HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Pénteki játékcsaj - Sheva Alomar

2010.10.15. 15:00 miguel_

A mai napot az egzotikumnak szenteljük, és a Resident Evil 5 keménycsaját, Sheva Alomart állítjuk ki középre. Lépjünk gyorsan át magán a neven, mert attól még, hogy kezdő kalandmesterek alapfokú névadási képességével született meg ez a borzalom (Alomar, most komolyan), még simán lehet jó a karakter.

Szóval ugye van ez a játék, ahol zombikat négereket fertőzötteket kell halomra gyilkolni, és mivel az alap izomagy nem feltétlenül vonzza a játékosokat, a készítők egy igen kacifántos előtörténettel megáldott hölgyet csaptak még a paklihoz. Ezt olvasva ismét fel-felrémlik az a rövid és sikertelen időszak, amit MAGUS kalandmesterként töltöttem el, ugyanis Sheva szülei a történet szerint egy üzemi balesetben vesztik életüket, és miután a lány megszökik a nagybátyjától, egy kamionsofőr veszi szárnyai alá.


Furcsa módon a mese nem úgy megy tovább, hogy "és szexrabszolgaként tengeti tovább a hétköznapjait", hanem úgy, hogy "és a sofőr egy titkos kormányellenes gerillacsoport tagja", ami valószínűleg jobban lefedi az átlagos afrikai hétköznapokat. Így esett tehát, hogy Sheva nem sokgyerekes családanya, hanem beszervezett ügynök lett 15 évesen, hogy aztán ennek egyenes ági következményeként bekerüljön a játék ötödik részébe (amúgy lehet, hogy azért választottak fekete főszereplőnőt, hogy Milla Jovovich már ne tudja eljátszani)?

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr722373620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kistucsok 2010.10.15. 15:27:09

A MAGUS utalás érdekes volt, de amúgy miért kellett őt választani?

algi 2010.10.15. 16:02:30

Talán sokan nem tudják: Azért ilyen fényes és világos a csaj bőre, mert Afrikában nagy divat a nők között, hogy különféle krémekkel (sok közöttük káros a bőrre) világosítják a bőrszínüket. (Persze elképzelhetitek, hogy ebből következik, hogy szégyellik a sötétebb bőrt. Kvázi öngyűlölő rasszizmus.)

kistucsok 2010.10.15. 16:12:57

@algi: szerintem kihoztad a maximumot ebből a cikkből XD

Nem lehetne valami unikálisabb csajt feldobni ide, tudomén Kai-t a Heavenly Sword-ból?

miguel_ 2010.10.15. 17:58:21

@kistucsok: mindent lehet, bár nem tudom, mivel "unikálisabb" az, mint ez. :) Amúgy nincs különösebb vezérelv, legyen nő, meg ilyesmi.

Kultstáb 2010.10.15. 18:49:40

Alomar... ez is olyan MAGUS-os... :D

Dukefazon 2010.10.15. 18:55:55

"Így esett tehát, hogy Sheva nem sokgyerekes családanya..." :D "amúgy lehet, hogy azért választottak fekete főszereplőnőt, hogy Milla Jovovich már ne tudja eljátszani?" ezeken hangosan nevettem, csak úgy szolídan :) jó szöveg!

manwithbeard 2010.10.15. 18:57:00

@algi: Ebben csak az a poén, hogy az "északi féltekén" meg szoliba járnak ezerrel, hogy sötétebb legyen a bőrük...

algi 2010.10.15. 19:17:22

@Cathfaern: Hát, igen, ez a fénylő fehér kinézet a fekete nőknél kb. megfelel a nálunk ropogósra szolizott festettszőke cicababáknak.

Amúgy az milyen már, hogy egy ilyen civilizációs csökevényesség mellett meg tradícionális ruhákat hord? Ez olyan, mintha egy magyar zombiölő akcióhősön matyóhímzés lenne.

miguel_ 2010.10.15. 19:42:35

@algi: azért szerintem a népviselet fenti változatát viszonylag kevés afrikai nő hordja. Amúgy sem kell arrafelé sok egy nemi erőszakhoz, nem hiszem, hogy sokan flangálnak párducmintás bikiniben. :)

Ezrem 2010.10.15. 20:10:35

Senki...?
Akkor majd én mondom!
Sunáznám!
Amúgy következő lehetne Alyx Vance.

Bambula 2010.10.15. 21:47:55

Ha jól emlékszem még nem voltak, lehete Samus Aran (Metroid) vagy Ada Wong pont a Resident Evilből pénteki nő.

BradBrutal 2010.10.15. 21:49:25

Ős-Resident funként maradok a cuki Jill Valentine-nál :D

Delebriel 2010.10.15. 22:38:36

Téynleg Alyx Vance... vajon mikor jön a HL - Episode 3? :D

KenSentMe 2010.10.15. 22:45:13

Pedig rossz, hogy ezek a fekete nők ilyen fehérek.. meg a Barack Obama meg a Hamilton Lajos is.. az, hogy a négerek fehéríttetik magukat, arra utal, hogy tudat alatt minden fekete fehér szeretne lenni, és ez azért nagyon szomorú.

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2010.10.15. 22:56:37

@VRbagoly: nem fehéríttetik magukat, hanem ilyen színűek. Vannak a "fekete" és a "fehér" között árnyalatok is. Obama és Hamilton nem 100% fekete-afrikaiak, és ez gondolom, nem lep meg senkit sem.

algi 2010.10.16. 00:19:22

@MrEd: Ez ugye egy nagyon megkevert dolog, mert míg az európai kultúrában a nemi erőszak az bűn, és nálunk létezhet olyasmi (bár nem vagyok a terület szakértője), hogy valakit azért erőszakolnak meg, mert szexin öltözött (bár tudtommal a nemi erőszak nálunk is inkább hatalomfitogtatás, lásd a kirabolt nyugdíjasokat, akiket a fiatalok megerőszakoltak), cserébe a nőknek illik felöltözniük, addig Afrikában intézményesítve van az, hogy a nő a férfi tulajdona (ergo rengeteg nemi erőszak férj és feleség között történik), viszont egyes vidéki törzseknél alig van valami öltözékük - de ez nem vonzza jobban a férfiakat, mert ott minden nő egyformán meztelen.

Persze az tutizicher, hogy a fenti, európai szemmel szexin összeállított kombináció nem létezik semmilyen körülmények között. (A csaj civilizált területen él, mégis felvesz egy olyan törzsi kendőt a derekára, amit egy városban illetlenség hordani – ez nekem nem áll össze. Vegyünk valami realisztikusabbat: Oké, felőlem lehet lenge öltözéke, de akkor szénfekete a bőre, eladhatatlanul lapos, lógó melle van; az részemről okés, hogy az ő kezébe is nyomtak véletlenül egy Kalsát a többi gyerekkatonával együtt; és a sztori szerint soha nem szexelhet senkivel, mert gyerekkorában megcsonkították a nemiszervét, rosszabb esetben inkontinenciája is van. Az AIDS-et azért hagytam ki, mert az túl kommersz és eltereli a figyelmet a többi dologról. Egy ilyen hősnővel vajon hányan játszanának, és hányan követelnék a játék betiltását? Fertőzötteket gyilkolni bezzeg szabad.)

algi 2010.10.16. 00:58:02

OFF: Jótékonysági Nintendo maraton lesz október 16. 3pm EST-től. (Sorry, most fogalmam sincs, az nekünk mikor van, talán úgy este kilenc lehet.)

www.ustream.tv/channel/nintendomarathon

Szálka 2010.10.16. 02:27:25

Úgy hallottam, azután került be a karakter a játékba, hogy mindenki felháborodott a "Fehér amcsi fiú halomra lövi az afrikai települést" videókon.

Úgyhogy betettek egy afrikai nőt sidekicknek.

Aztán fehérre festettek.

Aztán, mintha nem vette volna ki magát elég hülyén, hogy több száz "szubhumánul ábrázolt" feketét kell leölni, később lándzsákkal, törzsi maszkokkal és általános ungabungával fegyverezték fel őket.

Én amúgy fenntartom, hogy nem rasszisták a Capcomnál, csak hülyék.

- Capri - 2010.10.16. 09:49:45

"egy kamionsofőr veszi szárnyai alá"

ez a mondat csak engem mosolyogtat meg?

The Welsh 2010.10.16. 10:11:02

Az Alomar egy teljesen normális latin név.

Carlos Alomar pl. egy kiemelkedő gitáros: játszott 12 Bowie albumon, de dolgozott McCartneyval, Jaggerrel, Iggy Poppal is.

vimeo.com/14479264

algi 2010.10.16. 19:25:40

@Szálka: Mondjuk ez azért nehéz ügy, mert az európaiakban tényleg van egyfajta idegenkedés attól a környezettől, amik Afrika elmaradottabb területein vannak. Megvan bennünk a félelem attól a nyers erőtől. Azonban ha ezeket az érzéseket egy játékban meglovagolják, akkor azt félre lehet érteni, mert ezek a félelmek afrikai emberekként jelennek meg. Úgyhogy ha egy mű, legyen az akár játék, erről szól, akkor szinte minden írói munkát arra kell fordítani, hogy ezt az ellenmondást feloldják, enyhítsék, ha nem akarják, hogy ne rasszisták kedvenc játéka legye. (Mondjuk Lovecraft és Robert E. Howard novelláiban visszatérő elem a különböző alsóbbrendűnek tekintett népek szerepeltetésre ijesztegetésként, de nekik megvolt az a luxusuk, hogy olyan korban éltek, amikor szalonképes volt a rasszizmus.)

algi 2010.10.16. 19:31:12

Szerintem ilyenkor nem az a megoldás, hogy berakunk főhősnek egy feketét, mert a gép előtt úgyis egy fehér (vagy ázsiai) fog ülni. Szerintem sokkal hatásosabb lett volna, ha inkább a játék témájává teszik a problémát, és a fekete fertőzötteket gyilkoló fehér lépten-nyomon szembesül tettei rasszista felhangjaival.

Mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy a helyszínek és a karakterek vajon utánajárás és kutatómunka alapján készültek, netán afrikai dizájnerek/szerzők dolgoztak rajtuk, vagy azt tükrözik, amit az európaiak gondolnak Afrikáról. Mert utóbbi esetben végülis tök mindegy az egész, hiszen akkor a játék úgyis csak egy fantasy, ahol orkok helyett feketék vannak - ami viszont totál felesleges.

miguel_ 2010.10.16. 20:34:44

@algi: kár szerintem ennyit gondolkozni valamin, ami a residen evil sorozatban jelenik meg, nyilván zéró kutatás meg helyi munkaerő volt, egyszerűen van egy jó csaj, akinek a bőre (mint oly sok egyéb dolog az életben) nem tisztán fekete vagy fehér. :)

algi 2010.10.16. 21:38:21

@MrEd: Szerintem minden termék társadalmi hatásán annyit illik gondolkodni, amekkora közönséghez eljut. Ha X millió európai kultúrában (és ideértem az É-Amerikába exportált kultúrát is) felnőtt/felnövő gamer fog afrikaiakat gyilkolni egy olyan elképzelt Afrikában, amilyennek éppen az előítéletek alapján gondolják a földrészt, akkor az szerintem aggodalomra (és dongolkodásra) ad okot.

Leon121 2010.10.18. 08:42:47

Két, kissé bizonytalan dolog:
1. A játékot a Capcom fejlesztette, az meg japán. Ők még annyira se érzékelik a feketeség-problémát, mint az amerikaiak/európaiak, ami részben magyarázza az esetlenséget, amivel a problémát kezelték.

2. A párducmintás bikini tudtommal egy extra, megnyitható ruházat, a játékban alapból nem ennyire szexi rucija van.

+ ráadás: japán játékban logikát keresni annyira reménytelen tevékenység, mint szélviharban söprögetni. Pláne egy Resident Evilben.

BobaFett 2010.10.18. 12:13:06

Látom nem sokan játszottak a játékkal. Alapból teljesen felöltözve "kommandós" szerkoban van a csaj, kb 3x kell végigjátszani a játékot hogy unlockolni lehessen ezt a lenge öltözetű skint.
süti beállítások módosítása