HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A 10 legaddiktívabb egyszerű játék

2014.03.18. 17:11 Stöki

Régen volt már toplista, gondoltam, a Flappy Bird kapcsán összeszedem azokat a játékokat – hovatovább kazuárságokat –, amik jellemzően picik, nagyon egyszerű szabályai vannak, viszont olyan addiktívak, hogy bármikor el lehet tölteni velük öt-tíz percet (órát, hetet, hónapot). Igen, tudom, hogy a Flappy Bird már lejárt lemez (meg egyáltalán, az inkább vicc, mint játék), de ez a poszt nagyon sokáig, több hétig készült, mert folyton leragadtam valamelyik lent felsorolt játéknál. A Flappy Bird nem is lesz benne a válogatásban, ami természetesen szubjektív, az én saját, évtizedeken átívelő toptízem, kommentekben jöhetnek a ti listáitok.

2048

2048.jpg

This is the new shit, ez kötelező kör, a kettő hatványainak összeadogatására épülő logikai játék a Flappy Bird utáni új őrület, és azzal szemben szórakoztató is. Adott egy 4*4-es négyzetháló, abban kell rendezgetni a számokat a négy iránybillentyűvel, ha valamelyik gombot lenyomjuk, az adott irányba rendeződnek a számok, és ha két ugyanolyan kerül egymás mellé, összeadódnak. Ennyike, a cél a 2048 elérése. Onnantól kezdve, hogy az ember rájön a nyerő stratégiára, már csak idő kérdése a diadal, de a játék klónjaival lehet fokozni a kihívást. Nekem már megvolt 2048 a doge-variánsban (doge rózsaszín háttérrel) és magyar politikusokkal (Selmeczi Gabriella).

Tetris

tetris.jpg

Képviselje ez a játék a hőskor addiktív cuccait, Space Invaderst, Pacmant, Froggert, meg a többieket. Az idén harmincéves Tetris örök kedvenc, akár kimondottan tetrisezésre szánt, monokróm kijelzős kvarcjátékon, akár egy irodai program easter eggjeként bukkan fel. Első találkozásom vele C64-en volt, a Duotris nevű klónnal (amiben ketten is lehetett egymás ellen tetrisezni), és szerelem volt az első látásra. Talán nem kell ragozni, hogy mára milyen popkulturális ikonná vált, Alekszej Leonyidovics Pazsitnov neve aranybetűkkel ragyog a játékfejlesztés panteonjában.

Snake

snake.jpg

A másik ősrégi klasszikus, eredetije egy 1976-os játéktermi cucc, a Blockade. Azóta reinkarnálódott már ezerféleképpen (pl. a Tron fénymotorversenyeként), de a legnépszerűbb klón a Snake lett, készült neki ezerféle mutációja. A mobiltelefonok hőskorában alapjátéknak számított, a dotkombukta idején nem volt olyan céges meeting, amin régi Nokiákon vagy Ericsson márkájú féltéglákon ne nyomogatta volna valaki a kígyós játékot. Ma már persze böngészőben is lehet nosztalgiázni.

Diamond Mine / Bejeweled

Bejeweled.png

A Bejeweled nekem már mindig Diamond Mine marad, mert eredetileg az volt a neve, és én így ismertem meg, palmtopon. Egyik munkahelyemen a cég karácsonyi bónusz helyett mindenkihez hozzávágott egy HP iPAQ típusú pocket pc-t, és annak leghasznosabb alkalmazása volt a Diamond Mine. Tövig koptattam a vezérlőpálcát a hármas (négyes, ötös) drágakő-együttállások összerántása közben. Aztán a készítők átnevezték Bejeweledre, és jöttek a folytatások, meg pár ezer klón, köztük olyan műfajkeverések, mint a szuper Puzzle Quest. Most éppen a Candy Crush Saga a menőség ezen a fronton, és bizonyára nem az utolsó. Amúgy a játék eredetije valamikor a kilencvenes években született, sokan az 1994-es Sharikit emlegetik, de nekem rémlik, hogy C64-en is játszottam már ilyesmivel.

Zuma

zuma.jpg

És akkor haladjunk tovább a „rendezz egymás mellé három vagy több ugyanolyan színű bigyót, és akkor eltűnnek” játékmenet mentén. Ennek adrenalinbajnoka a Zuma, amiben eleve tömött sorokban jönnek az egymás mellé rendezett színes bigyók, csak el kell találni őket a megfelelő színű hasonló bigyókkal. Kombók, extrák dobják fel a játékot, és persze az, hogy időre megy minden, feszített tempóban. Amikor a PopCap megjelentette a 2003-as eredetit, napokig nem aludtam (az utolsó, űrben játszódó pálya elég nehéz volt), azóta Facebooktól mobilig midnenféle platformon visszataláltam ehhez a droghoz. A klónok közül pedig a Tumble Bugst emelném ki, az a Zuma-klónok Angry Birdse, ha szabad ilyet mondani.

Milpa

milpa.JPG

Külön pontba emeltem ki, bár a Zumához hasonlít kicsit: itt is sorban jönnek bigyók, de nem lövöldözni kell, hanem a sorban kisebb szakaszokat lehet megfordítani, így lehet egymás mellé rendezni az ugyanolyan elemeket. A kihívás abban áll, hogy több hullámban is lehet így kaszálni az elemek eltüntetésével, csak előre kell gondolkozni, ráadásul gyorsan, mert ez is időre megy (a későbbi hullámok több pontot adnak, és van pontlimit, amit el kell érni). Elképesztően addiktív, amikor annak idején a KMK indulásakor rátaláltam, hetekig ezzel játszottam, és átmenetileg folyton a napi világranglista elején tanyáztam. Minap újra kipróbáltam, és különösebb izzadság nélkül mentem a 25. szintig. Hiába, biciklizni sem lehet elfelejteni.

Loops of Zen

loopofzen.jpg

Valamiért nagyon szeretem azokat a kis flashjátékokat, amikben egy rendezetlen állapotból kell rendet csinálni - ez a vonzalmam egyébként az otthoni íróasztalomon levő kupi ismeretében elég furcsa. A Loops of Zen is ilyen rendcsináló játék: adott egy (vagy több) zárt hurok vagy kunkor egy négyzethálón, de az egyes négyzetek elfordulva láthatók, a játékos dolga megfelelő pozícióba állítani ezeket. Nem tudom, melyik volt az első játék ebben a témában, de biztosan a Loops of Zen indított egy nagy klónhullámot, a legjobb csavar az volt a műfajban, amikor színkibocsátó elemekkel kellett a teljes hurkokat bevilágítani, sőt, több színt is lehetett keresztezni.

Planarity

planarity.jpg

Egy másik rendcsináló játék, ebben egy gráfot kell kibogozni a csomópontok mozgatásával úgy, hogy az élek ne keresztezzék egymást. A műfaj gyökere a ma is játszható Planarity, persze azóta kismillió változatban elérhető mobilon és böngészőben. A klónok közül az Untangle Deluxe volt a szívemnek legkedvesebb, mert az a világon elsőként én maxoltam ki.

Egyklikkesek

infectionator3.jpg

Konkrét játék helyett egy egész kategória: azok az apróságok, amikben egyetlen jól elhelyezett klikkeléssel (érintőkijelző-nyomással) teljesítjük a pályát, és a siker inkább annak kigondolásán múlik, hogy hova is klikkeljünk. Van tisztán logikai egyklikkes (például a Starshine), „majd csak lesz valami” alapon agyatlanul próbálkozós (például ez), és vicces fertőzős, amiben azért kicsit gondolkodni is kell. Egyik sem maradandó, de agyi funkciók kikapcsolásának nagyon jók.

Deadly Rooms of Death

drod.jpg

A végére egy csemege, amit valamiért nem sokan ismernek: A DROD (A halál halálos termei) régi bútordarab, fejlesztője, Erik Hermansen 1997 óta pofozgatja. Azóta szép kommuna gyűlt köréje, vannak ingyen letölthető és fizetős válzotatai, folytatásai, de böngészőben is kipróbálható. Látszólag bonyolult, de valójában ez is nagyon egyszerű szabályok mentén épül fel: főhősünk egy lovag, akivel minden körben vagy lépünk egyet egy négyzetháló alapú labirintusban, vagy fordulunk egyet. Ennyi. Minden más a pályaelemekből adódik: ajtók, kapcsolók, csapdák és persze szörnyek nehezítik meg dolgunkat. Többféle szörny van, és mindegyik máshogy viselkedik, ez igen feldobja a játékot, és rengeteg lehetőséget ad, amivel a pályakészítők éltek is. Mindegyik teremnek van megoldása, de sokszor nagyon nehéz rájönni, Hermansen mama bizonyára igen sűrűn csuklik. Ötperces szórakozásokra is simán alkalmas cucc („csak ezt a termet megcsinálom”), de hónapokra is előtte lehet ragadni. Én 2005 táján kattantam rá nagyon, amikor már eléggé kifelé állt a szekerem rúdja az akkori munkahelyemről, vagy fél évig toltam, és nagyon csodálkoztam, hogy nem rúgtak ki. Aztán persze végül mégis kirúgtak.

68 komment

Címkék: függőség toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr975867918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brekicc 2014.03.18. 17:42:46

Azért a Sokoban, meg a Supaplex még hozzájöhet a listához. :)

Adani 2014.03.18. 18:13:23

A Snake 2000-2002 között mikor kb. az volt a trendi, hogy a telefon ott kezdődik, hogy Nokia és hirtelen mindenkinek lett mobilja, na akkor ment a Snake őrület, ki mennyi pontot tud csinálni vele, nekem is sikerült a 2008-as csúcsot elérni többször is a legelső Snake verzióban. Egyébként ez volt az első mobilos játék tudtommal 1997 körül a Nokiánál raktak először játékot a telefonokra. A legenda szerint egy sok szabadidővel rendelkező programozó mérnök dobta össze unalmában beletette a fejlesztői verzióba, a főnökének is bemutatta, aki jól lebaszta, hogy ugyan már, a mobiltelefon nem kisiskolás gyerekek játékszere, hanem komoly megfontolt üzletemberek munkaeszköze, ugyan ki használná kvarcjátéknak. Pár nappal később ugyanez a főnök valami unalmas cégértekezleten unatkozott és az asztal alatt Snakezett a mobillal, utána rögtön el is fogadta a javaslatot, hogy játékokat kell a mobilokra rakni.

@Brekicc:

Supaplex tényleg, nosztalgikus élmény azért is, mert a legelső játék, amit meg tudtam egyedül crackelni magamtól rájőve, hogy kell a megcsinálhatatlan(nak tűnő) pályákon átlépni, ha már az engedélyezett skippeléseket elhasználtad). Vmi CFG fájlban tárolta azt ,hogy hány pályát csináltál meg sorban, és megcsináltaknál 01-es hex kód volt, a többinél 00.

A Sokobannal sokat nem játszottam az inkább anyámnak volt ráfüggős játék, az eredeti okádék grafikás CGA verzió.

Tetrisem persze nekem is volt anno nyomtam is rendesen vele.

De pl. sok kollégánál látom, hogy Pasziánszra és a Fekete özvegyre is rá lehet függni, szerintem ez a két legnépszerűbb Windows játék.

Régen ott volt még az Ész-Kerék is, amolyan azért is legyőzöm a gépet a legmagasabb szintig, de csak akkor sikerült ha volt kódtáblázatod hozzá, mert a végén már két betűből megfejtette ha hozzá került.

flea 2014.03.18. 18:36:06

Részemről:

Tetris, Loops of Zen, Planarity, DROD bármikor.

Snake/Tron esetleg.

"Rakj egymás mellé három bigyót" kategóriás versenyzők meg egyklikkesek többnyire még súlyozott dögunalom esetén sem.

És igen, a Sokoban és megszámlálhatatlan klónja biztos, hogy csak tévedésből hiányzik a listáról.

K0vasz 2014.03.18. 19:59:19

hát én ezekből csak a "gyémántosra" vagyok rákattanva, de arra nagyon :) ha véletlenül felkerül egy ilyen a telóra, akkor onnantól kezdve nincs megállás, gyk. bármeddig képes vagyok nyomkodni (illetve addig, amíg nem jön vmi olyan rész, h fizetsz v. vársz, mert akkor inkább várok és leteszem :) )

Zizzencs42 2014.03.18. 20:15:52

Számomra az eddig említettek mellett még megemlítendő a Quadra nevű csoda:

code.google.com/p/quadra/

Ez egy multiplayer Tetris játék, pár csavarral:

- az eredeti tetrisben nem működött a gravitáció, előfordulhattak olyan esetek, amikor egy lyuk fölött lebegtek elemek - a quadrában ilyen nincs, amit nem tart semmi, az leesik, amíg meg nem tartja valaki

- ebből következően 4-nél több sort is ki lehet rakni, pl. úgy, hogy építesz az egyik oldalon egy hosszú, egységnyi széles rést, azt lefeded egy vízszintes elemmel, majd afölé függőlegesen állított egyeneseket teszel, végül eltünteted a vízszintes "tartóelemet" - az egyenesek beesnek a megnyílt lyukba, ezzel 4-nél több sort kirakva

- a multiplayer pedig azt jelenti, hogy ha kiraksz N darab sort, akkor N-1 db enyhén hiányos sort a többi játékos kap nehezítésként a játéktér alja felől betolva

Fénykoromban 6-8 whiskey meg hasonló mennyiségű sör után sem tudtak megszorongatni a józan emberek a játékban, kb. 200 darab tetris-elemet raktam le percenként (igen, másodpercenként 3-4 darabot :-D) és "túl sok" órát öltem bele ebbe a játékba. De már nem, bár most letöltöm és ha találok ellenfelet, akkor azt hiszem tolom egy kicsit...

Gameplay video:

www.youtube.com/watch?v=Q87VK8UCLzk

(nem gyorsított felvétel)

Celtic 2014.03.18. 20:31:21

Erdekes ez az elso. Bejott Simicska, utana a Viki, vegul meg Tomjen Zsolti - es mindegyik paratlan :(
A KDNP-s arc feltunesenel mar tudtam, mindjart bukta :(

nyauuuuu 2014.03.18. 21:10:08

Gyak. mindegyik megvolt hosszabb-rövidebb ideig, amiből le kellett vonnom a tanulságot, hogy függő személyiség vagyok. Mostanság folyton Szókeresőzöm, ez már tart kb. egy éve, rettentően addiktív cucc az is, hogy a fene vinné el.

béla a görög (törölt) 2014.03.18. 21:36:00

hááát.
nekem ilyen nyomkodós cuccaim nem voltak (ahogy a 'saját' videó is kimarad az életemből) - de ha már ilyen a 'merítés'...
Nálam kezdetben vala a vangard/tank battle(?) /ahol a vektorgrafika mételye megfertőzött/ - még a COCOM listán és a rendszerváltáson innen avagy túl (ilyen pénzdobálós szutykok 1-2 joystick-al).
Aztán vala c64-es játékok /mondjuk emeljük ki az aztec challenge-et, pipeline és forbidden forestet/
Aztán vala a tetris és civilization.
Aztán immunis lettem.
Ma időnként vessetek és köpdössetek - illusion games :) ha mondd valakinek valamit. (naná, majd fogom az életemet túlbonyolítani :D)
ja még moorhuhn meg aknakereső és passziánsz. (végül is addiktív játékot akartál)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.03.18. 21:51:20

A Zuma helyett Aqua Pearls. Ugyanaz, csak édes kísérő grafikája van. A feleségem nem valami nagy gamer, de egy időben erre, aztán a Columns nevű Tetris-klónra, most meg a Candy Crushra van csontig rácuppanva.

Nekem agylemosónak még mindig bejön a legközönségesebb madzsong (Kyodai). De van, amikor sokkal durvábbra tapad az ember addiktíve: Tie Fighter, egy időben még azzal is álmodtam; The Incredible Machine (80 pálya egyhuzamban); Sherlock (évekig, "büntetésből" kellett még egy feladvány, ha nem fértem be a tíz perces önlimitbe), de szerintem az Aknakereső is elég munkaerő-elszívó hatású. Mint nagyon hajdan a David's Midnight Magic nevű, ritka jól behangolt flipper. Láttam az ELTE SZK-ban, ahogy munkaidő után este 10-ig ott izzították a C64-eseket, és valami hihetetlen pontszámokat csináltak.

Felidéznék egy igen emlékezetes kis írást: iddqd.blog.hu/2012/03/08/jatek_kozben_meghalt_orakig_nem_vettek_eszre_18

mrs.starkey 2014.03.18. 21:59:19

én most nyomom a 2048-at (meg a candy crusht, de azt ki nem :D), de nagy behúzósom volt a Mystery of Time and Space, azaz a MOTAS nevű kijutós játék :)

mocor2 2014.03.18. 22:12:09

A világ egyik legjobb játéka. Everett Kaser: Sherlock. Algoritmikus 65535 pálya, 140Kb, DOS. Aki nem ismeri, bajban van, vagy lesz. :)
www.youtube.com/watch?v=bnRuE3ilO3k

bioLarzen 2014.03.18. 22:32:20

@mocor2: Minden szavad igaz. Évekig napi stzinten nyomtam a Sherlockot. Megunhatatlan.

mocor2 2014.03.18. 23:13:34

@bioLarzen: mikor hulla fáradt vagy úgy hajnali három felé, akkor lehet óriásit fejlődni ha lenyomsz pár pályát :)
És természetesen NO hint, ha pedig elrontottam, simán restart. Mellesleg a kevés unisex játékok egyike.

Bobby Newmark 2014.03.18. 23:24:43

A Supaplex az igazából Boulder Dash, C64.

toto92 2014.03.18. 23:29:42

Zuma *.* Basszus Stöki, holnap 2 ZH-m is lesz, merénylet ez ellenem :D

bioLarzen 2014.03.18. 23:55:10

@mocor2: Nyilván - hints are for losers :)

bioLarzen 2014.03.18. 23:55:53

@mocor2: Ja, és az is királyság volt benne, hogy szabadon át lehetett rajzolni a képeket. Olyanokat alkottunk üres óráinkban...

IIIIIOIIIII 2014.03.18. 23:58:32

Tetris-gép, az igen. Wcpapír-wckefe-Tetris szentháromság a kávé-cigi kombó után, szombat reggel nyugisan, ráérősen...

xxylon 2014.03.19. 00:05:23

2048 valami kulonosen brutalisan addiktiv.

mocor2 2014.03.19. 00:23:00

@bioLarzen: ja, mondjuk én az eredeti készletet antialiasoltam ki szürke árnyalatokkal.

Egyébként volt még egy klotski nevű gém is, azt is nyomtuk egy időben.
Amigán meg ott volt a gravity force és rasterbike, természetesen párosban.

Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere 2014.03.19. 00:37:54

a legtöbb megvolt ezek közül, de hiányolom az előttem szólókkal együtt a sherlok-ot, meg a különböző tower defense játékokat, na meg természetesen a destroy the castle-t, mint az angry birds-ek ősét

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.03.19. 00:39:12

@mocor2: A Sherlockban engem idegesített a sok hülye rajz, én csináltam magamnak egy diszkréten minimalista készletet az ábécé 26 betűjéből és a tíz számjegyből. Szerencse, hogy pont ennyien vannak. :-)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.03.19. 00:40:34

@Józsi bácsi, a frappáns visszavágások nagymestere: Kezdetben minden jó játék addiktív. Amelyik nem, az nem jó játék. :-D

Hokunda 2014.03.19. 01:26:28

Ugye csak véletlenül maradt ki az Atomix?
Nagyon sok klón jött utána, ahol ugyan az volt a lényeg, a mozgatott elem csak az akadálynál áll meg.
Szerintem a társasjáték adaptációk is nagyon jók, mint a memória, unblock car, battleship, aknakereső.
C64-en volt nagy kedvencem az Eliminator. Egy űrhajóval mész egy mozgó pálya felett, ahol ki kell kerülni az akadályokat, időnként lőni kell egyet előre. Korát meghaladóan a pálya 3D, ami igen sok kombinációs lehetőséget ad. Alapvetően a shoot'em up kategóriába tartozik.
A shoot'em up játékok voltak rendkívül divatosak annak idején. Talán a space invaders tekinthető a kategória ősének. Bonyolultnak azokat sem nevezném.
Ott van még a breakout, mint ősi játék a tetrisz mellett, ahol el kell találni a kockákat a pattogó labdával. Rengeteg klónt megélt. Egyik kedvenc klónom a curve ball volt.
Szintén nagy klasszikus a pinball és klónjai.
Ez már bonyolultabb kategória, de azt hiszem a prince of persia-ra is sokan emlékeznek.
Az Angry Birdsöt én is jogosnak érzem megemlíteni.

blarke 2014.03.19. 01:41:45

Bloons Tower Defense (nyilvan a TD orulet nem olyan regi dolog, a BTD meg plane :-)). Toltam 2.-3.-4.-5. reszt bongeszoben, BTD5-ot dobozos es mobil verzioban is megvettem. Utobbirol annyit, hogy telefoncsere, -szerviz, gyari beallitasok visszaallitasa miatt 3x buktam minden elert badge-em es in-game currencym, megis mindig ujrakezdtem.

Volt ev, amikor baratnommel egymast oltuk, hogy ki hasznalhatja az erosebb gepet (ez mondjuk egy vicc, de flashben siman megfektetett barmit 2GB RAM alatt magasabb palyakon), mert a daily challenge-et mindkettonknek muszaj volt megcsinalni. :-)

Regi idok addiktiv jatekaibol pedig bun nem felidezni egyik 'csakmegegykort!' jatekot sem (HoMM3, Civ), de azok mar persze joval osszetettebbek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.03.19. 02:20:45

@Hokunda: A breakout típusú játékokból nálam a csúcs a két Krakout volt. Hónapokig játszott vele az egész csapat, pedig nagyon kellett volna dolgozni. Máig a fülemben cseng az összes zenéje. PC-n talán a Strike Ball 2 ér fel hozzá.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.03.19. 02:22:35

@blarke: "bun nem felidezni egyik 'csakmegegykort!' jatekot"

Így van, pontosan, az addiktív játékoknak ez az ismertetőjele: csak még egy kört!

XD

Adani 2014.03.19. 08:38:27

@szorokin:

Pláne ha tudod hogy kell cheatelni úgy, hogy a jobb felső sarokban piros pixel jelzi hol az akna. Anno középiskolában a számtech tanár mondta, hogy egy ötös jár annak, aki kirakja mester szinten. Meglett az ötös, az említett módszerrel.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.19. 09:03:32

Nagyszerű poszt! Van pár nosztalgia játék is. Meg ugye a most igencsak népszerű 2048. (a politikusos verzióért külön köszönet!)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.03.19. 09:04:40

A Micro Hexagon -t ajánlom, c64-en órákat tudok üvöltve káromkodva játszani vele :D

www.youtube.com/watch?v=-HZS0_RW3cg

Illetve a C64anabalt ami az amit a neve sejtet :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.03.19. 09:05:05

a diamond mine-t magyarok csinálták ám.

jajj, a drod nagyon is sokáig megvolt. rebdszeresen volt után álmon, hogy metlachi-csempén kivont karddal irtom a csótányokat.

a zuma meg a puzz loop klónja volt, de azzal senki nem játszott anno.

plusz:
-elastomania/action supercross
-egy hexagonokat átszínező területfoglalós kis fél megás valami, nem emlékszem a nevére
-eufloria
-zen bound 2

a 9999999 in 1 tetriszt amúgy mindenki budiban használta?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2014.03.19. 09:25:43

@manson karcsi: Wow, és melyik csapat csinálta?

(Elastomania, tényleg!)

KeDaiyun · http://kdyshanghai.blog.hu 2014.03.19. 10:21:54

@manson karcsi: a hexagonos nekem is nagy kedvencem. Ha ugyanarra gondolunk, akkor meglepő módon Hexxagon a címe. Az első részben rubinok vannak, a másodikban meg egy zöld trutyi.
Tetris? Régi osztálykirándulások emléke...:)

nemecsek ernő áruló 2014.03.19. 10:27:13

@Brekicc: Fúúúú, SokoBan-ra anno az egész család ráfüggött anyámmal apámmal együtt közös munkában próbáltuk kimaxolni a C64-es verzióját. :)

Bobby Newmark 2014.03.19. 10:28:48

@xxylon: Már akinek. Ha eltöltöttem vele egy percet, akkor már sokat mondok.

greffi 2014.03.19. 10:49:33

@prokee: biza, +1! :) bár igazából majd akkor, ha már nem alpha verzió lesz, hanem teljesen kész. Azért így is addiktív erősen a cucc. :)

Csillaggyermek 2014.03.19. 11:21:14

Sherlock nálam is nagy kedvenc volt. Azóta, bár nem terjedt el annyira - viszont kicsit csavar az eredetin, a honeycomb hotel-lel szoktam sokat játszani. Ezt is az everett kaser csinálta.

DROD bizony, amikor újraírták akkor még alfateszteltem is és találtam benne egy bug-ot (pun intended). Megfertőztem vele több munkatársamat is, mert a közös laptop-on, ami amúgy nagyon gyenge volt, azon vígan futott és az ikonja az asztalon virított. Meg is kerestem újra ezt.

RCH 2014.03.19. 11:29:21

Apeiron:
www.youtube.com/watch?v=WzMFrqSaHiM
Sajnos (szerencsére?) csak Mac-re készítették el. Emiatt próbáltam felkutatni valami normális Mac emulátort.

Adani 2014.03.19. 11:38:19

PC-n még a 386-os időkben volt a Hexxagon 2 játék családi függés volt a gép előtt (korai multiplayer), hogy a zöld takony vagy színes bizbasz fog győzni. De pl. tesóm mikor az első 386-os gépet megkaptam (1993 karácsony) a Fatty Bear Birtday Surprise-ra függött rá: (ez volt a macis játék)
www.youtube.com/watch?v=5UlfR8wGPyk
Akkoriban volt néha közelharc a gépért meg néha családi konfliktus, hogy húgom játszon a macissal, anyám a Sokobannal vagy én a Wolfeinstein 3D-vel vagy Prehistorikkal.

De még a C64-es korszakban a cslaádi flipperbajnokságok a David's midnight magic programmal, vagy Summer Games-el (joystick gyilkos bal-jobb rángatások).

1997-ben meg mikor megkaptam karácsonya az Imperium Galactica első részét hónapokig csak azzal játszottam, még éjszakába nyúlóan is titokban (este 10-kor kötelező villanyoltás mert másnap suli 11 évesen, de naná, hogy mikor mindenki aludt már kisunnyogtam párszor IG-zni).

kakukk11 2014.03.19. 11:43:42

Első PC-met mikor megkaptam, nem nagyon voltak rá játékaim, be kellett érnem a gorilla.bas és nibles.bas -al(Az utóbbi a snake). Dos 5.0-ban ezek voltak a default játékok, quickbasic-ben voltak írva, és természetesen onnan is kellett futtatni őket, mert nem volt belőle executeable. Mennyit nyomtam ezeket a xarokat, te jó ég. A gorilla.bas meg multiplayeres volt, mert lehetett nem gép ellen is játszani, hanem haverokkal(persze nem hálóban, mert ez egy körökre osztott banándobáló játék) .

flea 2014.03.19. 11:53:23

Ezt a Sherlockot annyian mondjátok, hogy most kipróbáltam. Jópofa, de az összes Conceptis puzzle kényszeres kitolása után nem mutat semmi újat, úgyhogy megkönnyebbülten jelentem, nem fogok rákattanni. :)

SimonGábor 2014.03.19. 11:57:04

@RCH: ez a centipede, amivel plus 4-en is játszottam :D

Adani 2014.03.19. 12:13:49

A másik a Prince of Persia volt, az első részt sosem sikerült cheat nélkül végigvinni, kevés volt az a 60perc, a kettőt többször is sikerült.

flea 2014.03.19. 14:21:41

@Adani: vicces, én a PoP 1-et bármikor végigviszem 50 perc alatt, a 2 viszont nem megy :)

korporál jolán 2014.03.19. 15:50:19

A fentebb említetteken túl még, amelyekkel rengeteg időt eltöltöttem: Warblade, Pinball Fantasies, Wolfenstein 3D, Doom1-2. C64-en sok logikai játék, pl. Neuronics, Clik-Clak, Atomix.

Adani 2014.03.19. 16:33:32

@korporál jolán:

Pinball Fantasiases, bakker és tényleg, mennyit nyomtam vele, a Million dollar és a Party Land volt a kedvenc pályám.

A másik kedvenc az Epic Pinball volt ott is az Enigma pálya, végig vinni sosem sikerült, csak a Youtube-on láttam videókat róla évtizeddel később.

bioLarzen 2014.03.19. 17:34:21

@mocor2: Ez a Klotski ismerősen hangzott, de nem ugrott be, utána kellett néznem. Naná, hogy ismertem :)

A Sherlocknál emlékszem, úgy kezdtük az ábrákkal való játszadozást, hogy volt, ugyebár, a gyümölcs-sor (alma, banán, eper, körte, narancs, meggy) - és ott átrajzolgattuk az almát félig lerágottra, a banánt félig hámozottra, stb... Aztán rákaptunk, és átrajzoltunk mindent :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.03.19. 18:05:57

@Stöki: pdamill, és szerintem sosem nevezték át bejeweledre, mert azt a popcapnek csinálta kapalka. a pda-s verzió meg jewel master néven volt a gamebox classics csomagban. csak mert nekem is megvolt a pocketloox-on, és bosszankodtam, hogy 480×640-ben szarul mutat a 240×320-ra tervezett grafika.

a hexagonális játéknak filler a neve, és innen lehet szedni: vikulin.ru/filler/filler.zip

volt még néhány egyszerű játék:
-guldkorn
-hardwood solitaire 3
-gomoku++
-mddclone
-nethack
-egy gyors csapatás a brutalián
-plasma pong
-pontifex1-2/bridge builder
-wetris
-enigma (az oxyd ingyenes változata)
-carcassonne

korporál jolán biztos privát anderzon felesége. ;)

Adani 2014.03.19. 19:19:57

A Pipe Dream se volt semmi, az még a tv-ben is ment Csörület néven

Tojásos Nokedli Fejes Salátával 2014.03.20. 09:49:47

Mármost ennél nincs tovább:
armorgames.com/play/12141/kingdom-rush
Vicces, izgalmas, szuperaddiktív :)
Külön pont annak aki minden idézetet felismer amit az egységek benyögnek, az utolsó pályát pedig lehetetlen megnyerni... OK van akinek nem de nekem igen :)

DrBala 2014.03.20. 15:27:04

Szerintem Stöki ezzel a cikkel azt akarta elérni, hogy mást is kirúgjanak.
Az elsőnél (2048) nagyon leakadtam, de a Planetary is eléggé idő rabló.

Szóval kabbe' Stöki :)

DrBala 2014.03.20. 15:56:11

Stöki: Viszont tegnap szerepjátékon beleszaladtam egy D&D modulba amit te írtál még sokadmagaddal együtt. Asszem BePe is benne volt, meg még sokan mások. Elég vaskos volt, majd elkérem, ha érdekel és elküldöm.

Bobby Newmark 2014.03.21. 10:17:03

@flea: A 2 _sokkal_ nehezebb, igazi szemétparaszt.

Bobby Newmark 2014.03.21. 10:19:38

@Tojásos Nokedli Fejes Salátával: Prémiummal nem két embert hoz le a skill, hanem hármat. Hirtelen megoldhatóvá válik a feladat.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2014.03.23. 21:23:33

A MiniMetro (egy kommenter már említette) a csúcs az utóbbi időkben. Am. engem elég hosszan le tudnak ragasztani az Arkanoid típusú falbontók, meg a mostanság menő idle clickerek (Idle Mine, Cookie Clicker, CivClicker, etc.)

Pistman 2014.03.28. 15:41:51

ide jöhetne még a falbontós Krakout, a Clanbomber (ami Bomberman de Clanbomber inkább :D ) az aknakereső, az Asteroids és az a golyós játék aminek nem tudom a nevét, de piros-fehér és pattog a falon és be kell zárni

madbalee 2014.04.01. 13:57:23

@flea: jaja en is a Prince 1-et vegignyomtam siman, mig a P2-t nem hiszem, hogy vegig tudtam tolni.
süti beállítások módosítása