban egészen a 80-as évek végéig) így modemet sem lehetett használni. Viszont erre találták ki az akusztikus modemet, gyártottak ilyet az országban is,ez meg olyan volt, h bele kellett tenni a telefonkagylót és kézzel tárcsázni a másik modemet. Aztán ők fütyörésztek egymással és a telefon mikrofonján és hangszóróján adták-vették a dolgokat. Persze mai szemmel nézve baromira lassan akkoriban a szénmikrofonos kézi tárcsás távrecsegők voltak divatban, az meg nem túl jó minőségű, de meglepő módon 300 bps körüli tempóval működött az adatátvitel. Anyámék még anno a SZÜV-ben csináltak ilyet Békéscsabáról Orosházára egy fél nap alatt kb. sikerült is átnyomni, mikor végre mindkét modem működött és mikor végre nem volt zajos a vonal akkor mikor már majdnem végeztek a telefonközpontos csaj beleszólt, h "Beszélnek még?" Lehetett elölről kezdeni.

@firg_firg:

Más nem nagyon elvégre net akkor még nem volt. De BBS se nagyon, pláne itton 1984-ben meg nem sok embernek volt itthon számítógépe pláe modeme, amivel BBS-ekre járt töltögeti lásd. a fentebb kifejtett dolgokat. Akusztikus modemmel 300bps-ennem sokan szenvedtek. Pláne, ekkoriban még telefon se nagyon volt, sztem 1984-ben még Bp-n is hosszas várólisták voltak. 1985-ben Békésen pl. mikor anyámék beadták még a születésem előtt azt mondták 10 évig ne is érdeklődjenek.

hypgnosis (törölt) 2010.11.04. 18:11:54

"Engem csak az érdekelne, hogy miként kerülhettek ICL-gépek egy magyar tévésorozatba?"

valszeg valahogy úgy, hogy 97 körűl a sulinet tender egyik beszállítója, lebonyolítója az ICL volt, ebből gondolom, hogy ezt megkaphassák, volt a magyar közszférával már kapcsolatuk korábban is, így talán nem meglepő ha anno ICL masinák érkeztek már hozzánk a film forgatása idejében is.

johnny66 2010.11.04. 18:21:00

@Adani:
Ez valóban így volt, ilyen "modem"eket én is láttam anno.
Amugy tulajdonképpen ugyanazt csinálták ezek összeségében, mint egy rendes modem. Úgy emlékszem pl. hogy eleinte a PC-s modemek is tudtak impulzus tárcsázást, ami ugye a mechanikus telefonközponthoz kellett.

Viszont egyet nem értek: honnan tudta volna a Posta, hogy mit kötnek rá a hálózatára?

TH 2010.11.04. 18:30:01

@Palkova: "A gép nem magyar tervezés, a szövetkezet a hongkongi EACA cég Video Genie számítógépének licenszét vásárolta meg és ez alapján gyártották. A Video Genie pedig gyakorlatilag a Tandy TRS-80 Modell I licensze alapján készült. Az eredeti felépítésen nem változtattak a HT szakemberei, csupán egy AY-3-8910 hanggenerátor és I/O áramkörrel bővítették ki. Az első széria alaplapjai eredeti EACA gyártásúak, itthon csak az összeszerelés történt. A hanggenerátor panel a két eredeti alaplap összekötésénél csatlakozott a géphez. A hanggenerátor panel a hangon kívül 8 bites I/O portokat is biztosított. Ezt az gép házába utólag vágott nyíláson vezették ki. Az első két változat 16 kB RAM-mal volt ellátva, majd később (1985-től) HT1080Z/64 jelzéssel 48 kB-os modellek készültek. Ezen modellek esetén már magyar tervezésű és beültetésű alaplapokat találunk, az alkatrészkészlet is jelentősen megváltozott (pl. a BASIC interpreter nem maszk programozott ROM-okban, hanem EPROM-okban található)."
( ht.homeserver.hu/ )
Annyira azért elavult sem volt a magyarországi gyártás kezdetekor...

Zenador 2010.11.04. 19:00:36

Királyság ez a blog! Egyre jobban rákattanok. Lassan már minden nap olvasgatom:)

Doctor Justice -- újabb királyság. Igaz, nem számteches dolog, de akkor is! Gyerekkorom másik nagy feelingje a KOCKÁS!!!!

És tényleg! Nekem is feltűnt annak idején Doctor Justice "idétlen" csatakiáltása. Egyébként nagyon bírtam, mindig osztotta az igazságot. Legelőször talán azt a részt olvastam, amikor megvédte a nápolyi nyomortanyákon élő gyerekeket -- bár lehet, hogy rosszul emlékszek rá. Nem ma volt már, amikor olvasgattam a Kockásokat.

Mudry 2010.11.04. 19:20:54

@Zozosoft: Mi a Spektrummal együtt anno beszereztük a "The Spectrum Book of Games" c. brit kiadású könyvet (Granada, 1983 - most is kéznél van, csak le kellett venni a relikviás polcról a megboldogult speki mellől.. :) No, ebben 21 bepötyöghető játék közt egyik a "Sheepdog Trials" c. terelgess juhászkutyával birkákat jellegű mű.

Persze Lindáék még rengeteg egyéb helyről nyúlhattak hasonlót, pl. rengeteg magazint másoltunk a bennük publikált programok miatt (is).. "Sinclair User", no meg persze a "Spektrum Világ".. a kazettáról hamar kiszorultak a BASIC játékok..

Linda játékáról nincs képernyő fotó? .. hátha egyezik ezzel.. :)

nemlennékmagyar 2010.11.04. 19:32:43

gyorsan belenéztem a filmbe:
Felirat az ajtón: nyári szünet - hollyday

Everyl 2010.11.04. 19:44:27

Nekem még dedikált fényképem is van tőle, bibibi.

Azért így visszagondolva: remek kis sorozat volt, asszem én is tartok valamikor egy nosztalgia maratont :-)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2010.11.04. 20:11:42

A birkaterelős játék nem a BOLENY /bölény/ nevű? Azt komáztam.

Dinkainka 2010.11.04. 20:19:48

Volt Commodore 64-re is modem.
RS 232 porton lehetet csatlakoztatni, nekem 1200 baudos volt. Volt X terminal és Z terminal program is hozzá.
A max sebesség azt hiszem 2400 baud volt, de az megfizethetetlen volt számomra.
Mindig éjszaka ment a bbs.
Ha valaki nosztalgiázna itt nézelődhet.
www.commodore.ca/manuals/funet/cbm/c64/comm/index-t.html
Ja és ment a 2600-as freki.:))

dr · http://www.ducatiklub.hu 2010.11.04. 20:36:10

amikor a főrendőr nyelez az istenhegyin felfele, a kereszteződésben már nincs ott a lerobbant rendőrkocsi. micsoda logikai hiba :P

Adani 2010.11.04. 21:42:06

@Dinkainka:

Az volt az, ingyen volt a telefon. Amcsi phone hackerek jöttek rá, egychipshez ajándékba adott síppal ha belefújnak a telefonba nem számláz 2600 hz-es hangot kellett belenyomni a vonalba. Régi analóg központoknál mehetett. Az első digitálisaknál meg olt egy trükk, ha 10-re egészíted ki a számot helyi hívás áráért ment a telefon. Nem sokáig működött, de egy ideig igen aztán nagyon adták tovább és javították.

A kártyás telefonok kikapcsolása megvan? Asszem *#21 olt a titkos kód, ha beütötted a telefon kikapcsolt vonalat nem adott, de hívni lehetett, anno jókat szórakoztunk vele. Kártyás fülke a posta előtt kilőve a kóddal majd mobillal vagy másik fülkéből csörgettük és érdemes volt nézni milyen arcot vágtak mikor nem tudták felvenni, mert tovább csörgött.
Mikor meg 1997-ben ránkszabadult a telefon mindenki telefonbetyárkodott.

DzsonMeklén · http://defenderdown.gportal.hu 2010.11.04. 21:43:41

Hát igen, ezen a részen mindig felröhögtem! Akkoriban azért, mert nem értettem hogy miért ölik egymást olyan játékokért amelyeket bárki átmásol ingyen (mert ugye azt se tudtuk, mi fán terem az hogy fizetni egy gámáért).

flamer 2010.11.04. 21:58:13

@Adani: Persze, nem engedélyezett (még a kilencvenes évek közepén is engedélyeztetni kellett a modemeket), de erre szerintem mindenki nagy ívben tett.

Celtic 2010.11.04. 22:10:06

@TH: Lehet, nekem tokugyanannak tunt. Mindenesetre erdekes, hoyg a legelso reszben Harsanyi es Linda egy edzesen talalkoznak, ahol Harsanyi kiuti 4-5 embert (koztuk Lindat), mikor a kiccsaj rendor lesz, Harsanyi mar hegedul es eleteben nem hallott a karate nevu sportrol...

Leadfoot 2010.11.04. 22:15:13

@Flankerr: okszikem, kebd bí... what the hell is this? :-D

Flankerr 2010.11.04. 22:20:32

@Leadfoot: Azaz..:) Pedig az üzenet elég univerzális...:)

Rob67 2010.11.04. 22:20:35

Imádom ezt a 'nem is volt akkor internet' dumát.
Annyira fiatalok vagyztok vazze, hogy fingotok nincsen az internet előtti csodás BBS világról.
Naja, az internet a pentiumnál kezdődik meg az IWIWnél mi?
Azért az értelmesebbje már egy XTvel is nyomult, a 286/386 generáció pedig már messze netképes volt '90 után kicsivel.
Drágáim, a többségetek akkor cserélte a nedves pelust szárazabbra :)

Lustamacs 2010.11.04. 22:22:32

@Adani: LoL! a SzÜV-ös sztori megvan, lehúztam anno a csabai szkp-ban vagy 9 évet :) mekkora volt a feje az operátornak, hogy kezdheti a telefonos liba miatt az egész adatbuzerálást az elejétől! :D

anyám borogass... azoknál a cirillbetűs bolgár meg ruszki vasaknál retróbb cuccost a ruhásszekrény kategóriában nehéz elképzelni. :)

TH 2010.11.04. 22:25:47

@Rob67: na, most remélem, jobban érzed magad. Most a korodtól nem is tudom, hirtelen hova szarjak. A stílusod meg elbájoló.

Kúrtafarkú 2010.11.04. 22:52:28

A szombathelyi Haladás focicsapat eredményjelzőjét egy Commodore hajtja a mai napig :D

Adani 2010.11.04. 23:27:35

@Lustamacs:

Akkor lehet,h ismersz pár embert, akik később alapították a Hunorg KFT-t mind a csabai SZÜV-ben dolgoztak. Anyukám volt az egyik. Mesélt azokról a gépekről, kár,h élőben nem láthattam. Viszont egy pár évvel ezelőtti lomtalanításnál még előtúrtam pár régi tárcsás telefont, amiket talán még ott is használtak.

@Rob67:

Ez bizony igaz, nálunk itt a megyében 1997-ig vezetékes telefon se volt, fater asszem 1995-ben vett 0660-as Westel telefont (mi Benefon masina volt mérete és súlya egy téglával egyezett kb.). Vezetékes teló nélkül meg se net se BBS. 1998-ben lett modem aztán E-mail az akkor népszerű DrótPostaGalamb progival. Aztán lett úgymond rendes modemes net Nap-szám komputer nevű cég szolgáltatta 28.8 meg 33.6 bps-el, később lett 56K, de sokat nem ért, mert minimálisan volt csak gyorsabb. Az olt ám a őskor IRC,Internetto később Index (akkor még nem adta le a színvonalat mint úgy a fórum is normálisan ment és nem volt tele trollokkal mint ma). Akkor még tele volt a web Warez site-okkal meg mp3 letöltőhelyekkel a Napster csak később jött a divatba, sok free mp3 ftp is volt. Meg ugye gombamód szaporodtak a hacker site-ok nyomtuk a hackeléseket akkor még nemvolt illegális, ill. az volt elvileg, de nem volt rá törvény.

Adani 2010.11.04. 23:29:12

Emlékeztek a pár éve (asszem 2005) hírhedtté vált Olah Action játékra? Azt is Amigára írták, vmikor 1995 körül jó 10 évvel később észrevették és botrányt csaptak belőle, kis egyszerű ráadásul bugos játék olt, akkoriban hányan ismerték? Már 1995-be sem volt olyan sok Amigás sztem.

Adani 2010.11.04. 23:30:17

@Adani:

Ezt nem ide szántam, töröljétek ki! Köszi

bldo 2010.11.04. 23:36:04

@Celtic: Igazából az első három rész volt a pilot, és ezek sikere után rendelte be az MTV az első évad "maradék" részeit, de a kettő között két év teltek el, így mind continuity, mind színészek/szereplők terén. (Ilyen a már említett Deme Gábor/Vayer Tamás "csere", de említhetjük még Kő Zoltán figuráját, akit a pilotokban még Gáti Oszkár játszott, de a későbbi részekben már Balázs Péter, illetve jó néhány színész több részben, különböző szerepekben is fel-feltűnik, pl. Bod Teréz, Kozák András, stb.) A hibái ellenére is egy szeretnivaló sorozatot csináltak Gát Györgyék, aminek ma hatalmas a nosztalgia faktora.

A Software egyébként az egyik kedvenc részem, pont a retró és a számítógép/kockulás vonal szerencsés találkozása miatt. Amikor Handel és Kő a Comsoft Gmk-ban van, a Frogger zenéje szól aláfestésként, az megvan? :)

dukeekud 2010.11.05. 00:22:30

@Rob67: "Imádom ezt a 'nem is volt akkor internet' dumát.Annyira fiatalok vagyztok vazze, hogy fingotok nincsen az internet előtti csodás BBS világról."

Ne dumalja ma. Ugyan mar milyen vilag volt az internet elott ? Az emberek barlagban laktak, es kobaltaval csapkodtak egymast. Aki uldozte a boszorkanyokat az mar modernek szamitott. Az emberek csak par eve tudtak meg, a googlebol, hogy a fold gomb alaku, meg hogy forog. A vilag igazabol akkor kezdodott, amikor mar lehetett az interneten pizzat rendelni, elotte semmi erdekes nem volt.

mossberg operator 2010.11.05. 00:25:17

Az Angyalborbennek pont a Padodo-s reszet nem latta, mert eltiltason voltam, azota sem bocsatottam meg anyameknak, pedig majdnem 20 ev...Nincs valakinek meg valahol?
A blog kiraly, csak igy tovabb!

asd123321dsa 2010.11.05. 03:31:52

@Rob67: kár, hogy mindamelett a bbs egy használhatatlan szar volt, a "67"es számból ítélve te viszont lassan az ágyadat cserélheted koporsóra ^^

algi 2010.11.05. 05:02:57

@blackdogone: Már persze attól függően, hogy "kiket" nevezünk Gát Györgyéknek. A Ring c. hetilap egyik régi számában olvastam, hogy az első epizód forgatókönyvírójától Gát gyakorlatilag lenyúlta az egészet. (Ő a "karatézó rendőrnő" ötletét hozta, a forgatókönyvíró meg megcsinálta az egészet belőle.) Végül per lett a dologból, amit legtöbb ponton elvesztett a szerző (pl. a merchandising termékekről nem tudta bebizonyítani, hogy Gáték készítették), egy pontban adtak neki igazat: abban, hogy a sorozatot tőle koppintották.

A retrománia miatt mostanában annyiszor jön elő ez a Linda, meg hogy mennyit köszönhetünk Gát Györgynek, hogy lassan előkaparom azt a cikket.

Spejbl 2010.11.05. 07:08:05

Ami a lányoknak Linda, az a fiúknak szigorúan a Hegylakó volt. Nála legalább tutira nem tudott elromlani a technika: vagy levágsz egy fejet vagy nem. Ráadásul jobb volt a zenéje is! :)

azamerikaifiu.blog.hu

bldo 2010.11.05. 10:37:12

@algi: Erről nem hallottam még, de látom sikerült a lényeget kiragadnod a hozzászólásomból.

Szélpörgő 2010.11.05. 11:15:31

Hatalmas!
A végén az "életveszélyes"-t alátámasztom, múltkor én is rácsuktam a laptopot a kezemre! Le kellett vágni!

thinkEdem 2010.11.05. 17:29:44

@F.house: Pontosan mit értesz "ilyen" embereken? (A többit TH elmondta...)

moli 2010.11.08. 00:10:58

@F.house: mert nem vagy eleg okos hozza?

lombardo 2011.04.19. 20:58:13

Valamikor régebben láttam ezt a részt. Azért elég önbizalomromboló, amikor az ember azt látja, hogy ez a Linda nevű csaj egy gyorstalpalón megtanul játékot írni. :D

Amúgy nem tudom, a telefonvonal mennyire lehetett alkalmas a program-csipogás átvitelére, mivel elég rendesen vágva voltak a frekvenciák alul is, felül is. Magnóból is azt mondogatták, hogy jó minőségű kell.

Mindenesetre a záró idézet eszembe juttatja a Népszabi 10+ éve indított heti mellékletét, a Computer Technikát, ami szintén életveszélyes volt néha (bár voltak benne komoly írások is).

lombardo 2011.04.19. 21:14:04

@uni1002: ilyet egyébként a Magnumban is lehetett látni, amikor Tom Selleck a kórházban volt, és volt ott egy kissrác is, aki tudta, hogyan kell a számítógéppel telefonon keresztül belépni valami rendszerbe, és ezzel a törött karú (lábú, akármijű) magánhekus félrokkantan is el tudott intézni valami fontosat egyik ügye kapcsán. Mondjuk ott csak rá kellett tenni a kagylót egy foglalatra és tárcsázni.

Adani 2011.04.19. 21:40:54

@lombardo:

Végül is volt telefonos adatátvitel és rádióban meg TV-ben is volt programsugárzás. Akkoriban még a régi tárcsázós telefonok voltak az elterjedtek és a szénmikrofonok. Az akusztikus modemek is csak 300 bps-t tudtak, ennyit bírt a szénmikrofon mikor épp működött.

A legjobb amúgy nem is a játékírás gyorstalpalón, hanem az, h lakáshírdetést adnak fel géppel és másnap már a válasz is megérkezik. 1983-ban hol volt még az internet. De a BBS se nagyon lehetett az is a 80-as évek vége 90-es évek eleje felé terjedt el. Magyarországon meg pláne nem volt sok BBS akkoriban telefon se igen volt, és pláne nem lakáshirdetéseket adtak fel rajta. Hiszen még faxot is csak nagyon kevesen láttak akkroiban és bizony sokan azt se értették hogy tud a papír átmenni a dróton.

TH 2011.04.19. 22:06:43

@Adani: nem-nem, csak bepötyögték az összes hirdetést az újságból, és valami szempont alapján futtattak rá valami keresést, így sikerült kiválasztani a feleséget kereső fickót, akit sima telefonon hívtak fel. A számítógép csak arra kellett, hogy kiszűrje a feltételeknek megfelelő hirdetést (ezt nem sikerült megoldani végül). Az, hogy mennyire éri meg begépelni mondjuk 100 hirdetést egy keresés kedvéért, arról nem szólt a történet. :-)

Adani 2011.04.20. 08:11:18

@TH:

Nyílván semennyire.

Viszont mikor Palik meg Héder Barna amőbázós műsora ment a TV-ben akkor pl. poénos lehetett a C64-et nehéz fokozaton nyomatni ellenük. Gondoltam rá én is, h ezt beadom, csak sajnos nem volt még telefon akkoriban mifelénk, két TV már volt, mert fater úgy döntött nincs több meccs-számítógép vita és még mázlija is volt, mert sikerült találnia egy használt, de jól működő Videoton színes TV-t, na azzal nyúztam a C64-et még 1996-ban is pedig akkor már volt PC is, de sokszor elővettem a régit is.

lombardo 2011.04.20. 18:29:38

@Adani: Ez az amőbás dolog nekem is eszembe jutott, végülis lehet, hogy volt, aki megcsinálta. Volt is otthon progi, de az nem volt annyira behatárolt, mint az Ötöd-ölő, sokkal nagyobb játéktéren ment, és talán nem is ötöt kellett összehozni. De Palikék megérdemelték volna, ők is királykodtak a nép egyszerű gyereke ellen, és még élvezték is.

TopiMedve 2012.10.14. 09:54:45

Sziasztok!

Véletlen akadtam erre a remek kis posztra.
Ahogy átolvastam az összes hozzászólást, úgy gondolom még időszerű megválaszolnom a kérdést, mert még nem válaszolta meg senki jól.

A fenti képen, ahol Linda egy széken ül , a középpontban egy terminál látható, ez bizony a Comporgan Rendszerház Közös Vállalat Bég utcai székháza, abból is a fiatalabb épület /később a Vico birodalom vette meg/.
Az összes kép, ahol a Comporgan-beli felvétel látható, itt készült.
Linda feje felett van egy Comporgan logo is.
A jobb hátsó részen pedig egy piros ajtó-ablak együttes van.
1987-1988 között minden munkanapon beléptem azon az ajtón, a Cardkey nevű mágnesekkel felszerelt beléptetőkártyás terminált használa..

Az egyik képen a terminál mögött látszik három szalagos egység is.

Ez bizony az ICL system 2957-es gép, ami a Comporgan tulajdona volt ekkor.
A gépteremben ez a mainframe három szalagos egységgel és 2x5 disk drive-al állt, maga a gép három nagy szekrény volt, plusz a perifériák.
Volt a gépteremben még egy Wang VS65 minigép is, két disk drive-al, két terminállal.
A jellegzetes fa ajtók nagy kerek üvegekkel is a Comporgan székház emeletén voltak találhatók.

Épp a napokban találtam meg fotó archívumomban pár igen jó állapotú papírképet, amit akkoriban készítettem pontosan erről a gépről és gépteremről..

Adani 2012.10.14. 10:23:21

@lombardo:

Voltak jóféle taktikák, meg tényleg volt ,aki géppel játszott ellenük. Az is jellemző volt, hogy Palik-Héder párosnak ugye elég nagy arca volt és ha valaki legyőzte őket, akkor mindig jött az "ugye számítástechnikus?" kérdés. Ez kb. azt jelentette náluk, hogy van otthon számítógép. Amúgy hasonló amőba progi volt C64-re nekem is megvolt és a gép jól nyomta.
Az is emlékezetes volt mikor valami matematikus zseni alázta a Palikékat sőt még a számítógépet is lenyomta valami lólépéses technikával, pedig ugye mindig a gépet volt nehéz leverni, ugye Palik és Héder hiába volt jó játékos, emberek ők is, tévedhetnek meg benézhetnek dolgokat, de a gép nem néz be, mert nincs éppen rossz napja.

Amúgy akkoriban még sok ilyen tévés játék volt, pl. a Dominó meg Csörület, ami simán PC-ről ment az operátor ott ült a gép előtt és ahogy mondta a játékos telefonban a lépéseket úgy nyomogatta a gombokat.

borjános 2012.10.15. 22:07:56

Sziasztok!
megtaláltam ezt a bejegyzést én is. Persze Topi Medve írta meg. Nem tudom miért, máshol regisztráltam és ide küldött a rendszer.

lombardo 2012.10.19. 21:47:34

@Adani: Hehe, ez jó, nem is emlékeztem a "számítástechnikus" dologra, de el tudom képzelni a szitut. :) Palik főleg nagyon önelégülten tudott vigyorogni.

A többi játékra emlékszem, volt is ilyen poszt egy másik blogon, ahol összeszedték őket, és vannak linkelt videók a YouTube-ról, érdemes tehát nézelődni.

Adani 2012.10.19. 23:07:39

@lombardo:

Palik nagy arca meg az F1 közvetítésnél is maradt mikor Gyulát alázta mindig, mondjuk Gyulát nem volt nehéz, mert feszt marhaságokat mondott.

Mr. Big Face Palik már akkor is azt hitte ő a mester ,akit nem lehet legyőzni ,ha valaki megteszi az csak számítástechnikus lehet és számítógépet vetett be ellene.

Pedig volt mikor ők nézték el, mert hiába profi valaki megesik ,hogy amatőr hibán csúszik el.

Itt egy ötöd-ölős videó:
www.youtube.com/watch?v=Jd18fVYHlOo

Law enforcer 2018.12.03. 18:29:38

@TopiMedve: szia ez nagyon jó, nem lehetne esetleg hogy elküldd ezeket a papírképeket, vagy valahol megosztanád? nagy segítség lenne. köszönettel!!
süti beállítások módosítása