HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

28 milliót perelt az űrturista játékfejlesztő

2010.08.01. 08:35 Stöki

A fiatalabbaknak talán már nem mond sokat Richard Garriott neve, aki viszont nem pc-n kezdett játszani, fejből vágja, hogy Lord British meg hogy Ultima. A játékipar egyik legendás fejlesztője ő, egyben az egyetlen játékpiac-közeli ember, aki járt az űrben – 2008 végén ugyanis űrturistáskodott az ISS-en, ami nem meglepő annak fényében, hogy az apja űrhajós volt, szóval volt kitől örökölni az űrkütyük iránti szenvedélyét.

Garriott most annak örülhet, hogy a héten egy texasi bíróság 28 millió dollár kártérítést ítélt meg neki. A fejlesztő még tavaly májusban perelte be az NCsoftot, mert a cég 2009 februárjában leállította Garriott Tabula Rasa című online szerepjátékát. Nem volt sikeres játék, alig egy évet élt (2007 végén indult), szóval érthető üzleti döntés volt a leállítás. Garriott nem is ezért perelt, hanem azért, mert az NCsoft az ő nevében és aláírásával közzétett egy szívélyes hangú üzenetet, amiben elbúcsúzott a játékosoktól és bejelentette, hogy más utakat keresve önként távozik a cégtől. Garriott szerint azonban önkéntességről szó sem volt. Persze fogalmazásbeli finomságoknál többről van szó: amikor Garriott 2001-ben szerződést kötött a céggel, 2011-ig kapott részvényopciót, de az NCsoft kikötötte, hogy ha Garriott úgy dönt, elmegy a cégtől, a részvényopció 90 nap után megszűnik. Mivel a cég a hamis üzenet után úgy kezelte, hogy Garriott saját döntése volt a távozás (és Garriott többszöri megkeresésére sem voltak hajlandók megbeszélni vele a dolgot), az űrturista kénytelen volt eladni a részvényeit – a gazdasági válság közepén, amikor lópikulát nem kapott értük. A bíróság szerint ez a szakítás nemcsak ronda volt, de törvénytelen is, ezért ítélt 28 millás kártérítést Garriottnak, aki nagyon elégedett volt az ítélettel.

Hogy – az egyébként is elég gazdag – Garriott mire költi a pénzt, még nem tudni, de valószínű, hogy vagy valamilyen űrkutatási dologba vagy játékba fekteti. Esetleg épít egy házat a Holdon levő telkére (állítólag ilyenje is van, de egy holdon maradt régi szovjet holdjáró biztosan az övé, amióta egy árverésen rongyos 68 ezer dollárért megvette). Vagy felpörgeti új játékprojektjét, a Portalariumot, ami közösségi játékokra épül majd, de egyelőre nem mutatott sokat magából.

(via Kotaku)

29 komment

Címkék: per tabula rasa richard garriott ncsoft

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr242189063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezrem 2010.08.01. 09:36:15

Megérdemelte azt a pénzt szerintem.
Játszottam is a Tabula Rasa-val, pofás kis játék volt.

2010.08.01. 16:35:13

"Esetleg épít egy házat a Holdon levő telkére"
Ezt sosem értettem. Nem azt hogy ki vesz telket a Holdon és hogy miért, nyíilván vannak nagyon buta emberek akik bedőlnek ilyesmiknek mert jól hangzik, hanem azt hogy ki árusít a Holdon telkeket? És ő hogy jutott hozzá? A Hold az úgy nem mindenkié? És ha valaki mondjuk egy csúnya sötét napkollektor rendszert épít a Holdon levő telkére akkor éjszaka nem lesz teljes a Holdvilág? Mert akkor ugye nem verődik vissza a Hold felszínének azon részéről a napfény hanem elnyelődik. Na mindegy, ez már elég offtopic volt.

moli 2010.08.01. 19:37:14

@Bermuda: jelenleg vadnyugat van ott, mert nincs erteke, de ahogy lesz, kisajatitjak, nyugodj meg.

algi 2010.08.01. 19:44:51

Honnan vannak ezek a legendák? A világűrben lévő dolgokról (ami a Föld felszínétől pár ezer kilométernél messzebb vannak) nemzetközi megállapodások vannak.

Ha valaki talál a földben valamilyen régi kincset, még az sem az övé, még akkor sem, ha a birtokot megvette, hanem az államé. Nemhogy az, ami a világűrben van.

2010.08.01. 21:01:59

@moli: Lehet én is felcsapok majd Hold-béli telekárúsnak. Kinyomtatok egy papírt miszerint nekem x hektár telkem van a Holdon majd elkezdem árusítani a sok sznob milliomosnak. Pár hónap alatt összejönne az első Ferrari. Még jobb, elkezdem árulni az Alfa Centaurit. Jó megközelíthetőség, központhoz közel (csak 4 fényév távolság), csendes nyugodt környezet és mindig csillagfényes éjszaka.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.08.01. 21:06:57

@algi: Az említett holdjáró a Holdon van, és ezt megvette Garriott, ennyi tuti. Amikor évtizedek után először megpillantották valami műholdfelvételen a járművet, felmerült, hogy vajon a földdarab is Garriotté-e, amin a járgány áll.

algi 2010.08.01. 21:50:08

@Stöki: Van egy olyan tippem, hogy a szerződésben az is szerepel, hogy ha az űrkutatás megkívánja, akkor kisajátíthatják az űreszközt.

Limrasson 2010.08.01. 22:26:05

Legalább kicsi a valószinűsége hogy ellopják a holdjárót xD

moli 2010.08.02. 01:33:40

@Bermuda: de ez se neked jutott eszedbe... :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.08.02. 03:22:39

@algi: ez nem minden államban van így, pl Angliában találsz egy zsák aranypénzt a kertedben, az a tiéd, nemrég meg is történt :)

rootshaper 2010.08.02. 03:41:41

ez a "zseni" elperel annyi penzt egy cegtol, amennyit en eletem alatt sem tudnek elkolteni, ha akarnek sem, es elbassza arra, hogy bohockodjon egyet az urben? ( tudom, elobb volt urturista mint hogy megnyerte volna a pert, kuss. )

meg vesz egy holdjarot, amirol talan nem is tudja biztosra, hogy egyaltalan letezik... lehet csak oda van fotosopolva a felvetelre. amugy van ra muszaki, meg forgalmi engedely? sokba lesz az atiratasa mikor majd az alfa es a beta holdbazis kozt kell vele furikazgatni...

kokoro 2010.08.02. 03:43:12

Majd aki eljut a holdra és lesznek fegyverei azé lesz ott minden. A papírt lehet lobogtatni de sokat nem fog érni érni hatalom nélkül, tehát ... a harkonneneké lesz minden ez már biztos :-)

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.08.02. 04:53:33

@rootshaper: Ezért zseni és gazdag ő, nem pedig te.
De úgy egyébként. te nagyjából az utóbbi pár évben több pénzt szórtál el kocsmában, vagy épp számítógépre, internet-előfizetésre, ilyesmire, mint amennyit egy átlag tanganyikai őstermelő életében megkeres. Emiatt meg te lennél görény?
Emberünk legalább nem párthűségért kapott privatizált állami cégeket, megbízásokat, hanem ügyesen épített egy létező piaci igényre, azt kellemesen kiszolgálta, és meggazdagodott belőle, most meg éli vidáman az életét. Had szórja már el arra a pénzét, amire akarja, ahogy neked se szól be senki, hogy paradicsomlébe tolod a vodkád, vagy narancsba.
---
Ez a minden az államé vircsaft leginkább mifelénk igaz. Ha valaki talál valamit, legyen az kőolaj, vagy régi aranykincs, de akár nadrággomb, az a magyar államot illeti meg. Gyanítom, pár szomszédos ország ugyanígy van ezzel, de a világ zöme nem. A „normálisabb” helyeken talált kis gáz, olaj, akármi azé, akié a föld, ahol van, vagy ha leszerződött a „kincskeresővel”, akkor risztelnek rajta. Majd szépen leadózzák a maguk bevételét belőle az államuknak, és mindenki elégedett.
Egyes országokban van valamiféle elővételi joga az államnak a talált kincsekre, esetenként be kell mutatni a régészeknek, akárkiknek, akik a legközelebbi kiállításra esetleg kölcsönkérhetik az anyagot.
Bizonyos kincsekről (pl. párszáz éve elsüllyedt katonai hajókra ma is igényt tartanak néhol)
De ettől még azé a talált cucc, akinek a földjén volt, és nem húzza le őket nagyrabecsült államuk a törtarany érték akárhány százalékával, és az eleve bűnősnek tartással.

---
A Holdon, meg akárhol az űrben nem lehet a jelen nemzetközi szerződések szerint birtoka senkinek. Viszont az USA egykori, a Vadnyugat benépesítése alkalmából hozott törvényei alapján minden gazdátlan területre bejegyezhető egy opció. Ha nem jelentkezik a gazdája (mert nincs), és be tudja lakni a madár, akkor az övé, és kész.
Erre bazírozva „árulják” a holbéli telkeket. Nos, a valóságban nem árulja senki, mert nem az övé, hanem erre az amcsi (talán egyéb angolszász területen is érvényes) törvényre hivatkozva bejegyzik az adott területre az igényt. Tehát nem a területért, hanem a bejegyzésért magáért kérik el a pénzt. Ha odaesz valakit a fene, akkor ezzel már tudja igazolni, hogy ő biza igényt tart a területre.
Más kérdés, hogy ez senkit se fog érdekelni, ha el kell onnan zavarni majd a madarat. Kivéve talán az amcsikat, de azok meg úgyis találnak majd megfelelő jogi hátteret, ha szükségük lesz rá.

---
Annak a leesett holdjárónak volt egy gazdája. Egy ruszki állami cég. Az meg avultathatta a cuccát, ott tárolja, ahol akarja, illetve ahol csak tudja, és ha megvan a megfelelő felhatalmazása, annak adja el, akinek akarja.
Aki megveszi, annak meg szíve joga most, vagy kicsit később érte menni, ehhez az eladónak már nincs semmi köze.
Meg nekünk se.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.08.02. 04:54:32

@rootshaper: Jah, igen. és a cég konkrétan átverte. Próbálj meg hasonlót te megtenni, ha beszivat a munkahelyed...

Munkaadó 2010.08.02. 09:33:38

A legszebb az lenne, hogy ha valaki megvenné azt a területet, amelyen Garriott holdjárója áll, és napi 1000$ parkolási díjat kérne érte. Vigye el onnan, ha akarja :)

teddybear01 2010.08.02. 09:39:09

@Vérnűsző Barom: Tedd hozzá, hogy az említett "telepes törvény" már régen hatályon kívül van helyezve. Azaz, aki telket vesz a Holdon, Marson, akárhol, át van verve.

teddybear01 2010.08.02. 09:39:51

@Munkaadó: Lásd az előző hozzászólásom.

Bambula 2010.08.02. 10:12:57

A fazon elég érdekes arc, kastélyszerű házban él, kicsit Lord British módjára.
Nem mintha sokat számítana, kicsit különc, de az Ultimák amik számítanak :)

gpetersz 2010.08.02. 11:06:52

A tököm tele van a sok excentrikus szociopata "get a life" játékfejlesztőkkel és a különcségükkel. A bíróság helyében, az "igen jár, de úgyis csak elbaszod, befizetjük a gyermekkori leukémia kutatás kontójára". Kész.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.08.02. 11:13:59

En is szeretnek annyi penzt keresni, hogy ertelmetlen dolgokra szorjam el.

Nem az irigyseg beszel belolem, egyszeruen csak nem ertem a mozgato rugokat.

Netuddki. 2010.08.02. 11:25:18

"Esetleg épít egy házat a Holdon levő telkére"

Kicsit drága lenne hetente felugrani füvet nyírni.

Kaptya be! Megint egy burzsuj aki nem tud mit kezdeni a pénzével.

stuccer (törölt) 2010.08.02. 11:45:44

szálljon be David Braben mellé az Elite IV. fejlesztésébe, AZONNAL!!!! ez az egyetlen értelmes alternatíva. remélem még az előtt megjelenik az Elite IV, mielőtt gyerekeim születnének és feleségem lenne..

Nyiri 2010.08.02. 12:37:10

@algi:
Ez csak nálunk van igy. Jópár országban ha a földeden van egy milliárdos olajlelőhely akkor az a tied. Nálunk az államé és kuss.

soldat 2010.08.02. 12:53:23

Szálljatok le a Holdról.
Az enyém.
Annak adok el telket, akinek akarok.

ö...mikó? 2010.08.02. 12:56:22

@gpetersz: Aztán te melyik kommunista diktatúrából érkeztél? Vagy csak irigykedsz? Te csináld ilyen jól a munkádat, senki sem kérdezi majd mire költöd a pénzt. És ez így van rendjén.

rootshaper 2010.08.02. 14:05:25

@Vérnűsző Barom: szegenyke =(
mindjart megsajnalom, komolyan mondom. ennyi erovel en is perelhetnek egy csomo reklamot, mert mondjuk azokban hazudnak ( :O ki gondolta volna?! ) es engem gecire atvernek. ehhez kell egy kurvajo ugyved ( akik mellekesen velemenyem szerint az emberiseg leghatalmasabb fergei. osszevissza kamuzo, pedofil, tomeggyilkos es hullab*szo "embereket" vedenek meg, mikor tudjak mi az igazsag, csak azert, mert fizetnek nekik ) es itt jon a kepbe az, hogy egy mezei jottment ugyveddel te nem fogsz ilyen merteku pert nyerni. ehhez mar kell egy alapveto gazdagsagi szint. ez ilyen uri hobort, hogy ha valaki keresztbe tesz neked, hozod a kis ugyvededet ( a torveny verolegenye ) hogy vedjen meg es verjen ki annyi penzt az emlitett vallalatbol vagy maganemberbol amennyit csak tud, aztan majd osztozkodnak... mi ez, ha nem az elet egyik legnagyobb igazsagtalansaga. megkarositanak valakit fizikailag, es PENZZEL akarjak potolni mondjuk? tomje be a 8 napon tul gyogyulo sebeket par koteg dolarral? es elegedett is vele az illeto, aztan legkozelebb mar maganak csinal nyilt torest... ahh, undorito ez az egesz.

BoneSayeR 2010.08.02. 14:22:09

@rootshaper: Általánosságban igazad van, de Garriott esetében nem, őt pénztől akarták megfosztani ezért pénzzel kártérítették. Szerintem ez rendben van.
A reklámokat meg sajnos nem lehet perelni, mert általában feltételes módban beszélnek benne.

Savior 2010.08.04. 09:18:42

@rootshaper: Azért annyira ne legyél már pofátlan, hogy Garriottól sajnálod a "zseni" jelzőt! Az Origin annak idején elég sok mindent letett az asztalra, nemcsak Ultimákat, pl. Times of Lore, Wind Walker, Space Rouge mind igen hangulatos és jó játékok voltak. Esetleg a Wind Commander cím ismerős valahonnan?
süti beállítások módosítása