HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 10x03: Játékrégészet

2024.05.05. 16:31 Stöki

Kicsit belassult az adások publikálása, de csak azért, mert nagyon elfoglaltak vagyunk például az újabb adások szervezésével (közeledik a 500. adásunk felvétele és azzal vannak mindenféle teendőink). A következő napokban viszont kicsit helyrebillentjük a rendet, egy héten belül három adást fogtok kapni, most rögtön egy hagyományos, vendéges Checkpointot. Mégpedig egy olyan vendéggel, akinek a neve ismerős lehet az IDDDQD Facebook-oldalát követőknek: Virág Csaba jött el hozzánk, aki szinte minden CP Mini posztja alá odakommenteli a gyári példány fotóját, mert hatalmas játékgyűjteménye van otthon. De most nem erről beszélgettünk, hanem Csaba játékrégészi hobbijáról.

podcast207.png

Csaba ugyanis folyamatosan hajtja, keresi a régi flopilemezeket és azokról archivál sosem publikált játékokat. Az ilyen játékokra szakosodott Games That Weren't oldalon Csabának már több tucat bejegyzése van, köztük például korai Novotrade-játékok prototípusai. Arról beszélgettük, hogyan akad rá ezekre a kincsekre és mi motiválja őt újabb és újabb lemezcsomagok átböngészésére. Ha esetleg valakinek vannak otthon olyan lemezei, amik érdekesek lehetnek Csabának, keresse meg őt vagy minket, persze csak az adás meghallgatása után. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy a műsorban hivatkozott mindenféle:

Legközelebb nappokon belül jövünk Checkpoint Minivel. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint-adások a tizedik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20240309.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Zsül, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Paller, Duchon Jenő, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Adam007, PeterB, Nagy Ákos, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, Bohner Gergő, cubeshadow, Chew Tarcsa, Balfars, Morq, Kor Phaeron, Zoli, ACsudálatosPaukembör, Karasz Edit, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Polben, Nagy Krisztián, Tamás, Rules, Pusztai László, Ripburger, Kester, Szabó Ferenc.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangsos-képes főhajtás.)

9 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr5918397163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.05.06. 06:00:28

azt is írhattad volna, hogy csaba egy időrégész. hehehe.

Zolexx 2024.05.06. 09:29:05

A játékrégészettel kapcsolatban a legmeredekebb dologgal egy dokumentumfilmben találkoztam (címekre, nevekre már nem emlékszem). Egy nyolcvanas évek eleji felhőkarcoló-mászós japán arcade játékot sikerült megmenteni az utókornak, amelynek (ha jól emlékszem) sem Japánon kívüli változata, sem portja, sem ROM mentése, sem gameplay videója nem készült és az emléke is már csak a korabeli játékosok emlékezetében élt. Végül is sikerült találniuk valahol egy rohadófélben lévő példányt, amelynek a beépített gyári mágnesszalagos, de sérült állapotban lévő adathordozójáról valahogy rekonstruálni tudták a játékot és digitális formátumú mentést készítettek róla.

Szekrényszagú néni 2024.05.07. 21:55:32

A Reform szimpla bulvárlap volt 30+ éve, a reformkommunisták diskmagje sztem nem ugyanaz (utóbbit persze nem láttam, de furcsa lett volna, ha az előbbit terjesztik lemezen).

B-Bird 2024.05.08. 13:29:41

@Zolexx: Köszönöm! Ez most jól esett a lelkemnek. :-)

AarPoe 2024.05.09. 07:06:14

Nekem megvan az NFK magyar bérszámfejtő/adatnyilvántartó program dupla lemezen, és a 4 gigás C64 collection-ben sincs benne. Akkor most jó vagyok? :) (eredeti, LOAD"NFK",8,1 nyomtatással!)

Rájöttem, hogy ez a fickó kifejezetten veszélyes rám, mert üres/játékos lemezeket gyűjtök a régi C64 kollekcióm kiírására ... nade viccet félretéve, hatalmas respect!

Wertzui 2024.05.10. 15:29:45

Vegyes témájú archiváló oldalnak javaslom az Archive.org weboldalt. Pont most töltöttem fel egy kupac DOS-os oktatóprogramot.

Kit Fisto 2024.05.13. 15:15:24

Nagyszerű dolog, ha valaki felleli programok kezdeti verzióit, módosított verziókat, esetleg hivatalosan ki nem adott, de valahonnan előkerült programokat. Kiváltképp, ha letölthetővé is teszi!
Viszont az olyan oldalak, ahol csak beszámolnak, pár képet mutatnak olyan játékokról, amelyek nem lettek kiadva, és sehol sem hozzáférhetőek, csak elszomorítanak. Tapasztalatom szerint az ilyen játékok nem egyszerűek, átlagosak - ellenkezőleg! Éppen azért maradt abba a fejlesztésük, mert valami nagyon jó lett volna, minőségi játék, nagy kihívást jelentett a fejlesztése, és általában azért nem jött össze, mert nem volt rá az illetőnek elég ideje. Vagy elkészült, de nem tudott megegyezni a kiadóval. Olyanról is olvastam már, hogy a fejlesztője elhunyt, mielőtt elkészült volna. Elkallódott a lemez, vagy az illető véletlenül letörölte, ám maradt fenn néhány screenshot, és azon láthatom, hogy milyen jó lett volna. Hát az ilyesmit nem szeretem. Csak esz a fene értük. Mert tényleg, bozasztó jó stuffok nem lettek kiadva, láttam már pár ilyet. Jó példa erre az Amigás Gadget Twins! Elképesztő jól néz ki, mert persze képek vannak róla, sőt, újságokban írtak róla, hogy hamarosan megjelenik, és aztán mégsem. Nem is található meg sehol. Pedig működőképes kellett legyen, a képek alapján. Egy ilyen szuper játékot csak úgy elsúvasztani, azért elég gáz.
www.gamesthatwerent.com/2022/11/the-gadget-twins/
Ám, ebben az esetben van lehetőség mégis kipróbálni, sőt lejátszani is! Mivel ugye "érdekes" módon, Megadrivera azért csak ki lett adva ;) Sőt, a Steamen is volt, nem tudom, hogy még van-e, emulátoros verzió - ez is nyilván a Segás lehet. Mivel a két gép grafikai tudásra elég közel áll egymáshoz (és ugyanaz a cpu van bennük), valószínűleg nem sokban különbözik az Amiga verziótól, és ha mégis, talán még pont jobb is kell legyen. (bár ez nem mindig igaz) A Megadrive verzió könnyedén megtalálható a neten, le is töltöttem. Az Amiga verziónak fennmaradt a zenéje, ez is letölthető az Exotica oldaláról.
Tehát ez most éppen jól alakult, de amikor csak látom a csodás screenshotokat, és tudom, hogy ez már nincs meg sehol, hát nem túl vidám dolog.
A Games That Weren't oldalon is a leggyakoribb az, hogy nincs letölthető fájl. Ezen kívül elég idegesítő dolog, hogy a képek ugyanazon az oldalon nyílnak meg, a cikk helyébe lépnek. Ráadásul kicsik, alig vehetőek ki. Fel kell nagyítani. Aztán meg resetelni a nagyítást, mielőtt visszalapoznék a cikkhez. Ma már meg kéne oldani ezt jobban.
Szerencsére Csaba letölthetővé tette a játékokat, és én két játékot is
begyűjtöttem. Az Arthur egy szöveges játék. Nem nagyon szeretem az iyeneket, mert sokat kell tökölni csak azzal, hogy egyáltalán miket lehet beírni, és persze a beírogatás is viszi rendesen az időt, lassú, nehézkes a játékmenet. De az a rózsaszín képernyő a bugyuta szöveggel felkeltette az érdeklődésem! Ez olyannak tűnik, ami olyan rossz, hogy az már jó! A Metal Pyramid pedig kifejezetten jó platformernek tűnik. Még ma kipróbálom mindkettőt. ?
süti beállítások módosítása