HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Heti retro: Régi Batman-játékok

2013.11.10. 22:20 Stöki

Nemrég jelent meg az Arkham Origins, ennek apropóján emlékezzünk meg három régi Batman-játékról. Ezek külön-külön talán nem érnének Heti retrót, de együtt igen. És ez az alibiposzt (mert lesz benne némi reciklátum is egy régi gurus cikemből) nekem is jó alkalom, hogy megtaláljam az utat a régi kerékvágásba, jövő héttől vége a hiátusnak, újra normál üzletmenet, posztok, szavazás, miegymás.

caped.png

Az első említésre méltó Batman-játékról már volt szó a Head Over Heelsnél. Jon Ritman programozó és Bernie Drummond grafikus készítette 1986-ban Spectrumra, de kellett hozzá az Ultimate (a későbbi Rare) fejlesztőcsapat játéka, a Knight Lore is. Ez a játék teremtette meg ugyanis az izometrikus, egyszerű pályaelemekből felépülő kalandjátékok műfaját, ami elég népszerű volt, még az amigás Cadaverben is felismerhetjük az alapjait. Ritmannek is nagyon tetszett a Knight Lore, ezért elhatározta, hogy lemásolja (ami nem volt tőle idegen, első játékai is klónok voltak). Ritman akkor már az Oceannak dolgozott, ami a nyolcvanas évek egyik legmenőbb fejlesztő/kiadó stúdiója volt, és ilyen háttérrel könnyű volt megszerezni a készülő játékhoz egy sikeres brandet - ez volt a Batman. És a készülő játék címe is ez lett.

Sok akció nem volt a programban - főleg kikerülni, átugrálni kellett az ellenfeleket, illetve logikai feladatokat megoldani, okos tárgyhasználattal továbbjutni, ilyesmi -, de ennek ellenére elég népszerű játék volt ez Spectrumon. (Érdekesség, hogy a Batman képregények jogait kézben tartó DC egy helyen beleszólt a fejlesztésbe, az erőt adó denevérember-pirulát kivetették a játékból mondván, Batman nem él holmi gyanús gyógyszerekkel.) Ritman a játék készülésekor már gondolkozott azon, hogy milyen jó lenne a főhős mellé egy Robin, és ketten összedolgozva még bonyolultabb fejtörőket is megoldhatnának - ebből az ötletből lett végül a Head Over Heels, ami a Batman motorjával készült, de minden tekintetben felülmúlta elődjét.

Emlékezetes Batman-játék volt még az 1988-as Batman: The Caped Crusader is, ami valószínűleg a Commodore Világon felnőtt generációnak még szebb emlék, hiszen ez szerepelt a második CoV borítóján (enyhítve a sokkot, amit az első szám görbelábú nindzsája okozott). Ez nem sokkal az első Burton-film előtt jelent meg, 1988-ban, de látványvilágában inkább a képregényeket, sőt egyes platformokon (például C64-en) a bájosan gagyi Batman-tévésorozatot idézte.

Minimális akcióelemekkel tűzdelt, vérbeli tárgygyűjtögetős kalandjáték volt, két epizódra bontva, és mindkettő egy-egy Batman-képregénysztorit dolgozott fel. Az egyik epizód (Bird in the hand) főgonosza Pingvin volt, a másiké (A fete worse than dead) Joker, de mindkettő ugyanazokra az alapokra épült. Az új helyszínek képregényes képkockákra emlékeztető keretekben jelentek meg, amiben egy kicsit tömzsi, de jól animált Batman iparkodott a 8 bites platformokon. Ezt a játékot is az Ocean adta ki, mert a cég nem csak egy játékra szerezte meg a Batman-jogokat. Saját fejlesztés volt, alkotói nem hagytak mély nyomot a játéktörténelemben, de azért említsük meg őket: Jonathan M. Smith és Charles Davies. C64-től pc-ig az összes akkori fontos platformon játszhattunk ezzel a programmal.

Akárcsak a Batman: The Movie-val, ami az első igazi filmátirat volt. Két 21 éves hallgató, Zach Townsend és Andrew Sleigh dobta össze az Oceannek 1989-ben, rohammunkában, hogy a filmmel egyidőben megjelenhessen. A filmes konverzióknak akkoriban nagyobb presztízsük volt, mint ma, és az Oceannél elég profin csinálták, hogy aránylag rövid és egyszerű, de szép játékokkal szúrják ki a játékosok szemét. A cégnek volt Rambo- és Szakasz-játéka, játékra vitték az Aki megölte Al Caponét című filmet is, és a Batman: The Movie szépen illeszkedett ebbe a sorba.

A programnak öt pályája volt, ebből kettő mászkálós-verekedős, kettőben a batmobilt, illetve a batrepülőt irányítva kellett Gotham utcáin manőverezni, az ötödik pedig egy pofátlanul primitív mastermind-variáns volt. Ahogy ezek egymás után következtek, a játékosnak az volt a benyomása, hogy valami elképesztő változatos játékmenetet kap, és tényleg olyan, mintha a filmet játszaná végig (persze erre még ráerősítettek az átvezető képekben, animációkban visszaköszönő, a filmből ismerős jelenetek). A játék hét platformon jelent meg, és az Ocean mindenhol az elérhető legjobb grafikával prezentálta a játékot – például míg a C64-es változatban kétdimenziós nézetben, oldalról láttuk a járműves részeket, addig az Amiga-tulajdonosok igazi autóversenyes nézetben vezethették a batmobilt.

Az Oceannak ez volt az utolsó Batman-játéka, és a következő években egyre gyengébb átiratok jelentek meg a brandhez (bár állítólag a SNES-es Batman Returns nem volt olyan rossz, és persze a későbbi Lego Batman is cuki volt). Aztán pár éve az Arkham Asylum (Joker szerepében Mark Hamill) és az Arkham City hozott olyan nívót, mint a filmekben a Batman: Kezdődik! és A sötét lovag. A mostani Arkham Origins... hát az meg olyan lett, mint filmben A sötét lovag: Felemelkedés. :)

Aki a fentiek közül valamelyikkel játszani szeretne, annak leginkább a Ritman-féle Batman remake-jét ajánlom, egészen kiváló lett, akárcsak a Head Over Heels-remake.

29 komment

Címkék: retro batman ocean heti retro jatek

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr655601032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2013.11.10. 22:35:20

És a hirdetés a poszt alatt: BAO :D

zyrobs 2013.11.10. 23:14:20

Megadrive-on az Adventures of Batman & Robin azért nem volt annyira felejtős. Elég sok helyen csúcsra járatta a gépet.

zaza42 2013.11.11. 00:11:45

A jó kis c64-es the movie kimaradt; pótolom: www.youtube.com/watch?v=jfAOp43OUVo

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2013.11.11. 04:56:27

@zaza42: Nem maradt ki, ez a harmadik a posztban, csak amigás videót tettem be.

nemecsek ernő áruló 2013.11.11. 06:10:02

Most, hogy az ősrégi kontrolleremet sikerült X360ce-vel működésre bírni, éjjel-nappal Arkhamban vagyok. :D
Erre jövök kicsit kikapcsolódni ide, és mit látok, na kössz szépen! :DDDD

algi 2013.11.11. 06:59:24

A spectrumos Batman az egyik legszebb játék volt a maga idejében, amivel játszottam. Olyan sokszor töltöttem be, hogy már fejből tudtam a magnószalag dallamát.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.11.11. 08:49:11

nekem ez tetszett: www.youtube.com/watch?v=9V0KslJEyLc
az a jóféle opl2-es pittyegés! inkább volt kalandjáték, mint akciós-mászkálós hülyeség.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.11.11. 09:41:26

Ó, a csodás Kodreán-féle CoV borítók...!
Külön kiemelendő a masni Batman álla alatt, mint figyelmes apró részlet.

Zozosoft 2013.11.11. 10:25:28

"e ennek ellenére elég népszerű játék volt ez Spectrumon"
Meg Enterprise-on!
www.youtube.com/watch?v=B4EQrZSQJEg

Joga 2013.11.11. 14:31:47

Abba a szegény görbelábú ninjába miért kell mindig újra és újra belerúgni? :D

zaza42 2013.11.11. 14:44:50

@Stöki: Nem akarok én belédkötni, de...
"A jó kis _c64-es_ the movie kimaradt"
vs.
"Nem maradt ki, ez a harmadik a posztban, csak _amigás_ videót tettem be."

Én is ráklikkeltem, ezért kerestem meg a c64-es the movie-t (mert jobb a zenéje ;).

load error 2013.11.11. 17:50:56

A cikk apropója talán az lehet, hogy a Humble Bundle keretében éppen most kapható az Arkham trilógia két korábbi darabja.
Amikor jótékony adakozás címén a Steam hiperakciós árai is méregdrágának tűnnek. (A derék adakozók átlagosan 4 és fél dolcsiért visznek négy vagy hat játékot.:)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.11.11. 18:37:39

@load error: erről is lehetne írni egy cikket, hogy szociológiailag a gyűjtők biteket vásárolnak impulzíven, amivel rosszabb esetben sosem fognak játszani (de olyan olcsó!), viszont jól mutat a virtuális polcon.
a steam akciók és a humblebundlék az ilyenekre vannak kihegyezve. megveszed, mert nem kell, de később jól jöhet. japersze.

algi 2013.11.11. 18:40:20

@manson karcsi: Szerinted a Batman: Arkhamok, meg a War in the North olyan játékok, amivel sosem fognak játszani? Múltkor a Dead Space 3 is benne volt.

Savior 2013.11.11. 18:41:09

@Yarner: tényleg, ez eddig fel se tűnt! Zseniális. :)
@load error: ezt én sosem értettem. Főleg tőlünk nyugatra élőknek nem lenne olyan nehéz kicsit jobban kinyitni a pénztárcájukat (sőt, nem is kéne, mert alapból több pénz van benne...). Sőt, gyanúm, hogy az a 4 négy és fél dollár is kisebb lenne, ha nem lennének az extra játékok.

algi 2013.11.11. 19:09:11

@Savior: @load error: Most tényleg a világ legjobb dolgát is le lehet fikázni? Nincs olyan minden fél számára előnyös konstrukció, amit ne lehetne megdobálni sárral, mi?

A Humble Bundle dollármilliókat juttat úgy a rászorulóknak, hogy az is vehet A-kategóriás játékot (pl. én), aki nem engedheti meg magának, hogy 10-20 ezer forintokat költsön játékra.

Akkor sosem találtam volna játékpartnert se Dead Space 3-hoz, se War in the North-hoz, ha minden játékosnak teljes árat kell fizetni érte (értsd: ha kb. 10 e Ft a játék ára, akkor 20-30 e Ft-ot fizetünk összesen a teljes élményért).

Jól jár a játékos, mert olcsón jut a játékhoz. Ha teljes árat kéne fizetnie, akkor fából vaskarika az egész. Jól járnak a rászorulók, mert így milliókhoz jutnak a segélyszervezetek. És jól járnak a kiadók, meg a fejlesztők, mert a kifutóban levő játékaikat hirtelen felfuttathatják (pl. egy újabb epizód kiadása előtt, lásd X-sorozat).

Sanosuke 2013.11.11. 20:01:29

még amikor igazi kis faszkalap voltam akkor az 576 boltban megvettük a batman the moviet c64-re, nagyon büszke voltam magamra :)
ha jól emlékezem pont egy ezres volt :)
talán az volt az első eredeti játékom ?

BobaFett 2013.11.11. 20:23:18

@algi:
Tölem aztán nem. Az az első, hogy átállítom a pénz szétosztását 60% fejlesztők, 40% humble tip-re.
Ugyanis ezek mindig olyan alapítványokat pénzelnek, amiből magyar, de inkább európai ember sosem kap egy fillért se. Akkor meg inkább a fenti két csoport járjon jól !

Savior 2013.11.11. 22:51:07

@algi: Nem mondtam (de szerintem más sem), hogy teljes árat kéne fizetni a játékokért: egyrészt főleg az AAA listásak ára elképesztően magas, másrészt én sem annyit fizetek értük. DE. Ahhoz, hogy egy játékért még egy nyomorult dollárt se fizessen valaki, már igencsak kell pofa. Pedig az általad írt 10-20k-hoz képest már az is 98-99%-os engedmény...

@BobaFett: Én az EFF-nek szoktam juttatni, mert ők sokat tettek a szabad internethasználatért: lásd pl. SOPA.

Savior 2013.11.11. 22:53:11

@algi: De hogy témánál maradjunk: megnyílt a The Humble Store! www.humblebundle.com/store

B-Bird 2013.11.12. 11:54:37

Akkor ez most nem is Batman játékok cikk, hanem Ocean által kiadott Batman játékok cikk? :-)

Csak mert úgy emlékszem, hogy a Returns annak idején agyon volt dicsérve.

Platoon játék megvolt DOS alatt, szörnyű volt. Brr...

www.mobygames.com/game/dos/platoon/screenshots

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.11.12. 17:59:36

@B-Bird: erről is lehetne írni egy cikket, hogy a mobygames hogy elment fosba, ;)

B-Bird 2013.11.12. 20:58:00

@manson karcsi: ne is mond, nem is értem mi járt a fejükben, amikor újra tervezték az egészet. Kedvencem az volt, hogy hetekig csak homokóra volt a screenshotok helyén.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2013.11.12. 22:42:30

@B-Bird: a top contributorok is bojkottálták a húzást: www.mobygames.com/stats/contributors
némi insider infó a profiljukban.

Karvaly 2013.11.15. 15:18:59

Jó volt ezt így pont a Humblés akció idején lehozni :)
Az első Batmannel rengeteget játszottam az Enterprise-on, amit szerencsére arra a platformra írtak, így sokkal szebb volt, mint az eredeti. (négyszínű módra írták, tehát nem volt color crash, helyenként a keretre is rajzoltak az eredeti 256x192-es felbontás helyett...) Volt olyan, hogy a szüleim távollétében ráraktam a szines tévére, szerencsére nem vették észre :)
A figurák nagyon jól meg voltak rajzolva, nekem ez a játék minőségi ugrást jelentett akkor (az ál-3d-s mozgó figurák csak nekem juttatták eszembe az Amiga Ball Demo-t?). (a Batman volt az egyik játék, amiről akkor úgy gondoltam, hogy megújította a 'mászkálós játékokat' (az Ultimate-es elődeit nem ismertem:). A másik a Finders Keepers volt)
A Caped crusaderek is megvoltak, tetszetős, bár sok újat nem hoztak.
A Batman the movie-t meg jó, hogy csak most láttam, még az Amiga verzió is eléggé összecsapottnak tűnik (persze a cikkben is leírt okok miatt), pedig annak idején hatalmas hype volt körülötte, nyilván a filmre költött reklámpénzek köszöntek vissza itt is.

K0vasz 2013.11.16. 09:43:33

Uh, az első batmennel mennyit játszottam Amstradon... persze végigvinni sose sikerült, de a mai napig emlékszem az első x pályára :')

Wertzui 2013.11.21. 22:45:51

@B-Bird: Újra "tervezték"!? Ne nevettes :D

Terror Dzsoni 2013.12.12. 08:40:25

"enyhítve a sokkot, amit az első szám görbelábú nindzsája okozott"

Enyhítve ám a lópikulát, fokozva!!!! :D
süti beállítások módosítása