HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Bréking: valaki arra használta a torrentet, amire való!

2010.04.19. 13:10 hancu

Vagyis bazi nagy (és jogi szempontból hótiszta, azaz szabadon terjeszthető) fájlok megosztására, gyors és hatékony terjesztésre.

Az elkövetőt Paul Mayze-nek hívják, és a Monumental nevű brit fejlesztőstúdió vezére. A csapat összekalapált egy ingyenes focis MMO-t Football Superstars néven, de valahogy nem nagyon sikerült az oldalukról szabadon letölthető játékot rendesen elterjeszteniük (ami pedig létkérdés lett volna számukra, hogy aztán később a játékbeli reklámfelületek értékesítésével vagy mikrotranzakciók bevezetésével lássanak belőle némi pénzt is). Mr. Mayze gondolt egy nagyot, és feltette a 600 megás csomagot a Pirate Bayre, mintha warez lenne - és csodák csodája, a tiltott gyömölcs álcja működött, és tömegesen kezdték el letölteni a népek a játékot.

Ezek szerint az ingyenes cuccnál is van jobb: az olyan ingyenes cucc, amit illegálisan szerzek be, vagy legalábbis ezt hiszem róla. Ez emberünk teóriája, de az is lehet, hogy csak annyi történt, hogy a saját, vélhetőleg nem milliós látogatottságú oldala helyett ügyesen megtalálta a torrentoldalakat, és rájött, hogy ez mennyire szuperhatékony terjesztési csatorna egy amúgy ingyenes játéknak. Valószínűleg annyira, hogy érdemesebb lemondani az egyszeri eladásból származó bevételről is, és a már bejáratott csatornán át teríteni az anyagot ingyen, aztán ha már sokan letöltötték, lehet megpróbálni kipréselni valami pénzt belőle.

Vajon a nagy kiadók mikor jönnek rá, hogy ha nem tudod legyőzni a warezt, jobb inkább nem is küzdeni vele, hanem megpróbálni felhasználni a saját céljaidra?

36 komment

Címkék: warez

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr661934087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moli 2010.04.19. 13:30:55

igy jar az, aki minden szart letolt, csak azert, hogy meglegyen. aztan persze soha nem lesz MÉG arra sem ideje, hogy atnezze, hogy mi az, kell-e neki. tobb ilyen embert ismerek.

moli 2010.04.19. 13:35:27

nevezett torrent amugy 2009-es es 0 seederrel all.

thinkEdem 2010.04.19. 13:38:48

Bréking: a linux disztribúciók is évek óta ezt használják terjesztésre. Elég sok mmo (köztük pl. a wow) is torrenten keresztül streamelik a patcheket. Szóval itt a breaking max az lehet, hogy az ingyenes cucc kelendőbb a piratebayről. A kérdés csak az, hogy a saját honlapjukról milyen formában lehetett letölteni eredetileg? Megpróbálkoztak saját torrent trackerrel is? Mert ha nem, akkor az se bréking, hogy a userek nag fileokat jobban szeretnek torrenten tölteni, mint jobb gomb->save as... módszerrel.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.04.19. 13:48:25

Kommerciális szoftvert olcsóért kifejleszteni, torrentre feldobni, két hónapig hagyni, aztán mindenkit jól beperelni, aki letöltötte. Abban van a biznisz.

Burwor · http://loot.blog.hu 2010.04.19. 13:48:31

Most miről szól a cikk? Éljen a warez?

bullseye 2010.04.19. 15:21:44

kézcsókom, a download.chip.eu/hu/ is így működik már évek óta: a nagyobb cuccokból van torrent is, sávszélesség kímélésre. sőt, néha csak az :)

hancu 2010.04.19. 15:28:01

Segítek: a post utolsó mondatában van a gondosan kiválogatott, tömörített lényeg.

rootshaper 2010.04.19. 15:31:41

"Vajon a nagy kiadók mikor jönnek rá, hogy ha nem tudod legyőzni a warezt, jobb inkább nem is küzdeni vele, hanem megpróbálni felhasználni a saját céljaidra?"

en ezt nem ertem annyira... hogy a fenebe hasznalhatnak fel a nagy kiadok a warezt a sajat celjaikra? tudnal mondani ra mondjuk peldakat? mert, hogy beveteluk nem lesz a warezon keresztul az egeszen biztos. es akkor megis mibol fejlesztenenek ki egy kovetkezo nagy cimet? vagy akkor egyaltalan mi szukseg lenne a kiadokra? egyszeruen foghatnak magukat a developerek, es a kesz anyagot feltehetnek mondjuk egy torrent trackerre, es akkor innen hogyan tovabb? mi leszedjuk, nagyon orulunk neki, a ceg meg becsodol mert nem tudja kifizetni az alkalmazottait, aztan nem jon ki a game-hez patch, semmi extra tartalom ami fenntartana az erdeklodest es elfelejtjuk azt is, mint az azt forgalmazo ceget... egyeb otletek esetleg?

moli 2010.04.19. 15:35:22

@rootshaper: idezek a posztbol (ami raadasul azonnal itt fent van) """hogy aztán később a játékbeli reklámfelületek értékesítésével vagy mikrotranzakciók bevezetésével lássanak belőle némi pénzt is"""

rootshaper 2010.04.19. 15:41:39

@moli: igazsag szerint magambol indultam ki, es en a budos eletbe soha nem fizettem meg mikrotranzakcios jatekban semmiert... meg is untam oket jo hamar, mert a sok fizetos csicska fenyevekkel megelozott, de nekem nem ert meg ennyit a dolog. szerintem eleg sokan vannak meg hozzam hasonlok, es akkor miert mondjak az adott jatekra, hogy INGYENES mikor az egyszeri vetelar sokszorosat pengeted ki a fejlesztoknek mikrotranzakciokkal, ha el is akarsz valamit erni az adott jatekban. en ezt kicsit - nagyon - atbaszasnak erzem...

moli 2010.04.19. 15:46:32

@rootshaper: /off hat, en hadd ne mondjam, hogy mindenert eddig mennyit fizettem. nem atbaszas az, hanem termeszetes szelekcio.

normanix 2010.04.19. 15:53:57

és ha a átékokat ingyen lehetne leszedni a netről és a telepítés után fizetni akkor tök mind1 lenne a letöltés

Dudi 2010.04.19. 15:55:53

Azé' kíváncsi lennék, ha egy magyar fejlesztőcsapat ilyet megtenne, mennyit kellene leperkálnia az Artisjustnak, hogy "megvédjék" érdekeiket...

@rootshaper: Nem átb@szás, hanem piac. Ha szükséged van valamire, megveszed, ha nem, nem. Megvan rá a lehetőséged, de nem kötelező vele élni. És nem csak a mikrotranzakcióknál van ez, hanem a DLC-knél is, illetve egyre jobban erre megy a piac: Ha a játékosok 1%-a fizet valamire (a maradék 99% meg csak elpötyög, de kb úgy jár, mint te), akkor 1 millió játékos esetén az már 10 ezer fő. Hmm, havi (vagy napi...?) 2-4 USD * 10 000 nem rossz bevétel :)
És nagyon az az érzésem, nem 1 millióan nyomulnak vele, hanem többen. Jah, még egy: te is beleestél abba a csapdába, amit "apróbetűs résznek" hívnak: a reklámszöveg legtöbbször úgy szól, hogy "Ingyenes Regisztráció". Nos, én is megszívtam nem egyszer ezzel :)

rootshaper 2010.04.19. 16:27:12

@Dudi: ertem en, hogy ha szuksegem van valamire, megveszem, ha meg nem, akkor nem... de en olyan ember vagyok aki jobban szeret egyszer kifizetni egy nagyobbacska osszeget, es utana bekesen jatszogatni ameg meg nem unja a produktumot, mint napi 2-4 USD-vel tamogatni a keszitoket, mert az olyan - szamomra - alap dolgokat, mint mondjuk egy hatalmas alapteruletu MMO-ban a mount, nem hajlandoak odaadni a jatekban kifarmolhato penzert, hanem melyen a zsebedbe kell nyulni erte... ha meg nem, akkor szopd a faszt a gyaloglaszassal, mikozben a verpistikek apu szamlajarol dollar ezreket perkalnak ki es a sugarhajtomuves lovaikrol integetnek neked hogy "te bena szar, meg ilyened sincs?!" ... hmm.

Blogerovac 2010.04.19. 16:29:48

Ha postán kérem, hány DD-s lemezre fér fel? ;)

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.04.19. 17:00:54

"Ezek szerint az ingyenes cuccnál is van jobb: az olyan ingyenes cucc, amit illegálisan szerzek be, vagy legalábbis ezt hiszem róla."

Epic LOL, ha tényleg így lenne:D:D:D:

Az igazság azonban tényleg az, hogy egy torrentoldalt rengetegen látogatnak így a nagy számoktövénye alapján sokan töltötték le...

A nagy cégek meg nyilván pénzt is szeretnének kapni a játékukért, ha meg fizetős torrentre raknák fel, akkor két pillanat alatt ellopnák onnan...

Dudi 2010.04.19. 17:17:19

@rootshaper: Sajna igazad van.
/off on
A VL ugyan olyanná kezd válni, mint az RL: csak a Mercédeszes, Bömbis emberek viszik "valamire", kérkednek a sugárhajtóműves lovaikkal és szemedbe röhögnek, ha neked nem ilyened van. Aztán ezeken vagy röhögsz, vagy bosszankodsz - tenni ellene nem tudsz. De az tény, hogy a Merci és a Bömbi gyár nagyot akaszt rajtuk, ezért továbbra is gyártani fogják ezeket a kocsikat...
/off off

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.04.19. 18:22:05

@moli: Ja nekem is van egy ismerősöm 14.000(tizennégyezer) letöltött filmel, még a szám hallatán is röhöghetnékem támad.
Bár vannak filmek amit csak netről lehet beszerezni, mert itthon soha nem fogják vetíteni, meg videotékában is esélytelen.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.04.19. 18:28:14

Bár lehet ha nekem ölembe húllna egy bérelt 100-as vonal, akkor én is elgondolkodnék de így eszembe sem jut:(

nemecsek ernő áruló 2010.04.19. 18:34:06

Nagyon régi mondás, hogy amit nem tudsz legyőzni, annak állj az élére*. Én már nagyon régen mondom, hogy ha a kiadók nem küzdenének a torrent ellen, hanem mondjuk hirdetnének a site-okon, semmi perc alatt visszajönne az ellopott-elvesztett összeg.

*Lásd még: Trent Reznor, Nine Inch Nails

HgGina 2010.04.19. 18:58:57

@thinkEdem:
"A kérdés csak az, hogy a saját honlapjukról milyen formában lehetett letölteni eredetileg?"

Ezt az egy mnondatodat értem, mert magyarul van.
A többit is lefordítanád, kérlek? Mert sajnos nem vagyok olyan művelt, hogy megértsem.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.04.19. 19:20:01

sziasztok, győzike torrenteket adjon valaki plíz!

;)

2010.04.19. 19:33:27

@Bokortalan Lajtalan: "Aki zenéért fizet, az hülye"

Ezt kifejtenéd? Mert szerintem nagy hülyeséget mondtál. Nem arról van szó, hogy nem töltök le zenét, de rengeteg előadó van, akinek inkább megvenném a cédéjét, mert nekem úgy teljes egy album. Csak az a baj, hogy sok kedvencem a kereskedelemben egyszerűen ELÉRHETETLEN! Persze, lehet, hogy bennem van a hiba, mert nem a Winehouse, Furtado, igénytelen feka, árenbí fos vonalat kedvelem, amikkel hányásig tele vannak a lemezboltok. Neten meg elvből nem rendelek, bocs. A kiszállító majmok olyan postaköltséggel basznak meg, hogy elájulsz (gyakran többe kerül a pkg., mint az album fele)! De akkor is szeretem a kézzelfogható dolgokat és igenis örömet okoz(na), ha a kezemben tartom(tarthatnám) pl. a Mercenary 2006-os albumát!
A játékok már durvább kategória, szerintem nincs olyan épeszű geek, aki simán betolta a 15000-et a Far Cry 2-ért. Volt szokásom (és még van) eredeti játékot venni, de közel sem ennyiért. A C&C 3-at pl. 2000-ért vettem meg - mert C&C. :))) Van eredeti KOTOR 1-em, Battlefield és Medal Of Honor kollekcióm, Half-Life 2 és kiegészítője, stb. Jó az eredeti játék, én pl. rengeteget szívok a Star Wars Empire At War letöltött verziójával, szét kéne verni a cracker kezét egy ötkilós kalapáccsal! Meg is fogom szépen venni eredetiben...

Celtic 2010.04.19. 20:32:27

En is sokmindent toltottem mar torrenten keresztul, ami nem warez. Sot, raktam is fel egy zenekartol 4 szamot, belinkelve a kis kiado nevet, ahol az egesz lemez kaphato :)

De a legjobban akkor rohogtem, amikor meglattam az Oreg banya titkat (DVD9, ha jol remlik), 40 kbps sebessegel feltolva. En megvettem egy ezresert, aki letoltotte, maga az energia-felhasznalas sztem tobb volt, mint ezer Ft, arrol nem is beszelve, hogy sztem legalabb egy honapig toltotte le. Dehat az igazan meno arcok CSAK igy szereznek be mindent, kerul, amibe kerul :)

BoneSayeR 2010.04.19. 20:41:52

@Bokortalan Lajtalan: persze, meg aki nem öl embert az is hülye...gratulálok.

Jó dolog a torrentezés,de max olyan alkalmazást tudnék kitalálni rá, mint a Steam, ami már létezik. Jó volna ha csak a játékban lévő reklámfelületek betöltésével el tudná látni a fejlesztő cég a fejlesztőket és a további projecteket előrehaladását, hogy mi ingyen élvezhessük a műveiket,de ez csak álom sajnos.

Magustanonc 2010.04.19. 20:55:02

@rootshaper: ez csak annyit jelent, hogy nem te vagy a célközönségük, de hidd el van rajtad kívül elég sok ember, aki megteszi, és ezért megéri.

Vedd le a szemellenződet, és lásd a lehetőséget. :) Nem mindenki olyan, mint te.

monticello (törölt) 2010.04.19. 21:34:55

@Bokortalan Lajtalan:
Mér isp-nek nem fizetsz?
amúgy fasza a nick, vidám estém megvan :)

Sieg 2010.04.20. 10:27:20

"Vajon a nagy kiadók mikor jönnek rá, hogy ha nem tudod legyőzni a warezt, jobb inkább nem is küzdeni vele, hanem megpróbálni felhasználni a saját céljaidra?"

Hm, kifejtenéd, hogy mire is gondolsz?
Értem én, hogy azok számára, akik meg akarják magyarázni, miért is teljesen oké a játékok lopkodása, melengető gondolat, hogy "a kiadók a tök hülyék, én csak a jövő faszagyereke vagyok". Kár, hogy a fenti hangzatos mondathoz hasonlónál megrekednek az érvelésben.

Azt ugye nem gondolod, hogy egy tök ismeretlen ingyenes szoftvernek pár száz extra letöltést hozó lépés bármit is "bizonyít". Vagy ha igen, kíváncsi vagyok, hogy mit. :)

Ha a "warez felhasználása saját célra" alatt azt érted, hogy torrent technológiát használjanak, az már megvan, pl. a Blizzard a patcheket így terjeszti. Kap is a fejére emiatt, hogy miért nem direkt letöltések, szóval ja, baromi sokat segít...

bruTe 2010.04.20. 12:13:27

Nagyon kényes és már-már megoldhatatlan kérdés a letöltés/ingyenessé tétel témakör, de szerintem is kissé felületes a "rájöhetnének végre, hogyan kell ezt kihasználni" hozzáállás.

Szerintem ott van a logikai buktatója, hogy ha egymás után szépen ingyenessé teszik a termékeket, hogy aztán a reklámbevételekből majd jól megélnek, akkor egy idő után mit fognak majd rekámozni? (Értsd: minden ingyenes...)

A megoldás szerintem különben az, hogy olyan terméket gyárts, amiért érdemes fizetni. A zenében ez már szvsz megoldhatatlan a túlkínálat miatt, a zenészeknek a sugárzás jogdíjaiból és az eseményekből kell megélnie.

Ugyanakkor ha megveszek pl. egy Blizzard játékot, tudom, hogy majd a használati órákra lebontott költsége nevetségesen alacsonya lesz, míg az élvezeti értéke meg kimagasló (legalábbis a w3 alapján ezt kell, hogy mondjam.:))

És érdekes módon a Blizzard meg tudta oldani, hogy ne legyen értelme tört változatokkal nyomulni.

Üdv

monstermagnet 2010.04.20. 14:49:55

@bruTe: nem arról van szó, hogy a reklámból élnek, hanem maga a játék ingyenes és sok-sok dolgot csak pénzért szerezhetsz be(micro-transactions). ez tűnik a játékipar jövőjének (legalábbis sokak szerint)

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.04.22. 01:18:48

@slayer15: @Selkath: Ha megvenném a CD-t, aminek a tartalmát le tudom szedni _ingyen_ a kalózöböl.org-ról, akkor kevesebb pénzem lenne. Aki pedig azt akarja, hogy kevesebb pénze legyen, az nem lehet annyira kibebaszottul okos. Egyébként meg alapból milyen istenverte kényelmetlen a CD? Nem egyszerűbb, ha megvan a cucc mp3-ban, kevesebb helyet foglal a gépen is, meg rá tudom másolni lejátszóra, az a buzi CD meg karcolódik összevissza meg minden baja van. Szóval aki CD-t vesz, az nyilván tök hülye, vagy legalábbis nagyon ki akar baszni magával. Namost letölteni a netről fizetős oldalról, hmm... az is milyen béna, ha két honpéddzsel arrébb ott van ingyen? Meg érted, letölthetem pénzért mondjuk a Jamiroquai-t, ami tök nagy buziság, de én letöltöm mert kíváncsi vagyok rá vagy néha szórakozásképp szeretek buzizenét hallgatni, ergó fizettem a szarért egy gyökér előadónak. Ugyanakkor van mondjuk egy nyolcvanas évekbeli underground industrial punk übercool ritkaság banda, akinek tényleg csak valami isten háta mögötti torrentoldalon van fenn a cucca. Azt nyilván csak ingyen tudom letölteni, az előadó nem lát belőle kanyit sem. Szóval fizessek a trendi szarért, az underground zseniális magasművészetért pedig nem? Akkor inkább már senkinek se fizetek. Ezért hülyeség fizetni a zenéért.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.04.22. 02:04:39

@Sieg: Kérlek szépen, nagyon sok megoldás van. Pl. az a megoldás is, hogy nem a játékért fizetsz, hanem egy ahhoz kapcsolód szolgáltatásért. Lehet ingyen is játszani - akár legálisan - csak ugye nem az igazi, mert nem ártana használni azokat az online funkciókat amikhez előfizetés kell.

A játék célja, hogy eladja a szolgáltatást.

moli 2010.04.22. 10:18:49

@Bokortalan Lajtalan: igy van. pont az a baj, hogy aki barmilyen apro szinten elkezd/ra van kenyszeritve warezolni, az utana sanyi, elveszett lelek, hiszen onnantol joval-sokkal konyebben be tud szerezni barmit.

ezert kell annak lenni a celnak, hogy soha, semmilyen korulmenyek kozott ne akarjon warezolni a csavo. (sajat elofizeteses torrentoldal, ahol szinten fentvan minden, de ugyfelszolgalat, garancia es plusz szolgaltatasok (legalisan masolhato mas tipusu adathordozora a boltokban, koddal kinyithato plusz tartalmak) jarnak hozza)
süti beállítások módosítása