HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 5x08: Spectrumosok a Csokiban

2019.05.14. 22:06 Stöki

Kis mentegetőzéssel kell kezdenem: a mostani adás egy élő felvétel volt a XV. kerületi Csokonai Kulturális Központban, ami Csoki néven vált legendássá. A nyolcvanas években óriási másolópartik mentek itt, nem véletlen, hogy visszatérő vendégünk, Sakman is ide szervezi a retrokütyüs rendezvényeit. A Csoki viszont nem az akusztikájáról legendás, pláne nem a kisterme, és az sem segít, ha nincs rendesen beállítva a technika (azóta is nyomozom, mit tekertem el az arcadiás felvétel óta), a vendég pedig le-leereszti beszéd közben a mikrofont. Szóval a hangminőség most nem a megszokott, utómunkával sokat javítottam rajta, de így is kicsit távolról és tompán szól. Azért persze bőven érthető, csak a - szintén legendás - sztenderdjeink alatt marad egy picivel.

podcast106.png

És természetesen egy retrós rendezvény miatt zarándokoltunk el a XV. kerületbe, Sakman idén esedékes Regamexére, ahol egy spectrumos találkozó is volt - ennek szervezőjét, Hegedűs Csabát kértük fel vendégnek. Csaba mesélt a régi csokis napokról, arról, hogy ő miként került a kiválasztottak közé, hogyan ment anno a kazetta(!)másolás és a cserebere, aztán hogyan lett belőle társasjátékguru. Neki köszönjük a szereplést, nektek meg jó hallgatást kívánunk. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, avagy az adásban előkerülő témák, játékok:

Legközelebb a még a héten jövünk toplistás Checkpoint Minivel, egy kis Golden Axe-os kárpótlás is lesz benne. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások az ötödik évadban:

 

Még korábbi adások:

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból pedig a teljes negyedik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20190514.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Huszti András, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, cue, Senye Dénes, Csopa Tamás, Csányi Dániel, T1M3 D3VOUR3R, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, ricsi, abeddon, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Larten, Arsenic, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Magyar Kristóf, Kester, HaverDodi, arpadapunk, ArcadeMacho, MakkOS, Xlabu, Gabesz Fótról, G, Gergő, Havasi László, kaczurzsolt.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

 

34 komment

Címkék: retro közösség spectrum podcast csoki checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr6414825456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Macropus Rufus 2019.05.15. 11:57:54

A Csokiban sokat voltam anno. Nem mint c64-es meg Sprectumos hanem mind pc. Ez a 90-es évek elején volt. Emléxem amikor első alkalommal mentem oda és vittem a kis 170MB-os hdd-t néztek rendesen a srácok :) Gyak. arra a lemezre a teljes pc klub anyagát rá tudtam másolni és még qurva sok hely maradt utána :)
Emléxem 1x kaptam vírust is. Taipan volt a neve és igazából nem csinált semmit, azon kívül, hogy 238byte-al megnövelte minden *.com állomány méretét. Gyak. beleírt egy szöveget, hogy ő itt van. :)
Régi szép idők.
Am
gy nem nem érdekelt minket a szoftver jog, hanem nem is igazán vágtuk, hogy van ilyen. Magyarországon akkor még nem volt törvény által tiltva a copy+paste.

Macropus Rufus 2019.05.15. 11:58:31

jav.: 9-es évek vége felé... nem mind1 :)

Alick 2019.05.15. 12:33:01

@Macropus Rufus: A Spektrumos világ teljesen más műfaj volt, akkor még a magnókazettás másolás ment, minden más megoldás ritkaságszámba ment. Még anno én is írtam másolóprogramot...

Macropus Rufus 2019.05.15. 13:15:19

@Alick: volt Sprectumom is. :) régi szép idők.

kocsisj 2019.05.15. 14:02:46

Mi Atarisok voltunk a két fiammal. Az Atari 800 volt olyan jó gép, mint a Commodore C-64-e, csak itthon nem sok volt belőle, ezért program sem nagyon volt hozzá. A lengyeleknél viszont menőbb volt, mint a C-64, így amikor Varsóból hoztam vagy 10-20 kazettát a Csokonaiban nagyon menők voltunk. Az Atarinak a zenei programjai voltak nagyon jók, nagyon sok menő zenekar akkoriban ezen dolgozott.

fubenalvo · http://hungame.blog 2019.05.15. 14:53:04

Ez a szín-tetris elérhető valahol esetleg ami a műsorban volt említve? TAP/TZX vagy pontosan nem is tudom mit eszik az emulátor (sajnos ez a korszak nekem még kimaradt). Csinálnék róla kis gameplay videót meg leírást a hungame.blog oldalra

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2019.05.15. 15:22:18

@TTamas: Igen, vannak jelentős tartozásaink, főleg miattam (mindig nehezen lavírozok család és meló mellett). Egy ideig technikai akadályok is voltak, azok már nincsenek. Nyáron lesznek család nélküli heteim, akkor rápörgünk a mozgóképes kontentre.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2019.05.15. 19:10:21

A nagy szoftverrendész-razziáról a Pecsában nem lehetne egyszer?

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2019.05.15. 20:44:48

a luxor áruházban emlékszem egy szakadt tag minden hónapban megjelent, és vett két doboznyi kazettát. néha vett mellé egy osztrák-kínai fisher kétkazis deck-et is.
a hajdúcomp-on mindig kint volt a pc garázs, beállítva 2-3 kopizógép, benne kis- és nagyfloppimeghajtó, a hdd-ken pedig friss 0day-ek és razor1911-es release-ek.

Mjoe72 2019.05.16. 00:22:33

Nekem (minden túlzás nélkül) a legszebb éveim kötődnek a csokihoz. 1987-1992 között a pénteki klubba jártam. Minden élet egy külön narratíva, én máshogy éltem meg ezeket az időket commodorosként, amigásként, mint a meghívott vendégetek a sajátját. Úgy emléxem, a commodorosokon (késöbb kiegészülve amigásokkal) kívüli kategória csak nagyjából az „egyéb” névvel volt fémjelezhető, arányukat a klubban 70 Vs. 30 százalékos eloszlással jellemezném. Nem volt nagy konfliktus a 2 tábor között (c64/amiga Vs. Egyéb). Kétségtelen, hogy a commodoros kaszt tagjainak jelentős része mindenki mást lenézett. De fragmentált volt ezen nagyobb blokk maga is. Így, egymással szemben is megvoltak a strukturális tagozódások, klikkek. Érdemes Beregi Tamás Pixelhősök könyvének elolvasni azt a pár oldalát, ami errőől szól, esetleg meghívni Tamást egy külön adásba ezzel a témával kapcsolatban. Ő már akkor is egy amolyan (junior) mediátor volt az egyes, saját identitású csoportok között.

Hogy kiket „termelt ki” a pénteki klub? Csak néhány név: A teljes, eredeti Guru alapító stáb, a C64 Newcomer agytrösztejei, köztük is első sorban megemlíteném Lay Andrist, akinek a segítségével a csokit én is megleltem. Ott volt ugyanakkor az 576 alapító is (Balogh Zsolt) Egyébként már ott a jobbkezének számított Martin (konzol nagymester, eleinte commodoros)is. Martinék egyébként határozottan egy elitista vonalat vittek akkoriban, ez abban nyilvánult meg, hogy a magunkfajta szánalmas émbereknek, akkor szóhasználattal élve „lémereknek”(amit ma nagyjából a lúzer szóval válthatnánk ki) úgy jutott tőlük, első kézből játék, hogy ha jó kedvük volt, akkor mint kutya a lakodalomban, megkaptuk a jobb falatokat tőle, személyesen, de jellemzőbb volt, hogy voltak nagylelkűbb emberek, mint Jean (FBI crew), az egyik legnagyobb commodoros „játékimportőr", aki számára nem léteztek kasztok, rendes volt mindenkivel. De látom itt fent a tomagtóitok közül Sorell nevét, ő is tudna mesélni, asszem az ő cimborája az EGS(Computer Mánia tulaj) is nagy belföldi „játékforgalamazó” volt akkortájt.

Visszatérve a műsorotokra: az első demo csapatok jellemzően commodorosok voltak és külföldi mintára csapatokat szerveztek, ezek közül a legelsők között volt az említett FBI crew Jeannal, Sorellel (tehernaplo.blog.hu/2014/02/13/a_magyar_infokorszak_uttoroi_mr_wax).

Tudom, sok helyen megjelent a 2 ajánlós bekerülési standard. Én nem pontosan erre emlékszem. Egy magamfajta „lamer”-nek esélye se lett volna ismeretlenül bekerülni akkoriban, ha így lett volna a kezdetektől. Emlékeim szerint az ajánlós rendszer nagyjából 1987 után alakult ki (a bekerülésem után nem sokkal) és a nagy igénylőszám miatt vezették be a kvótát. Azért emlékszem rá, mert mintha a legjobb cimborám az új szisztéma felállása után, emiatt ki is szorult volna a bekerülési pufferből, mondjuk, ha ez tévedés, majd kijavít valaki, aki pontosabban emlékszik.

Mjoe72 2019.05.16. 00:28:21

Bocsi, de a fent idézett link, úgy látom valamiért nem működik, de keressetek rá a tehernapló és Jean kulcsszavakra a guglin.

obermotz 2019.05.16. 02:26:35

Ahh régi szép idők, én is rengeteg időt eltoltam a Csokiban, mondjuk én a C16, később az Atari ST vonalat erősítettem a magam módján.
@kocsisj: a zenészek a későbbi Atari ST szériát használták (a beépített MIDI portja miatt), nem az XL / XE sorozatot. Más: kocsiban keztem hallgatni ezt az adást, hát nem bírtam végig. Azon idegesítettem fel magamat hogy a spectrumos fickó leszólta HT1080Z-t úgy hogy ordított hogy halvány lila lövése nem volt arról hogy az egy TRS80 klón és képes volt azt állítani hogy nem voltak rá játékok. Ahhoz képest én csak hónapokat töltöttem el a Galaxy Invasionnal. Disclaimer: most is van egy HT-m, favourite system ever.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2019.05.16. 19:29:37

A HT-1080Z amúgy a Texas Instruments TSR-80-as gépének nem teljesen hivatalos újraálmodása volt az elvtársak által, nem?

obermotz 2019.05.17. 00:34:59

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Radioshack volt az, nem TI. Amennyire tudom, a TRS80-at koppintotta le valami hogkongi cég Video Genie néven és ezt licencelte a HT.

GalaHU 2019.05.17. 09:06:12

Hol vannak az Amigások? Az adás hallgatása közben szinte hallottam a zsebben kipattanó bicskák kattanását... :)

Mester1202 2019.05.17. 13:16:37

Hattyú utca... Hány kazettát megtöltöttünk ott mindenféle játékokkal. A Csokiba csak egyszer vagy kétszer mentünk el Édesapámmal - talán Computer Karácsonyra, mivel belvárosi gyerekként nagyon messzinek számított. Nem úgy a Hattyú utca.

Generic Jingle 2019.05.17. 19:09:35

@GalaHU: C64 és Amiga 500 vonalon is megszólítva érzem magam a riport kapcsán, nem is tudtam még értelmezni, hogy a riportalany miért volt annyira oda a gépéért. Bár a szerelem vak és irracionális, aki szerelmes, annak a bűn ronda nő is lehet a világ szépe, csak közben nem kellene leszólni a valóban szép nőket. :-)

Generic Jingle 2019.05.17. 19:11:34

@Mester1202: Szerintem a Computer Karácsonyok nem ott voltak, én a Műegyetemre meg a Puskin utcai valamilyen székházra emléxem.

Judge Brad 2019.05.17. 20:12:47

@Mjoe72: Ez csodálatos volt! Szinte újra ott voltam! Köszönöm.

Komojtalan 2019.05.18. 09:34:54

Egy kicsit más aspektusban a Csokyról. Rendszeresen jártunk, eleinte Spectrum, később C64 -el, de azért maradtak ki hetek, hónapok. Egyszer megyünk, nagyon sok parkoló a környéken (gyanús), megvesszük a belépőt, bemegyünk, utánunk szólnak: Az óriás kígyók az emeleten vannak :-). Sikerült kifogni azt a szombatot amikor hüllő kiállítás volt.

Morrow 2019.05.19. 00:00:00

Ha nem említed a bevezetőben a hangminőséget, fel sem tűnik. Telón, fülessel nekem tök ugyanolyan mint bármelyik CP.
Ez a "mosógép"-téma weird. Talán a MOS-chipek miatt...?

AarPoe 2019.05.20. 09:57:55

Azért azt fontos tudni és érteni, hogy olyan, hogy "Spectrumosok", "Amigások", "Nintendósok" vagy egyebek maximum fővárosi klubokban léteztek. Vidéken egyértelműen a C64 dominált, már aki megengedhette magának - itt mutatkozik meg legjobban az, hogy nem az ár volt ennek az oka, hiszen a C64 sem volt olcsóbb, mint más. Egyszerűen a legjobb elérhetőt (és kaphatót) találták meg az emberek maguknak.
Az olcsóbb, egyben egyetlen másik kategóriát a piacon kapható TV konzolgépek jelentették, alapvetően ez a két tábor lefedte a játékosok 99%-át, de egy Borsod-megyei viszonylatú elemzés önmagában is érdekes lenne, ha jobban beleásnám magam a témába.

A piaci konzolgépek is megérdemelnének egy nagyobb blokkot egyszer! :) noha a nagy konzolgépes adásban nem kizárt, hogy egyik-másikról volt már szó.

GalaHU 2019.05.21. 13:47:35

@AarPoe: No igen, olyan gépet vettél amit láttál a szomszédnál futni, és máris volt egy beszerzési forrás is a játékokhoz! :)

Nincs új a nap alatt, nagyon hasonlatos a mostani generációban a Kékek-Zöldek háborújához...

Az ismeretségi körünkben Miskolcon egyetlen Plus4-es srác volt, neki folyamatosan szívtuk a vérét. Szegényt nem kérdezték meg, csak úgy kapta a masinát...

taffer 2019.05.22. 13:05:35

Nagyon jó adás volt. Spectrumosként nyilván tudtuk, hogy a C64 játékos szemmel jobb (legalábbis a sprite-os műfajt tekintve mindenképp), én is rendszeresen jártam át haverhoz Gianázni.

Viszont mégis nagyon örülök neki, hogy nekem anno a Spectrum jutott, mert C64-en szerintem sosem tanultam volna meg programozni.

Nemrég vettem eBay-ről egy 128K-s modellt, és egyik első dolgom volt, hogy kipróbáljak rajta egy töltés közben zenélős-animálós demót, mert nem akartam elhinni, hogy ez valódi gépen is működik: youtu.be/OJ01EDhL0VM

Ragi 2019.07.18. 15:39:41

@Macropus Rufus: Szerintem semmi értelme így utólag mosdatni magunkat, a 90-es évek közepén-végén mindenki tisztában volt vele, hogy a doom-ot és a mortal 3-at nem a 3M forgalmazta. Viszont ez az IT dolog annyira gyerekcipőben járt itt még akkor, hogy nem számított volna nagy fogásnak a tizenéves srácok copy-paste partija. Ettől függetlenül még a pecsában is volt razzia. Ugyebár ott pénzért lehetett lapozgatni a több száz lemezből álló kínálatot, azt meg azért már nem nézték annyira jó szemmel. Mondjuk én kimondottan örültem neki, a Gobliiins, a Trog és Mortal Kombat 100%-os verziója is onnan lett meg.

Ragi 2019.07.18. 15:44:51

@GalaHU: Tesóm teljesen odavolt, amikor megkapta a +4et. Csak kezet mosva lehetett elé ülni, a joyra pedig baromira kellett vigyázni - valami vörös Quick Shot 2 volt. Csak nemrégiben gondoltam bele, hogy mekkora gyökér dolog hímes tojásként kezelni egy olyan eszközt, amit kimondottan arra találtak ki, hogy rommá zúzd valami játékon. Illetve amit még manapság sem értek, hogy hogyan lehet úgy megkattanni, hogy rácuppanj a +4re, miközben a legkirályabb gamékat C64en toltuk a haveroknál :)

Kit Fisto 2020.12.15. 20:24:48

TV-Pong, C64/I + datasette, C64/II + 1541/II, Amiga 500, majd a PC-k 486-tól kezdve máig. Nagy rajongója maradtam a C64-nek és az Amigának! Örök szerelem mindekettő <3 ! A Spectrum játékokat Youtube videón láttam először, és nem momdhatnám, hogy lenyűgöztek. Nem akarom leszólni a Speccyt, hiszen nyilván az is nagy élményt jelentett annak, aki azon játszott először videójátékokkal, akinek az volt az első gépe. De nekem C64 volt elsőször, mondhatni egyből megkaptam a jót: Boulder Dash, Uridium, Tusker, Impossible Mission 2, Interkarate +, Stunt Car Racer, Nebulus, Ghosts'n Goblins, Giana Sisters! Ezek után, később, amikor megláttam, hogy milyenek voltak a játékok a Spectrumra, hát meglepődtem a karakteres grafikán. Hogy megy a kis muki, és a színe aszerint változik, hogy mögötte a háttérnek éppen milyen színe van. Szerintem aki C64-gyel kezdte, az utána már nem kezdett el érdeklődni a Spectrum iránt emiatt. Nehezen tudnám elképzelni. Pedig voltak rá jó játékok, ezt a "mutatványt" leszámítva ;) Mondhatni, Spectrumon minden főhős predátor stílusban nyomta, álcázta magát :D

Karvaly 2021.10.12. 20:40:53

@Morrow: Csak ez lehet az oka, nem hinném, hogy használták volna mosógép vezérlésre a 6502-t, de a MOS névből könnyen jöhet mosógépezés.

Hidden fremen 2021.10.13. 17:50:10

Nem csak a Csoki létezett. Apumék rendszeresen a Szellőző Művek Spectrum klubjába jártak azt hiszem csütörtökönként 18-tól estig.
Mivel későn ért haza én már csak másnap suli után nézhettem meg a termést. ;-)
By the way az ősgurus Gaborcáék is oda jártak, mint megtudtam a Stamps Back kimaradt jeleneteiből.
Szerencsére PC-s programokért elég volt csak a zuglói Cserepesházig utazni.

Hidden fremen 2021.10.16. 21:25:55

@Hidden fremen: Ja és ott volt még a közelben a Fehérvári út 120-ban lévő VSZM Közösségi ház, de ők elsősorban Enterprise-ban nyomultak akkoriban.
süti beállítások módosítása