HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A Bejeweled csökkenti a depressziót

2011.02.18. 11:00 Stöki

A Kelet-Karolinai Egyetem Pszichofiziológiai Laboratóriuma és Biofeedback Klinikája – komolynak hangzó intézet a neve alapján, pedig játékokkal is foglalkoznak, pontosabban a játékok testi-lelki hatásaival. Az elmúlt egy évben egy kutatócsoport a klinikát vezető Carmen Russoniello irányítása alatt azt vizsgálta, hogy az alkalmi játékok hogyan befolyásolják a depressziós és szorongó betegek viselkedését. Az eredményeket közlő tanulmányról egy hosszú összegzést innen lehet letölteni, de a lényeget összefoglalom a Kotaku cikke alapján.

A kutatók hatvan olyan tesztalanyt vizsgáltak, akik a klinikai depresszió tüneteit mutatták. A páciensek egy részének három játékkal kellett játszaniuk – Bejeweled 2, Peggle és Bookworm Adventures –, a dokik mindenféle bonyolult biokémiai és pszichofiziológiai jellemzőket figyeltek játék előtt és után. Russoniello és társai azt tapasztalták, hogy a játékélmény jelentősen csökkentette a betegek depresszióját és oldotta a szorongásukat. A szimptómák enyhültek, illetve volt olyan tünet, ami meg is szűnt, átlagosan 57 százalékos javulás volt tapasztalható. A klinikavezető persze lelkesen úgy kommentálta az eredményt, hogy a megfelelő játékokat lehetne használni a depressziókezelésben a gyógyszerek mellett – vagy akár helyett.

Bár a játékoknak tényleg lehetnek előnyös hatásai az egészségre – gondoljunk csak a fóbiakezelést segítő virtuális környezetekre vagy a fizikai rehabilitációt támogató játékokra –, a fenti tanulmányt több okból is fenntartásokkal fogadtam. Például az kicsit gyanús, hogy csak PopCap-játékokat használtak a kutatók, és maga a PopCap is támogatta a kutatást. Aztán a depresszió is elég zavaros terület, ez az egyik legvitatottabb pszichiátriai betegség, mind diagnózisában, mind kezelésében. És éppen idén jelent meg egy másik, háromezer játékossal készített szingapúri tanulmány, ami fordított irányú kapcsolatot mutatott ki: a játékok éppen hogy növelik depresszió kockázatát, a játékfüggőség által. Ugyanakkor én is átéltem már azt, hogy egy-egy jól sikerült Bejeweled- vagy Peggle-menet után kicsit feldobottabb az ember, szóval lehet valami a karolinai dokik tanulmányban, de ebben a kérdésben elkél még egy-két megerősítő kutatás.

25 komment

Címkék: játék és tudomány bejeweled hiszemhalátom

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr712669736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moli 2011.02.18. 11:23:08

egyszeruen arrol van szo, hogy felejt/kikapcsol az ember egy idore. sokszor aztan nem is ter vissza az eredeti gond, igy megoldodik a problema. a jatek azert jo, mert aktiv cselekvest igenyel, ezzel tobb teruletet foglal el az agybol a problemak elol. igy nalam ilyenkor a tevenezes nem olyan sikeres, az olvasas pedig eppen erositi a feszultseget, valoszinuleg azert, mert olvasaskor keves motorikus resz hasznalodik, es az asszociacios reszek aktivak, ami miatt az ember tulgondolja a problemat.

nikopol · http://nikopol.blog.hu 2011.02.18. 11:25:06

ez így van, mivel a The Rise of Atlantis a világ legjobb játéka

Adani 2011.02.18. 11:32:28

Tök jó játék amúgy ez a Bejeweled, csak eddig Androidos telefonra nem találtam még meg. Se a régi Pac-man-t.

JoHnNiEE 2011.02.18. 11:46:46

szarkazmus on /
2020-Orvosnál
........
Hmmm, Margit néni, ezennel felírok önnek napi 3x 20 perc Tetris-t. Folytassa a kezelesést két héten keresztül. Kérem utána jöjjön vissza és, mutassa meg a high score-ját.

Fekete lovag 2011.02.18. 12:50:04

Azért tegyük hozzá, hogy ha egy egészséges ember órákat játszik egy ilyen játékkal, simán a depresszió tüneteit mutathatja majd.

burt lancaster 2011.02.18. 12:58:25

@moli: Nekem is van egy jó ötletem a probléma kezelésére: meg kell oldani.

Mákony Béla 2011.02.18. 13:33:13

@moli: nálam pont nem - amikor a BJ-el játszom, akkor szoktam szinte minden szóba jöheő dolgon agyalni. Az viszont tény, hogy sokkal higgadtabban, tisztábban tudok gondolkodni, mindenfajta szorongás nélkül közben, és a legjobb ötleteim általában ezalatt születnek.

Olyan, mint valami meditáció.

Chessterfield 2011.02.18. 13:41:03

Nagyon vigyázni kell ezekkel a kutatásokkal, pont a cikkben is említett esetleges részrehajlások miatt.

Kicsit off, de nemrég például megjelent egy olyan kutatás, ami szerint a csoki egészségesebb, mint a gyümölcsök. Ezt egy Hershey-ben működő kutatócsoport tette közzé. Aki nem tudná: Hershey-ben van az USA egyik híres csokimárkája, a Hershey cég székhelye. Szinte biztos, h a csokigyár rendelte meg és finanszírozta a kutatást, ezek fényében pedig legalábbis megkérdőjelezhető az eredmény.

Sajnos hasonló a helyzet az egészségügyben is, folyamatosan jelennek meg az egymásnak teljesen ellentmondó tanulmányok, pl. a koleszterinről, a napozásról, a cukorbetegségekről, a cikkben is említett depresszióról, stb. Mielőtt mindent elhiszünk, érdemes megvizsgálni a hátteret is. Ki kutatott, miért kutatott, mit kutatott, honnan kapta rá a pénzt.

A fentiek miatt én azt mondom, hogy ez egy marketingfogás. Amire mondjuk nem tudom miért van szükség, tudtottam elég jól fogynak a Popcap játékok...

Is 2011.02.18. 13:42:52

Azért kíváncsi arra, hogy ezek szerint mindenki nyert minden játékban? Mert ne mondja nekem egy tudós sem, hogy egy rakás bukott játék nem taszít még mélyebbre a depresszióba, meg az idegbajba...

maydayray 2011.02.18. 13:51:56

nestlé is pénzelt már vizsgálatot, aminek a végén kihozták, hogy a csokoládé jót tesz a szívnek. és mindenki úgy meglepődött, de úgy!!

hungarisztan 2011.02.18. 14:03:44

@Chessterfield: "...marketingfogás. Amire mondjuk nem tudom miért van szükség..."
\:^) Nehéz azt feltételeznem, hogy ez nem álnaivitás volt részedről... \;^)

@Is: a többi játékot nem ismerem, de a gyémántosak olyanok, hogy csak nyerni lehet vele, az ellenfeled legfeljebb a saját high score-od. Inkább szórakoztat, mintsem kompetitív, ekképpen talán a frusztráló hatása is kisebb.

Amúgy az nekem is eszembe jutott róla, hogy szuper, kezeljük a depressziót – cserébe kialakul az addikció, jó csere volt... \:^)
(Volt régen valami kabarétréfa, ami arról szólt, hogy egy gyógyszer mellékhatását egy másikkal kezelik, aminek szintén van mellékhatása, azt szintén egy másikkal kezelik, és így tovább, végül a kör bezárul, az utolsó mellékhatáskezelő gyógyszer mellékhatását a kiinduló gyógyszerrel kezelik. Mondjuk az a gyógyszerész mondás is igaz, hogy amelyik gyógyszernek nincs mellékhatása, annak hatása sincs.)

themikka87 2011.02.18. 14:22:51

Biztos, hogy van valami bibi az eredményben, mivel az ember minél többször játszik akár a BJ-del, akár mással, egyre jobb lesz benne, ami által egyre jobban fel tudja magát idegesíteni, ha éppen nem jön össze. BJ-nek egyébként egyik különösen idegesítő tulajdonsága, hogy szinte épp annyira épít szerencsére, mint stratégiára. Én mobilon szoktam vele néha-néha játszani, de magamon érzem, hogy pont, hogy inkább lehúz, mivel, ha egyszer nagyon összejön, akkor utána, "namégegyszerhamárilyenjólmegy" - aztán meg nem megy. És ha az ember hajlamos hülye fogadásokat is kötni magával,("na ha ezt most megnyerem, akkor biztos jó napom lesz") akkor garantált, hogy megőrül tőle. Én meg is ritkítottam BJ, és hasonszőrű társához a Pasziánszhoz fűződő kapcsolatomat.(Háromlapos leosztás vegas módban - borzadály. Párszor sikerült kirakni, aztán meg hülyét kaptam tőle, hogy soha többet.)

hungarisztan 2011.02.18. 14:25:27

@themikka87: Na igen, ha az embernek önmaga a legnagyobb ellensége, az gáz... :oD

(Ettől függetlenül ismerem a vázolt érzést és a frusztrációt, ami a meg nem ismételhető eredményből származik - de ha választani kell, akkor még mindig inkább ez legyen, mint a depresszió! :o))

Is 2011.02.18. 14:58:43

@hungarisztan: Igaz, viszont az is, amit themikka87 mond, hogy egy idő után az ember már ideges, ha nem jön a jobb eredmény.
Arra a kabaréjelenetre pedig emlékszem, az egyik nagy kedvencem! :D Sinkovits Imre, Szombathy Gyula és talán Csala Zsuzsa szerepel benne.

algi 2011.02.18. 15:23:21

@JoHnNiEE: Így, 2011-ben, már nehéz olyan dátumot mondani, ami sci-finek hangzik. A Vissza a jövőbe II. pl. 2015-ben játszódik. Négy év múlva repülő autók lesznek.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2011.02.18. 17:42:21

Engem most a wiz 7 frusztrált. Fêl óra alatt átjutottam a dane torony tűzfolyosóján erre a folyosó utáni csatában elhullottak. A következő 2 órában mindig meghalt valaki a csapatból a tűzgolyóktól. A végén már sírtam majdnem.

Adani 2011.02.18. 17:56:36

@hungarisztan:

Eszembe jut egy altató, ahol le van írva a mellékhatásoknál ,h álmosságot okozhat.

Vagy a fejfájáscsillapító gyógyszere ,h a mellékhatása lehet fejfájás.

Legalább tudom mitől fáj a fejem ugyebár. :)

Harag atya 2011.02.18. 18:13:14

Valami olyat olvastam egy regebbi GS-ben, hogy klausztrofobiat, meg teriszont kezelnek kiserleti jelleggel UT-vel.

Nem tudom, de akarmennyit toltam, nem mult el a teriszonyom. Csak az elso repuloutam utan.

Az en reszemrol szkeptikus vagyok, mert engem pl a WoW meg a normalisabb RPG-k szoktak kikapcsolni, pihentetni, de nem tartom magam fuggonek, van, aki meg ebben el gyakorlatilag, szerintem mindenki egyedi modon es mertekben reagal a jatekprogramokra.

Hogy a PopCap mennyire volt inkabb megrendelo, mint tamogato, nem tudom. A Plants vs Zombies-t is ok kovettek el, nem? Na, ott ugy szoktam szentsegelni, depressziv nem, de aggressziv vagyok tole teljesen. Max akkor depressziv a dolog, ha vasarolni akarok benne valami retket, amilyen dragak az upgrade-ek. Tiszta goldfarming, hogy legyen penzed a tobb helyre, meg a durvabb dudvakra. :)

Glock360 2011.02.19. 01:30:52

Nekem a "koszonjük, hogy rágyújtott" c. film egyik jelenete ugrott be. Nem emlékszem pontosan de valahogy így szól: "Dr. XY egy zseni, ha kellene a gravitációt is hihetően tudná cáfolni".

Glock360 2011.02.19. 01:32:05

off
Bocsánat: a fil címében amúgy vannak ékezetek.
on

larry 2014.12.04. 00:37:09

Kipróbáltam, csökkenti. Vita lezárva.
süti beállítások módosítása