HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #234 - Moonwalker (arcade)

2024.03.03. 23:02 Stöki

cpmini_234.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Igen, tudom, hogy most nem Mini jönne, de a másik lehetőség az volt, hogy nem jön semmi, mert február mocsok káoszos hónap volt nekem, nem volt elég idő felvételekre. Szóval a következő Now-ig egy játéktermi klasszikussal kell kihúznotok, amit a pop királya ihletett. Mit ihletett, dizájnolt! Michael Jackson furcsa hozzájárulása a játékiparhoz egy még furcsább filmen keresztül, és mi inkább a játékot ajánljuk a kettő közül. Ha kíváncsi vagy bővebben élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, napi lájtos és alkalomszerű szuperalapos retrós cikkekért pedig fáradj el a Retro.Landre.

Szóval a nyolcvanas évek végén járunk, amikor a legnagyobb világsztár vitathatatlanul Jacko. A Thriller album rekordjai után 1987-ben a Baddel besorolt a Thriller mögé, aztán letudta minden idők egyik legsikeresebb turnéját, miközben az irányításával 1988-ra elkészült a Moonwalker című film is, ami videókazettán hozott eladási rekordot. Egy szórakoztatóipari front maradt még érintetlenül: a videójátékok.

A podcastban korábban már volt szó Michael Jackson és a Sega kapcsolatáról, ugye, Sonic cipőit Jacko tánccipői ihlették, az énekes pedig az azóta igazolt legenda szerint részt vett a Sonic 3 hangmunkálataiban. Ez a kapcsolat pedig egyszerűen onnan ered, hogy a sztár szerette a videójátékokat és különösen a Sega játéktermi gépeit, például az Altered Beastet. Így amikor úgy gondolta, megérett a világ egy Jacko-videójátékra, a Segához kopogtatott be.

Az első sokk után a japán cég természetesen nagyon szeretett volna egy együttműködést a világ legnépszerűbb emberével, és belement mindenbe. Abba is, hogy a játék alapja a Moonwalker legyen. Sőt, abba is, hogy Jackson is részt vegyen a fejlesztésben, amolyan tanácsadóként: az énekes minden hónapban megbeszélte a fejlesztőkkel, hol tart a játék, és elmondta, hogy mit szeretne. Például nem akarta, hogy puska vagy pisztoly legyen a kezében, ezért a játékban a tánc mágikus ereje a fegyvere, a táncmozdulatok energiakisüléseivel irtja a rosszfiúkat.

Aki látta a Moonwalkert, az tudja, hogy ez nem egy hagyományos film, én őszintén szólva filmnek sem nevezném. Tele van pakolva Jacko videoklipjeivel, amik elég lazán kötődnek egymáshoz, ha egyáltalán. Egy nagyobb cselekményszál van csak, amiben az énekes gyerekeket ment meg a gonosz Mr. Bigtől. Hogy ennek ma már milyen konnotációi vannak, azt hagyjuk, mindenesetre ez a sztoriszál került a játéktermi Moonwalkerbe. Vagyis Jacko megy, letáncolja Mr. Big pribékjeit és gyerkeket ment meg, műfajilag egy izometrikus nézetű beat 'em upban. 

És az a helyzet, hogy a Sega szállította, amit kellett.  A Moonwalker egy nagyon korrekt játéktermi cucc lett, ami még elnéző is volt a fogyasztott pénzérmék számát tekintve (mivel Jacko nem hal meg rögtön minden lövéstől, hanem életerőcsíkja van, amit ráadásul kétszer is lefogyaszthat). Az ellenfelek változatosak, a főhős animációi a kor csúcsminőségét képviselik, a játékmenetet pedig a szokásos csihipuhin túl két dolog is feldobja. Az egyik Jacko spéci támadása, a formációs össztánc, ami úgy néz ki, hogy táncra perdít a képernyőn látható minden ellenfelet, majd elküldi őket a nemlétbe. A másik az, hogy pár gyerek megmentése után előkerül Jacko csimpánza, Bubbles, és ha a főhős felszedi őt, átalakul Moonwalkerré, vagyis a filmben is látott nagy Jacko-robottá, és onnantól egyrészt kevésbé sebződik, másrészt távoli lövésekkel is tudja irtani az ellent. Természetesen mind az öt nagyobb pályán az énekes dalai prüntyögnek a háttérben.

Most kipróbálva is kiválóan szórakoztunk a Moonwalkerrel, szóval ajánljuk végigpörgetni emulátorban. Kevésbé ajánljuk a többi Moonwalker-játékot, merthogy ilyenek is voltak mindenféle otthoni számítógépen és konzolon, de ezek nem értek fel a játéktermi változathoz. A filmet pedig a legkevésbé sem ajánljuk, nagyon nehezen nézhető egyben (bár a klipek között vannak jók, de azokhoz meg nem kell film).

Legközelebb egy héten belül jövünk Now-val, aztán végre vendégessel. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

 

Korábbi Checkpoint Mini adások a tizedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból a teljes harmadik évad, ebből a posztból a teljes negyedik évad, ebből a posztból pedig a teljes ötödik évad. Igen, a 6-7. évadról nincs még összesítő poszt, majd lesz.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Vendégszerepléseink:

 


A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20231125.png

További támogatóink:

Kiss András, HunterXXL, kopeszku, Zsiga Bálint, Hollósi Dániel, Huszti András, Peter, AnnieC, Bera Nándor, Paller, Kecskés János, Tzupi, Laborpati, Adam007, Nagy Gyula, Lidérc, Csemniczky Péter, Németh Bálint, Klisz Gábor, cue, Dreska Szilárd, Csicó, Oberling Gergő, Demeter Zsolt, Döme, Fattykány, Sh4mir83, Bohner Gergő, cubeshadow, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, ricsi, abeddon, TheLastNinja, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Coeris, SzLacc, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Tresó Ottó, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Edvárd, Hájas Ákos, Lottsie, Oli, Udvardy Tamás, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Neriana, Ergoproxy83, Milo, ArcadeMacho, Gergő, Havasi László, Ateela Wrink, kszicsillag, Markó Gábor, Seci, NPanyo, Alien Mindbender, Csíkos János, Tamás, periklesz, pec, Magunsz, Nagy Tamás, Krapulax, Peter, Gytb, patex 1987, RxMikes, Hrubos Mátyás, Dundeal, Somi, Gorgil, Febert Zoltán, Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, TH1, Signomi, Bazzs, PsyZed, gandalf, polipropilén, kalanneni, Solymi81, ÁjmekszGera, VinczeI, GSimon, casualplayfair, Polben, Nagy Krisztián.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

7 komment

Címkék: retro podcast arcade checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr3018344979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2024.03.04. 17:41:08

azok a pályák közti váuuuk milyen viccesek gy ötven év távlatából is. mi mindig elbasztunk egy csomó huszast, mert el-dance-eltük az összes ellenfelet. főleg azok a vaspöcsű faltörő kosok voltak viccesek, ahogy lengették.
meg a gizslányok májkül! felkiáltásai. azok olyan szívmelengetőek voltak. szegény mj-t eltemette a pedofília vihara, pedig ő tényleg szerette a gyerekeket. nyomorult környezetben nőtt fel, apja alázta mentálisan és fizikálisan.

Szekrényszagú néni 2024.03.04. 23:05:43

Azta, Kevin Spacey mit csinált a Szigorúan bizalmasban (Top secret, a kémfilmparódia)? Ha nem csalódom, semmit. Meg Picasso is szadista volt? Hínnye, lassan nekem is kéne kezdenem nőket erőszakolni, hiszen kanparaszt férfiként erre ELŐJOGOM VAN!

Kit Fisto 2024.03.06. 04:37:17

Nem szeretem a beat'em up-okat, a shoot'em up-okból is csak pár különösen jóval játszottam. Ez a játék pedig a gameplayt, felépítését tekintve egy beat'em up, amiben azonban a főhős lőfegyverekkel rendelkezik (a táncmozdulatoknál is tulajdonképpen lődöz maga körül, mint valami plazma fegyverrel), tehát valójában shoot'em up, vagy inkább a kettő ötvözete. Ennek ellenére, és a Jackson téma miatt egész jó lett. Viszont ugyanakkor egy nagy hülyeség. Elég lett volna, ha csak a táncmozdulataival osztja az ellenfeleket, a kék plazmajelenség szerintem felesleges. Úgy még inkább Jacksonos lett volna a karakter, hiszen ő a valóságban sem lődözött, csak táncolt. És jobban tetszene oldalnézetes platformer akcióként.

Szerintem Jackson nem volt pedofil. Ő egy gyerek volt felnőtt testben. Sosem nőtt fel. Valószínűleg homoszexuális volt, és így jöhetett az ki, mintha férfiként kedvelte volna a fiatal fiúkat. Gyermeki lélekkel mégsem vonzódhatott a felnőtt férfiakhoz. Csak hát ugye felnőtt korú volt, és ez neki valahogy nem tűnt fel. Egy felnőtt nem akar magának vidámparkot. És nem lógatja ki a saját gyerekét az ablakon. Ez is egy gyerekes dolog volt, a veszélyének és felelősségének fel nem mérésével, ahogy egy dacos gyerek haragszik a világra.

Volt egy-két jó szám a Bad c. albumon is, de szerintem a tökéletes album inkább a Thriller volt. Azon minden szám zseniális.

Etniez 2024.03.09. 09:26:14

Köszönöm ezt az adást, gyerekkori legjobb barátommal sokat játszottuk ezt a játékot egy fagyizóban, dobáltuk bele a húszasokat! Sajnos sosem vittük végig, vagy nehézre volt állítva, vagy mi voltunk noobok, de imádtuk!

Zolexx 2024.03.09. 12:59:13

Nem különösebben voltam odáig sohasem Michael Jacksonnak sem a zenéjéért, sem a videóiért, az életstílusáról nem is beszélve, de a Moonwalker című arcade játékot egy kifejezetten jól sikerült, élvezhető darabnak tartom. Kár, hogy a Cadillacs and Dinosaurs-hoz hasonlóan ez sem fog megérni egyetlenegy hivatalos újrakiadást sem, mivelhogy a hozzá fűződő jogok nagyon drágán vannak beárazva.
süti beállítások módosítása