HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpont 3x23: A Rockstar története és játékai

2017.10.22. 22:20 Stöki

Várjátok már a Red Dead Redemption 2-t? Mi nagyon - annyira, hogy nem bírtuk kivárni a premiert anélkül, hogy az egekig magasztalnánk a Rockstar Gamest. Hogyan lett a Lemmings fejlesztőjéből a játékipar egyik legsikeresebb stúdiója? Melyik GTA-nak volt a legjobb főhőse? Miért nem valamelyik GTA a legjobb Rockstar-játék? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ vendégünkkel...

podcast58.png

...Sajó Dávid újságíróval, aki a cég játékainak nagy rajongója, és fiatal kora ellenére (na jó, lehet, hogy inkább mi vagyunk vén fütyik) meglepően tájékozott a Rockstar dolgait illetően. És a szóvicceket is egész jól bírja, amióta a Sziget megedzette. Hallgassátok szeretettel, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt.

Shownotes, azaz az adásban hivatkozott dolgok:

Legközelebb pénteken lesz Checpoint Mini, aztán vendéges adás. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból pedig a teljes második évad.

A vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

A harmadik évad korábbi Checkpoint adásai:

 

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán, illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20170711.png

További támogatóink:

Kiss András, Kúthy Előd, Molnár Zsolt, Hollósi Dániel, Stang Szabolcs, Barny, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Pató Lőrinc, Gortva Gergely, Szigeti Gábor, Zila, tomtech, jurgen_habermas, RZP, waces, crippler, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, SViktor, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zoltán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Wraith, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Gabesz, Nagyi, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Hájas Ákos

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk.)

37 komment

Címkék: retro podcast rockstar checkpoint

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr113050668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thinkEdem 2017.10.23. 09:56:56

GTA1 London kiegeszito kijott PC-re, mert akkor meg nem volt konzolom, es jatszottam vele. ;)
A GTA2 "nagy ujitasa" meg az volt elvileg, hogy 3 kulonbozo faction volt, es mindegyiknek kulon merte a renomedat, es ha az egyiknek csinaltal kuldeteseket, akkor a tobbiek jobban utaltak, es jobban tamadtak. Legalabbis elvileg, sokaig azzal sem jatszottam sajnos...

szomjasferi · http://szomjasferi.blog.hu 2017.10.23. 14:50:28

Grat figyelmébe:

A The Great Giana Sisters -nek volt egy olyan crackje (Abyss) ahol a spriteok ki voltak cserélve:

csdb.dk/release/?id=16064

www.youtube.com/watch?v=i9JDlQ1GW80

Még talán az 576 is árulta (1997. decemberi szám.A kép a Retro számítógép és játék klub facebook csoportból származik)
www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=776576.jpg

KongFan 2017.10.23. 16:59:14

A GTA IV az egyik legnagyobb játékos csalódásom evör. Az 5-tel még nem játszottam, de nagyon kíváncsi vagyok rá, sokkal jobbnak tűnik a négynél. A Manhunt 1. részét nagyon csíptem anno :D
De nekem a kedvenc Rockstar játékom a Max Payne 3. Szerintem a legjobb TPS amivel valaha játszottam, mertek tovább lépni úgy is, hogy tudták, hogy sokan háborogni fognak. Háborogtak is.

Én várnék a Rockstartól valami új IP-t.

p)ec 2017.10.23. 18:06:35

Az említett Ignition még mindig nagyon jól játszható, egy minire simán jó anyag.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.10.23. 19:00:03

Nem várom a red dead akármit, mert fogalmam sincs mijaz

gerithegreat88 2017.10.23. 19:08:15

Grand Theft Auto - Békésszentandrás - Stormcorner Edition, ilyen már úgyis majd nem volt.

csipa 2017.10.23. 19:20:46

basszatok meg! a podcast meghallgatasa utan egesz nap azt vartam, h hazaerjek es letoltsem a Red dead...! Nincs PC re!?

Egyebkent le a kalappal, Ti vagytok az egyik legjobbak. a Stoki szovicceit is elviselem :)

csipa 2017.10.23. 19:33:47

koszi, de rajtam ez nem segit ;)

ShotInTheDark 2017.10.23. 20:21:28

Kicsit sajnálom,h a Midnight Club L.A. (2008/R*) -ról alig beszélnek az emberek. Mivel csak konzolokra jelent meg ez a pompás autós játék -ezért sokan nem is akarnak tudomást venni róla. Kár. Nekem az egyik kedvencem. Az újabb GTA -helyszín: én inkább a kort változtatnám meg. Vissza 70-es évek közepe/végére ,abba a korba ahol még nem volt mobilteló. Az 5.-részben borzasztó,hogy az okostelót kell nyomkorásznom minden másodpercben. Az új sztorit én egy börtönben kezdeném, -ott tanulnánk meg az alap dolgokat,a zárfeltörést, bunyót, stb. Kocsibeindításhoz is kellene(jó lenne) a zárfeltörés/indítás -úgy mint a ChinatownW. -játékban. A városba csak később mehetnénk ki, egy darabig csak a rácson keresztül szemlélhetnénk a kinti dolgokat.A szabadulás / kiengedés meg hasonlóan élvezetes lenne mint a Fallout3-ban. Lekorlátoznám a magunknál tartható fegyverek számát is.(súly)A mesterlövészpuska és az RPG legyen csak a kocsi csomagtartójában, ne a "zsebemben". Ezzel kicsit belassulna a harc ,de jobban ott lennénk az utcákon, nem csak átrohannánk rajta. Vastagabb lenne az atmoszféra. A RDR2 -t meg nagyon várom. Nem izgat, hogy nem jelenik meg pc- re. Ha kijön akkor veszek egy használt ps4 -et és nyomom orrvérzésig. Szidjam a R* -at mert (lehet,h) nem adja ki pc-re a RDR2-t? Ez lenne a jó megoldás?? Amikor kijött a RDR akkor vettem egy használt xbox360-at,és egy kicsit sem bántam meg.(később meg a TLoU -hoz meg vettem egy használt ps3-at; fillérekért) A RDR2 -egészen biztos,h meg fogja érni az árát, a R* nem csinál(t) rossz játékokat. Én nem akarok (nem fogok) kimaradni a RDR2 -ből.! És még egy fontos dolog ! Egy (1db) karakter legyen az akit irányítani kell a következő GTA -ban (+RDR2) ! Ne három. Ha állandóan / harc közben váltogatnom kell a karakterek között akkor kiesek a történetből. Ha valaki beszél a R*games -es fejlesztőkkel akkor (pls) ez utóbbit feltétlenül említse már meg nekik! Thx!

Vatanen 2017.10.23. 20:23:09

@KongFan: Nekem pont a 4 volt a legjobb gta-m. Az 5 csalódás volt, nagyon üres és steril volt.

Spdx 2017.10.23. 20:45:44

A boltban kapható szezámmagnál leállt az agyam :-)

ShotInTheDark 2017.10.23. 20:57:24

@KongFan: hú ,én nagyon kivoltam a MaxP.3 -tól. Mentem 3m-t és átvezetővideó. Léptem ötöt és átvezetővideó. Kezdtem volna belemerülni a játékba és akkor hirtelen...átvezetővideó. +A M.P.2 dermesztő fagyossága ("noire" hangulat) nekem nagyon hiányzott a 3.-részből.

Gukker 2017.10.24. 13:17:30

@ShotInTheDark: Nekem az volt rohadt idegesítő, hogy az ellenség csak is kizárólag akkor halt meg, ha fejbe lőtted. Testre hiába soroztál, legfeljebb elfeküdt, majd szépen felállt mintha semmi nem történt volna. Felállás közben meg hiába lőttél, arra nem reagált.
Aztán ahogy te is írtad, rohadt sok átvezető animáció és kevés akció.
Ha valami egy speckó fegyver mellett elmentél, soha többé nem mehettél érte vissza.
És igen, semmi nem maradt meg az első két rész képregényes hangulatából.

thinkEdem 2017.10.24. 14:05:12

@csipa: pedig a podcastben emlitettek is, hogy nincs PC verzio... :)

@ShotInTheDark: de akkor az nem GTA lenne, hanem Fallout 3.14...

(Btw, az gaz, hogy a kommentekben szereplo RDR2-t rendre R2D2-nak olvasom?!)
(Btw2, nagyon vartam egy bizonyos szoviccet, de Hacsek nem kerulte el a figyelmemet, ez bizony suletlen maradt :D )

Hecky86 2017.10.24. 14:22:29

Szegény GTA 2, nagyon rossz manapság a megítélése :( Pedig anno én speciel imádtam, sokkal jobban tetszett, mint az 1. nyilván nem volt akkora előrelépés, mint a 3, de így is volt benne bőven elég újítás: városonként 3 frakció, akik már különbözően viszonyultak hozzánk attól függően, hogy kiknek végeztünk feladatokat\kiket öltünk, itt volt először, hogy nem csak rendőrök voltak, hanem üldözöttségi szint szerint SWAT-osok, FBI, katonaság, az autók tetején csúszkálást lecserélték ugrásra, így lehetett már "platformerkedni", a grafikája szerintem sokkal szebb és hangulatosabb volt, az emberek is már sokkal agresszívebben viselkedtek, néha leüthettek, kirabolhattak, kiszedhettek ők is az autóból, vagy ha te szetted ki, utánad futhatott, és kiszedhetett.
Szóval szerintem jó kis rész volt, csak manapság a GTA 3 árnyékában veszített az akkori értékeiből (zárójelben jegyzem meg, hogy szerintem a 3 volt még baromi kiforratlan, aminek a koncepciója a Vice Cityben ért be).

Fausto(tm) 2017.10.24. 15:57:28

Ha már Dávid szóba hozta, hogy a Manhunt a GTA játékokkal egy univerzumban játszódik, érdemes a GTA "univerzumokról" egy kicsit beszélni, mert úgy tudom, hogy nincs egy egységes univerzum, hanem a különböző érák játszódnak egy világban. Itt vannak csoportosítva:
gta.wikia.com/wiki/Universes
Ezért van az, hogy pl. egy Liberty City máshogy néz ki a 3-ban és a 4-ben, vagy hogy egyes szereplők benne vannak (ha csak említés szinten is) pl. a 3-ban és a SA-ban, de nincs rájuk utalás a 4-ben.
Azt nem tudom, hogy ez mennyire hivatalos vagy csak teória, de attól még érdekes :)

Karvaly 2017.10.24. 16:22:48

Még csak félig hallgattam meg az adást, nem tudom, fog-e szó esni arról, hogy munkaadóként elég rossz a Rockstar címe, túlhajszolt fejlesztők, ahhoz képest nem is magas fizetés.

Flankerr 2017.10.24. 16:47:02

@Hecky86: Én imádtam a GTA 2-t, pedig a leges legvégére már nem jutottam el

Evoken 2017.10.25. 22:11:18

@Hecky86: csatlakozom: a GTA2 egy nagyon király játék, mind a mai napig. PS1-en szerintem nem volt más amivel többet játszottam volna (Diablo, Resident Evilek, MGS, stb mellett...), többször is végigjátszottam. Pl nagy poén volt összehozni hogy az adott pálya frakció vezetőivel csapjatok egy közös híriget. Akkor vágott először arcon a sandbox stilus mint olyan (késöbbi kedvenc stilusaim egyike) bár akkor még ezt nem igazán realizáltam mivel nem nagyon volt korábban példa ekkora és ilyen tipusu szabadságra. Páratlan volt, imádtam. És ne felejtsük hogy ebben a részben is már erősek voltak a zenék, bár underground szinten, a commercial szövegek meg nyilván sírvaröhögősek. Méltatlanul alábecsült játék.

GalaHU 2017.10.26. 09:23:15

@Spdx: Ugyan! Annyira adta volna magát, hogy ha mester alkotásait akarja látni Stöki akkor lesétál a Sesame Street-re... :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2017.10.26. 10:08:44

végignézve tizennéhány év távlatából a játékaikat igazán nem tudom, mire fel volt a nagy hype.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.10.26. 17:42:28

Sajóval ellentétben nekem a SIMON THE SORCERER volt az egyik első játékélményem! Remélem, lesz valamelyik adásban erről a gyöngyszemről is szó!
:D

Karvaly 2017.10.27. 08:06:07

Az RDR-t én nem láttam, mindig is sajnáltam beszerezni egy konzolt pár nagy név kedvéért (és hiányzott volna az egér is), viszont a western műfaj bejön, a Call of Juarez sorozat is kellemes meglepetés volt, szóval el tudom képzelni, hogy csakugyan valami jót hagytam ki vele.

totyak89 2017.10.27. 10:36:41

A Rockstartól nekem egyértelműen a GTA sorozat a kedvencem, szinte kivétel nélkül rajongok mindegyik epizódért és természetesen mindegyiket végigjátszottam. Látnátok a gyűjteményem :-) A GTA2 kicsit kilógott a sorból, ott valami újat akartak ezzel a jövőbeli, teljesen új várossal, meg a több bandával, de szerintem ők is érezték, hogy nem jött be. Nekem kissé túl sötét is volt a játék. Pont ellentétesen látom veletek, szerintem a RDR lett iszonyat gyenge. Halálra untatott, hogy két embervadászat között azzal szórakoztatott a játék, hogy fogjak be vadlovakat, vagy teheneket lasszóval. Csak becsületből játszottam végig az egészet, amúgy nekem egy steril, üres világnak tűnt az egész. Az mondjuk tény, hogy jól nézett ki. A kiegészítőjét már ki sem próbáltam, részben a fent írtak miatt, részben mert nem bírom a zombikat.

sidek 2017.10.31. 00:20:59

A Giana sisters szar?? :) Az egyik legjobb C64 játék volt!

Yorg 2017.10.31. 12:56:22

@sidek: Szegény ember Mario-ja.

GépBalta 2017.11.01. 01:36:54

A V-Rock egy életre megváltoztatta a zenei ízlésemet. A Peace Sells, Madhouse, Raining Blood thrashmaraton volt a legjobb háttérzene a rendőrös üldözésekhez. Kisebb szégyen, hogy azóta is csak az Anthraxot sikerült elcsípnem élőben, igaz őket legalább idén kétszer is. Ha nem lett volna a GTA, akkor tán sohasem jutok el ilyen jó zenés-táncos mulatságokra. :D
www.youtube.com/watch?v=c0gbWfB8pP4&t=2995s

kemi242 2017.11.03. 23:33:15

@sidek: Hát még a Twisted Dreams, a Machinae Supremacy zenéjével. :)

Savior 2017.11.07. 09:47:44

Na, úgy látom, ez az én játékkiadóm: összesen egy játékukkal játszottam. Azt mondjuk szerettem, különösen megvárni, amíg tele van a játéktér, és utána megnyomni az F12-t. Úgy látszik, megéreztem, honnan indult a fejlesztés. :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.11.07. 18:38:08

@kemi242: elég szar lett sajnos, kipróbáltam anno

trtr 2018.07.16. 02:37:43

Sajó fiatalabb nálatok?
Így már legalább értem mit keres a fesztiválokon, mindig nagyon kínos volt nézni, mert azt hittem simán 40 felett van.

Reactor 2021.02.14. 05:31:30

Hm. Ha rá kéne böknöm a legjobb "gétéára", én a Vice City-t választanám. Ott volt a városkoncepció és a rengeteg opcionális mellékág a legjobban egyensúlyba hozva, remekül átjött a szubtrópusi floridai hangulat is, és a küldetések se voltak lehetetlenek. A San Andreas-ban sajnos már nagyon elment az egész bűnözőszimulátor a tamagocsik irányába...a főhőst etetni, altatni, pelenkáztatni kell, brrrr, utáltam. A második örök kedvenc pedig a legelső GTA marad nekem :)

@thinkEdem: Volt sok más újítás is, például az emblémák gyűjtögetése (bónuszpályákat szerezhettél velük), a mentési lehetőség (ez nagy segítség volt!!!), a különféle extra bónuszok, mint a Wang Car Bonus, az FBI és a hadsereg megjelenése, és persze a zúzda, ahol a lopott kocsikból mindenféle hasznos cumókat kaphattál. Nem volt rossz a GTA 2 se, deeeeeee a GTA 1-et még mindig jobban szeretem.

@GépBalta: Ha van időd, hallgasd majd meg végig a VCPR és a K-CHAT rádióadásokat! Sírva röhögés garantált! Az abszolút kedvencem a K-CHAT adásából az a Gethsemane Starchaser Moonrunner vagy kicsoda...csak hallgasd meg, nem fogod kibírni nevetés nélkül :D
süti beállítások módosítása