HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #238: Wizorb

2024.05.20. 23:43 Stöki

cpmini_238.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Tevékeny napok vannak mögöttünk, voltam Magyarországon két hetet, felvettünk egy csomó adást, ideje felpörgetni a vágást is. Dolgozok is már a következő vendéges adáson, de addig is, amíg elkészül, kitolok egy kis Minit. Egy cuki indie játék, ami már retro, talán nem sokan ismerik, pedig könnyen szerethető és fillérekért beszerezhető - ez a Wizorb. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

A Wizorb annak az időszaknak a terméke, amikor az Xbox 360, illetve a Microsoft felkarolta a 2010-es évek elején az indie játékokat. Fejlesztője a Tribute Games, amit három volt Ubisoft-alkalmazott alapított 2011-ben Montrealban: Jonathan Lavigne, Jean-Francois Major és Justin Cyr. Rajtuk kívül még Paul Robertsont kell megemlíteni, aki külsős ugyan, de grafikusként az alapítás óta bedolgozik a Tribute Gamesnek és nagyon tudja, hogyan kell szép nagy pixeleket rajzolni. Ezt nem is olyan régen is bizonyította: 2022 egyik rejtett gyönyszeme volt a Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge, na, azt is a Tribute csinálta, illetve részben Robertson rajzolta.

Az ünnepelt TMNT-játékig vezető út egy apró indie cuccal indult, a Tribute alapítói és Robertson még 2011-ben elkészítették a Wizorbot, a cég első játékát. Ezen rögtön látszott, hogy az iparban tapasztalt emberek csinálták: nagyon gördülékeny a játékmenet, egységes a dizájn, világos és működőképes az alapötlet. Az alapötlet pedig az, hogy hozzuk össze a szerepjátékok alapmozzanatait a falbontó játékokkal.

A falbontó játékok az 1976-os Breakout óta (amivel Steve Jobs alaposan átverte Steve Wozniakot) tökéletesedtek, nekem például C64-en nagy kedvencem volt a Traz, DOS-on pedig a Twin Blok, de azért a zsáner alapmechanikája elég egyszerű és könnyen unalomba fordul. A Wizorb ezt az RPG-k toposzaival dobja fel, elég jól. A sztori szerint egy varázsló megment egy királyságot, amihez mindenféle szörnyeket kell megölnie, zárt ajtókat kinyitnia, főellenségeket legyőznie, mágiát használnia és így tovább, Szerepjáték 101. Ezek a teendők nagyon jól épülnek be a falbontó játékmenetbe: a golyó eleve az átalakult varázsló, aki varázslataival manipulálni tudja a golyó útját (például egy szélfuvallatot varázsolva arréb lökni a golyót vagy egy másik varázslattal átteleportálni), és persze vannak a boltok is vásárolható bónuszokkal ha megtalálod őket).

És igazából ennyi, nagyon nem kell ezt túlmagyarázni. Falbontó játék, pár szerepjátékból ismert aprósággal, amik ügyesen fűszerezik a breakoutos alapreceptet. Aki szereti a műfajt, próbálja ki, mert ma is tökéletesen játszható (jó, ez nem meglepő egy 13 éves játéktól) és pár euróért megvehető Steamen vagy más platformokon. 

Legközelebb egy héten belül jövünk vendéges Checkpointtal. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a tizedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20231125.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Paller, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Adam007, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, Bohner Gergő, cubeshadow, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Polben, Nagy Krisztián.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

6 komment

Címkék: retro podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr2918409509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.05.21. 06:29:19

xbox live indie games-en volt, gyorsan le is töltöttem.
a shredders revenge egész jó kis tribute lett.

Majdénmegmondom 2024.05.21. 11:02:15

Nekem egy kis RPG-sítéssel bármit el lehet adni (ld. Puzzle Quest), úgyhogy erre is rárepülök.

desperado 2024.05.23. 20:30:18

Itt van Boss Battle is. Meg rejtett,bonusz palyareszek is.
A zene lehetne azert valtozatosabb.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.05.23. 22:05:11

némileg egysíkú, az 1-10 után meguntam.

Kit Fisto 2024.05.30. 20:22:23

Számomra RPG-sítéssel és varázslatokal mindent el lehet tolni. Egy kivétel volt, az Elvira, amiben volt egy kicsit ez is, az is, mégis jó volt - leírással.
Falbontóból C64-re az Arkanoidok a legjobbak szvsz. Esetleg még a Krakout. Sokan szeretik a Ricochetet is, azzal még nem játszottam. De érdekes a képek alapján..

Zolexx 2024.06.21. 20:36:37

Próbáljátok ki az alábbit, XBOX-ra ugyancsak az Xbox Live Indie Games keretein belül jelent meg, egyébként pedig ingyen van:
store.steampowered.com/app/1800730/I_MAED_A_GAM3_W1TH_Z0MB1ES_1N_IT1/
süti beállítások módosítása