HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Éjfél után nincs játék

2010.12.02. 19:06 hancu

Koreában (figyelem: nem ám a diktatorikus északon, hanem a fejlett délen) a parlament elé került az a törvénytervezet, ami éjféltől reggel hatig eltiltaná az internet elől a 16 évnél fiatalabbakat. Ennek főként az online játékok elsöprő népszerűsége, illetve az általános problémaként jelentkező internetfüggőség terjedése az oka, ami az illetékesek szerint a fiatalkorúaknál a tanulás és az egészség elhanyagolásához vezet.

A netcafékból egyszerűen kizavarnák a fiatalkorúakat éjfélkor, míg az otthoni éjszakai netezést azzal lehetetlenítenék el, hogy a netszolgáltatónál regisztrációkor meg kellene adni az életkorunkat, és a 16 alattiaknál éjjel egyszerűen blokkolná a rendszer a netelérést.

Bónuszként az online játékok üzemeltetőit köteleznék egy olyan rendszer használatára, amivel a szülő szabályozhatja, hogy a gyereke napi vagy heti szinten mennyit tölthet becsatlakozva.

Nekem mondjuk dél-koreai 15 évesként tuti nem tetszene, hogy a szüleim helyett állam bácsi akarja eldönteni, hogy mikor netezhetek és mikor nem, de a fiktív koreai szüleim biztos kölcsönadnák a saját nethozzáférésüket, ha nagyon szépen kérném, és meggyőzném őket, hogy a harmincas keleteurópai alteregómnak sem ment teljesen az agyára a videojáték.

48 komment

Címkék: korea törvény tilcsákbe

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr582488367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kaleb 2010.12.02. 19:14:59

Igaz, én erre is azt mondom hogy a szülő dolga ezeket szabályozni, de ha ez ilyen szinten elterjedt akkor nem tartom egy rossz ötletnek.

Emlékszem még pár éve hogy utáltam (de milyen jól jött) a szerdai WoW szerverfissítés :D

Dzsini 2010.12.02. 19:55:16

Nem olyan egyszerű ez az account kölcsönadás, mert Koreában a legtöbb MMO account egy személyi szám jellegű egyéni adathoz (resident registration number*) kötött, így éjfél után a gyerkőc maximum apu accountjával játszhatna, a sajátjával nem. Persze sok nem-játékos szerez pénzt abból, hogy eladja a saját RRN-jét letiltott usereknek, vagy olyanoknak, akik külföldről szeretnének játszani.

* en.wikipedia.org/wiki/Resident_registration_number

xstranger 2010.12.02. 19:56:20

Biztos valasztasok lesznek Koreaban, akkor szoktak ilyen tomegeknek nepszeru de betarthatatlan es rohadt draga torvenyotletek szuletni.

Lámadmirális 2010.12.02. 20:07:39

Én azért ilyenkor örülök hogy nincs ilyen hülye kurmányunk...

... ooooh wait a minute...!

Leadfoot 2010.12.02. 20:12:48

@Lámadmirális: Ne fesd a falra Szalai Annamáriát! :-D

Lámadmirális 2010.12.02. 20:21:40

@Lámadmirális: hoppá, Wtb edit, kormányt akartam írni >.<

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.12.02. 21:02:37

Tegyük hozzá, hogy olyan országról van szó, ahol a fórumokon való hozzászóláshoz előzetes állami regisztráció kell, ami a személyazonosító adatokat is tartalmazza...

Acsabi44 2010.12.02. 21:31:15

"az online játékok üzemeltetőit köteleznék egy olyan rendszer használatára, amivel a szülő szabályozhatja, hogy a gyereke napi vagy heti szinten mennyit tölthet becsatlakozva."

Hát én bizony kurvára lekorlátoznám a gyerekemet napi 2-3 órára, ha bebizonyítja, hogy tudja ésszerű keretek között tolni, és a játék nem megy egyéb dolgok rovására (azaz hozza a szintet a suliban), akkor szép fokozatosan kap több időt. Maximum annyit, amennyit apu netezik. (lol, napi 12 órát is megy néha...)

JohnHenry 2010.12.02. 21:56:24

ezt simán bevezetném itthon is, esetleg a 35-45 korosztályra is kitolnám - akkor esetleg végre időnként normálisan kialudnám magam.

Toalettduck 2010.12.02. 22:04:55

Teljesen rosszul látjátok a dolgokat. Dél-Koreában az internet elterjedése óta hatalmas problémát okoztak a fórumtrollok. Ezt megelégelve a kormány olyan döntést hozott, hogy az internet hozzáférést azonosítóhoz köti, hogy többé a világháló senkinek ne nyújtson anonimitást. És lám drasztikusan csökkent a trollkodók száma aki pedig ennek ellenére is folytatta az megvakították és levágták az ujjait. Net azonosítót itthonra is!

Adani 2010.12.02. 22:20:16

@Toalettduck:

Ez még nem is lenne hülyeség, ráadásul segíthetne a netes bűcselekmények felderítésében is. Ha lenne egyedi internet azonosító akkor nem lennének pl .a tini csetszobákban pedofilok,nem lennének script kiddie-kakikbuzerálják mások gépét stb. Illegális letöltések se lennének persze,de ez más lapra tartozik, a jogvédő maffiát és a kiadókat kéne jól seggberúgni, és elérhető áron legális p2prendszert indítani,arra lenne is kereslet. Fix havidíjért korlátlan letöltés.

Aradebil 2010.12.02. 22:36:09

most is van ilyen,este 10kor minden pcbangben megszólal egy szignál,hogy lehet hazahúzni gyerekek

xstranger 2010.12.02. 22:46:21

@Adani: ma se nagyon van anonimitas, csak ugye annak feloldasa minimum buntenyhez kell hogy kotheto legyen. A pedofil ugyeknel pedig eppen az a lenyeg hogy a bunteny legyen megelozve.

Ha brutalis trollkodas zajlana mindenhol es azonosithato lenne automatikusan minden nick, akkor se lenne kapacitas arra hogy ellenorizze a hatosag az osszes netes forumot.

Legalabbis nem egy civilizalt tarsadalomban.

Toalettduck 2010.12.03. 02:10:58

én azért csípem, hogy szabadon garázdálkodhatok :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2010.12.03. 02:23:33

Végiggondoltam a dolgot, és elismerem, tényleg az alapvető szabadságjogok lábbal tiprása, hogy egy gyerek éjjel egykor nem lóghat a neten, hanem esetleg még az ágyba is parancsolják. Mondván, hogy ha esetleg a szülő barom, akkor legalább az állam tegyen ennyit a jövőjét jelentő kölykök szellemi teljesítőképességének fenntartása érdekében. Tiszta nácizmus, mi?

kakamatyko 2010.12.03. 06:03:44

@Adani:
Mert az internet, főleg a chatszobák, tele vannak pedofilokkal. Ott lesnek mindenhol! Az interneten kívül még az utcákon is, meg a középületekben. Én nem engedném a gyerekemet SEHOVÁ 18 éves koráig. Legyen biztonságban egy bezárt szobában aminek a kulcsa NÁLAM van!

Mennyi szabadságjogodról (itt elsősorban a szólásról) vagy hajlandó ténylegesen lemondani egy összességében képzelt veszély miatt? Mert ugye tudjuk mire használná a hatalom, ha gyorsan és könnyedén beazonosíthatóak lennének a felhasználók, a pedofilok nagyon nagy hányada pedig ismeri az áldozatát/családtag. Arról nem is beszélve, hogy egy gonosz pedofil simán feltörheti az otthoni wifidet és azon keresztül működhet. Aztán magyarázkodhatsz mikor kijönnek a rendőrbácsik. (Magyarországon az ügyészek hatékonysága így is jóvel 90% felett van, tehát ha megvádolnak ilyesmivel biztos sok esélyed lesz bebizonyítani a felkészült bíróságnak és "szakértőknek" az ártatlanságodat.)

Cifu78 2010.12.03. 06:56:59

@Kelsen és Coase:

Néha úgy vélem, hogy ez annyira nem is hülyeség. A fórumozási kultúrájuk mindenesetre fényévekkel a mienk előtt jár. Ott nem játszhatják el olyan könnyen a fórumtrollok, hogy kibannolás után csinál egy másik email címmel egy új felhasználói nevet, és ott folytatja, ahol a kitiltása előtt abbahagyta.

sztrelnyikov 2010.12.03. 07:28:08

A koreaiak gondolnak arra - amire a magyarok nem - hogy ki a f.. fog dolgozni amikor a mostani felnőttek nyugdíjba mennek, ha a fiatalok belehalnak a WoW-ozásba, mert egy hétig nem esznek, nem isznak, nem szarnak...

Amúgy meg demokrácia dél-koreában..? jó vicc. Északhoz képest... talán.

◄ViZion 2010.12.03. 08:02:05

Azért valljuk be, ez nem egy rossz ötlet.
Ha csak símán biológiai oldalról közelítjük meg a dolgot, akkor is jogos.
Egy gyerek szervezetének ennyi alvás -sőt több- kell. A netfüggőséget még felnőttek sem tudják kontrollálni, egy gyerek meg pláne nem.
Szülői kontroll? Ugyan már, a gyerekek többet értenek a gépekhez...

A szolgáltatók meg símán tudnának korlátozni, és az öreg rókák a vérpistikék és hackerek/cheaterek nélkül tudnának játszani egy jót.
Ó igen, én öreg, előítéletes és rosszindulatú vagyok.

Adani 2010.12.03. 08:14:40

@kakamatyko:

Nem kell túldramatizálni, nem feltétlen kínai fajta cenzúra lenne ha a személyhez volna kötve a net, nem megfigyelés alatt vagy állandóan, de indokolt esetben felelősségre tudnak vonni. A Netpincéren is megadod a személyes adataidat még a lakcímet is, nem hallottam még egy embertől sem,h én oda nem regelek hát akkor majd megtudják,h utálom a gombás pizzát meg a kajálási szokásaimról majd adatbázist vezetnek és figyelni fog a nagy testvér. Az autópályán lévő matricát néző kamerák is rögzítik a rendszámot ebből pedig lehetne adatbázist építeni,h mikor merre jársz, de nem zavar senkit. Az utcán is vannak térfigyelő kamerák meg bankokban, hotelekben stb. De hát ameddig semmi rosszat nem csinálsz miért baj ha felvétel készül? Sőt azt se hallottam senkitől,h mobiltelefont sem vesz, mert a cellainformációkat feljegyzik és mindig tudják majd mikor merre járt. És ez így is van tényleg rögzítik és ha akarnák tudnák, de nem érdekel senkit, és csak örülünk neki ha ha mondjuk valakire ez alapján lehet rábizonyítani, egy bűncselekményt vagy épp így lehet tisztázni valakit.

Fatal Error! System Halted! 2010.12.03. 08:20:30

@sztrelnyikov: ...ha a fiatalok belehalnak a WoW-ozásba, mert egy hétig nem esznek, nem isznak, nem szarnak...

Gratulálok! Nagyszerű az általánosítás. Te is csak a bulvárból tájékozódsz úgy látom.

NemzetköziKockázatközösség 2010.12.03. 08:36:38

Igen, Dél-Koreában még nem jutott olyan fejlett magaslatokba a liberalizmus, mint nálunk. Szarosra is vernek minket gazdaságilag, és a következő generáció már kulturálisan is.

Fatal Error! System Halted! 2010.12.03. 08:56:07

@Toalettduck: én azért csípem, hogy szabadon garázdálkodhatok :)

Most még.

Atisz 2010.12.03. 09:16:04

Nos Dél-Koreában ennek a lépésnek van is némi magyarázata, mint ahogy a blogbejegyző is említi: "Ennek főként az online játékok elsöprő népszerűsége, illetve az általános problémaként jelentkező internetfüggőség terjedése az oka".

Ez olyan, mint ahogy számos Nyugat-Európai országban előbb a kocsmákból/éttermekből, majd a közterületekről is kitiltják a dohányzást (tényleg, nálunk miért nem - minden 3. magyar nő dohányzik). Dél-Koreában erős kézzel nyúlnak a dolgokhoz (a multinacionális cégek terjeszkedését is korlátozzák), mégis rendkívül sikeresek. Kérdés: követendő példa-e vagy sem?

Bicikliző medve 2010.12.03. 09:16:44

Nagyon helyes. Korea adta a vilagnak a tae kwon do-t es a hapkidot, nehogy mar kockaneppe valjanak, es eltunyuljanak a fiatalok :)

Grigorij 2010.12.03. 09:36:57

"A netcafékból egyszerűen kizavarnák a fiatalkorúakat éjfélkor"

Mi a redvás szendvicset keres egy kiskorú ÉJFÉLKOR egy netcaféban??????

Démonmac1 2010.12.03. 09:44:50

Teljesen rendben van a dolog.
Gondolom igen jelentős problémát okoz az országuknak gazdaságilag, illetve fog okozni.

Tájfájter 2010.12.03. 10:25:02

Elnézést, ugyanarról a Dél-Koreáról beszélük, ahol kötelező a sorkatonai szolgálat (köbö 2 év)és ott sem éppen a liberális és demokratikus módszerek dívnak?

Ehhez képest az éjféli takarodó 16 éven aluliaknak lópikula...

Tassadar 2010.12.03. 10:41:42

@Tájfájter: Sztem nem Magyarországról kéne elítélni a Dél-Koreai rendszert, mert teljesen más a kultúrájuk.
Sok helyen kötelező a katonai szolgálat pláne, egy olyan helyen ahol a szomszédban egy elmebeteg diktátor van hatalmon, aki szerint neked nincs jogod arra területre.
Amúgy se feltétlen jó az a liberális meg demokratikus módszerek, nézd csak meg nálunk mi a helyzet, lehet ők jártak jobban, nem?

Laciii 2010.12.03. 10:52:59

@xstranger:
Nem is a hatóság dolga, elég ha a fórumgazda tudja bannolni a saját oldaláról (1 napra, 1 hónapra, végleg) és nem tud új névvel regisztrálni. Két lehetősége marad vagy megtanul viselkedni vagy elfogynak a fórumok ahol hozzászólhat.

Tájfájter 2010.12.03. 11:20:27

@Tassadar:
Bocsi, nem elítélni akartam a rendszert és katonaságot, és tisztában vagyok a helyi körülményekkel (lehúztam egy kis időt koreai cégnél is, aminek a neve Sam-mal kezdődik és sung-gal végződik)

Csak azt akartam írni, hogy tényleg annyira durva egy olyan országban a kiskorúaknak az éjféli takarodó, ahol kőkemény kétéves katonaság vár minden férfiemberre?

Szerintem éppen innen nézve fújjuk fel a dolgot és reagáljuk túl.

Bicikliző medve 2010.12.03. 11:40:21

@Tassadar:
"Sok helyen kötelező a katonai szolgálat pláne, egy olyan helyen ahol a szomszédban egy elmebeteg diktátor van hatalmon, aki szerint neked nincs jogod arra területre."

Szoval szlovakia miatt nalunk is hamarosan visszaterhet a sorkatonai szolgalat? :)

moli 2010.12.03. 11:52:15

@ċsirke72: nem, szlovakiaban miattunk.

Adani 2010.12.03. 11:58:52

@Fatal Error! System Halted!:

Jó volt pár hülye, aki tényleg belehalt a játékba, mert nem evett-ivott közben, de hát több 100 millióra jut 1 ilyen, és hát ez pedig darwini természetes szelekció része

algi 2010.12.03. 12:24:20

@Tájfájter: HATALMAS OFF

Elárulnál nekem egy szakmai titkot akár magánban? Miért van az, hogy én még nem találkoztam olyan Samsung termékkel, amivel ne lett volna valami gubanc? Pont a rossz termékeiket fogtam ki, vagy van valami szisztematikus hiba a mentalitásukban?

Bicikliző medve 2010.12.03. 12:36:54

@algi: nekem eddig egy samsung monitorom van, az jol szuperal mar egy eve. Mas tapasztalat nincs.

xstranger 2010.12.03. 12:44:42

@ċsirke72: @algi: nekem is. nagyon szep kepe van.

Adani 2010.12.03. 12:47:14

@ċsirke72:

Nekünk van otthon egy 22 éves Samsung színes TV-nk anno Bécsből hoztuk be, az még ma is megy, egyszer patkómágnes volt mellette pár napig egy zöld foltot hagyott a sarkában, volt mikor néha elment a szín meg a kép ekkor orosz módszerrel lehetett javítani, ökölcsapás a tetejére. Még ma is működik, de már alig használjuk. vagy 10 évig ez volt az elsődleges képláda a házban, a nappaliban, gyerekként meg a C64-es is erről ment ha épp nem volt meccs meg TV műsor és megengedték, h rákössem. Végül mikor már állandó konfliktus volt a szülőkkel, h meccs vagy C64 vagy Szerencsekerék vagy mindentvagysemmit vagy film, akkor már fater szerzett egy használt Videoton-t így már nem volt vita, az is nagy képernyős az is színes nekem jó volt a C64-re.

moli 2010.12.03. 13:00:29

@algi: na, ennek a topicnak annyi; nekem a samsung monitorom es telefonom oke. viszont a samsung hdd-m 1 ev(!) 1 nap utan beszart, minden (250gb) elveszett. szamtalan hdd-t hasznaltam mar, koztuk egy mbr-en badsectoros seagate-et, de mind tobbet birt 5 evnel, altalaban 10 evet.

Tájfájter 2010.12.03. 13:07:33

@algi: OFF

Ja, magánban igen, ha adsz valami elérhetőséget. ( név, lakcím (a rakétarendszer célzókoordinátái miatt) :-) )

Laciii 2010.12.03. 13:07:56

@moli:
Vinyó nekem is bekrepált 1 hónap alatt, anyámnak mobilja viszont már több, mint 5 éve hibátlanul bírja.

algi 2010.12.03. 13:28:57

@xstranger: @ċsirke72: @Adani: @moli: @Laciii:

Emberek, most komolyan: miért nem akkor tolonganak így, amikor azt kérdezem, hogy ki jönne velem moziba vagy végigtolja-e valaki velem coopban a Decayt? Tényleg nem egy össznépi samsungolás volt a célom. :)

@Tájfájter: Hát, mondjuk egy fantáziátlan módja a privát üzenetküldésnek, ha a nagy, piros "algi" feliratra böksz az egérrel, és a megjelenő honlapon használod jobb felül, a kék "üzenetküldés" linket. A tapasztalataim szerint küld nekem e-mailt, ha kapok ilyen üzenetet. A kalandosabb lehetőség, hogy ráklikkelsz a nevem mellett a blogom linkjéra, hátha találsz valami elérhetőséget ott, végső esetben hagysz a blogomban kommentet, bár azt ritkán figyelem. :)

Csak úgy ronthatod el, ha a Google-ben keresel az "algi" szóra, mert algaölőszereket fogsz találni. :D

Tájfájter 2010.12.03. 13:54:38

@algi: OFF

Az inda rendszerén keresztül küldtem neked üzit...

Cifu78 2010.12.03. 14:51:24

@algi: Samsung LCD TV-m van (monitornak használom, az elődje is Samu gyártmány volt), Samsung gyártmányú vinyókból 3 van a gépemben, Samsung telefonom van, Samsung a mikróm. Egyikkel se volt még gondom...

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.12.03. 16:08:53

@Cifu78: Azt biztos nem. De nem is szidhatja Szalai Annamária koreai megfelelőjét teljes nyugalommal...

2010.12.04. 18:48:16

@Grigorij: Koreában ez teljesen elképzelhető... már ha csak arra gondolsz, hogy a Starcraft a nemzeti sportjuk...

@Tájfájter: itt nem az éjféli fekvésen van a hangsúly, hanem hogy akkor is gépeznek még! márpedig az nem segít kipihenni magukat és romlik a teljesítményük... egyelőre leszarja a kormány ha nem alszanak éjfél után @algi: csak NE GÉPEZZENEK, mert az mindenképp ront a helyzeten és ezért mindenképp meg kell

2010.12.04. 18:49:00

jaj bocsánat, algi nevét nem akartam betenni, az elkikkelés volt :)
süti beállítások módosítása