HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Már tervezik a holnap zsákutcáját

2012.02.11. 07:00 miguel_

Mielőtt belevágnék, annyit elmondok, hogy nem a régen minden jobb volt beszél belőlem amikor azt mondom, hogy "nem a jó irányba megy a játékipar". Nem a c64 előtt görnyedő hétéves kisfiú szólal meg, mert bár a mai napig bennem él ő is, közben azért voltak korszakaim, nagyjából a világ trendjeivel egy időben (leszámítva a WoW-ot, az nagyon kimaradt, és most pótolom, de csak kötelességből, hogy elmehessek a Blizzardhoz). Szerettem a kalandjátékokat, imádtam a 3D-s lövöldözést, megőrültem a Counter-Strike-ért, és annak ellenére, hogy most pár mondaton belül a mozgásérzékelést meg az újító kontrollereket kezdem majd fikázni, az első prémiumomból (micsoda szürreális véletlen) az aznap megjelent Nintendo Wiiből vásároltam egy darabot, plusz kontrollerekkel. Mert akkor elhittem, hogy az a jövő, pedig egy fenét.

Aztán vettem Balance Boardot is, és nagy szerencse, hogy most leültem filozofálni egy picit, mert eszembe jutott, hogy nagyjából a vásárlás óta, tehát idestova négy éve ugyanaz a négy elem van benne, de mákom van, nem rohadtak bele. Szóval vettem minden biszbaszt a Wiihez, mert eleinte még tényleg hihető volt az, hogy valami újszerűt ad az irányítás megkavarása. Bokszoltunk, bowlingoztunk, még vidámparkosdit is játszottunk, de aztán ahogy teltek a hónapok, jöttek a csalódások. A játszhatatlan Mortal Kombat (az igazat megvallva játszható volt, csak hát hamar rájöttem, hogy a tököm sem akar hadonászni a valóságban csak azért, hogy meglegyen a körbepörgőrúgás a képernyőn), és a félkész minijáték-gyűjtemények után egyszer csak eljött az a pillanat, mikor észrevettem, hogy már csak akkor kapcsolom be a Wii-t, ha valami tesztelni valót kapok, vagy ha a család valamely tagja csupa szívjóságból meglepett valamivel, ami a Wiihez köthető. Az így megnyert, a távirányítóra kattintható tenisz- és golfütők egy idő után jelképesen azt is megmutatták, mi lett a Nintendo nagy ötletéből: egy kacat, aminek akkor sincs értelme, ha ragasztunk rá valami olyat, ami elméletileg adna neki egy újabb dimenziót.

A hiba persze nem a játékosokban van, továbbra is tartom azt a véleményemet, hogy a mozgásérzékelésben van potenciál, csak túl bonyolult és túl kockázatos lenne kikísérletezni, hogy pontosan miben is testesül ez meg. Vegyük például azt a korai mozgásérzékelős kontrollert, ami nélkül pillanatnyilag el sem tudnánk képzelni a PC-s játékipart - az egeret. Az egérnek szerencséje volt: nemcsak a felhasználók éreztek rá hamar (ez ugyanis a Wiinek is bejött), de a fejlesztők is kitaláltak egy halom alkalmazási formát, aminek köszönhetően ma már mindent az egérrel játszunk, illetve amit nem, azt meg csak úgy emlegetjük, hogy de jó is lenne, ha rá lehetne dugni egy egeret a konzolokra. Persze az, hogy egérrel sokkal könnyebb játszani, önmagában még kevés lett volna a sikerhez, a grafikus felülettel rendelkező operációs rendszerek robbanásszerű elterjedése nélkül lehet, hogy ma is elgondolkoznánk azon a CONFIG.SYS meg az AUTOEXEC.BAT tutujgatása közben, hogy vajon tényleg szükség van-e az egérdriverre minden indítási opció esetén. Mondom, az egérnek mákja volt, erőlködés nélkül terjedt. Nem így a mostani trendek.

Vagy csak nekem van olyan érzésem, hogy a semmirekellő 3D-hez hasonlóan a tabletes-gombos-hadonászós kontroller-hibrideket is le akarják nyomni a torkomon? A Wii még elment, de a Kinectből már köszöntem, nem kértem, de a Playstation-féle fagyi Move láttán sem mozdul meg bennem a boogie, és sajnos nem azért, mert én ilyen nehezen táncba vihető ember vagyok, a tapasztalt, vén játékosróka. Nem, simán csak annyit mondtam, hogy technikailag nem rossz, és szédületes lehetőségek vannak benne (mármint ha valakinek ezt jelenti az, hogy beszkennelheti a gördeszkáját az aktuális Tony Hawk játékba, ja állj meg, baszki, azt is csak a videón lehetett), de ugyan, várjuk már meg, hogy lesz-e rá olyan játék, amiről mondjuk 10 év múlva is beszélünk majd? Kinecten eddig nem volt. PS Move-on pláne nem. Egy épkézláb fénykardozást sem sikerült eddig összeraknia senkinek, pedig ha pár ostoba tigrisért meg a valós élmény ellentéteként leírható sportprogram miatt milliók vették meg ezeket a vackokat, vajon hány 20 és 50 közötti emberi lény tudna annak ellenállni, hogy bzzzuuum-bzum-bzuuuum-tsiká-tsikááá-tsik-tsikáá? Tudom, hogy már van az országban kipróbálható változat, és meg is követem majd a Microsoft Magyarország munkatársait, ha kipróbálom, és tíz perc után zokogva görnyedek a padlóra a gyermekkoromat követelve, de egyelőre hadd tartsam fenn magamnak a jogot a kétkedésre, és hadd gondoljam azt, hogy a Kinect Star Warsban összesen nem lesz annyi jó, mint az alábbi videóban.

Na, de hogy a hosszúra nyúlt gondolatfolyam után azt is leírjam, amit valójában szerettem volna, visszakanyarodok oda, hogy "rossz felé megy a világ". Mondok pár hírt a közelmúltból. A Wii U bemutatásakor az volt a nagy nóvum, hogy a kézbe simuló Wii-kontrollerek jól hangolt egyszerűsége után a kezünkbe nyomnak valami szörnyet, aminek hatalmas kijelzője van, meg annyi extrája, hogy egy Forma 1-es autó kormánykerekére hasonlít inkább. Az is kiderült, hogy a Sonynál is valami hasonló galádságban gondolkoztak, 2010-ben beadtak egy szabadalmat egy kijelzővel ellátott monstrumra, amit ők nem átallottak kontrollernek hívni. A CES-en a Razer mutatott be egy olyan cuccot, ami leginkább egy technokrata csecsemőjátéknak tűnt, bár ők inkább hibrid felhasználói felületként emlegették. És mit olvasok ma? A pletykák szerint a Microsoft is egy kijelzővel megfejelt kontrollerben gondolkozik.

Két probléma van ezzel. Az egyikről Wilson kolléga írt épp a minap. Nem akarnék én messzemenő következtetéseket levonni Tim Schafer Kickstarteres sikere alapján, de amellett, hogy a "PC-t megöli a warez"-baromságból ez a gyűjtés egy pöttyet kifogja a szelet, szóval amellett talán arra is rámutat, hogy nem biztos, hogy azon kéne agyalni, hogy milyen szuperkütyüt adjunk az emberek kezébe. Sokkal inkább azon, hogy mi kerüljön a képernyőre, ami miatt majd a vásárlók be is kapcsolják a gépeket (helló, három bekezdéssel ezelőtti Wii-s eszmefuttatás). A másik kérdéskör ennél jóval prózaibb. Naponta kell majd töltenem a kontrollert, mint az okostelefonomat? Tényleg 6-800 grammos téglákkal a kezemben kell majd játszanom? De ami a legfontosabb - vajon olcsóbb lesz egy egész készletet venni konzolostul, vagy lesz külön kontroller olcsón arra az esetre, ha – isten ne adja – leejtem azt a szart?

135 komment

Címkék: microsoft marketing pletyka pénz

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr404091956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

attila7575 2012.02.11. 08:25:08

Egyetértek a cikkíróval abban, hogy ezek felesleges dolgok, és nem könnyítik első ránézésre, hanem csak megnehezítik az irányítást. Több problémája van a dolognak, és abból csak egy részt írt le a cikkíró. Például ott van még az a jelenség, hogy felváltva kell majd szemmel fókuszálni 40-50 centire a kézben tartott képernyőre, és az esetleg méterekre lévő tv-re. Ez eléggé fárasztó, és közben a játékos elveszti a fonalat.

Szerintem ez is úgy fog járni, mint a 90-es években azok a kontroller padok, amiknek annyi szerepe volt 1-1 játékhoz, hogy közé dugtad az (akkor még ps2-es) billentyűzetnek és a pc-nek, és valójában billentyűleütéseket küldött a gép felé, csak a fél gyufásdoboznyi gombra nem az volt írva hogy "R" hanem hogy reload. Aztán mindenki rájött, hogy az irányítást nem bonyolultabbá hanem egyszerűbbé kell tenni, mert nem a kontroller padra akar figyelni a játékos, hanem a KÉPERNYŐRE.

Vagy volt a másik nagy kibontakozó divat, a VR-sisak. Emlékszik még rá valaki? Akkor azt gondolták, hogy az lesz a "virtuális valóság", aztán nem jött be. Miért? Fárasztó volt, drága plusz kütyü, nem minden játék támogatta - speckó támogatás, esetleg külön verzió kellett hozzá, sok esetben rontotta a játékélményt, nem javította.

De kicsit hasonlót figyelek meg pl. a kormány-pedál szetteknél. Amikor bejöttek, mindenki kijelentette hogy autós játék élvezete csak azzal képzelhető el. Hát biztos. Én viszont személy szerint a környezetemben azt látom, hogy akinek van is kormány/pedál szettje, inkább nem rakja össze, nem csatlakoztatja hozzá a géphez, hanem inkább játszik pc-n billentyűzettel, konozolon meg a kontrollerrel (ahhoz már úgyis mutálódott a keze). Akkor minek az ilyen felesleges plusz kütyü?

zs.gothpunk · http://gothpunk.freeblog.hu 2012.02.11. 09:05:30

Olyan kort élünk, amikor a mérnökök fejlesztő tevékenységére előbb adnak pénzt, mint egy jó fogyasztót megérteni célzó kutatásra. A befektetők is techfetisiszták, hisznek benne, hogy a gadget hozza majd meg a dellát, holott abból épp eléggé el vagyunk látva (ahogy pl. gépteljesítménnyel is), viszont az ember igényeit - főleg amit maga sem tud egykönnyen megfogalmazni - annál nehezebb megérteni. Evvan.

Hozzáteszem, vannak azért jó példák is, csak nyilván ha az ember borongós hangulatú pesszimista cikket akar írni, akkor ezeket nem erőlteti. :D

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.11. 09:37:14

Részben egyetértek a cikkel, már ami a WiiU-t illeti. A Wii-vel teljes mértékben azért nem, 2007 óta van meg, és kisebb-nagyobb kihagyásokkal (munkahelyi hajrá, vizsgaidőszak stb.) sokat játszom vele. A Wiivel az a "gond", hogy nem lehet egy kalap alá venni az X-Box, PS által nyújtott "stand alone" játékélménnyel, mert tizedannyira koncentrál az egyszemélyes játékra, mint a másik kettő, sokkalta inkább a casual gamereket célozza meg, azon belül is ráhajt a partijátékokra. Nézd meg az eladási listákat, Just Dance az élen.

A Balance Boardot jó ideje azért nem vettem elő, mert lusta vagyok mozogni telente (mackóüzemmód), de amúgy azt is rengeteget használtam, s fogom is használni (különféle sportprogramokkal, My Personal Coach és társai).

Mondjuk azt sajnálom, hogy komolyabb játékokban vajmi kevés szerepet kap a mozgásérzékelés. Ebben teljes mértékben egyetértek a cikkel, marhára nincs kihasználva a rendelkezésre álló potenciál. De a kiegészítőkkel is csak gond van. Pl. House of the Dead. Simán remoteal játszva rendkívül fárasztó a kéznek abban a tartásban, ahogyan a remoteot fogod, míg kiegészítő pisztolyba (két fajtám is van, egy Mr Smith nevezetű Speedlink, meg egy hivatalos House of the Dead pisztoly) téve viszont teljes mértékben máshová lő, mint ahová célzol és normálisan bekalibrálni sem lehet.

Amivel rengeteget játszom (170+ óra) az a Xenoblade, azt meg ugye Classic Controller Proval irányítom, semmi köze a mozgásérzékeléshez.

A Wiihungaryn már kifejtettem a WiiU-val kapcsolatban, hogy egy nagy parasztvakításnak tartom (a 3DS 3D-s képessége is az, mert szinte egyáltalán nem használja a legtöbb felhasználó az első pár perc eyecandy után) az egészet. Az eddig bemutatott techdemok legalábbis erről szólnak és ha nem tesznek mögé érdemi játékfelhozatalt, akkor meg is fog maradni parasztvakítás szintjén. Az biztos, hogy én személy szerint nagyon berzenkedem az ellen, hogy egy tabletnyi kontrollert tartsak a kezemben, akár órákon keresztül (nem is lehet szerintem megúszni ínhüvelygyulladás nélkül), arról nem is beszélve, hogy még mindig nem látom a kontrolleren lévő kijelző gyakorlati hasznát (inventory persze... évtizedekig tökéletesen megoldották az összes RPG, meg kalandjátékban az inventoryt, mi a francnak akkor egy olyan újítás, ami egy olyan eszközt eredményez, ami egyáltalán nem kézreálló és hosszú távon fárasztó tartani?). Ráadásul ha jól értettem az eddigieket, akkor ez tabletnyi akármi nem is lesz elég, maradnak a remoteok is a mozgásérzékelős játékokhoz (ami logikus is, hisz elég érdekes lenne mondjuk egy Just Dance X-t ezzel a kézben játszani, félrészegen egy házibuliban :D).

@attila7575: azért a Wii-t ne hasonlítsd a VR sisakokhoz. Utóbbiról leginkább csak hallottunk, megfizethetetlen volt és a Descenten kívül nem is tudom volt-e még játék ami támogatta. A Wii pedig immáron fél évtizeden túl is köszöni, jól van, egész szépen eléldegél belőle a Nintendo.

bucbuc 2012.02.11. 10:00:46

1: alapvetően jó srác vagy, szimpatikus volt amit írtál

2: de, már a wii megjelenésekor is látszott hogy mi lesz belőle, még a hw-ról kergettetek el ezzel a szűnni nem akaró hurrápoptimizmussal, amivel a szart sztároltátok és negligáltatok minden reális meglátást.

3: ez már elindult a kontrollerrel... A konzol a Játékok (így nagybetűvel) igazi gyilkosa. Bár, ha valaki nem tapasztalja miről marad le, az sosem fog neki fájni. Marad a jövőben az ugrálás.

bucbuc 2012.02.11. 10:03:36

@attila7575: Ja vr sisak, az tökéletes példa ezekre.
Nagy parasztvakítás plusz nehezebb játszani vele.

Az egér nem véletlenül terjedt rohamosan. Hatékonyabb volt.

A konzolos fps-eken (de más játékoknál is) ha alapból támogatva lenne, megállíthatatlan lenne a térhódítása.

SplitGuy 2012.02.11. 10:23:20

@bucbuc: Konzolon az autoaim a menő, meg a kiterjesztett hitbox. Ez a kettő viszont sajrában folytja el a hardcore játékossá válást!

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.11. 10:28:47

@bucbuc: "A konzol a Játékok (így nagybetűvel) igazi gyilkosa."

Bővebben? Miért is? Azt aláírom, hogy jó pár játékot egyszerűen elképzelhetetlennek tartok konzolon (nagyjából az összes FPS-t, célzásrásegítés, pfejj...). Jómagam citáltam a Xenobladet. Wii exkluzív. És bizony nagybetűs Játék.
Az már más tészta, hogy PC-n is el tudnám képzelni :)

Amúgy mindaddig amíg a PC-s játékfejlesztések nagy része arról szól, hogy "fejlesztenek" egy csillivilli motort, ami miatt vagy butítva játszol a játékkal, vagy fejleszted - jó pénzért - a vasat, majd kiderül, hogy kőbuta az összes AI, leginkább szkriptekben merül ki minden, amit a gép irányít, a "minden törhető, interaktív és wáááóóó reális" fizikából annyi marad, hogy betörhetsz egy-két ablaküveget egy-két pályán, addig a PC-s játékok agyonhypolása is felesleges szerintem.

Konzoloknál kénytelenek valamivel jobban koncentrálni a belbecsre is szerintem, mivel ott azért nem az a fő irány, hogy fejleszd a konzolt, mivel jó esetben akár évtizedet is elvagy egy adott hardverrel, míg ugyanez PC esetében max. egy év. Esetleg másfél.

Szóval tényleg, áruld el, miről maradok le? Hozzáteszem én még anno VIC-20-al, később Amigával majd természetesen PC-vel toltam, most meg idestova 6 éve van egy Wii-m is, de nem érzem úgy, hogy bármit is meggyilkolna. Nyilván nem Wii-n fogok FPS-t nyomni (bár a Quake Homebrew-s verziója egy misét megért), valamint nem konzolon fog az ember Diablózni sem, de pl. PC-n meg marhára nincs létjogosultsága a tipikus casual gamereknek való partijátékoknak. El kellene már vonatkoztatni attól, hogy csak az a játék, amit a hardcore játékos annak tart.

SplitGuy 2012.02.11. 10:39:08

@oOMoHiOo: Nyilván nem csak hardcore játékosok léteznek, és nem csak az a "Játék", amit ők annak tartanak, de be kell látni, hogy a játékok nagyobbik része igenis nekik készül, ők a célcsoport. Egy casual vásárlás szempontjából megbízhatatlan, nem márkahű, satöbbi. Egy hardcore várja, hogy egy-egy brand folytatódjon, vagy hogy kedvenc játékkategóriája új részt, IP-t kapjon.

Persze most nem a mobiltelefonos piacról beszélek, hanem a tripla A kategóriás játékfejlesztésről.

Dester 2012.02.11. 10:42:45

Van XBOX360 kontrollerem a PC-hez. (Amúgy semmilyen konzolom nincsen.) Vannak játékok, amelyekben imádom, pl. a Limbot ezzel játszottam végig, de a Skyrimet is ezzel játszom. Állati jó, ahogy eltespedek a fotelban úgy, ahogy nekem jólesik, beülök a TV elé, a PC meg elzümmög "valahol". Az Osmos és a Solar 2 is jobb volt a kontrollerrel, mint ahogy az autós játékoknál is sok előnyt jelent, ha nem "pöcögtetni" kell a kanyarodást és a féket, a vibramotor plusz segítséget ad, szóval újra elkezdtem a Dirt-öt és a GRIDet. Azokat pont azért hagytam abba, mert a rohadt erős hátsókerekes autók már irányíthatatlanná váltak billentyűzettel. Most azért több sikerélményem van.

Viszont kipróbáltam az FPS játékokat is, egészen pontosan a Duke Nukem Forevert - na az nem. Eleve nem vagyok az autoaim híve, még ha sokkal gyengébb is vagyok úgy. (Nem csoda, célozni KELL.) De esküszöm megpróbáltam, két-három napon át, és nem, nem jött át. Marad az egér és a billentyűzet. Mint ahogy Starcraft II-t is nehéz lenne bármi mással játszani. :)

A spéci kontrollereknél egynek láttam értelmét: a Guitar Hero játékoknál. Ott dobolni a DOBon nagyon nagy élmény volt, imádom, mindig is dobos akartam lenni, és nem is megy rosszul. Nagyon jó bulikat tartottunk, két gitáros, egy énekes és egy dobos... Tudom, hogy lejárt lemez, de ha találok olcsón egy boxot meg egy dobszettet, akkor csak ezért hajlandó lennék áldozni erre... A többi BOXos játék nem érdekel. Ez viszont összehozza a haverokat, és nagyon jó esték tudnak belőle kerekedni.

Serathis 2012.02.11. 10:47:26

Cracked a 2010es E3-ról írja nagyjából ugyanezt. Persze Cracked lévén erőteljesen túloz, de a "modern FPS gaming in 3 pictures" képet azóta is nagyon sok helyen használom bannerként.

www.cracked.com/article_18608_the-day-gaming-industry-died-impressions-from-e3-2010.html

Verghaust 2012.02.11. 10:57:52

@bucbuc: hehe, a hatekonysag relativ. En egerrel jatszottam vegig az X-winget anno. Egeszen ponosan harommal. :P

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.11. 11:08:39

@SplitGuy: nyilván a hcgamereknek készül a játékok többsége, de azért tegyük a szívünkre a kezünket: azért olyan túl sok igazán jó Játék PC-re sem igazán készül. Évente ha 1-2 igazán ütős cucc ha akad, az összes többi vagy sokadik rókabőr, vagy szimpla marketinges csillogás, érdemi tartalom nélkül, tele hibákkal stb.
Egyértelmű, hogy pl. a Wiinek nem célközönség egy napi 8-10 órát COD-ozó "kocka". De nem is akar az lenni.
Mondjuk pont a Nintendo az, amelyik elég rendesen fanatizálja a casualokat is szerintem :) Valahogy talán épp a faék egyszerűségű játékok azok, amikkel meg tudja szólítani akár az 50-es ügyvezetőt is, valamint amennyire én láttam-hallottam a Nintendo rajongótábora (mint brand) talán az egyik legnagyobb a konzolok közül.

PC-s játékok: ami miatt én mondhatni teljesen leálltam velük az utóbbi években az azért van, mert a pénztárcám lehetőségei nem tudják követni a játékok hardverigényét, így aztán immáron kb. 3 éve csak egy laptopom van, amin dolgozom, tanulok, játékra meg ott van a Wii. Pl. pont a már említett Xenoblade az, ami a PC-s Wizardy 7 óta képes volt arra, hogy egész hétvégéket végignyomjak vele, nagyjából csak wczés idejére abbahagyva a játékot.

Szumma: egyetértek veled, én @bucbuc: kommentjére reagáltam leginkább, mert szerintem nem lehet így ex catedra kijelenteni, hogy márpedig Játék csak PC-re készül...

thinkEdem 2012.02.11. 11:47:37

@bucbuc: "A konzol a Játékok (így nagybetűvel) igazi gyilkosa." Ez így ebben a formában rohadtul nem igaz. Jelenleg én pl. sokkal kevesebbet játszanék, ha nem lenne konzolom, mert a tököm tele van a telepítés-driverfrissítés-újhardwarevadászat szentségtelen háromsággal. És igaz, hogy elvileg a pc-t is rá lehet kötni nagy kijelzőre, de sokkal olcsóbb egy xboxot rákötni a 82cm-es sony braviara, mint ehhez megfelelő pc hardware-t venni, hogy aztán a haverokkal guitar herozz / dance centralozz / lego batmanezz rajta.

A cikkel viszont egyetértek. Én személy szerint már a kinecten is fanyalogtam (azért fenntartom a benefit of doubtot, mert még nem próbáltam ki). A wii jó móka lehet, de csak azért, mert ugyan behozza a mozgásirányítást, attól még nem bonyolítja el, nem teszi túl valóságossá. (Bár az is igaz, hogy próbáltam valami mariokarttal, és a levegőben tartott kormány csavargatása eléggé PITA volt, amikor átváltottam sima kontrollerre, akkor messze jobb köröket futottam...)

Az x360/ps3 generációra már eléggé kiforrottak a kontrollerek ahhoz, hogy aki nem elvből akarja utálni a konzolokat, az kényelmesen, gyorsan megszokhassa az irányítást, kézreálljon minden, legyen sok lehetőség, de ne legyen túlbonyolítva. Speciel az x360 kontroller nekem nagyon kézreáll, régóta fontolgatom, hogy veszek belőle vezetékest is, hogy ha mégis kedvem támadna pc-n játszani valamivel, ami megfelelően támogatja, akkor hasznát vehessem. Erre jött a wii újítása, ami ötletében nagyszerű volt, és családi szórakozásra (úgy hallom) tényleg tökéletesen megfelelő. (Ismerős 60+-os családfő lelkendezve ajánlotta anyáméknak, hogy mekkora találmány, milyen jó pl. a wii sports...) Amire válaszként a kinect átesett a ló túloldalára: elvette a játékos kezéből azt a kontrollert, ami számára megadta azt azillúziót, hogy neki most tényleg csak játszania és szórakoznia kell, nem pedig valóban megtanulnia futni/gördeszkázni/célbalőni/stb. Mert ugye az lenne a lényeg, hogy szórakozzunk; és aki a kanapéra ül ezért, annak nem az a szórakoztató, hogy körbe kell futnia a lakást.
Aztán gondolom jöttek a lesújtó kritikák (amik persze nagyban köszönhetőek annak, hogy a technológia valódi lehetőségeit nem használja ki semmi, ugyanúgy, mint a 3d mozifilmeknél), és erre megint átugranak a ló felett. :( Talán most a DS-t akarják majmolni?
Azt hiszem, ezzel is úgy leszek, mint a win7-el és a unity-val: amíg nem tartanak pisztolyt a fejemhez, hogy márpedig kötelező váltani, addig nem megyek a közelébe.

Ironfist 2012.02.11. 11:54:13

Véleményem szerint jó lenne már, ha a kiadók/fejlesztők/mindenki, akinek köze van hozzá rájönnének végre, hogy nem az irányítást kell bonyolultabbá tenni, hanem a tartalmat. Hiába jönnek mindenféle hipertechnológiai szarsággal, ha közben a játékok lassan visszabutulnak a house of the dead szintjére...

thinkEdem 2012.02.11. 11:56:36

@SplitGuy: Na várjál, ezek szerint hardcore játékosok csak kizárólag fps-t játszanak? Merthogy pl. megnézném, hogy mennyit ér egy nfs-ben az autoaim meg a hitbox. ;)

Ironfist 2012.02.11. 12:07:05

@thinkEdem:
Autós játékot alapból nem játszom, mert unalmasnak tartom - minden más szimulátorral együtt :D

Na jó, anno a Red Orchestra tankszimulátor része egész mókás volt. De csak mert én voltam a tüzér :D

thinkEdem 2012.02.11. 12:12:26

@Ironfist: a szimulátor jellegűeket én sem szeretem, de pl. a burnouttal és az nfs6-al remekül tudtam szórakozni, mert épp eléggé arcade az én ízlésemnek. De a lényeg itt akkor is az, hogy öngól azt állítani, hogy márpedig Játék és HC Játékos csak Egy Igazzy Játékkal lehet valaki. És van sok olyan játék, ami konzolon jobban működik, mint PC-n - nekem pl. a Tomb raider sokkal jobban fekszik konzolon. A partijátékokról nem is beszélve.

És kéremszépen, aki szerint a kazuárok menjenek a búsba, mert ők nem számítanak, az szégyellje el magát: a játék arról szól, hogy az ember szórakozzon és kikapcsolódjon. Ha azt élvezed, hogy megizzadsz és megdolgozol minden pontért, és több energiát és stresszt ölsz bele, mint a napi munkádba, akkor váljék egészségedre, én pont az ellenkező hatást szeretem elérni vele.

SplitGuy 2012.02.11. 12:13:24

@thinkEdem: Természetesen nem csak FPS-t, de megfigyelhető mindenhol a degradáció. Pl. ezer éve nem játszottam már komplex RPG-vel. A Dragon Age sorozat egy lebutított akciójáték, semmi egyéb. A Skyrim PC-s portjánál meghagyták az UI-t konzolosra, ami ha nem is használhatatlan, azért sokkal praktikusabban is megoldható lett volna. Witchernél ugyanez. A második részen érezhető volt, hogy ezt bizony konzolokra is tervezik... ilyesmi.

Ironfist 2012.02.11. 12:17:43

@thinkEdem:
"a játék arról szól, hogy az ember szórakozzon és kikapcsolódjon."

Éééés, pont. =) Vagyis, inkább feltételes módban ugyanez :D

Ironfist 2012.02.11. 12:22:59

@SplitGuy:
"A Skyrim PC-s portjánál meghagyták az UI-t konzolosra, ami ha nem is használhatatlan, azért sokkal praktikusabban is megoldható lett volna. "

Mondjuk ki nyíltan, a Skyrim kezelőfelülete egy halom szar. Az, hogy az inventoryban még a bábuöltöztetgetős rész sincs meg, az teljesen zavaró, hogy ide-oda kell lépkedni, mert egérrel nem lehet irányítani, azt nem is értem igazából, miért volt jó. A questlog meg egyszerűen siralmas. Leegyszerűsödött nagyjából a "Do this bullshit!" és mutatja, hol az aktuális bullshit dologra. Semmi körítés, semmi leírás, hogy merre kéne menni, mit kéne csinálni... Anno a Morrowindben is jobban meg lett csinálva, hogy csak bejegyzés a naplóba, hogy ez történt, és azt mondták, hogy erre meg erre kell menni, mert ott láttak valami ehez kapcsolódót - pedig azt is mennyit szidtuk, hogy de rossz :D (Kinek van meg? Fordulj balra a hatodik hervelinél, és menj nyolc dombnyit délkeletre, onnan már látnod kéne valahol a pecmereget, ami neked kell. :D )

S3r4ph · http://moeland.hungarianforum.net/ 2012.02.11. 12:58:21

Egyetértek, nagyon hülye irányba haladnak a dolgok.
Magamról annyit hogy Snes óta konzolos vagyok, de nemrég pécére váltottam mert nagyon feldühített a konzolon történő pofátlan lenyúlás a dlc-k formájában.
A jrpg műfaj halála és a Super street fighter 4 pécés megjelenése (az egyetlen játék amivel multizok)után nem tartott már ott semmi.
A pécén az igazi előnyt abban látom hogy megadja az irányítás megválasztásának szabadságát, ha akarom egér, ha akarom kontroller, de most ezeket a szornyűségeket mindenkire rá akarják majd erőltetni az új generációban.

Mellesleg azt vettem észre hogy hiába van high-end hardverem a legtöbb AAA játékon csak ásítozom és átrohanok, és a szinte semmi gépigényű kis dolgok közül kerülnek ki az igazi remekművek (Amnesia, Trine, Limbo, Bastion, Drawn) és persze az abszolút kedvenc játéksorozatom, a Touhou project.
Na az az igazi hardcore, nem a CoD xD

Serathis 2012.02.11. 13:21:48

@Ironfist: Red Orchestra tankok igen jók, de a Darkest Hourban még jobbak.

Szeka 2012.02.11. 13:27:08

@bucbuc: hogy a konzol a nagybetűs Játékok gyilkosa lenne? Hát ezzel vitatkoznék, bár nem vagyok hc gamer, viszont elég régota és elég sokmindennel játszom (számítógép fronton: c16, c64, Amiga, PC, konzolok közül: Sega MegaDrive, PS, PS2, PS3).
Amit ezzel mondani akarok az az, hogy "tapasztaltam miről maradok le", ha ez alatt azt érted mennyivel precízebb egy FPS irányítása az egér+billentyűzettel. Igazad van, ég és föld, és igaza van SplitGuy-nak is, kell a nagyobb hitbox és a célzásrásegítés konzolon. Ennek ellenére nekem ugyanolyan hangulatos és jó játékélmény a Killzone 3 kontrollerrel játszva egy 130cm-es TV-n, mint mondjuk a Half Life 2 volt bill+egér párossal egy 17"-es CRT monitoron...
Viszont egy Gran Turismo-ban hülyét kapnék ha a be van nyomva-nincs benyomva bonyolultságú kurzorgombokon kellene bemorzéznom hogy kicsit visszavennék a gázból... szerintem itt a kontrollerek két analóg karja a második legjobb opció az irányításra (az első nyilván egy jó kormány).
Ugyancsak érdekes lenne egy kétjátékos Tekken-menet vagy egy God of War végigjátszás egy szem billentyűzeten... És nekem ezek mindegyike nagybetűs Játék, párszáz másik címmel amikkel a fenti platformokon játszottam az elmúlt huszon-egynéhány évben... és ha nagyvonalúan kontrollernek számolom a c64-re vagy az Amigára kötött mikrokapcsolós joystick-ot is (mint játék irányítására szolgáló céleszközt) akkor én is azt mondom minden a kontrollerrel kezdődött, csak nálam kicsit más az előjel... :)

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.11. 13:33:59

@S3r4ph: JRPG halála? Na, ezzel újat mondtál. Mióta halt meg a JRPG?

Szeka 2012.02.11. 13:48:19

Hogy magára postra reagáljak: szerintem útkeresés csupán amit látunk, néhol érdeke ötleteléssel, néhol nyílvánvaló vagy kevésbé nyilvánvaló zsákutcákkal. Szerintem mostanra a hardcore és regular gamerek kb. letették a maguk voksát hogy hol, milyen platformon játszanak.
A mozgásérzékelés volt az a kísérlet amivel a casual gamereket megpróbálták megszólítani és szerintem nem is sikertelenül. A saját baráti körömben nem egy embert tudnék felsorolni aki soha nem játszott komolyabban, nem is hiányzott neki és mégis, mostanra Wii vagy Kinect tulajok vagy már fontolgatják a vásárlást.
Viszont hogyan növeled tovább a piacot ha már mindenkit megtaláltál aki egy kicsit is hajlandó játékra áldozni? Erre lehet egy válasz hogy megpróbálod meglovagolni a tabletek népszerűségét és olyan kontrollert csinálsz ami tabletként is használható... a dolog sikere szerintem is erősen kétséges (aki tabletet akar venni az azt fog, nem konzolt), de őszintén szólva nem látom hogyan növelhető tovább a potenciális vásárlók piaca... a "stagnálás" pedig nem sehol sem népszerű szó, vagyis próbálkozniuk kell kb. bármivel ami eszükbe jut.

2012.02.11. 13:54:18

minden médiumnak meg kell vívnia a csatáját a többi médiummal, ami egyben a fogyasztók kegyeiért is folyik. elég megnézni a még mindig viszonylag fiatal filmet, ahol a kísérletezések ellenére lényegét tekintve még mindig az a film, ami a 30-as években. jött pár trükk, cgi, 3d, interaktív mozi, de a klasszikus színes film alapjaiban nem változott.

az nem lehet, hogy csupán arról van szó, hogy a videojáték már kiforrta magát ahhoz hogy stabilan mgállja a helyét bármiféle tech újítás nélkül? vagyis úgy, ahogy a videojáték videojáték a 80-as évek óta. természetesen jöhet több szín, nagyobb felbontás, több textúra, ilyen meg olyan hangrendszer, irányító stb, de... de minek?
a pókert és a sakkot is még mindig úgyanúgy játsszák, akkor is ha online. lehet új kártyajátékokat kitalálni, meg tábla- és társasjátékokat, amit egyébként rendre meg is tesznek mert újból nagyon nagy divat, de attól még az a fajta játék olyan. kocka, lap, bábuk, kártyák, valami szabály és kül. design.

de hogy konkrétabbat is mondjak; a 3d mozgásszabadságra építő kontrollerek még azért bénák, mert a fejedet mindenképp egy irányba kell fordítani. először talán a display fogalmát kellene bővíteni új eszközökkel, mert ez az ami nagyon régóta nem változik, vagyis nézünk egy helyhezkötött téglalapot az 30-as évek óta (na jó én csak a 80-as évek óta). voltak kísérletek VR sisakokkal, de arról inkább ne is beszéljünk, tényleg valami új kell ahhoz, hogy ez így komplett rendszerként működjön, mert addig ezek a dolgok parasztvakítás szintnél sokkal tovább nem lépnek. ami persze nem baj, az ipart nagyrészt a parasztok tartják el.

lokkoL 2012.02.11. 14:45:10

a mozgásérzékelés első sorban azért problémás, mert az alkalmazott technológia alkalmatlan arra amire használni szeretnénk ...
wiimote-tal lehetséges e az 1:1-es mozgásérzékelés? ... közel sem, ehhez nem elég a 3 tengelyű gyorsulásérzékelő, de még a 3 tengelyű mikrogiroszkóp sem (MotionPlus) ...
a PS3 move elvileg már képes a fix pozíciókövetésre (világító bogyó + ultrahang), de gondja van az orientáció meghatározással ... és nem mellesleg gondba van akkor ha meg kell határozni a játékoshoz viszonyított helyzetét.

míg Kinect elvileg széles körben használható kiegészítő technológia lehetne (főleg nagyobb felbontással és lagmentesen), de ott meg kitalálták az abszolút baromságot, hogy te vagy a kontroller, és nem kell semmi a kezedbe, amin lehetnének gombok analóg kar stb, amivel a Kinect alkalmazása integrálható lehetne a hagyományos játékélménybe, így adva teret a játékélmény kibővítésére.

szerintem egy átmeneti időszakot élünk és el kell telnie még egy konzolgenerációnak, hogy kiderüljön hogy ezekből az innovációkból, mi lesz az ami sztenderddé tud válni ... (én a kincet+távirányító integrált elképzelésre voksolok, hogy az életképes marad)

Redmaster · redmatyi.blog.hu 2012.02.11. 14:58:17

Ahogy olvastam a cikket és a hozzászólásokat álltalában csak bólogattam mert sok embernek van véleménye és a többségnek igen csak igaza van. De ahogy a végére értem az egésznek eszembe jutott egy érdekes dolog. A mozgásérzékelés lehet az ami áttöri a gátat a különböző platformok előtt. Én hc PC-s vagyok (na jó kivétel az a pár év amikor atari 2600-on feszültem meg c64-en de ott ugye joystick volt ami irányítás érzékenységben nem sokban különbözik a 4 nyíltól vagy a wasd-tól) 20 éve és egyszerüen nem tudom megszokni a más irányítási módokat amik nem bill+egér.

Vettem egy gamepadot hogy az milyen király lesz de eddig 2 játékban használtam Resident evil 5 és a test drive unlimited. És lassan megvan 1,5 éve. De nincs meg a kéztetés hogy máshoz használjam. Nem tudom elképzelni hogy lehet például egy normális COD meccset lejátszani vele. Vagy ami leginkább szöget ütött a fejembe hog lehet konzolon egy RTS-t játszani. Igaz hogy legutoljára RTS-t azt PS-n láttam a Red Alert formájában de nem hiszem hogy óriási innovációk történtek volna azóta az RTS irányítás konzolnál címszó alatt.

De ahogy a hozzászólások végére értem rájöttem hogy a mozgásérékelés lehet az ami megoldja hogy RTS-t játszon az ember konzolon. Mert egy koplett GUI jelent meg az agyamban amit egyszerüen lehetne használni a megfelelő mozgásérzékelővel. És ez az amit a Microsoft a tőle jól megszokott módon csinál. Hogy ne ugorjunk vissza túl nagyot az időben vegyük csak a Vista-t. Annyi újjítás volt benne a maga idejében és annyira nyomta a microsoft hogy muszáj volt váltani. Annak ellenére is hogy tele volt hibával. Csak úgy mint a mostani Kinect. Aztán eltelt egy év és kijött a windows 7 amit lehet ugyan szidni de ( tegyük a szivünkre a kezünk) azért mérföldekkel jobb mint a Vista. És nem tudom hol olvastam de a microsoft már heggeszti a következő generációt nagy erőkkel. De addig még bevon a tesztelésbe még egy platformot: pcworld.hu/megjott-a-kinect-windows-ra-20120202.html

rognork 2012.02.11. 16:33:38

Szar dolog ráébredni, hogy gémerből user lettél a többi 1mrd között. A mai világ nekik szól. A gémereken nem lehet keresni.
Picsogás helyett nyomjatok egy diablot vagy egy vampire the masquaradet újra.

Csacsis 2012.02.11. 16:51:28

Bonus kontrollerek helyett Holofedélzetet kérünk! Thx! :Đ

S3r4ph · http://moeland.hungarianforum.net/ 2012.02.11. 18:01:33

@oOMoHiOo: Számomra a jelenlegi generáció közepétől, nincs egy értelmes cím és csak butul és butul a műfaj.
Tales of Vesperia és a Star ocean 4 egyaránt csalódás volt, ahogyan a FF13 is egy vicc. A Chrono trigger már 96'ban kiröhögre ezeket, és nem képes a műfaj a megújulásra és a továbblépésre. Csőjáték unalmas, ismétlődő kötelező harcokkal. Ide züllött.

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.11. 18:18:58

@S3r4ph: JRPG téren eléggé zöldfülű vagyok, anno PC-n ugye nem túl sokkal találkoztam a Wii tulajdonosakat pedig nem túlságosan kényeztetik el velük, mert ok akad egy-egy, leginkább Wiiware FF, de az nekem valahogyan kimaradt eddig, így én most csak a már általam sokszor citált Xenoblade-re tudok alapozni, az pedig igencsak jól sikerült játék, s ha jól tudom, akkor nagyon jó kritikákat is kapott, valamint most jön ki nálunk is majd a Last story, bár azzal szemben én szkeptikusabb vagyok, elolvasva pár kritikát.

bucbuc 2012.02.11. 19:07:25

@oOMoHiOo: Látod, úgy érzed nem maradsz le semmiről. Te már lehet hogy nem, de az új konzoljátékos-generáció igen.
Egyszerűen a butított irányításhoz butítják a játékokat.
Most nézd meg, egy kinectes starwarst hogy lehet majd játszani?
... Ugyanez a kontroller is. Egy hatalmas fék, egy kibaszott nagy akadály.
És hogy néhány tévhitet eloszlassak: nem könnyebb vele semmit sem játszani. Sem autóversenyt, sem verekedős gémet, sem focit, sem semmit.
Ahogy kinecttel sem. Külön jó a ps3 move, játszottam vele sokat, elképesztő hova kell butítani a játékokat, hogy kezelhető legyen vele az, ami egérrel de még kontrollerrel is simán nehezíthető és bőven élvezetes lenne.

A másik az, hogy ha nem (csak) kontroller lenne a konzolokhoz, virágoznának olyan játékstílusok, amik most a konzolra kiadhatatlanságuk miatt haldoklanak. És Vér Pistike is rákapna, amint megunta a sokadik nem a kontrolleréhez butított akciót.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.02.11. 19:22:43

Egyrészt Szekával értek egyet, kb. leírta, ami a fejemben van.

Másrészt a Razer nem tűnt olyan szarnak, amikor a CES-en kipróbáltam (igaz, pénzt nem adnék érte, de ingyen kéne).

Harmadrészt: "A konzol a Játékok (így nagybetűvel) igazi gyilkosa." - ekkora baromságot régen olvastam, pólóra kéne nyomni és ráadni az összes korlátolt platformnácira.

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.11. 20:39:52

@bucbuc: ebben van igazságod, de ismét felvet egy újabb kérdéskört, miszerint tyúk, vagy tojás volt előbb?

A játékok butítása valószínűleg azért van, mert a hc gamerek tábora kisebb, mint a türelmetlen Vér Pistiké. Én is megkaptam már, hogy a francba lehet 150+ órát játszani egy játékkal, milyen unalmas lehet, ő bizony ennyi időt nem szánna rá egy játékra stb.

Kereslet-kínálat. Sajnos van igény a lebutításra, még akkor is, ha mondjuk Neked, nekem, s még sokunknak nem tetszik ez. De akiknek bejön a butítás, azok azért nem maradnak le semmiről, mert nem is érdekli őket. Odaültetnéd Vér Pistikét egy mai motorral felruházott Wizardy 7-hez és körberöhög, hogy mit akarsz ezzel a sz@rral, amit nem lehet végigtolni egy hétvége alatt?

S3r4ph · http://moeland.hungarianforum.net/ 2012.02.11. 21:15:37

@bucbuc: Én fps és stratégiai játékon kívül mindet kontrollerrel szeretek tolni, szerintem egyáltalán nem butított, bizonyos műfajokhoz meg kb olyan a bill-egér mint a stratégiához a kontroller, de ezt szeretem a pécében a szabadságot hogy választhatok.

Szeka 2012.02.12. 02:59:04

@bucbuc: szerinted tényleg a kontroller az oka a játékipar minden gondjának? Használjon mindenki egeret és billentyűzetet és ezzel minden megoldódik, minden olyan szép lesz mint a 30+ korosztály emlékeiben, újra felvirrad a Monkey Island és a Day of Tentacle, vagy épp a Cannon Fodder stílusú játékok napja? Bár igazad lenne és ennyire egyszerű lenne a megoldás...

Szerintem viszont nem a kontroller és konzolok okozták ezek eltűnését. Nem is a rajongók eltűnése, azok szerintem most is megvannak... csak épp mára hihetetlen módon kiszélesedett a piac és azok a gamerek akik a 90-es években a piac egészét adták mára csupán annak egy nem túl nagy részét teszik ki. És bizony lehet ennek az ellenkezőjét kiabálni de igenis a kereslet határozza meg a kínálatot. Nem a kontrollerhez butítják a játékokat, hanem az emberekhez, és nagyon-nagyon sokan vannak akik nem akarnak gondolkodni, nem akarnak kihívást, nehézséget, nem akarnak semmi mást csak pár óra olyan kikapcsolódást, amikor szinte legyőzhetetlenek, amikor szétrughatják Darth Vader seggét és köröket verhetnek Alonsora Monacoban. Hiába köteleznéd őket az egér használatára, attól még ugyanezt keresnék, ugyanezt várnák és ha egy év egérhasználat után megemlítenéd hogy egy háromfejű majom van mögöttük azon nem vigyorognának, hanem jobb esetben hülyének néznének, rosszabb esetben hátrafordulnának hogy "Tényleg? Hol?"

Ami meg azt illeti hogy az, hogy vannak játékstílusok amiket kontrollerrel jobb játszani csupán egy tévhit amit a te tiszted eloszlatni... nem is tudom, ez így egy annyira magas lóról tett kijelentés ami ellen láthatóan felesleges érveket vagy tapasztalatokat felhozni: többen leírtuk a véleményünket, elintézted annyival hogy tévhitben élünk. Nincs értelme a vitának...

algi 2012.02.12. 07:32:53

És hányszor néz az ember amúgy a kontrollerére? Plusz macera.

S3r4ph · http://moeland.hungarianforum.net/ 2012.02.12. 09:11:36

Annyit tennék még hozzá hogy szerintem a játékipar egyáltalán nem hanyatlik, csak éppen ma az értékes címeket nem feltétlenül AAA kategóriában kell keresni hanem kis stúdiók alkotásai között.
És ennek azért is örülök mert így sokkal több emberhez eljuthatnak ezek, nem kell hozzá hat mag, 8gb ram meg HD6870.
"A konzolok visszafogják a fejlődést" érv csak arra az egyre lehet igaz hogy grafikailag.
De ha egy játéknál valaki leáll számolgatni a pixeleket meg a tököm tudja milyen szűrőket és effekteket akkor már magával a játékkal van baj mert nem köti le az embert eléggé.
Szóval azon kapom magam hogy gyakran régi, 16 bites konzolos címeket veszek elő újra és újra, vagy éppen Touhou-t játszom napi rendszerességgel, de a Crysis 2 és a Battlefield 3 ultra grafika mellett sem tűnt egyáltalán szépnek, sem pedig izgalmasnak a számomra, viszont a Trine 1-2 grafikáján leesett az állam.
A művészi kivitelezés hiányát semmiféle grafika nem pótolhatja.

Szpájk 2012.02.12. 11:32:13

Egy kontroller, akármit is nevezzünk annak, akkor éri el a célját, ha észre sem veszed, hogy a világon van, és csak a játékra tudsz koncentrálni.
És itt feküdt meg a Move, aminek az egyetlen haszna, hogy rácsavarozhatom egy fegyvernek látszó tárgyra, különben örökre a fiók foglya maradt volna a pormacskák között.
És itt fognak megfeküdni szerény véleményem szerint a tervezett új innovációk is.

hower 2012.02.12. 11:37:59

"a "PC-t megöli a warez"-baromságból ez a gyűjtés egy pöttyet kifogja a szelet"

Nem, nem: a warez nem öli meg az összes PC-játékot, azért a néhányért, ami meg leáll vagy majdnem leállt emiatt, nem is kár. Ilyen pl. a Stalker 2, amit állítólag azért akart törölni a GSC, mert nem talált a konzolos irányra támogatót. "My friends at GSC believe that the reason for that is failed console publishing deal. GSC couldn’t sign any publisher for STALKER 2 on consoles, and GSC wasn’t strong enough to do it all by itself."

Nyilván meg kéne már magyarázni ezeknek a fejlesztőknek, hogy nagyon rosszul látják a helyzetet, és az nem baj, hogy fizetés nélkül lenyúlják a játékaikat, sőt, az segíti igazán az eladásokat. De csak nem akarják megérteni a sötétek, inkább leállítanák a fejlesztéseket. Ki érti ezeket?

Gogol 2012.02.12. 12:21:52

Egyvalamit nem vesznek számításba ezekkel az újításokkal. Hogy a számítógép játékokban éppen az az élvezet, hogy minimális ujj mozdulatokkal maximális energiákat vagyunk képesek létrehozni. Lövéseket, robbanásokat, harci ütemet. Nincs élvezet abban, ha 20 perc után leizzad az ember. A játék lényege vész el. Egy játék azt szimulálja nekem, mintha erős, gyors, szuperharcos lennék, ami nem vagyok. Ezért eljátszom.

kozi001 2012.02.12. 12:22:04

@SplitGuy: Azért a Dragon Age 1 még jó volt, a 2 ment el konzol irányba!
A Skyrim meg szntén!

Exploiter 2012.02.12. 12:24:57

Hát, jah.
Minden kollégánál van kinect, engem meg nem értenek meg, h miért nem veszek.
Tök jó cucc, oké, érdekes, de még egyetlen egy játékot nem láttam, ami használható lett volna vele és érdekelt volna. Konkrétan sportjátékokon kívül semmire sem jó.
Majd ha minden egyes ujjat külön-külön realtime. lag nélkül fel tud dolgozni két méterről, akkor lehet rá komolyabb cuccot tervezni, addig marad az ugrándozás, ami poénnak jó, játéknak viszont nem.

Exploiter 2012.02.12. 12:26:22

@Gogol:
Mondjuk ez így nem igaz, egy verekedős játék, amiben nem csak két ütést-rúgást lehet triggerelni, ha épp szerencséd van, azért érdekes lenne, de olyat még nem láttam, ami jól működne.

Gogol 2012.02.12. 12:28:29

@Exploiter: Fejtsd ki, amit írsz, mert egy szót se értek belőle.

Gogol 2012.02.12. 12:32:40

@Exploiter: Na asszem nagyjából értem, akkor nem fogalmaztam világosan. Biztos vannak sportember gamerek, akiknek megfelel ez a kb azonos enerigafelhasználás, mint amit a játék szimulál. A gamerek többsége viszont napi 10 órát egy helyben ülő figura. Bármilyen jól dolgozzák ki a szimulációt egy kinecttel pl, ha csak 10 percet tudok játszani vele, kit érdekel. Egérrel meg xbox kontrollerrel órákat tudok játszani.

poisonborz 2012.02.12. 12:45:05

Ummmmm, kedves cikkíró rájött arra amire a játékostársadalom 60% már a Wii indulásának napján.

Amúgy megint csak arról van szó, hogy nem egy oldalról kell nézni a dolgot. A cikkből az jön le, hogy most már biztosan nem is jön ki konzoljáték ugrálós alkalmazás nélkül... Vannak műveletek és játékstílusok, amikre tökéletes. Arra fogják használni, mert mást úgysem vesznek majd meg. Simán lehet, hogy a menükben mászkálást, játékosprofilt ezentúl ilyenekkel állíthatjuk be, mert könnyebb mozgás/arcfelismeréssel. Sokkal kiterjedtebb lesz a partijátékok köre, mert igen, egy részeg házibuliban rohadt jó móka dínó árnyékát formázni két másik lánnyal (true story).

Fogja érinteni a játék, főleg a PC-s piacot ezen túlmenően? Alig. (az MS nem is az otthoni felhasználókat célozta a Win-es Kinecttel).

Egy jól kitalált gimmick, amivel el lehet adni pár dolgot, de csak kiegészítő feature, mint az EyeToy, és nem paradigmaváltás, és a gyártók is tudják ezt, max a marketingesek nem, és akik mindent elhisznek nekik.

Exploiter 2012.02.12. 12:55:02

@Gogol:

Én sem mozgok sokat, de az egyik előnyének pont azt látnám az ilyesminek, hogy azok is mozognak, akik egyébként napi 10 órát ülnek a gép előtt.
Moving is good, m'okaaaaay?

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.12. 12:56:09

@Gogol: embere válogatja :) én pl. igenis élvezem, hogy nem csak a seggem meresztem a kanapén tespedve, hanem meg is izzaszt egy-egy játék (Bleech pl.). Nyilván nem egy RTS-re gondolok.

@Exploiter: igen, a Kinecttel nekem is ez a legnagyobb gondom. Lag és gyenge, korlátolt játékfelhozatal.

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.12. 12:56:52

@Gogol: "Ummmmm, kedves cikkíró rájött arra amire a játékostársadalom 60% már a Wii indulásának napján."

A játékostársadalom "kocka rétegének" 60% már közelebb áll a valósághoz :D

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.12. 12:57:54

@oOMoHiOo: ezt meg mellékattintottam, @poisonborz: -nak ment volna a válasz.

Kreutzere 2012.02.12. 13:02:44

Ez ma az ipar meg a business.

TVken nyomják a 3D-t közben meg nincs is mit nézni rajtuk. Ilyen a Wii U meg a többi baromság is.

Nem mellesleg onnantól hogy mozogni kell a konzolhoz mi értelme is? Mi értelme bowlingozni otthon mozgással, ha ezzel a mozgással csinálhatom élőben is? Nekem itt vesztette el az egész az értelmét.

balkan 2012.02.12. 13:15:32

Az van hogy hogy egyre többen játszanak "videójátékokkal". Pár éve ha valaki véletlenül elkottyantotta társaságban, hogy ő izé napi négy órát tölt gyakorlással hogy jobban menjen a csapat szekere, vagy hajnali négykor feküdt le mert rá kellett jönni egy puzzle-ra, különben a fődémon szénné égeti, hát bizony hülyének, infantilis baromnak nézték. Manapság viszont mindenki játszik, a munkahelyi gépén, a telefonján, fészbukon, de még a várótermek terminálján is. Sőt a reklámokban olyan dolgokra buzdítják az embereket, amelyekre szintén jópár éve csak annyit mondtak volna, hogy: kocka! Szóval kitágult a piac és nő folyamatosan. Az átlag igény meg egyre inkább a casualokhoz fog igazodni, hiszen ők vannak többen. Akik nem igénylik hogy egy rpg-vel heteket b@sszanak el, vagy hogy "b" pontot a hogyan lehessen tökéletesen bevédeni. Ahogy azt ti is észre vettétek, egyre könnyebbek a játékok, rövidebbek, kevesebb energiát, de több pénzt kell bele fektetni, ugyanis azok akik ezt az irányvonalat meghatározzák aszerint döntenek, hogy mennyi profitot tudnak belőle kisajtolni. Az hogy vannak olyanok akik akár művészeti értéket is beleláttak egy-egy játékba, vagy egyáltalán komolyabb elfoglaltságnak tekintették, mint egy ötperces böködés míg megjön a busz, nem érdekli őket, mert kisebbség és ezáltál nem képez elég vásárlóerőt. Nyilván nem térül meg ha 5 évig játszik valaki egy játékkal, de ha évente megveszi a következő epizódot, és/vagy a hozzávaló kütyüt, akkor mindjárt más. Amúgy meg a PC konzol ellentét egy olyan vita, ami meddő és nem vezet sehova sem. Mindig is volt konzol és PC kategória. Például a Casio kvarcjátékom és a c-16-om. Jól megvoltak egymás mellett. Nem fog egyik sem a másik fölé emelkedni. Esélyesebb, inkább hogy jönnek az Onlive jellegű dolgok, és jól a feje tetejére áll minden.
Bocs a hosszúságért.

Psi Holo · http://psiholo.blogspot.com 2012.02.12. 13:29:16

A programozóknak van meg az a hibájuk, hogy amikor beesik egy ügyfél az igényével, a késztermék inkább tükrözi a programozó technikai magasságát, mint a mű gyakorlati értékét.

Netuddki. 2012.02.12. 13:32:56

Hehe. Meg lehet ideologizálni a dolgokat, de ez az egész dolog csak egyvalamire megy ki. A zemberek pénzére. Ezért kellenek a mindig új meg újabb vackok. Álmot árulnak ezek nem használható dolgokat. Ahhoz, hogy megvegyék mindössze csak el kell hitetni jobb mint az elődje és működik. Ha meg nem akkor az a béna aki megvette. De ezt senki sem fogja utólag bevallani és visszavinni a szart a bótba. Nagy néha azért persze befigyel egy-két működő dolog is de sajna ebből van a kevesebb. Az egérnél még egyenlőre jobbat nem csináltak. Persze az egérrel az a baj, hogy fotelből asztal nélkül nem az igazi...

Netuddki. 2012.02.12. 13:34:43

@Psi Holo: Húvazze! De nagy okosságot írtál!
Csak a gond az, hogy itt a hardverről van szó nem szoftverről...

Királyvíz 2012.02.12. 13:36:27

Felfoghatatlan számomra ez a folyamatos sírás egyesek részéről. "Szar a konzol, a pc az igazi", meg társai. A probléma ott van, hogy ezt nem egyének határozzák meg, hanem a többség. Ha valaki nem szereti a konzolt, az ne használja, de miért kell szidni (és vele együtt lehülyézni a konzolosokat)? Nagyképű, korlátolt hozzáállás. De el lehet fáradni a nyugati határon túlra, és ott szétnézni. Nyugat Európában (személyes tapasztalat), de gondolom Amerikában (ez tipp) is, pc-s játékot max szakboltban kapsz, de a kínálat legfeljebb 1-2%-át teszik ki. Magyarán, pc-s játékra csak ott van kereslet, ahol az emberek többségének nincs pénze konzolra, meg a hozzájuk való játékokra.
Angliában dolgozom, a munkám során számos házban megfordulok, és mindenhol (értsd: MINDENHOL) van egy vii, meg egy ps3, vagy xbox. Jártam olyan játékbuzi házában, ahol egy egész falnyi polc csak játékkal volt tele, és mind konzolos volt. Pc-s egy se, pedig a pali elmúlt 40, szóval nem egy fiatal casual gamer.

Ami a játékok butulását illeti: ahogy korábban említették, erre van igény. A stúdiók is nagy példányszámban eladható, gyorsan kijátszható játékokat készítenek, hogy aztán jöhessen a következő cím. Ez a tendencia mindenhol, a szórakoztatóipar minden ágában. A független fejlesztők háza táján érdemes keresgélni, mert tőlük olcsón (néha ingyen) juthatunk nehéz, de szórakoztató játékokhoz, csak a grafikát nem szabad számon kérni. Még a flash játék között is találni néha gyöngyszemeket.

Zarbon 2012.02.12. 13:44:34

jó cikk, én is egyetértek

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.02.12. 13:45:58

Most ez lesz a divat.
Es mint tudjuk a divat mulando dolog.

Count Adyn 2012.02.12. 13:48:09

@balkan: Hát igen manapság már igen csak meg kell dolgoznunk azért hogy kockának merjük nevezni magunkat:D

Gerilgfx 2012.02.12. 13:49:40

*részben egyetért*

pizzaboy 2012.02.12. 13:54:43

@Királyvíz:PC-s játékot szakboltban? Mi? Hollandiában, Hágában a 2 emeletes nagy Toy-Store-ban ugyanannyi PC-s játék volt kirakva, mint box, wii, vagy 3ds. De a közelünkben lévő kisebb játékboltban is volt két polc PC-s játék. Szóval ez így nettó hülyeség. (Vagy egy játékbolt szakboltnak minősöl?)

Mercel 2012.02.12. 15:30:31

Hello!

Alapjában véve egyetértek a cikkel, de azzal a fenntartással, hogy csak felületesen érintette a legnagyobb problémát amit valaki kommentben is kifejtett.
Az utóbbi években egészen egyszerűen alig jön ki normális játék.
Tényleg ott tartunk hogy hiába ugrott meg a számítási teljesítmény a többszörösére, nem látom az érdemi fejlődést.

Nagyon kevés új ötletet látok, többnyire csilivili körítéssel, de rendszerint ponyva megvalósítással.
Rommá scriptelt jelenetekkel kell és lehet hadakozni, egyre többször van folyosó élményem, mintha egy láthatatlan üvegcsőben kellene játszanom ráadásul úgy, hogy szinte tol előre a játék..

Emlékszem, hogy annak idején a Far Cry - Half Life 2 miatt kezdtem el ismét fejleszteni a gépem, de szinte azóta sem jöttek ki azokhoz mérhető játékok.
A Modern Warfare 2 akkora csalódás volt, hogy jujjj a Crysis 2 szintén.

pont ennél a két játéknál tűnt fel a leginkább az amiről az előbb beszéltem.
Pedig az első részek mindkettő esetében so-so megfeleltek az akkori szintnek.

Rohadtul nem izgatnak fel a szinte valósághű átvezető jelenetek, részemről megelégednék a 2006-os grafikai élménnyel is, de könyörgöm legyenek már bejárhatóak a pályák, és ne vegyem észre három perc után, hogy nulla intelligenciát programoztak a gépi ellenfelekbe...
Mert pl. az AI az érzésem szerint megragadt valahol a 2006 körüli szinten.

Múltkor bedobtam a Far Cry-t és megdöbbentem, hogy a mostani sztárjátékokban ahhoz képest mennyire buták az ellenfelek és mennyire nem bejárhatóak a pályák.
Csak a kontraszt miatt - az egy 2006-os játék.
Jó ideje rászoktam arra, hogy először csak feltörve nézek meg egy játékot..
Annak idején a Half Life 2-nél rohantam és megvettem az akkor 12.000-be kerülő Orange Boxot, és a mai napig is azt gondolom, hogy megérte.
De az egy tuti csomag volt.
A Crisys 2 esetében eleve megvettem mert gondoltam nagyon nem nyúlhatok mellé.
Így utólag inkább tankoltam volna belőle.
A modern warfare2 pedig az az eset volt, hogy méla undorral 2 nap alatt maximális nehézségen letoltam a játékot, aztán töröltem a játékot, és az installt is. Tuti, hogy egy forintot nem áldoznék rá, és örülök, hogy nem vettem meg a bizalmat megelőlegezve.

Szerintem e dolgok miatt halad nagyon rossz irányba a játékipar.

"Frigyes"

moli 2012.02.12. 15:44:58

@Királyvíz: igen, es ennel mar csak "a konzolok elbutitjak a jatekokat" a jobb, mikor konzolok a vilag nagyreszen 1985 ota vannak sok-sok haztartasban.

az 20 evvel az xbox360 elott volt.

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.12. 15:46:48

@Mercel: épp ez az, amit már mások kifejtettek korábban (azt hiszem én morogtam a kőostoba AI-kra stb.), hogy sanszos a kereslet-kínálat találkozása miatt van ez így.

Te szereted a kihívást, a jó játékmenetet. Én is, meg még jó páran. De Vér Pistikének többet számít az, hogy marha jól néz ki a program. Az, hogy gagyi az AI még jó is, hamarabb le lehet nyomni, aztán villogni a többieknek, hogy én már 200%-ot teljesítettem, csillióbillió pontom van stb. Egyszerűen már nem célcsoport a játékgyártók (szándékosan használom a "gyártó" kifejezést) számára az olyan ember, akinek olyan elvárásai vannak, mint neked is, valamint a legtöbb olyan embernek akik még C64-en, Amiga-n stb. kezdtek el játszani. Mi a fenének tököljön AI fejlesztéssel, amikor a többségnek nincs rá igénye (leginkább azért, mert a büdös életben nem játszott bonyolultabbal, mint mondjuk egy Tom Clancy's TPS-el, ahol csak egy irányba mehetsz, csak lőni kell és máris te vagy az überkirály SWAT, vagy akármilyen kommandós), egyszerűbb belenyomni a szkripteket, a zöm úgyis attól fog véreset pisálni, hogy marha jól néz ki a játék és filmszerűek az átvezető videók.

Más: némiképp javítom magamat, korábbi véleményemmel kapcsolatban. Ebéd után elővettem a Metroidot, s meg kell állapítsam, igenis lehet konzolra is jó FPS-t csinálni. Az más tészta, hogy a Metroidok óta más játékkal (Wiin) nem találkoztam, ami jó FPS lett volna, mint belbecs, mint irányíthatóság szempontjából. De ez csak egy cím, ez még sajnos nem mérvadó.

RowiwClub (törölt) 2012.02.12. 16:36:20

Szerző, nagyon igazad van. Mikor megvettem a WII-t, azt hittem, soha nem fogom letenni...de letettem. A direct-brain system DBS4D :) csatlakozó megjelenéséig már nem kísérletezek kontrollerekkel.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.02.12. 16:44:50

A számítógépes játékok tartalmának a színvonala esik rohamosan, miközben a grafika, az irányítás "fejlődik".

Régen a sztorija miatt játszott az ember pl. egy Half-Life 2-vel, ma a grafika meg a vicces irányítás miatt. El lehet a szart aranypapírba csomagolva adni az embereknek, de előbb utóbb ki fog durranni a lufi.

hallari 2012.02.12. 16:45:32

Alapvetően igazad van, DE: azt kell gyártani, amiből profit van. Steve Ballmer azért kapta meg a bónusza felét, mert bár a BING hatalmas veszteséget termel, de a Kinect (meg pár egyéb dolog) nagyon bejött. Ezért is adták ki PC-re is.
Nekem se tetszik ez a kütyüs trend, de az emberek többségének nagyon bejön ÉS PÉNZT IS ADNAK ÉRTE, nem is keveset.
Úgyhogy a hagyományos piac átalakul, mikrotranzakciókról szólnak a marketinges előadások, a fejlesztők a cloudot erőltetik, hogy te csak egy alapgépet vegyél meg egy jó szélessávú hozzáférést + fizess elő a szolgáltatásukra és a reaktoraikkal majd gondoskodnak a játékélményről (PC esetén). Ezt még a konzolpiac megfejeli a kütyümániával, amihez hozzájön az okostelefon és tablet piac is...

Én meg lassan komolyan elgondolkodtam egy eredeti Amiga beszerzésén... :DDD
A Populous2-t úgyis 15 kihagyással játszottam végig. De emulátorral azért nem az igazi.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.02.12. 16:53:21

@Ironfist: A Skyrimmel az a legnagyobb baj, hogy a mennyiség a minőség rovására ment. Egyrészt, ki a pöcs akar sárkányokat gyilkolászni folyamatosan, amikor éppen csak sétált valahova? Na ugye. Másrészről hiába van rengeteg küldetés, ha a háromnegyede de facto hülyeség, időpazarlás. Például amikor az összes bűnözőnél találunk egy szépen dokumentált naplót arról, hogy mit követett el....könyörgöm. Lehetne kevesebb opció, kevesebb beszéd, de annak legyen értelme. Ez a harc közbe meg folyamatosan megállunk főzetet meg mérget keresni....áh

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2012.02.12. 16:55:34

Tartalmi elbutulásra jó példa: Bioshock. Kijött az első rész, ami meglepő, ötletes, új volt. Majd kijött egy második rész, ami az elsőben szerzett élményeket akarta újra eladni, majdnem elaludtam rajta. Egy előzmény, ahol a paradicsom pokollá változik sokkal ötletesebb lett volna, de nem merték bevállalni. Helyette kapott az ember egy fúrót.

gibson 2012.02.12. 17:37:23

Nem akarnám bő lére ereszteni a mondandómat, így csak annyit: a poszt minden szavával egyetértek.

Martian (törölt) 2012.02.12. 18:44:36

@Gogol: "Hogy a számítógép játékokban éppen az az élvezet, hogy minimális ujj mozdulatokkal maximális energiákat vagyunk képesek létrehozni."

Mivel a meló által amúgy is egész nap a gép előtt ülök, az utolsó dolog, amit megtennék, hogy kikapcsolódáskor is a seggemet meresszem és csak az ujjaimat mozgassam.

De ha éppen macerás elmenni sportolni, a Wii-vel legalább meg tudom magam mozgatni... még ha ez az élmény műanyag is.
És én is várom a holodeck-et! :)

bioLarzen 2012.02.12. 18:50:45

@thinkEdem: "Na várjál, ezek szerint hardcore játékosok csak kizárólag fps-t játszanak? Merthogy pl. megnézném, hogy mennyit ér egy nfs-ben az autoaim meg a hitbox. ;)"

Hülyéskedsz? Én kiterjesztett hitbox nélkül nem is játszok már az F1 2010-zel... A Spore 2 pedig egyenesen reménytelen nélküle ;)

bio

S3r4ph · http://moeland.hungarianforum.net/ 2012.02.12. 18:59:05

@bioLarzen:

Sőt, az igazi HC Street fighter 4 játékosok is billentyűzettel és egérrel nyomják.

kozi001 2012.02.12. 19:12:50

@d.z.: Én is így vagyok vele!
Az open world meg sandbox buzz word-ok nagyon jól hangzanak de kit érdekel h ha egy idő múlva unalmas és a mennyiség nem csap át minőségbe...!

dzzzzz 2012.02.12. 19:38:30

@oOMoHiOo: erről eszembe jutott, amikor a Rainbow Six: Lockdownnal játszottam, próbáltam minél taktikusabban játszani, de nem igazán jött be, úgyhogy fogtam magam és egy Desert Eagle-el elkezdtem futni és lőni. A dolog annyira bevált, hogy simán végig tudtam futni a pályákon.

töröltprofil (törölt) 2012.02.12. 19:40:05

Bocs, hogy trágárul fogalmazok,de KIBASZOTTUL egyet értek a cikk írójával.
Az a gond, hogy olyan játékok készülnek amit végigviszel azt dobod is utána a sarokba.
Aztán már a játék után látod is az ősszel megjelenő következő rész reklámját. Lásd: NFS,COD,Battlefield sorozat. Ugyanaz a szar lemez évről évre...
Semmi innováció sincsen már a játéktervezésben.
Vannak persze kivételek.
Emlékszem kisebb koromban órákat tudtunk elbeszélgetni arról, hogy "milyendurvavótmáabossapályavégén" meg hasonlók.
Ma már ez elképzelhetetlen.

Onliner 2012.02.12. 20:59:13

Tartalom kell, az irányítás majdnem másodlagos, persze ha elbaltázott tönkreteheti a játékélményt.

Final Fantasy 7-nek milyen volt az irányítása? Életem legjobb játéka. Skyrim? Lehet hogy konzolos de milyen a hangulata és hányféleképpen lehet modolni PC-n?

Nem kell temetni a játékipart... Pár erőltetett "kontroller" majd megy a kukába.

Onliner 2012.02.12. 21:00:18

Ja és X-Wing-et egérrel játszottam végig. Soha nem felejtem el a játékélményt és elhihetitek hogy nem az egérhúzogatás miatt :)

ati27 2012.02.12. 21:01:32

@oOMoHiOo:

Hát bizony! Én nem csak a kontrollerekben látom a problémát.. Pl játszottam a BF3 single vel :D Azt a dögnalmat! :) Az egész játék zsir lineáris... Jó-jó tudom, multi.. De az sem az igazi, Felmész szerverre, és jó elég valószínű csalók tömegével találkozol, vagy nagyon "kockákkal" :D Haveri körben régebben nyomtuk a cod 2-őt. Na az buli volt. Vegyönk egy másik kategóriát: Szimulátorok.. Na ez a műfaj is "döglődik" Habár néha lehet jó dolgokat lehet találni. Pl most bukkantam a BMS falconra, ami F16 szimulátor.."amatőr" csapatok fejlesztik a régi Falcon 4 forráskódja alapján! Igen, még mindig egy 90-es évekbeli játék az alap motorja, mivel a dinamikus kampánya és az AI-ja mérföldekkel jobb, mint egy modernebb szimulátornak... No ez a gáz! NApjainkban szinte csak a látvány számít, és nem az AI! Pedig erőforrás már bőven lenne rá. Ehelyett még a modern codokban még mindig behuzalozott a játékmenet..

ati27 2012.02.12. 21:11:49

@Mercel:
erre jutottam én is! Bf3 single-je már-már annyira "interaktív" volt mintha leültem volna tv-t nézni... Ja nincs Tv-nnk! :D

töröltprofil (törölt) 2012.02.12. 21:50:01

Az utóbbi években rohadtul sok volt a 2. vhs játék.
Nekem már a Medal of Honor után unalmasak voltak.
Kijött vagy 10 fèle Cod, és mindegyikben elfoglalhattad Sztálingrádot és lerohanhattad Normandiát. Unalmasak. Szarak. Most pedig kezdenek feltámadni ezek a CNN-en folyton látható dolgok.
Én továbbra is kitartok a futurisztikus fps-ek mellett. Ott minden a fantázia szüleménya. A fegyverektõl a pályákig.
Nem tudja valaki, hogy mi a helyzet az Unreal Tournament sorozattal? :D. Megszûnt? Annyi ?: D

thinkEdem 2012.02.12. 23:21:32

@oOMoHiOo: Az az igazság, hogy amióta nem tudok napi sok órát a gép előtt tölteni, azóta nem igazán kötnek le azok a játékok, amivel napi sok órát kell tölteni, hogy élvezd, mert anélkül "béna vagy benne". Pedig én is C64-en kezdtem... Persze azért mindig jó, ha kell kicsit küzdeni is, de van egy határ... nálam valahol a Limbo és a Braid nehézsége (beleértve a learning curve-öt és a nehezedési sebességet) az, ami gyakorlatilag tökéletes.

Tapogatott Kukorica 2012.02.12. 23:35:23

@Szeka: En erre adnek egy pontot. Szerintem is csupan arrol van szo, hogy mig 10-15 evvel ezelott joesetben egy haztartasra 1 PC jutott, addigra mara egy tenyernyi telefonon is funkciodusabb jatekok erhetoek el. Ebbol pedig az kovetkezik, hogy az addig a szobaban dekkolo pattanasos tinedzserek utan szamtalan mas reteget is meg tudott szolitani a jatekipar. Amig regen gyakorlatilag minden nagyobb cim pl. Commodorera, aztan PC-re jelent csak meg, ugy ma ennek mar nincs akkora jelentosege. Egy-egy kevesbe sikeres telefont is kepesek millios tetelben eladni, egy-egy konzolt tizmilliosban, PC-bol Dunat lehet rekeszteni... Szinte mindenki jatszhat, ahol es amikor csak akar.
Ezzel pedig kitarul a jatekipar elott rengeteg kapu, s az addig PC-re optimalizalt, billentyuzettel es egerrel jatszhato jatekok mellett megjelent rengeteg mas is (pl. ugye a Wii). Szerintem mindenkinek kozulunk van olyan elmenye, amikor orakon keresztul tudja nyomkodni a gombokat pl. egy jo fps multiplayerben valaki, mig az asszony az oldalunkat bokodi, hogy ez milyen unalmas es hagyjam mar abba. Aztan odaadja neki az ember a Wii-t es este nincs szex, mert o meg mindig ott tollaszkodik a potyogo virtualis almakat kapkodva - igaz, az fps-tol halalra unta volna magat.
A jatekipar sokkal heterogenebb lett az elmult 10-15 evben, egyszeruen a pattanasos tinedzserekbol evolvalt HC gamerek mar nem az egyetlen es legjobbak a videojatekok vilagaban. Mert regen ugye mi voltunk, aki vegig tudta vinni a Doomot, mert asszonynak (vagy nehany masik sracnak) egyszeruen nem volt mas valasztasa jatek teren. Ok nem is nagyon jatszottak, ezert kizarasos alapon mi voltunk a legjobbak.
Engem az isten nem ultet le konzol ele vagy Wii ele, egyszeruen nem az en vilagom. De ha masoknak az nyujt kikapcsolodast es elvezetet, akkor nincs miert fujolnom rajuk, szerintem ez teljesen rendben van.
Valaki emlitette a szimulatorosokat. Szerintem ok is pl. ugyanolyan retegjatekosok, mint pl. a HC fps jatekosok, vagy a mobiljukon madarakat lovoldozok. Minden szegmensben egyre tobb a jatekos, a jatekipar egyszeruen csak lepest akar ezzel tartani.
Ott van meg pl. az augmented reality is, ami meg csak gyerekcipoben jar. Ha erkezik ra egy olyan cim, amivel milliok tudnak jatszani orak hosszat, akkor azt is el tudom kepzelni, mint egy uj retegjatek-alapot. Vannak cimek, de meg szerintem nem erkezett atuto siker a temaban.

Aztan majd egyszer lesznek 3d-s projektorok, amikkel kivetithetjuk mondjuk egy starcraft csatateret az iroasztalunkra - ismet teljesen uj jatekelmenyt fognak nyujtani (es remelem en meg fogok ilyet latni, mert marhan megneznem!)

Királyvíz 2012.02.13. 00:14:20

@pizzaboy: Hollandiában nem jártam, de Németországban és Angliában igen, és ott igenis ez a helyzet. Elnézést, hogy ezt a tapasztalatomat kiterjesztettem egész Nyugat Európára. Te pedig nézzél el máshová is, ne csak Hollandiába, mielőtt lehülyézed a másikat.

asd123321dsa 2012.02.13. 01:51:54

Ez a "gaming" tablet egy kalap szart nem ér, a Razer mindig élenjárt az ócska karácsonyfák iparszerű gyártsában (néhány kivételtől eltekintve: DB, Aby, DA). Pár év múlva ugyanúgy fogunk röhögni rajtuk mint a VR sisakon meg a többi kacaton, a maguk idejében azokat mondta a gyártójuk a "jövőnek", most meg ezt...

Ironfist 2012.02.13. 08:26:24

@Tapogatott Kukorica:
"Ebbol pedig az kovetkezik, hogy az addig a szobaban dekkolo pattanasos tinedzserek utan szamtalan mas reteget is meg tudott szolitani a jatekipar."

Jaja, ne tudd meg, mennyire jó, ha elmész valahová ismerősökkel, de kvázi egyedül vagy, mert a fele mobilról faszbúkozik, a másik fele meg engribördzözik...

"Valaki emlitette a szimulatorosokat. Szerintem ok is pl. ugyanolyan retegjatekosok, mint pl. a HC fps jatekosok, vagy a mobiljukon madarakat lovoldozok."

Én említettem, de csak annyit, hogy baromi unalmasak a szimulátorok. Anno egy haverom tök büszkén mutogatta nekünk az f22lightning3, meg il2 sturmovik játékait... és bevallom, az, hogy egyszer felszáll, majd percekig csak ennyi: brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr-hirtelenfeltűnikazellenség-DAKKADAKKADAKKA-megint eltűnik, megint percekig csak-brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr... És ez megspékelve egy kétfelé osztott képernyővel, ami felül kék, alul zöld... hát mit ne mondjak, tök jó volt :D

Ironfist 2012.02.13. 08:42:01

@Királyvíz:
"Angliában dolgozom, a munkám során számos házban megfordulok, és mindenhol (értsd: MINDENHOL) van egy vii, meg egy ps3, vagy xbox. "
Azért ez még nem reprezentatív minta szerintem, hogy te kinél jártál :D Másrészt, kicsit gonosz vagyok, de azért, mert tízmillió légy tehénszart eszik, ugye... :D
De alapvetően igazad van abban tényleg, hogy ha valakinek ez tetszik, szíve joga ezt játszani.

Bicikliző medve 2012.02.13. 12:44:36

A kinectre lenne egy ragyogo otletem, csak nem tudom megvalositani ido es kompetencia hijan. Ezert a koz javara felajanlom, valaki megvalosithatja: remek kis harcmuvesz programot lehetne ra irni. A box helyettesitene a karate edzot: adna az utasitasokat, milyen mozdulatot hogy kell vegrehajtani, figyeli a mozgasunkat, korrigalja azokat. A kepernyon mutatna, hogy milyen mozgast hogy kell vegrehajtani, lehetne akar lassitani is, nagyitani is, hogy pontosan lasd, mit is kellene csinalnod. Szerintem remek otlet, csak kell hozza szerzodtetni egy profi edzot, meg hat erteni kell a kinect es az xbox programozasahoz.

Bicikliző medve 2012.02.13. 13:34:42

@moli: a fene, ebbol sem fogok mar meggazdagodni :)

tarcsayfanni 2012.02.13. 14:25:00

Na végre, az is indulhat valami pályázaton, aki alkalmazást fejleszt. Még egész komoly díj is van! http://www.facebook.com/profile.php?id=656471551#!/Invitel?sk=app_245097038898304

kaqxar 2012.02.13. 15:24:57

@Királyvíz:
Te pedig nézzél el máshova, mint UK meg Németország.
Svédországban sem így van. Szóval amit írtál télleg hülyeség, vagy ha így jobban tetszik, kissé általánosítva fogalmaztál.
Ha kicsit kevésbé arrogánsan reagáltál volna, ez a komment meg sem születik.

algi 2012.02.13. 15:46:11

@ċsirke72: Ötletekkel mindenhol tele van a padlás, a dolgok általában a kivitelezés lehetőségei múlnak. (Ha másnak lenne harcművésze és Kinect programozási képessége, felteszem, annak eszébe jutott volna – no, nem azért, mert kreatív, hanem mert lenne miről asszociálnia.) Amúgy én azt gyanítom, a Kinect nem elég pontos ehhez.

KJ4prez 2012.02.13. 17:32:23

@algi: én egy adóbevallás kitöltő alkalmazáson gondolkodtam kinectre. kizárólag a nav dolgozóinak fejleszteném az ügyfélszolgálatra. a kedves navos hölgyek hadonászását figyelve mennyivel jobban telne az idő a várakozó adófizetőknek :)

Királyvíz 2012.02.13. 19:05:15

@Ironfist: Közép és felső osztály otthoniról sokat tudnék regélni. Alsóbb rétegeknél ne nagyon jártam, de én sem vagyok éppen gazdag (spórolni kell!), de xbox-ot simán tudtam venni.

Egyébként a nagy konzolellenségeknek eszébe jutott már valaha, hogy konzolon előbb játszottak nagy számban az emberek, mint pc-n? Az első konzol 1972-ben jelent meg, és azóta is népszerűek, a pc csak a 80-as években kezdett nagy számban terjedni. A többség szerintem itt is még konzolon kezdett játszani.

A kontrollerek miatt meg kár aggódni. Ha tetszik az embereknek, veszik, ha nem, akkor meg bukik. A gyártók próbálják kitalálni az igényeket, és ahhoz igazodnak. Fanyalogni a játékok egyszerűsége, meg az új kontrollerek miatt olyan, mint sírni, hogy milyen szar filmeket gyártanak manapság, meg miért kell a tévéknek csak VV-t, meg ilyen szarokat adniuk. Erre van igény, azért. Kis utánajárással meg mindenki megkaphatja, amit szeretne, csak a minőség többnyire nincsen annyira szem előtt.

PGriffin 2012.02.13. 19:39:57

Érdekes ez a dolog, meg az is hogy valaki a dlc-k miatt vált pc-re mert a dlc lehúzás (egyébként tényleg az) – a folyamatosan fejlesztendő vas nem az??? –ez kijött.
Most itt tényleg van aki azt hiszi hogy minden egyes stúdió és konzol/hárdver gyártó a HC gémereknek készíti a termékeit? Gyerekek ne már! A cikk témája, az ugra-bugra géming egy divat. A nintendónak bejött (és ezt most nem minősíteném mert még csak próbálni sem próbáltam soha – nincs vele bajom, csak nem érdekel). A MS meg a sanyi meg persze hogy nem csak ült és nézett. Most el tudja valaki képzelni hogy a pl a sony aki a ps3 megjelenése után csak baromi sokára tudta kihozni 0-ra a könyveit, majd nem akart magának egy szeletet a tortából? És nyilvánvaló, hogy nem az a lényeg hogy kiszorítson minden mást, hanem hogy erre a piacra ne a következő generációval keljen betörni - bár addigra lehet kihal majd, de nem valószínű – sztem most minden konzolgyártó erre játszik. Az a lényeg hogy mindenki ott legyen minden térképen, mert mikor minden jólfizető vásárló kölyke kinekt tigrist vakargat szenteste a plazmán akkor bizony, jó lenne úgy nyereségről prezizni a befektetőkkel hogy igen mi is fudunk felmutatni valami eladhatót ezen a piacon – még akkor is, ha ez nem más mint szaros feliratok az egyébként kontrollerrel játszható játékok dobozán. Csókolom. Jó ez? Biztosan. És ez HC gaming? Dehogy is. Kit érdekel? (okés tudom téged, de ennyi) A Tonihók sem azért van a borítón mert csak kurvajó gördeszkások játszhatnak vele virtuál, hanem mert a gyerekek őt ismerik. A Wii/Kinekt/Move bizniszben nem azok érdekeltek akik a Killzone, Gears of War folytatásokra vágynak. Azok akkor is megveszik a következő számozott epizódot, ha azt nem lehet akár tornázva is kijátszani - sőt. Ezek azért vannak kitalálva hogy azok vegyék ezeket akik eddig nem vettek még ilyet, lehet konzolt se… sőt lehet eddig pc-n se toltak semmi – sőt lehet a mobiljukon sem snake-eztek sohasem. Mehet a vita a bill+egér vs kontroller ügyben, de biztosan volt aki azért vett wii-t mert az egyik sem, hanem valami más. Nekem sem tetszik. Bár nem zavar. A jó játék ezután is jó.
A kontroller megöli a játékot – ja és ha lenyeled terhes leszel – ezek tények, kérem… TÉNYEK!!!

moli 2012.02.13. 21:42:48

@MrEd: """ha leejtem azt a szart?"""

nyugi, -a sok rendkivul bizonyos kijelentes ellenere- biztos, hogy lehet majd kapni kulon a kontrollert.

Tapogatott Kukorica 2012.02.14. 02:50:09

@Ironfist: igen es igen :D

En is mindig hulyen erzem magam, hogy a tarsasagban kuss van, mert mindenki olvasgatja az uzeneteit (aminek a 99%-a teljesen ertelmetlen baromsag).

A masikkal nagyon nem lehet mit kezdeni. En is unalmasnak tartom a szimulatorokat, de vannak olyan elvetemultek, hogy 8-10 oras repuloutakat kepesek vegigjatszani. Azokrol nem is beszelve, akik ehhez meg egy virtualis legiiranyitast is adnak xDD
De nem bantom oket, mert ha nekik ez az orom es bodotta forrasa, akkor eljenek vele boldogan. A lenyeg, hogy most mar nagyon sokfele ilyen retegigenyt ki tud szolgalni a jatekipar, igy a korabbi aranykor (mondjuk 90-es evektol a dotkomlufi pukkanasaig) jatekosai mara gyakorlatilag kisebbseg lettek. MrEd-nek ezt kell megemesztenie es tovabblepnie :D

Ironfist 2012.02.14. 11:24:42

@Tapogatott Kukorica:
"En is mindig hulyen erzem magam, hogy a tarsasagban kuss van, mert mindenki olvasgatja az uzeneteit (aminek a 99%-a teljesen ertelmetlen baromsag)."

Ha ez van, akkor én simán hazajövök, "Ennyi erővel otthon is maradhattam volna, akkor olcsóbban megúszom" felkiáltással. És erre a fészbúkozók besértődnek, erre én meg szarok rájuk. Ha fészbúkozni akarnak, maradjanak otthon, vagy találkozzanak mással!

"En is unalmasnak tartom a szimulatorokat"

Hozzá kell tennem, hogy nekem az autós-, és sportszimulátorok ugyanebbe a kategóriába esnek. Autószimulátor? Minek? Egyrészt nem is szimulál igazi autót, mert egyik se törik (perelnének az autógyártók), másrészt meg az is ugyanaz az unalmas "menjünk körbekörbe". Bevallom autós játékkal régebben játszottam, ami élvezetes volt, de őszintén szólva az egyik a lego racer volt, a másik meg a carmageddon. Na mi a legnagyobb különbség ezek, meg a need for speed között? :D Sportszimulátor meg.... De komolyan SPORT szimulátor? Nagyobb baromság, mint a second life. Aki focizni akar, menjen le a térre, és focizzon!

KJ4prez 2012.02.14. 15:55:42

@Ironfist: aha, perelnek az autógyártók, persze. mikor játszottál utoljára autószimulátorral? 95-ben?

ja, és igazad van, állathülyeség a szimulátor, semmi köze a valósághoz, nem lehet tanulni belőle semmit. wéber gábor és michelisz norbi sem azon kezdte :D

Ironfist 2012.02.14. 16:56:35

@KJ4prez:
"aha, perelnek az autógyártók, persze. mikor játszottál utoljára autószimulátorral? 95-ben?"

Ja értem, akkor ezek szerint azért nem törik össze, vagy akár csak karcolódik meg egy autó is a nfs-ben pl, mert ez így valósághű, ugye?

"ja, és igazad van, (...) semmi köze a valósághoz, nem lehet tanulni belőle semmit."

Idézd azt, amikor én ezt mondtam!

"wéber gábor és michelisz norbi sem azon kezdte :D"

Ettől most hasra kéne esnem, vagy egyáltalán tudnom kéne, kik ezek?

anarch 2012.02.14. 17:03:53

Mondjuk az egér sem a kezdetektől fogva volt játékdevice. Valamikor a doom-os időkben lett az, előtte nem WASD + egér volt, hanem kurzorgombok. Tomb Raider is valamikor a 6-7-nél kezdte el támogatni.

PGriffin 2012.02.14. 17:07:52

@Ironfist:az NFS széria mióta szimulátor?
arcade vs. sim - hm?

moli 2012.02.14. 17:20:16

@KJ4prez: az hagyjan, jobb referencia: www.nissanusa.com/gtacademyshow/
2 ev alatt masodik lett LeMansban

@Ironfist: """Ettől most hasra kéne esnem, vagy egyáltalán tudnom kéne, kik ezek?"""
pofam leszakad, ugy szidni, hogy nem is vagy kepben.

Ironfist 2012.02.14. 17:44:36

@moli:
"pofam leszakad, ugy szidni, hogy nem is vagy kepben."

Teneked tényleg a bögyödben vagyok valamiért. Próbáltam én szépen kérdezni, hogy miért, le se szartad, akkor most engedtessék meg nekem innentől kezdve, hogy én is le se szarjalak. Csá.

@PGriffin:
"az NFS széria mióta szimulátor?"

Miért, akkor mi? Szerepjáték? Ja nem, tudom már, FPS, nem?

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.14. 19:27:24

@Ironfist: "Sportszimulátor meg.... De komolyan SPORT szimulátor? Nagyobb baromság, mint a second life. Aki focizni akar, menjen le a térre, és focizzon!"

Jahm. Aki meg kommandózni akar, az menjen le az utcára és lője halomra az embereket?

Nyilván a sport "szimulátor" játékok nem szimulálják a sportokat. Hanem szimplán játékok. Max. szerencsétlen a címke amit rájuk ragasztottak.

A játék célja pedig az, hogy szórakoztasson. Hány embert szórakoztatnak világszerte a sportjátékok? Meglehetősen sokat. Tehát elérte a célját.

moli 2012.02.14. 19:55:05

@Ironfist: """Próbáltam én szépen kérdezni, hogy miért, le se szartad"""

iddqd.blog.hu/2012/02/10/penteki_jatekcsaj_lilith/fullcommentlist/1#c15807420

ez zavar masokat is, figyelmetlen vagy.

PGriffin 2012.02.15. 07:51:49

@Ironfist: taps... sőt! TAPSVIHAR!!!

Ironfist 2012.02.15. 09:57:00

@oOMoHiOo:
"Jahm. Aki meg kommandózni akar, az menjen le az utcára és lője halomra az embereket?"

Igen, ez pont ugyanaz a kategória, nem?Focizni pontosan ugyanannyira lehetetlen volna, mint kommandózni/fantasykirályságot irányítani/satöbbi.

"Hány embert szórakoztatnak világszerte a sportjátékok? Meglehetősen sokat."

Jaja, együnk szart, mert tízmilliárd légy nem tévedhet, mi? :) Másrészt sehol nem mondtam, hogy ne játssza senki, azt mondtam, ami az én véleményem róla. És ez a következő szövegem most nem feltétlenül neked szól, hanem úgy en bloc. De imádom ám, amikor elmondom egy blogon/fórumon a véleményem, és akkor ilyen válaszokat kapok rá, hogy azt mégis hogy képzelem, ésatöbbi. Meguntam. Márpedig ki fogom fejteni a saját véleményemet, ha tetszik, ha nem. Akinek pedig nem tetszik, azt meg nem tudom sajnálni, ugyanis - éljen a net! - normális választ alig kapok, csak ilyen gunyoros, lehurrogó, felsőbbrendű, foghegyről idevetett valamiket.

@moli:
"ez zavar masokat is, figyelmetlen vagy."
1.- Igen, ezt már megszoktam, hogy bennem mindig minden zavar másokat. Csak éppen már marhára nem érdekel ez sem. Nem fogok mindig én alkalmazkodni mindenki máshoz. És egyébként, ha valóban figyelmetlen vagyok, akkor már egyből felsőbbrendűen kell hozzám szólni?
2.- Írtam arra valamit, csak úgy látszik elveszett a net rejtelmeiben. Kb azt írtam, hogy indulatszó az, ha normálisan válaszolsz, és beficcen egy bazmeg. De az, hogy nekem cimkézve kapásból azzal nyitsz, hogy "ne idegesítsé' bazdmeg!" Tudod, szövegkörnyezet is létezik, és az alapján ez nem az volt, hanem nekem esés.

@PGriffin:
"taps... sőt! TAPSVIHAR!!!"

Pont ezektől a fajta felsőbbrendű, nagyképű, gúnyos hozzámszólásoktól lett tele a tököm. Egyszerűen elegem van. Elvárja bazmeg mindenki (látod moli? EZ indulatszó), hogy én mindent tudjak azonnal, mert ha nem akkor jönnek az ilyen ostoba gúnyolódások. Mégis honnan a francból kéne tudnom, hogy az autós játékokon belül ti autós játékokkal játszok éppen nem szimulátornak, hanem anyámkínjának nevezitek a NFS-et? Egyébként meg azt sem értem, miért ne volna szimulátor? Azt szimulálja, ahogy autóval versenyzel, avagy nem? Akkor meg faszér' kell beszólni? Ha véleménykülönbség van, azt kultúráltan is meg lehetett volna osztani, nem muszáj így ám!

De tudjátok mit? Igazatok van. Nyilván én vagyok a kis deviáns hülyegyerek, aki ne merészeljen véleményt mondani, én vagyok mindenkinek a szálka a szemében, én zavarok ugye mindenkit, akkor legyetek boldogok! Nem fogom itt tovább rontani a ti drága levegőtöket. Aztán szopkodhatjátok majd egymás faszát, hogy milyen jól sikerült elintézni még egy valakit, aki nem olyan nagyszerű, olyan okos, meg olyan tökéletes, mint ti!

KJ4prez 2012.02.15. 11:59:19

@Ironfist: nfs? azt hittem, szimulátorokról beszélünk.

"Idézd azt, amikor én ezt mondtam!"

Parancsolj: "...nem is szimulál igazi autót..."

"Ettől most hasra kéne esnem, vagy egyáltalán tudnom kéne, kik ezek?"

Nem hiszem, hogy az én hibám, ha egy kő alatt élsz.

wowerman 2012.02.15. 12:34:48

nem tudom melyik az az emberfajta aki Wii-t vett, és én is a fenti eszmefuttatás miatt nem tudom elképzelni. Nekem marad a PC és az X360

Bobby Newmark 2012.02.15. 14:10:44

@KJ4prez: Mondjuk az autóbuzikon túl nem tudom, miért illene mindenkinek ismernie ezeket a neveket. Engem például tökéletesen hidegen hagy az autóversenyzés, hol nem szarom le kik ezek?

Viszont ez alapján nevezhetlek műveletlen tapló parasztnak, ha tudok olyan nevet mondani, akit meg te nem ismersz?

moli 2012.02.15. 14:44:07

@Bobby Newmark: csakhogy ez esetben nem nyilatkozol az autoversenyes jatekok ertelmerol sem.

SnakeHB 2012.02.15. 15:19:17

@Ironfist:
"Igen, ez pont ugyanaz a kategória, nem?Focizni pontosan ugyanannyira lehetetlen volna, mint kommandózni/fantasykirályságot irányítani/satöbbi."

Miért? Be lehet állni az idegenlégióba, hadseregbe, azt' mehet a közel-keleti kommandó. Kívácsi vagyok kinek hány fragje lenne... :D, csak kár, hogy nincs respawn... (kivéve, ha buddhista vagy persze)

A fantasykirályság-irányítás sem lehetetlen, pl. Orbánnak is sikerült. Van itt elég ork, troll meg gonosz kis törpe is...

Bobby Newmark 2012.02.15. 15:59:13

@moli: De, szerintem halálnyugodtan mondhatom róla azt, hogy én nem látom (mármint az értelmét). Nyilván ez az oka annak, hogy teljesen hidegen hagy a téma, nem?

KJ4prez 2012.02.15. 18:45:27

@Bobby Newmark: én is leszarom a motorversenyzést, de attól még tudom, kicsoda talmácsi. ráadásul ez egy gémer blog, wéber és michelisz sikeres gémerek, ha úgy nézzük.

és nem, nem fogsz tudni olyan embert mondani, akit ha nem ismerek, nem veszem a fáradságot, hogy legalábbis rákeressek a neten. mert ha valakiről nem tudok valamit, arra nem az a válasz, hogy kiez, hanem utánanézek, mert valószínűleg nem véletlenül említették.

a kiez egyetlen esetben vállalható reakció; ha nagyon is tudom kiről van szó, de szarba se nézem az embert.

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.15. 19:11:08

@wowerman: pl. én, mint "emberfajta". Olyan "emberfajta" aki egyébként Commodore-on, Amigán és PC-n nőtt fel, qrva sokat Doomozott, Wizardryzott, Diablozott, Test Drive, Space Ace, Defender of the Crown, Warcraft stb. stb. stb. had ne kelljen felsorolnom a "hőskorszak" játékait.

Aztán marhára meguntam és a pénztárcám is korlátot szabott a PC-s játékok hardverkövetelményeinek, a belbecs hanyatlásáról már nem is beszélve. XBOX, meg úgy általában a "hagyományos" konzolok sosem érdekeltek, a Wii viszont felkeltette az érdeklődésemet, pont azért, amiért a többi konzol nem: kinőttem már a napokon át tesznyedek és csak a gombokat nyomkodom, egeret rángatom korszakomból, ezek a dolgok viszont jópofának tűntek.
S érdekes módon, mai napig jól el tudok szórakozni vele, igaz a tényleges mozgást most én is hanyagoltam pár hónapig (köszönhetően a Xenobladenek, ami egyébként Wii exkluzív, és hatalmas JRPG szerintem), azonban rendszeresen "sportolok" vele. S képzeld, emellett eljárok fallabdázni is, tehát kérem mellőzni a "aki sportolni akar, az menjen el sportolni" lózungot.

Szóval, ilyen "emberfajta". Tudod, (már) nem kocka, hanem egy hétköznapi dolgozó ember, aki a taposómalom után jó kikapcsolódást talál abban, anélkül hogy el kellene caplatni bárhová is, vaskos pénzekért egy teniszben, jógában, ugrándozásban és olykor szeret a haverokkal egy bebaszós házibulin ökörködni a Just dance-el, vagy a Raving Rabbidsal.

Persze biztosan sokkal jobb headsetben nyomulni a világ túlsó felén lévő másik kockával a COD-al (s igen, szándékosan sarkítok, érzékeltetve milyen marhaságot mondtál :) ).

@Ironfist: próbáltam érzékeltetni a hasonlatod buktatóját, de akkor legyen helyette más: aki Dirttel játszik, az menjen és vegyen egy rallyautót és zúzzon azzal, mert milyen már az, hogy "szimulátorral" játszik?

"Jaja, együnk szart, mert tízmilliárd légy nem tévedhet, mi? :) Másrészt sehol nem mondtam, hogy ne játssza senki, azt mondtam, ami az én véleményem róla."

Azt nem. Csak épp azt mondod, hogy kvázi mindenki hülye (légy) aki olyannal játszik ami - szerinted - szar.

Azt azért külön köszönöm, hogy az ez után írtak nem kifejezetten nekem szóltak, mert nem is szándékozom magamra venni. Én legalábbis igyekeztem érdemi párbeszédet folytatni Veled (is).

Úgy általánosságban pedig: kb. annyi értelme van azon vitázni, hogy a PC, a konzol (pláne melyik konzol) a jobb, vagy rosszabb, mint azon, hogy melyik együttes, szobrász, festő, énekes stb. a jobb.
Szubjektum.

Punktum :D

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.15. 19:13:41

@Ironfist: "De tudjátok mit? Igazatok van. Nyilván én vagyok a kis deviáns hülyegyerek, aki ne merészeljen véleményt mondani, én vagyok mindenkinek a szálka a szemében, én zavarok ugye mindenkit, akkor legyetek boldogok! Nem fogom itt tovább rontani a ti drága levegőtöket. Aztán szopkodhatjátok majd egymás faszát, hogy milyen jól sikerült elintézni még egy valakit, aki nem olyan nagyszerű, olyan okos, meg olyan tökéletes, mint ti!"

Ne hisztizz már :D

Van olyan, mint a halálos betegeknél pl. Dr Houseban, hogy fázisok? Tudod, a düh fázisa, tagadás stb.

Mert amit most épp levágtál a befejező soraiddal, az a trollkodás harmadik fázisa :D Mondjuk. :D

(mielőtt engem is elküldesz - megint? - faszt szopkodni, jelzem: irónia)

wowerman 2012.02.16. 16:38:25

@oOMoHiOo: *ásít* Ez mind cseppet sem változtat azon hogy ez egy kacat lett, drága vagy olcsó, az az ember pénztárcájától függ. A PC-s játékok belbecsének hanyatlásáról sírni meg so last year.

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.16. 23:37:00

@wowerman: :) Sebaj, én azért jól elszórakozom a Wiivel, ha nem gond :)

Kár, hogy értelmes érvet nem tudtál felhozni.

Bobby Newmark 2012.02.17. 14:12:26

@KJ4prez: Illetve abban az esetben, ha nem tudom, de a beszélgetés környezetéből következtethetően nem is érdekel.

Én egyébként rákerestem, megnéztem kik ezek, és továbbra is tökéletesen érdektelenek számomra, az eredményeik meg a szememben nem értékesek.

Ez van, különbözőek vagyunk. Egyetlen hobbi sem kötelező mindenkinek, sőt, értékelni sem kötelező semmit.

Bobby Newmark 2012.02.17. 14:19:17

@oOMoHiOo: Másodszor hozod fel, most már nem tudom megállni szó nélkül.

A PC-n való játék soha nem volt még olyan olcsó, mint manapság. A hardverfejlesztés költségeire való hivatkozás ma egy nevetséges kifogás. A konzolok annyira visszafogták a technikai fejlődést, hogy nincs értelme PC-t fejleszteni se.

Tavaly már több fejlesztő is jelezte, hogy elegük van a stagnálásból, úgyhogy mostanság valószínűleg megint kell majd fejleszteni, de az utóbbi öt évet én konkrétan egy konfiggal kibekkeltem, anélkül, hogy a fejlesztés szükségét éreztem volna.

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.17. 14:45:59

@Bobby Newmark: köszönöm az infót, de szerintem annyiból irreleváns, hogy ez nem változtat azon a tényen, ami miatt magam mögött hagytam a PC-s játékvilágot. Évekkel ezelőtt, mint írtam is. Az utolsó PC konfig amit vettem, 2001-es volt és cirka 2006 óta nem nagyon foglalkozom - saját gépen - PC-s játékokkal.

Elhiszem Neked, hogy manapság már nincs meg ez a hardverfejlesztési költségszükséglet, nekem viszont manapság már nincs igényem PC-s játékra, illetve a mai játékok futtatásához szükséges konfigra.

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.17. 14:47:05

@oOMoHiOo: az említett PC-t éveken át fejlesztgettem, amíg volt rá lehetőség (hardver és pénztárca szabta korlátokig).

algi 2012.02.17. 15:07:14

@Bobby Newmark: És basszus az a durva, hogy egyre szebb játékok jönnek ki azonos, sőt, akár picit csökkenő gépigény mellett! Kezdenek megint megtanulni programozni?

Bobby Newmark 2012.02.17. 15:22:00

@oOMoHiOo: Eheh, ebbe mennyien szaladtak bele... Pont akkor tértetek át konzolra, amikor már éppen nem érte meg. :D Jó, oké, talán inkább 2007 volt a vízválasztó, ha a Crysishoz vettél volna egy gépet, akkor ahhoz még mostanáig nem kellene hozzányúlni.

Egyébként nem látom be miben különb a PC fejlesztgetésénél a különböző fiszfaszok vásárolgatása a konzolokhoz... Teniszütő meg pisztoly alakú foglalat, szőnyeg, kinect, move, különböző felszereltségű változatok... A konzol is igényli a plusz pénz belepumpálását, és ha még nem is annyira, mint a PC, szemmel láthatólag az lenne a végső cél ott fenn, a gyártók felsővezetésében.

Bobby Newmark 2012.02.17. 15:22:35

@algi: Ez tényleg durva lenne, ha így lenne, de sajnos ez nem igaz.

oOMoHiOo (törölt) 2012.02.17. 18:33:27

@Bobby Newmark: no igen, ezzel szerintem marhára maguk alá lőttek a PC-s játékfejlesztők. Perpillanat egyetlen egy játék van, amit sajnálok (vagy fogok sajnálni): a Diablo 3.

Ami a fiszfaszokat illeti, nálam egyetlen ilyen dolog van, ami nagyjából felesleges - mert használhatatlan -, az pedig a pisztolyok. Ezeken kívül csak a Wii Fit-em van, amit viszont használok (jóga). Bocs, meg a Guitar Hero kiegészítők, de azokat szintén. Ezeket a teniszütő és egyéb dolgokat hülyeségnek tartom, a pisztolyt is csak azért vettem, mert kényelmesebb - lett volna, ha működik a dolog - azt tartani és azzal célozni, mint a remote-al.

Dukefazon 2012.02.23. 14:16:26

Nem szoktam szeretni a motion control fikázó írásokat, így félve kezdtem bele a cikkbe. De nagyon jól összefoglaltad. Nekem is vannak ellenérzéseim a kinect-el kapcsolatban, nekem sem jött be a PS move és ezek a kijelzős kontroller szörnyetegek botrányosak. Annyiban tér el a véleményünk, hogy én szeretem a Wii-met a WiiMote-os irányítással plusz a GameCube kompatibilitással. Nekem az a bajom a Wii-vel, hogy a fejlesztők nem vették komolyan és így elkönyvelődött gyerekjátéknak a Wii. Hány olyan beszélgetés kezdődött úgy, hogy "de hát a Wii az gyerekeknek van, nem?"...

NamelessOne 2012.02.24. 09:10:18

Egyetértek a cikk irójával, nekem is gondjaim vannak a mai játékokkal de nagyon. Haverjaimnak már csak annyit mondok, hogy "gémer nyugdijba mentem". Amilyen kreativak és ötletesek voltak a régi játékok, - a kihivásról nem is beszélve - olyan unalmasak a mai játékok. Sablonozott, unalmas, bugyuta szarok. De úgy látszik ez kommerszség kell a népnek...

SnakeHB 2012.02.24. 16:55:43

@oOMoHiOo:

Amúgy a cikk azt nem vette figyelembe szvsz, hogy ezek az unortodox kontrollerek nem hardcore-klasszikus játékokhoz készültek, hanem valamelyest specifikusak, és leginkább a testmozgáshoz kötődnek.

A WiiFit, a különböző Dance-ek, Move-ok meg anyámkínja inkább többé-kevésbé játékos edzőprogramok. Lehet a Nintendo szerette volna, ha ebből majd valami következő generációs, forradalmi unverzális irányítás növi ki magát, de azért azt már az elején lehetett látni, hogy hadonászós, ugra-bugra módszerrel (a konkurenciához képest elmaradt hardverről ne is beszéljünk) nem sok HC cím jelenik meg Wii-re.
Mondjuk abszolút casual gépként is harangozták be, nem annyira PS/X360 ellenfélként. Ezzel kvázi piacot teremtettek, amiből mind a MS, mind a Sony is akart egy darabot.
Hogy ez egy gamernek mennyire releváns, az más kérdés. Valószínűleg múló hóbort, mint a tamagocsi és a pokemon. Ha így nézzük, zsákutca.

A Wii kontrollerének (WiiMote) egyetlen pozitív tulajdonsága szerintem, hogy megoldhatná konzolon az egér problémát, persze fejleszteni kéne még, de nem értem, hogy pl. PS Move-hoz miért nincs RTS?
Egy próbát megérne, mondjuk akár egy régebbi PC-s darab testrszabva PSN verzióban. Vagy ez marhaság?

Egy jó kontroller azért terjed el (sokat emlegetett egér+bill., vagy a gamepad), mert többrétűen, kényelmesen és pontosan használható (pl. a lightgun is rétegkontroller, a FIFA valszeg sosem fogja támogatni :) ).

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.03.18. 22:35:59

biztos ehhez is lesz majd jóféle tajvani szilikontok, meg karcálló védőfólia és zsíroldó a maszatos kijelzőhöz.
süti beállítások módosítása