HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Két konzolban is feltámadhat a Commodore 64

2016.04.17. 13:45 Stöki

Emlékeztek a ZX Spectrum Vegára, ami egy ZX Spectrum-játékokkal teletömött, közösségi projektfinanszírozással ősszel megjelent retrokonzol, és amiből nemsokára kézikonzolos verzió is készül? Valami hasonló lesz (vagy lehet) Commodore 64-ből is, mint azt ez a nemrég az Indiegogóra felkerült, egyperces videó mondja:

A gép készítője a Retro Games Ltd., amit könnyű összekeverni a Spectrum Vegát csináló Retro Computers Ltd-vel, de ez egy másik cég. A projekt főembere a brit Darren Melbourne, aki 1984 óta van a szakmában, és főleg fejlesztőként ésvagy producerként dolgozott több tucat játékon, illetve a legendás 30-játék-1-joystickban hardver, a C64 DTV fejlesztésének egyik kulcsembere volt. Most az ő vezetésével készülne a C64-konzol, ami viszont jogi okok miatt nem használhatja sem a Commodore nevet, sem a jól ismert C= logót (ezek most egy holland cégnél vannak, gondolom, nem akartak vagy nem tudtak velük megegyezni, de a hardverek és más szabványok terén nincs ilyen para). Szóval a gép neve egyszerűen THE 64, de egy vagon előtelepített C64-játékkal érkezne, és persze a felhasználó maga is telepíthetne rá játékokat.

A retrokonzolból rögtön két verzió készülne, egy asztali és egy kézikonzolos. Az előbbi modellje már megvan, és hát le sem tagadhatná az elődjét, hiszen a klasszikus "kenyérdoboz" C64 alapján tervezték (de persze annál azért karcsúbb):

comparison_side_view_pxplib.jpg

Persze olyan portok lennének rajta, mint egy mai gépen (két USB, HDMI), lenne rajta egy cartridge port, ezen és SD kártyán is lehetne betölteni új játékokat. Hogy mik lennének az előtelepített játékok, arról még nincs hír, most zajlanak a tárgyalások mindenféle kiadókkal, illetve az alkotók teljesen új C64-játékokat is ígérnek.

A másik gép, a THE 64 SX-nek nevezett kézikonzol (ami elég vicces név, ha belegondolunk, hogy az 1984-ben hordozható gépnek szánt Commodore SX-64 egy tízkilós bőrönd volt) egyelőre még csak rajz formájában létezik. Ez legalább annyira emlékeztet valamilyen Gameboy-mutációra, mint egy Commodore-termékre:

the64_labelled_diagram_handheld_itzdrb.png

A kampány szövege szerint mindkét gépből van működő prototípus (bár ezek nem láthatók a kampányoldalon), és a THE 64-et idén decemberben, a kézikonzolt pedig jövő áprilisban tervezik szállítani a támogatóknak - már ha összejön a pénz, persze. Ami nem kevés: 150 ezer dollárt akarnak összekalapozni, ebből 27 ezer jött össze, de még van egy hónap a kampány végéig. 150 dollárt kell fizetni annak, aki az asztali konzolra tenné rá a kezét, míg a kézikonzolvonatra 170 dollár a jegy, és persze vannak olcsóbb és drágább csomagok is.

A kampányba itt lehet beszállni, én egyelőre kivárok még (a következő hetekre újabb részleteket ígértek Melbourne-ék), bár azért elég jól hangzik ez. Vagy nem? Kommentdobozban jöhetnek a vélemények.

20 komment

Címkék: commodore c64 crowfunding

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr328633218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2016.04.17. 14:26:00

Én elmúltidézgetnék egy ilyennel simán, hiszen régen minden jobb volt! :) Videoton TV Computer-verzióban még jobb lenne persze. :D

B3L4 2016.04.17. 15:25:33

Ez egy erdekes kiserlet, es miota tudunk rola megy a vita. A problema az az, hogy mi akik napi szinten c64/128-at hasznalunk szeretnenk rakotni a 1541-et, a quickshot 2 joystickot vagy printert. Nem lehet, nincs benne ilyen tamogatas. SD card-os hasznalat okes, es nagyon nagyon remeljuk, hogy true 1541 emu lesz benne es nem csak egy EIC busz kapcsolat. A problema az az, hogy EIC-en keresztul hasznalva egy d64 image-t nem tudsz rengeteg programot hasznalni. Azokkal van a gond amellyek a 1541 memoriajat hasznaljak ilyen/olyan celokra pl. fastloader. Azok egyszeruen csak elmennek nul-ba es a gep csak var var var var es var var var nos amig van szufla a konnektorban nem fog semmi sem tortenni.

Masik fele: ott van a Chameleon ami egy FPGA. Ugyanez pepitaban. VGA output true 1541 emu es mukodik C64 nelkul is siman. Ezek nem masok mint sima replikak. Ennyi erovel az ember leul egy pc ele es a vice nyomkodja pontosan ugyan annyira eredeti a dolog. Esetleg vesz egy USB<->DB9 csatlakozott es a usb-be bedugja a Quickhsot-ot es nyomja 1000 L. Semmi ujdonsag nem lesz belole igy. Ezek utan ez az egesz project atmegy egy olyan dologba, hogy valaki fog egy barna dobozt es bele rak egy raspbery pi-t ($5-ert) amire rarakja a vice-t es eladja $170-ert.....

Ami igazan a nagy problema az az, hogy eddig 3x kerestem meg oket, mert erdekli a c64-es klubot, hogy vajon: NTSC/PAL converziot fog-e csinalni. Ez egy nagyon fontos dolog, mert ha ma egy ntsc tv-re radugunk egy pal-os gepet akkor a szokasos fekete/ feher dologban gyonyorkodhetunk addig amig nem szerzunk hozza atalakitot. Ez vissza fele is igy van. Ez egy egyszeru kapcsolokent kene benne lennie alapbol mint pl. A1200-nel a ket mouse gombos indulasnal valaszthato pal/ntsc mod. Jo lenne ha true 1541 emu lenne benne, jo lenne ha vegig gondolnak es ratennek a serial csatlakozot, a db9-os portokat, sot sokan meg a kazettas portot is szeretnek latni. Cartridge mar van. Az ntsc/pal masik fontos resze, hogy a felbontas ugye mas mennyisegu raster sorral van es ez idozitesnel rengeteg jatek/demo-nal jobbik esetben csak hianyzo reszeket, tul gyors sebesseget eredmenyez, regebbi prg-knel meg csak lefagy. Amig nem lett egyertelmu $02A6-os regiszter pal/ntsc-hez kotheto mivolta addig senki nem tudta, hogy hogyan lehetne ugy megirni valamit, hogy mind a 2 valtozaton rendesen fusson.

Nos diohejban ezekrol lenne szo, de facebook oldalon feltett kerdeseimet sokan like-oltak hiszen ezek fontos reszletek, es a project-ben resztvevok egy egyszeru delete-vel honorolaltak. Masodik kiserlet ugyanezt eredmenyezte, szimplan toroltek.

Asatasok megkezdottek a temaban es a kovetkezot talalta Danieal Mitzlaff:
ez a ceg jelenleg egy emberes show-nak tuno dolog es olyba tunik, hogy leleptek az emberek...

beta.companieshouse.gov.uk/company/09745704/filing-history

erdemes bele nezni! 1 ember aktiv 3 vissza vonult.

Azt hiszem ha azt mondom minden lelkes FPGA imadonak, hogy nagyon nagyon nagyon ovatosan kezelje ezt az ugyet akkor nem fogok rosszat tenni. FPGA emu van : chameleon a neve $250, c64-hez koze nincs, bar be lehet dugni a cartridge portba, de itt be is fejezodott a dolog. $250-ert laptopot vesz az ember windows 10-el es azon vidaman el lehet vice-zni.

En tamogatnam $650-el ezt a projectet HA az embereknek valaszolnanak, ha lenne fizikailag bemutatott termek, vagy legalabbis konkret dolgok. De nincs csak hallgatas.

Nagyon remelem tevedek, de erosen buzlik itt valami....

thinkEdem 2016.04.17. 15:55:31

@B3L4: Raadasul az az egy ember sem angol anyanyelvu, legalabbis a kampany nyelvezeterol sut a keleties akcentus. :D (Nevelok elhagyasa, "you're" kovetkezetes hasznalata "your" helyett, szavak, amik a szotarban szerepelnek, de valojaban senki nem hasznalja oket, stb...)

Drout 2016.04.17. 16:59:34

Ami a képen van, ez egy igazi breadbin ház szétvágva és újra összeragasztva.
Mutattak volna prototítpust, valamit a chipsetről, milyen soft fut rajta?
Mi lesz a SID emulációval?
Félek ez ordas nagy lehúzás lesz, ami egyáltalán nem használ a retro scenenek.

Érdemes még megemlíteni a c65gs projektet, ez is FPGA és túlmutat a C64 emuláláson.

B3L4 2016.04.17. 20:56:55

@Dr.out: Hala az egnek egyetlen C64 nem esett ennek a barbarsagnak aldozatul. Allitolag sajat maguk tervezte haz stb stb blablabla.

Kicsit szemoldok emelo, hogy a ceg megvizsgalasakor kiderult, hogy a 3 jo munkasember $1-el fejenkent alapitotta. Nos ebbol a tokeeros cegbol 2 kiszallt az elmult 10 napban.....

Chameleon ott van ha valaki FPGA-zni szeret, en akkor mar inkabb nagy monitoron vice-zek tok ugyanaz, ha meg retro hangulat akkor elo valamelyik gep es hajra.

Goose-T · http://blacksabbath.blog.hu/ 2016.04.18. 08:57:01

Megérkezett az idei esedékes C64 retro projekt. Van egyáltalán valaki, aki még komolyan veszi ezeket? Azt hittem, hogy már az összes valamikori C64-felhasználó összeszedett annyi bölcsességet az eddigi minimum 30 életéve során, hogy ne üljön fel az ilyen lehúzásokanak.

WildBear 2016.04.18. 09:23:50

Kíváncsian várom, bár kissé szkeptikus vagyok.
Imádtam anno a C64-et, sok-sok boldog és izgalmas órát szerzett... aztán sikerült vennem egy C64dtv-t, ami azóta is becses kincsem. :-)

A C64DTV bővítésével foglalkozik valaki itthon ?

domel 2016.04.18. 09:48:23

A C64-nek ma már vállalhatatlan a grafikája. Ezt kellene valahogyan felturbózni, mondjuk ha egy sprite lenne 240x210 pixel (vagy duplája) RGB színekkel, akkor egy Fort Apocalipse játék is rögtön másképpen nézne ki (a sprite grafika helyén csak egy 32 vagy 64 bites átcímzés lenne). Engem akkoriban a keret lebontás varázsolt el, és azok a programozók akiknek ez a kisujjában volt

tb79 · http://www.ukulele.hu 2016.04.18. 10:12:25

Régi, normális C64-es joy kéne hozzá. Gombnyomogatás mégsem ugyanaz, mint 1-1 jól időzített reflex(szel szétcseszett joy :D)).

az övezet gázai 2016.04.18. 10:27:12

@domel: Vállalhatatlan grafika??? Ez (is) a lényege.
Én azt nem értem, miért nem hozzák ki újra megközelítőleg az eredeti hardvert. Tudom, millió-egyezer alkatrész, IC már nincs, de ha igazán komolyan gondolják, csinálják így.
A magam részéről atarista voltam világ életemben ('86-), ott is elviselném az ilyesmit.
Nosztalgiázó dobozba beledobálni valami modern hardvert szerintem baromság. Emulátort mindenhol futtathatsz.

Tamas Adt Lenhardt 2016.04.18. 10:42:07

@Dr.out: én is leginkább a sid miatt aggódok.

dukeekud 2016.04.18. 10:57:31

Erdekes, hogy meg mindig foglalkoznak a temaval.
Mostmar annyi valtozat volt, lehet hogy egy 100% eredeti epitese mozgatna meg igazan a rajongokat, aminek pluszban volna egy usb bemenete is ahonnan gyorsan konnyen lehetne programokat inditani, ha valaki nem akarna magnoval flopival szorakozni.

kalbász 2016.04.18. 12:41:44

"A kampány szövege szerint mindkét gépből van működő prototípus (bár ezek nem láthatók a kampányoldalon)"

Ja értem...

Nem értelek titeket, elvileg újságírók vagytok vagy mi.

És akkor most nem keverem ide, hogy kizárólag milyen irányban működik (működik túl) az innen is hiányzó megérzésetek.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2016.04.18. 13:19:10

@kalbász: Ó, kérlek, keverd ide, mert őszintén fingom sincs, mire célozgatsz.

szepipiktor 2016.04.18. 13:36:38

Fogalmam sincs, hogy mindennek mi az értelme (a pénzszerzésen kívül)?
Nekünk, akik már felnőtt fejjel használtuk, csak nosztalgia!
Hogy házibulikon hogyan tettünk tönkre joystickokat a Winter Games biatlon fejezetében, miközben a gyerek nem tudott aludni az üvöltözésünktől...
Valójában a mai technika alatt a C64 vagy a Spectrum egy vállalhatatlan valami, még emulátorokkal sem érdemes próbálkozni.
Egyetlen jó dolog volt azokban: a számtalan ötletes játék, ami ma nincs.
A mai lövöldözős, ölős valós kinézetű baromságok helyett a régi játékok korszerűsítése lenne jó.
Akinek meg ez kell, vegyen egyet használtan és szopjon a flopival, a magnóval és a ma már mátrixos képeivel.
Ja és mi már a Data Becker-féle párhuzamos Speed Dos-sal használtuk, ahogy a Spectrumot is a PC flopi illesztéssel...
Egyvalami még szuper colt ebben az őskövületben! Remek interpretereket lehetett fejleszteni hozzá.

hdnctrl 2016.04.18. 13:58:31

@thinkEdem: rengeteg angol anyanyelvű ír you're a your és there-t a their helyett.

WildBear 2016.04.18. 14:13:39

@scuynat: "rengeteg angol anyanyelvű ír you're a your és there-t a their helyett. "

De miért ?
Jópofaságból, vagy nem tudják a különbséget ?

DocBulywood 2016.04.19. 08:27:36

@WildBear:

Gondoltam rá, h felveszem a repertoáromba, de idő hiányában maradtam a kábeleknél és átalakítóknál.

@dukeekud:

Ott a pont! Kis átalakítás kell csak bele - mint a SpeedDOS-hoz, ugye a Kernal csere -, hogy pendrive-ról kezelje a .D64/.D81 állományokat.

Bobby Newmark 2016.04.19. 13:53:59

@WildBear: Mert mivel ez az anyanyelvük, hangzás alapján tanulták, nem leírva. Egyébként nyolc évesen én is csak pislogtam valamelyik Charlie Bronw - Snoopy rajzfilmen, hogy mi a picsa az a betűzési verseny, amiről az egész film szólt.

És mivel ilyen fasz nyelvük van, hogy nem teljesen egyértelmű az átírás hangból betűvé és vissza, sokan elbasszák. Olyan, mint nálunk az ly-j tévesztés, pl. Helyesírási hiba, a súlyosabb fajtából.

Bobby Newmark 2016.04.19. 14:25:49

@szepipiktor: "A mai lövöldözős, ölős valós kinézetű baromságok helyett a régi játékok korszerűsítése lenne jó."

Úgy mondod ezt, mintha egyik kizárná a másikat, és az nem történne párhuzamosan...
süti beállítások módosítása