HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Ami a dohányosnak a tüdőrák, az a videojátékosnak a...?

2010.03.02. 08:25 hancu

Az erőszakos bűncselekmények természetesen. Megmondták az ausztrál tudósok.

Emlékszünk még arra a sztorira, amikor Ausztráliában az igazságügyminiszter arra hivatkozva akarta cenzúrázni az Alien vs Predatort, hogy a játékosok nem tudnak különbséget tenni a játék és a valóság között? Na, ez a mostani történet még keményebb,és megint csak Ausztráliából való: egy borzasztó eset (a nyílt utcán elvágták egy srác torkát egy büfé előtt) kapcsán mondják a nagyfejűek, hogy ez bizony a videojátékok hatása, sőt, egész konkrétan azt mondják, hogy az erőszakos bűncselekmények és a játékok között erősebb ok-okozati összefüggés van, mint a dohányzás és a tüdőrák között.

A probléma csupán az, hogy ezt soha egyetlen kutatás sem bizonyította, sőt, leginkább az ellenkezője látszik beigazolódni, miszerint a játékok segítik levezetni a feszültséget az erőszakra hajlamosakban, nem pedig fokozzák azt.

Erre tessék a videóért (nem hagyja magát embedelni)

24 komment

Címkék: bulvár barom bűntény

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr271800467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.03.02. 09:02:31

Szerintem meg az erőszakos cselekmények és a zokni között is összefüggés van. Brit tudósok kutatásai bebizonyították, hogy a gyilkosok 99%-a viselt zoknit. Be kéne tiltani azt is.

Zoley 2010.03.02. 09:24:54

én is lennék szakértő, néha írnék valami baromságot aminek semmi alapja nincs, aztán tartanám a markom.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.02. 09:39:15

Kicsit komolyra fordítva a szót, az erőszakos viselkedésre a videójáték persze hat, főleg ha az ember, csak hentjátékokkal játszik, de ez csak egy összetevő. Ott vannak a netes közösségek tévé műsorok, és a rossz szülői nevelés (szerintem ez a legutóbbi a legfontosabb). Tehát nem lehet kihegyezni egyetlen dologra, inkább sok együttvéve, ja és mielőtt elejtem ehhez kell egy alapvető deviáns viselkedés...

AlexWolf 2010.03.02. 09:47:26

@zéka: bocs de szerintem ez hülyeség. Azért senki nem lesz sorozatgyilkos mert pl a Alienben hentel. De ha valaki hajlamos a sorozatgyilkossá válásra, akkor abból ugyanúgy előhozhatja a videójáték, mint a Micimackó sorozat.
Érdekes, hogy arról sosem cikkeznek, az újságokban, médiában lévő cikkek/híradók/dokumentumfilmek mit hoznak ki az emberből. Mert szerintem ezekben sokkal több az erőszak, és az ott mutatottak ráadásul igaziak is.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.02. 09:57:26

@AlexWolf: azt próbáltam mondani, hogy együttesen több dolog miatt kezd el valaki hentelni, de akkor mégegyszer.

1.hajlam
2.rossz szülői háttér (verték, alkoholizáltak, erőszakolták stb.)
3.televízió és videójáték

Bármi kiválthatja az emberből a stresszort, és akkor elkezd hentelni, de ezek rendszerint egy idő után visszakattanak, és akkor rájönnek, hogy mit tettek. Azok az emberek, akiket egész életükben az erőszak veszi körbe, (ez itt most nemcsak videójáték, hanem mondjuk balhés környék) azok könyebben lehetnek agresszív emberek, de a sorozatgyilkosság az hajlam+kiváltó tényező. Ha valamelyik nincs akkor bukó az egész.

Még akartam valamit mondani, de elfelejtettem.

AlexWolf 2010.03.02. 10:08:03

@zéka: A legjobb, hogy olvastam olyan "tanulmányt" is, hogy a számítógépes játékok milyen jótékonyan hatnak, az emberekre. Például jó agresszió levezetésére, kéz-szem koordináció fejlesztésére, olvasásra ösztönöz, kognitív képességek fejlesztésére. Éppen ezért nem értem, miért kell mindig hülyeségeket írni (ez nem rád vonatkozik, hanem általánosságban a sok hülye, hozzá nem értő ügyvédre, szenzációhajhász újságíróra, médiaribancokra), egyáltalán minek ez a vita. Sokkal fontosabb kérdések is vannak a világon, mint hogy "pszicho-, szociopatává tesz-e a játék".

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.02. 10:27:57

@AlexWolf: azért kapják fel ezeket a híreket, mert a játékok sokszor egyre brutálisabbak, és hitelesebbek, és valammit okolni kell.

Ezeket én is olvastam, hogy a kéz-szem kobinációt fejleszti, meg levezeti a feszkót, ami igaz is.

Én olvastam még egy olyat (vagy a Discoveryn néztem egy régi játékműsorban), ami arról szólt, hogy az emberek sokkal jobban élvezték pl. a Doom2-t a maga grafikájával, mint a Crysist, mert utóbbi, annyira hiteles, hogy az agynak bizonyos részei már-már a becsapás küszöbén van, és azt érzi sokszor az ember, mintha tényleg ölt volna.

Ugyanez a horrorjátékoknál. Mostanra én is tényleg összepislom magam a Bioshock-on pedig nem játszottam vele sokat...túl élethűek ezek lassan...mi lesz akkor, ha a játékok 3D-ek lesznek és bennük fogsz mozogni.:D:D:D

moli 2010.03.02. 10:29:58

az utcai eroszak oka nem a videojatek (sot), hanem a haboruk hianya, a ketkezi munka hianya.

ez van, ha az ember egesz nap az irodaban ul, majd elautozik a tescoba es egyszeruen leemeli a polcrol a krumplit es a salatat.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.02. 10:33:58

@moli: nemhiszem, hogy az öltönyös emberek lennének a gyökeres részesei az utcai háborúnak. Inkább az, hogy ilyen környezetben nevelkednek fel azok, akik ott élnek, 0 munka, 0 bizalom, 0 továbbtanulási lehetőség.

Ha pénz kell, akkor árulj drogot, vagy rabolj ki valakit. Annak érdekében, hogy hatékonyabban működjenek ezek az emberek, azért bandábaverődnek, és egy idő után sok lesz a banda, és kevés a hely...

AlexWolf 2010.03.02. 10:42:33

@moli: @zéka: Sajna igazatok van. Egyre többen vagyunk és egyre kevesebb az élettér. Ezzel egy időben az emberiség összIQ-ja állandó.
Félek tőle, hogy nemsokára megtudjuk megint, hogy milyen is a valódi háború.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.03.02. 10:42:47

A középkorban teljesen bevett szokás volt, hogy a master agyonverte az inasát, ha úgy tetszett neki. A földesúr kilovagolt a faluba, és csak a miheztartás végett felkasztatott/levágatta a kezét pár parasztnak.
Az ókorban jogosan megölhetted a saját gyermekedet, ha rossz fát tett a tűzre.
a vikingeknél mindennapos volt, hogy a szomszédok átugrottak egymáshoz egy kis baráti mészárlásra.
A mai világ ehhez képest egyátalán nem erőszakos, sőt az általános érzettel ellentétben éppen hogy egyre békésebb.

Serathis (törölt) 2010.03.02. 10:53:27

Szerintem ezek nem vágják az egészet. Mi a közös az összes iskolai lövödözésben? NEM a videójátékok. Az ISKOLA! Be kellene teiltani az iskolákat!

Amúgy meg Ausztrália egy olyan ország, ahol cenzúrázzák a kismellű nőket. Ennyi.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.02. 11:27:04

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: igen, de khm régen mondjuk úgy is volt, ha két sereg összeugrott, akkor mondjuk a Görög korban a vesztes oldal a katonáinak a 8 %-a halt meg, nem úgy ahogy a filmekben mutatják.

A rómaiaknál volt ez a nagyon jó taktika miatt max 50, de szerintem ez kirívó esett.

Tehát amit mutatnak a filmekben, hogy a csata végére marad 3 ember, na az sem igaz...

moli 2010.03.02. 12:12:49

@zéka: itt nem csak az iroda a lenyeg, hanem a mozgashiany. az ember testileg maradt olyan, mint az allatok, de nekunk mar nem kell megkuzdenunk a taplalekert, nostenyekert (marmint ritkan testileg). semmilyen lehetoseg nincs a sportolasra, se munkahelyen (munkaidoben!!!), se a sajat piheno(!)idodben.

Kaleb 2010.03.02. 14:36:29

IGAZA VAN!

Tiltsák be a videojátékokat, a focit, a dohányzást, az alkoholt, a rock zenét, a punkot, a metált, az elektrot, az internetet...

MINDENT MEG KELL TENNI AZÉRT HOGY A HÜLYE SZÜLÖKNEK NE KELLJEN NEVELNI A HÜLYE GYEREKEIKET!!!

Legyen minden nice and smooth és polkorekt így talán a gyerekek meg tudják őrizni ártatlanságukat. Felnevelhetünk egy generációt ami elhozza nekünk az agymosotak utópiáját.

Hajrá!

Btw, az a videó nagyon brutál. Hihetetlen miket meg nem tesz manapság az objektív média :P

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.02. 16:07:52

@moli: ez így van, Japánban ugye van is közös céges tornászás minden reggel. Mondjuk nemtudom, hogy az mennyire jön be.

Sajna ez úgy néz ki, hogyha sportolsz, akkor az egy idő után rámegy a suli/munkateljesítményre. Ha tanulsz, akkor az meg a fizikai állóképességedre megy rá.

manwithbeard 2010.03.02. 18:11:14

@zéka:
"Sajna ez úgy néz ki, hogyha sportolsz, akkor az egy idő után rámegy a suli/munkateljesítményre. Ha tanulsz, akkor az meg a fizikai állóképességedre megy rá."
Ez ebben a formában hülyeség. Ha sportolás alatt versenyszerű sportot érted, akkor igazad van, illetve ha tanulás alatt olyasmit, hogy reggel 8-kor nekiállsz, este 10-kor abbahagyod, akkor megint csak. Minden más esetben bőven össze lehet egyeztetni a sportot a munkával/tanulással, sőt rendszeres sportolás mellett kevésbé leszel fáradt, tehát pont, hogy jobban tudsz teljesíteni. Saját tapasztalat, és nem atletikus alkat vagyok.

"ez így van, Japánban ugye van is közös céges tornászás minden reggel. Mondjuk nemtudom, hogy az mennyire jön be."
Japánban bejön, de azért mert ez nem a vezetőség döntése, hogy igen ezentúl minden reggel torna, és akkor a dolgozók meg ímmel ámmal csinálják addig se kell dolgozni alapon, hanem erre ott igény van/volt, ezért lett bevezetve.

moli 2010.03.02. 20:15:35

@Cathfaern: gimnaziumban ha a szunetben kosaraztunk (5-10 percet), utana sokkal konnyebben jutottak az agyamba az elhangzottak, valahogy felporgeti/felebreszti az embert.

tornaszas helyett viszont lehet focizni, pingpongozni, maris nem olyan kenyszeredett az individualista europainak. meg lehet ezt oldani, csak akarni kell, raadasul alkotmanyos jog az egeszseges elet. az a kezdes, hogy ki kell nyitni az osszes iskola tornatermet estig INGYEN.

jelenleg az emberekben csak gyulik a fesztultseg, hogy aztan a legkisebb sertesre jojjon az adrenalinloket, szinte alig varja. egyesek nem hiaba mennek ki a meccsre/utcara is uvoltozni/dobalozni. ok jo katona-jeloltek.

Szedrencs 2010.03.03. 14:45:58

Meg voltam győződve, hogy az "Ami a dohányosnak a tüdőrák, az a videojátékosnak a(z)..." cím az "ínhüvelygyulladás"-sal fog folytatódni. :)

Limrasson 2010.03.04. 17:23:41

Egyébként gondolom a legfőbb ok, ami miatt valaki ilyet allít, úgy gondolja, hogy milyen kártékonyak a videójátékok, mert csak annyit látnak hogy a képernyőn emberkék gyilkolják egymást, és kész. Na ja meg persze ha fizetnek hogy kimutassál valamit akkor is.
Az embernek megvan az a tulajdonsága, hogy fél, és ezért ellenségesen viselkedik valamivel szemben amiről fogalma sincs mi az.

A Bűn Zsoltja 2010.03.05. 01:11:14

A pszichológiai szakirodalomban se szeri se száma az olyan kutatásoknak, amik bizonyították a kapcsolatot az agresszív viselkedés és az erőszakos videójáték használat között. És legalább ugyanannyi cikk szól ennek a hipotézisnek a valótlanságáról is (nekem pl. jó sok ilyen cikkem van). Inkább metaanalíziseket érdemes nézni az ilyen témákról, ahol sok kutatás együttes hatásméretét nézik.
Megjegyzem, hogy ezek a kutatások már régen nem a tudományról, hanem a politikáról szólnak, ezért komolyabb kutató ezzel nem is igen foglalkozik, csak ha egy amerikai szenátor, vagy a másik oldalról az ESA pénzeli...

tuby smith · http://tuba-honlap.blog.hu/ 2010.03.06. 17:17:36

@zéka:
"igen, de khm régen mondjuk úgy is volt, ha két sereg összeugrott, akkor mondjuk a Görög korban a vesztes oldal a katonáinak a 8 %-a halt meg, nem úgy ahogy a filmekben mutatják."

Kartagó városa: 200 ezer lakosból 50 ezer élte túl a kegyetlen támadást, az élve maradtakat római rabszolgának adták el. (Wikipédia). És még van egypár város amit a írásos feljegyzés (pl biblia ) alapján porig romboltak, a lakosságot - beleértve férfit, nőt, gyereket, tevét, kecskét, szamarat - lemészároltak, valami mondvacsinált ürüggyel, mint például isteni parancs.

victor vacendak 2010.03.08. 10:12:37

@AlexWolf: ja persze, ha ez mind igaz lenne (jól fizetett kutatások), akkor nem lenne annyi hülyegyerek netező 12 éves (aki majdnem 20 valójában). A játékok 99%-a mivel ösztönöz olvasásra? Az nem a könyvek szokták?
süti beállítások módosítása