HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A 10 legjobb szuperhősös játék

2015.05.07. 12:24 Stöki

Ma van az új Avengers-film premierje itthon, ennek apropóján kicsit körülnéztem a szuperhősös videojátékok között, és összeszedtem a - szerintem - legjobbakat. Nem meglepő módon főleg az unalomig ismert Superman-Batman-X-Men vonalon voltak játékok, kevés kiadó vállalt be saját gyártású szuperhősöket, a korlátokat feszegető képregényekből meg nem is nagyon készültek játékok (mondjuk nem is tudom elképzelni, hogy egy Planetaryt vagy a szuper LXG-t hogyan lehetne játékban feldolgozni). Szóval akkor az én top10-em, időrendben:

Batman: The Caped Crusader (1988)

Aki anno találkozott a Commodore Világ második számával, biztosan emlékszik erre, mert ez volt a címlapsztori. Az Ocean gyűjtögetős kaland-akciójátéka nem sokkal az első Burton-film előtt jelent meg, de látványvilágában inkább a képregényeket és a bájosan gagyi Batman-tévésorozatot idézte. Két epizód, egy Pingvinnel, egy Jokerrel, cuki animációk és jóféle felfedezős mászkálás.

Batman: The Movie (1989)

Ez már az első Burton-filmet dolgozta fel, szintén Ocean-gyártmány, aránylag rövid, de pörgős játék. Többféle pályán követte a film történéseit (hol hagyományos mászkálós-verekedős volt, hol autóba vagy repülőbe kellett ülnünk). Sok platformra kijött, és szinte mindegyiken elég jól nézett ki - ez volt a fő erénye, de így is kora legjobb szuperhősös játéka lehetett.

X-Men (1992)

Oké, ez csak egy szokásos mész-és-ütsz játék a Konamitól, a Double Dragon után szabadon, láthattunk ilyesmit tucatjával a játéktermekben a kilencvenes évek elején. Na de mennyivel menőbb egy ilyen klón, ha Rozsomákkal vagy Küklopsszal (vagy még négy választható X-Mannel) zúzhatjuk le az ellent! Persze a rosszfiúk oldalán is ott volt minden fontos ellenlábas Mystique-től Pyróig, a főellenfél pedig természetesen Magneto volt.

Spider-Man (2000)

Pókember főleg felejthető játékokban szerepelt eddig, kivétel az első Playstation Spider-Manje, ami a platform egyik legjobb játéka volt. A képregényes Pókemberhez igazodott (Sam Raimi filmjei még nem voltak sehol), de ez jól állt neki, és a készítő Neversoft jó kis sztorit hozott össze a Spiderman-kánonból, a főhősre jellemző fanyar humorral. A játékmenettel sem voltak nagy gondok, Pókember lengedezett, plafonon mászott, akrobatikusan bunyózott, meg amit kellett.

Freedom Force (2002)

A kevés játék egyike, ami nem valamilyen brandre épült, hanem saját szuperhős-univerzumot teremtett (persze a hagyományos szuperhősképesség-klisékhez igazodva). Ráadásul inkább taktikai stratégia, mint akciójáték, bónusz szerepjátékelemekkel. Az Irrational Games nagyon ügyesen kutyulta össze a műfajokat, és a képregények aranykorát idéző látvánnyal és hangokkal fejelte ezt meg. 2005-ben volt egy folytatása is (Freedom Force vs The 3rd Reich), és pár képregényfüzet is készült a játékból.

Viewtiful Joe (2003)

Fasza cel-shading grafika, nonstop, harsány akció és vicces körítés - ez a Viewtiful Joe, ami a Gamecube egyik csúcsjátéka volt. A Capcom üdvöskéje (messziről látszik rajta, hogy japánok csinálták) nyert egy rakás díjat és hozott egy folytatást is. Az a fajta alvó brand, amit egyszer csak előrántanak majd valamelyik új konzolgenerációra.

The Incredible Hulk: Ultimate Destruction (2005)

Hulkról mindenkinek a zúzás jut eszébe, és a Radical Entertainment jó érzékkel erre húzta fel Xboxra, GC-re és PS2-re megjelent játékát. Hulk egy aránylag nyitott világban mászkál, ahol gyakorlatilag minden lerombolható, kitéphető, kettétörhető, fegyverként vagy pajzsként használható. Persze vannak küldetések meg ellenfelek és bossok is, de ők legfeljebb csak irányt szabnak Hulk tombolásának. Ilyen, amikor a játékmenetet frankón hozzápasszintják egy ismert főhőshöz.

X-Men Legends II: Rise of Apocalypse (2005)

Szintén a PS2-Xbox generációjának játéka a Raventől, 2004-ben volt az első rész, de az nekem valahogy kimaradt, és csak a másodikkal toltam. És rögtön beugrottak a Freedom Force-os emlékek, mert ebben is erős szerepjátékelemek vannak, és sokszor kell egész csapatot irányítani, de azért nem annyira szabad a játékmenet, mint a FF-ban. Cserébe viszont X-Men.

Marvel: Ultimate Alliance (2006)

Az előző játék pepitában, azaz Marvel-hősökkel és már az Xbox 360-as konzolgeneráción, szintén a Raventől. Szebb, nagyobb, zúzósabb, és persze minden fontosabb Marvel-szereplő beköszön Lokitól a Silver Surferig. 2009-ben volt egy második rész, de az már valahogy nem ütött akkorát.

Batman: Arkham-sorozat (2009-)

Batmannal kezdtem, Batmannal zárom: Az Arkham-játékoknak párnázott helyük van minden szuperhősjáték-toplistán, kezdve a 2009-es Arkham Asylummal, de az Arkham City is faja volt (az Arkham Origins már nem annyira, de szépíthet a nyáron az új konzolgenerációra érkező Arkham Knight). Mindegyik részben egy 2-3 órás film volt elrejtve az átvezető jelenetek révén, és a játékmenetbe szépen besimultak Batman képességei. Az egyik legjobb Batman-képregényre építő, de azért azt bátran átszabó grafika már csak a hab volt a tortán.

Futottak még: X-Men Origin Wolverine, Spiderman Shattered Dimensions, Ultimate Spiderman, Spiderman: Web of Shadows, Injustice: Gods Among Us, Marvel vs. Capcom. Meg persze amiket a kommentekben írtok!

32 komment

Címkék: retro toplista szuperhős

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr247436622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szogyenyi · http://jatekblog.blog.hu 2015.05.07. 13:00:56

Nem tudom, az Infamous-t mennyire lehet besorolni a szuperhősös játékok közé, de nekem az baromira adja.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2015.05.07. 13:06:28

@szogyenyi: Igen, én is gondolkodtam rajta, de végül nem tágítottam ki ennyire a kereteket, mert akkor még nagyon sok más játék is beférhetne.

zyrobs 2015.05.07. 13:43:45

volt a Prototype is, ami a Hulk Ultimate Destruction motorját használta, és utólag let belőle egy rövid képregény + a játékban voltak képregényes hirdetések is sok helyen.

A legjobb képregényes játék amugy messze a Comix Zone volt.

A Megadrive-os X-Men játékok se voltak rosszak, az egyiknél resetelni kellett a gépet a továbbjutáshoz, nem egy bug miatt hanem rendesen bele tervezték a játékba...

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2015.05.07. 13:57:57

Én kölyökkoromban az Amazing Spiderman-nel játszottam rengeteget, bár végigvinnem sosem sikerült, mert menteni nem lehet benne. Szerintem megérdemelne egy említést:
www.youtube.com/watch?v=J0f_3vSTeOc

Ivan Olsen · http://halottindian.wordpress.com 2015.05.07. 14:08:28

... valamint szeretném kiemelni a Superhero League of Hoboken című elmebeteg játékot, ahol szintén "saját készítésű", teljesen hasznavehetetlen képességekkel rendelkező hősöket kellett irányítani.
(több helyről is letölthető a netről, lévén abandonware)

DeFranco 2015.05.07. 15:23:57

@dandartabornok: Deadpool!

A játék szerettette meg velem a karaktert, kiváló humora volt, egész pofás játékmenettel és grafikával. Lendületes alkotás piszok nehéz befejezéssel (nekem nem is ment, így ment abba a szégyenletes zsákba, ahol a be nem fejezett játékok várják jobb sorsukat).

Sajnos idő közben lejárt a készítők licenszjoga így ma már nem kapható csak nepperektől, aranyáron.

victor vacendak 2015.05.07. 15:51:28

Melyik képregényre épül az Arkham-sorozat? Szerintem figyelembe véve, hogy a 90-es években készült rajzfilmek szinkron színészei és írója ott van stáblistán, inkább ezekre a rajzfilmekre épülőnek érzem.

_Cactus_ · http://gergo.erdi.hu/ 2015.05.07. 15:55:51

Az Infamous-ről nagyon nehéz lenne meggyőzni engem, hogy nem egy utolsó pillanatban re-skinelt Pókember-játék! És annak pláne nagyon jó!

Thom Yerk 2015.05.07. 20:05:44

Deadpoolt kihagyni, ájjj carramba!

Wildhunt 2015.05.07. 20:36:09

Deadpool. Nagyon béna vagyok, ha nem tudtam végigvinni?

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2015.05.07. 20:41:58

Ó, a Freedom Force. Tényleg a legjobb szuperhősös játék, és igazából a Freedom Force vs. Third Reich még túl is szárnyalta, átvéve az összes lehetséges Kirby- és hatvanas évekbeli közhelyet, amit csak lehetett.

K0vasz 2015.05.07. 22:08:50

Deadpool +1! Én a játék előtt egyrészt nem ismertem a karaktert, másrészt az ilyen konzolos hack 'n' slashek sem igazán az én műfajom, de ez annyira tetszett, hogy - kis túlzással - együltő helyemben végigvittem :) (mondjuk nem volt túl hosszú :P)

A másik meg a Freedom Force 2 - nem sokra emlékszem már belőle, de annyi egészen határozottan rémlik, hogy igazi képregényes cucc volt - a párbeszédek, a grafika, a képességek, minden fasza volt (ezt asszem nem vittem végig, talán vhol elakadtam vagy nemtom)

Plusz nálam a "futottak még" kategóriába simán befér a LEGO bosszúállós változata is

eatmoregold 2015.05.07. 23:27:41

Nem vagyok biztos benne, hogy szuperhősnek számít, de én nagyon szerettem ezt a játékot:
www.youtube.com/watch?v=EvtHESVuZA8

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.05.08. 08:08:56

a hulkos témához csak annyit, hogy hulkot ugye nem lehet legyőzni, mert ha padlóra küldik, erősebben (és mérgesebben) áll fel. ezzel szemben minden játékban életerő van, ami fogy, checkpoint-ok, életek. nem jó ez így.
érdekes koncepció lenne az eredeti, képregényes elgondolás szerinti metódus köré épített játék, hogy megfelelő kihívást adjon.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.05.08. 08:09:40

a legjobb szuperhősös játék a battletoads.

Bobby Newmark 2015.05.08. 10:03:32

@manson karcsi: Egy jópár játékban ha leverik Hulkot, visszaváltozik Bannerré. Gondoltam megnézem mit ír erről a Marvel wiki. Hát baszki, 5 perce úgy röhögök, hogy kicsordul a könnyem.

hu.marvel.wikia.com/Hulk_%28Robert_Bruce_Banner%29

"megerősítette sejtszerkezetét és egy eleddig ismeretlen forrásból (valószínúleg extradimenzionális, mint Kozmosz Dimenzió, mely Pym részecskékkel érhető el.) hozzáadott több száz kiló csontot, húst és szövetet a testéhez."

"Olyan magasra is ugrott már a légkörbe, hogy majdnem bolygó körüli pályára állt."

"Egyszer átúszta a Csendes-Óceánt"

Ezt a tömény faszságot, anyáááám! :DD Képregényben, filmben elmegy, de így koncentrálva igencsak WTF... :P

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.05.08. 10:13:06

@Bobby Newmark: ha angolul olvasod az ilyet, akkor nincs akkora fasság-íze.
en.wikipedia.org/wiki/Hulk:_The_End

Bobby Newmark 2015.05.08. 11:20:20

@manson karcsi: Hááát... csak jobban hangzik, de attól még ugyanolyan baromság.

De valóban, a magyar fordítás néha rettentő sokat ront az élvezhetőségen. Pl az X-Men-t nem nagyon bírtam anno elviselni a hülye neveik miatt. Vagy a GI Joe rajzfilmet szinkronosan, hasonló okokból. Oké, hogy Flint tényleg azt jelenti, hogy Kova, meg Wolverine az Rozsomák, de akkor is, milyen hülyén hangzik már? :P

Komojtalan 2015.05.08. 11:35:01

Méltatlanul maradt ki egy Batman, a SPV 2. számában megjelent róla leírás, olyan Head over Heals szerű játék volt. Én mondjuk ilyen szuperhősös játékokat sosem szerettem, mert alapvetően verekedősek voltak, amik enyhén szólva sem a kedvenceim.

Bobby Newmark 2015.05.08. 14:42:25

@Komojtalan: Meg akartam nézni, ismerem-e, de a SV 2. számában nincs Batman.

Bobby Newmark 2015.05.08. 15:37:38

@Bobby Newmark: Utánanéztem, van tényleg egy Head over Heels jellegű, a Batman The Movie, és még a Batman The Caped Crusader is spektrumra.

És a Head over Heels verziónak van pofás remake-je is:
4.bp.blogspot.com/_2kjisMm3M9Y/TQ-LJNAa5gI/AAAAAAAAOBo/au40Fpb3fPU/s400/video-game-screenshot-batman-1.jpg

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2015.05.08. 18:09:37

A City of Heroes and Villains az miért is maradt ki?

Tudom én, hogy az MMO az nem játék, de azért vannak ott szuperherótok is villanyok is bővivel.

Silver Surfer elvtárs is ott szobrozik a főtéren, meg ilyesmik...

Komojtalan 2015.05.09. 21:50:21

@Bobby Newmark: Mert rosszul írtam, helyesen CoV 2.szám: pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/CoV2/cov2.html . Hiába akkor még Spectrumom volt :-), tehát azon játszottam végig.

BecezettNadragHater 2015.05.11. 10:56:29

Deadpool játék? Közöd nincs semmihez, ha azt ki se próbáltad.......csak pc-n.

Bobby Newmark 2015.05.11. 13:05:37

@Komojtalan: Na jó, akkor viszont esélyem sem volt megértenem téged. :P

A CoV2-ben a Batman: The Caped Crusader van, ami határozottan nem a Head over Heels-es izometrikus grafikás cucc, hanem ami a cikkben van fent, videóval. A HoH változatot csak említi a CoV cikk a bevezetőjében.

glezmen 2015.05.26. 18:24:03

Injustice?
Nem egy vilagmegvalto jatek, de szuperhos az van benne boven :D
süti beállítások módosítása