HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Hétvégi játékcsaj: Gotcha!

2012.09.16. 11:13 Stöki

E heti játékcsajunk egy játéktermi gép. Nem, nem indultunk meg rohamléptekkel a Kurzweil-féle szingularitás felé, a magyarázat a játékipar egyik megmosolyogtató sztorijában keresendő.

Nagyjából 12 éves lehettem, amikor rájöttem, hogy a joystick formája olyan, mint egy péniszé, és a neve is milyen vicces, joy-stick, háháháhá. Persze ebből a fajta humorból kinő az ember, de a hetvenes évek elején azért az Atarinak is feltűnt, hogy a botkormány milyen asszociációkra ad lehetőséget, és ezen a vonalon gondolkodott tovább. A kísérletező kedvű cég Gotcha! című játékának egészen furcsa kontrollert adott – hogy pontosan milyen megfontolásból, azt ma már nem tudni.

A Gotcha! az Atari harmadik (más források szerint negyedik) játéktermi gépe volt, szóval tényleg a játékipar hajnalán vagyunk,1973-ban, egy évvel a Pong után. A Gotcha! ráadásul műfajteremtő volt: ez volt az első, kereskedelmi forgalomba került labirintusjáték: ketten játszhatták, az üldöző és az üldözött, előbbi kergette az utóbbit egy folyamatosan változó, idegesítő vijjogásokat kiadó labirintusban.

Az említett kontroller két nagy, rózsaszín, kerek gumidudor volt, ezeket nyomkodva irányíthatták a játékosok az üldözőt, illetve az üldözöttet – az egész úgy nézett ki, mintha a játékgép két mellett növesztett volna. Ez elég nagy felzúdulást keltett, akkorát, hogy az Atari végül kénytelen volt lecserélni a kontrollert sima joystickekre. Éppen ezért a játékgép első szériája ma már igen nagy ritkaságnak számít – hirtelen nem is találtam róla közelebbi képet, csak a játék korabeli hirdetésén látszik, hogy nézett ki a mellkontrolleres verzió (ami miatt a játékosok nemes egyszerűséggel "csöcsjátéknak" hívták a programot).

És ha már a hirdetésnél tartunk: ezen is sokan felháborodtak, így a Gotcha! az első botrányjátékként vonult be a játéktörténelembe. A hirdetésen a gép mellett egy felajzott férfi látható, amint elkap egy lenge ruhás nőt. Ezt többen túl szexistának tartották, főleg a melles kontrollerrel együtt. Lent az ominózus hirdetés, ma már persze máshol van a cenzorok ingerküszöbe.

gotcha.jpg

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr84780036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bucbuc 2012.09.16. 11:50:19

Az egy felajzott férfi? Azok meg mellek?

Tényleg más kor lehetett az.

HatEnVagyok 2012.09.16. 13:35:24

Állítólag ekkoriban még nem is kufircoltak az emberek, csak imádkoztak, és másnapra a gólya hozott nekik egy csecsemőt.

rosettif · http://istennyila.hu/ 2012.09.16. 14:24:42

Érdemes még felemlíteni a késő CoVrabeli magyarításait is a joysticknak: élvpálcika, örömrúd...

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.09.16. 15:31:45

nem is beszélve rózsamisiről... öööö a custard's revenge-ről, ahol custard tábornokkal kellett megejteni a póznához kikötözött indián sunát. ha sikerült, csak úgy lobogtak a csöcsök.

utax 2012.09.16. 16:23:49

Nekem a keyboard (kéj-bord, ééérted) magyarítása tetszett a CoV-ban: hancúrléc.

2012.09.16. 16:38:27

@utax: ennyire nem volt a szar a cov. vagy akkor én már/még nem olvastam

Bambula 2012.09.16. 21:03:45

@supracoger: nagyon mesterkélt nő, de azért nem rossz :) Starcraft hostess-ek közzül Soe szimpatikusabb.

Öregvas · http://www.sfveteran.hu/ 2012.09.17. 08:09:50

A joystick, mint elnevezés nem eleve a helikopter pilótáktól származik? Én úgy tudtam, hogy a kar formája, funkciója is onnan lett "átvéve". Javítsatok ki, ha tévedek.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.09.17. 11:49:13

@Öregvas: eredetileg george stick volt, aztán lett joy stick. forrás: en.wikipedia.org/wiki/Joystick#Aviation

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.09.20. 18:48:20

@Sunsetjoy: dede, csak folyton a kajára gondolok. :)
süti beállítások módosítása