HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Feministák, szálljatok le a videojátékokról! Trollok, ti meg menjetek haza!

2014.11.03. 06:24 Stöki

Az IDDQD a magyar sajtóban elsőként írt hosszabb elemzést a Gamergate-botrányról, ennek már másfél hónapja. Persze azóta is bőven lehetett volna írni róla, de szándékosan nem tettem. Egyrészt komolyan gondolom, amit szeptemberben írtam, hogy Magyarországról, az itteni kulturális kontextusból nem tudjuk százszázalékosan megérteni a botrányt (még egy szakújságíró sem, aki napi szinten követi az angolszász játéksajtót), másrészt naponta kb. 9862894565 új cikk/poszt/komment/twit születik a Gamergate-ről (hiszen a botrány részben abból áll, hogy míves publicisztikák és viszontpublicisztikák születnek), és valahogy kevéske szabadidőmben nem akartam jobban beszállni a szócséplésbe, amikor értelmesebb témákról – például videojátékokról – is lehet írni.

20140320061438!Facepalm_2.jpg

Most mégis jön egy follow-up, mert a múltkori okoskodásom után utólag volt egy kis hiányérzetem. Szerintem az egész botrány három tényező miatt robbant ki:

  • A játékosokban régóta gyülemlő ellenérzések a játékiparban ténykedő egyes feministákkal szemben;
  • A játékosokban régóta gyülemlő ellenérzések a játéksajtó egyes sajtóetikailag kifogásolható megmozdulásaival szemben (főleg kisebb-nagyobb korrupciós botrányok);
  • A mód, ahogy a szaksajtó egy része a Gamergate-botrányt kezelte (vagy éppen nem kezelte).

Az utóbbi kettőt érintettem az előző posztban, de az első kicsit tisztázatlan maradt, pedig fontos előzmény a Gamergate-hez. Most akkor főleg erről lesz szó (aki nem tudja, mi ez az egész Gamergate, javaslom alapozónak az előző posztot).

A feminizmus persze nem most találta meg a videojátékokat, egyes nőszervezetek pár a játékipar hajnalán kivették a részüket például a nők tárgyiasítása elleni küzdelemből – és sokszor jól is tették, mert voltak nehezen védhető túlkapások (gondoljunk csak a blogban is megénekelt Custer's Revenge-re vagy a Gotcha! című arcade játékra). Nyugi, nem fogom leírni a geekfeminizmus történetét, csak azt akartam jelezni, hogy a feministák régóta a videojátékok körül sertepertélnek, és ezt nem is lehet felróni nekik. Az elmúlt pár évben annyi változott, hogy egy főként San Francisco környékére (hova máshova) koncentrálódó laza csoport hangosabb lett (mert jó médiakapcsolatokat szerzett), illetve egyes képviselői szinte ezzel párhuzamosan elkezdett átesni a ló túloldalára, már ami a nők játékbeli ábrázolásának kifogásolását illeti. Közülük a legismertebb természetesen a Gamergate-botrány egyik megkerülhetetlen szereplője, Anita Sarkeesian.

A kanadai-amerikai Sarkeesian kommunikáció, majd társadalomfilozófia? (remélem, jól fordítom azt, hogy „social and political tought”) szakon végzett, és hamar megtalálta magának a geekkultúrát. Előbb a sci-fi és a fantasy mezsgyéjén keresgélt olyan toposzokat, amiket a nők számára hátrányosnak ítélt, majd működését kiterjesztette a videojátékokra is. Így született a Tropes vs Women in Video Games című youtube-os websorozat, amihez Sarkeesian 2012 májusában kezdett kalapozni Kickstarteren, és több mint 150 ezer dollárt össze is hozott – és mivel akkor már a híre előtte járt, rögtön lettek ellenségei is; trollok zaklatták, fenyegetéseket kapott, egy ilyen „rajongó” pedig készített egy kis játékot, amiben Sarkeesiant kellett lilára verni.

Screen Shot 2012-07-06 at 08_51_51.png

Aztán megjelentek a websorozat első részei, és a trollhörgésbe elkezdtek józanabb kritikus hangok vegyülni. Amit ugyanis Sarkeesian csinál, az elég sok olyan gémer számára (pl. számomra) is bosszantó, aki nem leli örömét névtelen gyűlöletlevelek küldözgetésében. A nő videói fontos és érdekes alapkérdéseket vetnek fel, olyanokat, amikről tényleg érdemes volna beszélni, vitázni – csak éppen a vitának helye nincs, mert mindegyik videó alatt le vannak tiltva a kommentek. Talán azért, mert akkor a gémerek rögtön darabokra szednék a videókat. Sarkeesian ugyanis pofátlanul csúsztat, olykor hosszú játékokból emel ki azokra nem igazán jellemző részeket, és nem ritka, hogy bicskanyitogató vagy nevetséges következtetésekre jut. Egy szép példa a „nők mint kellékek” kérdést feszegető videója, aminek egy pontján gyakorlatilag azt is kifogásolja, hogy a játékokban nőket lehet megölni, és a videó végére a nagy egyenjogúsági harcban odáig jut el, hogy tessék a nőket máshogy kezelni a videojátékokban, mint a férfiakat. Játékmechanikai dolgokat ró fel több játéknak (pl. hogy az egyik Hitmanben női hullákat lehet vonszolni, miközben nyilván férfi hullákat is, ezeket a lehetőségeket nemtől függetlenül programozzák le a fejlesztők), és olyan játékoktól várna el tisztességes bánásmódot, amik a mainál kevésbé felvilágosult kort vagy viszonyokat modelleznek, olyan kort, amiben a nők hátrányos helyzetben voltak (mint például a vadnyugaton játszódó Red Dead Redemption). És bár van a videónak néhány találó megállapítása, azok elvesznek a sok butaság között.

Egy pillanatig sem gondolom, hogy Sarkeesian rosszindulatból tenné mindezt – nyilván hisz abban, amit csinál. De az, ahogy elzárkózik a kritikáktól (és nemcsak a trolloktól, hanem a normális hangoktól is), nem teszi őt túl szimpatikussá. Persze a neten nehéz elzárkózni a kritikáktól, Sarkeesian kap is bőven az áldásból, itt például egy kickstarteres támogatója szedi le róla elég intelligensen a keresztvizet, itt egy női játékfejlesztő fogalmaz meg konstruktív kritikát, itt pedig egy játékrajongó lány kéri ki magának tök értelmesen, amit Sarkeesian művel. Kár, hogy ezek a kezdeményezések nem tudnak párbeszéddé fejlődni.

Persze nem Sarkeesian az egyetlen harcos gémerfeminista, a píszí-biciklit rendszeresen túltolja Patricia Hernandez a Kotakunál. Ő az, aki rögtön cikket rittyent akár abból is, ha egy E3-bemutatón a játék hevében egy férfi beszól egy nőnek (hogy aztán rögtön helyreigazítást is kelljen beszúrni a cikkbe), ő az, aki egy ártatlan játékbeli poénból óriásanyagot készít a homofóbiáról, és ő az, aki folyton hiányolja a játékokból a női karaktereket, de ha túl dögös egy ilyen karakter, akkor meg az a baj. Mondanom sem kell, ezerrel tolja Sarkeesian videóit is – és ez az a mondat, amivel megérkezünk a Gamergate-hez.

A játékokat (túl)kritizáló feministák ugyanis elég jó médiakapcsolatokat szereztek, és olyan fontos fórumokon tolták és tolják lényegi szerkesztői kritika nélkül a mondanivalóikat, mint a Kotaku vagy a Polygon. De a politikai korrektségből olyan műsorok is túladagolást kaptak, mint a Colbert Report, ahol a múlt héten Sarkeesian volt a vendég. Stephen Colbert poénjain szokás szerint szakadni lehet, de nagyon kár, hogy a végszót gyakorlatilag átengedi Sarkeesiannek, aki ezt mondja: „a Gamergate arról szól, hogy férfiak zaklatnak nőket”.

Ami konkrétan hazugság. A Gamergate, lehet bármilyen ellenszenves is, sokkal árnyaltabb – részben éppen arról szól, hogy a játékosoknak elegük van már ezekből a csúsztatásokból és hazugságokból, és abból a médiából, ami ezeket kritika nélkül kezeli (már magyar cikk is van, a Feminfo felületes és egyoldalú írása).

Ennek ellenére nem lehet a Gamergate-mozgalomhoz csatlakozni anélkül, hogy az emberre ne fröccsenjen szar. Egyrészt mert az újságírói etikáért küzdő twitterbajnokokat ugyanúgy erős forráskritikával kell illetni, mint Sarkeesiant. Itt van például egy Twitter-üzenet, aminek elkövetője a „Női játékosokat megölni videojátékban nemi erőszaknak számít?” című Patricia Hernandez-cikk miatt háborog. És szépen jönnek a válaszok, reblogolások, terjed a harag rendesen, és persze, van, aki oda is böki a #gamergate hashtaget. Csakhogy ilyen cikket Hernandez soha nem írt – egy 4chan-es Hernandez-cseszegető photoshopversenyre készült. Na ezek után tegyen valaki rendet abban a több mint 1,2 millió Twitter-üzenetben, ami a #gamergate taget viseli.

És a másik ok, amiért a Gamergate-aktivistákat nehéz szeretni, az, hogy tényleg van egy nőgyűlölet-vonal is az egész mozgalomban. Mert lehet utálni Sarkeesiant, a halálos fenyegetésekben kicsúcsosodó online zaklatás mellé értelmes ember nem áll oda. És nem Sarkeesian az egyetlen, a Gamergate kanóca, Zoe Quinn is kapott ilyeneket, és egy Brianna Wu nevű fejlesztő is. Persze a mozgalom egy része próbálja ezt bagatellizálni, mosdatja a szerecsent, sőt profi áldozatnak állítja be ezeket a nőket, akik túljátsszák az őket ért megrázkódtatást – a Gamergate-szimpátia egy jellemző veszélye lehet, hogy az ember egyszer csak egy platformon találja magát a frusztrált férfiak kurucinfójával. Én újságíróként nem kaptam még halálos fenyegetést, de enyhébbet igen, és attól is napokig szarul éreztem magam – ezzel a tapasztalattal mondom, hogy zéró tolerancia a bullyingnak. Profi áldozat? Ne adjatok ilyen magas labdákat, baszki, nem kell halálosfenyegetni, és akkor nem lesz tele azzal a lakájmédiától a CNN-ig minden! A kedvencem az a csávó volt, aki elkezdte fejtegetni, hogy amikor annak idején Roger Ebert beszólt a videojátékokra, és ő kapott halálos fenyegetéseket, mennyivel higgadtabban kezelte azokat. Aha. És tessék mondani, nem lehetne egyszer egy videojátékokkal kapcsolatos vitát halálos fenyegetések nélkül lefolytatni? Szerencsétlen Felicia Day – akire aztán végképp nem lehet azt mondani, hogy ne szimpatizálna a játékokkal és játékosokkal – annyit tett csak, hogy megírta, milyen nehezen ír bármit a Gamergate-ről, mert fél az online zaklatóktól. Puff, egy gaimerg8 nevű júzer még aznap kitette Day lakcímét és privát emailcímét.

url.jpg

Ez a Gamergate normálisabb felének nagy tragédiája: nem tudja lemosni magáról a sok gyökér trollkodását. De éppen ezért nem lehet teljes szívvel támogatni őket: a korpa meg a disznók esete. (Egy magyar troll ámokfutását meg lehet csodálni a 444 - amúgy elég felszínes - Gamergate-cikke alatt.)

Na nem mintha a Kotakut és társait lehetne támogatni. Érdemes megnézni például, hogy a botrányt amúgy cinkosan agyonhallgató Kotaku gamergate taggel ellátott posztjaiból – összesen hat darab – milyen torz kép rajzolódik ki, hányni kell az egésztől. Mondjuk lehet, hogy átgondolják ezt a taktikát, ha előre tudják, hogy hirdetőket veszíthetnek – a Gawkerre az Adobe pöccent be kicsit, a Gamasutrára meg az Intel, miután mindkét portálon túlpörgött a Gamergate-szimpatizánsok alázása (pl. "a gémerek halottak" üzenetű cikkek). De az beszédes, hogy az Intel sietett leszögezni, ez nem jelenti azt, hogy bármelyik oldalra állna az ügyben.

Mostanra a Gamergate az egész interneten harsogó kofalármává vált, nagy fejlemények az elmúlt napokban már nem nagyon voltak, csak a szószaporítás – én úgy látom, nemsokára ez ki fog fulladni, és sok nyalogatnivaló seb marad mindkét oldalon. Szomorú belegondolni, hogy ha az érintett portálok (mert továbbra sem a teljes gémersajtóról beszélünk, annak csak egy kis részéről) a legelején írnak egy-két normális kibeszélő cikket, kirekesztés helyett párbeszédet kezdenek, és esetleg mutatnak egy kis önkritikát, kifoghatták volna a szelet a Gamergate vitorlájából, a mozgalom tagjaiban pedig nem maradna egy óriási tüske.

A feminizmushoz visszakanyarodva két videóval zárnám ezt az óriásposztot. Szereplője Christina Sommers, aki a hippikorszakban lett feminista, és azóta is az, mégis egészen mást gondol a játékokról, mint Sarkeesian. Például azt, hogy hiába sok a női játékos, a hardcore gémerek között még mindig férfiak vannak túlsúlyban, és teljesen érthető, ha a játékipar az ő igényeiket akarja kiszolgálni. Csodás, ahogy Sarkeesiannak címezve mondandóját kiosztja a „hipszter bölcsészeket”, és levezeti, hogy intuíciókra alapozva nem lehet azt mondani egy játékról, hogy káros, valamint hogy igenis van létjogosultsága a egy szexista Bayonettának is. Kommentek szokás szerint jöhetnek.

132 komment

Címkék: botrány feminizmus facepalm gamergate

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr426858669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobby Newmark 2014.11.03. 17:51:31

@Sam. Joe: Az a gyanúm, hogy az a jó ügyvéd keresné ezzel hülyére magát, nem te.

victor vacendak 2014.11.03. 18:58:18

a feminiknek az sem tetszi, ha a nő gyenge és meg kell védeni vagy éppen szexualizálás tárgya, és az sem tetszik nekik, ha erős és minden faszi seggét szétrúgja, mert feszes topban és rövidnaciban teszi ezt. videójátékokra gondolok.
lehet, hogy a feminizmus jót tett a nők önbecsülésének, de lassan kiöli a nőiességület is...

Hermes Trismegistos 2014.11.03. 19:01:17

most nem azért de ez a Wu inkább egy tenyérbemászó férfinak néz ki, nem valami hiteles feminista.

mim 2014.11.03. 19:17:08

A gamergate lényege, hogy ne ideológiai alapon irogassanak vagy ajánljanak játékokat.
És ha már kiderül a bűnük, akkor próbáljanak legalább látszólagosan megtisztulni vagy bocsánatot kérni.
Ehelyett:
#1: Szerintük ez totálisan OK (szexért, dugi pénzért vagy csak ideológia alapon)
#2: Összezárnak (koordináltan letámadták a kritikával jövőket)
#3: téves információt és hazugságokat terjesztenek (pl. ez egy nő ellenes fehér férfi náci hadjárat.... igen így együtt)

A szokásos SJW-k (Social Justice Warrior, vagyis "társadalmi igazság harcosa") pedig egyből lecsapnak rá.. vagy szimplán alapból érintettek mivel "újságírók" - bár inkább idológiai propaganda terjesztők.
Sajnos ezek a SJW-kről sokan elhiszik, hogy tiszta szándék vezérli őket.

burakefendi 2014.11.03. 19:31:06

Nagyon egészségtelen szellemi irányzatok kerekednek fölül mostanság nyugaton, a sértettek és a sérültek mozgalma...

DS90 2014.11.03. 20:04:23

Majd TB megment minket!

Asidotus 2014.11.03. 20:20:02

@The Drunken Master (a.k.a. Eltiron):
és eme cikk szerzője is elindult ezen az úton.
Szerinte aki felemeli a szavát a feminizmus ellen, az csak megkeseredett, kudarcos nőgyűlölő.
Ezt azok a típusok terjesztik, akik a nőt idealizálják, hercegnőként kezelik, ezzel akarnak náluk bevágódni. Tipikusan a nőkkel nem érintkező informatikusok szokása.
Halkan megjegyzem (saját tapasztalatból), hogy nem működik

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.11.03. 20:48:03

Én már az előző bejegyzésnél is elvesztettem fonalat...

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.11.03. 20:54:31

@Nűnű: "Szerinte aki felemeli a szavát a feminizmus ellen, az csak megkeseredett, kudarcos nőgyűlölő."

Ilyet nem írtam, de ne zavartasd magad, csúsztass csak, mint a jó Anita. Amúgy általában a feminizmus ellen hülyeség kikelni, hiszen mint Sommers videóin látszik, feminista és feminista között óriási lehet a különbség.

@Krisz11: Akkor most próbáld meg anélkül, hogy leszólnád a blog olvasit, köszi.

ob,szerver 2014.11.03. 20:54:59

@Bobby Newmark:

Nem vár eredményt egyik oldal se.
A vitától legalábbis nem.

Mindkét oldal a pénzért csinálja, amit csinál.

Sarkeesian megtalálta élete végéig a bevételi forrást.
Jelenleg kb hetente vehet magának 1 új lakást, de később is meg fog élni ebből vígan.

Asidotus 2014.11.03. 21:16:27

@Stöki:
"frusztrált férfiak kurucinfója"
így tituláltad a Férfihang-ot, ami egy deklaráltan feminizmus-ellenes oldal.
Én ezt így értelmezem

z 2014.11.03. 21:18:16

Az a baj, hogy lassan nem lesz már mivel szórakozni, mert mindenki azt akarja majd, hogy az ő ízléséhez is legyen az a szórakozási forma hozzáigazítva.

Ha többnyire nők vennék a játékokat, akkor nem férfifantáziák kiélésére lenne kihegyezve egyik sem.

De most annak a folyamatát látom, hogy rendez valaki valahol Amerikában mondjuk egy salakmotorversenyt vagy bármit, amire férfiak kimennek és jól érzik magukat. Nyilván a pálya mellett sörreklámok lesznek meg csöcsök, mert ezt szeretik.
Erre egy harcos feminista kitalálja, hogy őt mondjuk kurvára nem érdekli a salakmotor, de ez mégis szexista dolog, nők is vannak a világon, tessék a csöcsöket leszedni és sörreklám se legyen, mert sokan nyilván nőt fognak verni, ha isznak egy sört.

Na akkor a faszik elmennek inkább bowlingozni, amit addig csinálnak, míg jön még egy feminista és azt is át nem kell alakítani, szövetségi szinten.

És ez addig fog így menni, míg a garázsod faláról is le nem kerül a csöcsös naptár.

kukatr 2014.11.03. 21:29:04

@Nűnű: Rekesszük ki a kirekesztőket!

Mindig az ordibál, akinek a háza ég. A trollok és a megélhetőségi jogvédők kéz a kézben trollkodnak. A többi hang meg eltűnik a süllyesztőben.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.11.03. 21:33:08

@Nűnű: Az, hogy a Férfihangról lesújtó véleményem van, nem jelenti azt, hogy mindenkiről lesújtó véleményem van, aki azt mondj, hogy a feminizmusnak vannak túlkapásai (hiszen magam is azt állítom, hogy vannak).

Bobby Newmark 2014.11.03. 22:26:48

@z: Ez a "csúszós lejtő" érvelési hiba, amivel csak hülyéket lehet meggyőzni.

Egyébként úgy összességében meg ki a véreres faszt érdekli, hogy mi megy az USA-ban sportszövetségi szinten?

Meg úgy egyébként történt is már ilyen eset, vagy csak úgy elképzelted ezt magadnak, hogy legyen mitől rettegni?

zriff 2014.11.03. 22:42:54

@Stöki: A férfihang tele van jó, hasznos írásokkal, komoly társadalmi kérdésekkel foglalkozik, és fellép a romboló, gyűlöletkeltés ellen. Nemcsak a feminista gyűlöletkeltés, férfimocskolás ellen vannak, a nőgyűlölő hímsovinisztákat sem tűrik meg az oldalon. Egy szinten emlegetni a kuruccal nagy tájékozatlanságra vall.
A feminizmus meg már rég túllépett az ésszerűségen hogy elhanyagolható legyen a társadalomra gyakorolt mérgező hatása. A scum manifestot pl mai napig a szent könyvüknek, bibliájuknak tartják, ami szerint jó a férfiak kiirtása. Angolul a voice for men az egyik legjobb antifeminizmussal foglalkozó oldal, abból is sokat lehet tanulni miért annyira veszélyes a feminizmus.

bitch pudding 2014.11.03. 23:14:08

Nõként azt mondanám, hogy Sarkeesian és sleppje a könyökömön jön ki, és gyakorlatilag a lehetõ legrosszabb dolognak tartom ami a nõi játékosok 'ügyével' történt az elmúlt években. Esküszöm jobban jártunk volna ha mindenki inkább kussban marad.

A nõi sztereotípiák csak azért kezdtek most lazulni mert a férfi fejlesztõk végre észbe kaptak és hirtelen lett valami elképzelésük a nõkrõl a csöcsökön túl, és nem azért mert bármi nõnemû sikeresen nyomást gyakorolt volna bárkire, nincsenek is épp ilyen pozíciókban. Erre épp egy Sarkeesian szintû véresszájú (és igen szûk!) réteg az aki ebbe az ûrbe akar befurakodni, több kárt csinálva mint hasznot. Értelmes nõ pedig ezek után még nehezebben tud majd érvényesülni ezekben a körökben, ha egyáltalán.

És halleluja, a Gamergate is megint csak ugyanerrõl az agyonrágott bõrrõl szól az értelmesebb dolgok (játéksajtó kiegyensúlyozatlansága) helyett.
Jöjjön már végre valami értelmes fehérnép aki kinyomja ezeket a drámakirálynõket, oszt jónapot. Igény van, hol a kínálat?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.11.03. 23:21:13

@zriff: Nem fogsz meggyőzni, mert eléggé máshogy nézünk a világra, az előző poszt alatt már lement pár kör erről másokkal.

flamer 2014.11.03. 23:53:32

@Nűnű: A "frusztrált férfiak kurucinfója" kiszólás az egész cikkből a kedvenc részem volt, leginkább azért, mert rettenetesen pontos leírás. És ez természetesen nem a feminizmusról szól, hanem a ferfihang.hu-ról: ugyanis ha agyhalott idióták, akkor tök mindegy, hogy mi ellen vagy mi mellett kardoskodnak, attól még agyhalott idióták maradnak.

Tyra3l 2014.11.04. 00:03:32

Kár a cikkért, pedig jól indult.
"Persze a mozgalom egy része próbálja ezt bagatellizálni, mosdatja a szerecsent, sőt profi áldozatnak állítja be ezeket a nőket, akik túljátsszák az őket ért megrázkódtatást – a Gamergate-szimpátia egy jellemző veszélye lehet, hogy az ember egyszer csak egy platformon találja magát a frusztrált férfiak kurucinfójával."

a probléma ott van, hogy ahogy írod is, bárki odabiggyesztheti a #gamergate hashtaget a saját kis hülyesége mellett, ergo egy ilyen önszerveződő twitter/közösségi média mozgalom mozgalom nem tud telesen elzárkózni a trolloktól.
az általad mosdatóknak írt hozzászólók egy jelentős pont olyan embereket takar, akik csak annyit kernek, hogy ne mossák össze az egész gamergate movementet néhány troll tetteivel.

"Ne adjatok ilyen magas labdákat, baszki, nem kell halálosfenyegetni, és akkor nem lesz tele azzal a lakájmédiától a CNN-ig minden!"
lásd fent, illetve sokan az olyan dolgok miatt érzik ezt visszásnak, mint mikor a gamergate közösség kideríti az egyik ilyen halálosfenyegető valódi személyazonosságát(www.reddit.com/r/KotakuInAction/comments/2ksmw3/gamergate_members_track_major_anita_threatener/) és Anita nem hogy nem hajlandó együttműködni a hatóságokkal, hogy tehessenek valamit az illető ellen, hanem leszedeti a videót youtube-ról harassing címszóval (nem volt semmiféle doxing vagy harassment a videóban amúgy), vagy mint amikor olyan tweetek alapján vádolják gyűlöletkeltéssel a gamergate-et, aminek a gazdáját már rég blokkolták a GamerGate harassment patrol bejelentései alapján.
Mindeközben pedig a másik oldalról ugyanúgy ömlik a szar (pl. a bullying tweetek a kotakus arcoktól a bullying elleni világnak apropóján...), mögöttük pedig ugyanaz a közösség látszik összezárni (www.reddit.com/r/KotakuInAction/comments/2jh4y0/apparently_all_these_journalists_favorited_the/) akik amúgy egyfolytában azon rugóznak, hogy a gamergate hashtag alatt a több millió tweet között van pár anyázós/fenyegetős is és hogy az ezektől való elhatárolódás lehetettlen és mindenki felelős azért amit az ő nevében mások csinálnak, aki pedig mást mond, az csak mosakodni próbál a felelőségből.

Tyra3l 2014.11.04. 00:13:15

és akkor ilyenekbe ne is menjünk bele, hogy a most ekézett gamer(gamer is dead) közösség akkor bunkó, meg nőgyülölő, hogy amúgy azért csak összedobták Brianna Wu nemváltó műtétjére a támogatást (www.indiegogo.com/projects/samantha-s-vagina), vagy hogy az általad említett Tropes vs Women in Video Games projectje Anitanak az eredeti pledge ~30szorosat kapta meg (aminek aztan a vallalt teljesiteseket nem sikerult meg csak megkozeliteni sem, a kovetkezo video 2012-ben lett volna esedekes, de azota is kesik, annak ellenere, hogy Anita kozben korbeturnezza a vilagot, hogy arrol beszeljen, hogy mennyire egy utalatos kozeg a gaming industry mind mind a fejlesztoi mind a vasarloi oldalrol).

Tyra3l 2014.11.04. 00:32:27

elozo postomban van egy targyi tevedest, az nem Brianna-nak az indigogo projectje, hanem egy baratnoje-e(Samantha Allen), akit szinten peldakent szokott Brianna felhozni a gamergate mogotti nogyulolo jatekosok bemutatasara, mivel nehany megoszto postja utan o is kapott gyulolkodo/fenyegeto uzeneteket(bar voltak azert elegge bicskanyitogato postjai, mint pl. archive.today/iITfR ahol kategorikusan kijelenti, hogy minden ferfit utal es minden ferfi selejtes).

Cefrekecske 2014.11.04. 01:42:19

"Sarkeesian ugyanis pofátlanul csúsztat, olykor hosszú játékokból emel ki azokra nem igazán jellemző részeket, és nem ritka, hogy bicskanyitogató vagy nevetséges következtetésekre jut"
A feminsiták kedvelt taktikája bármely témában amivel a tudatlan tömegeket meg is etetnek rendre.

Cefrekecske 2014.11.04. 01:44:40

"Egy pillanatig sem gondolom, hogy Sarkeesian rosszindulatból tenné mindezt – nyilván hisz abban, amit csinál. "
Lószart hisz, ez most menő téma, jó pénz és hirnév. Lehet az elején még hitt benne egy picit, de hidd el, le sem szarja az egészet. Olyan mint a politikus feministák.

Cefrekecske 2014.11.04. 01:50:33

"Sarkeesian kap is bőven az áldásból, itt például egy kickstarteres támogatója szedi le róla elég intelligensen a keresztvizet, itt egy női játékfejlesztő fogalmaz meg konstruktív kritikát, itt pedig egy játékrajongó lány kéri ki magának tök értelmesen, amit Sarkeesian művel. Kár, hogy ezek a kezdeményezések nem tudnak párbeszéddé fejlődni."
Naná, hogy nem tud és naná, hogy nem reagál. Mert az igazság és logika ellen nem lehet mit reagálni. Ismét egy feminista taktika: hallgass ha a másiknak igaza van, ne adj felületet. Na nem mintha a kurvaanyázáson más érvet tudnának felhoni a kritkák ellen, mivel mint már írtam: nincs igaza/igazuk, hazugságot meg nem lehet megvédeni.

Cefrekecske 2014.11.04. 01:54:38

Egyébként ez a faszunk-tele-van-már-a.feministák-gusztustalan-hazugságaival-és-a-médiatámogatással-tolt-agymosásukkal mentalitás ami most a gamereknél előjött átterjedhetne a nem gamer férfitársadalomra is!!!

Cefrekecske 2014.11.04. 01:57:59

"És a másik ok, amiért a Gamergate-aktivistákat nehéz szeretni, az, hogy tényleg van egy nőgyűlölet-vonal is az egész mozgalomban. Mert lehet utálni Sarkeesiant, a halálos fenyegetésekben kicsúcsosodó online zaklatás mellé értelmes ember nem áll oda. És nem Sarkeesian az egyetlen, a Gamergate kanóca, Zoe Quinn is kapott ilyeneket, és egy Brianna Wu nevű fejlesztő is. Persze a mozgalom egy része próbálja ezt bagatellizálni, mosdatja a szerecsent, sőt profi áldozatnak állítja be ezeket a nőket, akik túljátsszák az őket ért megrázkódtatást "

Annyira tudtam, hogy becsicskul a végére ez a poszt…

mizrolist 2014.11.04. 02:03:34

@mim: lehet, hogy ez volt az eredeti cél; de pont Felicia Day esete mutatja, hogy ebbe a folyóba elég sok hordalék is került...

mizrolist 2014.11.04. 02:14:48

@Cefrekecske: tőled is megkérdem... mi értelme volt nekiesni Felicia Daynek, egy amúgy ártalmatlan blogposztja után?

Alter_Ego 2014.11.04. 02:59:47

Kedves Stöki!

A múltkor olyan kéjesen törölted az utolsó hozzászólásomat, (bár semmi okod nem volt rá azon túl, hogy off topicnak minősítetted) mondván, hogy "a végszó legyen végszó"... Ehhez képest most szomorúan látom, hogy önmagadra nézve ezt mégsem tekintetted érvényesnek. De nem is ez a legnagyobb probléma. Elég nehéz volt megértenem, hogy milyen okból ékelődött be egy olyan szövegkörnyezet kellős közepébe a Férfihangra mutató link, amely fenyegetésről, bullyingről szól. A linkelt Férfihang cikknek egy nagyon rövid bekezdése ejtett csak szót az ügyben előforduló fenyegetésekről, és ott sem olyan kontextusban, amely ezt pártolná, sokkal inkább rávilágítva arra az esetleges összefüggésre, hogy a fenyegetettségre való hivatkozás sokszor inkább hat egy kommunikációs fogásnak, mint valóságos fenyegetettségnek.

A cikkedben kontextusában, ráadásul mellé még "kurucinfózva" is kifejezetten lejáratás ízű a Férfihang említése. A Férfihang soha nem fenyegetett még senkit sem mással, csak személyiségjogi perrel olyanokat, akik megsértették a lap szerzőit. Mielőtt még ebben az esetben is erre kerülne sor, szeretnélek megkérni, hogy légy következetes ahhoz, amit utóbb mondtál: "a végszó legyen végszó". A Férfihang nem szeretne egy olyan cikk díszletéül szolgálni, amely úgy minősíti a lapot, hogy ahhoz nem fűz semmilyen indoklást. Nem szeretnénk (nem is lehet) párbeszédet folytatni egy olyan vitaképtelen személlyel, aki úgy gondolja, hogy joga van előítéletes, elvakult sértegetéseket vagdosni mások fejéhez, bármiféle magyarázat nélkül. Ennyit arról a polkorrektségről, amelynek az álarcában folyamatosan tetszelegsz... Szeretnélek megkérni, hogy haladéktalanul távolítsd el a Férfihang.hu-ra vonatkozó sértő megjegyzést és a cikkünkre, lapunkra mutató linket ebből az írásból! Nagyon komolyan úgy gondolom, hogy méltatlan vagy rá, hogy bármilyen módon "egy platformra kerülj" férfijogi magazinunkkal!

Ezúton szeretném megköszönni mindazoknak a hozzászólását, akik igyekeztek bemutatni a Férfihang.hu valódi szellemiségét!

Tyra3l 2014.11.04. 08:39:19

@mizrolist: szerinted mi ertelme van rahivni a swatot/fbi-t heccbol valakire akivel nem ertesz egyet?
www.reddit.com/r/KotakuInAction/comments/2k97cz/mike_cernovich_aka_based_lawyer_had_cops_called/

vagy halalosan megfenyegetni masokat egy internetes nezetelteres miatt ugy hogy pontos cimet is mutatsz, hogy az illetonek el kelljen menekulnie a hazabol a hatosag javaslatara?
twitter.com/ForemanErik/status/522529173705736192

nyilvan ezek aljas es elitelendo dolgok, de sajnos mindket oldalon van ra precedens (lasd a fenti ket linket) de eleg korlatolt dolog az ilyen emberek alapjan elitelni a mozgalmat.
Minden 100-nal tobb embert erdeklo temaban van mar legalabb egy idiota, ha ez alapjan vitakeptelennek tekintunk mindenkit, akkor vesztettunk, mindnyajan.

ps: amugy az anti-gg hangadoktol nem igen latni hogy elhatarolodnanak az ilyen jellegu megmozdulasoktol, inkabb meg picit tamogatjak is oket (pl. tobb pelda volt ra, hogy doxxing-os tweeteket retweeteltek aztan meg megy a musor, hogy ha felkavar egy netes beszolas, akkor az a te hibad, hogy komolyan veszed) vagy ugy tesznek, mintha ilyen nem is letezne.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.11.04. 09:32:11

@Alter_Ego: A végszót nyilván a múltkori vitára értettem, hiszen ezt a posztot már akkor, előtte megígértem, és már akkor félkész volt. Olvass csak vissza. De amúgy meg annyiszor írok a Gamergate-ről, amennyiszer akarok, nehogy már te mondd azt meg.

Örülök, ha nem vagyok egy platformon veletek, de a link marad, mert a véleményem része. És nagyon vicces gondolat ezért _személyiségi_ jogi pert indítani.

Bobby Newmark 2014.11.04. 10:09:18

Férfihang fanclub: Őszintén irigyellek titeket, hogy nincs elég problémátok, csinálnotok kell magatoknak egy álproblémát szórakoztatásul.

Komolyan kérdezem, hogy KONKRÉTAN milyen hatással van az életetekre a harcos feministák vernyogása? Mi a jó kurva életért csináltok belőle ekkora központi problémát?

Nekem is ellenszenves a harcos, túltolt feminizmus, de annyira kurvára semmi vizet nem zavar, hogy magasról, taccsanósan szarom le.

Nektek miért keresztes háborútok ez?
Továbbá mit akartok elérni? A médiából történelmi csúcs szinten ömlik a csöcs, a jelenlegi arcba tolt női példakép a celebkurva, a férfiak még mindig kb másfélszer többet keresnek a nőknél és a diszkrimináció majdnem 100% pozitív a férfiak firányában.

Milyen megítélésre számítotok? PONTOSAN ugyanannyira vagytok ellenszenvesek, mint a harcos feministák, és pontosan ugyanazon okból: túltoltátok, ráadásul nyertes helyzetből osztjátok a hülyeséget, ami még rátesz egy lapáttal. Ezek után milyen megértést és szimpátiát vártok?

Wildhunt 2014.11.04. 10:18:22

@Bobby Newmark: +1, de akár +10-et is írhattam volna.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2014.11.04. 10:28:32

Ezeket meg ki engedte ki a konyhából?

Kültag 2014.11.04. 10:41:08

Vsz:

-A tipikus feminizmus: önző + szélsőséges + féligazságokkal próbál manipulálni.

-A tipikus antifeminizmus: dettó. Ez utóbbi mozgalmakat az extrémfeminizmus elleni válasznak látom. Így szemlélve tk. szükséges, de pont ugyanakkora ökörségeket mond, pont ugyanannyira szélsőséges, pont ugyanannyira manipulatív (próbál lenni).

Baj lenne, ha ezek közül bármelyik tényleges hatást gyakorolna akár a játék világra, akár a politikára.

A feministák esete annyival komplikáltabb, hogy van ez a "nőknek nem szólunk be olyan durván" elvárás. Hát de. Ha eléggé nagy barmok, akkor igen. És még valami: az ilyen hülye 3,14csák ellen a valódi feministáknak kéne a leghangosabban kikelniük, akik "csak" védeni, támogatni akarják a nőket, és nem istenné emelni őket és bosszút állni a férfiakon az elmúlt évezredekért, a vallásért meg a saját nyomiságukért.

Jancsiszeg1980 2014.11.04. 11:00:37

Nem is tudtam, hogy van/volt ilyen. De mint játékost engem ez mennyire érint? Szerintem nem nagyon.

- Lesz GTA a jövőben is? Lesz.
- Lehet majd benne szabadon mászkálni/vezetni/repülni? Lehet.
- Le lehet majd lőni bárkit? Le.

Nem hiszem, hogy valaha is bevezetnék a Friendlyfire-t a női NPC-kre a GTA-ban, vagy úgy az NPC-kre egyáltalán. Mert ha majd nem lehet lelőni/elütni senki, akkor már nem GTA lesz, hanem Driver.

És a GTA sem arra van kihegyezve, hogy akkor neked most nőket (vagy akárkit) le kelljen mészárolni. Csak szimplán benne van a pakliban. Ahogy az életben is.

És az egyenjogúság jegyében pont annyi eséllyel lövök le egy nőt, mint férfit.

Egy régi poénom szerint - ami egyre inkább valóság - a legelvetemültebb, leggátlástalanabb embertipus a földön a szingli, leszbikus, vegetaáriánus feminista tényfeltáró újságírónő.

Valaki említette a túlkompenzációt. Ez a tökéletes megnevezés.

Everyl 2014.11.04. 11:14:05

@Nűnű:

az a trükkje, hogy a "királylány" típusú nőket kell idealizálni, körüludvarolni csacsi bókokkal, és ez igencsak működik :)

Morrancs 2014.11.04. 11:18:06

Nőként, és anyaként írnék ide véleményt.
Először, mint nő, aki szeret számítógépes játékokkal játszani, lassan több, mint 20 éve.
Rohadtul zavar kezdetektől (szegény, most kinyírással fenyegetett feminista bloggerek még meg sem születtek) egy csomó dolog:
- amikor egy játékban nem lehet női karaktert indítani
- amikor van 25 férfi karakterlehetőség benne és van hozzá 3 női választás
- amikor a női karakterek egy szál bugyiban mennek harcolni (hogy legyen mire csöpögni a férfi játékosoknak), míg a férfiak teljes páncélzatban. Nyilván aki harcolni megy, az szeretné védeni magát, tehát ez egyszerűen egy irreális torzítás a férfi játékosok kedvéért, akik itt élik ki azt, amit máshol kéne esetleg.

Mint anya, többször hallottam már lányomtól, hogy szívesen játszana a számítógépen, de nehéz olyan programot találni, ami tetszik neki, mivel ő nem élvezi azt, ha virtuálisan gyilkolászhat. A nem gyilkolászós programok nagy része pedig eszméletlenül bugyuta.

Azt írod a cikkben, kedves posztoló, hogy a hardcore játékosok nagy része férfi, ezért a játékgyártók az ő igényeiket szolgálják ki.
Na, most akkor tegyük fel, hogy holnaptól hirtelen csak vegetáriánus kajákat/ vagy csak húsos kajákat szolgál fel. Egyik vagy másik variáció beüt, de az összes étterem ugyanarra vált, mondjuk mindegyikben csak olyan ételeket lehet enni, amiben van hús. A vegetariánusok értelemszerűen otthon fognak étkezni, mert kénytelenek. De valaki megszólal, hogy "de én szeretnék étteremben húsmentes kaját enni". Mire az lenne a válasz, hogy hát de felesleges ilyesmit bevezetni, mert a vegetariánusok mind otthon esznek.

DE írok mást is. Tegyük fel, hogy holnaptól hirtelen eltűnik az összes lövöldözős játék, és csak olyan játékprogramok lesznek, amikben ruhaboltokat kell iránytani, vagy virágokat növeszteni. Vajon egy hónappal ennek bekövetkezte után hány férfi és hány női játékos lenne? :)

Vel 2014.11.04. 11:31:04

@Bobby Newmark:

Kell egy jó adag alap frusztráció, hogy valaki a férfihang-klub környékén érezze jól magát, de egy kis empátiával könnyen meg lehet érteni a jelenséget. Adott egy férfi, aki kiszolgáltatottnak és tehetetlennek érzi magát a világban (nem gyűl a pénz, a csajok folyamatosan visszautasítják) erre meg olyanokat mondanak neki, hogy „a diszkrimináció majdnem 100% pozitív a férfiak firányában.” Ennél több olaj már nem is kerülhetne a tűzre! Nem csak hogy vesztésre állnak, de még azzal is megvádolják őket, hogy a bíró a javukra csal. Ettől a ponttól kezdve nem meglepő, ha a bili kiborul és elkezdenek elméleteket gyártani arról, hogy valójában valamiféle férfigyűlölő háború folyik ellenük. Nem sokat segít a helyzeten az a gyakorta (logikailag) minősíthetetlen stílus sem, ahogyan a feministák szoktak érvelni. Ők is nyilván teljesen elfogultak, és ironikus módon ugyanazokból az okokból: tehetetlennek érzik magukat. Ők viszont a férfiakat hibáztatják. Ott a közös vonás, hogy a mindig a másik nem hibás a személyes problémákért. („Nincs fizetésemelés? Biztos csak azért mert nő vagyok!”) A média, politika, gazdaság meg rendszerint lecsap a lehetőségre.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.11.04. 11:48:01

@Morrancs: Felhasználói oldalról teljesen jogos az igényed. Viszont négy férfi karaktert betenni a játékba sokszor kevesebb munka és idő, mint egy férfi meg egy női karaktert - mert pl. akkor kell egy női szinkronhang is, egy női mocap-színész, és sok egyéb járulékos dologgal kell számolni, ami nyilván plusz költség is. És ez innentől üzleti kérdés, nem hímsovinizmus. Pontosan ezt fogalmazta meg a Ubisoft egyik főnöke nemrég az új AC-vel kapcsolatban, majd amikor támadták ezért, a cég visszakozott, és megjelent a következő trailerben egy nő.

Szóval azért van változás, de azt is el kell fogadni, hogy a változás lassú folyamat, nincs olyan, hogy egyszer csak eltűnik vagy tömegesen jelenik meg ez vagy az a játéktípus.

Nand 2014.11.04. 11:48:06

Szerintem az egyik dolog, aminek a leginkább kézzelfogható hatása lehet a feminizmusnak az egyszeri pórnép életére, az a kvótázás intézménye: pl bécsi orvosira pluszpontot kapsz, ha puncid van.

www.hir24.hu/kulfold/2012/03/14/pluszpontot-kapnak-a-nok-a-becsi-orvosi-egyetemen/

Igaz, nem Magyarország, nem is mindenkit érint, de azért valljuk meg, van egy kis "numerus clausus" íze a dolognak (csak nemi alapon), ami ugye "fúj"
Vagy a másik kedvenc ennek a linknek www.life.hu/csalad/20140210-apasagi-dns-vizsgalat-mondhatja-meg-ki-a-gyerek-apja.html rózsaszín keretes írása

Vel 2014.11.04. 11:52:13

@Morrancs:

A játékgyártók szemszögéből teljesen mindegy, hogy milyen nemmel rendelkezik az, aki megvásárolja a játékukat, amíg valaki megvásárolja azt. Nem tudom pontosan hogy miért, de történelmileg úgy alakult, hogy inkább a fiúk váltak gamer-é, ezért fokozatosan az ők igényeikhez kezdték igazítani a kínálatot. Így kialakult egy profitabilisan működő csöcsös-öldöklős recept. Amíg jól lehet vele keresni, addig a gyártók nem érdekeltek a változásban. Az csak akkor fog bekövetkezni, hogy ha egyszer valamelyik kisebb konkurens kockáztat és piacra dob egy olyan játékot, ami tömegesen vonzza a nőket. A nagyok ezt utánozni fogják, mert a pénz beszél és a kutya ugat. A kulcsszó itt azonban a „kockázat”.

Thoras 2014.11.04. 11:52:16

@Morrancs: Lehet ezt ragozni a végtelenségig, a piac akkor is kereslet-kínálat alapján működik. Nőknek szóló játékokra kicsi a kereslet, tehát nem nagyon van, és ha van, akkor se A kategóriás, mert nem hozná be az árát. A játékgyártók a fizető játékosokra alapoznak, azok meg nagy részt férfiak. Ilyen egyszerű az egész. És ebbe nem a nők lenézését kell belelátni, nem a nők az egyetlenek akik nem olyan játékokat kapnak amilyet szeretnének. Nézz csak körbe, hányan picsognak azon, hogy a játékokat ma már hülyéknek fejlesztik, túl könnyűek, túl egyszerűek, stb.

Bobby Newmark 2014.11.04. 11:53:19

@Morrancs: Na ez az, amit nem tudok komolyan venni. Ne mond már, hogy nincs elég választék játékból! Ha nem találsz magadnak/lányodnak nem öldöklős játékot, az kizárólag a te hibád. Keress hatékonyabban!
Továbbá hadd ne röhögjek már hangosan azon, hogy lebugyutáztad a szimulátorokat és a gazdasági, üzleti stratégiákat. Jellemzően azok a legösszetettebb játékok az egész játékiparban.

Egyébként meg ha belátod, hogy az öldöklős játékok férfiaknak készülnek, akkor mire föl is a felháborodás, hogy a választható karakterek aránya 3/25 (ami önmagában erős túlzás, fix karakterek esetében ritkán van 28 egy játékban, szabadon állítgatható kinézetnél meg nincs értelme a számoknak)? Mi a tökömnek kéne egy olyan játékba női karakter, amivel _úgysem_játszol_?
Ez már pontosan az a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" hozzáállás, amivel felkúrjátok az átlagember agyát is, nemhogy az antifeministákét...

Thoras 2014.11.04. 11:53:50

@Vel: Hú, de egyszerre, ugyanarra gondoltunk :)

Bobby Newmark 2014.11.04. 12:01:17

@Vel: Na ja, hát valahogy én is érzem, hogy ez az egész lúzerek bűnbakkeresése mindkét oldalról...

Kicsit sok mostanában a társadalmi frusztráció, nem?

És a menekülőútvonalak is meglepően hasonlók, jellemzően sovinizmus meg mítoszgyártás. Lásd nőgyűlölők, szittya történelemhamisítók, ezoterikus varázslók...
Mindegy mi, csak hazudjanak maguknak valami alternatív valóságot, ahol ők a szuperhősök, a képzelt ellenség meg a világon minden rossznak okozója.

Pszichológiai szinten valahol érthető a dolog, de emberileg valami hihetetlenül szánalmas.

Morrancs 2014.11.04. 12:05:05

Igen, sajnos mind a mozifilmek, mind a játékok így indultak: férfiak gyártották őket férfiaknak.
Anno egy nőnek még csak a KKK (kinder-küche-kirche) vonalon volt helye, sehol máshol. MA már más a helyzet.
Ahogy a filmipar is egyre nagyobbakat kaszál a nőknek szóló filmeken, úgy előbb-utóbb talán a játékgyártók is rá fognak jönni, hogy nőknek is megéri játékokat csinálni.

Ami a stratégiai játékokat illeti, ott már valóban van változás. PL. a CIV elején is alig volt női uralkodó, akit választani lehetett. Nyilván a történelemben arányaiban kevesebb is volt. Ők is elintézhették volna azzal, hogy akkor nem teszünk be, de nem ezt tették. És érdekes módon találtak is nem egy nőt.

Ugyanez egy fantasy környezetben pedig még inkább lehetséges, hiszen ott a valós történelem sem köti meg az alkotók kezét. Aki ennek ellenére nem fektet ebbe energiát, ott azért van némi gond a gondolkodásmóddal.

A stratégiai játékokban is általában valami háború környékre lehet kibukkanni.
A gazdasági stratégiai játékok nagy része azért egy bizonyos kor alatt nem élvezhető.
A lányok pedig nem feltétlen vannak oda a vezessünk autót/repülőt játékokért sem. Szóval a választék továbbra sem túl nagy.
De a lányom, ha leül a géphez mostanában minecraftozik pl. Nyilván találunk neki játékot, ha nagyon keresünk, míg a fiamnak ölébe hull kismillió, és azon vacillál, melyiket vegye meg.

Everyl 2014.11.04. 12:07:07

@Morrancs:

Az első bekezdésben írtakkal kapcsolatban, szimpatizálni tudok veled, de egyetérteni nem. Kiemelted a játékok 1%-át. Bár szó se róla vannak olyan játékok amiben szexi cicamicák aprítják a jónépet....akkora karddal mint ők...max hp-ra kerülnek 3 mp alatt...a legvéresebb csatában is gond nélkül képesek elfogyasztani 30 kg kaját, craftolni egy jót, bizony ez mind túlzó :) Én sem játszok ilyenekkel, mert zavar, hogy minden karakter varázsló-harcos-kovács-cserző-lepkegyűjtő, a fantasynek is van határa.

Szerintem, ha a lányod nem talál neki tetsző játékot a több százezer különbözőből, akkor lehet nem jól kerestek, lehet, hogy nincs virágárus játék, de van kismillió menedzser játék. Ha leírod a preferenciáit, biztos vagyok benne, hogy ajánlunk neki szívesen jó játékokat.

Ha holnaptól eltűnne az összes lövöldözős játék, akkor én szomorú lennék, mert eltűnne az egyetlen ilyen játék, amivel játszom (ME trilógia). Ha pedig csak dedikáltan "csajos" játékok lennének, akkor csődbe mennének a játékfejlesztők. :)

Bobby Newmark 2014.11.04. 12:13:18

@Nand: @Morrancs: De úgy beszéltek erről, mintha valami távoli jövő fiktív lehetősége lenne.

Komolyan azt akarjátok nekem mondani, hogy EGYÁLTALÁN nem készülnek nőknek szóló játékok? Ne vicceljünk már!
Léteznek ilyen játékok, A-kategóriában is. Meg kell őket keresni, ez már csak ilyen.

Továbbá a játékok jó része nemsemleges, ez az egész téma maximum az akciójátékokra vonatkozik, amivel, mint a fenti példa mutatja, a nők nem is _akarnak_ játszani. Akkor meg?

Bobby Newmark 2014.11.04. 12:16:35

@Bobby Newmark: Félreklikk, a Nand-nak címzés nem oda való.

Vel 2014.11.04. 12:21:26

@Bobby Newmark:

"Kicsit sok mostanában a társadalmi frusztráció, nem?"

Az Anita Sarkeesian jelenséget is ebből a szemszögből kell kezelni. Az, hogy tenyérbe mászóan ellenszenves figura és könnyen kritizálható a mondanivalója egyáltalán nem véletlen. Az ő egyetlen funkciója ebben a játszámban az, hogy banális célpontja legyen a gyűlöletnek. Tökéletes szalmabábként elégíti ki az anti-feministák fantáziáját. „Há! Ilyenek ezek a feministák!” A másik oldal is nyer ezzel, mert az Anita ellen irányuló gyűlöletet egy egyszerű csuklómozdulattal át lehet konvertálni a Nők elleni gyűlöletre, amihez persze akaratlanul is hozzátesz a sok frusztrált troll. Win-win. Mindenki megkapta a saját ellenségét. Így legalább nem arról beszélünk, hogy milyen valós problémák érintik a játékipart. De hát a játékipar már önmagában is az elterelésről szól: amíg Azerothban te vagy a Supreme Dragon Lord, addig otthon, Magyarországon, nem vagy több egy szánalmas parasztnál…

Morrancs 2014.11.04. 12:22:43

@Bobby Newmark: A lányom nem is az összes nő, vannak nők, akik játszanak vele, vagy játszanának vele, ha nem lenne ennyire férfiközpontúra kihegyezve.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2014.11.04. 12:27:08

Morrancs:

Kb. 10 éve részt vettem egy Restaurant Empire c. játék magyarításában, nemrég láttam turkálóban, az nem tudom, mennyire nőies, mindenesetre csomó recept, főzés meg lakberendezés is volt benne a manágerkedésen kívül, bár a szakácsok asszem mind férfiak. (Szemetek!)

Morrancs 2014.11.04. 12:27:42

@Everyl: Nézd, az, hogy egy férfi karakter gyógyul fel maxra éppen annyira irreális. Mint ahogy az összes többi, amit leírtál, éppen olyan irreális egy férfi karakter esetében. Csak éppen a nőknél plusz irrealitás, hogy egy szál semmiben mennek harcolni, ami nyilván nem női elvárás, hanem a férfi játékosoknak "kell a cici látványa", és ugyan mire másra lenne jó egy női karakter egy játékban. Na, ez az az egysíkú gondolkodás, ami engem, és feltehetően még sok más nőt is bosszant. (mint ahogy az is bosszant, amikor egy akciófilmben a vészhelyzetben egy nő nem tud mást csinálni, csak egy helyben állni és sikítani, de azért azt tegye rövid naciban, és jó mély dekoltázzsal.
Szerencsére a filmipar ezen már lassan túllép.

Morrancs 2014.11.04. 12:29:53

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Igen, anno én is emlékszem pl. egy pizzás játékra, ahol pizzériákat kellett üzemeltetni. Jó volt, bár kicsit bugyuta egyes dolgokban, és soha nem fogom megérteni, hogy a paradicsom mért sós alapból. :D Lehetne még ilyen több is.

Thoras 2014.11.04. 12:31:49

@Morrancs: A következő játékokat zártad ki, amivel a lányod nem játszana: minden, amiben gyilkolni kell, stratégiai játékok, sportjátékok, gazdasági szimulációk. Őszintén kérdem, akkor mégis mivel játszana? Milyen típussal? Mert ha a fentieket kizárom, akkor a normális játékok közül (értsd: nem telefonos, böngészős, stb) marad kb a Sims. De abban meg szexelnek, tehát az sem jó.

Vel 2014.11.04. 12:34:36

@Keresztény szellemiségű luxuskurva:

"Restaurant Empire"

Vagyis, a nőknek a konyhában van a helyük. Morrancs kislánya ezt még időben megtanulhatja. :D

De tényleg, ha hosszas próbálkozás után sem talál magának megfelelő játékot, akkor ez inkább azért lehet, mert a (számítógépes)játékok alkatilag nem jönnek be neki. Ez nem tragédia, van más időtöltés is a világon. Lehet például olvasni…

Morrancs 2014.11.04. 12:37:11

@Thoras: Simsezni szokott, nem zavar minket a szex, az az élet része, ha normálisan van ábrázolva. (A sims sem hibátlan persze, főleg az új négyes egy katasztrófa.)

Nem azt írtam, hogy nem lehet egyetlen játékot sem találni, hanem hogy sokkal, de sokkal nehezebb, mint lövöldözőst.

Amúgy szerintem nem csak úgy am-block a nők vannak hátrányban, hanem azok (nemtől függetlenül), akik szelídebb, értelmesebb játékokkal akarnak játszani.
Pár éve jobban találtunk ilyen típusú, egyszerűbb gazdasági játékokat. Manapság is vannak, de a színvonalukban én egy hatalmas esést figyeltem meg. Ronda a grafika, értelmetlen az irányítás, stb.

Morrancs 2014.11.04. 12:38:22

@Vel: Jah, de ott is csak mosogatóként, mert a szakácsok, azok férfiak. :D

Morrancs 2014.11.04. 12:41:02

Egyébként a szövegértéssel, és az elvonatkoztatással vannak itt problémák, azt már látom.

Amikor arra utaltam, hogy ha eltűnnek a lövöldözős játékok, és nőknek valókat adnak csak ki, akkor arra akartam rávilágítani, hogy bizony nem lehet tudni, milyen lenne a helyzet egy olyan világban, ahol a nőket egy ilyen tekintetben és sok más tekintetben sem éri hátrány. Ha a játékipar kezdetektől úgy alakul ki, hogy a nők igényeire is figyel, akkor esetleg nem mennének csődbe egy ilyen lépéstől sem. (Persze a nők igényeire nem volt szokás figyelni egy jó ideig.)

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2014.11.04. 12:46:46

Sok éve pár haver rendezett poénból már akkor is erősen retrónak számító verekedős játékokkal (Mortal Kombat, Street Fighter, ilyesmik) egész délutánt, ahol egy idő után az lett a szent cél, hogy olyan manővereket hozzanak ki, ahol a női karaktereknek minél mélyebben be lehet látni. Ahogy az ikonikus mondás mondta:

"Itt, kérem, geekek nyáladzanak pixelnőkre. Talán baj?"

Mire egy szintén a haveri körhöz tartozó lány megjegyezte, hogy ők pont ezt csinálták, csak az izmos férfiakra nyáladzottak. Sajnos a szub-kontra hipszter neofeminizmus meg a férfiöntudat azokban a sötét időkben még nem volt elég fejlett, hogy a férfiak tárgyiasítása miatt is nekiálljon hisztizni valaki, holott nyilván kellett volna.

Bobby Newmark 2014.11.04. 13:02:28

@Morrancs: És ha a nagyanyám sárga volna és csilingelne, ő lenne a villamos.

Az ugye megvan, hogy ez olyan, mintha én rohannék ki, hogy basszák már meg a romantikus komédiák, miért totál érdektelenek és csöpögősek? Ha nem lennének unalmas szarok, ugyanaz a dugás előtti szarakodás egymilliomodjára előadva, akkor én is nézném őket.
De mivel nem tetszik, nem nézem, és nem is pörgök rajta fölöslegesen, hogy létezik ilyen a világban.
Ez nem atomfizika azért.

Bobby Newmark 2014.11.04. 13:04:32

@Morrancs: Pizza Tycoon. Pont a múlt héten kapartam elő, és mutattam meg haveroknak.

Le voltak döbbenve, mennyire összetett és bonyolult.

Everyl 2014.11.04. 13:07:12

@Morrancs:

arra utaltam, hogy ezekben a játékokban sok a túlzás, és a túlzás része a cicamica páncél is. Továbbra is megértem, hogy zavar, de annyi játék van, hogy választhatsz, ha nem tetszik a hiányos ruci, mehetsz kismillió más rpgvel, ahol mindenki szépen fel van öltözve.

Morrancs 2014.11.04. 13:07:43

@Bobby Newmark: Csakhogy te fogod magad és nézel helyette egy akciófilmet, amiből ugyanolyan széles a választék, ha nem szélesebb.

Bobby Newmark 2014.11.04. 13:10:20

@Morrancs: Képzeld, én férfi vagyok, és számomra is sokkal több a szar játék, amivel nem akarok játszani, mint amit szórakoztatónak találok.

Ez nem azért van, mert nő vagy, ez pontosan az a korábban említett eset, hogy te vetíted rá az elbaszott elképzelésed, hogy ez AZÉRT van, MERT nő vagy.
Hát kurvára nem, a világ már csak ilyen, hogy nem hullik az ölünkbe automatikusan a nekünk tetsző dolog, tenni kell érte!

És itt csaptunk át feminizmusból nősovinizmusba: az nem gond, hogy nekem férfiként keresgélni kell, de neked nőként ne kelljen már...
Ez az a pont, amikor átestél a ló túloldalára, irreálisak az elvárásaid, kiléptél abból a körből, ahol még szimpátiára számíthattál.

Bobby Newmark 2014.11.04. 13:13:29

@Morrancs: Így van, ezt is teszem. És nem sírok róla oldalakat, hogy milyen szemétség már, hogy kifejezetten a nőknek célzott filmek is készülnek, meg hogy legyen már legalább egy pörgős akciójelenet minden romkomban!

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2014.11.04. 13:23:03

Elég nőies műfaj a visual novel vagy a dating sim, főleg Japánban, de van csomó angolul is. (Remélem ezekkel nem az lesz a baj már megint, hogy a fiúknak kell tetszeni meg velük randizgatni a hátrányos helyzetű, mozgássérült és transzszexuális eszkimó törpe zsidó néger menekültek helyett...Bár ahogy a japánokat ismerem, lehet hogy ilyen is van, plusz csápok.)

Vel 2014.11.04. 13:24:03

@Morrancs:

"Ha a játékipar kezdetektől úgy alakul ki, hogy a nők igényeire is figyel, akkor esetleg nem mennének csődbe egy ilyen lépéstől sem."

A játékipar fejeseinek valószínűleg feltűnhetett, hogy már a legkorábbi (és nemileg teljesen semleges) Pong és Space Invaders játékok is elsősorban a fiúkat vonzották. Ok, nincs konkrét adatom, hogy ezt alátámasszam, de mernék rá fogadni mindkét herémmel.

A nők igényeire ott figyelnek oda, ahol lehetőség van profitot kihozni belőle:
www.newfashionmod.com/wp-content/uploads/2014/01/Fancy-Shoes-Designs-2014-004.jpg

www.imdb.com/title/tt2322441/

Bobby Newmark 2014.11.04. 13:28:44

@Vel: Ez kissé tyúk és tojás kategória, mert ugye a számítógépek megjelenésekor még eléggé nők->konyha hozzáállás volt, ami megjelent a taníttatás szintjén is, a nők el voltak terelve a műszaki témákról, így a műszaki érintettségű szórakozásra sem alakult ki igényük.

Legalábbis szerintem, lehet, hogy ez így azért nem ennyire egyértelműen levezethető...

Vel 2014.11.04. 13:49:08

@Bobby Newmark:

A jelenlegi helyzet szempontjából teljesen mellékes, hogy az első játékok megjelenésekor miért a fiúk voltak a kíváncsibb csoport. A lényeg az, hogy ők voltak ott és minden ami azóta történt, függvénye ennek a konkrét kiindulópontnak.

Bobby Newmark 2014.11.04. 14:06:44

@Vel: Jó, hát ez már attól függ, meddig akarsz visszamenni az okok keresésében, mit akarsz végső, igazi oknak megnevezni. Valójában a mai helyzet szempontjából tökmindegy már az is, hogy tegnap mi volt, nem az, hogy negyven éve...

Megállhatunk itt, hogy az első játékok a férfiakat érdekelték elsősorban.
Erre mondtam, hogy az viszont az akkori társadalmi szokások miatt alakult úgy.
Ami meg a történelmileg kialakult szereposztás miatt van.
Aminek meg a biológia az alapja.
Annak meg a világ fizikai törvényei.
Az meg csak azért van, mert létezik a világ.

Kültag 2014.11.04. 15:28:07

Nem hiszem, hogy azt, hogy a játékok jobban mennek a fiúknak és ezért elsősporban nekik kedveznek, a 30 évvel ezelőtti időkkel kell magyarázni. Az akkor volt, de a mai döntéseket a mai, sőt az előre látható jövőbeni tendenciák alapján hozzák. Ahogy a közgázosok mondják, a piac racionális. Ahonnan a pénzünk kapjuk, azoknak kedvezünk. Más kérdés, hogy nem sokkal kevesebb lány/nő játszik böngészős vagy Flash játékokkal, mint fiú/férfi. Azt viszont, hogy a "nagy" játékokkal több férfi játszik, igazolják a számok. Innentől csak remélni lehet, hogy a játékgyártók találnak rá módot, hogy a lányokat/nőket is jelentős fizetőképes táborrá tegyék a nagy játékok körében is, és akkor több lenne a csajos játék ill. a csajok számára is egyformán élvezhető uniszex játék. Ha ügyesen csinálják, akkor mi, férfi játékosok ezzel nem vesztünk játékélményt vagy önbecsülést. Ennek persze előfeltétele, hogy ez ne a véresszájú vadfeministák idióta követelései alapján valósuljon meg, hanem a többség igényei alapján. A gamergate hisztije ennek nem segít, de hosszútávú eredménye lehet ez. Én örülnék neki.

anarch 2014.11.04. 15:38:34

Asszem burokban élek, most hallok először erről... S ennek örülök :).

Megj: a túbra feltöltött pár random gameplay videó alapján azért lehet érezni, hogy bizsergető "most én ezzel játszani akarok de azonnal" fíling van, vagy pedig a "miezaszar"...

Wertzui 2014.11.04. 17:03:43

b-b-b-b-BULLLLLLvárrrr szócséplő szájkarate

Még én szégyellem magamat hogy rákattintok.

Ellensúly 2014.11.04. 18:25:23

A konfliktust nem ismerem, de ezek a feministák engem a „szegény, elnyomott” európai melegeket védő meg a disznóknak ólba való játékot kiharcoló szélsőliberális fogadatlan prókátorokra emlékeztetnek.

Alter_Ego 2014.11.04. 19:05:30

Kedves Stöki, inkább nem írom le a véleményem az olyan emberekről, akik úgy gondolják, hogy a véleményszabadság lényege az, hogy ők vitán felül alkothassanak dehonesztáló véleményt másokról.

Kedves Bobby Newmark és Vel, a férfijogi aktivistákról alkotott véleményetek pont annyira univerzálisan érvényes, mint például egy olyan állítás, hogy "apácának csak a ronda és frigid nők állnak". Ahogyan léteznek radikális feministák, úgy léteznek radikális antifeministák is, akikre megközelítőleg esetleg ráillik a véleményetek, ugyanakkor mellékesen azért azon is érdemes elgondolkodni, hogy mi lehet az oka annak, ha hirtelen jelentős mértékben elkezd növekedni azoknak a férfiaknak a száma, akik az adott társadalmi keretek között egyre inkább vesztesnek érzik magukat.

Szeretnék választ adni a kérdésfelvetésetekre: a Férfihang.hu nem tekinti a feminista-antifeminista vitát keresztes háborúnak és a Férfihang.hu-n közreműködő szerzők (30-40 fő kisebb nagyobb rendszerességgel a lapra író blogger) jelentős részének nincs semmilyen olyan indíttatása, amit ti feltételeztek a fenti hozzászólásotokban. Egyrészt tiltakozunk a magyar mainstream médiában nyugati mintára egyre gyakrabban megjelenő férfihibáztató és férfigyűlölő sztereotípiák ellen, másrészről objektív módon igyekszünk vizsgálni és megválaszolni a feminista mozgalmak felvetéseit. Ha már szóba jött, például az olyan állítások igazságtartalmát próbáljuk vizsgálni, amelyet például Bobby Newmark is tett a férfiak bérelőnyéről. Miközben például ti és a férfiak jelentős része is készpénznek veszi ezt, az Egyenlő Bánásmód Hatóság kutatása egyértelművé teszi, hogy a feminista propaganda mennyire nincs köszönő viszonyban sem a valósággal: www.ferfihang.hu/2013/12/21/berkulonbseg-a-kiirthatatlan-feminista-hazugsag/

Ahogyan a férfiak bérelőnye, úgy sok más legendás férfielőny sem létezik, valójában a férfiak jelentős hátrányt szenvednek el a hajléktalanság, az egészségügy, az oktatás, a reproduktív és családi jogok területén, miközben ennek az ellenkezőjétől zeng a sajtó a feminista propagandának köszönhetően. Nem akarom és nem is tudnám ideimportálni mindazt a rengeteg fontos társadalmi kérdést, amelyekkel a Férfihang.hu cikkei foglalkoztak az évek alatt. Mi civil aktivizmusként a férfiak társadalmi problémáinak a bemutatására érzünk kedvet és elhivatottságot. Nem hiszem, hogy szégyenkeznünk kellene emiatt! Viszont eléggé nehéz és elkedvetlenítő dolog ez olyankor, amikor saját férfitársaink állnak elő olyan értetlen, ignoráns sztereotípiákkal, amelyek a férfijogi aktivisták megszégyenítését célozzák.

Alter_Ego 2014.11.04. 23:12:52

@Bobby Newmark: Z hez intézett kérdésedre az a válasz, hogy igen, az USA-ban az egyetemi sportokkal kapcsolatban nagyon hasonló dolog történt ahhoz, amit Z vázolt fel a fejtegetésében. A Title IX. esélyegyenlőségi törvénynek köszönhetően egyetemista férfiak tömegeit fosztották meg a szervezett egyetemi sport lehetőségétől:
www.ferfihang.hu/2012/03/13/az-alapveto-problema-a-kenyszer-egyenloseggel/

Stökinek igaza van abban, hogy nehéz ebből a kulturális kontextusból megérteni a gamegate ügy egyes részletét. Például ahhoz, hogy valaki értse, hogy miért van már sokaknak indulatosan végleg elegük a feministákból és a kényszeregyenlősdijükből az USA-ban, ahhoz ismerni kellene az utálatra okot adó precedensek hosszú sorát.

És ez talán magyarázza azt is, hogy a magyar antifeministák milyen jelenségek tendenciózus importjától szeretnék óvni Magyarországot.

Thoras 2014.11.04. 23:21:41

@Alter_Ego: Öregem, nem hiszem, hogy túl sok hívet fogsz toborozni ezzel a röhejes zagyvalékkal. Ránéztem a férfihangra, egy ideig röhögtem, aztán rájöttem, hogy sírni kéne. Ennyi összehordott baromságot, ferdítést és részigazságot eddig csak feminista oldalon lehetett találni. De most komolyan: nem veszed észre, hogy ugyanazt csináljátok, mint a feministák, csak ellenkező előjellel? Engem végül is nem zavar, csináljátok csak, az önhülyítés állampolgári jog valahol, de ha kérhetnélek legalább ezt a blogot ne spammeld össze vele, köszi!

Alter_Ego 2014.11.05. 13:05:58

@Thoras: A kritikával nincs bajom, és örömmel fontolóra is venném bárkiét, viszont olyan hangzatos, ámde üres állításokkal nem nagyon lehet semmit sem kezdeni, hogy "féligazság"... Egyébként pedig nem csináljuk ugyanazt, amit a feministák, mert a mi társadalomkritikánk nem egy olyan dogmán nyugszik, mint az ő azon alapvetésük, hogy egy olyan "patriarchális" társadalomban élünk, ahol minden férfi elnyomó és minden nő áldozat... Tehát velük ellentétben nekünk nem kenyerünk általában a másik nem hibáztatása, démonizálása és gyűlölete. És ebben nincs semmilyen önhülyítés sem.

Sem híveket toborozni, sem spammelni nem szándékom, viszont úgy alakult, hogy pár dologra úgy éreztem, hogy érdemes reagálnom.

kukatr 2014.11.05. 17:29:06

@Alter_Ego: Mi sem tudunk mit kezdeni az olyan hangzatos, ámde üres állításokkal, hogy a feministák szemléletmódja az általad említett dogmára alapszik.

Alter_Ego 2014.11.06. 04:59:17

@kukatr: Az nagy baj, mert roppant kínos, ha valaki úgy vitatkozik valamiről, hogy azt sem tudja, hogy eszik-e vagy isszák. Esetleg beszélgess egy olyan ismerősöddel, aki hallgatott szociológiát vagy jobb híján olvasgass az interneten egy kevés szakirodalmat és akkor felvilágosulsz, hogy a feminizmus ideológiai alapja az, hogy tudományos tényként jelenti ki, hogy a nők rendszerszintű elnyomás áldozatai. Olyan feminista nem létezik, aki nem ezt vallja, mert őt nem feministának, hanem antifeministának nevezik.

Feminizmus: tarstudszotar.adatbank.transindex.ro/?szo=23

Antifeminizmus:
hu.wikipedia.org/wiki/Antifeminizmus

Szóval előbb művelődni, és csak utána véleményt formálni!

Bobby Newmark 2014.11.06. 10:53:56

@Alter_Ego: De az azért ugye megvan, hogy elég röhejes itt Magyarországon rettegni az amcsi idiótaságok miatt?

kukatr 2014.11.06. 17:35:27

@Alter_Ego: Keresd már ki légy szíves innen ezt a minden férfi elnyomó, minden nő áldozat dolgot!
en.wikipedia.org/wiki/Feminism
"Feminism is mainly focused on women's issues, but author bell hooks and others have argued that, since feminism seeks gender equality, it must necessarily include men's liberation because men are also harmed by sexism and gender roles."
Ezen meg rágódj el egy picit!

Alter_Ego 2014.11.07. 00:01:23

Semmi sem egyszerűbb, mint teljesíteni a kérésed. Az általad linkelt oldal elején, rögtön a második bekezdés első szava egy link: "Feminist theory" - Innen már csak egy ugrásra vagyunk a céltól, a második bekezdésben "Patriarchy".

Ide érkezünk: en.wikipedia.org/wiki/Patriarchy

Feminist theory defines patriarchy as an unjust social system that is oppressive to women. - Magyarul: A feminista elmélet egy olyan igazságtalan társadalmi rendszerként határozza meg a patriarhátust, amely elnyomja a nőket.

Mint mondtam, a feminista elmélet alapja a nők rendszerszintű elnyomásának premisszaként való kijelentése. A többi rizsa leginkább arra jó, hogy elterelje a figyelmet a lényegről.

Aztán erre a dogmára alapozva követelnek pozitív diszkriminációt a nők számára, miközben tudjuk, hogy pozitív diszkrimináció nem létezik, csak diszkrimináció, hiszen ami pozitív az egyik fél számára az negatív a másik fél számára. Az hogy hozzáteszik, hogy de ez nagyon-nagyon jó lesz a férfiaknak is, "because men are also harmed bla bla bla", attól még nem lesz igaz.

Ennek a dogmának a jegyében vezetnek be európai országokban politikai kvótát a nők pozitív diszkriminációja érdekében és követelnek már évek óta Magyarországon is.

Ennek jegyében Európa beleszólna, hogy egy magánvállalkozás hány nőt köteles foglalkoztatni: www.ferfihang.hu/2012/03/25/feminista-arnyek-a-versenyszferan/

Miközben a férfi hajléktalanok legalább tízszer annyian vannak, mint a nők, mégis olyan projektet hoz létre az EU, amely a női hajléktalanság enyhítését célozza, és nem foglalkozik a férfiakkal.

Gondolom a Férfihangot "Kurucinfózók" nagyon örülnek ha elmondom, hogy miközben az antifeminizmus semmi más, csak egy társadalmi elmélet kritikája, mégis komolyan felmerült egy európai törvénytervezetben, hogy az antifeminizmust a faji gyűlöletkeltéshez hasonlóan üldözendő és büntetendő cselekménnyé kellene nyilvánítani:
hvg.hu/itthon/20131128_vicceket_is_betiltana_a_torvenyjavaslat

Fentiekkel válaszoltam Bobby Newmaknak is, de még egy mondat: ennek ellenére mi cseppet sem rettegünk, azt gyanítom, hogy sokkal inkább rettegnek valamitől azok, akik "kurucinfóznak", le akarnak járatni és elakarnak némítani minket. Nem az USA-ban, itt Európában.

"Ezen meg rágódj el egy picit!"

kukatr 2014.11.07. 06:57:45

@Alter_Ego: A feminista elmélet a nemi egyenlőtlenségekkel foglalkozik, melynek egyik része a patriarchális társadalmi felépítés. A patriarchizmus nem férfiuralom, hanem apai uralom.

Az a baj veled, hogy a leghangosabb réteg alapján ráhúzod a vizes lepedőt egy eszmére, de fel vagy háborodva, ha ezt veled is megteszik.

Ironfist 2014.11.07. 10:24:43

Én meg tudom mondani a gémergét lényegét. A szar összecsapott a fossal. Mi, normális gamerek meg csak pislogunk, hogy melyik győzelme lesz kevésbé rossz nekünk. Én személy szerint azt gondolom, ha a szar (trollok) győznek, az nekünk kevésbé rossz, mert a trollokat a jövőben is csak ignoráljuk majd, ahogy eddig is. Viszont ha az általam mélyen megvetett, és gyűlölt feministák győznek, akkor innentől nem lehet majd normális PCjátékkal játszani, mert mindenben PolCorrection Overload lesz. Fujj.

Alter_Ego 2014.11.07. 15:42:10

És mint tudjuk, az apák nem férfiak... :D

A logikai bakugrásaid ellenére szerintem kezdünk közeledni ahhoz, hogy szót értsünk, de egy dologban még tévedsz. Én nem húzom rá a vizes lepedőt a leghangosabb rétegből ítélkezve egy egész mozgalomra; humanista antifeministaként magam is úgy gondolom, hogy voltak a feminista mozgalomnak nagyon is méltányolható emberjogi felvetései, amelyeket szerencsére sikerre is vitt. Azonban azt kell észrevenni, hogy a feminista mozgalmak már évtizedekkel ezelőtt kifogytak a méltányolható célkitűzésekből, mégis ennek ellenére továbbra is a régi dogmák talajáról növesztik ki napjaink értelmetlen feminista követeléseit. Manapság a férfijogi mozgalmak semmi mást nem tesznek, minthogy igyekeznek felhívni a társadalom figyelmét ezekre az ellentmondásokra. Ha kijelented, hogy a feminista elmélet a nemi egyenlőtlenségekkel foglalkozik, akkor ezzel együtt azt is kénytelen leszel elfogadni, hogy az antifeminista elmélet pontosan ugyanezzel foglalkozik. Nem hiszem, hogy szükség van olyan hasonlatokra, hogy mindkét csapat ugyanazon a pályán, ugyanazt a focit játsza, még akkor is, ha az egyik csapat piros mezben van, a másik meg kékben.... Dehát nehéz szembenézni azzal a felismeréssel, még akkor is, ha a tények azt mutatják, hogy minden látszat ellenére a valódi egyenjogúság és a nemek szabadságának megteremtésével manapság valójában nem azok foglalkoznak, akik a "Feminizus" címszót ragasztották a színes, szagos, ámde hazug prospektusuk címlapjára, hanem pont az ő kritikusaik...

Másképpen is alátámaszthatom, hogy nem én és a férfijogi mozgalom vagyunk azok, akik a saját előítéleteiknek a rabjai. Ez a beszélgetés nem is jött volna létre, ha nincs itt az a cikk, amely elviekben a tárgyilagosság vezérfonalára fűzte volna fel a mondandóját, aztán mégis olyan leegyszerűsítő és sértő skatulyákat alkalmaz amelyben, csak feministák és trollok vannak, no meg egy lejárató mondat erejéig a fenyegetésekről szóló szövegkörnyezetbe ágyazva a "frusztrált férfiak kurucinfója". - Éljen a tárgyilagosság! Sehol egy szó sem esik a cikkben arról a férfijogi mozgalomról, amely tisztességesen és teljesen logikusan szól hozzá a vitához és amelynek a felvetéseit csak egy "feminista" szájába adva hajlandó bemutatni Stöki úr. Miközben az egész ügy nem létezne, ha nem lennének a feministák, vagyis nem létezne korunk agyonhájpolt, de értelmetlen, jobbára csak igazságtalan és gyűlölködő vadhajtásokból álló feminista mozgalma. Nem csak rosszul informált és röhejes, hanem valószínűleg szándékosan hazug is ez a cikk, amelyben mindkét oldal érvelést "feministák" adják elő. Arról persze nem esik szó, hogy Christina Hoff Sommers-t, gyakorta valójában antifemnistaként határozzák meg, már csak azért is, mert például a "Ki lopta el a feminizmust?" című művében rámutatott napjaik feminista mozgalmainak ostobaságára, hazugságaira, ártalmasságára. Stöki figyelmét biztosan megragadja majd ez: Kiátkozta, üldözte és fenyegette is miatta a mainstream feminista mozgalom bőségesen.

en.wikipedia.org/wiki/Christina_Hoff_Sommers#Views_on_feminism

Tovább megyek, ha Christina Hoff Sommers feminista, akkor feminista a Férfihang.hu is, hiszen mi voltunk azok, akik nagyon lelkesen és egyetértőleg magyar nyelvre fordítottuk Sommers több írását is.

Aki nem csak felszíneskedni, trollkodni és utálkozni akar, és intelligens embernek tartja magát, annak "kötelező" elolvasnia Christina Hoff Sommers ezen írását, amely pont a fiú-lány játékok kérdéskörét taglalja:

www.ferfihang.hu/2012/12/20/adhatsz-babat-a-fiuknak-de-arra-nem-kenyszeritheted-oket-hogy-jatsszanak-is-vele/

Ha Christan Hoff Sommers legitim még Stöki úr szemében is, akkor talán megengedhető, hogy a Férfihang.hu-ról mindenkinek a figyelmébe ajánljam a "Háború a fiúk ellen" című írásának részleteit is:

www.ferfihang.hu/2012/09/22/haboru-a-fiuk-ellen/

www.ferfihang.hu/2012/10/12/haboru-a-fiuk-ellen-2-resz/

Biztosan eltart még egy ideig, amíg mindenki eljut a szükséges felismerésekhez, és meglehet, hogy addig még sok ilyen "elfogulatlan" cikk születik, mint Stöki úr írása, de biztos vagyok benne, hogy a férfijogi mozgalom el fogja érni, hogy megvalósulhasson például Ironfist vágya, vagyis a fiúk és férfiak olyan számítógépes játékokkal játszhassanak, amihez kedvük van, nem pedig olyanokkal, amelyeket a feministák erőltetnek rájuk hisztériával, parancsszóval, médiamanipulációval és a szabadságjogokat durván megsértő törvényekkel. Remélhetőleg akkor több megbecsülést is sikerül majd kivívnunk, ahelyett a rosszhiszemű és sértő fogadtatás helyett, amiben méltatlanul részünk volt itt az IDDQD blogon.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.11.07. 17:41:45

@Alter_Ego: Nagyon gyorsan vegyél vissza ebből a szánalmas személyeskedésből, mert megy a ban.

Stöki úr

Alter_Ego 2014.11.07. 19:27:18

Mondhatnám azt is, hogy megítélésem szerint sokkal kevésbé voltam személyeskedő, mint te, amikor "frusztrált kurucinfósnak" neveztél minket Férfihang.hu szerzőket, de ha te mégis úgy érzed, hogy én voltam az, aki inkább a személyedet és nem a véleményedet kritizáltam, akkor elnézést kérek annak ellenére is, hogy viszonzásra aligha számíthatok.

Bobby Newmark 2014.11.14. 11:04:24

@Ironfist: Igen, mert létezik egy naaagy Játékfejlesztést Ellenőrző Hivatal of the Világ, aki megbünteti meg lecsukatja az egész több száz fős fejlesztőbrigádot, a családjukat, de még a kutyájukat is, ha nem felel meg a játék a polkorrektségi kritériumoknak, ugye?

Komolyan nem értem, hogy mi a pöcsömtől ekkora ügy ez az egész. Annyit nem számít az egész vergődés, mint néma fing a szélviharban.

Bobby Newmark 2014.11.14. 12:57:29

@Alter_Ego: Azt kéne egyébként megértened, hogy pont telibeszarjuk, mi megy Ámérikában. Én elhiszem neked, hogy ott már átestek a ló túloldalára, de hol kéne, hogy ez izgasson engem? Csak hogy értsd: ez olyan, mintha egy feminista azon szörnyülködne, meg vizionálna világvégét, hogy "jaj az araboknál csador van, és ITT IS MINGYÁ' BEVEZETIK, ÚRISTEN!" Röhejes felvetés, esélytelen hogy megtörténjen. Majd ha egyáltalán a gondolata felmerül, akkor foglalkozunk vele. Addig meg legyen az ő dolguk, van elég bajunk anélkül is, hogy az USAbeli viszonyokon rettegjünk.
Amíg a mindennapi életben konkrétan zéró hatása látszik annak, amiről prédikáltok, addig nem fog titeket senki komolyan venni. Addig ez az egész csak felesleges károgás, és ne csodálkozzatok, ha ez kívülről nettó nőgyűlöletnek tűnik.

Ironfist 2014.11.15. 13:51:23

@Bobby Newmark:
Mi ez a gúnyos hangnem? Bántottalak én téged egy szóval is?

@Alter_Ego:
És neked ahhoz mi közöd van, hogy olyan játékkal játszok, amilyennel akarok?

Bobby Newmark 2014.11.17. 10:07:21

@Ironfist: A gúny ennek a felvetésnek szólt:
"Viszont ha az általam mélyen megvetett, és gyűlölt feministák győznek, akkor innentől nem lehet majd normális PCjátékkal játszani, mert mindenben PolCorrection Overload lesz."
És úgy gondolom megfelelően érzékeltette, hogy mekkora faszságnak találom az egész ötletet.

Ha egyébként meg irónia/szarkazmus volt, akkor meg nyugodtan könyveld el, hogy én vagyok a hülye hogy nem vettem észre.

Mindkét esetben az a helyzet, hogy nem kell magadra venned, szal én meg azt nem értem, hogy jött ki ebből az, hogy én a személyedet bántom...

Ironfist 2014.11.18. 10:08:48

Hát figyelj, Németországban is vannak olyan törvények, amik tiltják a nácik belevitelét akár a történelmi játékokba is, tiltják a vért, az erőszakot, mindent.
Szóval én el tudom képzelni, hogy egy ilyen botrány miatt majd igenis lesznek polkorrektségre kötelező törvények, akár (civilizált) világszerte.

Bobby Newmark 2014.11.18. 11:22:31

@Ironfist: És, a németek bigottsága van bármi hatással a játékipar egészére? Kapnak mindig gagyított verziót, amit vagy megvesznek, vagy kijátsszák a régiós korlátot, és leszarják az egész politikai balfaszkodást.

Pont a német hülyeség a legjobb ellenpélda, hogy lehet ostoba a szabályozás, nem oszt, nem szoroz.

Reactor 2014.12.25. 18:13:32

Túl van lihegve ez az egész, szokás szerint, vihar a biliben. Ha megnézitek, Anita Sarkeesian meg a többi turbófeminista szüfrazsett mind megélhetési botrányhős, cseppet sem meggyőződéses és őszinte egyik se, csak zsetont & népszerűséget akarnak a játékköpködés örve alatt beseperni. Azon minimális számú nőnemű játékfikázó pedig, akik valóban meggyőződésből csinálják, nosza rajta, üljenek le, és programozzanak saját szájuk íze szerinti játékot, mi tartja őket vissza? Ha ennyire tudják, a férfi és a nő milyen szerepkörökben korrekt egy számítógépes játékban, akkor csinálják meg maguk a szuper-hiper játékot, lehet nekiülni programozni,grafikázni,pályát tervezni stb., aztán jól megmutatni a csúnyarossz férfisoviniszta játékvilágnak, hogy köll eztet csinálni.Kíváncsian várok azóta is általuk fejlesztett játékcsodát. Eddig 1 ilyen játékról tudok, a Commodore-ra fejlesztett "River Raid"...ez bizony elég kevés.
Ebből is látszik, csak a verbális hisztihez értenek, az érdemi részéhez - programszar-usescrt-begin - már nem fűlik a foguk.

@Morrancs: Van ötszázmilliárd nemsemleges játék. Prehistorik 2, Tyrian 2000, Supaplex, Red Alert széria (ahol mellesleg a női karakter az egyik legerősebb), King's Quest széria, Drug Lord 2, Simcity széria, Titus Fox, Limbo, Aladdin, Lion King, Rails of War, és így tovább. Aki keres, az talál. Ezeket nemtől függetlenül simán lehet élvezni.

A játékok többsége arra való hogy élvezzük, nem pedig hogy mindenféle ostoba mögöttes üzeneteket meg bugyuta konteókat képzeljünk mögé. Azért robban ki időről időre ilyen shitstorm, mert mindig akad valami gyöptégla, aki mégis megpróbálja.

Nonclassifiable Person 2020.03.27. 11:26:11

@Morrancs: Nagyon régi már ez az egész poszt de csak most fedeztem fel.
Nos akkor én is had mondjam, hogy mint 31 éves nő és anya. 12 éve vagyok házas és 14 éve ismerem a férfit aki most is a férjem....igen Gamer vagyok. Két bátyám van. Velük nőttem fel csonka családban ugyanis apukám elhagyott minket.
OFF:(ez úton is jelezném, hogy a férfihangos beszúrás szerintem nagyon a helyén volt ugyanis az extrém feminizmus tükörképei)OFF vége

Szóval én már kicsinek megismertem a játékvilágot még a Komondor :D 64-en a Nobbit, a Wizard of war-t....de, hogy kitárjek erre a lányoknak nincs játék baromságra ott volt a Giana systers! IMÁDTAM!
Már akkor voltak játékok lányoknak...és amúgy semmi nem indokolja, hogy lány ne játszhatna végig játékot amiben fiú a főszereplő. Én azokat is nagyon szeretem...de ha nagyon akarsz női hősöket....Tomb raider....American McGees Alice és még sorolhatnám. Én és a férjem azóta a mai napig is WoW-ozunk is és más játékokkal is játszunk! Egyikünk sem érzi szarul magát. Egy asztali szerepjátékos M.A.G.U.S találkozón ismerkedtünk meg és azóta is tart mind a szerelmünk mind a rajongásunk a kockaság minden témája iránt és nekem ez nem új "ribihobby" mint sok új GémErgRullnak... hanem már a gamelés hajnálán is így volt. Egy valami az amiben különbözünk...én imádom a sétát túrázást és a sportolást ő inkább lazy szeret lenni de én ezt is imádom benne :)
A lányod bőven talál klassz játékokkat. Sims összes formája, Zoo tycon mert a gyerekek imádják az állatokat is (én is)
A játékkal játsz és élvezd és ne politizáld és ideologizáld szét én ezt tudom javasolni. Én amivel játszom többféle karaktert is tudok csinálni. Mint mondtam ott a world of warcraft, van full páncélos lány karakterem de van olyan is aki egyszál bugyógóban van...pedig lány vagyok.....sőt mivel rajongója vagyok a hagyományos Sword and sorcery világnak...a hagyományos és brutális fantasynek amit alkotóként Boris Vallejo tökéletesen megtestesít amiben megalkották Konan a barbárt...ott abban a világban a csajok is egy szál tangában vannak (Vörös Szonja pl) és a férfiak is (HeMan és Konan is)! Szóval nekem bugyogós férfi karakterem is van. :D
Minden amiről írsz olyan probléma amit te magad gyártasz saját magadnak....méghozzá ideológiai alapon!
Én látom a gamelést mint nő is és mint anya is...és mivel állandó kapcsolatban élek egy férfi gamerrel az ő szempontjait is látom hallom....soha egyikünknek sem volt még problémája...csak akkor ha ideológiai alapon bele akartak nyúlni a játék élvezetébe.
Fiunk már 12 éves ha nem társasozunk vagy túrázunk akkor pedig már ő is gamel néha velünk...imádja az Overwatchot...az is tele van női karakterekkel méghozzá nem eröltett hanem nagyon klassz női karakterekkel...öregtől (ami nem megszokott a játékvilágban) egészen az igen fiatalig. :)
Szóval egy szó mint száz a lányoknak is van választása bőven!
süti beállítások módosítása