HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Megint süllyed a Sega hajója

2012.04.06. 10:45 .wilson

Nem friss hír, de annál érdekesebb: nagy bajban a Sega. A rolót ugyan nem húzzák le, de a negyedévet nem nyereséggel, hanem súlyos, 7 milliárd jenes (majdnem húszmilliárd forintos) veszteséggel zárják. Ízlelgessük kicsit ezt a számot és közben gondolkozzunk el azon, hogy 1. Miért nem a mi zsebünkben van ez az összeg, 2. Hogy lehet eltapsikolni ennyi pénzt úgy, hogy közben még a vállalat is megmarad. Kockázatos és drága üzletág ez, ahol nem lehet hibázni, a Segának mégis rendre megy, több mint két évtizede - mégis talpon vannak.

Nem feltétlenül kell ahhoz aktív játékosnak vagy szakértőnek lenni, hogy az ember lássa, mi is a nagy baj a Segával, elég csak a világ leghálátlanabb sorsát, a Sonic iránti rajongást választani. A videojáték-magazinok értékelését összegző Metacritic jó kiindulópont lehet: ha 2006-tól szűrjük a Sonic játékokat, szép szórást kapunk, de a nagygépre (X360, PS3, Wii) szánt Sonic-részek valahol a 43-50 százalék közti posványos területen döglődnek, ami azt jelenti, hogy nemcsak egy, de zsinórban fél tucat rossz Sonic játékot sikerült a piacra küldeni. Olyan ez, mintha egy autógyártó évente frissítené egykor sikeres autómodelljét, de mondjuk a hibásan működő fék mellé minden változtatás után betolna még egy rossz komponenst, hogy a kezdetben rossz termékből a végére szinte használhatatlan, értéktelen hulladék váljon.

A probléma nem a peonok, a programozók, grafikusok szintjén keresendő, sokkal inkább okolható a rossz menedzsment, amely nemcsak zöld utat ad ezeknek a játékoknak, de a fontosabb mérföldkövek (mérföldkő: a fejlesztés kiemelt fontosságú állomásai, fixen rögzített dátumokkal és célokkal - olyan ütemterv ez, amely alapján a fejlesztő és a kiadó is ellenőrizheti, hogy minden elkészül és működik-e) elérésekor sem lőtték le az egész fejlesztést úgy, ahogy van.

A rossz döntések terén legalább olyan gazdag múltja van a cégnek, mint a Sonic játékok terén. Elég csak a kilencvenes évekre gondolni, amikor - pont a Sonic sorozattól megrészegülve - a vállalat ontotta magából a hardvereket, megpróbálva legyűrni a Nintendót mind az otthoni, mind a hordozható konzolok piacán. A sikert megalapozó Master System tényleg korrekt, történelmi jelentőségű gép volt, de a SNES elé beküldött Sega Mega Drive / Genesis (Európában / Amerikában más néven futott) kiadásával elindítottak egy legendás konzolháborút, amit nem fegyverekkel, hanem néha ízléstelen, de minden szempontból öntelt reklámszlogenekkel és tv spotokkal vívtak. Nehéz lenne elfelejteni a "Genesis does what Nintendon't" ("A Genesis tudja azt, amit a Ninten-nem") vagy a SNES kiadására időzített "Üdv a következő (mi) szintünkön" feliratokat. Az agresszív piacszerzés bejött, a Genesis rövid ideig a teljes amerikai piac 65 százalékát tudhatta magáénak. Aztán ahogy haladt a kor, és öregedett a hardver, a Sega nem tudott mit kezdeni a felmerülő problémákkal. Mivel a cd ekkor már tömegtermék volt, az erre épülő PlayStation pedig a küszöbön kopogtatott, a Sega elkezdte kidobálni a hardveres kiegészítőket, amiből szó szerint egy tornyot lehetett építeni a szerencsétlen gépre.

Ennél persze sokkal nagyobb probléma volt, hogy a Sega saját magát lőtte lábon, mert a 32x beharangozása után nem sokkal már a teljesen új hardverre, a Sega Saturnra hangolták a népet - így meg ki ne várt volna inkább egy kicsit, hogy a pénzéért egy vadonatúj konzolt vegyen? A hypera felülni már akkoriban se volt kifizetődő, a Sega Saturn jött, látott és... jól pofára esett. Több processzoros megoldása ugyan jócskán megelőzte a korát, viszont az ebből eredő problémájára (a nehéz és rosszul dokumentált programozói környezet) sose sikerült megoldást találni, így hiába volt erős gép, a Nintendo, illetve a mindenkit váratlanul érő Playstation-cunami mellett esélye sem volt. Nem is élt sokáig, alig három évvel később már a Sega Dreamcast követte, amely barátságos árszabásával, a polcról leemelt komponenseivel, remek programozói környezetével, a konzoltörténelmet író, felhasználóbarát 56k-s beépített modemével és online felületével bizony nagyot szólhatott volna. A Dreamcast minden idők egyik legkedveltebb gépe, de a Sega őrültségének is jó bizonyítéka, mert problémát megoldani egy valag pénz elherdálásával sosem jó ötlet.

Különösen nem akkor, mikor egy bizonyos PlayStation már kezdett kifutni, a warez pedig felfutni - a Dreamcasten a kalózkodás meglepően korán felütötte a fejét, hiszen nem kellett hozzá a gépbe nyúlni, elég volt egy úgynevezett bootloader (egy lemez, amit az indítást követően kellett a gépbe rakni, majd a betöltést követően jöhetett minden otthon írt korong), és máris boldog-boldogtalan nekivághatott a legújabb játékoknak. A problémát sikerült annyira elbagatellizálni, hogy még a gyártósort később elhagyó új Dreamcastekbe se nyúltak bele, esetleg bezárva a biztonsági rést, így előbb a nagyobb, aztán a kisebb kiadók is teljesen elpártoltak a géptől.

A Sega - zsinórban három sikertelen gép után - ekkor kivonult a konzolbizniszből és átnyergelt kizárólag szoftverkészítőnek, azt a korábban elképzelhetetlen dolgot is bevállalva, hogy PlayStationre is fejlesztettek. A vergődés ennél is nagyobb árat követelt, a Sega öt teljes évig csak veszteséget termelt - sőt, felmerült a Microsoftba való beolvadás, aztán a Sammy, a Namco, a Bandai és az Electronic Arts neve is előkerült, de egyik tárgyalás sem volt sikeres.

Két évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy végre valaki vegye a bátorságot és megmentse a Sonic-birodalmat: 2004 közepére a Sammy 1,1 milliárd dollárért többségi tulajdonosi részt vásárolt magának, létrehozva a Sega Sammy Holdingsot. Az összeolvadás mindkét félnek jól jött, a Sega a karaktereit és a játékiparban szerzett tapasztalatát hozta, a Sammy pedig a pénztárcát, amiből tovább szivároghatott a jen. Az rövid időn belül kiderült, hogy a vállalat még így se tud megállni a lábán, a nagykonzolos címek rendre buktak. 2011-ig mindig a pacsinkó részleg (egyfajta szerencsejáték), a japán nyugdíjasok első számú kikapcsolódása pótolta ki az elmaradt bevételt, de ennek vége, idén április elején a Sega hivatalosan is fellőtte a vészjelzést és lenyelte történetének második nagy keserű piruláját.

Bezárni, máshoz átköltözni ezúttal se fognak: 4,9 milliárd jent szánnak arra, hogy az egész játékfejlesztői kapacitást újraszervezzék. Olyan ez, mintha húsz év után végre felvettek volna egy könyvelőt és valakit, aki vezetett már üzleti vállalkozást - de az átszervezés is ezen elvek mentén zajlik, így a Sega a jövőben már kizárólag a népszerű és üzletileg is sikeres karaktereire, sorozatira támaszkodik, csak Sonic, Total War, Football manager és Aliens játékokat dobva a piacra.

Ennek mi, a vásárlók vagyunk a legnagyobb vesztesei, mert akármennyire is rossz volt az üzleti életben a Sega, egyetlen más kiadónak se volt bátorsága ahhoz, hogy felkarolja a Capcom veteránokból összeállt Platinum Gamest és annak lenyűgözően egyedi, különleges játékait. Az új sorozatok, karakterek, franchise-ok bevezetése a játékipar legrizikósabb, művelete, manapság már jóval több, mint 50-70 millió dollárt kell szánni egy ilyen akcióra, a mostani gazdasági helyzetben erre pedig szinte senki, még a legnagyobbak se hajlandók. Ha nincs a Sega, talán sose tudjuk meg, mennyire lehet feszes a női fenék (Bayonetta), milyen a monokróm mészárszék (MadWorld) vagy milyen az, mikor minden idők egyik legkultikusabb sorozata 180 fokos fordulatot vesz (Metal Gear Rising: Revengeance).

Nem nekrológ ez, de az biztos, hogy ez a Sega utolsó esélye, mert nincs annyi aprópénz a japán nyugdíjasok pénztárcájában, amit még pacsinkó gépekbe szórhatnának, hiszen ha az átszervezés után se tudják leállítani a szivárgást, hamarosan tényleg eljön az a kor, mikor már csak a blockbustereket gyártó megavállalatok fogják kiszolgálni a tömegpiacot. Az pedig nagyjából annyira biztató és minőségi jövőkép, mint a Sonic sorozat elmúlt 6 év során mutatott teljesítménye.

45 komment

Címkék: cégtörténet sega

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr324366993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gretzky99 2012.04.06. 11:36:31

Csak az ellenőrzést hibáztatni egy játék gondjaiért pont annyira téves elképzelés, mint bizonyos doktori disszertációknál ugyanezt tenni. Nyilván a készítők ugyanannyira tisztában voltak vele, hogy középszar, vállalhatatlan produktumot tesznek le az asztalra, még akkor is, ha konkrétan senki nem hívta fel a figyelmüket rá. Nem azt mondom, hogy nem kellett volna machetevel rendet vágni közöttük azonnal, csak azt, hogy nem lehet minden felelősséget a menedzsmentre kenni.
Ettől függetlenül sajnálom a Segát, mert nagyon sok álmatlan éjszakát okozott egy-egy játékuk. Bár valahogy a körítés, meg a hangvétel mindig inkább japános volt, mint európai. Elég nehéz volt vele azonosulni.

quiller 2012.04.06. 11:37:31

Errata:
"a Sega öt teljesen évig csak veszteséget termelt" - itt vagy sok van valamiből, vagy még valami hiányzik, vagy a kettő elegye :-)

Amúgy köszönjük az összefoglalót, jó cikk volt!

vanguard-pi 2012.04.06. 11:44:12

Nem nagyon követtem a sega körüli eseményeket. Jó volt egy összefoglalót olvasni.

A cikk tetszett, de a záró gondolat elég furcsának hangzik nekem: "... eljön az a kor, mikor már csak a blockbustereket gyártó megavállalatok fogják kiszolgálni a tömegpiacot"
Ezt úgy érted, hogy a sega lenne az utolsó mentsvár vagy ilyesmi?

moli 2012.04.06. 12:08:00

@Gretzky99: ezzel az a baj, hogy az alkalmazottat/droidot a menedzsment valogatja ossze. tehat minden feleloseg a menedzsmente - csak es kizarolag. es ezert kapnak nagy fizetest, tobbszoroset a droidoknak.

Gretzky99 2012.04.06. 12:17:34

@moli: Ezt értem, de ettől még nincsenek felmentve a készítők sem. Persze, őket a menedzsmentnek kell szapulni, nem nekünk.

2012.04.06. 12:48:22

a saturn hamarabb jelent meg, mint ami a hivatalos dátum volt. ezzel a sega meglepetést akart, vagyis nagyobb hájpot, viszont nem tájékoztatták erről az akkori néhány nagyobb boltot, így azok nem tudtak felpolcolni belőle a raktárakban, tehát hamar kifogytak és így jó sok bevétel kiesett nekik, mire megérkezett az utánpótlás. ezután a segaval megromlott a viszony és a dreamcast 99/9/9 startjánál náluk szándékosan már nem volt belőle. taklán a toys r us meg ezek az üzletek voltak akkoriban az ilyen iszonyat nagyok, most nem keresgélek utána.
a sega amúgy nem csak pofátlanságban volt nagyobb ("nintenodn't"), mert volt mögötte valami, olyan merész és újító dolgokat dobkat piacra a sok szar mellet, amivel a nintendo nem tudott (meg nem is akart - jobban is jártak) versenyezni (persze ott is remek játékok voltak, nem arról van szó)

thinkEdem 2012.04.06. 13:21:03

@Gretzky99: Ha a management azt mondja a droidnak, hogy csináljon szart, akkor az egyszerű droid vagy megcsinálja a szart, vagy kirúgják, mert nem csinálta meg a szart. Már elnézést a profanitásért.

Gretzky99 2012.04.06. 13:25:33

@thinkEdem: Tegyük fel, hogy a menedzsment nem ért a játékfejlesztéshez. Miért is értene, nem ez a dolga. A játékfejlesztő ért a játékfejlesztéshez (tudom, van néhány olyan főnök, aki csakazértis a saját baromságait erőlteti a dolgozókra, ha már ő adja a pénzt, de azért szerencsére nem ez az általános. Ha Segáéknál így van, akkor az egész hozzászólásom visszavonva). Ha pedig a fejlesztő csinálja a játékot, akkor (nagyon extrém kivételtől eltekintve) nagyon jól tudja, hogy amit csinál, az szar.
És akkor megmondja a főnöknek, aki azt mondja rá, hogy ok, akkor csinálj jót. Mondom még egyszer, ha nem mondja, akkor igazatok van. De ilyen mentalitással nem hiszem, hogy sokáig lehet főnök. Pláne fél tucat játékon keresztül.
Ha pedig a parancs, hogy csinálj jót, és mégsem sikerül, akkor az azért a fejlesztő hibája.

Bicikliző medve 2012.04.06. 14:00:11

@Gretzky99: TE nem dolgoztal meg szoftverfejleszto cegnel, ugye? :) Vagy ha igen, akkor szivesen atmennek hozzatok, ha nalatok ugy mukodik ,ahogy felvazoltad :D

Gretzky99 2012.04.06. 14:02:25

@ċsirke72: Nem, tényleg nem dolgoztam. De amúgy tényleg érdekelne, hogy működik valójában a dolog technikai része. Szóval ha te igen, akkor avass be nyugodtan =)

Bicikliző medve 2012.04.06. 14:10:28

@Gretzky99: Nalunk ugy mukodik, hogy a management hozza a donteseket mindenben. Van egy forum, ahol te kozzeteheted a vilagmegvalto otleteidet, azutan a management eldonti, hogy erdemes-e beleolni a kivant penzt es idot. Es ezen managerek nem szoktak tul komoly fejlesztoi multtal rendelkezni, szoval amirol dontenek arrol sokszor halvany fogalmuk sincs, hogy technikailag hogyan oldhato meg. Arra vannak a mernokok :)

Gretzky99 2012.04.06. 14:12:06

@ċsirke72: Erre szokta mondani egy ismerősöm: Ebből látszik, hogy a világ megérett a pusztulásra.

Bicikliző medve 2012.04.06. 14:14:56

@Gretzky99: ezt en is szoktam mondogatni :)

neuro34 2012.04.06. 14:36:24

@Gretzky99: Többnyire mondják is a fejlesztők a bánataikat, a főnök viszont nem azt mondja, hogy akkor csinálj jobbat, hanem azt, hogy lesz*arom, már nincs idő/pénz kijavítani, így marad.

Egy játék fejlesztése során a legnagyobb tétel a költségek sorában (általában) a munkabér. Plusz 2 hónap munka simán veszteségessé teheti a játékot akkor is, ha a színvonal egyébként 10%-ot emelkedik ezáltal.

Persze ez fordítva is igaz, az extra meló nyereségessé is tehet - ugyanis nagyon nem mindegy, hogy 60%-ról megyünk fel 70-re, vagy 83%-ról 93-ra, de a Sega játékok az utóbbi időben többnyire a közelében sem jártak a 80-90%-nak.

A Sega szerintem ott szúrta el, hogy nem alkalmazkodott a beszűkült piachoz. Úgy 15 éve még jó üzleti terv volt sok közepes minőségű játékot készíteni, és a mennyiségre alapozni, mert azokat is elég nagy számban el lehetett adni, hogy megtérüljenek a - századforduló előtt még lényegesen alacsonyabb - fejlesztési költségek.

Amióta viszont egy közepes színvonalú játék elkészítése is elképesztően sokba kerül, ellenben alig-alig veszi ezeket valaki, azóta lényegében csak egy út vezet a sikerhez: franchise-alapító színvonalra kell törekedni minden fejlesztéssel. Ez - nyilván - még drágább rövid távon, de ha elég kitartóan tolod ki a címeket, elég egy-két sikeres játék, hogy - kiegészítőkkel, folytatásokkal együtt - visszarántsa az egyenleget pozitívba.

Mindebből az következik, hogy üzleti értelemben a Sega most indul jó irányba, más kérdés, hogy kicsit késve teszik. A vetélytársak ezt már évekkel ezelőtt meglépték.

zyrobs 2012.04.06. 14:45:21

A Saturnnal az amerikai menedzsment volt abszolut idióta, japánban bombasiker volt a gép. Ott ugye a marketing abból állt hogy a reklámszpotokban egy Kurosawa-ihletett judomester rommá vert mindenkit aki éppen nem szegázott...

Az amerikai menedzsment meg közben hibát hibára halmozott, és a szörnyű fejlesztői környezet sem segitett, épp ezt használta ki a Sony hogy letarolja az egész piacot. A Dreamcast már késő bánat volt.

A Sega CD nem Playstation utánzat volt, pont forditva. Azért dobták piacra, hogy felturbózza a hardvert, mert tudott szinte mindent ami a komolyabb SNES-ben előny volt - mode 7 effektek, PCM hang. Meg a cd hardver tárkapacitása és marketingereje sem ártott. Nintendóék akartak saját CD kiegészitőt, egyezkedtek a Sonyval és Phillips-el, de nem lett egyik tervből se semmi. A Sony gondolt egyet és saját maga tolta piacra a Nintendonak szánt gépet, ez lett a Playstation.

A Saturn hardver hibái külön misét megérnének... Az a gép minden volt, csak korszakaltó nem, a kora 90-es évek játéktermi hardverét ültették át konzol formába. Outrun, System 32, stb. Csak ez már fittyfenét nem ért 94-ben amikor már maga a Sega is a háromdét kezdte verni.

Mint Sega fan, én azt mondom hogy 10 évvel ezelőtt csődbe kellett volna menniük, vagy beolvadni a Microsoftba. Irdatlan lendületet adott volna az Xboxnak ha pl. kompatibilis lett volna a Dreamcast cuccokkal - ez sokáig táblán is volt, csak azért dobták mert megdobta volna a gép árát.

neuro34 2012.04.06. 14:47:58

Ja igen, még annyit hozzátennék, hogy az általános likviditási gondok közepette sok cég szeretné lefaragni a kiadásokat, és gyakran a minőség rovására teszik, ami öngyilkos húzás. Pedig van jobb megoldás, olcsóbb platformra kell váltani. Sokan felismerték ezt, egyre-másra nyergelnek át korábbi PC-s, konzolos cégek Iphone-ra, Androidra, és könnyedén felszínen tudnak maradni, sőt, még némi profit is csurran-cseppen.

(Mi a SharpByte-nál pl. szintén szívesen fejlesztenénk összetett dolgokat PC-re, meg Xbox720-ra, de komoly tőke híján marad az Android - arra ugyanis képesek leszünk megközelíteni a sikerességhez szükséges színvonalat. Legalábbis én nagyon bízom benne, tekintve, hogy nálunk a menedzsment fővezére a cég vezető designere is egyben...) :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2012.04.06. 14:57:42

@Gretzky99: Japánban meg aztán pláne nem így működik. Droid visszaszól a főnöknek, hogy figyejjé, ez egy rakás szar, át kéne ezt gondolni? Japánban? Teljesen ki van zárva.

asd123321dsa 2012.04.06. 15:06:35

Elég beszédes, hogy gyerekkoromban a MegaDrive volt _a_ konzol... Ehhez képest se Saturnt se Dreamcastet nem láttam életemben (PS-ből annál többet). A Sonicot meg egyértelműen a 3d-vel baszták el. Az a sebesség egyszerűen nem hozható át térbe. Vagy egy lassú hulladék játék lesz (tehát nem Sonic), vagy egy irányíthatatlan fos, a mai játékosokban meg elég hamar felmegy a ragemeter, úgyhogy a "nehéz játék" ma már üzletileg nem életképes, főleg ha még szar is. Nem értem mit vártak, a rajongókat egyértelműen nem érdekelte a 3D, a gyerekek meg nem kajálták be, mert volt 10x jobb, szebb, érdekesebb... Amúgy is megnézném azt a 8-10 évest aki az ilyen 3D-s Sonicokat választja a Mortal Kombat meg Need For Speed-ek helyett :)

powerage 2012.04.06. 15:17:38

Hiába, nem lehet minden fejlesztőcég olyan nirvána, mint a Valve...

Amúgy meg obligát link: penny-arcade.com/comic/2006/05/01

szepi79 2012.04.06. 15:54:34

@Gretzky99: szerintem neked egy gramm szoftverfejlesztői tapasztalatod nincs :D

Gretzky99 2012.04.06. 15:58:11

@szepi79, első ezen a néven: Szerintem meg ezt már tisztáztuk. Csak feltételeztem, hogy van olyan szint, ahol a hozzáértők döntenek, és viselik a felelősséget. Naiv voltam. Vállalom

szepi79 2012.04.06. 16:02:55

@Gretzky99: na, mit mondtam. egy szoftver fejlesztésénél kulcsfontosságú az idő, amit igen konkrétan át lehet számolni pénzbe. van egy ütemterv, ami alatt ha a fene fenét eszik, kész kell lennie a terméknek. persze ez az ütemterv fel van osztva sok kis lépésre/tervre, minden aprólékosan ki van számolva. előre. aztán ha jön valami nem várt probléma (mert az jönni fog), akkor jön a hibakeresés, ami persze a fejlesztési időből megy el. (természetesen van erre is idő szánva, de valahogy sosem elég.) és szegény fejlesztő hiába tudja, hogy ez igy fos, de jobbra megcsinálni nincs idő.

persze benn lehetne maradni a csapatnak túlórázni, de azt senki nem fogja neked kifizetni, és annyira lelkes csapat sose lesz, hogy saját szabadidőből hónapokon, éveken át napi +2/4 órákat áldozzon (pláne, mióta már nem akkora szégyen kockának lenni, és még családod is lehet.) marad a kifogásolható minőségű munka, és az utólagos szégyenkezés, mert a vezetőség túlfelén ilyen bobby kottick féle pöcsfejek ülnek, akik számára két szám számit, hogy mibe került, és mennyit fog hozni. abba meg szarnak bele, hogy amit kiadnak, az lófaszt nem ér.

szepi79 2012.04.06. 16:04:37

@Gretzky99: igen, már látom, hogy ki lett tárgyalva, csak sorban haladok a kommenteken, aztán ha valamire akarok válaszolni, akkor inkább leirom akkor, mert ki tudja, fogok-e még emlékezni arra később, 20-30-100 komment olvasása után. mea culpa :)

Gretzky99 2012.04.06. 16:10:46

@szepi79, első ezen a néven: Semmi gond. Én csak a felhasználó oldaláról néztem a dolgot. Tényleg nem tudom, hogy mennek a dolgok. Ezek szerint ha valamiből le kell faragni, akkor elsősorban a fejlesztés lesz. Ebből ugye az következik, hogy egy jó reklám többet hoz a konyhára, mint egy jó játék. Persze azt már régen tudjuk, hogy jó reklámmal a szart is el lehet adni. Akkor hogy lehet kitörni az ördögi körből, és hogy lehet, hogy mégis találkozunk elvétve jó játékokkal is?

szepi79 2012.04.06. 16:51:49

@Gretzky99: nem, sokszor van lefaragás a hibakeresésből is, ("majd kiadunk egy patchet!", lásd SWTOR, most 1.2-ben akarják behozni a legacy rendszert, ami valamennyire eddig is a játék része volt, illetve még csak most lehet személyre szabni az UIt)

vagy egyes funkciók úgy ahogy van, kimaradnak, pl. mass effectben a térkép, vagy a normális quest log.

kitörni nem könnyű, egyrészt sokat fog segiteni, ha egyszer majd vége lesz a válságnak, és az emberek inkább megengedhetik maguknak, hogy havonta több játékot vásároljanak, a másik pedig, hogy valami főfejessel be kell láttatni, hogy ha csúszva ugyan, de minőségi termékkel állunk elő, az többet ér anyagilag is (lásd diablo3, legalábbis reméljük, de arra jó példa, hogy inkább csússzon a játék fél évet, de akkor üssön); a másik, hogy ami mostanában tényleg jó játék, és élvezetes, és sokáig tartó játékélmény, az leginkább olyasmi, amit weben/telefonon is tudsz tolni (angry birds), ahova nem kellett nagy csapat és évekig tartó fejlesztés.

Gretzky99 2012.04.06. 17:02:05

@szepi79, első ezen a néven: Na a másik, ami sajnos rossz felé megy szerintem (persze gazdaságilag jó felé), az a játékok élettartama. Ahogy én látom, mostanában egy játék max egy évet tartson ki. Játszd végig a 4-5 órás kampányt, kicsit játssz a multival, de ne sokáig, mert hónapok múlva már jön a következő DLC, következő rész, következő nagy cím, akármi.
Hol van már, amikor éveket eljátszottunk egy-egy játék single részével? Nem mondom, hogy visszasírom a régi játékokat, de ez az eszeveszett tempó sem tesz jót a minőségnek, ez tuti.

bldo 2012.04.06. 17:23:09

Sajnálom, hogy nem sikerült visszakapaszkodniuk, pedig a Bayonetta, a Mad World, a Condemned mind-mind remekül sikerült, felnőtt játékok voltak.

Burwor · http://loot.blog.hu 2012.04.06. 18:20:17

.wilson: Ilyen szintű cikket kérünk még! Tetszett.

2012.04.06. 19:26:35

@Gretzky99: Az a baj, hogy ha a programozó mondja, hogy "hábazzeg ez 3 kupac lószar, kéne 2 hét, hogy csak 2 kupac legyen", akkor jön rá a management válasz, hogy "lófaszt, tegnapra legyen kész, meg még ez a 3 új feature is". Tapasztalat.

TH 2012.04.07. 01:11:50

@Lrdx: és ha a programozó azt mondja, hogy 2 hét, akkor az 4 hét minimum. ;-)

at-tila 2012.04.07. 10:02:38

A Sega tökéletes példa az olyan cégekre, amelyeknek minden eszköz, lehetőség, kiváltság adott, hülye döntéseikkel viszont ezeket negligálják. Még jó, hogy a Football Manager sorozat fejlesztésébe nem nagyon szóltak bele. Ettől függetlenül teljes joggal nevezhető a kihagyott lehetőségek mamutjának.

eatmoregold 2012.04.07. 12:50:10

Jó a cikk. Tetszik, szeretek ilyet olvasni.

Nekkem a SEGA = sonic. Sonic 1-2 játékokat agyon játszottam. Imádtam. Mindig nagyon szurkoltam, hogy adjanak ki egy jó új részt, tényleg nem jött össze soha. De nem adom fel, én hiszek egy jó sonic eljövetelében. Nem is várni a dologtól sokat, csak lekössön, az sem zavarna, ha csak egy iOS vagy android budget játék lenne, csak élvezhető sonic legyen.

mrCl1nt 2012.04.07. 12:58:57

@Gretzky99: Nem csak a sietség okozza a rövidebb játékokat. Ahogy korábban is említették, játékokat csinálni egyre drágább, és ebből következően az elvárásoknak megfelelni is drágább.

Ilyen asseteket csinálni sok idő sok pénz, akkor is ha jelentéktelennek tűnnek, akkor is ha outsource céget kérsz fel hogy sorozat gyártsa a szék/asztal/váza modelleket.

10 órán keresztül a Modern Warfare szintű akció montázst fenntartani nagyon sok pénzt, és nagyon sok idő, már csak azért is, mert a statisztikák szerint az emberek se sem fejezik (ennek az oka persze valóban a sietség, amit mondtál).

Ezt úgy tudják praktikusan körbekerülni, hogy olyan módokat tesznek a játékba, amik ugyanazt a contentet tudják sokféleképpen újrahasznosítani: multiplayer módok. A pálya ugyanaz, csak a mód más. Kész.

galatt 2012.04.07. 20:21:03

Sega kihozott pár elég komoly cuccot. Vanquish és Bayonetta... ők az egyetlen cég akik az őrült Arcade hangulatot képesek áthozni modern játéktípusokra, anélkül, hogy a múltba menekülnének. Csak ezek teljesn alul voltak reklámozva és minden jó Sega cuccra jut három rossz.

szepi79 2012.04.07. 22:50:07

@Gretzky99: és mit gondolsz, miért élik fénykorukat az MMO-k? pont azért, mert a műfaj hosszú távú szórakozást nyújt, mondjuk az igényesebb darabok meg is kérik érte a havidijat...

Toalettduck 2012.04.08. 00:18:57

Köszi az áttekintést. Amúgy a feszesfenék kutatások a mai napig folynak a külvilágban, a határ pedig a csillagos ég!(reméljük)

Wertzui 2012.04.08. 01:03:35

Úgy hallom sokan vannak, akik szívesen látnának egy új Sega konzolt.

Toalettduck 2012.04.08. 02:33:23

@Gretzky99: Ha már ennyire pörgünk Gretzky körül, akkor annyit adnék hozzá a dologhoz, hogy szerintem a japán kiadói menedzsmentbe pontos betekintést lehet nyerni egy régebbi IDDQD-s cikk által. Nem a Sega-ról hanem a Nintendo vezetőségéről szólt, hogy xy tőkés aggastyánt annyira hidegen hagyta a videójáték téma, hogy az már fájt. Nagyon érdekes, mintha a Nintendo is elindult volna a Sega lejtőjén a feledhető Wiivel és 3DS-el, ha kijön az első Mario PS-re az már rossz ómen lesz. De kb Bill Kotick is egy ilyen figura csak kihipózva.

Limrasson 2012.04.08. 03:22:46

Total War sorozat nagyon jó amúgy...mással viszont nem sokat játszottam tőlük. Talán egy picit soniccal még valamikor az ősidőkben :D

A_G_A 2012.04.08. 21:55:03

A cikkírót megkérném, hogy hanyagolja a zárójelek használatát, és fűzze bele az ott leírtakat a mondataiba :) Egy-két szó zárójelben rendben, de így nem szép.

Azonkívül a Megadrive/Genesis legjobb játéka nem Sonic volt, hanem "Road Rash 1-3." Nagyon szerettem én is.
Emu itt: edgeemu.net/emulators-genesis.htm
Road Rash meg
1: edgeemu.net/details-6625.htm
2: edgeemu.net/details-7536.htm
3: edgeemu.net/details-7574.htm
Ilyeneket hiányolok még a cikkből. ;)

Dr. Cica75 2012.04.09. 21:57:32

DC egyik legjobb gep volt. Schenmue, Phantasy Star Online, Omikron... Az elso es legjobb konzolos elmenyeim.

wowerman 2012.04.09. 23:20:19

azért nem kell az ördögöt a falra festeni... hány indie játék is jelent meg az utóbbi 2-3 évben?

Optimistic Lyricist 2012.04.10. 11:35:41

A újabb játékaik minőségével nincs baj, a Vanquish vagy a Yakuza pont zseniálisak, remélem a következő negyedévet enyhíti, (vagy akár megfordítja) hogy bejönnek a bevételek az új Yakuzából. Egyébként a Yakuza 4 pont tele van mindenféle jóval, abba simán bele lehet pakolni 80+ órát ha mindent meg akar csinálni az ember.

Dukefazon 2012.04.10. 13:24:27

Javasolnám az Angry Video Game Nerd idevágó epizódjait :) Én amúgy szeretem a Segát. Az az időszak, amikor konzolokat is gyártottak és Sonic volt az úr, az kimaradt, én később csatlakoztam. Jellegzetesek a Sega játékok, és igen gyakran egyediek. A Platinum Games kiemelkedően jó játékokat készített (köszi, hogy megemlítetted a cikkben, csak a Vanquish-t hagytad ki :) ).
süti beállítások módosítása