HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A szovjet játéktermekben közlekedési táblákkal ment a móka

2013.03.27. 19:18 Stöki

Tavaly írtunk a moszkvai retro játékteremről, ahol a hetvenes és nyolcvanas évek zömök szovjet játéktermi gépeit lehet kipróbálni eredeti tizenöt kopejkásokkal. A Szovjetunióban államilag támogatottan született meg a videojáték-kultúra, a hetvenes évek második felében állami vállalatoknál (többek között hadiüzemekben) kezdték meg a játékgépgyártást. Egy moszkvai főiskola pincéjében három lelkes rajongó ezeket gyűjti, illetve ezekből csinált múzeumot.

Most egy újabb bájos részlet derült ki az orosz játékszentélyről (ahova egyszer még el kellene jutni). A Kotaku posztja hívta fel a figyelmemet arra, hogy egy japán blog, az Osoroshian munkatársai a helyszínen jártak, és rengeteg képet készítettek. Ezeket érdemes megnézni, már csak azért is, mert előkerül minden idők egyik legfurcsább játékgépe, a Bикторина (Viktorina, jelentése kvíz).

oroszjatekterem.jpg

A játék egy közlekedési kvíz: egy központi kijelzőn jelennek meg a kérdések, és elég kevés idő, kérdésenként három másodperc alatt meg kell találni a kérdéshez tartozó megfelelő közlekedési táblát. Mindegyik táblához külön nyomógombot rendeltek, összesen 120-at, ha jól számolom. Nem tűnik nagyon szórakoztatónak a dolog – illetve jól mutatja, mennyire le volt árnyékolva az ország szórakozásilag, hogy emberek ebbe pénzt dobáltak –, de játéktörténeti szempontból nagyon érdekes. Illetve nekem még eszembe jutott az egészről a Közlekedj okosan!, amit annak idején nekünk megpróbáltak a Magilla Gorillával egyenrangú rajzfilmként eladni.

17 komment

Címkék: retro szovjetunió

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr295176480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zyrobs 2013.03.27. 19:32:45

Nekem a Kresz Dominó jut róla az eszembe.

A_G_A 2013.03.27. 20:17:39

Sznaiper 1-2 :D
Olyan hokis csocsóval szórakoztunk az egyik gazdagabb ismerősgyereknél.

Acsabi44 2013.03.27. 21:38:23

OFF: IDDQD-sok (meg mindenki más is), mit szóltok a Bioshock Infinite-hez? Ha jól emlékszem, 2010-ben simán megnyerte nálatok a "2011 legjobban várt játéka" címet, és ahhoz képest most márc-26án kijött, látott, és nálam (meg kb mindenki másnál is) mindent vitt. Egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan játék volt amit ekkora élmény játszani. A végéről meg kétszer annyit fognak beszélni mint a Mass Effect3-éról, csak egész más értelemben.

ccvv 2013.03.28. 07:52:48

Jó a gép! Bár a "Közlekedj Okosan"-asszociáció jogos, de azt azért ismerjük el, hogy a Magilla Gorilla animációs szempontból egy nagy szar volt, a szovjetek meg tudtak világszínvonalú rajzfilmet csinálni. Ha akartak.

Karvaly 2013.03.28. 08:24:28

Ohó, friss posztok, játékcsajok, heti retró, Stöki úriember, és állja a szavát, a többiek nevében is köszönöm!

(egyébként meg simán lehet, hogy azt a Viktorinát kresz vizsgákon alkalmazták, PÁV alkalmasságin is voltak mindenféle ügyességi játékok...)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2013.03.28. 09:02:03

Míg a nyugat a hedonista videojátékok mocskában fetrengett, addig az öntudatos Szovjet úttörők még játék közben is fontos értékeket tanultak a nagy orosz közlekedésről és készültek az időre, amikor kollektivizmus jegyében már minden Szovjetember alanyi jogon kap autót.

Bobby Newmark 2013.03.28. 09:23:11

@Prof. William: Tényleg, ki volt itt a célcsoport? Magas szintű pártfunkcionáriusok? Brezsnyev sofőrje? Szállítmányozók?

órarugógerincű felpattanó 2013.03.28. 09:38:03

@Prof. William: Aztán most nézd meg, hogy vezetnek, tele van a youtube a ruszki balesetekkel.

Fejesrob 2013.03.28. 11:14:45

@ccvv: Nem a Magillát kellene összehasonlítani a Nyú Pagatyitivel, hanem, mondjuk egy Disney rajzfilmet. Az oroszok eleve azt a Tom and Jerry-re szánták válaszul. (Vagy akár egy régebbi magyar rajzfilmet).

Szóval így már erősen lemaradtak, azt nem mondom, hogy nem lehetett szépen megrajzolt orosz rajzfilmet látni, de nem voltak versenytárs még a magyar rajzfilmekkel sem.

ccvv 2013.03.28. 11:31:27

@Fejesrob:

Tele vagyunk csúsztatásokkal. A poszt említette a Magilla Gorillát, (ami hitvány munka), összehasonlította a Cica-kutyával (ami szintén az). Én is nagyon szerettem a Tom and Jerry-t, de az tény, hogy a Nu págágyí állva hagyja például a hátterek tekintetében.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2013.03.28. 11:42:38

@ccvv: @Fejesrob: Én nem az animáció minősége, hanem a narratíva szempontjából szántam összehasonlítani a két rajzfilmet. A Magillában volt valamiféle, gyerekeknek izgalmas cselekmény, a Közlekedj okosan!-ban meg annyi, hogy a zebrán kell átmenni az úttesten.

Karvaly 2013.03.28. 14:34:32

@ccvv: na most ugye ez attól függ, hogy mikori az a Tom és Jerry - az ötvenes években készültekkel szemben semmiben sem vetélytárs, háttér, sztori, animáció nagyságrendekkel jobb.

ccvv 2013.03.28. 21:28:07

Bocsánat, hogy élek. A fél este régi orosz animációs filmeket néztem és nagyon jó volt! Köszönöm!

Celtic 2013.04.01. 17:34:46

A Stop! Kozlekedj okosan! magyar rajzfilm volt...Es sokkal tanitobb mint a Magilla Gorilla meg a Tom es Jerry. En mindkettot elveztem. Lanyom meg (negyeves) ugyanugy nezi a Walt Disney gyujtemenyt, a Dorat, Miat, mint a Magyar nepmeseket vagy a Frakkot es a Kozlekedj okosant. Ez utobbi meg tanit is Neki valamit. Sajnos, a Pityke es a Mikrobi meg nem jon be Neki (Mezgat meg Bubot es Mekk Eleket meg jo tiz evig nem is porbalom :) , de mindnek megvan a letjogosultsaga.

Offtopic: nyaron a Gyerekszigeten jartunk, ahol lehetett ilyen kis elektromos autoba ulni (mint a dodzsem) es vegighajtani egy varoson, tablakka, lampakkal, stb. Elotte egy cca. 10 perces KRESZ-oktatas, amit vegigunt, egy szot sem ertett belole. De utana, amikor az anyja mogott ult a rendes autoban, mindig szol, hoyg "vigyazz, piros", mint kiderult, a palyan egyszer belehajtott a pirosba es megmaradt benne, ahogy lefekezte az iranyito :)

Szoval jo a Cicus es Kutyus nagyon, tanul belole a kiccsaj es szereti. Mondjuk, a Kutya hangja Bodrogi, nyert ugy alapbol :)
süti beállítások módosítása