HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 3x28: A PC ZED magazin

2017.12.21. 23:09 Stöki

Megsorozunk benneteket adásokkal a héten és a jövő héten, hogy tudjatok mit hallgatni az ünnepekben (és hogy legyen mire hivatkoznunk, amikor január első hetében pihenünk kicsit). Tegnapelőtt ment ki egy Mini, de máris itt a következő Checkpoint visszatérő vendégünkkel, Hancuval. Ebből következően kicsit belterjes a beszélgetés, illetve néhol csúnya szavak hangzanak el, de a téma egészen biztosan sokakat érdekel, mert támogatóink közül is többen kérték.

podcast63.png

Régi tervünk, hogy a magyar játéksajtó egykori lapjairól is készítünk majd adásokat, és ezt a sorozatot most a PC ZED-del kezdjük el, ahol Hancu szerkesztő, majd főszerkesztő volt, én újságíró, Grath pedig ide írta első cikkét. Szóval elég sok saját élményre tudtunk támaszkodni, és nem is spoilereznék belőle semmit. Talán csak annyit, hogy a teljes szabadságnak dupla a jövője. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt.

Shownotes, azaz az adásban hivatkozott dolgok:

Legközelebb még a héten lesz Checpoint Mini, aztán karácsonyi meglepetés. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból pedig a teljes második évad.

A vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

A harmadik évad korábbi Checkpoint adásai:

 

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán, illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20171221.png

További támogatóink:

Kiss András, Kúthy Előd, Molnár Zsolt, Hollósi Dániel, Stang Szabolcs, Barny, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Pató Lőrinc, Gortva Gergely, Szigeti Gábor, Zila, tomtech, jurgen_habermas, RZP, waces, crippler, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, SViktor, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zoltán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Wraith, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Gabesz, Nagyi, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Hájas Ákos, Bojki, Rokborn, Lottsie, Szőke Attila, Gabe

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk.)

55 komment

Címkék: retro közösség podcast újságírás checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr413517357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blarke 2017.12.21. 23:16:43

a Conflict: Freespace végigjátszás (ami életem első PC Zedjében, egyben első videojátékos magazinjában volt) egy életre meghatározta az asztali szerepjátékos történetívemet.

a mai napig nem hiszem el, hogy anyám bögréket csomagolt bele költözéskor (és még akkor is tagadta, amikor kicsomagoláskor felismertem az oldalakat :,( ).

hashmark childhood trauma

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.12.22. 06:34:00

dupla szabadságnál már csak az éjszösz (asus) mostani szlogenjei jobbak: inspiring innovation, persistent perfection és a másik: in search of incredible.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.12.22. 06:36:21

@manson karcsi: az asrock-é se kutya, végül is egy cég: rock solid, heart touching.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.12.22. 07:57:10

Király adás volt, mint mindig! :)
Aminek ugyanígy tudnék örülni:
- Kommander Keen mini
- Future Wars mini
- Flight of the Amazon Queen mini
- X-Wing/TIE Fighter mini
- Stormregion adás
- Digital Reality adàs
- adás a soha el nem készült, magyar/német/világpiacra szánt M.a.g.u.s. RPG gammáról, ami ugy nezett volna ki mint a Diablo (vendég lehetne: Gáspár András, Meszlényi Péter)

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.12.22. 11:45:34

@Stöki: Ok, köszi, akkor azt visszakeresem és pótlom.
A többi ezek szerint LESZ?
:D

NorbiGO 2017.12.22. 11:46:01

Jó adás volt, érdemes lenne folytatni, hogy szépen lemeztelenítsétek ezeknek a legendás lapoknak a vélt renoméit, mert a téma azért kendőzetlenebb és nyersebb lesz ha közvetlenül azokat szólítjátok meg akik ezeknek az újságoknak a készítéseiben részt vettek.
Emlékszem anno karácsonyra a ZED első évkönyvét kértem (bár elkötelezett 576-os voltam). Nem bántam meg, mert egész téli szünetben azt olvastam, még a CD-ken lévő demókat is szétjátszottam. Ma már nyílván más a megítélése egy ilyen lapnak, de annak idején azért elég sokat jelentett az átlag olvasónak (az internet előtti korból). Egy másik topikban már megemlítettem, de akkor még egyszer +1 CoVboyt illetően :) (gondolom nem csak engem érdekelne ha végre megszólalna).

NorbiGO 2017.12.22. 11:49:58

@-Szűcs Gyula-: az említett magus játék készítésében másfél évig volt "szerencsém" egyetlen teszterként részt venni. Hát... szerintem mindenki jobban jár ha inkább nem forszírozzák a témát :D legyen elég annyi, hogy az itthon jól megszokott vállalkozói magatartás tett arról, hogy ebből a játékból soha ne legyen SEMMI.

gerithegreat88 2017.12.22. 12:22:49

Nagyon szép ajándék a fa alá ez az adás tőletek!

A mai napig őrzöm azt a számot, ami a Baldur's gate I megjelenése miatt egy 8 oldalas összefoglalót tartalmazott a rpg-k addigi történelméről. Király újság volt!

gerithegreat88 2017.12.22. 12:25:15

@ -Szűcs Gyula-

A Stormregion adáshoz csatlakoznék. Békéscsabaiként csak annyit mondhatok, hogy éljen a Viharsarok, és éljen S.W.I.N.E.

Az egyik lábam itt, a másik ott.

mbm 2017.12.22. 12:41:36

Én is megszeppentem, a patreonos pénz egy részét át lehetne csoportosítani fürdősóra meg kamillateára Grathnek :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.12.22. 14:12:54

@NorbiGO: Én úgy tudom, a magyar cég német anyacégének csődje volt az ok, amiért nem lett végül játék. Concept art szintjén kifejezetten pofás volt (és annyira nem volt avítt sem, hiszen az izometrikus nézet még a 2012-es Diablo 3-nál is megmaradt). Erről ugyanis bárki meggyőződhet, ha átlapozza a Szinergium című albumot, ami lényegében ennem a soha el nem készült játéknak az artbookja.

Persze te belsősként érthető, hogy nem ilyen optimistán látod az akkori dolgokat.
:D

Adam Lorincz 2017.12.22. 15:49:51

Sziasztok !
Remek adas volt. Az lenne a kerdesem h valahonnan le lehet tolteni a regi gurus lapokat is? Koszi elolre is a valaszt

zbb2812 2017.12.22. 15:50:22

Kedves Urak!
Remek volt eme nosztalgia dus darabot vegighallgatni. Kellemes, nehany kellemetlen, de leginkabb iszonyatosan vicces dolgok jutottak eszembe: koltozesunk a Bartok ut vegere, a nagy dobozolas, Bill es Monica (na meg a horcsog populacio, amit nagy valoszinuseggel azota sem tudnak onnan kiirtani...), Bobe, jatekestek Bata szervezeseben, a szomszedos Remiz kocsma, es meg lehetne sorolni. Remek idok voltak!
A cheat rovatot meg nem er cinkelni! Remekelu jott az extra penz!
Kellemes unnepeket!
Udv,
Zita

KongFan 2017.12.22. 17:58:03

Vér fog még egyszer folyni adásközben xD

payskin 2017.12.22. 19:52:38

Több részletben hallgattam végig napi utazás közben, érdekes élmény volt.

Egyrészt érdekes volt megismerni a ZED-et "belülről". Nem ismertem a sztorit, döbbentem hallgattam, hogy "Lajosnak" ehhez egyáltalán köze volt, és fogalmam nincs, ki "Sándor". Dereng valami, de igazán nincs meg. Én szerettem a ZED-et, számomra különleges minőséget jelentett az akkori piacon kinézetben és tartalomban, és egyre több bosszúságot, hogy erre mi, egy IDG-vel a hátunk mögött, nem annyira voltunk képesek.

Másrészt örülök annak, hogy vagy az idő szépíti meg számotokra a ZED végét, vagy talán nem volt _akkora_ megrázkódtatás ez az egész, mint nekem, mindenesetre nálam a GS eleje továbbra is egy örökre beakadt, szűnni nem akaró lelkiismeretfurdalás veletek szemben, és mindenkivel, aki szerette csinálni és olvasni a ZED-et. Nem vagyok egy haragtartó ember, de sosem fogom megbocsátani "Istvánnak". (Róla, egyébként, nem volt szó a műsorban, pedig kulcsszerepe van az egész sztoriban.) Biztos emlékeztek rá, annak a bizonyos Index fórumnak voltak elég erős, régen kitörölt hozzászólásai, ami után "hétfőn" már nem kellett mennem dolgozni. Tavaly ilyen tájban, a PlayIT éjszakai felvonásában ültünk ZeroCoollal és Mazurral egy kamera előtt, és nyilván ott is előjött ez a hogy is volt a GS indulásánál? Ott azt ígértem, megvárom a 20 éves évfordulót, majd akkor beszélek róla nyilvánosan.

Voltak "minket" érintő apróbb pontatlanságok, de meg fogom hallgatni az egészet még egyszer, aztán eldöntöm, hogy érdemes-e ezeket egyenesbe tenni vagy fedje őket a jótékony balladai homály. :)

És, persze, jövök szívesen, meg Mr. Chaos is, ha beszélgetnétek a PC-X-ről. ZeroCool meg veletek volt a ZED-nél, aztán valahogy ott maradt a GS-nél, és oszlopos taggá vált, biztos ő is szívesen mesélne. ;)

Üdv,
TRf

payskin 2017.12.22. 20:15:15

@manson karcsi: már elég rég nem egy cég, még valamikor 2010 környékén mentek szét.

De hasonló hülyeségért egyik cég sem megy a szomszédba. Őrzök pár évvel korábbról néhány képet az MSI honlapjáról, egy alaplapról, ilyen dumákkal, hogy "LEDs on the back of the motherboard let you fully enjoy the gaming side of things", vagy a kiváló hangminőségért a szintén led háttérvilágítású AudioBoost szűrő felelt, a teljesítményhez jelentékenyen hozzájárult a hűtőbordán látható sárkány, a Killer LAN-ról pedig azt kellett tudni, hogy "Lower Latency Is Better", és közvetlenül a felirat alatt volt egy rendkívül szofisztikált grafikon, amin jól látható volt, hogy a Killer LAN latency: Low, az Other LAN latency viszont High. :D

Adam Lorincz 2017.12.22. 21:05:43

@Zardas: Sajnos retroujsagon a link a Pc guruhoz nem mukodik, legalabbis nekem, a tobbi ujsagot letudom tolteni.

Flankerr 2017.12.22. 21:46:57

@payskin: Nekem a Zed kimaradt, viszont 1997/2-től minden Pc-X-t kiolvastam, (és Gamestart is évekig). Szóval menjél, legyél, legyen PC-X adás is :)

ensomhet 2017.12.22. 22:23:16

Nagyon jó adás volt, lehetne még ilyen sztorizós gyakrabban. A zed-et nem ismertem, pcx előfizető voltam, meg néha vettem gurut, ezekről is szívesen hallanék itt, meg persze CoVboy ha előkeríthető, az is súlyos lenne :) Szóviccekből pedig sosem elég!

A nép fia 2017.12.22. 22:46:14

Az első PC Zed újságom az volt, aminek a címlapján a Rouge Squadron 3D volt. :)

Po 2017.12.22. 23:44:58

Bármennyire nem bírom a podcast-et mint formátumot, ezt most végighallgattam pont a sajtó meg sztorizgatás miatt, ha már ezen nóttem fel én is (meg is van mind a mai napig az összes, SpV-tól kezdődően egész a Gamestar-okig). Érdekes beszélgetés volt, jó sok háttérinfóval :)

Kicsit fura volt, hogy a CoV - Zed átmenetnél nem volt kitérő a PC Ultrára (és később is csak egyszer-kétszer, említés szintjén), nem is azért, mert egyike volt Lajos mindenféle biznisz próbálkozásainak '96 környékén, hanem mert Hancu volt az egyik szerki (ha jól emlékszem Kunci pedig a másik) szóval hazai pályának számít.

A Zed gerincén kialakuló kép gondolom szintén egyike volt Sándor ötleteinek? Szerintem jó poén, más újságok nem éltek hasonlóval akkoriban.

Lajos Joker-t érő húzása a szakítás után... tényleg övön aluli volt, nekem apám vette át mert én sem voltam otthon. Még mindig megvan, olyan szar szóviccek voltak benne, hogy nem késeket vennétek elő, hanem rögtön a puskát... (a bolond logófigura küzd a kerék nélküli bringán, teker ezerrel, alatta meg "JÓ KERÉK nélkül ne indulj sehova - a hónap KARIKAtúrája" /facepalm)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.12.23. 09:21:08

@payskin: hello richfielder, rég hallottam felőled. az asrock-asus különválás lehetséges, nem követem annyira az engrish trendeket.

TheReaperMan 2017.12.23. 10:14:32

@Adam Lorincz: a jelenlegi jogtulajdonos letiltatta az egész PC Guru kollekciót a retroujságról, mert rájöttek, hogy hatalmas jogsértés ha valaki régi számokat tölt le.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2017.12.23. 11:29:06

Aki CoVboyra és a Lajosra kíváncsi, na meg a CoV sztorira, ezt is újranézheti: iddqd.blog.hu/2011/08/03/cov_az_arokparton

Leeroy of SMV Design 2017.12.23. 13:06:05

Azóta is bánom, hogy pont AZON az Árok Party-n nem lehettem jelen... :(

Sultan Smith 2017.12.23. 13:47:46

Életem első játékmagazinja volt, amit megvettem!

Aztán sokáig vadásztam a példányokat, majd teljesen eltűnz sajna.

Nekem bejött nagyon, jó időre berántott, zseniális képalák voltak!

Venyercsán Dávid 2017.12.23. 19:28:39

Azt hittem az adásvégi zene a Ponyvaregény Zed is dead jelenete lesz. :)

Wild Colonial Boy 2017.12.23. 21:09:24

Letöltöttem a 98/05 számot, csak úgy, véletlenül kiválasztva, rögtön az elej felé egy Cleve Blakemore interjú ugrott elő, a Grimoire nevű játékáról.
Na, az idén jelent meg :)

GépBalta 2017.12.23. 21:14:19

Gyanútlanul beleolvastam az első újságba, de máris kibökte a szememet egy "Quakefény" cikkcím.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2017.12.26. 08:51:13

@Stöki: Az jutott eszembe, hogy ha már retró és újság, mi lenne ha a régi diskmag-okról lenne egyszer egy beszélgetés? Én pl. a Terror News-ban tevékenykedtem egy picit, és tök jó lenne tudni kivel mi lett, mai napig nem tudom ki volt Taylor, a főszerkesztője. De ezen kívül rengeteg diskmag volt még magyarul, ami egy szerintem a mai fiatalság számára teljesen elképzelhetetlen dolog volt, kb. mint a BBS amit esetleg szintén bele lehetne szőni.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.12.26. 14:56:39

@bunny.hu: taylor (korábban tarzan) szabó istván néven lett anyakönyvezve, és balmazújvároson született, '74-ben.
eleinte plus/4-en kódolt, lemezújságozott, majd utána eltűnt.

azt viszont jó lenne tudni, hogy a dos-os olvasóban a szupertitkos terror módot milyen paraméterekkel vagy billentyűkkel lehetett előhozni.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2017.12.26. 17:01:46

@manson karcsi: Igen, ennyit tudok róla pont én is :D Nem igaz, a 74-et nem tudtam, de a nevét és Balmazújváros tudtam. De pl. biztos van fb-ja, vagy esetleg blogja vagy valami, mert valószínűleg ő is maradt a kocka vonalon. Pl. Hamstert megtaláltam: hampage.hu

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2017.12.26. 17:05:09

Sőt valószínűleg a címe is megvan valahol, mert ugye a lemezújság disztribúció miatt ment vele a posta ide-oda, de ezek közül egyikre sem lehet értelmesen keresni a neten.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.12.26. 17:39:21

@bunny.hu: a faszbúkkal kapcsolatban nem tudok segíteni, az nekem teljesen vakfolt. én még 2000 előtt tartottam a kapcsolatot vele.

Etniez 2017.12.27. 08:06:58

Hancunak jó a beszélőkéje, hívjátok gyakrabban.

Chessterfield 2017.12.31. 19:16:11

@Bera Nándi: Impresszum: "A szerkesztésben szakemberek vesznek részt."

Áhháá, szóval tényleg egy fedőszervezet!

utax 2018.01.02. 16:05:11

Nekem az A Guru első nyomtatott száma volt az első újságom annak ellenére, hogy Amigám nem volt, csak PC-m, de olyan jók voltak a cikkek, hogy mindent elolvastam. Azóta is ha veszek, csak Guru-t, pedig sokat változott. De vettem a többi újságot is, a PC-X első számát még dedikálta is nekem Shy :)
Jöhet még sok ilyen podcast mert mérhetetlenül érdekel hogyan készültek azok az újságok, amiken felnőttem.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2018.01.02. 20:41:07

A világért sem szeretnék köcsögösködni, de Stökinek már 1995-ben jelentek meg cikkei...

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2018.01.03. 10:41:32

Nem mondtad a számlaszámod, legutóbb még megvolt.

Flankerr 2018.01.03. 11:20:11

@bunny.hu: Húú, feltétlen legyen Terror News-os adás, imádtam azt a pár számot amit olvastam!

Flankerr 2018.01.03. 11:21:22

Na sikerült végighallgatni, nagyon bejött pedig egy sor Zedet nem olvastam (igaz ez a Guru minden mutációjára is amúgy). Többi ilyet, több Hancut!

Celtic 2018.01.05. 14:46:12

@TheReaperMan: Most finom leszek, amennyire tudok: A jo kurva anyjukat!
Hihetetlen egyszeruen. Meg ha barmi anyagi hasznuk lenne belole, de nincs. De masnak se legyen jo, ha mar hasznuk nincs belole.
(Emlekszem a Guru-Gamer szetvalasnal is mi vita ment a neven, de anno a Biborhold is azert lett Holdtolte, mert a kisnovak megszerezte a nevet....
Olyan kis magyarosch hozzaallas ez....)

Namindegy, koszonet, hoyg elotte meg volt osztva, a jog tulajdonosa meg beveheti bo nyallal egy aidses migrancset.

(Nem azert, de sokkal kellemesebb a CoV-okat is letoltve nezni, mint elokeresni a szekreny aljabol a foszlannya szakadozott ujsagokat, ugyanigy jo lenne neha egy PC Gurut is elokeresni...de az ilyen szarhaziak miatt nem lehet...)

Elnezest, kiduhongtem magam, megyek, beleolvasok a ZED-ekbe, anno kimaradt minden szama.

Celtic 2018.01.05. 14:52:02

Aha, a pc guru-rol le lehet tolteni.
Csak ha jol remlik, onnan (szutyok fergek) csak a 2002-es szakitas UTAN megjelent szamokat. Mondjuk, azok pont nincsenek meg - es nem is erdekelnek. A 2002 elottieket viszotn letiltjak....
(ezen a retroujsagon is 2014 volt a legfrissebb, hat, az nem tul elegans...de hoyg a 2002 elottit, mintha meg sme tortent volna, sehol se lehessen elerni :( )

Renok 2018.01.14. 16:59:47

Nagyon jó volt ez az adás, köszi!

Én a PC-X-szel kezdtem a játékmagazin olvasást, PC ZED-et csak egy jóbarátomnak köszönhetően olvastam, és irigység fogott el, hogy ez bizony valamiért jobb, mint a PC-X.
De nem tágítottam, kitartottam a PC-X mellett (valami expón láttam először az újságot életemben, ahol édesapám is kocka lévén, ott helyben nyélbe ütöttünk egy előfizetést), végigkövettem a nem annyira pozitív átalakulását GameStar-rá, aztán pár év GS előfizetés után valamiért besokkaltam velük, úgy emlékszem a stílus nem jött be.

Aztán már dolgozó emberként sok-sok év kihagyás után a PC Guru-t kezdtem el venni valamilyen megfontolásból, ami kitartott egy fél évvel ezelőttig.

TLDR: bármilyen PC-X, Zed, PC Guru sztoris adás jöhetne!
Külön irgalmatlanul kíváncsi lennék Lily-re és Brazil-ra, ZeroCool-ra, Trf-re és Mr. Chaos-ra. Valahogy ők maradtak meg nekem nagyon.

korporál jolán 2018.01.14. 22:00:37

A shownotesban rosszul van feltüntetve, nem a Giana Sisters zenéje hallható az adás végén, hanem a Ghosts'n Goblinsé, mégpedig ez a változat: www.remix64.com/track/johan-andersson/ghosts-and-goblins-surf-mix/
Vagy nem is annyira véletlenül került oda az a Giana Sisters cím? :)

Egyébként, ha már a kezdetektől fogva a Creatures zenéje hallható a podcast bevezetőjeként, igazán megérdemelne ő is egy mini adást. Mellesleg itt azt írják, hogy a nemrég feltámasztott Thalamus kiadó tervezi a játék harmadik részének elkészítését C64-re: commodoreformat.wordpress.com/thalamus-digital-will-release-creatures-3-for-the-c64-exclusive/

kalbász 2018.03.31. 09:52:12

@payskin: Te megetted payskint? A linkelt index fórumban még gyűlöl téged.
süti beállítások módosítása