HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A Windows 7 már majdnem lenyomta a Vistát Steamen

2010.01.25. 16:05 Stöki

A játékosok nem szerették túlságosan a Windows Vistát – jó, senki nem szerette igazából, de a játékosok különösen utálták a sok kompatibilitási probléma, driverszívás, lassúság és egyebek miatt. Nem meglepő hát, hogy a Windows 7 megjelenése után sovány disznó vágtában váltottak át rá Vistáról – és persze a már kissé öregecske XP-ről. A Steam decemberi statisztikáin ez szépen látszik: a Steamen regisztrált játékosok 30 százaléka Vistát használ, 23 százalék viszont már Windows 7-et. Vagyis szűk három hónap kellett ahhoz, hogy a Windows 7 megközelítse a Vistát – persze csak Steamen, mert ha általánosságban nézzük az arányokat, azt látjuk, hogy az emberek kb. 18 százaléka használ Vistát és 6 százalék Windows 7-et.

A Steam statisztikáiban egyébként más érdekes adatok is akadnak. A videokártyák között arat az Nvidia (65 százalék), az ATI 30 százalékkal követi. A DirectX 10-es rendszerek aránya 50 százaléknál valamivel kevesebb, processzorfronton pedig az Intel 69-31 arányban veri az AMD-t. A Steamen lógó gépek 57 százaléka kétmagos, de 24 százalékban már négymagos cpu ketyeg. Részletesebben lásd itt.

134 komment

Címkék: windows statisztika oprendszer steam

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr951700786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egregor 2010.01.25. 23:17:34

@Cs@tLós: tudod, az autókat, hangszereket, még a kávéfőzőket is karban kell tartani időről időre. Aki szerint egy sokszorosan összetettebb eszköz esetében erre ne legyen szükség, az valahol egy másik világban él.

Nekem az a gyanús, ha valami nem igényli az odafigyelést. Murphy mindig ott figyel.

Cs@tLós 2010.01.25. 23:19:06

@Egregor: ez igaz, lejjebb vitték a rendszerkövetelményt. ez nemes húzás volt, sőt meglepő is.
És ez az 1 perc múlva olvasás milyen vasról megy? 4magossal könnyű, plö.

Egregor 2010.01.25. 23:28:41

@Cs@tLós: Mobile Celeron 1600 MHz

Cs@tLós 2010.01.25. 23:31:10

@Egregor: A te példáid hardware jellegűek (autó ,KVfőző), mi meg szoftverről beszélgetünk. Murphy ott figyel, linux és mac is lehet szar, de nyilván az adatok és az ismerősöm tapasztalatai hazudnak.
Kedvencem mikor tudom, hogy ismerősnek automatikusan indul az msn, bejelentkezésestül, és eltűnik 15 percre, majd közli, hogy bocs, rebootolt a gép...nekem 1 perc 1 reboot. Én vok kényelmes meg minden, de ezt jobban szeretem. Azt is, hogy jóval gyorsabb a gépem mint ugyanez a konstrukció bármilyen windózzal. Mondtam, rakéta effektus. 1 pillanatra sem szakad meg a munka, és nekem sokkal kényelmesebb is az OS X (ez már teljesen szubjektív), és olyan mintha fapadba ülnék vissza amikor vhol vindózozni kell.
Lehet bizonygatni, hogy mennyire jó a windóz, de felesleges, mert nekem más a tapasztalatom. Sebességre tudjuk, hogy a számok is engem igazolnak, bár ezt írta vki fentebb.
Az is igaz, hogy a winnek sokkal több vason kell futnia, de ez sztem semmit nem változtat a dolgon. Plusz feltettem HPra is az OS X-et és ott is teljesítményjavulás, vmint működési-idő növekedés lett az eredmény.
Ha megnézed az első kommentem, a TAPASZTALATAIMAT írtam le. Lehet kioktatni tömegesen, a véleményem nem fog megváltozni, mert a saját szememmel láttam, amit itt írkálnak az emberek, azt meg nem. Végülis ennyi. És sztem bicskanyitogató, hogy rögtön megkapom, hogy analfabéta vagyok az egészhez, olyanoktól akik nem ismernek, és a kommentemből kb annyi derül ki, hogy csak a véleményem más. Nem szeretem ha sértegetnek (ezt 1 korábbi kommentre értettem), én se jöttem ide senkit sértegetni, meg lefikázni, hogy "höhö, de hüjjék vagytok, hogy ezt a szart használjátok".

Cs@tLós 2010.01.25. 23:36:48

@Cs@tLós: már a windóz sok vason futását arra értem, hogy ez a többi op rendszer érdemeiből nem vesz el, a win szempontjából nyilván nehezebb tészta, hogy sokmillió konstrukción kell ugyanazt hoznia (ami nem is sikerül).
Ellenben a toshiba-ubuntu képernyőfelbontás problematikára azt tudom mondani, hogy az asztali gépünk win-nel nem kezeli le a HD monitort, széttolja össze-vissza az asztalt, nem tudjuk, hogy miért. Ubuntu alól nincs ilyen problem, megy a normál felbontásán. A régebbi HP laptoppal nekem nem produkálta ezt se a vista, se a 7es. Amúgy az ubuntura azt szokták mondani a nagy linuxguruk, hogy "vindózosodik" (magyarán a hibái kezdenek hasonlítani a win tüneteire) és már nem használják, inkább váltanak. Én is néztem hogy egyre több mindenen elhasalnak az újabb disztrók, ami a korábbiaknak nem okozott gondot (hw-s dolgok).

Egregor 2010.01.25. 23:57:03

@Cs@tLós: mindegy, hogy hw, vagy sw, ha a karbantartáson van a hangsúly. Egy átlag Suzuki a büdös életben nem lesz tele broser hijackerekkel és elárvult registry bejegyzésekkel, egy XP-ben meg nem kell olajat cserélni. Attól még mind a kettő összetett rendszer.

A tapasztalataid alapján, összevetve másokéval, világosan következik, hogy valami alapvető gebasz volt nálad, mivel a többségnél mindez nem jelentkezett. Mondom, lehet hw hiba is, de gyakoribb a felgyülemlett szutyok.

A fapadosság megint olyasmi, ami igazából felhasználás kérdése. Nekem, amire kell a gép, arra tökéletesen megfelel az MS termékcsalád, és a rá telepíthető programok széles tárháza. Minimális rendszerismerettel bármelyik júzer gond nélkül elboldogul vele, és ha nem piszkál bele, minden rendben lesz.

Ezek után tök felesleges azon vitázni, melyik a jobb. Számomra a win7 tökéletesen megfelel, ahogy az XP-vel sem volt semmi gond a legújabb hw-ek és a dx10 megjelenéséig.

Számodra a linux és az OS X.

Azon sincs vita, hogy a legstabilabb nagyvállalati háttérhez linux kell, bár az MS tényleg kezd feljönni.

Az is világos, hogy az Apple életérzést árul.

Viszont, ha megnézed a legújabb OS X és a win7 benchmark tesztjeit, olyan minimális a különbség, hogy mezei júzer észre sem veszi.

Mindegy, hogy 40, vagy 42 mp alatt bútol be.

Átlagos felhasználói igények - ár - programválaszték hármasa alapján egyértelműen a windows jön ki győztesen.

Cs@tLós 2010.01.26. 00:01:28

De igazából a legtöbben akik itt kommenteltek, csak win-t használtak, és ha nekik tetszik akkor próbáljanak ki mást, hát még az hogy fog tetszeni :) Mert leginkább nincs összehasonlítási alap...
www.youtube.com/watch?v=-6uFxxlKa4g
Annak aki nem ismeri a linuxot, itt 1 kis ubuntu.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2010.01.26. 00:05:04

@Cs@tLós: Én használok Linuxot is, nem grafikust, szép promtost, Debiant meg Ubuntut és néha kell egy kicsit hp unix-ozni is.

Üzemeltetni tökéletes, de itthonra nem kellene. Munkahelyen a biztonság és a stabilitás a lényeg, itthon meg a kényelem :) Ugye, hogy ugye? :)

Cs@tLós 2010.01.26. 00:15:44

@Egregor: pontosabban az én tapasztalataim, meg az összes ismerősömé kóklertól a felső szintig (az más kérdés, hogy van akit nem is zavar a rendszer lassúsága).

Ez nem zárja ki azt, hogy a fentebb említettek is többen mondták, hogy nekik akkor is bőven elég a win, nem akarnak mással vesződni (így mondjuk évente 1 újratelepítésük is van-vírusok miatt is persze). 1: Ők legalább megindokolták, 2: nem kóklereznek le azért, mert számomra más jobb, miközben ők nem próbáltak ki mást. Ennyi. Itt se lett vna flame ha nincs sértegetés még az elején.

A többi meg igaz, tulajdonképpen más szavakkal ugyanazt írod amit én. Bár azt az 1 gondolatot nem értem, hogyha vmit nem kell karbantartani, csak működik gond nélkül, akkor az miért kell hogy gyanús legyen. Nekem jó így ,hogy nem kell vele foglalkoznom, de mondom, én vagyok ilyen kényelmes valószínűleg.

Cs@tLós 2010.01.26. 00:20:36

@Tomi from Space: akkor tudod is, hogy elég jól elfutnak a 400 millió féle konstrukción. nekem a win minden volt csak kényelmes nem... de ez már mondtam, a szubjektív része. Kinek mi a kényelmes. Van aki meg szeret azzal játszani, hogy összemozaikozza magának a linuxot, otthon is.

Cs@tLós 2010.01.26. 00:22:23

@Cs@tLós: összest ne értsük már úgy, hogy csak és kizárólag, mindenki gépéet azért nem túrtam fel, mondjuk olyan 95%-ra tippelnék, akinek tudom, hogy lassú a bootolás, inkább 5 perc fölött mérhető, mint 40 mp körüli értékben...a többinek gondolom nem lassú, vagy nem zavarja, vagy nem érdekli, satöbbi.

Danis 2010.01.26. 01:04:29

Lehet vistáról ingyen 7-re ápgrédelni? Hogyan?

moli 2010.01.26. 01:12:21

uncsi stat, uncsi flame.

gossage 2010.01.26. 01:18:15

En Vistat hasznaltam nekem nem volt vele kulonosebb problemam,....amint lehetett ennek ellenere lecsereltem ,valoban jobb az uj rendszer
A csere az en esetemben pedig az volt hogy ugynevezett teljes dobozos valtozat itt Londonban 49 font volt ami ugye testverek kozt is 15 ezer alatt van..hat ezen is erdemes lenne elgondolkozni,hogy miert annyi otthon az annyi es ez hogyan fugg ossze mas illegalis letoltesekkel
ja es ugy meg szebb a dolog ha mindezt egy minimal beren dolgozo egy nap alatt megkeresi...de ez mar lehet megint demagogia

hami · http://toriblog.blog.hu 2010.01.26. 01:25:18

na kár volt a kommenteket végigolvasnom

először is ne keverjük a desktop használatot a szerverekkel mert ez két külön kategória.

desktopokon a windows egyetlen előnye, hogy az elterjedtség miatt szinte mindent arra fejlesztenek. ez tényleg nagy előny. ezért nem éri meg mást használni, pedig ma már egy ubuntu tud annyit mint egy win és stabilabb, erőforrástakarékosabb, és felhasználóbarátabb (!) is.

szerverkörnyezetben meg azért használják, mert lényegesen olcsóbb, mint egy unix, a linuxoknak meg nincs supportja, kivéve a redhatet meg a suse-t - de azoknak sem régóta. viszont szerverként a windows instabil (havi egy újraindítást be KELL tervezni, ha nem akarod hogy egyszer csak megálljon), és külön kell rá víruskereső.. a szerver verziókhoz járó alkalmazásokat meg nem szokás használni, vagy éppen van náluk jobb. pl. active directory helyett ott a novell, IIS helyett az apache, mssql helyett az oracle vagy a mysql, amelyek a kategóriájukban jobbak a MS alkalmazásainál.

szóval desktop környezetben ha speckó winre fejlesztett alkalmazást akar valaki használni akkor kell, egyébként nem.

persze, lehet a win-t is karban tartani, hogy ne legyen nagyon kehes, de ezt ne adjuk már úgy elő, hogy hú de milyen jó. erőforrástakarékosságban, biztonságban, vagy éppen konfigurálhatóságban (ha nem felelnek meg neked a MS által megálmodott alapbeállítások) messze elmarad akár egy OS X-től, vagy egy ubuntutól. csak éppen a win95 óta mindenki ezt használja, így alkalmazások rá íródtak, a hardware gyártók pedig elsősorban a win-t támogatják driverekkel.

tony zionist 2010.01.26. 01:27:20

Windows XP for Submarines :D
asszem ez mindent elmond...

hami · http://toriblog.blog.hu 2010.01.26. 01:28:17

@hami:

írta valaki hogy elégedett a windows-sal. elhiszem, csak feltételezem nem látott még mást. így nem is lep meg a dolog.

hami · http://toriblog.blog.hu 2010.01.26. 01:36:50

még egy dolog: én nem látom értelmét az áttérésnek XP-ről, mert a vista és a 7 még erőforrászabálóbb. ameddig XP-n is elfutnak azok az alkalmazások, ami miatt vindózt kell használnom addig feleslegesnek érzem a váltást.

Veér Farkas 2010.01.26. 06:15:49

@hami:
Szerintem meg te nem láttál még Windowst a 95-ös óta.

Veér Farkas 2010.01.26. 06:16:48

@Cs@tLós:
Azt hiszem, vadász, te szopni jársz ide.

Állítottál az elején egy baromságot, és azóta azt véded. Pedig mindenki tudja, hogy kamu. Te a legjobban.

yarisugi 2010.01.26. 06:25:17

A Vista védelmében:

Semmi baj nincs a Vistával. Nálunk az egyik gépen Vista van azóta hogy kijött, egy másik gyengébb vason pedig XP. Mindkettő kifogástalanul megy, fagyás csak hardverhiba miatt volt. Igaz nem rakunk fel mindenféle szirszar programot és rendszeresen takarítjuk a rendszert.

A Vista az XP-hez képest sokkal stabilabb és gyorsabb. Most mindenki a Windows 7-et dicséri amit meg is érdemel mert jó rendszer, de arról ne feledkezzünk meg hogy a Windows 7 nem más mint egy olyan rendszer, amilyennek a Vistát kellett volna megcsinálni. Egy helyrepofozott és feltuningolt Vista. Úgy is fogalmazhatnánk hogy ha a Vista fejlesztése félúton nem áll le és nem kezdik el elölről újra, akkor ma Vista néven tulképpen a Windows 7-et használnánk.

Át kell állni Windows 7-re de a Vistára felesleges köpködni. A Microsoft igazán fosadék oprendszerei a 90-es sorozat tagjai és a korábbi DOS-Windows 3 párosok voltak.

A Windows NT 4.0 (az akkor legstabilabb NT oprendszer utolsó külön verziója) után, a Windows 2000 volt az első atomstabil, NT-re épülő de minden célra alkalmas oprendszer. A Windows 2000 után jött az ugyanolyan stabil alapokra épülő de már faceliftelt XP. A Vista és a Windows 7 ezt a sort folytatta, a Vista már a 3. régóta stabil platform.

Jaffar 2010.01.26. 06:59:58

@hami:
Hát emellett már nem tudok elmenni. Nemcsak azért mert MS rendszert felügyelek (nem otthon), hanem mert ha valaki olyat ír le, hogy az oracle vagy más adatbáziskezelö JOBB, mint az MSSQL (ami ugye szar, mert MS), hanem pont azért, mert nála jelenleg nincs jobb alternatíva Windowsos platformon. Ráadásul atomstabil. A piacon lévö legelismertebb MS termékröl van szó ami MS környezetben piacvezetö. Összesítésben az Oracle vezet persze. A többi hülyeségre már szót sem említek, mint pl AD helyett ott a Novell......
Az egész MS fikázás mára már kezd elég nevetséges lenni, pl+ane úgy, hogy gyakorlatilag a "szar" jelzön kívül semmilyen más indokot nem találnak a fikázók. Aki egy kicsit is jártas a témában az tudja, hogy az MS rendkívül nagy változáson ment át hozzáállásban és messze nem ugyanaz a helyzet, mint 10 évvel ezelött volt. A Win98 és 98 az volt, de az NT óta ez már meröben más. Vállalati szinten olyan komplex megoldásokat nyújtanak, amelyet semelyik cég sem. Külön-külön talán, de egyikük sem tud szinte mindenre használható megoldást. Persze ennek ára van, méghozzá nem is kevés. De ha a cégnek szüksége van rá, akkor nyilván ebböl haszna is lesz, tehát megéri. Az otthoni felhasználás már nyilván nem ennyire "egyszerü". Örvendetes, hogy a Linux,Ubuntu és társai már egyre jobban terjedöben vannak, bár még mindig messze vannak attól, hogy egy "egyszerü felhasználó" (a feleségem a legtipikusabb példa erre, akinek az sem tünik fel, ha lecserélem a böngészöt egy másikra) is könnyedén elboldoguljon vele. A MAC OSX meg teljesen más tészta. Javaslom, hogy ne egy Win-nel hasonlítsátok össze, hanem ugyanolyan zárt rendszerekkel, mint amilyen az OSX. Ott van pl a PS3 op rendszere. Az is zsír azt mégse veri mindenki arra a nyálát. Písz

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 07:20:38

Win7 eléggé tetszik, habáb még nem használtam, csak olvasok róla.
Nagy a dilemmám. Van nekem egy laptopom amin eredeti XP Pro van. Ezt vajon meddig UPGRADE-elhetem Wint7-re úgy hogy beszámítson az XP licensz (kb. 100USD)?

Egregor 2010.01.26. 07:38:13

@Talon Karrde: Kérdezd meg a Microsoftot :) Tényleg! Nem tudom, hogy van-e ócsított ápgréd lehetőség ikszpéről, vistáról biztosan.

Egregor 2010.01.26. 07:42:10

@yarisugi: Mondjuk az igaz a win verziókra, hogy jellemzőe a következő OS olyan, mint amilyennek az aktuális kellett volna lennie (stabilitás, optimalizáció, stb.).

Ez alól egyedül talán az XP a kivétel, ami kellőképpen ápdételve kiváló a mai napig.

A Vista-7 párosra ez megint igaz lett, viszont azért viszonylag gyorsan váltottak. Szerencsére. Valszeg rájöttek, hogy érdemes azért a régebbi vasat használókra is gondolni, mert kevesen fognak gépet cserélni oprendszerért.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 07:43:27

If you're ready to purchase Windows 7 for your own PC, order or download it today. All Windows XP and Windows Vista editions qualify for a Windows 7 upgrade.
Windows 7
Ultimate Upgrade
Designed for people who want it all.
$219.99

Egregor 2010.01.26. 07:48:55

@hami: A win7 erőforrás zabálóbb? Viccelsz :)
Ugyanazon a hw-en kb. 10%-os gyorsulást tapasztaltam a win7-re való áttérés után, méghozzá clean installra mérve. Azaz csak az alap OS került fel, először XP Pro, majd Win7 Ultimate.

Teszteltem játékra, képszerkesztőre, a win7 ugyanolyan gyors volt, néhol még gyorsabb.

Pedig tényleg régi gép volt.

Ami az áttérés mellett szól:
1. a driverek terén messze übereli az XP-t
2. nincs szükség peccselésre
3. kezeli a legújabb hw-t is, méghozzá 100%-ban képes kihasználni az erőforrásokat
4. alap dx10 kompatibilitás
5. sokkal stabilabb már az alaprendszer is, nálam már a buildek közül is csak a 7100 borult, az is összesen egyszer. A stabil verzió egyszer sem fagyott.

Egregor 2010.01.26. 07:50:06

@Talon Karrde: az vélhetően jó darabig lesz, hiszen érdekük az új termék értékesítése.

Egregor 2010.01.26. 07:50:44

@Talon Karrde: figy, IRL adatok nélkül, te tanulsz valahol?

Egregor 2010.01.26. 07:55:00

@hami: de. Láttam. Ezért döntöttem a win mellett. Nekem még érzelmi kötődésem sincs hozzá, az MS termékek közül egyedül az oprendszert, a Word-öt és az Excel-t használom, minden más független gyártók terméke.

Csak éppen szeretem, hogy ha az a kérdés, vajon mivel is tömörítsek zenét, akkor kb. ezernyi (rendben, talán 10 jöhet szóba ezek közül ténylegesen) program közül választhatok. Amelyek ingyenesek. És nem kell programozói tudás hozzá.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 07:55:43

@Egregor: A jó pap holtig tanul ... és én is :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 08:01:13

@Egregor: "Ezért döntöttem a win mellett. Nekem még érzelmi kötődésem sincs hozzá, az MS termékek közül egyedül az oprendszert, a Word-öt és az Excel-t használom, minden más független gyártók terméke."

Én is, LOL!

Egregor 2010.01.26. 08:01:16

@hami: Azért aranyos, ahogy leírod, felhasználói szempontból miért jobb az MS szerverrendszer, de azért ellene érvelsz :)

Az meg, hogy karbantartást végzek rajta negyedévente egyszer, miért ne lenne előny? Belenézek a motorházba, lássam, minden rendben fut-e.

Én már maradok ilyen régimódi: jobban szeretem, ha törődni kell a termékkel, mint ha alámadják oszt nincs vele gond.

Nincs egy nagy büdös francot. Vajon miért is jönnek ki újabb és újabb disztribúciók? Ha olyan tökéletes lenne a linux, akkor hw generációkként egy update elegendő lenne, egyébként meg csak driverek kellenének.

Egregor 2010.01.26. 08:03:50

@Talon Karrde: Akkor jó hírem van: 3000 jó magyar buznyákért és a postaköltségért tied lehet egy win7 ultimate, egy xp pro, meg az office 2007. Legálisan.
Vélhetőleg először :D :D

menj fel a Cég honlapjára (vagy a tisztaszoftver-re), keresd meg a school/campus programot, töltsd le, töltsd ki, pecsételtesd le majd add fel az egy oldalas igénylőlapot, és tarararammm.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.26. 08:05:00

@hami: Én láttam már OSX-et és Ubuntut. Tényleg szép és használható mindkettő (az Ubuntu különösen meglepett, mert úgy emlékeztem hogy a Linuxot nem lehet megúszni kernel buzerálás nélkül, ehhez képest majdnem olyan gördülékenyen feltelepült mint a win7) de sajnos Linux alatt nem tudok se dolgozni, se játszani így nem tudom oprendszernek tekinteni. Munkára elfogadnám az OSX-et, de annyival nem jobb a Win7-nél hogy félmillióért vegyek egy, a mostani core i7-es gépem teljesítményével megegyező iMac-et (pláne, hogy a játékok miatt még így is kellene mellé egy viszonylag erős PC vagy konzol)

Egregor 2010.01.26. 08:07:09

@Talon Karrde: Igazából csak ismételhetem magamat: ár-támogatottság-egyszerűség hármasában a win az abszolút győztes.

Explorer csak mostanában indult el nálam egyszer-kétszer, amióta a Mozila és az Adobe összeveszett, és nem hajlandók egymással kompatibilissé tenni a programjaikat. Mármint a Firefox és a flashplayer 9/10 és a reader plugin esetében.
Szégyen, de Felfedező koma alaposan lenyomja Tüzes Ravaszt...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.26. 08:08:39

@Egregor: Ez mondjuk elég szomorú, hogy az állam az adófizetők pénzéből Office 2007-et osztogat. Mi a ráknak? Annak tényleg vannak használható, ingyenes alternatívái, én bár megengedhetném magamnak hogy legálisan megvegyem, remekül megvagyok bármiféle Office nélkül - ha nagy ritkán kell valami hivatalos dokumentum, vagy grafikon, táblázat, arra bőven jó a Google Docs is, gyanítom hogy az otthoni felhasználók 95 százalékának igényeit teljes mértékben kielégíti az Openoffice.

Egregor 2010.01.26. 08:09:00

@gossage: És Lándönben még a hw is jóval olcsóbb. Kibassszás, de ez van. Majd tőled rendelek vasat, te meg behozod, mint magánszemély, vámolás nélkül, jó? :D

Jaffar 2010.01.26. 08:13:03

@Talon Karrde:
Xp-röl nincs upgrade lehetöség, csak Vista-ról.

Egregor 2010.01.26. 08:14:28

@Gery.Greyhound: Nézd, a sok osztogatás mellett ez legalább egy pozitívum. Örülök én annak, hogy az ingyenszoftveresek helyett az MS-t támogatta sok milliárdért az állam? Nem. De ebben az országban már az is ritka holló, hogy a mezei állampolgár juthat valamihez a korrupsün pénzekből. BKV, MÁV, Posta, stb.: kaptunk bármit is a szaron kívül a monopol cégektől? Nem. Minősíthetetlenül ótvar nem-szolgáltatást, azt. Azt kapunk, folyamatosan.

Szóval végre valami, ahol ez nem igaz.

Kipróbáltam az OpenOffice-t, de miután negyed óra után sem sikerült beállítanom (igen, én vagyok a béna, tudom), hogy a lábjegyzet normális legyen (értsd: ne teljes alsóvonalas csík alatt nagy hézagokkal szúrja be az egyes hivatkozásokat), akkor töröltem és azóta sem pakoltam fel.

Az Officenál meg mindezzel semmi gond, annyit kell csak tenni, hogy billentyűkombóhoz rendelem a lábjegyzet beszúrását és kész is. Működik, nincs vele gond.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.26. 08:17:07

@Egregor: Ez a lábjegyzet valóban egy olyan probléma, amellyel az átlagfelhasználó nap mint nap szembesül. :))

Egregor 2010.01.26. 08:18:43

@Gery.Greyhound: Bocsi, ezek kimaradtak:
Nem Office-t osztogat, hanem komplett pakkot. Rendelhetsz x86 és x64 verziót, ultimate helyett butábbat is, az áron nem változtat. És persze, mondhatod, hogy nem kéred az Office-t.

Érted, ha a boltban vennéd meg, hány adófizető polgár juthatna jogtiszta win-hez? Sokak már annak örülnek, ha kenyér jut az asztalra, de a kölyöknek kell a gép, mert akkor van esélye valami normális munkára (és tényleg).

Vagy ott vannak az egyetemisták: vajon hányan engedhetik meg maguknak a jogtiszta szoftvert a boltból?

Egregor 2010.01.26. 08:19:35

@Gery.Greyhound: hát bocs, de én napi szinten :) Én kérek elnézést, amiért a notepad kapacitásainál többet merek használni :)

Egregor 2010.01.26. 08:21:38

@Gery.Greyhound: és igen, megint kimaradt valami.

Google Docs

Vazze, a gúgli egy reklámbevételekből élő cég, nagyobb monopol mint az MS.

Miért is jobb a nagy büdös virtuális térben, egy, a felhasználókról megszerzett infóiból élő cég szerverein tárolnom a bizalmas doksijaimat a saját gépem helyett?

Egregor 2010.01.26. 08:30:23

vegyünk egy másik platformot.
Gugli android, winCE 6.1, iPhone x

A gugli androidot csak tesztekből ismerem: folyamatos sávszélességet igényel, zabálja a mobil internetet, mint hülyegyerek a csokikészletet.

A winCE sokat fagy (nálam) de rakat ingyenes program van hozzá, és olcsó

Az iPhone x annyiba kerül, mint egy alsó-középkategóriás laptop, ritka sunyi a policyje, jailbreakelni kell, meg buherálni, hogy a Store-on kívüli progik is rendesen fussanak.

Vajon melyiket érdemes megvenni?

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.01.26. 08:34:05

@Egregor: Hát ez az! Sokaknak kenyér nem jut az asztalra, de a legális Office ott figyel. Sokra megy vele...

Ez olyan, mint az iskola, ahol beázik a tető ezért nejlonnal van letakarva a digitális tábla, nehogy tönkremenjen :) Mert ugye, az a fontos, meg a kakaóbiztos számítógép, az hogy az épület összedől az mellékes.

A notepad más kategória, én továbbra is azt mondom hogy a Google docs tudása bőven megfelel átlagos használat esetén. Nyilván nem nagyvállalati igényekre gondolok, hanem arra amire az átlagos otthoni felhasználó használja a gépet.

"Miért is jobb a nagy büdös virtuális térben, egy, a felhasználókról megszerzett infóiból élő cég szerverein tárolnom a bizalmas doksijaimat a saját gépem helyett?"

Tárold a saját gépeden ha ilyen paranoiás vagy (én nem), de akkor válassz: használod az ingyenes Openoffice-t, vagy kifizeted a MS Office teljes árát. A döntés a tiéd, azonban az, hogy az állam gyakorlatilag ingyen adja a fizetős alternatívát, semmi jóra nem vezet - csak erősíti az egységsugarúakban azt a tévhitet, hogy MS Office minden gépen van, és amit "vördbe" küldök azt mindenki meg tud nyitni, közben lófaszt nem tud szabványokról és formátumokról, csak csatolja a docx-et a levélhez és leszarja hogy a címzett mit tud vele kezdeni (akár még Office megléte esetén is, ha az 2003-nál régebbi) mert ő úgy tanulta. Informatikai analfabétákat nevel az oktatás, akik nem rendszerben gondolkodnak, hanem bemagolt rutinműveleteket végeznek a számítógéppel, olyan banális hibákat elkövetve hogy kér az ember egy képet a baromállatja meg küldi póverpointba illetszve.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 08:35:29

@Egregor: Sajnos több szempontból sem élhetek ezzel a lehetőséggel.
De ki fogom perkálni a 220 dolcsit, ha majd lesz! :)

Plumper 2010.01.26. 08:38:44

@Gery.Greyhound: rothadt Apple-ben ne is gondolkozz!:-) az "i" termékek túlárazott, sokszor inkompatibilis, idegesítő, műszaki analfabéta juppiknak való ketyerék.
------------
A Windows 7 viszont baromi jó, a 2. vinyómon én is azt használom. (az elsőn meg XP-t)

Jaffar 2010.01.26. 08:38:46

@Talon Karrde: Bocs, én a szó szerinti In-place Upgrade-re értettem, ami nem megy, csak Vistával. Tehát, ha XP-d van, akkor mindent le kell mentened (erre van ingyenes tool a microsfttól) és utána egy tiszta Win7 telepítés, majd a profilodat/képeidet/levelezést visszajátszani. Míg a Vistánál ilyen nincs, egyszerüen DVD be klikk-klikk azt jó napot. Egyébként ki az a hülye, aki az Upgrade-et megveszi, amikor ugyanannyiba kerül a dobozos verzió? Az OEM meg még olcsóbb.

Picsasereghajtó 2010.01.26. 08:50:08

@Jaffar: Én a clean install híve vagyok. A saját projektek, képek, videók, zenék, torrent letöltések mind egy külön partíción vannak, a C: meghajtón gyakorlatilag csak a Program Files és a Windows mappa van. Így nem kell mentegetni semmit, csak format C oszt jónapot :)

Egyszer egy ismerősöm gépén lerohadt az XP, újra kellett telepíteni. Ő még nem win95-98 alatt edződött így nem particionálta kétfelé a vinyóját, minden a documents & settings-ben volt. Néztem nagyot amikor mentés céljából betettem a vinyót a saját gépembe, nem engedte megnyitni a mappát, mert hogy nincs hozzá jogom... Ezek után úgy félnék bármit a D&S-be tenni, mint a tűztől.

Jaffar 2010.01.26. 09:06:19

@Sün! balázs: Nem kell attól félni.
Egyébként, anno (Win 95 Win 98 és 2000 idején) én is tüzzel vassal küzdöttem, hogy a MS (op rendszer) mondja meg, hogy mit hova tegyek. Mára be kell látnom, hogy ez kurvára nagy hülyeség volt. Ma minden megy a oda, ahova való. Nekem is van külön particióm, vinyóm etc, de pl az asszonynak (ö egy igazi "egyszerü juzer") simán megy minden képe a képek mappába mega dokumentumjai a "Dokumentumok" mappába. Egyszerübb, mert bármit keresni kell sokkal elöbb megvan, ha backupolok, az is sokkal gyorsabb, hiszen minden a profiljában van. Az általad említett "problémának" pedig egyszerü oka van, a biztonság. Bár ez az XP Home verzióról kifejezetten nem mondható el :D

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.01.26. 09:10:22

Játékra konzolt.
Minden másra meg ott van a PC, így megúszom, hogy félévente vegyek bele annyiért VGA-kártyát, amennyi az egész konzol ára volt.

Smacika 2010.01.26. 09:41:34

Linux vs Windows.
Hozzáteszem én is a kétforintomat a témához.
A munkahelyemen linuxot használok, de elismerten csak azért mert ingyen van. Nem azért mert olyan fasza. Elmondom, hogy ezzel is előfordul, hogy összedől. A firefox egy határ szar, napi 2-3 "sajnálatos dolog történt" van, a flashplayer 12-15 perc használat után legagyizik és 2 frame/sec-cel megy minden ami flash, csak rendszer restart után tér észhez, az openoffice-t inkább nem is említem, a thunderbird képtelen 7 fióknál többet normálisan kezelni. Egy előnye van, valóban nem megy tönkre mindentől, de ennél ne is legyen rosszabb. Most lehet mondani, hogy szar disztrót használok, vagy gagyi hardvert, de ugyanezen gépen, másik partíción xp van, hibátlanul megy.
Az otthoni gépemen régen xp volt, most w7 van és minden amit felsoroltam elkerül.
Lehet, hogy csak azért mert be kell látni azt, hogy ami ingyen van az nem biztos hogy azért van, mert olyan fasza gyerekek a készítők, hogy odaadják ingyér, hanem mert annyit is ér.
Na mindegy. A legdurvább az volt, mikor egy ismerős Bill Gates-t hibáztatta mert a linuxon nem megy az msoffice, meg egy csomót kellett görcsölni a vine miatt, hogy játszani lehessen, és ne csak böngészőben.
Persze, ez is Billék hibája, a faszér nem adja ingyen a szabadalmait, akkor lehetne használni az office-t meg a directx-et linuxon is, mac-en is, meg mindenen.
Játékra konzol kell, de ezután csak wii-t vagy ps3-at ajánlok, mert az x360 ms termék, az meg maga a sátán.

Plumper 2010.01.26. 09:41:44

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: akkor játssz konzolon stratégiai játékot, vagy még inkább FPS-t. vagy gyere vele LAN-partyba.:-)
a konzol olyanoknak való, akik nem értenek a géphez 8pl. mert gyerekkorúak), és készen veszik a játékot, aminek darabja 10-15 ezer Ft, így pár játék után ott vagy, mint egy felső-középkategóriás videókártya PC-be.

Plumper 2010.01.26. 09:53:15

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: a konzol gyerekeknek való, akik nem értenek még a géphez és készen akarnak játékot. játssz konzolon stratégiai játékot, vagy főleg FPS-t, gyere LAN-partyba.:-) pár konzolos játék árából (10.000-15.000.- FT) már erős középkategóriás videókártyát veszel, és nem kell félévente venni. az enyém 38ezer volt 2 éve, és most is tökéletes.

Plumper 2010.01.26. 09:53:55

bocs, kétszer ment, mert nem látszott az én hozzászólásom.

Plumper 2010.01.26. 09:55:48

@Sün! balázs: az elég amatőr dolog. nálam is két partíció van, mindkét vinyón külön, 2-2. a Documents and settings mappa amúgy is béna, utálom, amikor mindig oda akar menteni. a Windows 7-ben be lehet állítani, mi legyen ez a mappa (vmi tetszőleges).

-sg- 2010.01.26. 09:56:53

@Plumper: Azért vitába szállna veled pár százmillió felnőtt konzoljátékos, akik egyszerű kényelmi szempontból nyergeltek át konzolra.

Nekem van pc is, konzol is, de az utóbbival többet játszom, fps-t is meg lehet szokni rajta, ha picit is nyitott az ember.

Plumper 2010.01.26. 10:25:51

@-sg-: próbáltam FPS-t konzolon... 5 perc idegesítő szarakodás után majdnem eldobtam a kontrollert. sosem veszi fel a versenyt egy lézeres egérrel, pl. mert szakaszosan lehet csak tologatni a célkeresztet, és pontatlan. a stratégiai játékokról nem is beszélve. a kényelmi szempontok meggyőzőek ezen túl (marad a Mario, Street fighter, Batman, pályán szaladgálós és hasonló játékok? vicc), de én nem adnék 200ezer Ft-ot egy alapgépért és pár játékért.

-sg- 2010.01.26. 10:34:12

@Plumper: Egy szóval sem mondtam, hogy jobb a konzolos irányítás, azt írtam, hogy meg lehet szokni. Amúgy csak azt akartam jelezni, hogy a "a konzol gyerekeknek való" kijelentés nettó baromság. Nyilván nem gyerekeknek csinálnak egy Halo 3: ODST-t. Jut eszembe, az mikor jön pc-re? Aha, köszi.

Smacika 2010.01.26. 11:09:14

@Sün! balázs: A megoldás a bajodra: Letöltesz egy MiniPEXp-t, kiírod cédére, bebútolsz vele ha gebasz van, és láss csodát, oda és olyan mappába mehetsz amibe és ahová csak akarsz. Van benne kommander cd-író szoftver meg egy csomó hasznos dolog.

Smacika 2010.01.26. 11:11:06

@Plumper: @-sg-: A gyerekkel mi is szoktunk xboxon nyomulni(nekünk még az 1.0 xbox van, nem a csili új) és kurvasok game van ami jobb a kontrollerrel mint billentyűvel.

Plumper 2010.01.26. 11:18:11

@-sg-: pont a Halódó 3-ra vágyok, köszi. a konzolos játékok többsége jön PC-re is, ami meg nem, az nem izgat. gyere Halódóval vagy Left 4 Dead-del LAN-ba,, köszi.:-)

-sg- 2010.01.26. 11:20:51

@Plumper: Pont arra vágyom, hogy a magadfajtákkal lanozzak. :)
Tudod, vannak olyan emberek, akiket a lan egyáltalán nem hoz lázba. Olyan emberek, akik tőled különböznek. Akiknek más a véleménye, mint neked. Majd gondolkodj el ezen alkalmasint.

Plumper 2010.01.26. 11:25:11

@Smacika: erre mondtam, hogy gyerekjáték, annak viszont kitűnő.

Plumper 2010.01.26. 11:34:12

@-sg-: nem kell, nem mondtam ilyet. neked biztos otthon, 4 fal között nyomkodni a kontrollert. meg a gyerkőcökkel máriózni. ja, asszem van online játékra lehetőséged.:-)
a "magamfajtának" hosszú évek óta van.
ha lenne fölös 1 millió Ft-om, akkor sem vennék teljes Playstation és XBox felszerelést.

-sg- 2010.01.26. 11:40:53

@Plumper: Ja, mert te nem a 4 fal között lanozol, hanem kint a jó levegőn, mi? :)

Maradjunk annyiban, hogy a konzol nem csak gyerekjáték, és menjen szépen ki-ki a dolgára. Te lanozni, én meg firefightozni Halo 3: ODST-ben (Halódó, ahogy te mondanád, bizony, nagyon sikertelen franchise ez).

hami · http://toriblog.blog.hu 2010.01.26. 11:46:40

@Veér Farkas:

rossz tipp.

@Jaffar:

úgy hogy MS rendszereket felügyelsz, úgy megértem miért írod. :) Én meg felügyelek Win-t is és linuxot is (sőt némi SUN OS-t is), így még össze is tudom hasonlítani őket. :)
Ubuntu: szerintem még nem láttál olyat közelről, mert egyébként az egyszerű felhasználó ugyanolyan egyszerűen el tud boldogulni vele, mint a windowssal. Sőt, akár még egyszerűbben.

@Egregor:

céges környezetben nem éppen előny, ha egy gép, amelynek 24/7-ben mennie kellene havonta rendszeresen nem elérhető akár csak percekig. egy linux vagy unix viszont évekig elfuthat.

Azt nem egészen értem hol írtam le hogy jobb felhasználói szempontból egy MS szerver, azt írtam hogy az egyetlen előnye hogy olcsóbb a unixoknál (de drágább mint egy linux).

A linux disztrók nem azért vannak, amiért gondolod, hanem azért, mert különöző társaságok fejlesztik őket. Az újabb verziók meg ugyanazért jönnek ki, amiért a windowsban az SP 1, 2, 3, stb. Viszont ezek nagy része ingyenes, kisebb része meg (redhat, suse) olcsóbb, mint az MS.

@Gery.Greyhound:

Ezt mondtam én is: ha valaki olyan szoftvert használ, amelyet windowsra írtak, akkor kell. De ez az egyetlen érv a használata mellett - ez pedig nem azért van, mert hű de nagyon jó, hanem mert történetileg úgy alakult, hogy kurva magas az MS piaci részesedése.

Hangzott itt még el pár érdekes kijelentés, gondolom beszabadult a blogba pár MS marketinges.

Plumper 2010.01.26. 11:59:47

@-sg-: nyáron kint.:-) 4 fal között, de társasággal, barátokkal. A "Halódó" most pattant ki a fejemből. Nem lehet rossz, de azért nem nagyon bánkódom, hogy lemaradok róla.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 12:08:31

@hami: "Hangzott itt még el pár érdekes kijelentés, gondolom beszabadult a blogba pár MS marketinges."
Remélem nem rám gondoltál xD

hami · http://toriblog.blog.hu 2010.01.26. 12:14:54

@Talon Karrde:

valaki fejtegette, hogy az IE, az office és az outlook milyen jó már - hát ez már azért erősen a célon túllövés kategória. :-)

Plumper 2010.01.26. 12:25:41

@hami: az IE legújabb verziója nálam teljesen jól működik, a Microsoft Outlook szintén.
a Mozilla alatt pár dolog már nem ment, pont ami kellett volna nagyon, egyéb levelező programok is produkáltak hülyeségeket.

hami · http://toriblog.blog.hu 2010.01.26. 12:46:15

@Plumper:

aha. ezek vicces dolgok.

először is ugye vannak azok a dolgok, amelyeket az ember megszokott, és vannak azok, amelyeket nem. az előbbiekben viszonylag könnyen be fog tudni állítgatni dolgokat, az utóbbiakban meg jó eséllyel nem, és aztán jönnek azok a következtetések, hogy "az IE jó, a FF meg nem". pedig csak rá kéne szánni egy kis időt, hogy megismerjük a másik terméket. mármint ha jóindulatú vagyok, akkor mondom ezt.

mert ha rosszindulatú vagyok, akkor azt mondom, hogy az MS említett termékei közismerten, és mindenki által letesztelhetően kategóriájuk legfoshalmabb szoftverei (apropó még jó, hogy a windows media player nem merült fel, de lassan az fog jönni :) ), és értelmes ember még ha rá is kényszerül a használatukra, azt nem hirdeti magáról. csak ha valamilyen célja van vele.

persze, nyilván az IE is működik. meg az outlook is. csak kevésbé biztonságos, lassabb, egy rakás feature hiányzik belőlük, több erőforrást használ, stb.
pl .nagyjából az IE, és a windows tűzfal kombó miatt igen magas a zombigépek aránya a világhálón. erről a win fanok eddig nem értekeztek. milyen meglepő. :)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 13:03:17

@hami: Cégnél MUSZÁJ Outlook-ot használjak (már 3 éve). Mondanál egy free szoftot ami MINDENT tud amit az Outlook?

Plumper 2010.01.26. 13:20:04

@hami: a win media player valóban fos. a win7-en elmegy, de a korábbiak folyton szarakodtak nekem, nem tudtak lejátszani alapdolgokat. a többit meg állítsa be nekem egy számteches, úgyis nagy a munkanélküliség. adok neki egy Milkát.:-D én is be tudnám, ha utánaolvasnék, de nincs rá időm. ilyen alapon persze lehetnék Mac-es is, de nincs félmillám egy gépre. ha lenne is, akkor sem égetném magam használhatatlan juppigéppel.

Plumper 2010.01.26. 13:43:07

@Gery.Greyhound: az Openoffice-t én is próbáltam egyszer, de miután egy címzett nem tudta megnyitni a dokumentumot, aztán visszafelé én sem egy másikat, nem próbálkoztam többet. Biztos tökjó napokat eltölteni a beállításaival, én kihagyom.:-D

Jaffar 2010.01.26. 14:03:56

@hami: Damn man, van olyan szerverünk ami már több mint 5 éve megy, ujraindítás nélkül. Ugyanakkor ne jöjjünk már ezzel Unix atomstabil baromsággal. Kb annyira igaz ez, mint az, hogy a Toyota sohasem romlik el. De tényleg ne menjünk bele, mert szerintem nem én vagyok az elfogult....

Jaffar 2010.01.26. 14:07:30

@hami: Az IE Vs FF vitába meg pláne ne menjünk bele. Az IE 8-as verziója óta meg pláne ne. Maradjunk annyiban, hogy mindegyik jó, söt még a Chrome is az. Az eccerü juzernek meg mondhatsz amit akarsz, mert göze nincs róla, hogy miröl beszélsz, amikor gyözködöd, hogy FF-ot használjon IE helyett.

Plumper 2010.01.26. 14:13:24

@Jaffar: az internetezők hány %-a eccerű júzer, és hány %-a kockafej? na, erre építenek a cégek, ahogy a filmesek is. a művészfilmeket megnézik 53-an (lehet, hogy ez túlbecsült szám), a nagy filmeket meg sokmillióan.

hami · http://toriblog.blog.hu 2010.01.26. 14:44:42

@Talon Karrde: én otthoni használatról beszéltem. céges szinten nyilván nem te határozod meg mit használj.

@Jaffar: a unix / linux stabilitásban messze veri a win-t ez nem baromság, hanem tény. mi kb. 10szer annyi linuxot üzemeltetünk, mint win-t és kb 1:1 arányban döglenek meg, ez azért árulkodó. az is árulkodó, hogy a MS fórumait leszámítva bárhol azt olvashatod, hogy a win-nek nem a stabilitás az erős oldala más oprendszerekhez képest (meg még van pár gyenge pontja). arról az apró problémáról nem is szólva, hogy egyedül a winnek van szüksége szerverkörnyezetben is víruskeresőre. ami azért komoly biztonsági lyuk. oké, értem én hogy te win adminisztrátor vagy, véded a mundér becsületét. én sem mondtam azt hogy nem érdemes használni, csak azt mondtam, hogy minden szempontból van nála jobb, ezen meg sztem felesleges vitatkozni mert tény.
a winnek az egy előnye, hogy szerverkörnyezetben alacsonyabb a költségvonzata, egyrészt mert alapszintű adminisztrációhoz könnyebb embereket betanítani (magyarán ahhoz hogy active directoryban usereket vegyen fel, vagy nyomtatót üzemeljen be), merthogy ugyanúgy kattingatni kell csak benne, mint otthon a saját vindózban. és nem kell nekik annyit fizetni, mint egy unixosnak, mert többen vannak. aztán mert olcsóbb, mint egy unix. (ezt is írtam) - de drágább, mint egy linux, amely előtt komoly tér van, amióta több disztrónak is van gyári supportja. komolyabb szintű win adminisztrációhoz persze már kurvára tudni kell, de az ilyen admin ritka is.

IE vs. FF vs. opera vs. chrome ezen tényleg felesleges vitatkozni, vannak tesztek, amelyek minden tekintetben az IE-t hozzák ki utolsónak, és az sem véletlen, hogy a még egyébkent eléggé rugalmatlan, és lassan változtató nagyvállalati környezetben is jellemzően FF-et használnak már, még véletlenül sem IE-t.
Az eccerű júzert meg az fogja meggyőzni, ha FF alól nem kap annyi vírust mint IE alól.

A windowsnak pont ez okozza az elterjedtségét, és ezért szajkózza minden egyszerű user, hogy mennyire elégedett, mert a segge alá tolnak valamit egy rakás alkalmazással (amelyeknél van amúgy sokkal jobb), és nem veszi a fáradtságot, hogy jobbat keressen mert minek. ha vírusos lesz a gépe, maximum újratelepíti.

@Plumper: a különböző MS alkalmazások minősége azért elég sok eccerű júzert rá vesz arra, hogy váltson más alkalmazásra. pláne mióta nem nehéz információhoz hozzájutni az interneten. az openoffice probléma kulcsa meg valszeg az, hogy olyan formátumot kell választani, amelyet mindkettő tud értelmezni. ehhez sem kell agysebésznek lenni.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 15:06:05

@hami: Mondanál egy free szoftot ami majdnem MINDENT tud amit az Outlook? Komolyan kérdezem, érdekelne, akár Windózos, akár Linuxos, akár Solarisos, akár Mac-es? Plíz.

hami · http://toriblog.blog.hu 2010.01.26. 15:23:21

@Talon Karrde: otthoni felhasználói oldalon? bármi. :)

Valaki más 2010.01.26. 18:34:56

szerintem érdemes megpróbálni az ideneb-et is...

Jaffar 2010.01.26. 18:41:30

@Plumper: Ehm, én is ezen a véleményen vagyok.
/shy
:D

Jaffar 2010.01.26. 18:47:24

@hami: Open office egy BIG LOL, ha te nagyvállalatnál vagy. Rengeteg helyröl hallottuk már, hogy átálltak az Open office-ra. Aha, utána meg vissza is álltak a jó öreg "fizetös" megoldásokra. :D De nem állok le vitatkozni azzal, aki szerint minden szar (pláne egy MS termék), kivéve amit ö használ. Veled ellentétben én nem gondolom, hogy a Linux szar, vagy nem biztonságos, de hidd el rengeteg olyan helyzet van nagyvállalati (és itt most nem 100 kliensröl beszélek, hanem mondjuk 4-10 ezerröl) környezetben, ahol egyszerüen nem elég a Linux, max csak kiegnek jó. A kolléga elöttem még mindig nem kapott választ az Outlook-os kérdésre :D

Cs@tLós 2010.01.26. 21:24:24

@Veér Farkas: Szerinted baromság. Szerintem meg az ms éltetése egy beszűkült látásmódú, hülye bagázs véleménye, ennyi.
Kamu? Mi a kamu? A számadatok? Vagy az hogy a többi egy más rendszer? Elég korlátolt lehetsz, főleg meg ha magadból indulsz ki, mi szerint te olyan dolgokról beszélsz ami szerinted is kamu.
Sértegess mást, légyszives.

Cs@tLós 2010.01.26. 21:25:13

@Cs@tLós: Más és jobb rendszer, akartam volt írni.

Cs@tLós 2010.01.26. 21:34:33

@hami: De, manapság ehhez is agysebésznek kell lenni, komolyan...Ismerős is IT területen dolgozik, ahol szervereket üzemeltetnek (több 1000-res nagyságrendben), minden fontos rendszer linux/unix alól fut, a maradék megy win alól.
Érdekes, ott mindenki tudja, hogy egy szarabb rendszerrel dolgoznak, nem pofáznak, hogy hö, nézzétek csak mennyivel jobb a win.
Megtörtént eset amikor a win-es kollega csodálkozott,hogy miért problémáznak a unixosok (volt vmi komolyabb problem-mielőtt erre mindenki rástartolna, igen, vannak itt is problémák), mire odaszóltak neki, hogy unixosok nem úgy oldanak meg problémákat, hogy újraindítanak, a win-es kollega meg teljesen elképedt :D

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 21:51:03

Csaxólok, hogy a Solaris maharosan le fogja nyomni a Linuxokat.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.26. 21:53:11

@hami: Ez nem válasz. Tegyük fel, hogy cégem van, de nincs pénzem MS Office csomagra. Mit vegyek, ami megfizethető és az Outlook-kal felveszi a versenyt? Mit töltsek le, ami ingyenes és az Outlook-kal felveszi a versenyt?

hami · http://toriblog.blog.hu 2010.01.27. 16:46:16

@Jaffar: @Talon Karrde:

Nem értem a kérdéseiteket, mert nem azt írtam, amire ti úgy véltétek, hogy válaszolnotok kell.

@Jaffar: Azt írtam, hogy a legtöbb MS termék a saját kategóriájában a futottak még mezőnybe tartozik. Össze kell hasonlítani őket, utána kell olvasni, aztán egyértelmú lesz.
Openoffice: otthoni használatról beszéltem. De céges környezetben sem LOL, attól függ mire kell. Ha arra, hogy a titkárnő egyszerűbb dokumentumokat összerakjon, arra bőven elég. Nem több tízezerbe kerül ugyanis egy példány, hanem ingyenes.
A linuxot nagyvállalati környezetben szervereken szokás használni, nem desktopokon. Desktopon is lehetne persze, sok területen abszolút elegendő lenne.

@Talon Karrde: A Solaris hogy jön ide? :) Az egy unix, amelyet évtizedek óta használnak. Ebből következően mindig is nagyobb volt a részesedése szerverkörnyezetben, mint a linuxoknak. :) A linux egy öszvér. Anno arra lett kitalálva, hogy legyen egy unix alapú open source rendszer desktopokra. Itt nem terjedt el, ezért kezd újabban szerverkörnyezetben terjedni, mert végülis unix alapú, és mert ez a legolcsóbb, vagy akár ingyenes.

A másik a levelezés. Itt sem értem a kérdésedet. Mi kéne neked, kliens, vagy mailszerver? Milyen feature-k kellenek hozzá? Általános állításokkal és kérdésekkel nincs mit vitatkozni.

hami · http://toriblog.blog.hu 2010.01.27. 16:52:14

@Cs@tLós:

persze, mert a kommentelő kollégáknak a céges környezet a céges desktopokat, és az active directory-t és mailszervert tartalmazó vindóz szervert jelenti. Pedig ez pont a legérdektelenebb rész, mert itt nem annyira érdekes a magas rendelkezésre állás. Ha megfagy a win, maximum újraindítják, az alkalmazott meg nem dolgozik addig. Egyébként ezt is meg lehetne oldani win nélkül, de a win kényelmes, és nagyon érteni sem kell a működtetéséhez, úgyhogy könnyű embert találni, akire rá lehet bízni.

A lényeg azokon a produktív szervereken van, amelyeken pl. a SAP fut, vagy az adatbázis, vagy a webszerver, stb. És ezen a téren a win közelébe sem ér a unix alapú rendszereknek egy rakás ok miatt.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.27. 19:16:34

@hami: Köszi a rövid OS ismertetőt:), én MS Windows/AIX szervereket illetve MS Windows/Solaris munkaállomásokat adminisztrálok, sok új dolgot tudtam meg tőled. xD

hami · http://toriblog.blog.hu 2010.01.27. 19:59:06

@Talon Karrde: aha és szerinted a solaris lenyomja a linuxot.
ja én meg egyébként barack obama vagyok.

Bro 2010.01.28. 02:12:36

Végigolvastam ezt az egészet, közben volt ráamszünet is mert felrobbant itt egy ház - miközben néztem a lángokat elszívtam pár cigit -
és csak azt tudom mondani, hogy szánalmas az az ember akinek feltesznek egy kérdést és válasz helyett visszakérdez sokadszorra is.
De kifejezetten élveztem a flame tengert. Jha és mielőtt bárki elkezdene oltogatni, nem értek az OS- ekhez annyit se mint itt a sok okos aki megszólalt, de xp és linux használok és mindkettő szeretem a maga hibáival együtt mert nem hagytak cserben sose, kivéve mikor hardwer probléma volt. Ennyi és jóéjt <3

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2010.01.28. 06:23:57

@hami: "aha és szerinted a solaris lenyomja a linuxot."
Igen, legalábbis remélem! xD

Reactor 2012.04.11. 02:05:32

A Windows XP óta a Microsoft egyre szédületesebb tempóban zuhan lefelé a lejtőn. Valami nagyokos kitalálta, hogy 2 év múlva beszüntetik a Windows XP támogatását (mondjuk ki nem fossa telibe, szüntessék, úgyis kalóz, nem frissítem). Speciel a Windows XP volt az az oprendszer, ami a legnépszerűbb lett a felhasználók körében (minden felhasználó, nem csak a natúr júzerek és nem is csak a kockafejek). Persze a megjelenlésekor még az XP is egy működésképtelen szar volt, viszont a többi Windows-sal ellentétben 10 év alatt ez lett az egyik legjobb és legstabilabb Windows.

Igen. A Windows XP-re már azt lehet mondani - kis jóindulattal - hogy nyomokban operációs rendszerre emlékeztető dolgot művel telepítés után. Nem kell ócsárolni. Ha az idióta felhasználó vírusokat töltöget le, és emiatt megy tönkre a gépe, az nem a Windows XP hibája. Azért egy számítógéptől ne várjuk el, hogy koginatív készséggel következtetni és önállóan dönteni is fog tudni, ennek a vége az lenne hogy két lábra állna és öldösné az embereket á lá Termigábor 2.

Mi is az operációs rendszer feladata? Egyrészt biztosítson megfelelő felületet és körülményeket a programok futásához, másrészt ne kerüljön a felhasználó útjába. Ha 10 év elteltével is, de a Windows XP-nek nagy nehezen sikerült megfelelnie ennek a két feltételnek.

És mi a helyzet a most nemrégiben megjelent (és a beígért) Windowsokkal?

¤ Windows Vista. Vélhetően ez a legratyibb,legfostosabb operációs rendszer nemcsak a Windowsok között, hanem az összes között. Instabil, óriási igényei vannak, és semmivel se tud többet, mint az XP. Jaaaa, hogy kezeli a DirectX 10-et? Fú, hovaszarjak. Meg hogy felismer 4 GB RAM-nál több memóriát is? Felismeri hát, mint Persil Green Power intelligens mosópor is felismeri a foltokat. A gond ott kezdődik, hogy nem véletlenül ismer fel több memóriát - több is kell neki. Ami memóriát kezelni tud, azt fel is zabálja működés közben, szóval adtunk a szarnak egy jó nagy pofont. A Windows Vistát be kellene tiltani SZVSZ. Ha nem lopták volna el a forráskódját, még lehetett volna belőle jó utód egyszer csak...

¤ Windows 7. Egy fokkal jobb, mint a Vista, de ugyanazok a problémák vannak meg benne mint a Vistában, csak kicsiben. A számítógépes szakmai oldalakon mást se látni, csak ócsárolást a Windows 7-tel kapcsolatban. Kevesebbet mint a Vistánál, ez igaz, de ez még így is baromira sok. Kemény EGY darab javítócsomag van hozzá, ami az XP-hez viszonyítva halottnak a pacemaker. Túl hamar adták ki, az a Windows 7 legnagyobb baja. Igaz, ez a legtöbb Windowsról elmondható, de a Vista után gyakorlatilag még egy évet se vártak. Eddig összesen 3-4 ember jelezte, hogy meg van elégedve a Windows 7-tel, de érezni lehetett, hogy csak azért használják, mert nincs más..."nem indul a Kell a Dutyi 8!"

¤ A Windows 8. Jajjanyám. A tesztek alapján, amiket eddig láttam, sikerült a Microsoftnak elérnie, hogy ez még a Vistánál is rosszabb lesz, ha megjelenik. Nem lennék meglepődve, ha az első eladott példányt az Angry Video Game Nerd venné meg. Teljesen kifordították a kezelőfelületet, olyan idióta kirakatkinézete van. Ott szabotálja a felhasználót ahol tudja, a programok 90%-át képtelen elindítani, és mi a szarért kell erőltetni ezt a tipi-tapis megoldást? Ha tapperolni akarok, veszek egy Androidot, de méginkább szerzek egy barátnőt, a számítógépet nem úgy akarom használni, hogy fogdosom a képernyőt. Arról nem is szólva, hogy a játékok 99%-a érintőképernyős megoldásssal egyszerűen játszhatatlanná válna. Vagy gondolatolvasó funkciója is lesz? Akkor nemszóltam.
A szemetesvödör a legmegfelelőbb hely a Windows 8-nak.
süti beállítások módosítása