HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #149: Wizard (+ a 10 legjobb videojátékos varázsló/varázslás)

2021.03.03. 23:31 Stöki

cpmini_149.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régen volt Commodore 64-es klasszikus a Minik között, most egy jó kis Wizzarddal pótoltuk ezt. Ahhoz képest, hogy 1984-es játék, elég összetett volt, és ha engem kérdeztek, a Manic Miner a cipőfűzőjét sem kötheti be. (Oké, most elindult értem egy spectrumos fekete furgon.) Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

5 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint Mini #148: Jak and Daxter

2021.02.24. 11:13 Stöki

cpmini_148.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Volt pár év, amikor nekem totál összefolyt Banjoo és Kazooie, Ratchet és Clank, Jak és Daxter. Aztán - többek között a Checkpoint miatt - rendet tettem a fejemben, és közben kíváncsi lettem ezekre a játékokra. A Jak and Daxter sorozat eddig teljesen kimaradt nekem, hát a Checkpoint Mini örvén most elővettem, Grath pedig már nyilván ismerte. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

4 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint Mini #147: SiN

2021.02.19. 23:44 Stöki

cpmini_147.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

SiNte elfeledkeztünk az elmúlt évadokban a SiNről, de most eszünkbe jutott 1998 bugbotránya, aminek óriási peche volt, hogy pár nappal a Half-Life előtt jelent meg. Érdekes módon jobban öregedett, mint amilyen a megjelenéskor volt a fogadtatása. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

6 komment

Címkék: retro podcast fps checkpoint mini

Checkpoint Now 2021/01 - Piaci jelentések, Gamestop-balhé

2021.02.08. 21:55 Stöki

Első komolyabb meglepetésünk 2021-re egy új adástípus, a Checkpoint Now (oké, jobb nevet nem találtunk, ne akadjunk fenn ezen). Tavaly és tavalyelőtt is az derült ki visszajelzéseket firtató kérdőíveinkben, hogy sokan hiányoljátok az eltűnt hírblokkokat. Ezeket szeretnénk valamilyen formában pótolni, ezért kipróbálunk egy havi hírkommentáros adást, vagyis minden hónap elején átbeszéljük az előző hónap legfontosabb videojátékos híreit, megjelenéseit, évfordulóit, meg még pár apróságot.

cpnow2101.png

Január legfontosabb hírei a sorra érkező 2020-as piaci jelentések voltak. Brutálisan jó éve volt a videojáték-iparnak, majdnem 20 százalékot nőtt 2020-ban, nem utolsósorban a járványnak köszönhetően. Emellett a Gamestop-részvények mozgása uralta a híreket, és persze akadt egy-két bejelentett halasztás meg fontosabb filmes hír. Bővebben lásd a shownotest, de még inkább hallgasd a Checkpoint Nowt. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

20 komment

Címkék: podcast gamestop játékpiac checkpoint now

Checkpoint Mini #146: Limbo of the Lost (+ a 10 legnagyobb videojátékos csalódás)

2021.02.05. 23:02 Stöki

cpmini_146.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ez az adás még igazából az előző évadhoz tartozik, mert tavaly vettük fel, és kicsit a limbóban maradt. Apropó, limbó: a Limbo of the Lostot pécéztük ki, hogy lezárjuk 2020-at: egy igazán fos játékot adtunk egy igazán fos évnek. Hogy mókásabb legyen a dolog, tettünk egy kísérletet, és ha már rendes élő adást nem tudtunk csinálni karácsony előtt, a felvételre meghívtuk a Patreon-támogatókat. Ők lelkesen bele-belecseteltek a felvételbe, és ezt be is építettük az adásba, szóval ilyen még nem volt - mondjatok majd visszajelzést, tetszett-e. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Spotify-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

33 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 7x01: Mit várunk 2021-től?

2021.01.29. 22:16 Stöki

Köszönjük a türelmet, illetve reméljük, sikerült meghallgatni az év végi dömping minden adását, ezennel elindul a Checkpoint hetedik évada. Ahogy sejthető volt, idén is úgy indítunk, mint tavaly: végigvesszük, mire számítunk 2021-ben, illetve néhány tavalyi jóslatunkat is előrángattuk, hogy pironkodjunk, amiért nem jött be, vagy éppen diadalmas ugyemegmondtamozásba kezdjünk (a tavalyi jóslatokat ebben az adásban lehet meghallgatni teljes egészében).

podcast155.png

Az adás kedvéért összeállt a dinamikus négyes: Sasa és Mazur volt társunk a tippelgetésben és az okoskodásban. Most már tényleg megjelenik az új Baldur's Gate? Mit várunk a Halo Infinite-től és a Psychonauts folytatásától? Mit tippelünk a konzolpiacon és milyen játékokról sejtjük úgy, hogy év végéig értékelhetjük? Ilyenekről és hasonlókról beszélgettünk vagy két órát. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

10 komment

Címkék: podcast checkpoint checkpoint kurrens

Checkpoint Mini #145: Dungeon Master

2021.01.25. 22:04 Stöki

cpmini_145.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ez az adás még igazából a tavalyi évadhoz tartozik, akkor vettük fel. A Dungeon Masterről beszélünk benne, ami már sokszor szóba került, de még sosem estünk neki igazából. Most (illetve tavaly) ezt megtettük, és nem bántuk meg, de azért nem fogjuk végigjátszani. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

11 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

Checkpoint 6x26: Tévés videojátékok

2020.12.31. 23:34 Stöki

És még egy utolsó meglepetésünk maradt év végére: egy szilveszteri adás szilveszteri játékokról. Aki tévézett a nyolcvanas évek végén-kilencvenes évek elején, az emlékezhet egyszerű betelefonálós videojátékokra, amikben például torpedózni lehetett Dévényi Tiborral vagy amőbázni Palik Lászlóval. Ezek között voltak szilveszteri kiadások is, mindenekelőtt a pezsgősüveges ügyességi játék Bumm vagy a kártyás logikai/szerencsejáték Egy perc terc. Mostani vendégünk például ezek fejlesztésében vett részt.

podcast154.png

Köszöntsétek hát szeretettel Barczi Imrét alias Blumit, aki három műegyetemista társával kft-t alapított a nyolcvanas évek végén, hogy a tévének gyártson játékokat meg sok egyebet az időjárási animációktól a műsorlogókig. Aztán részt vett az Internetto és az Origo szebb éveiben, az Indexnél pedig a blog.hu egyik megalkotójaként volt kollégám, de sok egyéb izgalmas munkája volt, például ügynöklisták archiválása mágnesszalagról. Erről mind mesélt nekünk, köszönjük is neki. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

18 komment

Címkék: retro podcast tévé checkpoint magyar játékfejlesztők

Checkpoint 6x25: 2020 legjobb videojátékai

2020.12.31. 19:20 Stöki

Soha nem látott kontentsűrűséggel zárjuk az évet: délelőtt kitettem a Retrográd adást, és akkor ígértem egy 2020 legjobb játékairól szóló szokásos toplistázást is. Mivel órákon belül véget ér az év, ideje kitolni ezt is: jöjjenek tehát a 2020-as év legjobb játékai, szigorúan szubjektív toplistáinkban tolmácsolva.

podcast153.png

És persze, hogy ezúttal is Sasa és Mazur segített nekünk, vagyis összeállt a Checkpoint Bosszúállók-csapata (vagy Suicide Squad, kinek hogy tetszik). Legközelebb 2021-as jóslatokra fogunk összeállni, de már jövőre. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

37 komment

Címkék: podcast toplista checkpoint checkpoint kurrens

Checkpoint 6x24: Ilyen volt a játékpiac 10, 20, 30, 40 éve

2020.12.31. 11:20 Stöki

Szokás szerint idén is felvettünk egy Checkpoint Retrográdot, amivel találkozhattatok már tavaly és tavalyelőtt, sőt még azelőtt is. Tudjátok, ez az, amikor felidézzük, milyen volt a játékpiac helyzete 10, 20, 30 vagy éppen 40 évvel ezelőtt, mik voltak akkor a menő játékok, a piaci trendek, nagy események. Tavaly Sasa segített nekünk ezt összeszedni, idén akkor Mazur jött.

podcast152.png

Megannyi szép emlék az adásban: Pac-Man, Monkey Island, Deus Ex, No One Lives Forever, Heavy Rain, Red Dead Redemption, és még sorolhatnánk. Soroljuk is, csak kattintanotok kell. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

12 komment

Címkék: retro podcast checkpoint

Checkpoint 6x23: Egy magyar mérnök a Segánál és a Sonynál

2020.12.30. 13:43 Stöki

Nem kevés olyan vendégünk volt már, aki külföldön próbált szerencsét, és neves játékcégeknél hagyta ott a kéznyomát. A Kecskemétről származó Vass Attila is ezt a tábort erősíti, és különösen mozgalmas életutat tud felmutatni: ott volt a sűrűjében a Segánál, a Sonynál, dolgozott önvezető autókon és Hongkong demokráciapárti milliárdosának, és mindenhonnan isteni sztorikat hozott.

podcast151.png

Ezeket a sztorikat most elmesélte nekünk egy jó kétórásra nyújtott felvételben, mi pedig csak tátott szájjal hallgattuk. Ezúton is köszönjük neki, hogy szakított ránk időt, nektek pedig jó szórakozást az adáshoz. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

29 komment

Címkék: retro podcast sony sega checkpoint magyar játékfejlesztők

Checkpoint Mini #144: A Commander Keen-sorozat

2020.12.29. 11:54 Stöki

cpmini_144.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Mostani adásunkban nem kerültük a keenos kérdéseket, és a górcső alatti patikamérlegre tettük az id Software első jelentős sorozatát, sőt a cég megalakulását előidéző játékot, a Commander Keent. Részről részre jobb pályák, elborult környezet és egy kurta-furcsa vég a szériának. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

9 komment

Címkék: retro podcast id software commander keen checkpoint mini

Checkpoint 6x22: A Novotrade első játékai

2020.12.22. 22:02 Stöki

Mindig öröm, ha egy volt novotrade-est köszönthetünk az adásban, mert a magyar játékfejlesztés hőskorában sok még a feltérképezni való. A mostani adás vendége ráadásul a cég egyik, ha nem a legelső játékán dolgozott (az Arctic Shipwrecken), és évtizedekig megőrzött fontos kortörténeti emlékeket el nem készült játékokról is. Köszöntsétek hát szeretettel Viktor T. Tothot, azaz Tóth Viktort!

podcast150.png

Tóth úr még a kommunizmusban költözött külföldre, ennek ellenére csodálatos magyarsággal és fantasztikusan részletesen emlékezett vissza a Novotrade-re. És az is lenyűgöző, hogy utána miken dolgozott, például az első MUD egyik portját ő írta, mostanában pedig elméleti fizikusként publikál. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy tekintélyes számológép-gyűjteménye van, ami a neten is megtekinthető. Tóth úrnak ezúton is köszönjük, hogy szakított ránk időt, nektek pedig jó szórakozást az adáshoz. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

8 komment

Címkék: retro podcast checkpoint novotrade magyar játékfejlesztők

Checkpoint Mini #143: Serious Sam (+ a 10 legjobb fegyver fps-ben)

2020.12.20. 21:47 Stöki

cpmini_143.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

JÖNNEK - ezzel az egy szóval írta le nekem Ender haverom a Serious Samet annak idején, és igaza volt. Az agyatlan fps-lövöldék egyik csúcsteljesítménye volt a játék, amiben a szofisztikált narratíva egyáltalán nem volt szempont, a sok támadó ellenfél megjelenítése már annál inkább. De mennyire öregedett jól ez a klasszikus? Erre voltunk kíváncsiak Grathtel. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Spotify-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

16 komment

Címkék: retro podcast toplista fps checkpoint mini

Checkpoint 6x21: 2019 legjobb pillanatai

2020.12.15. 21:25 Stöki

Év elején megígértem, hogy "összedobom hamar" a 2019-es besztofot, aztán jött 2020, és felzabált mindent (főleg az időmet). De azért ha hamar nem is, még éppen idén itt a rég várt besztof, amiben minden tavalyi vendéges adásból válogattam legalább egy emlékezetes pillanatot - ezek szokás szerint lehetnek megdöbbentő dolgok, amiket a vendégek meséltek, a skála másik végén meg ordenáré marhulások.

podcast149.png

Már csak azért sem akartam megszakítani a besztofok sorozatát, mert az ötödik évad az egyik legerősebb évünk volt: a vendégek között köszönthettük például a Novotrade volt vezérigazgatóját vagy Szikszait a Boros-Szikszaiból, a 200. volt a legjobb élő adásunk, a magyar gémersajtó történetével, és év végén az egészet megkoronáztuk a rég várt Golden Axe-szal. Fogadjátok szeretettel, a műfajt nem kedvelők pedig ne keseredhjenek el, még a héten jön új adás! Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

7 komment

Címkék: retro közösség podcast besztof checkpoint

süti beállítások módosítása