HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Visszatérhet az Elite

2012.11.07. 08:55 Stöki

Amikor annak idején elindult a retrorovat, az Elite az elsők között szerepelt benne, és nem véletlenül: sokunkban mély nyomokat hagyott a 8-bites űrszimulátor. Az egyik alkotó, David Braben az általa alapított Frontier Developmentsszel 1993-ban fejezte be a játék folytatását, ami ma már szintén klasszikusnak mondható. 1995-ben jött az újabb rész, a Frontier: First Encounters, ami viszont csúnya szégyenfolt a branden: a jogokat birtokló Gametek nyomására félkészen, bugosan jelent meg, gyakorlatilag játszhatatlan volt.

A rajongók azóta is várnak egy Elite 4-re, és úgy tűnik, eljöhet a napjuk: Braben a Kickstarteren kezdett kalapozni, hogy megcsinálja a folytatást. Nem bonyolította túl a dolgot, nincs csillivilli videó, screenshot, látványterv, csak egy Elite-logo, és rövid leírás: sziasztok, David Braben vagyok, fejlesztettem két fasza Elite-et, és most akarok megint egyet, a mostani technikai lehetőségekkel, Elite: Dangerous lesz a címe. A fejlesztő elég sok pénzt akar a projektre, 1,25 millió fontot (az kb. kétmillió dollár), de ma reggelre máris összegyűlt 300 ezer, és van még 58 nap, szóval simán összejöhet a pénz. A legdrágább, 5000 fontos támogatói csomag (amiben egy vacsora is van Brabennel és még néhány fejlesztővel) például már nem elérhető, öten vehették meg, és már mind elkelt. Ha minden jól megy, a játék 2014 márciusában fog érkezni.

elite4.jpg

Ez persze nagyon jó hír, de azért vannak óvatosságra intő jelek (már a kickstarteres modellen túl ugye, ahol az ember nem játékért ad pénzt, hanem egy ígéretért). Mindenekelőtt az, hogy Braben az elmúlt években már többször megpróbálta megcsinálni az Elite 4-et, és eddig nem jött össze. Ezen túl a fejlesztő ismert arról, hogy elég sokáig elmolyol egy-egy Elite-en: a második rész öt évig készült, a félkész harmadikat a megjelenése után még három évig foldozgatta – szóval azt a 2014 márciusi dátumot egyelőre nem veszem túl komolyan. Ezzel együtt persze nagyon drukkolok Brabennek, jó lenne újra egy Cobra Mark I típusú űrhajót irányítani (remélem, alapfelszerelés lesz az automata dokkoló).

84 komment

Címkék: retro elite kickstarter

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr634894835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrBala 2012.11.07. 09:19:26

Automata dokkoló.....
Hát vazze. Mire megtanultam normálisan dokkolni. Pontosan ráfordulni, megfelelő sebesség, megfelelő forgási sebesség... Egy párszor kenődtem a bázis falán. Aztán amikor megvettem az első automata dokollót, akkor meg nem maradt pénzem árura, mert ugye nem gondolkodtam előre.

Tényleg. Ott mással is lehetett pénzt keresni? Mert nekem úgy rémlik, hogy csak kereskedelemből jött a pénz.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2012.11.07. 09:37:10

@DrBala: Lehetett kalózkodni is, meg volt néhány quest, az is hozott pénzt. De ha kalóz lettél, rajzottak rád a zsaruk is :-)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2012.11.07. 09:38:03

@DrBala: Lehetett kalózkodni is. Rommá lőtted a becsületes kereskedőket, és be lehetett szippantani a kihulló árut. Aztán persze ha már túl notórius kalóz voltál, folyton a nyakadban lihegtek a rend éber őrei, sőt, egy idő után már a bázisok is kék Duna-keringő helyett combos lézernyalábokkal köszöntöttek.

Sárkányböffentő 2012.11.07. 09:38:56

Nekem úgy rémlik, az űrben is lehetett begyűjteni "űrszemetet", amit el lehetett adni.
Bár ez rohadt régen volt, még TVC64-en.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2012.11.07. 09:42:10

Ja, és: Elite és Wing Commander egyazon évben? Azt hiszem, ideje beruházni egy használhatóbb joystickre.

sallaister 2012.11.07. 09:42:59

Addig is ez remek klón, csak ajánlani tudom (Mac,PC,Linux):
www.oolite.org/

Schuerue 2012.11.07. 09:57:24

Azért mégiscsak a lepánhal meg utoljára.

Komojtalan 2012.11.07. 10:06:43

Bassz, elkelt az összes 5KŁ -os csomag? Akkor inkább nem támogatom őket. Nem tudnának esetleg 2x vacsorázni, persze nem ugyanazon a napon? Egy "hülye" kitalálta ezt az előre fizetést és már mindenki így akarja a kockázatot áthárítani. Persze ha esetleg (valószínűleg) siker lesz, akkor az az ő hasznuk lesz.

Spectrumon óriási volt az Elite mánia, én soha nem szerettem. Múltkor kipróbáltam (2 hét ingyenes) az EVE onlinét. Háááát ... Nem mondhatni, hogy a piff-puff játékokat kedvelem, de gyakorlatilag el sem tudtam indulni. Valahogy így voltam az Elitevel is. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne csinálják meg, mert nekem nem tetszik, de azért vannak a cégek, hogy finanszírozzák és bezsebeljék az esetleges hasznot. Ilyen konstrukcióban egy RT -t tudnék elképzelni, ha bukik a project akkor a tagok 10-20$ -ja elmegy, úgyis erre szánták, ellenben ha kasza van a nyereséget vissza kellene juttatni az adományozóknak.

ati27 2012.11.07. 10:07:46

@DrBala:

Hát pedig a dokkolás iszonyú eccerű volt automata nélkül is.. Csak a nyilással szembe kellett repülni, megállni, felvenni az állomás fordulatát és huss, dokkolni. Nekem a fő problémám az volt, hogy +4-en játszottam, kazettás verzióval, és nem lehetett menteni...

ati27 2012.11.07. 10:17:10

@sallaister:
Már tolom is fel! :D Ha jó lesz, akkor asszony nem fog örülni! :D Apropo, "klón" én anno az MS féle freelancerrel nyomtam, de túl kötött, túl hamar jöttek a küldetések.. Szóval elég lineáris volt.. Persze amikor túljutottam, onnan kezdve "kiüresedett" a játék.. Szóval kíváncsi leszek mi lesz ebből...

sallaister 2012.11.07. 10:24:07

@ati27: már évek óta nyomom az oolite-t, egy idő után ez is ki tud 'üresedni', de nagyon prögős, és élvezetes a játék. no meg technikailag egyszerű és nem foglal sok helyet, ennek fejében a grafika sem rossz :)
ha bejön,akkor sok órányit nyomsz majd bele ;)
kicsit nehezebb mint az eredeti, az elején elég egyszerű felrobbanni, de pl. érdemes a rendőrségnek is segíteni, rádióadáson keresztűl meg is köszönik. egy dolgot hiányolok belőle,ami szerintem simán beleférne, az online és multiplayer játékmenetet.
mondjuk a Jump módszer miatt gondolom elég nehézkes összhangba hozni a többi játékost... de ez egy másik történet :) Jó szórakozást hozzá!

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2012.11.07. 10:28:27

@Komojtalan: Ez most trollkodás, vagy tényleg nem érted az "adakozás" szó jelentését?

Shonion 2012.11.07. 10:31:03

@Komojtalan:
EVE-ONLINE-al kapcsolatban, javaslom:
isktheguide.com/

Magyar és angol nyelvű segédlet, elég nagy méretű, szóval lehet olvasgatni sokat, ha valami nem megy.

Sok sikert!

Palex 2012.11.07. 10:43:06

@sallaister:
Akkor ez egy másik Elite?
Mert nekem megvan egy Elite remake, szintén Olite néven, de csak egy "O" betűvel.
Az gyakorlatilag ugyanaz, mint az eredeti, csak javított grafikával.
Ez a játék, ahogy írod, némileg különbözik az eredetitől?

Amúgy a játékról annyit, hogy pénzt úgy lehet keresni, hogy keresni kell két bolygót egymástól egy ugrásnyi távolságra. Az egyik legyen szegény mezőgazdasági, a másik gazdag ipari bolygó, és máris lehet kereskedni, vaskos haszonnal, aztán felszerelni a gépet :)

mcbrian 2012.11.07. 10:46:29

Tényleg nem trollkodásként írom, de minek új Elite, amikor van EVE Online?

Mindhárom Elitet rengeteget nyomtam (az elsőt PC-n még CGA felbontásban, mert a C16-osomon nem ment - hogy irigykedtem, amikor megláttam Amigán!). Az EVE pont azért tetszett meg, mert pont olyan, csak még jobb. Nem hiszem, hogy visszatérnék egy single player változatra.

És akkor most lehet engem ezért virtuálisan bántalmazni...

sallaister 2012.11.07. 10:49:30

@Palex: hmmm... Olite néven nem találtam :-/ de ez az Oolite egy másik Elite, azaz az Elite nek a hű másolata. Az eredetire épült, ugyanazok a bolygónevek, rendszernevek, űrhajónevek, stb. Csak új köntösben, és kicsit felturbózva :) Próbáld ki, szerintem tetszik majd.

Sidaries · http://delorean.blog.hu 2012.11.07. 10:54:49

@mcbrian: Én EVE-zek és habár vannak hasonlóságok, mégsem ugyanaz. Nekem a legjobban a bolygóra való leszállás hiányzik az Elite óta.

Palex 2012.11.07. 10:58:20

@sallaister: Akkor lehet, hogy nekem is ez van meg, csak egy "O"-ra emlékszem?
Na majd megnézem otthon :)

sallaister 2012.11.07. 10:58:21

@mcbrian: te ez az EVE Online igazán remekül néz ki így elsőre, ki is próbálom :)
De azért az Elite hangulata azért más :)

bounty123 2012.11.07. 11:06:50

én beszálltam 5 fonttal, még ha nem is lesz belőle semmi, az elite-s régi szép időkért megérdemli. azért nem fizettem :P

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.11.07. 11:13:19

@orion777:
A Pioneer (amely az Elite II- Frontier újragondolása, alapoktól elindított újraprogramozása) című ingyenes játék

beépített magyar nyelvvel rendelkezik a 4-5 alpha verzióval ezelőtti állapotától. A következő alpha változatot (mivel havonta 10. körül jelenik meg az újabb) majd átnézem már, mert egy két dolgot raktak bele, mióta belekerült hivatalosan a fordításom :D

Az Oolite (más néven nem tudok róla) fordítását is megkukkantottam, a fejlesztő srác adott tanácsokat a fordításra; de ahogy meg van oldva a változók beillesztése, kicsit parkolópályára került a fordítás...

Az EVE online játékot szerettem volna játszani, de a gazdasági modell (vagyis nem free:) nem nekem való...

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2012.11.07. 11:14:38

Oolite: Kiváló, köszi szépen @sallaister-nek a tippet.
Mivel lusta vagyok huszonakárhány év után újra megtanulni dokkolni (bár Ati27 szerint tök egyszerű, lol), ezért kb 4 perc alatt csíteltem egyet: játékindítás után csinálj egy mentést (ezt az Oolite/oolite.app mappába teszi gyárilag), nyisd meg a save file-t mondjuk TC-vel, keresd meg ezt a sort:
<key>has_docking_computer</key>
<integer>0</integer>
a 0-t írd át 1-re és voilá! indulhat az endless fun.
Persze minden szart beírhatsz magadnak, csak úgy elveszed magadtól a játékélményt.
Még egyszer kösz, nem is értem, eddig ezt hogy nem találtam meg :)

OmegaMale 2012.11.07. 11:39:38

" jó lenne újra egy Cobra Mark I típusú űrhajót irányítani (remélem, alapfelszerelés lesz az automata dokkoló)."

Pff, automata dokkoló... meg nagy T betű a verdára. ;D

2012.11.07. 11:54:23

Újabb versenyző a Star Citizen és az X Rebirth mellett.

Érdekes hogy feltámadtak az űrszimulátorok.

mcbrian 2012.11.07. 12:00:28

@Sidaries: Én úgy emlékszem, az eredeti Eliteben nem volt bolygóra leszállás, csak a harmadikban, Frontierben lehetett.

Wild Colonial Boy 2012.11.07. 12:23:51

Így, a Wing Commander / Elite kombó után kiváncsi vagyok mikor jelentik be az új Tie Fightert :)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.11.07. 12:25:56

@mcbrian: abban igazad van, hogy a Frontier-ben lehetett először leszállni bolygóra, de az a második rész volt...
A harmadik a First encounters címet viselte.

Zozosoft 2012.11.07. 12:50:15

Spectrumos verzióban az volt a csel, hogy felszállás után kellett egy bukfencet csinálni, hogy egyből visszatalálj a dokkba, és közben úgy megnyomni a hiperugrást, hogy akkor ugorjon amikor már haladsz be a dokkba. Így egyből a célbolygó dokkjába érkeztél meg. Aztán ha már volt pénzt az automata dokkolóra, akkor már szét lehetett nézni az űrben is :-)

mcbrian 2012.11.07. 12:54:35

@Sunsetjoy: Igazad lehet, akkor viszont lehet, hogy nem is játszottam a harmadikkal? De ezek szerint nem vesztettem sokat.

És akkor már: igen, automata nélkül is simán lehetett űrállomásra dokkolni(jó-jó kis gyakorlással), de sikerült valakinek ugyanez bolygóra? Egyszer-kétszer próbálkoztam, de teljesen reménytelennek tűnt.

Rozisoft 2012.11.07. 13:07:31

Felnőtt fejjel fel nem foghatom, hogy annak idején hogy tudtam egész éjszakákat átjátszani ( a legnagyobb titokban persze, nehogy a szüleim rájöjjenek) ingázva két bolygó között kereskedve... De jó is volt! :-)
Kíváncsian várom mi sül ki a kezdeményezésből.

off:
kedvencem a távolsággal fordítottan arányos erősségű katonai lézer volt: ha az elenfél még csak egy pontnak látszott, akkor egyetlen lövéssel lehetett végezni bármelyik űrhajóval, ha közelebb jöttek, már érvényesültek az adott hajó tuladonságai.

Rozisoft 2012.11.07. 13:12:06

@Wild Colonial Boy: én is várok már egy új verziót belőle, kellemes grafikával és a régi hajtómű/pajzs/fegyverzet állítgatós kombóval.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.11.07. 13:18:06

Óh, mivel nekem kimaradt az Elite, rögtön a második résszel kezdtem, arra cuppantam rá annak idején A500-on. Annyira, hogy net nélkül magam is rájöttem a bugjaira:

655 fényévnél nullázott az ugróhajtómű távolságmérője, így ha jól sikerált, ki lehetett cselezni a távolsági határokat.
Meg egyéb dolgokat:

www.sharoma.com/frontierverse/bugs.htm

Kabarészínész 2012.11.07. 13:19:35

a frontier sokkal jobban tetszett, a jobb grafikával, leszállással, stb.stb.

algi 2012.11.07. 14:38:58

Elmész az automata dokkolóval a tudod, hova! Grrr, olyan mély frusztrációval teli emlékek törtek fel ettől, hogy meg tudnám fojtani Brabent és Bellt is.

Egyébként az Elite 2-ben igencsak megérte megtanulni manuálisan repülni (egyébként jó móka papírral, ceruzával pályát számítani :), ha jól emlékszem, egy kisebb hajónak a fél rakterét is elfoglalta valamiért a számítógép. (Hogy mitől több tonnás, azt fel nem foghatom.)

Palex 2012.11.07. 15:39:25

Automata dokkoló lassú sz@r volt.
Tök egyszerű volt leszállni, csak forogni kellett a bázissal, és kész.

Egyébként tényleg azon kevés játékok egyike az Elite, amivel heteket lehetett játszani, hiába néhány vonalból állt a grafikája. Ilyet talán csak a Pirates tudott még.

algi 2012.11.07. 17:20:04

@Merész kőszáli kecske: Azt szörnyen utáltam, amikor kiszedtek a hipertérből a thargoidok, és nem maradt üzemanyagom. Szerintem az nagyon igazságtalan volt.

algi 2012.11.07. 17:22:08

@Palex: Spectrumon csak megnyomtad a gombot és dokkolt, nem játszotta végig a Kék Duna keringőt. Jobban is szerettem, mint a PC-s változatot. A "fejlettebb" verziók a színekkel, meg a satírozott poligonokkal nem jöttek be, nekem az Elite mindig is a fekete-fehér wireframe marad. Az sokkal sci-fisebb volt, mint az a raszterozás, ami később jött. És nem is volt annyira zavaró manőverezéskor.

ati27 2012.11.07. 19:04:21

@Shonion:

Ez az EVE-online elég veszélyesen hangzik.. Nagyon olyan érzésem van, bele lehet temetkezni.. A dokkolásról... Ebbe az oolite-ban egy kicsit húzosabb a dokkolás, de nem olyan vészes.. 3. alkalommal már sikerül is.. Utána meg már lazán ment..

facepalm 2012.11.07. 19:31:55

Senki nem említette még a Faster Than Lightot, pedig némiképp hasonlít talán ezekhez és idén jelent meg. Nagyon nehéz és addiktív:
www.ftlgame.com/

thinkEdem 2012.11.07. 19:41:11

@Sunsetjoy: Az EVE csak eleinte nem free, ugyanis a játékban legálisan lehet a PLEX-et (30 napos feltöltőkártya :P) ingame pénzért árulni. Ismerek olyat, aki már évek óta nem fizet a játékért, mert kb. egy hét alatt kitermeli a havidíjat ingame...
Ráadásul ha ismersz valakit ingame, akkor megoldható, hogy az az ingyen két hét az ingyen másfél hónap legyen...

The real Donky 2012.11.07. 20:05:26

@Merész kőszáli kecske:
Akkor már én is hozzászólok a dokkoláshoz. :o)

Egy dolgot kell tudni róla, a többi ebből következik: a dokkolónyílás mindig pontosan a bolygó felé nézett.
Úgyhogy be kellett repülni a bázis és a bolygó közé, elkapni a két ojjektum középpontját összekötő egyenest, aztán ráfordulni a bázisra, útközben még kicsit lehetett korrigálni a szögön, hogy pont merőlegesen repüljünk rá a nyílásra, aztán csak együtt kellett forogni a bázissal, és félsebességgel berepülni. Leírva hosszú, de egy idő után rutinművelet, 100%-os hatásfokkal.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.07. 20:55:13

Én mikor megpróbálkoztam Elite-vel, akkor vettem árut, elmentem egy szomszédos bolygóra, majd ott mindig megtámadtak..... és elvéreztem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2012.11.07. 20:59:29

Sha nem értettem, hogy mi volt nagy szám benne. Játszhatatlan volt nekem az Elite 2 és az FE is. Kereskedéssel csak addig kellett kibekkelni, ami lett jó ECM és nagy hajó, hogy ne nyírjanak ki egy rakétával. Onnantól fogva ingáztál két rendszer között, ahol major export - major import termék volt és dőlt a lé. Ennyi.

A katonai küldetésekből semmit sem tudtam megcsinálni, mindig megöltek. A bánygép soha nem termelt ki semmit, stb. Az én emlékeimben egy játszhatatlan unalmas bughalomként élnek.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.11.07. 22:05:39

@thinkEdem: oké, akkor időm nincs rá.) Az évek alatt kb. 5-6 MMO-ba kezdtem bele, de nem tudtak lekötni úgy, hogy ne sajnáljam a más hobbikra szánt időt ráfordítani (amivel nyomom most WoT, ott sem rángatom az istrángot...).

algi 2012.11.07. 22:08:03

@thinkEdem: És ez miért jó? Így még húzósabb.

@The real Donky: Csak egy gond van ezzel: hogy nem látod kívülről az űrhajót. A lokátor és a különböző nézeti irányok kombinálásával kell navigálni. Térlátás nélkül ezzel senki se próbálkozzon!

thinkEdem 2012.11.07. 22:12:08

@algi: Az egy hetet nem úgy kell érteni, hogy 7/24, hanem meló/csajozás/bulizás/szerepjáték mellett. Jelenleg 2-5 hónap alatt elvileg el lehet érni ezt a szintet, ha valaki ért a kereskedelemhez, akkor akár gyorsabban is. (Vagy lehet, hogy rosszul értelmeztem a 'húzósabb' kifejezés használatát?)

algi 2012.11.07. 22:27:49

@thinkEdem: Úgy értettem, hogy szerintem gáz, ha arról szól a játék, hogy pénzt termelek. Ha belegondolok, akkor inkább kicsit többet dolgozom, hogy ki tudjam fizetni a játék díját, hogy aztán önfeledten játszhassak.

thinkEdem 2012.11.07. 22:34:46

@algi: Mivel az EVE online alapvetően egy gazdasági MMO (scifi környezetben), ahol nem xp-t gyűjtesz, hanem elsősorban pénzt (akár más hajók kilövésével és a roncsok kilootolásával, akár bányászattal, akár kereskedelemmel, akár a más játékosok cégei által feladott küldetések teljesítésével, akár gátlástalan csalással és átveréssel), így egyáltalán nem értem, hogy miért lenne ez a rendszer gáz. Ezy olyan, mintha WoWban havonta a karaktereidből beáldozhatnál annyi XP-t, amennyit egy 40. szintű karakterrel egy hét alatt össze tudsz hozni, azért, hogy 30 napig ingyen játszhass. Szerintem a wowosok az extázistól sírva borulnának egymás nyakába, és egy hónapon át ünnepelnék, ha ezt bevezetnék.

algi 2012.11.07. 22:39:58

@thinkEdem: Az a gáz, hogy ez teljesítménykényszert jelent. Nem teheted meg, hogy nem teljesítesz jól. Önfeledt adrenalinbombák helyett stressz. Gyakorlatilag munkát csinál a játékból.

brump 2012.11.07. 22:53:03

EV(E) = EliteVille? :D

@thinkEdem: Mi van, hogyha pár hónapig nem játszol?

thinkEdem 2012.11.07. 23:05:48

@brump: Pár hónap múlva folytatod onnan. Sőt, van rá lehetőség, hogy lejárt acc esetén 2 (vagy 4?) órára ingyen belépj, ami pont elég arra, hogy vegyél egy PLEXet, ha van még rá pénzed. (Ha viszont az idő lejárta előtt nem aktiválsz plexet, akkor végleg elveszted a lehetőséget, szóval nem lehet kijátszani :P )

@algi: Azt hiszem, egyáltalán nem érted. A játékban MINDENKÉPP pénzt szerzel. Ennek egy részét arra fordítod, hogy ne kelljen valós pénzzel fizetni, ennyi. Nem is kell érte 24/7 farmolni, mert 10-12 óra alatt megvan, és egy átlagos MMO-s ennél nemhogy havonta, de hetente is többet szokott játszani...

sírjatok 2012.11.08. 00:05:51

@thinkEdem: "Nem is kell érte 24/7 farmolni, mert 10-12 óra alatt megvan, "

A havidíj meg egy óra alatt. A fejlődés meg úgyis passzív, online se kell lenned. Te nem érted, hogy nem mindenkinek olyan nagy szám ez, hogy 10-12 óra alatt akár több ezer forintot is megspórolhat.

thinkEdem 2012.11.08. 00:09:00

@sírjatok: Nem, én azt nem értem, hogy miért 'húzós' meg 'stresszes' az, hogy 10-12 óra alatt LEHETŐSÉGED van megspórolni akár többezer forintot is, főleg, mivel a legtöbb MMO-val az az emberek baja, hogy pénzbe kerül.

Celtic 2012.11.08. 08:30:54

@sallaister: +1. Bar rohadt nehez :) A dokkolas sokkal konnyebb (van a bejarttal szemben egy jelzo), de sokkal tobb/szemetebb ellenfel jon rogton az elejen es gyakori a felora csak-megyek-a-bolygo-fele uresjarat. De szerencsere multitask oprendszeren addig is lehet blogokat olvasni, amig nem jon a szokasos brutalis 15 ellenseg, lehetoleg a bolygotol ketpercnyire :)

Scagnetti 2012.11.08. 09:04:42

"jó lenne újra egy Cobra Mark I típusú űrhajót irányítani (remélem, alapfelszerelés lesz az automata dokkoló)."

Nem Cobra MK III volt az? Volt MK I is, de mi nem azzal repültünk.

A dokkolás nem volt nehéz. Be kellett célozni egy pontot a bolygó és az állomás közti képzeletbeli vonalon, elindulni felé, és oldalsó nézetben figyelni az állomást. Mikor pont merőlegesen álltunk a bejáratra, akkor a bázis felé fordulni, felvenni a fordulatát, és már bent is voltunk. Ez arra volt jó, hogy a berepülési szögön már később ne kelljen korrigálni, mert így pont az állomás forgástengelyén repültünk. De rosszabb szögből is be lehetett vinni, csak akkor nem ártott, ha a pajzs fullon volt előtte. :)

Ettől függetlenül használtam a dokkoló automatát, csak vigyázni kellett, hogy mielőtt bekapcsoljuk, ne az állomás rossz oldalán legyünk, mert ez a gépet nem hatotta meg, bedokkolt volna azon az oldalon is, ahol nincs ajtó. Mondanom sem kell, hogy az eredmény nem volt túl jó. :)

Scagnetti 2012.11.08. 09:06:20

@Celtic: Valóban. Egy jó joy nem árt hozzá, és még így is vannak olyan csaták, ahol esélyünk sincs, annyian jönnek egyszerre. Viszont jó, hogy lehet cserélni a hajókat, és valahogy élőbb lett a galaxis is.

Celtic 2012.11.08. 09:09:59

@Scagnetti: Joy sajnois nincs a c64 ota :( Addig meg nem jutottam el, hogy barmit is cserelgessek, nem tudok annyi penzt keresni :)

Viszont eszetlen mennyisegu plugin van hozza (uj hajok, uj bolygok, uj kuldetesek) en vmi 100 db-ot toltottem le, ha jol emlekszem, de meg nem installtam.

Scagnetti 2012.11.08. 09:14:49

@Celtic: Joy (vagy valami kontroller) nélkül nehéz. Nagyon pontosan kell célozni (ez mondjuk a régi Elite-ben is így volt), és sokkal gyorsabbak is a hajók a régihez képest.

Köszi a tippet a pluginokról! Megnézem majd őket.

sallaister 2012.11.08. 10:24:53

@Celtic: a dokkolás könyebb azért ezeken a gyorsabb gépeken, nem szaggat annyira mint pl C+4 en :D
Egyébként bedurvul néha az oolite, és az elején egyszerű meghalni. de szerintem nem rossz, és USB Key en is elfér :)

Celtic 2012.11.08. 21:31:16

@Scagnetti: Link a pluginokhoz.
wiki.alioth.net/index.php/OXP_List

Joy jo otlet, kerdes, hogy Linuxon hogyan tudnam hasznalni. De eccer majd megprobalom.

Tudsz monodani ajanlott tipust? Es ezek hogyan csatlakoznak? USB? (Utoljara akkor hallottam PC joystickrol, amikor talan a hangkartyara kellett dugni, a CD vezerlo melle :)

Scagnetti 2012.11.09. 08:47:56

@Celtic: Köszi!

Nekem Logitech joyom van, probléma nem volt vele eddig, pedig már van vagy 10 éves. Már a pár ezres kategóriában is vannak egész jók, de nekem az a véleményem, hogy ha már vesz egyet az ember, akkor vegyen normálisat. Nem árt pl. ha nem csak két gomb van rajta. :) A force feedback nem fontos, joyon nekem nem jött be.

De jó lehet egy sima gamepad is, csak legyen rajta egy analóg kar a repüléshez. Azokon gomb mindig van bőven, és aránylag olcsón adják őket.

Szerintem ma már mind USB csatlakozós, én legalábbis csak ilyet láttam.

Linuxos kérdést passzolom, de biztos megoldható ott is.

Márkákat nem sokat ismerek, nekem a Logitech bejött, haveromnak Saitek van, és nagyon szereti. De láttam jónak tűnő darabokat Genius és Thrustmaster márkák alatt is. Szóval ezek jók lehetnek neked is. 5-10000 forint körül már elég jók vannak, ennyit szerintem megér, ha az ember komyolan gondolja, hogy játszani akar.

www.arukereso.hu/jatekvezerlo-c3891/f:joystick,ar=1;2;3;4/

Komojtalan 2012.11.09. 11:17:51

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: Tényleg nem értem ebben a formában. Ha adsz az árvízkárosultaknak az adakozás, senkinek semmi haszna nem lehet belőle. Itt és a többi ilyen típusú játékírásban viszont lehetőség van a haszonra, tehát a kockázatot az adakozók viselik, a bevétel meg a szerzőké, mert gondolom nem freeware lesz majd.

Komojtalan 2012.11.09. 11:22:36

@Shonion: Letöltöttem a csekély 400 oldalas könyvet és ennek ellenére sem tudtam elindulni :-). Természetesen a legprimitívebb bányászkodással kezdtem, de 2 óra alatt nem bányásztam semmit. Sajnos ilyen a mai világ, ha 2 óra alatt 0 a sikerélmény, akkor delete, van másik. Ha valamelyik haverom játszana és az alapokat megmutatná biztos érdekelne, mert a pénzszerzős játékokat kedvelem és az ingyenes játék is izgat(na), de így járt(am).

Celtic 2012.11.09. 16:20:38

@Scagnetti: Koszi, nekem eleg lesz a parezer forintos is, ha mukodik :) Most is vagy egy felev utan vettem elo az OOlite-ot, nagyon nem lenne vele idom jatszani :( Egerem is cca. 2000 Ft-os Logitech, de sose volt bajom vele.

Linuxos joy-ra van is rogton faq :)
wiki.alioth.net/index.php/Linux_Joysticks_and_Gamepads

De majd korbekerdezoskodok, mit erdemes. Lehet, hogy olyan lesz, mint az eger: mindegyik mukodik, csak a 17. gombot nem tudom kihasznalni :)

Celtic 2012.11.11. 20:33:48

Par megjegyzes az oolite-hoz, ha mar elokapartam :)
- narcoval nagyon jol lehet kereskedni, bar drasztikusan valtozik az ara. Volt, mar hogy 1,2-ert vettem es 102-ert adtam el :) Mas kerdes, hoyg offender lettem. Ez a status kb.. negy-hat ugras utan lesz clean (vagy esc. pod)
- offender eseten tamadnak a rendorhajok! es mindig van 2-3 a Coirolis korul :( Refuge eseten auto dokkolas sem mukodik...Ez utobbit pl. ugy ertem el, hoyg egy harc kozben Energy bombot hasznaltam es egy Viper Cop hajo is ment a levesbe....
- egesz turhetoen bele lehet jonni billentyuzetrol a lezeres harcba, bar zavaro, hogy a dragasagok 10 km-rol eltalalnak en meg elkezdek loni es a hangot figyelem, hoyg talalt vagy nem. Ilyenkor raketa, neha attol lenyugszanak.
- Amitn a pajzs elfogy, rogton a szallitmanyt is lovik szet...Kellemes erzes, amikor Computert visz az ember. Aztan harc utan lehet szedegetni, igazi elmeny a Comp. Foodra "cserelese" :) Viszotn amit ilyenkor felszedtem narcot/slavest/egyeb csempeszarut, ott rogton eladhattam, Clean maradt a statuszom :)
- g1-ben itt kereskedek:
Laenin - Xexedi (pa-ri) F6 ketszer es lehet keresni a terkepen. 0,8 -ra vannak egymastol, szoval a narko utan a par ide-oda ugralas is belefer fuel nelkul.
- Ja, a billentyuk:
wiki.alioth.net/index.php/Oolite_Keyboard_Controls

- Ez pedig terkep, jelmagyarazattal:
wiki.alioth.net/index.php/Oolite_planet_list
G1: wiki.alioth.net/index.php/Oolite_planet_list/Galaxy_1

Na, hirtelen ennyi, hatha hasznos lesz valakinek.

algi 2012.11.12. 01:22:15

@thinkEdem: Akkor te nem érted. A pénz mennyisége, amennyit szerzel, azon múlik, hogy mennyire játszol jól. Ebből vonódik le a havidíj. Ezt hívják teljesítménykényszernek. És leszarom, hogy mi az átlag, annak semmihez sincs köze. Ez olyan, mintha a feleség azt mondaná, hogy ha egy hónapban nem lesz orgazmusa, akkor elválik. Persze nem nehéz teljesíteni, de mégiscsak nyomasztó. És a párkapcsolatokkal szemben ez a helyzet sokkal egyszerűbb.

A munka attól munka, hogy van valamiféle elvárás a teljesítményre. A játék attól játék, hogy nincs ilyen elvárás. Amint megjelenik egy minimális elvárás, a játék máris munkává válik. Tegyük fel, hogy van egy rossz hónapom, és mondjuk időben megszorulok, akkor máris ott tartunk, hogy be kell hoznom a hiányzó pénzt időben.

Munkát csinál a játékból. Ami szar.

thinkEdem 2012.11.12. 01:27:47

@algi: Te direkt nem olvasod el, amit írok? Nem csak ingame pénzzel lehet ljátszani, lehet venni is feltöltést, nincs teljesítménykényszer, hanem az van, hogy ha jól játszol, akkor jutalom van. A te példáddal élve a feleség elválik, ha nem mondod neki hetente ötször, hogy szereted, azonban havi egy orgazmussal ezt kiválthatod.

De akkor ennyi erővel ne játssz semmit, mert teljesítménykényszer, hogy meg kell nyomnod gombokat, különben game over.

Celtic 2012.11.12. 13:20:49

@algi: Nagyon sok jatek van, amiben penzzel "konnyithetsz" a jatekon. Penz nelkul is jatszhato, legfeljebb 10x tobbet kattintasz (pl). Itt ket lehetoseged van:
- ugyanannyit jatszol, mint aki elofizet, 10x tobb ido felhasznalasaval
- tizedannyit jatszol, ugyananyi ido alatt

Ez sztem teljesen jo, idonkent jatszadozo emberkent nekem sose fontos, hogy "most azonnal a csucsra", raeek kesobb is, akar n-szer annyi ido alatt, mint aki fizet. De van olyan jatek is, amiert fizetek (havi 500), holott felevente eloveszem (Larkinor). De ecceruen ugy erzem, ennyit megerdemel. Sok mas jatekert meg nem fizetek, lehet, hoyg megerdemelne, de nyilvanvalo ( foleg a jatekosok szamabol), hoyg azert eleg sokan fizetnek

Aztan persze ott van az az undorito kategoria is (Zynga), ami ugyan elvileg ingyenes, de gyak. par ora jatek utan mar nem a megkonnyites miatt fizetsz, hanem azert, hoyg egyaltalan tovabb tudjal lepni...Ezt ugy ruhellem, mint azt a bankot, amelyik nagy hangon kijelenti, hoyg "mi nem haritjuk at a tranzakcios adot" es utana meg pl. a hitelfelvevoknel emelkedik a torlesztoreszlet.... Ha atharitja, irja oda a szamlara es legalabb tiszta a helyzet (na, elkalandoztam rendesen :)

Szoval sztem ez teljesen jo megoldas, hogy ha kedved van, jatek kozben kitermelheted a jatek arat, ha nincs, akkor meg fizetsz. Sokkal-sokkal kulturaltabb, mint mondjuk a kinai bortonokben farmolni tartott rabok... (Vagy hoyg hijjak a nyersanyag-kitermelest a World of Warcraft-ban, ahol igazi penzre lehet cserelni a jatekos altal talalt targyat) Az egy igazi mocsoksag.

The real Donky 2012.11.12. 21:00:12

@algi: Nem mondtam, hogy térlátás nem kell hozzá. :o)
Az Elite radarja szerintem baromi jó 3D tájékozódást tett lehetővé.

nyisziati 2012.11.13. 18:18:38

@The real Donky: ja, én is így oldottam meg a dokkolást. Mire lett pénzem automatára, addigra pont feleslegessé is vált. :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2012.11.14. 15:21:22

@sallaister: Beleborítottam egy kis időt abba az Elite remake-be, amit sallaister ajánlott és rá kellett jönnöm, hogy Brabennek alaposan fel kell kötnie ez alsóneműt, hogy oda láncolja a rajongókat, meg az azóta született új közönséget a monitor elé. Az oolite minden ízében zseniális, teljes egészében hozza a régi Elite érzést, a bele ágyazott újítások - nem foglalkoztam a kiegészítőkkel -, tök jók, akár a régi Elite-ben is lehettek volna, de... Rászoktattak, hogy egy játéknak ma már sokkal pörgősebbnek kell lennie. Egy idő után ráuntam, hogy hosszan utazok az állomások felé.

Persze most mondhatjátok, hogy az én készülékemben van a hiba, meg ki nem tojja le, hogy egy darab user mit gondol, de attól tartok, hogy ha kijön egy csomóan úgy lesznek, mint Marty McFly, meg a kiccsávók a Wild Gunmannal...
( www.youtube.com/watch?v=KMy1zO8m8sM )

Scagnetti 2012.11.14. 16:26:15

@Sam. Joe: "Rászoktattak, hogy egy játéknak ma már sokkal pörgősebbnek kell lennie. Egy idő után ráuntam, hogy hosszan utazok az állomások felé."

Valóban, ma már nem szívesen vár az ember annyit, amennyit régebben gond nélkül képes volt. Az Oolite-ben ráadásul a nagy forgalom miatt még a régihez képest is tovább tart az út. Az ugróhajtóművet van, hogy egyszer sem tudom bekapcsolni, mert mindig van valaki a közelben.

Celtic 2012.11.16. 20:28:34

@Sam. Joe: Egen, csak ezert jo a multitask oprendszer :) Kozben lehet blogot olvasni, dolgozni, barmit. a vijjogasra ugyis fefigyel az ember. Aztan ha 10+ hajot tamad, akkor ujrakezdi, ha csak 2-3, akkor lelovoldozi es visszater az elozo foglalatossaghoz.

Bobby Newmark 2012.11.23. 22:38:26

@algi: Hülyeség. Fizethetsz is a játékért igazi pénzben, és máris nincs teljesítménykényszer.

Bobby Newmark 2012.11.23. 22:40:50

@Scagnetti: De, MK3 volt, én is akartam szólni, de látom, megelőztél. :)

Celtic 2013.05.23. 19:22:34

@Scagnetti: Koszi az oteletet!
Ma vettem meg, ez lett:
A4-Tech JSK-420

Popecul megy Debian alatt :) Azert ez a 15+ ev kieses meglatszik (meg amugyis billentyuzetrol jatszottam az eredeti Elite-t is), szoval kicsit meg szerencsetlenkedek vele :) Egy hajot konnynen szetlottem, amikor harom jott, akkor konnyen szetlottek :)

Elvileg 18 gomb van rajta, meg egy "gazkar", szoval kis billenokapcsoloval (ami szinten analognak tunik) lehet a sebsseget is allitani. Szoval, elsore jo cucc :)

Scagnetti 2013.05.23. 21:05:39

@Celtic: Jobb későn, mint soha. :)

Nem is tudtam, hogy az A4-Tech is csinál joyokat. Régen az egereiket nagyon szerettem. Ők már az ősidőkben is képesek voltak háromnál több gombot tenni egy egérre, és árban is jók voltak.
18 gomb talán elég lesz. :)

Én azért szinten tartottam magam más játékokkal, de így is megszenvedtem vele sokszor. Sokkal nehezebb, mint az eredeti Elite volt. Itt sokszor elvergődni az állomásig is egy rémálom. És ehhez nem is kell feltétlenül olyan rendszerben repülni, ahol anarchia van. Képzelem, ott mi lehet.

Celtic 2013.05.23. 21:35:42

@Scagnetti: Oh, tudom, mar par eve jatszok vele :)
De joystick-kal tenyleg konnyebb lesz - amint megtanulom kezelni :)

Mindenesetre furcsa erzes ennyi ev utan :)
süti beállítások módosítása