HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Megfogták a Deus Ex-hekkereket

2011.07.07. 10:20 hancu

Májusban szivárgott ki a torrentoldalakra Deus Ex 3 majdnem kész verziója - ilyesmi gyakran (értsd: szinte minden nagyobb játékkal) megesik, most azonban az a ritka eset következett be, amikor a kiadó lenyomozta, nyilvánosságra hozta, és bíróság elé rángatja a tetteseket.

Úgy néz ki, egy 15 tagú olasz társaság állt a kilopott verzió hátterében, és nem klasszikus hekker-vudumágiát alkalmaztak, hanem az olasz GMC gémermagazin hozzáférésével mentek fel a SquareEnix szerverére, és töltötték le a sajtónak szánt demót (az persze más kérdés, hogy a GMC jelszavait hogyan szerezték meg). A magazin egyébként tisztázta magát, a nyomozás nem talált semmilyen kapcsolatot a DE3-tolvajok, és a szerkesztőség tagjai között. Érdekes lesz követni, hogy vajon milyen büntetést szab ki a bíróság.

...és ahogy minden hasonló esetnél, most is elkezd mocorogni az emberben a gonosz konteó-hívő énje. Mert ugye mi is történt? Kikerült a netre egy olyan demó, amit a sajtónak szántak, hogy az alapján írjanak előzeteseket - tehát a minősége abszolút vállalható volt. A terjedésének a tiltott gyümölcs hangulata adott egy jó kis plusz löketet, és a végén a tolvajok elkapásával a kiadó még jó alaposan kihangsúlyozta azt is, hogy velük nem érdemes packázni, mert a mellékelt ábra is mutatja, hogy úgyis elkapja a tökét annak, aki megpróbálja.

/tinfoil hat off :)

16 komment

Címkék: deus ex

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr913046595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moli 2011.07.07. 10:31:37

pont a deusex-nek nem volt szuksege plusz hype-ra.
reszemrol ezeket le nem toltom, egy ilyen megjelenes tipikus lose-lose szituacio.

moli 2011.07.07. 11:38:03

"""mentek fel a SquareEnix szerverére, és töltötték le"""
nem a steam-rol toltottek le?

Genealogus · http://genealogia.blog.hu/ 2011.07.07. 11:40:53

Haha, azért érdekelne, melyik hekkertársaság áll (név szerint) a háttérben, valahogy az az érzésem, hogy egy soha nem hallott, a semmiből előbukkanó csapatról van szó, ami ez után fel is oszlik. :)))
Már, ha létezett egyáltalán. :)

Leon121 2011.07.07. 15:40:23

Összeesküvés esetén mi a helyzet a bírósággal, az esetleges tényleges büntetéssel (ha lesz), meg úgy az egész rendőrségi mizériával? Tényleg meglépné ezt egy kiadó, csak azért, hogy egy (egyébként is elég népszerűnek tűnő) játékát hirdesse, támogassa?

Én annak a híve vagyok, hogy a megoldások közül legtöbbször a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb a helyes. Valószínűbbnek tartom, hogy valaki(k) egyszerűen tényleg ellopták azt a változatot, neadjisten még megzsíroztak valakit, hogy segítsen nekik, és ennyi történt. Lehet, hogy még meg is szedték magukat, fizetős warez FTP-nek eladva a cuccot jó pénzt reméltek, vagy hát a fene tudja, hogy zajlik ez. Vagy szimplán csak "for the lulz", szórakozásból/egyfajta beteges "hírnévért". Sokkal valószínűbbnek tartom ezt, mint hogy egy kiadóóriás ilyen veszélyes eszközökkel játszadozzon.

Neretil 2011.07.07. 15:55:10

@Leon121:
Bármikor, bármire képes egy jó PR-os egy kis ingyen reklámért. A bírósági ügy nem nagy dolog, peren kívül "megegyeznek" és kész.

K0vasz 2011.07.07. 18:04:33

Hát nemtom, de én az említett torrentet se láttam, meg tesztet se olvastam erről az állítólagos "csak az újságíróknak" verzióról... szal sztem csak hype (mondjuk a kurva anyjukat, enélkül is várom már eléggé:))

Cyberpunkisnow 2011.07.07. 23:53:51

Ha lehet hinni a hireknek 5000$ karteritest akarnak a kedves tolvajoktol. Ami korulbelul olyan mintha egy osszecsavart ujsagpapirral racsapnanak a fejukre.

szepi79 2011.07.08. 00:39:19

@Neretil: attól függ, mik a hatályos törvények az adott országban. ha teszemazt kocsival elütsz valakit, és az meghal, akkor indul ellened egy vád alapból, egy büntetőeljárás, külön kérés nélkül. ezen kívül az áldozat családja még beperelhet téged az elhunyt kiesett jövedelme & nem anyagi károk miatt. attól hogy esetleg a második, polgári perben megegyeztek, még az első per nem lesz semmis.

ugyanezen példán keresztül tehát, betörni egy cég informatikai rendszerébe, lehetséges hogy az olaszoknál (vagy ahol tárgyalják) amúgy is bűnügynek minősül, és elképzelhető, hogy nemcsak felfüggesztett dádá lesz a vége. ergo, én azért nem jelenteném ki ennyire egyértelműen, hogy a "bírósági ügy nem nagy dolog". (oké, persze a letöltendő súlyos börtönévek nem valószínű, ezzel tisztában vagyok.)

wowerman 2011.07.08. 02:07:48

hol itt a konteó? vannak állatok akik úgysem fogják megvenni, hanem ezzel a verzióval játszanak amíg ki nem jön "TDK-ra"

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.07.08. 09:06:59

@wowerman: Valszeg ezek ugyanazok, akik vödörhangú kamerás mozifilmeket töltenek le, és gagyimobillal felvett koncertekkel szemetelik tele a YouTube-ot.
Igénytelen lúzer nyomik mindig lesznek.

anarch 2011.07.11. 09:56:19

Már nem azért, de ha jól értem ez nem a teljes játék hanem egy DEMO.

Régebben (ld. 10-15 évvel ezelőtt) a demókat újságcd mellékletként nyomták, ezzel (is) promózták a játékokat - értsd: "próbáld ki, tapasztalt milyen kurva jó, vedd meg". Mára sajnos ez a szokás szinte teljesen kikopott - nem teljesen, de vadászni kell az olyan játékokra amit engednek kipróbálni vétel előtt pl. WOW első pár szintig ingyenes, de az is csak a megjelenés után igensok évvel... Sőt, úgy tűnik egy demó mint olyan letöltése törvénytelen lett. Nooooooormális?

hancu 2011.07.11. 10:49:17

@anarch: Attól tartok, te nagyon súlyosan félreértettél valamit.

anarch 2011.07.11. 11:38:49

@hancu: Konkrétan mit? [i]töltötték le a sajtónak szánt demót[/i]. sajtónak szánt demó = teljes értékű játék?

Yv@n 2011.07.12. 13:38:32

@anarch:
"sajtónak szánt demó = teljes értékű játék?"
Leggyakrabban igen, de legalábbis release candidate minőség, van hogy egyedi aktiválással, spéci drm-el fejelve, ami eltér a majdani véglegestől.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2011.07.16. 20:50:46

én olyat olvastam egy-két hete még, hogy az eidos bátran ajánlotta a játékosoknak, hogy töltsék le a torrent, próbálják ki a játékot, és alkossanak véleményt róla. így ez a hekkerek kézre kerítése sztori viszont elég pr szagúvá tette az egészet.

jótanács: asztali dvd-t ne végy, asztali bort ne fogyassz, screenert ne tölts, r5-öt ne nézz.

mpisti 2011.07.18. 15:59:41

Egy haveromat megkértem, hogy ajánljon nekem egy jó játékot, mert ő képben van ilyen témákban. A Deus Ex 3-at mondta, le is töltöttem a kiszivárgott demót. Végigjátszottam, ami eddig kész van belőle (kb 10 óra játék) és annyira megfogott, hogy úgy döntöttem, egyszer biztosan meg fogom venni eredetiben, mert megéri. Ez előtt nem is tudtam, hogy van ilyen játék, de a demónak köszönhetően nagyon megszerettem. Rajtam kívül még sok új rajongót szereztek és fognak szerezni, ha nem lépnek fel ellene.
süti beállítások módosítása