HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 6x16: Commodore Plus/4

2020.09.22. 23:22 Stöki

(Disclaimer: a felvétel még júliusban készült.)

Jöhet egy két és negyed órás adás? Ennyit beszélgettünk egy szuszra a Commodore Világban csak rút kiskacsaként... oppardon, fellegekben szárnyaló flamingóként emlegetett Plus/4-ről. A platform a Commodore egyik nem túl szerencsésen kezelt projektje volt, ami viszont Európában (és különösen a keleti blokkban) nagyon népszerű tudott lenni. De nem csak erről beszélgettünk, hanem a messze földön híres magyar plusis közösségről is, vendégünk ugyanis nem más volt, mint Sasvári Tamás alias TCFS.

podcast144.png

Tamás túlzás nélkül az egyik legtehetségesebb Plus/4-fejlesztő volt a kilencvenes évek elején, elég ha csak megnézzük, milyen verziót rittyentett a Commandóból. Szóba kerültek ezek a konverziók is, plusz a saját fejlesztések, és az, hogy miként karolta fel Tamást és társait egy nyugati "üzletember". Szóval a két és negyed óra gyorsan elröppent, és rengeteg infóval okosodtunk a végére. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

35 komment

Címkék: retro podcast commodore checkpoint plus4 magyar játékfejlesztők

Checkpoint Mini #137: Beneath a Steel Sky (+ a 10 legjobb játék, aminek fém van a címében)

2020.09.17. 22:07 Stöki

cpmini_137.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Revolution Software már megfordult itt, a Checkpoint Miniben legismertebb játékukkal, a Broken Sworddel. De nem ez a játék emelte fel a stúdiót a legnagyobbak közé, hanem a Beneath a Steel Sky - aminek évtizedek után, idén jelent meg a második része. Ez jó apropó volt ahhoz, hogy elővegyük az elődöt és újra kipróbáljuk, aztán még megfejeljük egy kicsit kretén toplistával. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Spotify-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

8 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 6x15: World of Chaos

2020.09.07. 23:03 Stöki

Skandar Graun, Yamael, Yvorl, Alouita romvára - ismerős valakinek? Hát persze hogy, a Káosz-ciklus a kilencvenes évek egyik legnépszerűbb magyar fantasyje volt, egy nemzedék élménye (hogy mennyire öregedett jól, azt most hagyjuk). Készült belőle asztali szerepjáték is, sőt egy számítógépes RPG. Évek óta próbálok összehozni egy adást valakivel, aki dolgozott ezen a játékon, most sikerült - fogadjátok szeretettel Horváth Gábort.

podcast143.png

Gábor a Brainfactor nevű kelet-magyarországi stúdióban volt vezető fejlesztő, és a Káosz-világon alapuló World of Chaos volt a főműve - illetve lett volna, mert a játék elég csúful jelent meg. Hogy miért és hogyan, azt nagyon őszintén és kendőzetlenül elmesélte, nem szépítgetve a múltat, aminek nagyon örültem, mert önmagában ez a hozzáállás garantálta, hogy jó lesz ez az adás. Hallgassátok hát, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

14 komment

Címkék: retro podcast checkpoint magyar játékfejlesztők

Checkpoint Mini #136: Dink Smallwood

2020.09.01. 23:51 Stöki

cpmini_136.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régi idők indie-je mostani Minink főhőse, de nem olyan profi indie, mint amilyen például a Cave Story volt, hanem egy igazi, jó értelemben vett amatőr projekt, aminek vannak-voltak hibái, de nem véletlenül emlékeznek rá ma is sokan. Akik nem nem ismerték, ideje, hogy megismerjék... Dink Smallwood nevét! Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

7 komment

Checkpoint 6x14: Videojáték és nyelv

2020.08.25. 10:57 Stöki

Július végén otthon voltam egy hetet, és Grathtel kihasználtuk a lehetőséget: négy adást is felvettünk, még utoljára az Index stúdiójában. A következő hetekben ezek jönnek, aztán nagyon remélem, hogy a második hullám megengedi, hogy az őszi szünetben is hazajussak. Addig is fogadjátok szeretettel az újabb konzervadásadag első részét, vele együtt pedig Balogh Andi nyelvész/gémer multiclassos humán karaktert.

podcast142.png

Andi évek óta kutatja a videojátékosok által használt nyelvet, gyűjti a remek szavakat és kifejezéseket, és persze publikál is ezekből. Munkájáról beszélgettünk vele, olykor el-elkanyarodva a Vaják, az ímél vagy éppen a "kivittem a játékot" irányába. A végére Grath egészen bezsongott a magyarítási lehetőségektől és elég sokat röhögtünk. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

42 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint Mini #135: Elasto Mania

2020.08.19. 11:35 Stöki

cpmini_135.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az Elasto Maniáról eredetileg nagy adást szerettem volna csinálni, de sajnos a játék alkotója, Rózsa Balázs elzárkózott attól, hogy podcastben szerepeljen. Egy Minit azért készítettünk az egyik legnehezebb magyar játékról, ami a 2000-es évek elején sokakat vitt munkakerülésre (többek között engem is). Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

8 komment

Címkék: retro podcast magyar játékfejlesztők checkpoint mini

Checkpoint 6x13: Ocean Software

2020.08.11. 11:26 Stöki

Elnézést #1: Volt némi kiesés, ezért bocs, az Indexszel történtek rám is hatással voltak közvetlenül és közvetve is, épp amikor kicsit hazalátogattam. Azt viszont szeretném leszögezni, hogy a Checkpoint nincs veszélyben, nem is lesz - legfeljebb a blog fog elköltözni a blog.hu-ról egy másik helyre. Amúgy 6 CP és 3 KK van épp felvéve, szóval ahogy a vágókapacitás engedi, felpörgetem az adásokat.

Elnézést #2: Nem szokott komolyabb hangproblémánk lenni, viszont most sajnos összejött egy. Sasa kicsit túlvezérelte magát, és ezt a fajta torzítást nem lehet utómunkában javítani. Érteni mindent, amit mond, de azért nem jó a minősége, ezért elnézést. Még nyomozzuk, hogy jött ez össze neki, hogy többen ne fordulhasson elő.

Lassan elfogynak a mai fontos, nagy fejlesztő/kiadó cégek portréi, ezért elkezdünk egy sorozatot a RÉGI nagy fejlesztő/kiadócégekről. Mi mással indulhatnánk, mint az Ocean Software-rel, ami a nyolcvanas években egy meghatározott, nem feltétlenül jó színvonalat képviselt, és üzletileg évekig nagyon sikeres tudott lenni.

podcast141.png

A jó öreg Sasa segített nekünk felidézni a tré filmátiratok koronázatlan királyának műveit, de azért jó Ocean-játékokról is szó esett, például a Lost Patrolról és a Head Over Heelsről. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

31 komment

Címkék: retro podcast ocean checkpoint

Checkpoint Mini #134: Dig Dug és Galaga (+ a 10 legjobb játéktermi játék 1985-ig)

2020.07.19. 20:38 Stöki

cpmini_134.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Mindig örülünk, ha valamilyen új platformra kijön egy régi játékokból összeállított csomag, és a Bandai Namco a napokban két ilyen gyűjteményt is kiadott. A Namco Museum Archives Vol 1, illetve a Namco Museum Archives Vol 2 neve magáért beszél: a Namco első játéksikerei mai konzolokra portolva (pontosabban a korábbi jó minőségű NES-portok továbbportolva), két adagban. A blog követőinek biztos nem újdonság, hogy a Namco a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb japán játékfejlesztője, és a cég elsősorban a játéktermi klasszikusaival vált fontos tényezővé (mindenekelőtt a Pac-Mannal). Ezekből válogat a Museum Archives, és a kiadvány remek apropónak tűnt egy combosabb Checkpoint Minihez. A válogatásból a Dig Dugot és a Galagát próbáltuk ki alaposabban, aztán egy toplistával is megfejeltük az adást. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Spotify-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

23 komment

Címkék: retro podcast arcade galaga namco checkpoint mini

Checkpoint 6x12: Warren Spector

2020.07.07. 22:03 Stöki

Régen volt fejlesztői portré és régen volt női vendég, most mindkét szempontból kicsit helyére billen az univerzum egyensúlya: jött Klári a Gamer 365-ből, és mesélt nekünk Warren Spectorról. Klárival ugye már volt több emlékezetes adás, és ez is vidámra sikeredett, ugyanakkor mindannyiunk számára az derült ki, hogy sok olyan játékot is a jó Warrenhez kötünk, amikhez nem volt köze vagy nem úgy volt köze (például a Thief, bocs, Klári).

podcast140.png

De mint kiderült, ezzel a gémersajtó nagy része így van, miközben Spector több interjúban is bizonygatja, hogy ő csak háttérember volt. Háttérembernek viszont elég impozáns a játéklista, amiknek a stáblitájában legalább egy special thanks erejéig benne van, miközben nem háttéremberként büszke lehet mindenekelőtt a Deus Exre - arról nem is beszélve, hogy tanácsaival sok-sok fejlesztőre nagy hatással volt, például a Bioshock és a Dishonored alkotóira. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

10 komment

Egy gyors Checkpoint kérdőív

2020.07.01. 17:42 Stöki

Csak mert régen volt, meg hogy tudjuk, nagyjából merre menjünk. Neked 3 kattintás, nekünk jövőkép! Szóval megköszönjük, ha válaszoltok.

Természetesen egyéb javaslatokat is szívesen veszünk, jöhetnek is ide kommentben.

26 komment

Címkék: felmérés

Checkpoint Mini #133: Earthbound

2020.06.30. 16:02 Stöki

cpmini_133.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Grath időről időre bedob a Minik közé valamilyen SNES-klasszikust, hogy hiányos műveltségemet csiszolja. Most is ez történt, amikor azt mondta, próbáljam már ki az Earthboundot. Tudtam, hogy klasszikus JRPG, de a japán szerepjátékok egy jelentős részéről lepattantam már. Ennél nem ez történt. Ha kíváncsi vagy bővebben, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

7 komment

Címkék: retro podcast snes checkpoint mini

Checkpoint 6x11: Otthoni számítógép-építés Magyarországon

2020.06.17. 21:30 Stöki

Ezúttal kevesebb videojátékról lesz szó, és inkább hardverekről, de kétszer volt már ilyen, és mindkét alkalommal nagyon jó visszhangja volt. Meghívott vendégünk mindkét esetben Képes Gábor volt, a Műszaki Múzeum egykori kurátora, muzeológus, jelenleg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főmunkatársa. Gábornak olyan beszélőkéje van, hogy ha belekezd egy témába, tátott szájjal hallgatjuk, és csak ámulunk felkészültségén és szórakoztató anekdotáin. Ezúttal is ez történt.

podcast139.png

És ezúttal a legelső checkpointos találkozásunk témáját folytattuk. Akkor a magyar számítástechnika kezdeteiről beszélgettünk, most pedig arról, hogy milyen volt, amikor a fiatal mérnökök, tanulók már nagyobb számban kezdtek találkozni a számítógépekkel... és aztán elkezdtek új masinákat építeni, jellemzően létező konstrukciók alapján. Rémesen izgalmas időszaka ez a magyar hardvertörténelemnek, pláne úgy, ahogy Gábor előadta, fogadjátok szeretettel. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

16 komment

Címkék: retro podcast checkpoint magyar játékfejlesztők

Checkpoint Mini #132: The 7th Guest és The 11th Hour

2020.06.13. 17:08 Stöki

cpmini_132.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A most tesztelt játékról 5 éve már írtam egy posztot, de Grath nagyon akart róla Minit készíteni, ezért úgy döntöttünk, párévente egy ilyen kváziduplázás belefér (és akkor már a folytatásról is ejtettünk pár keresetlen szót). A The 7th Guestről és a The 11th Hourról van szó, a CD-ROM-forradalom élharcosairól, amiket ma már azért nem olyan jó elővenni. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról (ami ezúttal nagyrészt a korábbi írás reciklálása lesz pár új infóval), scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

4 komment

Címkék: retro podcast red alert checkpoint kurrens

Checkpoint 6x10: Assassin's Creed

2020.06.04. 23:35 Stöki

Ahogy gyűrjük le az évadokat, úgy fogynak a maguktól értetődő retró témák (és sokasodnak azok, amikhez nem szerzünk könnyen egykori fejlesztőt/szerkesztőt vendégnek), így a hatodik évadra eljutottunk az Assassin's Creedig. Aminek ugye csak az első néhány játéka retro, viszont olyan jelenséggé vált azóta a játékiparban, hogy szívesen beszéltünk róla (még februárban volt a felvétel, így a Valhalláról sok mindent nem tudtunk akkor, így hallgassátok).

podcast138.png

Ebben régi harcostársunk és visszatérő vendégünk, egykori gamestaros, neocore-os, amúgy pedig a remek Fun With Geeks gazdája, Daev volt partnerünk. Meg kicsit a szóviccelésben is partnerem volt, amitől nem mindig volt őszinte Grath mosolya. Szóval vidám percek voltak a stúdióban, miközben végigbeszéltük az orgyilkostörténelmet, köszönet érte Daevnek. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

22 komment

Címkék: retro podcast assassins creed checkpoint

Checkpoint Mini #131: C&C: Red Alert (+ a 10 legjobb játék, aminek szín van a címében)

2020.05.28. 22:26 Stöki

Acpmini_131.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A most tesztelt játékot valószínűleg keveseknek kell bemutatni, mert egy nagyon népszerű stratégiasorozat még népszerűbb spinoffja. Ahhoz képest, hogy egy mellékes kis előzményjátéknak indult, szépen kinőtte magát, és a folytatásai (főleg a harmadik rész) már saját jogon lettek sikeresek. A Red Alert Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

48 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini